Sensuroimatonta terveys- ja kulttuurivalistusta. Mikäli olet tyytymätön sivustoon, kerro siitä minulle. Jos olet tyytyväinen, kerro siitä muille tiedonjanoisille. Yhteystiedot: Christer Sundqvist, biologi (FT), christer.sundqvist@ravintokirja.fi, 040-7529274, Helsinki

Turpaduunarin viikoittainen terveysohje

On taas uuden viikoittaisen terveysohjeen vuoro: AAMU KÄYNTIIN KUNNOLLA

TURPADUUNARIN TERVEYSOHJEET

Turpaduunarin terveysohjeet jatkuvat. Nyt on jaossa kaiken kaikkiaan 285. ja tämän vuoden 22. terveysohje. Tämä lähetetään terveyskirjeeni tilaajille (terveysohjeet ilmestyvät viikoittain).

*****************************

Turpaduunarin terveysohje numero 285
Jakelupäivä tiistaina 26.5.2020

AAMU KÄYNTIIN KUNNOLLA

Aamu aloittaa päivän. Jokaisen elämäsi päivän. Ei ole yhdentekevää mitä teet ensimmäiseksi. Aamusta alkaa hyvä päivä, jos niin haluamme. Ota talteen muutama vinkki.

Herää ajoissa. Mikään ei ole niin raivostuttavaa kuin se, että huomaa myöhästyvänsä aamupäivän tilaisuudesta, vain sen takia kun ei päässyt ajoissa sängystä ylös. Mieluummin vartti aikaisemmin silmät auki kuin puolitokkuraisena kiireen sekaan 15 min myöhemmin.

Juo lasi vettä. Lempeä herätys elimistöllesi on pieni määrä nestettä, mieluusti raikasta lähde- tai hanavettä. Jotkut hankkivat veden otsonointilaitteen saadakseen happirikkaasta vedestä ylimääräistä tarmoa päivään.

Oikea asenne. Olen havainnut, että päivä lähtee paremmin käyntiin, kun seuraavaan päivään valmistautuu jo etukäteen edellisenä iltana. Jokin aikaa vievä aamupuuha, voidaan ehkä tehdä osittain jo edellisenä iltana. Mieli rakennetaan siihen suuntaan edellisenä iltana, että aamu pääsee alkuun helpommin (ei pidä ”nousta sängystä väärällä jalalla”).

Aamupala. Useimmat asiantuntijat puolustavat laadukkaan aamupalan nauttimista – niin minäkin. Vain silloin jos ei kerta kaikkiaan aamulla mikään muu maistuu kuin se ”pakollinen” aamukahvi, niin maailma ei kaadu siihen, että laadukkaan aamupalan joko jättää kokonaan pois tai siirtää myöhemmäksi.

Tehokkuus huippuunsa aamupäivällä. Tiedän, että on aamu- ja iltaihmisiä. Väitän kuitenkin, että kaikkein vaativimmat työtehtävät kannattaa suorittaa aamupäivällä. Aikaisin tehdyksi saatu tehtävä (pienikin) motivoi sinua jatkamaan tehokkaasti päivää ja jos aamupäivän tehtävä ei tullut valmiiksi (hyvin yleistä) voi sitten rauhassa jatkaa sitä esimerkiksi lounaan jälkeen. Työ on saatu hyvälle alulle.

Aamun ensi hetki vain sinulle. Tämä voi olla tärkeä asia. Heräät sitten aamuun ilman herätyskelloa tai kellon piippaukseen, varaa itsellesi ensimmäiset sekunnit, minuutit. Jätä silmät vielä kiinni, osoita kiitollisuutta, että saat herätä uuteen aamuun. Mieti miltä tuntuu olla taas yhden aamun verran viisaampi, kiitollisempi, vanhempi.

Hyviä aamuja sinulle!

…………..

Voit varmistaa terveysohjeiden saannin omaan ja ystäväsi sähköpostiin 20 euron vuosimaksua vastaan.

Maksa 20 euroa tilille FI94 5723 3320 0772 65 (OKOYFIHH), Christerin Akatemia. Kirjoita viestikenttään sähköpostiosoitteesi (tai ystäväsi sähköpostiosoitteen mikäli tilaat terveysohjeen hänelle).

52 terveysohjetta vuonna 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ja 2020 – kerää koko sarja!

Kerro muillekin!

Rakkain terveisin,
Christer Sundqvist
biologi, FT
Lisätietoja: christer.sundqvist@ravintokirja.fi

Viimeisimmät artikkelit

Tässä esimerkkejä luentotarjonnastani

Käytä älliä ruokavalinnoissa: Tämä on suosituimpia luentoaiheitani. Alustan ja herätän keskustelua älykkäistä ruokavalinnoista, ruoan luonnollisuudesta, säilyvyydestä ja käytössä olevista ruoan lisäaineista sekä pohdin sitä, mikä on terveellistä arki- ja juhlaruokaa. Miten liikkujan pitää syödä? Onko ikääntyvän ihmisen otettava huomioon jotain erityistä ruokavalintojen suhteen? Keskustellaan yhdessä miten voisimme parantaa ruokaostostemme laatua. Sillä mitä valitset ruokakaupasta ostoskassiisi, on merkitystä. Sisältääkö kassisi juureksia vai eineksiä? Ruokavallankumous alkakoon nyt! Tämä luento muokkautuu helposti kaikenikäisille ja monille erilaisille yhteisöille. Kerro mikä on tavoitteesi luennon suhteen, niin saat tällä tavalla räätälöidyn luennon minulta.

Onni, terveys ja äly – elämäsi melodia: Terveystietoinen ja viisaan onnellinen elämä rakentuu yksinkertaisista osatekijöistä. Tule kuuntelemaan turpaduunarin melodioita! Filosofian tohtori ja suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on vauhdissa!

Terveystietoinen elämä: Terveellisestä elämäntavasta ei saa tehdä liian vaikeaa itselleen. Terveys säilyy vaikka välillä elää epäterveellisesti, mutta se mikä erottaa terveystietoisen muista ihmisistä, on se luontevuus ja rivakkuus mikä nähdään siinä paluussa terveellisten valintojen ääreen. Terveystietoinen oivaltaa, että niitä huonoja valintoja pitää välttää, ei sen takia että se olisi pakko, vaan sen takia, että hän pitää terveyttään erittäin suuressa arvossa.

Liikunta on lääke: Ihminen on luotu liikkumaan sopivasti ja monipuolisella tavalla. Liikunnalla voidaan ehkäistä sairauksia, hoitaa terveyttä ja kuntoutua monista pitkäaikaissairauksista. Luennolla mainitaan liikunnan teho tyypin 2 diabeteksessa, kohonneessa verenpaineessa, sydän- ja verisuonisairauksissa, lihavuuden hoidossa, astmassa, keuhkoahtaumataudissa, polven nivelrikossa, nivelreumassa, selkävaivoissa ja masennuksessa. Turpaduunari Sundqvist kehottaa tekemään liikunnasta pysyvä osa elintapamuutostasi.

Oivaltavaa urheilua: Filosofian tohtori, ravinto- ja urheiluvalmentaja sekä suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on useiden vuosien aikana kehittänyt kokonaisvaltaista urheiluvalmennusta. Hän kertoo käytännönläheisesti ja hauskasti miten hänen urheiluvalmennuksestaan on ollut hyötyä sekä huippu-urheilijoille että liikunnallista elämäntapaa noudattaville. Luennolla tarkastellaan näiden osa-alueiden merkitystä urheilumenestykselle: yksilöllisesti määritelty harjoitusohjelma, ravitsemukselliset näkökulmat, unen ja levon merkitys, urheilijan rentoutuminen, elämän kokonaisrasitus, urheilijan henkiset voimavarat.

Laadukas ravinto terveyden lähde: Turpaduunari kertoo laadukkaista ruokavalinnoista. Hänen neuvoillaan löydät keinoja etsiä älliä ruokakaupasta. Haluat ehkä laittaa laadukasta lounasta ja haluat löytää lisäaineetonta luomua? Luonnollisesti tämä on täysin mahdollista kuunneltuasi Christerin ohjeita!

Vireä vanhuus: Biologi Christer Sundqvist kertoo meille menestysreseptinsä miten säilyttää hyvä vire ja terveys iäkkäänä. Tarjolla on runsaasti tietoa terveystietoisesta elämästä. Huumoria, iloista rentoutta ja oivaltavaa ideointia kannattaa tulla kuulemaan!

Elämän kokonaisrasitus hallintaan: Huomioi päivittäiset haasteet, kehottaa biologi Sundqvist luennollaan. Kun epäviisaasti joudut rientämään paikasta toiseen tukka putkella, muista kompensoida tämä huomioimalla terveen elämän kaikki osatekijät täysimääräisinä: hyvä ravinto, kunnon lepo, hyvät ihmissuhteet, virkistävä liikunta.

Rentoutta ja hengähdyshetkiä kiireiselle ihmiselle: Biologi Christer Sundqvist vie meidät rentouden maailmaan tällä luennollaan. Opi arvostamaan arjen hengähdyshetkiä. Muista oleskella puhtaassa ilmassa. Vedä keuhkoihin puhdasta ilmaa ja nauti siitä miten puhdas ilma vienosti koskettelee paljasta ihoasi. Voiko elämässä olla mitään ihanampaa? Älä stressaa! Et voi ratkaista yhtäkään ongelmaa stressaamalla itsesi puolikuolleeksi. Pidä siis itsesi täysillä elossa rennolla elämänasenteella. Nauti tästä hetkestä. Tartu kiinni ohikiitävään hetkeen, sillä elämä koostuu pienistä ihmeistä, jotka näemme vasta kun huomaamme pysähtyä niiden äärelle, hetki hetkeltä.

Aivot ja ravinto: Biologi Christer Sundqvist kertoo siitä mikä on parasta mahdollista aivoruokaa. Hyvä ruoka – hyvä mieli. Keskustelemme siitä miten voimme pitää aivot kirkkaana täsmäruoalla. Luennolla esitellään uutta aivotutkimusta selkokielellä. Varautukaa yllätyksiin!

Ruokaa suurella sydämellä: Huolehdi sydämesi kunnosta syömällä oikein terveellistä ruokaa, kehottaa biologi Christer Sundqvist. Yleisö saa alusta lähtien osallistua vilkkaaseen keskusteluun verenpaineen hoidosta ravinnolla, tarvitaanko kolesterolilääkkeitä ja millaisella ruoalla sydän lyö parhaiten. Kuuntele uusimmat sydäntutkimukset selkokielellä esitettynä.

Miten vatsasi voi? Biologi Christer Sundqvist kertoo parhaimmat vinkit miten suoliston saa toimimaan mahdollisimman hyvin. Keskustelemme hyvistä bakteereista ja siitä miten tärkeässä roolissa on suoliston hyvä terveys. Varautukaa yllätyksiin! Uusia suolistotutkimuksia saatte kuulla selkokielellä.

Rasvaista tarinaa: Ravintorasvat ja niiden terveellisyys tai vaarallisuus ovat jo pitkään aikaansaaneet kiihkeitä keskusteluja ja jopa väittelyjä. Biologi Christer Sundqvistin tieteellisiin tutkimuksiin pohjaavan alustuksen pohjalta keskustellaan luonnollisten rasvalähteiden terveyshyödyistä. Korkean kolesterolin negatiiviset terveysvaikutukset ja sen hoitoon käytettävien lääkkeiden sivuvaikutukset, ovat myös kuuma puheenaihe.

Ravitsemuksen kiistanaiheet ja tulevaisuuden näkymät: Läpi vuosikymmenten on kiistelty optimaalisesta ravinnosta. Löytyykö totuus kaurapuurosta myös tulevaisuudessa? Biologi Christer Sundqvist kertoo alustuksessaan mm. nutrigenomiikasta, tieteenalasta joka tutkii ravinto- ja perintötekijöiden yhteisvaikutuksia. Alustuksen pohjalta keskustellaan ravitsemuksen kiistanaiheista ja ravitsemustieteen tulevaisuuden näkymistä.

Reuman virallinen, täydentävä ja vaihtoehtoinen hoito: Luennolla esitellään reuman Käypä hoito suositukset ja käydän niiden pohjalta rakentavaa ja samalla kriittistä keskustelua. Hyviksi koettuja täydentäviä hoitomuotoja tuodaan esille ja tarkastellaan voiko olla apua jostakin vaihtoehtoisesta hoidosta.

Kolme tapaa hoitaa diabetes: virallisesti, täydentävästi ja vaihtoehtoisesti: Suositussa diabetesluennossaan biologi Sundqvist tuo esille koko kirjon erilaisia tapoja hoitaa tämä vakava sairaus yksilöllisesti tyydyttävällä tavalla.

Lisäksi tunteja, päiviä, viikkoja, kuukausia, jopa vuoden kestäviä koulutuksia ravinnosta, levosta, liikunnasta ja terveydestä. Varsinaista terveystykitystä!

Elämää ja eturauhassyöpää

Kirjoittaja: Christer Sundqvist

Docendo on julkaissut espoolaisen juristin Hannu Tavion mielenkiintoisia mietteitä eturauhassyövästä. Muistamme ehkä Hannun kertomuksen Studio55-ohjelmassa vuodelta 2010. Vuonna 1998 saatu pelottava tieto on vähitellen muuttunut seesteiseksi hyväksynnäksi. Syövän kanssa voi elää.

Tärkeät lapsenlapset

Muiden vakavasti sairastuneiden tapaan keskeisenä selviytymiskeinona on Hannulla vahva elämänhalu. Hän mainitsee halunsa nähdä lastenlastensa kasvavan ja tekee kaikkensa pysyäkseen elossa. Neljä lastenlasta toimivat kroonisen sairauden vastapainona ja kannustimena selviytyä päivä päivältä syövän kanssa.

”’Tässäkö tämä elämäni sitten oli – en ehtinyt edes nähdä lastenlapsiani.’

Koko pitkän potilastaipaleeni ajan olen toivonut, että muistaisin tämän lauseen aina ja erityisesti silloin, kun olen ollut sairauteni kanssa uudessa, vaikealta tuntuneessa tilanteessa tai elämä on muuten koetellut. Nuo kaksi ajatusta eivät enää näyttäydy mielessäni mustina murheina, vaan ne edustavat nykyisin syvää kiitollisuutta, koska ne eivät ole kohdallani erillisinä tai toisiinsa kytkeytyneinä realisoituneet. Vanhojen asioiden muisteluissa piilee toki myös yksi uhka. Jos eilisen murheellisia ajatuksia alkaa kantaa mukanaan sellaisinaan eikä päivitä tilannettaan, kuten olen itse päättänyt tehdä, voi uhrin rooliin jääminen muodostaa esteen psyykkiselle toipumiselle ja kestävälle tasapainolle. Asiantuntijat ovat alkaneet viime vuosina puhua positiivisesta psykologiasta, jossa ei jämähdetä pelkästään traumanjälkeisen stressin puimiseen, vaan tuodaan esiin uutena näkökulmana trauman jälkeinen kasvu. Pitkään jatkuvan vanhojen traumaattisten kokemusten kaivelun sijaan onkin tärkeää miettiä enemmän positiivisia elämänmuutoksia ja asenteiden muuttumista.”

Kypsää pohdintaa. Niinhän se on, että positiivisuudessa on paljon hyvää. Hannu on löytänyt selkeän syyn elää tasapainoista elämää ja se voi olla tärkeässä roolissa. Onhan hän sinnitellyt sairautensa kanssa jo yli 10 vuotta.

Hannu kirjoittaa, että tieto lapsenlapsen syntymästä kuittasi paljon, teki hiljaiseksi ja syvän kiitolliseksi. Aiemmin koettu oman elämän menettämisen pelko ja uuden uutukaisen elämäntapahtuman riemu kohtasivat. Elämän tarkoituksettomuus oli poispyyhitty. Nyt Hannulla oli tärkeä syy elää.

Onnistunut hoito?

Hannu Tavio pohtii ansiokkaasti tuoreessa kirjassaan onnistuneen syövänhoidon edellytyksiä. Hän miettii sitä mitä kaikkea hoidon onnistuminen
syövän kohdalla merkitsee. Merkitseekö onnistunut hoito vain syövän lopullista parantamista, sen kontrolliin saamista ja eliniän pidentämistä, vai mikä merkitys hyvän elämänlaadun saavuttamisella on vaikkapa vain lyhyeksikin aikaa?

Toive hyvästä elämänlaadusta näyttäisi kiehtovan Hannua ja olen tästä iloinen. Mielestäni pitäisi hyväksyä, että potilas saattaa vastustaa rankimpia koululääketieteen hoitoja juuri sen takia, että hän haluaa säilyttää elämänlaadun mahdollisimman hyvänä. Lyhyempikin laadukas elämä on parempi kuin pitkä piina.

Päästetään Hannu ääneen:

”Tänä päivänä meillä on eturauhassyövästä puhuttaessa tullut paranemisen suhteen esiin uusia tilanteita ja vastauksia. Kun vasta diagnosoitu potilas saa ohjeistuksen ja tekee sopimuksen siirtymisestä aktiiviseen seurantaan, varsinaisia parantavia hoito-onnistumisia ei edes etsitä. Jos ja kun aktiivinen seurantaohjelma riittää hänelle loppuiäksi, tämä hoitolinja on selvästi onnistunut ilman parantavaa elementtiä. Ehkä on kovin yksinkertaistettua sanoa näin, mutta tiedän sen olevan useimpien miesten kohdalla arkitotuus.

Samoin taudin parempaan tuntemiseen perustuvat, tarkentuneet diagnoosit tarjoavat nykyisin mahdollisuuden hoitaa eturauhassyöpää hormonaalisin ja muin peruslääkityksin. Paitsi alkuvaiheessa olevaa myös etenevää eturauhassyöpää voidaan hoitaa näin ilman parantavaa tarkoitusta ja mahdollisuutta. Tavoitteena on vain pysäyttää taudin eteneminen tai hidastaa sen etenemistä. Olisi epärehellistä potilaita ja hoitavia lääkäreitä kohtaan väittää, että tällaiset hoidot eivät sisältäisi myös onnistumisen elementtejä.

Monilla eturauhassyöpäpotilailla tauti muuttuu kroonisluonteiseksi: joko parantaviin hoitoihin ryhtymiselle ei nähdä pakottavaa välitöntä tarvetta, tai parantavaksi tarkoitettu radikaali hoito ei ole tätä tavoitetta saavuttanut. Radikaalihoitojen jälkeisellä kroonistumisella tarkoitetaan, että tautia ei voida enää parantaa nykykonstein, mutta sitä voidaan hallita erilaisin hoidoin ja siten kyetä antamaan potilaille lisävuosia, jopa lisävuosikymmeniä. Vuosien mukana potilaan elämään tuodaan myös hyvinvointia. Kuulun itsekin näihin potilaisiin, ja tämän suuren ryhmän kohdalla voidaan hyvällä syyllä puhua jälleen hoitolinjojen eri vaiheiden onnistumisista ilman paranemista. Tällaiset hoidot antavat meille potilaille ja läheisillemme elämää ja kertovat, että tulevaisuuden toivokaan ei ole riippuvainen vain paranemisesta.

Hoitoa on siis suunniteltu huolella, ja se on onnistunut monella osa-alueella. On realistista ymmärtää, että vielä nykyäänkin useiden lääkehoitojen vaikuttavuus on yleisesti ottaen rajallinen, mutta toisaalta teholtaan hyvin yksilökohtainen. Monien potilaskertomuksissa tulee näkyviin, että kysymys paranemisesta ei ainakaan kaikkien potilaiden kannalta ole lopulta elämän ja olemassaolon syvin kysymys, ei edes edenneen ja levinneen syövän kohdalla.”

