Valikko Sulje

Herkän vatsan kokkikoulu

Suolisto on taas kiinnostuksen kohteena. Tällä kertaa käsittelyssä on valtiotieteiden maisteri, yrittäjä, reseptivelho, kouluttaja ja bloggaaja Pauliina Tervon kokkikoulu herkkävatsaiselle. Viisas elämä -kirjasarjassa (Basam Books) ilmestynyt teos on tulvillaan herkullisia reseptejä, joita varten olisi sääli kehittää herkkä vatsa. Ehkä peltivatsat myös voivat hyötyä kirjan annista?

Ei mikään tietokirja, ei mikään ammattikokin reseptikokoelma, mutta minun mielestäni ärtyvän suolen oireyhtymästä kärsivän käytännöllinen ruokakirja sellaiselle, joka etsii ruoasta hyvää oloa. Pauliina kertoo kirjassaan miten hän pääsi eroon vatsavaivoistaan funktionaalisen lääketieteen keinoin. Tarina kiinnostanee jokaista ja se on kelpo tapa aloittaa kirja, joka muutoin on täynnä gluteenittomien ruokien reseptejä. Suomessa on melkein miljoona ihmistä, jotka kärsivät toiminnallisista vatsavaivoista. Jatkuvat vatsavaivat vievät elämisen ilon, heikentävät elämänlaatua ja sairastuttavat.

Ennen kuin päästään reseptiosaan, kirjailija pyytää vielä lukemaan suoliston toiminnasta sekä lyhyesti että laajennetusti. Paikoitellen lapsellinen tilitys miltei kulminoituu älyttömyydessään suositeltuun viiden R:n ohjelmaan. Parhaimpaan jenkkityyliin potilaaseen istutetaan kaikenlaisia muistisääntöjä. Couldn’t care less!

Niin, haluat todennäköisesti kuulla mitä on viiden R:n ohjelma? Repsahda, ruikuta, raada, räksytä ja rakastele? Ei sentään, jotain paljon tylsempää: Poista, korvaa, istuta uudelleen, korjaa ja tasapainoita (engl. Remove, Replace, Reinoculate (Repopulate), Repair ja Rebalance. Tämä jenkkiälyttömyys saattaa jopa toimia, mutta ajaa minut raivon partaalle. Ei hyvä lähtökohta kirjan arvioinnille.

Raivoni laannuttua hoksaan, että kirjasta löytyy paljonkin järkeä. Lukekaa esimerkiksi tätä tekstiä:

Itse pyrin syömään terveellisiä ruoka-aineita mahdollisimman monipuolisesti välttämättömien ravintoaineiden turvaamiseksi. Toisaalta olen kuitenkin sitä mieltä, että ruoka-aineet kannattaa valita sen mukaan, mitkä sopivat omalle vatsalle. Terveellisinä pidetyistä ruoista ei ole mitään iloa, jos joudut syömisen jälkeen kärvistelemään vatsakivuissa.

FODMAP on Jumalan asemassa tässäkin kirjassa. Tämä lienee odotettavissa. FODMAP-hehkutus jatkuu kunnes se menee pois muodista. FODMAP -sanan esiintyessä versaalimuodossa lähes joka sivulla, raivo tuuppaa nousemaan turpaduunarin olotilaa sekoittamaan. Helpotuksen huokauksena voin iloisesti ilmoittaa, että loppuosa kirjasta, eli se reseptiosio, on silkkaa timanttia! Näin pitää reseptit ilmoittaa!

Reseptiosiossa saamme iloita Pauliinan selkeistä ruoanlaitto-ohjeista. Tekstiä on paljon, mutta tarpeellisia seikkoja tuodaan esille. Pyydetään esimerkiksi tarkistamaan ruoan maku ennen tarjoilua, kerrotaan selvästi milloin oliiviöljyt lurautetaan ruoan sekaan ja ilmoitetaan tarkat keittoajat. Ja reseptit ovat kiintoisia. On kana kookoskvinottoa, tofua pinaatti-lehtikaalikastikkeessa, intialaisia kana-kasvispyöryköitä, lempeän tulista tomaattikastiketta, kananmuna-kvinoasalaattia, puolukka-lehtikaalipestoa, karpalomarinoitua kasvispataa, marjaisaa kvinoa-halloumisalaattia, kuha-katkarapurullia kasvispedillä ja muita ihania ruokareseptejä. Herkkuja ja välipaloja ei unohdet, vai mitä sanotte näistä: kylmä kurkkukeitto, lakritsi-kookosvanukas, mustikkatryffelit, sitruuna-lakritsi-proteiininapit, tahini-raakakeksit, tyrni-suklaafudget jne.

Voin lämpimästi suositella pelti- ja herkkävatsaisille Pauliinan sapuskaohjeita!

Pauliina Tervo. Herkän vatsan kokkikoulu – Miten valmistat gluteenittomia leivonnaisia ja vatsaystävällistä ruokaa. Viisas Elämä, Basam Books, 2016

cropped-christer-sundqvist.jpegChrister Sundqvist
turpaduunari, ravintovalmentaja, biologi, filosofian tohtori

Monessa liemessä keitetty yllätyksellinen tietokirjailija ja suosittu bloggaaja. Tuttu turpaduunari, eli huumorin pilke silmäkulmassa esiintyvä terveysluennoitsija. Löydät lisää tietoa täältä: http://ravintokirja.fi/ 

About Author

Samanlaisia kirjoituksia

0 Comments

  1. Paluuviite:Paljon kirja-arvosteluja | Turpaduunari

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *