Sensuroimatonta terveys- ja kulttuurivalistusta. Mikäli olet tyytymätön sivustoon, kerro siitä minulle. Jos olet tyytyväinen, kerro siitä muille tiedonjanoisille. Yhteystiedot: Christer Sundqvist, biologi (FT), christer.sundqvist@ravintokirja.fi, 040-7529274, Helsinki

Turpaduunarin viikoittainen terveysohje

On taas uuden viikoittaisen terveysohjeen vuoro: AAMU KÄYNTIIN KUNNOLLA

TURPADUUNARIN TERVEYSOHJEET

Turpaduunarin terveysohjeet jatkuvat. Nyt on jaossa kaiken kaikkiaan 285. ja tämän vuoden 22. terveysohje. Tämä lähetetään terveyskirjeeni tilaajille (terveysohjeet ilmestyvät viikoittain).

*****************************

Turpaduunarin terveysohje numero 285
Jakelupäivä tiistaina 26.5.2020

AAMU KÄYNTIIN KUNNOLLA

Aamu aloittaa päivän. Jokaisen elämäsi päivän. Ei ole yhdentekevää mitä teet ensimmäiseksi. Aamusta alkaa hyvä päivä, jos niin haluamme. Ota talteen muutama vinkki.

Herää ajoissa. Mikään ei ole niin raivostuttavaa kuin se, että huomaa myöhästyvänsä aamupäivän tilaisuudesta, vain sen takia kun ei päässyt ajoissa sängystä ylös. Mieluummin vartti aikaisemmin silmät auki kuin puolitokkuraisena kiireen sekaan 15 min myöhemmin.

Juo lasi vettä. Lempeä herätys elimistöllesi on pieni määrä nestettä, mieluusti raikasta lähde- tai hanavettä. Jotkut hankkivat veden otsonointilaitteen saadakseen happirikkaasta vedestä ylimääräistä tarmoa päivään.

Oikea asenne. Olen havainnut, että päivä lähtee paremmin käyntiin, kun seuraavaan päivään valmistautuu jo etukäteen edellisenä iltana. Jokin aikaa vievä aamupuuha, voidaan ehkä tehdä osittain jo edellisenä iltana. Mieli rakennetaan siihen suuntaan edellisenä iltana, että aamu pääsee alkuun helpommin (ei pidä ”nousta sängystä väärällä jalalla”).

Aamupala. Useimmat asiantuntijat puolustavat laadukkaan aamupalan nauttimista – niin minäkin. Vain silloin jos ei kerta kaikkiaan aamulla mikään muu maistuu kuin se ”pakollinen” aamukahvi, niin maailma ei kaadu siihen, että laadukkaan aamupalan joko jättää kokonaan pois tai siirtää myöhemmäksi.

Tehokkuus huippuunsa aamupäivällä. Tiedän, että on aamu- ja iltaihmisiä. Väitän kuitenkin, että kaikkein vaativimmat työtehtävät kannattaa suorittaa aamupäivällä. Aikaisin tehdyksi saatu tehtävä (pienikin) motivoi sinua jatkamaan tehokkaasti päivää ja jos aamupäivän tehtävä ei tullut valmiiksi (hyvin yleistä) voi sitten rauhassa jatkaa sitä esimerkiksi lounaan jälkeen. Työ on saatu hyvälle alulle.

Aamun ensi hetki vain sinulle. Tämä voi olla tärkeä asia. Heräät sitten aamuun ilman herätyskelloa tai kellon piippaukseen, varaa itsellesi ensimmäiset sekunnit, minuutit. Jätä silmät vielä kiinni, osoita kiitollisuutta, että saat herätä uuteen aamuun. Mieti miltä tuntuu olla taas yhden aamun verran viisaampi, kiitollisempi, vanhempi.

Hyviä aamuja sinulle!

…………..

Voit varmistaa terveysohjeiden saannin omaan ja ystäväsi sähköpostiin 20 euron vuosimaksua vastaan.

Maksa 20 euroa tilille FI94 5723 3320 0772 65 (OKOYFIHH), Christerin Akatemia. Kirjoita viestikenttään sähköpostiosoitteesi (tai ystäväsi sähköpostiosoitteen mikäli tilaat terveysohjeen hänelle).

52 terveysohjetta vuonna 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ja 2020 – kerää koko sarja!

Kerro muillekin!

Rakkain terveisin,
Christer Sundqvist
biologi, FT
Lisätietoja: christer.sundqvist@ravintokirja.fi

Viimeisimmät artikkelit

Tässä esimerkkejä luentotarjonnastani

Käytä älliä ruokavalinnoissa: Tämä on suosituimpia luentoaiheitani. Alustan ja herätän keskustelua älykkäistä ruokavalinnoista, ruoan luonnollisuudesta, säilyvyydestä ja käytössä olevista ruoan lisäaineista sekä pohdin sitä, mikä on terveellistä arki- ja juhlaruokaa. Miten liikkujan pitää syödä? Onko ikääntyvän ihmisen otettava huomioon jotain erityistä ruokavalintojen suhteen? Keskustellaan yhdessä miten voisimme parantaa ruokaostostemme laatua. Sillä mitä valitset ruokakaupasta ostoskassiisi, on merkitystä. Sisältääkö kassisi juureksia vai eineksiä? Ruokavallankumous alkakoon nyt! Tämä luento muokkautuu helposti kaikenikäisille ja monille erilaisille yhteisöille. Kerro mikä on tavoitteesi luennon suhteen, niin saat tällä tavalla räätälöidyn luennon minulta.

Onni, terveys ja äly – elämäsi melodia: Terveystietoinen ja viisaan onnellinen elämä rakentuu yksinkertaisista osatekijöistä. Tule kuuntelemaan turpaduunarin melodioita! Filosofian tohtori ja suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on vauhdissa!

Terveystietoinen elämä: Terveellisestä elämäntavasta ei saa tehdä liian vaikeaa itselleen. Terveys säilyy vaikka välillä elää epäterveellisesti, mutta se mikä erottaa terveystietoisen muista ihmisistä, on se luontevuus ja rivakkuus mikä nähdään siinä paluussa terveellisten valintojen ääreen. Terveystietoinen oivaltaa, että niitä huonoja valintoja pitää välttää, ei sen takia että se olisi pakko, vaan sen takia, että hän pitää terveyttään erittäin suuressa arvossa.

Liikunta on lääke: Ihminen on luotu liikkumaan sopivasti ja monipuolisella tavalla. Liikunnalla voidaan ehkäistä sairauksia, hoitaa terveyttä ja kuntoutua monista pitkäaikaissairauksista. Luennolla mainitaan liikunnan teho tyypin 2 diabeteksessa, kohonneessa verenpaineessa, sydän- ja verisuonisairauksissa, lihavuuden hoidossa, astmassa, keuhkoahtaumataudissa, polven nivelrikossa, nivelreumassa, selkävaivoissa ja masennuksessa. Turpaduunari Sundqvist kehottaa tekemään liikunnasta pysyvä osa elintapamuutostasi.

Oivaltavaa urheilua: Filosofian tohtori, ravinto- ja urheiluvalmentaja sekä suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on useiden vuosien aikana kehittänyt kokonaisvaltaista urheiluvalmennusta. Hän kertoo käytännönläheisesti ja hauskasti miten hänen urheiluvalmennuksestaan on ollut hyötyä sekä huippu-urheilijoille että liikunnallista elämäntapaa noudattaville. Luennolla tarkastellaan näiden osa-alueiden merkitystä urheilumenestykselle: yksilöllisesti määritelty harjoitusohjelma, ravitsemukselliset näkökulmat, unen ja levon merkitys, urheilijan rentoutuminen, elämän kokonaisrasitus, urheilijan henkiset voimavarat.

Laadukas ravinto terveyden lähde: Turpaduunari kertoo laadukkaista ruokavalinnoista. Hänen neuvoillaan löydät keinoja etsiä älliä ruokakaupasta. Haluat ehkä laittaa laadukasta lounasta ja haluat löytää lisäaineetonta luomua? Luonnollisesti tämä on täysin mahdollista kuunneltuasi Christerin ohjeita!

Vireä vanhuus: Biologi Christer Sundqvist kertoo meille menestysreseptinsä miten säilyttää hyvä vire ja terveys iäkkäänä. Tarjolla on runsaasti tietoa terveystietoisesta elämästä. Huumoria, iloista rentoutta ja oivaltavaa ideointia kannattaa tulla kuulemaan!

Elämän kokonaisrasitus hallintaan: Huomioi päivittäiset haasteet, kehottaa biologi Sundqvist luennollaan. Kun epäviisaasti joudut rientämään paikasta toiseen tukka putkella, muista kompensoida tämä huomioimalla terveen elämän kaikki osatekijät täysimääräisinä: hyvä ravinto, kunnon lepo, hyvät ihmissuhteet, virkistävä liikunta.

Rentoutta ja hengähdyshetkiä kiireiselle ihmiselle: Biologi Christer Sundqvist vie meidät rentouden maailmaan tällä luennollaan. Opi arvostamaan arjen hengähdyshetkiä. Muista oleskella puhtaassa ilmassa. Vedä keuhkoihin puhdasta ilmaa ja nauti siitä miten puhdas ilma vienosti koskettelee paljasta ihoasi. Voiko elämässä olla mitään ihanampaa? Älä stressaa! Et voi ratkaista yhtäkään ongelmaa stressaamalla itsesi puolikuolleeksi. Pidä siis itsesi täysillä elossa rennolla elämänasenteella. Nauti tästä hetkestä. Tartu kiinni ohikiitävään hetkeen, sillä elämä koostuu pienistä ihmeistä, jotka näemme vasta kun huomaamme pysähtyä niiden äärelle, hetki hetkeltä.

Aivot ja ravinto: Biologi Christer Sundqvist kertoo siitä mikä on parasta mahdollista aivoruokaa. Hyvä ruoka – hyvä mieli. Keskustelemme siitä miten voimme pitää aivot kirkkaana täsmäruoalla. Luennolla esitellään uutta aivotutkimusta selkokielellä. Varautukaa yllätyksiin!

Ruokaa suurella sydämellä: Huolehdi sydämesi kunnosta syömällä oikein terveellistä ruokaa, kehottaa biologi Christer Sundqvist. Yleisö saa alusta lähtien osallistua vilkkaaseen keskusteluun verenpaineen hoidosta ravinnolla, tarvitaanko kolesterolilääkkeitä ja millaisella ruoalla sydän lyö parhaiten. Kuuntele uusimmat sydäntutkimukset selkokielellä esitettynä.

Miten vatsasi voi? Biologi Christer Sundqvist kertoo parhaimmat vinkit miten suoliston saa toimimaan mahdollisimman hyvin. Keskustelemme hyvistä bakteereista ja siitä miten tärkeässä roolissa on suoliston hyvä terveys. Varautukaa yllätyksiin! Uusia suolistotutkimuksia saatte kuulla selkokielellä.

Rasvaista tarinaa: Ravintorasvat ja niiden terveellisyys tai vaarallisuus ovat jo pitkään aikaansaaneet kiihkeitä keskusteluja ja jopa väittelyjä. Biologi Christer Sundqvistin tieteellisiin tutkimuksiin pohjaavan alustuksen pohjalta keskustellaan luonnollisten rasvalähteiden terveyshyödyistä. Korkean kolesterolin negatiiviset terveysvaikutukset ja sen hoitoon käytettävien lääkkeiden sivuvaikutukset, ovat myös kuuma puheenaihe.

Ravitsemuksen kiistanaiheet ja tulevaisuuden näkymät: Läpi vuosikymmenten on kiistelty optimaalisesta ravinnosta. Löytyykö totuus kaurapuurosta myös tulevaisuudessa? Biologi Christer Sundqvist kertoo alustuksessaan mm. nutrigenomiikasta, tieteenalasta joka tutkii ravinto- ja perintötekijöiden yhteisvaikutuksia. Alustuksen pohjalta keskustellaan ravitsemuksen kiistanaiheista ja ravitsemustieteen tulevaisuuden näkymistä.

Reuman virallinen, täydentävä ja vaihtoehtoinen hoito: Luennolla esitellään reuman Käypä hoito suositukset ja käydän niiden pohjalta rakentavaa ja samalla kriittistä keskustelua. Hyviksi koettuja täydentäviä hoitomuotoja tuodaan esille ja tarkastellaan voiko olla apua jostakin vaihtoehtoisesta hoidosta.

Kolme tapaa hoitaa diabetes: virallisesti, täydentävästi ja vaihtoehtoisesti: Suositussa diabetesluennossaan biologi Sundqvist tuo esille koko kirjon erilaisia tapoja hoitaa tämä vakava sairaus yksilöllisesti tyydyttävällä tavalla.

Lisäksi tunteja, päiviä, viikkoja, kuukausia, jopa vuoden kestäviä koulutuksia ravinnosta, levosta, liikunnasta ja terveydestä. Varsinaista terveystykitystä!

Derek Sandersonin tarina: NHL-tähdestä juopoksi

Minerva -kustannus lähetti arvioitavaksi erittäin kiintoisan kirjan: Derek Sandersonin elämäkerran.

Kuka ihmeen Derek Sanderson, saatat kysyä. Ja saat tietää, että kyseessä on aikoinaan maailman parhaiten palkattu urheilija. Derek oli 1970-luvun huippu-urheilija, jääkiekkoilija. Minäkin muistan hänet.

Olin valtavan onnellinen Bobbyn – ja isän – puolesta. Olin tehnyt 14-vuotiaana sopimuksen isän kanssa. Halusin silloin niin kovasti Tacks-luistimet, että lupasin antaa niistä vastineeksi Stanley Cup -sormukseni, jos joskus voittaisin sellaisen. Isä uhrasi paljon minun vuokseni. Hän säästi joka viikko muutaman dollarin ja osti luistimet, joita havittelin. Rakastin niitä luistimia, ja luotin samaan malliin koko urani. Kun voitin Stanley Cupin, olin kuitenkin unohtanut sopimuksemme tykkänään.

Voittaessamme pystin kannattajat villiintyivät. Siihen aikaan pleksit olivat matalampia kuin nykyään ja niiden yli pääsi jäälle. Kun pelaajat juhlivat kentällä, sinne alkoi tunkea myös katsojia. Jotkut yrittivät ottaa minusta kiinni. Näin silmäkulmastani, kuinka eräs kaveri liukui pitkin jäätä ja yritti tarttua minuun. En tiennyt, kuka se oli, joten käännyin nopeasti ja töytäisin tyyppiä olkasuojuksellani. Pum! Osuin suoraan naamaan, ja jätkä putosi jäähän. Mutta kun käännyin, huomasin että se olikin isäni. Ei hemmetti! Edessäni oli oma isäni! Hän sai pienen kuhmun silmänsä alle. Hän makasi jäällä ja nauroi: ”Se oli ensimmäinen taklauksesi koko sarjassa!”

”Isä, olen pahoillani”, sopersin. Kun autoin häntä ylös, hän katsoi minua silmiin ja kysyi: ”Muistatko, mitä sovimme, kun hankin sinulle ne Tacks-luistimet? Sormus kuuluu minulle!”

Annoin sormukseni hänelle, ja tein samoin vielä seuraavallakin kerralla vuonna 1972.

Urheilijoita on kuitenkin niin paljon, että yksi katoamistempun tehnyt urheilija ei sittenkään herätä niin valtavan suurta huomiota. Sandersonin elämänkerran lukeneena uskallan kuitenkin ihmetellä, miten se oli mahdollista?

Pahimmillaan epätoivo oli ylitsepääsemätöntä ja hallitsi ajatuksiani. Siitä oli mahdollista selviytyä vain uskon avulla. Olen varma, että Jumala on olemassa, mutta tiedän myös, ettei Hän ilmesty palavana pensaana puhumaan Derek Sandersonille. Hän puhuu toisten ihmisten kautta.

Arvostetussa NHL:n jääkiekkoliigassa maineensa luonut urheilija jäi aikoinaan mieliin kovana hyökkäyspelaajana ja naisten miehenä. Muistan Sandersonin isot ja mahtailevat puheet ja kirjasta saan niitä lukea uudestaan. Syynä sekoiluun oli alkoholi ja huumeet.

Siinä vaiheessa alkoholi oli ottanut minusta vallan. Viina tekee ihmisestä itsekkään ja riidanhaluisen. En ollut enää kärsivällinen ja ystävällinen. Moraali rapistuu ja tunnontuskat katoavat. Kaikki periaatteet ovat poissa. Kaikessa oli kyse vain minusta: mitä minä halusin – ja ennen kaikkea, mitä halusin seuraavien kuuden tunnin aikana, enkä vaikkapa kymmenen vuoden päästä. En huolehtinut huomisesta vaan annoin asioiden tapahtua omalla painollaan.

Se oli typerä tapa elää ja teki minut hyvin yksinäiseksi. Kukaan ei pitänyt minusta, mutten tajunnut sitä silloin. Nyt ymmärrän. Silloin minulle olisi ollut turha edes puhua asiasta.

Elämässäni ei ollut mitään sisältöä – ei jääkiekkoa eikä naista. Ajauduin syöksykierteeseen.

Tein joitain sekopäisiä juttuja. Olen onnekas, kun olen ylipäätään elossa.

Sitä en kuitenkaan muista miten hän vajosi täysin pohjalle jo kolmekymppisenä. Alkoholi vei miehen. Lopulta niin totaalisesti, että hänet löydettiin New Yorkin keskuspuistosta sanomalehteen verhottuna. Kylmänä, sairaana, hylättynä. Käsittämätöntä.

Kokenut laitapuolen kulkija oli kehottanut Sandersonia hakemaan yösijaa sillan alta. Siellä oli lämpimämpää. Sanderson varasti juomansa viinat, kohtalotoverit sanoivat häntä toivottamaksi juopoksi ja kuitenkin hän kasasi itsensä ja kömpi sieltä esille ja takaisin jaloilleen. Uskomaton paluu terveen kirjoihin on tietenkin vaatinut sekä sinnikkyyttä että onnea. Yksi onnenkantamoinen on varmasti se, että Sandersonia lähti tukemaan legendaarinen jääkiekkoilija Bobby Orr, joka kirjan esipuheessa tuo esille Sandersonin kriisin.

Derek on elämänsä aikana käynyt niin huipulla kuin pohjallakin, ja nyt lukijalla on tilaisuus tutustua hänen elämänsä hyviin ja huonoihin vaiheisiin. Derek on elänyt ainutlaatuisen elämän, ja olen varma, että kuka tahansa voi ottaa opiksi hänen kokemuksistaan. (Bobby Orr)

Mitä Derek Sanderson puuhaa nykyään? Hän on raitistunut, ammattiurheilijoiden tukihenkilö, joka toivoo, ettei kukaan ikinä saisi kokea hänen kohtaloaan. Kirjan mukaan hän kävi katkolla peräti 13 kertaa, ennen kuin pääsi lopulta kuiville. Päivittäiset alkoholimäärät juoppona olivat aivan käsittämättömiä. Viinakaupasta saattoi lähteä mukaan neljäkin litraa vodkaa.

Ryyppääminen loppui marraskuussa 1980.

Kukaan ei halua tulla alkoholistiksi. En olisi milloinkaan voinut kuvitella, että minusta tulisi sellainen. Perhe, ystävät ja usko – ymmärrys jostain korkeammasta voimasta – auttoivat minua järjestelemään elämäni uudelleen. Minusta aidosti välittäneet ihmiset antoivat voimaa nousta takaisin jaloilleni, ja olen heille ikuisesti kiitollinen.

cropped-christer-sundqvist.jpegChrister Sundqvist
turpaduunari, ravintovalmentaja, biologi, filosofian tohtori

Monessa liemessä keitetty yllätyksellinen tietokirjailija ja suosittu bloggaaja. Tuttu turpaduunari, eli huumorin pilke silmäkulmassa esiintyvä terveysluennoitsija. Löydät lisää tietoa täältä: http://ravintokirja.fi/ 

 

0 thoughts on “Derek Sandersonin tarina: NHL-tähdestä juopoksi”

  1. Odottakaas vain kun suomen oma MATTI NYKÄNEN laittaa tosi tapahtumiin perustuvan elämänkerran tulemaan…

Olisi kiva kuulla kommenttisi!

© 2020 Turpaduunari All Rights Reserved   

Theme Smartpress by Level9themes.