Sairauden esille tuomia oivalluksia

Hannu kertoo:

”Totuus taitaa kuitenkin olla, että koska meidän yhteiskunnassamme kuoleminen on nykyisin piilotettu sairaaloihin tai se tapahtuu hiljaisesti vanhuksen kodissa, herkät elämän viimeisten aikojen perinnönjaon hetket ovat tulleet entistä harvinaisemmiksi. Vaikka en usko, että olisin pikaisesti tekemässä kuolemaa, minulla on viime aikoina noussut pintaan tarve kertoa omista suvullisista taustoistani. En yritä kertoa sairausperinnöistä enkä kehitellä sosiaalisia skandaaleja tai kaivaa esiin mitään suuria menestystarinoita, vaan vain kertoa, mistä minä tulen. Tällaisille ajatuksille ei ole aiemmin tuntunut olleen juuri aikaa.”

Kuoleman kohtaamisesta Hannu on mm. tätä mieltä:

”Olen kuullut potilasveljien usein kertovan, että he eivät pelkää kuolemaa, mutta miettivät kyllä sitä, kuinka syöpään kuoleminen lopulta tulisi tapahtumaan. Tämä ajatus tuntuu elävän nykyaikanakin usein hyvin raskaana mielessä: Kuinka kauan ja millaisia kipuja joudun kärsimään? Jäänkö yksin? Itse olen joutunut pakosta välillä puistelemaan tällaisia tulevaisuuttani koskevia ajatuksia pois mielestä, ja paras apu onkin tullut päinvastaisesta suunnasta, taaksepäin katsomisesta. Niin kauan kuin jaksan kääntää ajatuksiani kiitollisuudeksi, koska olen saanut pitkän elämän sairauden kanssa ja katsella lastenlasten varttumista, ei kuolemanuhka ole sumentamassa arkipäivääni. Tässä ei ole kysymys mistään sankaruudesta tai luovuttamisesta, vaan eräänlaisesta mielenrauhasta. Parhaimmillaan se on nöyrää elämän ymmärrystä, sillä kaikkihan me lopulta olemme täällä vain käymässä.

Tänä päivänä eturauhassyövän osalta moniin kroonikkopotilaisiin sopii usein kuultu toteamus, että potilas kuolee useammin eturauhassyövän kanssa kuin sen johdosta. Tämä asia on ruumiinavaustutkimuksiin perustuvaa faktaa, ei vain lohdun rakennuspuita. Kehittyneen palliatiivisen hoidon, oirehoidon ja viimeisten päivien asiallisen saattohoidon arvoa ei myöskään pidä sekoittaa tähän. Vaikka nykyisin puhutaankin paljon eutanasian mahdollisuudesta ja jopa itsemurhista, näissä kuolemaan liittyvissä tavoissa ei mielestäni ole kysymys aidosta valinnan vapaudesta, vaan väsymyksestä elää.

Kuolemasta puhuttaessa on hyvä pitää mielessä, että siinä joudutaan aina turvautumaan toisen käden tietoihin, koska kukaan rajan lopullisesti ylittänyt ei ole joukossamme kertomassa, kuinka se hänen kohdallaan kaikkiaan tapahtui. Olen saanut seurata muutaman läheisen ihmisen ja ystävän elinvoimien hiipumista ja sitä, kun he ovat joutuneet antamaan syövälle periksi, ja saattohoidoksi kutsutun avun antaminen on muuttanut ajatuksiani. Kun syöpähoidot eivät enää tule kysymykseen, vaan voisivat vain aiheuttaa potilaalle haittaa, on edessä uusi tilanne. Kysymys ei ole enää syöpälääketieteen harjoittamisesta potilaalle.”

Suosittelen!

cropped-christer-sundqvist.jpegChrister Sundqvist
turpaduunari, ravintovalmentaja, biologi, filosofian tohtori

Monessa liemessä keitetty yllätyksellinen tietokirjailija ja suosittu bloggaaja. Tuttu turpaduunari, eli huumorin pilke silmäkulmassa esiintyvä terveysluennoitsija. Löydät lisää tietoa täältä: http://ravintokirja.fi/ 

4 thoughts on “Elämää ja eturauhassyöpää”

 1. Kun tiedetään, että eturauhassyöpä ei näy PET-kuvantamisessa, joka perustuu glukoosiin sidottuun merkkiaineeseen voisi luulla, että sokerilla ei ole siihen juuri mitään yhteyttä. Sokeri, tuo syöpien herkku, maistuu kuitenkin myös eturauhasen syövälle. Se nimittäin ahmii mielellään sitä toista puolikasta sokerista eli fruktoosia:

