Sensuroimatonta terveys- ja kulttuurivalistusta. Mikäli olet tyytymätön sivustoon, kerro siitä minulle. Jos olet tyytyväinen, kerro siitä muille tiedonjanoisille. Yhteystiedot: Christer Sundqvist, biologi (FT), christer.sundqvist@ravintokirja.fi, 040-7529274, Helsinki

Turpaduunarin viikoittainen terveysohje

On taas uuden viikoittaisen terveysohjeen vuoro: AAMU KÄYNTIIN KUNNOLLA

TURPADUUNARIN TERVEYSOHJEET

Turpaduunarin terveysohjeet jatkuvat. Nyt on jaossa kaiken kaikkiaan 285. ja tämän vuoden 22. terveysohje. Tämä lähetetään terveyskirjeeni tilaajille (terveysohjeet ilmestyvät viikoittain).

*****************************

Turpaduunarin terveysohje numero 285
Jakelupäivä tiistaina 26.5.2020

AAMU KÄYNTIIN KUNNOLLA

Aamu aloittaa päivän. Jokaisen elämäsi päivän. Ei ole yhdentekevää mitä teet ensimmäiseksi. Aamusta alkaa hyvä päivä, jos niin haluamme. Ota talteen muutama vinkki.

Herää ajoissa. Mikään ei ole niin raivostuttavaa kuin se, että huomaa myöhästyvänsä aamupäivän tilaisuudesta, vain sen takia kun ei päässyt ajoissa sängystä ylös. Mieluummin vartti aikaisemmin silmät auki kuin puolitokkuraisena kiireen sekaan 15 min myöhemmin.

Juo lasi vettä. Lempeä herätys elimistöllesi on pieni määrä nestettä, mieluusti raikasta lähde- tai hanavettä. Jotkut hankkivat veden otsonointilaitteen saadakseen happirikkaasta vedestä ylimääräistä tarmoa päivään.

Oikea asenne. Olen havainnut, että päivä lähtee paremmin käyntiin, kun seuraavaan päivään valmistautuu jo etukäteen edellisenä iltana. Jokin aikaa vievä aamupuuha, voidaan ehkä tehdä osittain jo edellisenä iltana. Mieli rakennetaan siihen suuntaan edellisenä iltana, että aamu pääsee alkuun helpommin (ei pidä ”nousta sängystä väärällä jalalla”).

Aamupala. Useimmat asiantuntijat puolustavat laadukkaan aamupalan nauttimista – niin minäkin. Vain silloin jos ei kerta kaikkiaan aamulla mikään muu maistuu kuin se ”pakollinen” aamukahvi, niin maailma ei kaadu siihen, että laadukkaan aamupalan joko jättää kokonaan pois tai siirtää myöhemmäksi.

Tehokkuus huippuunsa aamupäivällä. Tiedän, että on aamu- ja iltaihmisiä. Väitän kuitenkin, että kaikkein vaativimmat työtehtävät kannattaa suorittaa aamupäivällä. Aikaisin tehdyksi saatu tehtävä (pienikin) motivoi sinua jatkamaan tehokkaasti päivää ja jos aamupäivän tehtävä ei tullut valmiiksi (hyvin yleistä) voi sitten rauhassa jatkaa sitä esimerkiksi lounaan jälkeen. Työ on saatu hyvälle alulle.

Aamun ensi hetki vain sinulle. Tämä voi olla tärkeä asia. Heräät sitten aamuun ilman herätyskelloa tai kellon piippaukseen, varaa itsellesi ensimmäiset sekunnit, minuutit. Jätä silmät vielä kiinni, osoita kiitollisuutta, että saat herätä uuteen aamuun. Mieti miltä tuntuu olla taas yhden aamun verran viisaampi, kiitollisempi, vanhempi.

Hyviä aamuja sinulle!

…………..

Voit varmistaa terveysohjeiden saannin omaan ja ystäväsi sähköpostiin 20 euron vuosimaksua vastaan.

Maksa 20 euroa tilille FI94 5723 3320 0772 65 (OKOYFIHH), Christerin Akatemia. Kirjoita viestikenttään sähköpostiosoitteesi (tai ystäväsi sähköpostiosoitteen mikäli tilaat terveysohjeen hänelle).

52 terveysohjetta vuonna 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ja 2020 – kerää koko sarja!

Kerro muillekin!

Rakkain terveisin,
Christer Sundqvist
biologi, FT
Lisätietoja: christer.sundqvist@ravintokirja.fi

Viimeisimmät artikkelit

Tässä esimerkkejä luentotarjonnastani

Käytä älliä ruokavalinnoissa: Tämä on suosituimpia luentoaiheitani. Alustan ja herätän keskustelua älykkäistä ruokavalinnoista, ruoan luonnollisuudesta, säilyvyydestä ja käytössä olevista ruoan lisäaineista sekä pohdin sitä, mikä on terveellistä arki- ja juhlaruokaa. Miten liikkujan pitää syödä? Onko ikääntyvän ihmisen otettava huomioon jotain erityistä ruokavalintojen suhteen? Keskustellaan yhdessä miten voisimme parantaa ruokaostostemme laatua. Sillä mitä valitset ruokakaupasta ostoskassiisi, on merkitystä. Sisältääkö kassisi juureksia vai eineksiä? Ruokavallankumous alkakoon nyt! Tämä luento muokkautuu helposti kaikenikäisille ja monille erilaisille yhteisöille. Kerro mikä on tavoitteesi luennon suhteen, niin saat tällä tavalla räätälöidyn luennon minulta.

Onni, terveys ja äly – elämäsi melodia: Terveystietoinen ja viisaan onnellinen elämä rakentuu yksinkertaisista osatekijöistä. Tule kuuntelemaan turpaduunarin melodioita! Filosofian tohtori ja suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on vauhdissa!

Terveystietoinen elämä: Terveellisestä elämäntavasta ei saa tehdä liian vaikeaa itselleen. Terveys säilyy vaikka välillä elää epäterveellisesti, mutta se mikä erottaa terveystietoisen muista ihmisistä, on se luontevuus ja rivakkuus mikä nähdään siinä paluussa terveellisten valintojen ääreen. Terveystietoinen oivaltaa, että niitä huonoja valintoja pitää välttää, ei sen takia että se olisi pakko, vaan sen takia, että hän pitää terveyttään erittäin suuressa arvossa.

Liikunta on lääke: Ihminen on luotu liikkumaan sopivasti ja monipuolisella tavalla. Liikunnalla voidaan ehkäistä sairauksia, hoitaa terveyttä ja kuntoutua monista pitkäaikaissairauksista. Luennolla mainitaan liikunnan teho tyypin 2 diabeteksessa, kohonneessa verenpaineessa, sydän- ja verisuonisairauksissa, lihavuuden hoidossa, astmassa, keuhkoahtaumataudissa, polven nivelrikossa, nivelreumassa, selkävaivoissa ja masennuksessa. Turpaduunari Sundqvist kehottaa tekemään liikunnasta pysyvä osa elintapamuutostasi.

Oivaltavaa urheilua: Filosofian tohtori, ravinto- ja urheiluvalmentaja sekä suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on useiden vuosien aikana kehittänyt kokonaisvaltaista urheiluvalmennusta. Hän kertoo käytännönläheisesti ja hauskasti miten hänen urheiluvalmennuksestaan on ollut hyötyä sekä huippu-urheilijoille että liikunnallista elämäntapaa noudattaville. Luennolla tarkastellaan näiden osa-alueiden merkitystä urheilumenestykselle: yksilöllisesti määritelty harjoitusohjelma, ravitsemukselliset näkökulmat, unen ja levon merkitys, urheilijan rentoutuminen, elämän kokonaisrasitus, urheilijan henkiset voimavarat.

Laadukas ravinto terveyden lähde: Turpaduunari kertoo laadukkaista ruokavalinnoista. Hänen neuvoillaan löydät keinoja etsiä älliä ruokakaupasta. Haluat ehkä laittaa laadukasta lounasta ja haluat löytää lisäaineetonta luomua? Luonnollisesti tämä on täysin mahdollista kuunneltuasi Christerin ohjeita!

Vireä vanhuus: Biologi Christer Sundqvist kertoo meille menestysreseptinsä miten säilyttää hyvä vire ja terveys iäkkäänä. Tarjolla on runsaasti tietoa terveystietoisesta elämästä. Huumoria, iloista rentoutta ja oivaltavaa ideointia kannattaa tulla kuulemaan!

Elämän kokonaisrasitus hallintaan: Huomioi päivittäiset haasteet, kehottaa biologi Sundqvist luennollaan. Kun epäviisaasti joudut rientämään paikasta toiseen tukka putkella, muista kompensoida tämä huomioimalla terveen elämän kaikki osatekijät täysimääräisinä: hyvä ravinto, kunnon lepo, hyvät ihmissuhteet, virkistävä liikunta.

Rentoutta ja hengähdyshetkiä kiireiselle ihmiselle: Biologi Christer Sundqvist vie meidät rentouden maailmaan tällä luennollaan. Opi arvostamaan arjen hengähdyshetkiä. Muista oleskella puhtaassa ilmassa. Vedä keuhkoihin puhdasta ilmaa ja nauti siitä miten puhdas ilma vienosti koskettelee paljasta ihoasi. Voiko elämässä olla mitään ihanampaa? Älä stressaa! Et voi ratkaista yhtäkään ongelmaa stressaamalla itsesi puolikuolleeksi. Pidä siis itsesi täysillä elossa rennolla elämänasenteella. Nauti tästä hetkestä. Tartu kiinni ohikiitävään hetkeen, sillä elämä koostuu pienistä ihmeistä, jotka näemme vasta kun huomaamme pysähtyä niiden äärelle, hetki hetkeltä.

Aivot ja ravinto: Biologi Christer Sundqvist kertoo siitä mikä on parasta mahdollista aivoruokaa. Hyvä ruoka – hyvä mieli. Keskustelemme siitä miten voimme pitää aivot kirkkaana täsmäruoalla. Luennolla esitellään uutta aivotutkimusta selkokielellä. Varautukaa yllätyksiin!

Ruokaa suurella sydämellä: Huolehdi sydämesi kunnosta syömällä oikein terveellistä ruokaa, kehottaa biologi Christer Sundqvist. Yleisö saa alusta lähtien osallistua vilkkaaseen keskusteluun verenpaineen hoidosta ravinnolla, tarvitaanko kolesterolilääkkeitä ja millaisella ruoalla sydän lyö parhaiten. Kuuntele uusimmat sydäntutkimukset selkokielellä esitettynä.

Miten vatsasi voi? Biologi Christer Sundqvist kertoo parhaimmat vinkit miten suoliston saa toimimaan mahdollisimman hyvin. Keskustelemme hyvistä bakteereista ja siitä miten tärkeässä roolissa on suoliston hyvä terveys. Varautukaa yllätyksiin! Uusia suolistotutkimuksia saatte kuulla selkokielellä.

Rasvaista tarinaa: Ravintorasvat ja niiden terveellisyys tai vaarallisuus ovat jo pitkään aikaansaaneet kiihkeitä keskusteluja ja jopa väittelyjä. Biologi Christer Sundqvistin tieteellisiin tutkimuksiin pohjaavan alustuksen pohjalta keskustellaan luonnollisten rasvalähteiden terveyshyödyistä. Korkean kolesterolin negatiiviset terveysvaikutukset ja sen hoitoon käytettävien lääkkeiden sivuvaikutukset, ovat myös kuuma puheenaihe.

Ravitsemuksen kiistanaiheet ja tulevaisuuden näkymät: Läpi vuosikymmenten on kiistelty optimaalisesta ravinnosta. Löytyykö totuus kaurapuurosta myös tulevaisuudessa? Biologi Christer Sundqvist kertoo alustuksessaan mm. nutrigenomiikasta, tieteenalasta joka tutkii ravinto- ja perintötekijöiden yhteisvaikutuksia. Alustuksen pohjalta keskustellaan ravitsemuksen kiistanaiheista ja ravitsemustieteen tulevaisuuden näkymistä.

Reuman virallinen, täydentävä ja vaihtoehtoinen hoito: Luennolla esitellään reuman Käypä hoito suositukset ja käydän niiden pohjalta rakentavaa ja samalla kriittistä keskustelua. Hyviksi koettuja täydentäviä hoitomuotoja tuodaan esille ja tarkastellaan voiko olla apua jostakin vaihtoehtoisesta hoidosta.

Kolme tapaa hoitaa diabetes: virallisesti, täydentävästi ja vaihtoehtoisesti: Suositussa diabetesluennossaan biologi Sundqvist tuo esille koko kirjon erilaisia tapoja hoitaa tämä vakava sairaus yksilöllisesti tyydyttävällä tavalla.

Lisäksi tunteja, päiviä, viikkoja, kuukausia, jopa vuoden kestäviä koulutuksia ravinnosta, levosta, liikunnasta ja terveydestä. Varsinaista terveystykitystä!

Ollin opeilla selviät ruokamarketissa

Kirjoittaja: Christer Sundqvist

Ollin oppivuodet ovat takana, Ollin opetusvuodet edessä.

Todella hyvä kirja!

Olli Posti on kirjoittanut todella hyvän kirjan ”Supermarket Survival – Rakkaudesta ruokaan ja hyvinvointiin”. Onnittelut kaikille teille, jotka olette hankkineet sen. Teillä on kädessänne aarre.

Harvoin innostun jostakin yksittäisestä kirjasta niin paljon kuin nyt Ollin opusta kolmanteen kertaan lukiessani. Tässä on kaikki se mitä tarvitset tietää ruokavalinnoista. Sellaisista ruokavalinnoista, jotka vievät kohti terveyttä.

Olli tietää mistä puhuu, sairasteltuaan ihan sopivasti kokemusta kartuttaakseen ja hän tietää miten kirjoittaa mielenkiintoisella tavalla ravitsemuksesta.

Laatu

Helposti löytää kirjasta ehkä sen tärkeimmän viestin: Paranna ruokasi laatua!

Olli on uhrannut elämästään yli kymmenen vuotta (tunnen Ollin ja tiedän että tämä on totta!) ja tarjoaa tässä kirjassa oppimistaipaleensa parhaat palat meille kaikille. Olli on ruoan laatuintoilija ja -tuntija. Hän opiskelee olennaisia asioita, eli miten parantaa nauttimamme ruoan laatua. Tämän asian hän tekee innostumalla asiasta aivan julmetusti. Otetaan yksi esimerkki kirjasta:

”Ravinnon laadussa vallitsee silti ehkä valtavin polarisaatio koskaan: samaan aikaan samassa kaupungissa on mahdollista syödä ehkä jopa huonoimmin ikinä ja myös paremmin kuin koskaan. Äänestäkäämme euroilla hyvän puolesta, kuten yhä useampi jo tekee. Näin ravitsevampi laatu tulee vuosi vuodelta helpommin kaikkien saataville. Hinnatkin tulevat lopulta alas kysynnän noustessa. Pian laadukas ruoka ei ehkä olekaan enää ylikallista erikoisruokaa, vaan uusi perustaso.

Tämänhetkistä aidon ravinnon, todellisen lähiruoan, pientilojen, luomun, tuoreemman ravintolatarjonnan, aidosti laajemman markettivalikoiman, vihersmoothieiden, vihermehujen ja superfoodien esiinmarssia ei ole luotu mainosrahalla eikä julkisella päätöksellä – vaan sillä, että tuhannet innokkaat ovat ilman korvaustakin jakaneet ruokavinkkejään eteenpäin. Olen kymmenen vuoden ajan halunnut löytää oikeat sanat avainkäsitteilleni. Viimein olen löytänyt oikeat termit kuvaamaan kaikkea sitä minkä parissa olen vuosikaudet tehnyt töitä. Kaikessa on ollut kyse rakkaudesta; nautinnosta, mielitekojen luonnollisesta täyttämisestä ja hyvää tekevästä ravinnosta, joka tyydyttää sielun, mielen ja kehon nälän. Siksi kaikki kiteytyy sanaan rakkausruoka. Rakasta itseäsi enemmän, sillä ansaitset vain parasta. Valitse rakastavampi ruoka – ja tarjoa sitä myös lähimmäisillesi.”

Rakkausruoka – oivallinen keksintö Ollilta! Sitähän se on parhaimmillaan! Yliopistojen turhat dosentit vaviskaa, tämä on se lähtökohta ravitsemukselle, joka vie terveyttä eteenpäin. Nyt ja aina!

Terveys

Ollin rakkausruoka rakentaa terveyttä. Pidin aivan suunnattoman tärkeinä näitä viestejä:

”Fytoravinteita, fytokemikaaleja, polyfenoleita, flavonoideja, karotenoideja ja ties mitä kasviravinteita tutkitaan enenevissä määrin. Ennen luultiin, että kasvisten terveellisyys perustuu vitamiineihin ja kuituihin. Ajateltiin, ettei ole väliä, syötkö tuoretta kasvista vai otatko monivitamiinin ja kuitulisän. Nykyään ymmärretään, että kasveissa on ehkä jopa satojatuhansia muitakin aineita, joista mikään yksittäinen ei ole välttämätöntä terveydelle, mutta sitäkin parempaa tekee saada niitä paljon ja monipuolisesti. Kasvien väri- ja aromiaineet ovat myös indikaattori eli merkki siitä, että kasvi on tuore, se on kasvatettu hyvin, ja se on elinvoimainen. Kun väri ja aromi ovat vahvoja, saat runsaasti fytoravinteita, jotka muodostavat sen värin ja aromin – ja silloin melko varmasti kasvissa on muutkin ominaisuudet kunnossa. En tarkoita tällä, että elintarviketeollisuuden pitäisi nyt alkaa värjäämään appelsiineja keinotekoisilla kemikaaleilla (kuten jossain jo tehdään) – vaan hoitamaan sitä maaperää vuosi vuodelta paremmaksi, jossa se ruoka kasvaa. Minulla ei ole mitään suihkurusketuksia saati solariumia vastaan, mutta oman ihoni pidän talvellakin värikkäänä ravitsemalla sitä sisältäpäin.”

Ja lue tämä:

”Ravinnon tärkein tehtävä on palvella elämisen riemua – joka on se todellisin terveyden kokemus ja samalla sen alkulähde. Usein me Suomessa syömme ja treenaamme välineellisistä syistä: jos jaksan nyt mennä lenkille, sitten olen ehkä terveempi, ainakin jonkun auktoriteetin mukaan. Jos syön tänään salaattia enkä pitsaa, saan palkinnoksi ehkä vähän vähemmän huonoa vointia joskus tulevaisuudessa. Terveyttä suoritetaan. Mitä, jos terveys onkin tehty nautittavaksi – ja kasvaa nauttiessa ja nautintoa jakaessa?”

Miksi tehdä terveysasiat monimutkaisiksi, kun ne voi tehdä yksinkertaisesti?

Into

”Meille ei koulussa opeteta, että elämän eteneminen ja unelmien toteutuminen riippuu ylioppilastodistuksen arvosanoja enemmän siitä, miten upeita ihmisiä onnistut elämässäsi löytämään. Minä olen ollut lähtökohdiltani sosiaalisesti lahjaton ja epävarma aspergertyyppi, joka muuttui sosiaalisesti miltei vihannekseksi kroonisen taudin runneltua hermostoa. Silti olen päässyt näin pitkälle – etsimällä ja löytämällä huippujen ideoiden lisäksi ennen kaikkea erinomaisia ihmisiä elämääni. Siksi olen kirjoittanut blogia, jakanut videoita, pitänyt luentoja ja pyrkinyt jakamaan parhaat lahjani mahdollisimman kivoissa paketeissa mahdollisimman monille: oma elämäni tulee aina vaan sitä ihanammaksi, mitä useampi ihana ihminen löytää mukaan ilahduttamaan sitä entisestään. Etsin juuri sellaisia ihmisiä kuin millaisesta ruoasta puhun tässä kirjassa, ja millaiseksi haluan itsenikin rakentaa: erinomainen seura ravitsee, täyttää ja ilahduttaa monin tavoin.

Kehotan ja pyydän kaikkia: kun löydät jotain mikä toimii ja parantaa sinun elämääsi erinomaisesti, jaa se muille. Jos sinun löydöksesi poikkeaa normaalista, lähipiiri ei ehkä heti innostu. Älä yritä puhua heille joita ei kiinnosta, vaan etsi heitä joita kiinnostaa. Tai vielä parempi: auta heitä löytämään sinut. Internet on suorastaan ihmeellinen väline omien parhaiden oivallusten jakamiseen. Jos onnistut auttamaan tuhansia ihmisiä oivalluksillasi hirmu paljon, se ei tarkoita että saisit heti kaiken sen hyvän takaisin. Mutta jos auttamisen kustannukset ovat lähellä nollaa ja se tuntuu oikealle ja siinä samalla kehittyy, muutama erinomainen uusi ystäväkin riittää. Sosiaalisessa mediassa samoista asioista innostuvat löytävät nykyään helposti toisiaan. Heikoista sosiaalisista taidoista huolimatta minulla on nykyään jo satoja ihan superhyviä kavereita, joita voin esitellä toisilleen tai yhdistellä otollisimpiin ideoihin ja mahdollisuuksiin. Netissä ja sosiaalisessa mediassa hyvä kansalaisuus ei tarkoita pelkkää etiketin mukaista varmistelua, vaan parhaassa tapauksessa elämää muuttavan kontribuution rohkeutta ja vaikuttavuutta. Maailma muuttuu nopeaa vauhtia instituutioiden hallitsemasta jäykästä paikasta ihmisten ja kulttuurin hallitsemaan värikkääseen verkostoon. Tässä uudessa maailmassa kannattaa jakaa jotain erityistä ja erilaista ja tehdä taidetta toisten auttamisesta, ilahduttamisesta, lähes lapsenmielisesti yllättäen ja itseäkin inspiroiden. Minulle myös tämän kirjan tekeminen oli kannattava prosessi, vaikkei sitä olisi edes julkaistu. Kun todella miettii, myös toisten osaajien kanssa, miten palvella sanomisillaan ihmisiä ja maailmaa vielä paljon entistä paremmin, siinä kehittyy ihmisenä. Mehän kuitenkin olemme täällä toisiamme varten vähintään yhtä paljon kuin itsellemme.”

Käytännöllistä tietoa

Yliopistojen tohtorit, dosentit ja professorit tuottavat tietoa vaikka kuinka paljon. Onko tiedosta hyötyä? Ei aina, sillä tietomäärästä puuttuu usein se kaikkein tärkein asia: voiko tietoa soveltaa käytäntöön?

Jos aiot hankkia Ollin kirjan, saat käyttöösi paljon tietoa, jota voit heti lähteä soveltamaan ja kokeilemaan. Olisiko se sinun juttusi?

Suosittelen Ollin kirjaa! Supermarketissa voi todellakin pärjätä. Olli näyttää miten se sujuu. Annetaan Ollin lopettaa tämä kirja-arvio:

”Tämän kirjan tärkein idea on laatu, joka johtaa vapauteen. Se pätee niin syömisessä kuin muussakin. Mitä paremmin osaan tunnistaa laadun myös ihmisissä, sitä vähemmän saan päänvaivaa ja sitä enemmän iloa, vapautta, huipputasokasta apua ja myös minun parhaille lahjoilleni ja intohimoilleni vastaanottoa. Laadun käsitteeseen liittyy pari tärkeää sivujuonnetta, jotka koskevat elämää: Laatu on osittain subjektiivinen ja kontekstisidonnainen käsite – se mikä on sinulle laatua yhdessä tilanteessa, voi olla toiselle turhaa roskaa toisessa tilanteessa. Voidaan käyttää myös sanaa tarkoituksenmukaisuus.