  Abstract 448: Role of fructose in prostate cancer

  http://cancerres.aacrjournals.org/content/77/13_Supplement/448.short

  ”Transport assays demonstrated that CaP cell lines have a higher capacity to transport fructose compared to benign cell lines. However, glucose uptake was not altered between benign and malignant human prostate cell lines. ”

  ”Our results indicated that expression of the fructose transporters, Glut-5 and Glut-9, was increased in CaP cell lines and in human CaP tissues compared to benign cell lines and benign prostate tissues, respectively. ”

  Sokeri on siis muiden syöpäsairauksien lisäksi pahasta myös eturauhasen syövälle, vaikka verensokerin heilahtelut eivät sitä niin helposti saa villiintymään kuin muita syöpiä. Verensokerin noustessa kuitenkin yleensä myös insuliini ja sen ’serkku’, IGF-1 nousee ja se toimii useissa syövissä kasvun edistäjänä. Niin myös eturauhasen syövässä.

  Insulin-like growth factor-I and prostate cancer: a meta-analysis

  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2375097/

  Diabetes-lääke metformin hillitsee IGF-1 toimintaa, ainakin tutkimuksissa käytetyssä PC-3 solutyypissä:

  https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0006291X15006464

  Ravitsemuksessa kannattanee ainakin välttää sokeria, mutta lisäksi olisi hyvä pitää veren insuliini- ja IGF-1-tasot alhaalla vähähiilihydraattisella ruokavaliolla, jossa myös vältetään ylikaloreita.

  Mitä kirjaan tulee, niin olipas kerrassaan hienoja ajatuksia elämästä ja sairaudesta!

  1. Hyvä täydennys, Ari.

   Kirja on hienoja ajatuksia täynnä. Tästä kohdasta pidin (s. 116):

   ”Pitäisi miettiä, mitä omasta terveydestä on jäljellä, eikä vain ajatella, mitä sairaus on vienyt pois. John Vikström on pukenut tämän osuvaan lauseeseen: sen sijaan, että keskittyy miettimään, kuinka sairas on, voisi pohtia omalla kohdallaan, kuinka on sairas. Miten elää arkeaan kroonistuneen syövän kanssa?”

 2. Eturauhassyöpä ei näy ”tavallisessa” PET-kuvauksessa, mutta kylläkin NaF-PET-CT:issä. (NaF=natriumfluoridi). Primaari eturauhassyöpä ei käytä kasvamiseensa sokeria vaan rasvaa, mutta metastaasit käyttävät sokeria, joten vhh-dieetti on silloin paikallaan. Jos metastaaseissa on NaF-PETIssä näkyvää aktiivisuutta kemoradioterpian (ulkoinen säteilytys + mahdollisesti sisäinen HDR-säteilytys) jälkeen, voidaan antaa infuusiona radiumia XOFIGO-nimisenä valmisteena. Se hakeutuu aktivisiin metastaaseihin ja lama niitä. Näin potilas voidaan saada remissioon tai pysymään siinä.
  Lisäksi on julkaistu uusia kiinnostavia, lupaavia tutkimuksia tiettyjen ravintolisien vaikutusista eturauhassyöpään. Esimekiksi K2-vitamiini estää hormonihoitoresistentin eturauhassyövän etenemistä (Dasari ym. 2018). Se puoltaa K2-vitamiinin käyttöä aggressiivisen eturauhassyövän lisähoitona (noin 300 µg/vrk)
  http://www.tritolonen.fi/artikkelit/263-k2-vitamiini

  Melatoniini ehkäisee ja hillitsee ehkäisee kemosädehoidon haittoja monin eri tavoin (Favero ym. 2018).

  Olen kirjoittanut eturauhassyövän ravitsemushoidosta enemmän tässä katsauksessani
  http://www.tritolonen.fi/artikkelit/43-eturauhassyopa-prostatacarcinoma-ja-sen-ravitsemushoito

Olisi kiva kuulla kommenttisi!

© 2020 Turpaduunari All Rights Reserved   

Theme Smartpress by Level9themes.