Laatu toimii parhaiten, kun se kattaa monipuolisesti kaikki olennaiset tarpeet. Laadun isoin ongelma ja samalla suurin hienous on se, että se ei ole yksiselitteistä. Sen tunnistaminen on osittain taitoa, taidetta ja tulkintaa. Ja se on hurjan tärkeää. Ilman laadun tai tarkoituksenmukaisuuden tunnistamista kaikki liha on yhtä hyvää, joten sama valita halvin lauantaimakkara. Ilman subjektiivista eli omien tuntemusten kuunteluun perustuvaa laadun ”maistelemista” kaikki työpaikat tai -keikat ovat yhtä hyviä, kunhan niistä saa palkkaa. Sellainen laaduttomuus johtaa yleensä ylikuormittumiseen, aliravitsemukseen sanan monessa merkityksessä ja intohimottomaan merkityksettömyyteen. Tämä voi kuulostaa hurjalle, mutta esimerkiksi minulla ei ole enää aikoihin ollut varsinaisia ihmissuhdeongelmia – koska yhä tarkemmalla seulalla löydän elämääni toinen toistaan ihanampia ihmisiä jotka ovat onnellisia, innoissaan, elementissään ja voivat hyvin – ja osaavat pyytää ja arvostaen ottaa vastaan apua, ilman vaatimuksia. Jos joku alkaa tuoda ongelmia tai draamaa ilon, nauttimisen ja arvostuksen sijaan, olen valmis vaikka maksamaan päästäkseni pian jatkamaan elämää ja etenemistä vapaana kyseisen suhteen taakasta. Myös terveysongelmat loistavat vihdoin poissaolollaan – koska osaan tunnistaa hyvälaatuisen ravinnon ja olen kehittänyt makuani myös muilla hyvinvoinnin osa-alueilla.

Kehotan kaikkia tulemaan oman elämänsä ja omien valintojensa laatuasiantuntijoiksi, ja jatkamaan tässä kehittymistä aina vaan yhä korkeammille tasoille. Siihen ei ole tarkkaa tiedettä tai yhtä kaikille toimivaa oppikirjaa, mutta meillä kaikilla on valmiudet siinä kehittymiseen. Pystyn tunnistamaan, mikä minua innostaa, inspiroi ja vetää puoleensa, ja voin raivata sille enemmän tilaa. Pystyn valitsemaan huomiokenttääni ne vaikutteet, ihmiset ja mediat jotka koen kohottaviksi, kehittäviksi ja kiinnostaviksi. Ja pystyn jakamaan tai ilmaisemaan eteenpäin sitä mikä minua koskettaa. Näin maailma kehittyy, ruohonjuuritasolla, vapaasti ilman tarvetta vallankäyttöön tai kenenkään alas painamiseen. Kaikki kukat saavat kukkia toistensa iloksi, poimien parhaita paloja muiden kukoistuksesta.”

cropped-christer-sundqvist.jpegChrister Sundqvist
turpaduunari, ravintovalmentaja, biologi, filosofian tohtori

Monessa liemessä keitetty yllätyksellinen tietokirjailija ja suosittu bloggaaja. Tuttu turpaduunari, eli huumorin pilke silmäkulmassa esiintyvä terveysluennoitsija. Löydät lisää tietoa täältä: http://ravintokirja.fi/ 

2 thoughts on “Ollin opeilla selviät ruokamarketissa”

  1. Itse olen tällainen yksinkertainen Alepan mies. Olli on todella hyvin perehtynyt aiheeseensa. Sain sieltä monta helppoa vinkkiä ruokavalintojeni rikastuttamiseen. Kirjan kieliasu on lennokas ja siitä välittyy aito kiinnostus ravintoon ja sen vaikutuksiin. Suosittelen kirjaa lämpimästi kaikille, jotka haluavat nauttia ruoastaan ja sitä myötä paremmasta voinnista.

    Sami Uusitalo
    Dipl. ins. Kauniainen

Olisi kiva kuulla kommenttisi!

© 2020 Turpaduunari All Rights Reserved   

Theme Smartpress by Level9themes.