Sensuroimatonta terveys- ja kulttuurivalistusta. Sivuston suunnittelussa avustaa sekä taloudellisesti että ideoinnilla Domainkeskus.com. Yhteystiedot: Christer Sundqvist, biologi (FT), christer.sundqvist@ravintokirja.fi, 040-7529274, Helsinki

TULE MUKAAN ETSIMÄÄN TERVEYDEN AARRETTA

TULE SINÄKIN MUKAAN ETSIMÄÄN TERVEYDEN AARTEITA!

Tervetuloa mukaan rakentamaan yhdessä monisatasivuista terveyskirjaa!

Anna minulle mahdollisuus lähettää sinulle uusi terveyskurssini ”Terveys on aarre”. Siitä muodostuu vuosien 2017-2019 aikana markkinoiden laajin ja ajankohtaisin terveyskirja. Kun maksat erittäin kohtuullisen kertamaksun 49,95 euroa, saat luvan tarvittaessa tulostaa itsellesi kuukausittain täydentyvän terveyskirjan.

Sisällysluettelo
Osa 1 Älä kadota terveyden aarretta! (jaossa marraskuun lopusta 2017 lähtien)
Osa 2 Miksi vanhenemme? (joulukuun loppu 2017)
Osa 3 Ota terveytesi ja sairautesi vakavasti (tammikuun loppu 2018)
Osa 4 Nujerra sairaus ottamalla käyttöön kaikki hyvät keinot (helmikuun loppu 2018)
Osa 5 Naura sairautesi pois! (maaliskuun loppu 2018)
Osa 6 Vältä liiallista istumista – muista liikkua! (huhtikuun loppu 2018)
Osa 7 Muista levätä! (toukokuun loppu 2018)
Osa 8 Ajattele positiivisesti! (kesäkuun loppu 2018)
Osa 9 Syö terveellistä ruokaa! (heinäkuun loppu 2018)
Osa 10 Yksilöllisiä ruokavalintoja A-J (elokuun loppu 2018)
Osa 11 Yksilöllisiä ruokavalintoja K-M (syyskuun loppu 2018)
Osa 12 Yksilöllisiä ruokavalintoja N-R (lokakuun loppu 2018)
Osa 13 Yksilöllisiä ruokavalintoja S-Ö (marraskuun loppu 2018)
Osa 14 Hyvät ihmissuhteet (joulukuun loppu 2018)
Osa 15 Elämänhalu (tammikuun loppu 2019)
Osa 16 Usko parantumiseen sairaudesta (helmikuun loppu 2019)
Osa 17 Syvennä henkisyyttä ja pidä mieli virkeänä (maaliskuun loppu 2019)
Osa 18 Hoito-ohjeita sairastuneelle A-J (huhtikuun loppu 2019)
Osa 19 Hoito-ohjeita sairastuneelle K-R (toukokuun loppu 2019)
Osa 20 Hoito-ohjeita sairastuneelle S-Ö (kesäkuun loppu 2019)
Osa 21 Syventävää keskustelua terveydestä (heinäkuun loppu 2019)
Osat 22-24 Tulossa tietoon myöhemmin (elokuu-lokakuu 2019)

Tässä lisätietoja ja tietoa siitä miten maksu tapahtuu:

Kurssini on tavattoman suurella vaivalla työstetty useiden vuosien aikana ja sisältää valtavasti terveystietoa. Eräänlainen terveystestamenttini vuosilta 1987-2019.

Jos koet mahdolliseksi, tulisitko nyt heti mukaan kurssille ja ryhtyisit terveyskirjaa rakentamaan itsellesi? Voisitko pyytää ystäviäsi mukaan tälle kurssille, joka tyypilliseen edulliseen hintaani (49,95 euroa) tarjoaa erittäin paljon tietoa terveydestä? Ajankohtaisinta mahdollista tietoa on siis jaossa kerran kuukaudessa. On harjoitustehtäviä, tietoiskuja, terveystietoa, lukuvihjeitä…

Opiskelu- ja harjoitustehtävien suorittaminen on täysin vapaaehtoista ja jokainen saa tarvittaessa yksilöllistä ohjausta. Materiaalin saa sähköpostiin kerran kuukaudessa (laadukas PDF-tiedosto) riippumatta siitä milloin päättää aloittaa kurssin.

Maksu tapahtuu näin:

Kurssille pääsee mukaan maksamalla 49,95 euroa tilille FI94 5723 3320 0772 65 (OKOYFIHH), Christerin Akatemia. Kirjoita viestikenttään sähköpostiosoitteesi. Muita maksuja ei tule!

Rakkain terveisin,
Christer Sundqvist
biologi, FT
Lisätietoja: christer.sundqvist@ravintokirja.fi

Viimeisimmät artikkelit

Tässä esimerkkejä luentotarjonnastani

Käytä älliä ruokavalinnoissa: Tämä on suosituimpia luentoaiheitani. Alustan ja herätän keskustelua älykkäistä ruokavalinnoista, ruoan luonnollisuudesta, säilyvyydestä ja käytössä olevista ruoan lisäaineista sekä pohdin sitä, mikä on terveellistä arki- ja juhlaruokaa. Miten liikkujan pitää syödä? Onko ikääntyvän ihmisen otettava huomioon jotain erityistä ruokavalintojen suhteen? Keskustellaan yhdessä miten voisimme parantaa ruokaostostemme laatua. Sillä mitä valitset ruokakaupasta ostoskassiisi, on merkitystä. Sisältääkö kassisi juureksia vai eineksiä? Ruokavallankumous alkakoon nyt! Tämä luento muokkautuu helposti kaikenikäisille ja monille erilaisille yhteisöille. Kerro mikä on tavoitteesi luennon suhteen, niin saat tällä tavalla räätälöidyn luennon minulta.

Onni, terveys ja äly – elämäsi melodia: Terveystietoinen ja viisaan onnellinen elämä rakentuu yksinkertaisista osatekijöistä. Tule kuuntelemaan turpaduunarin melodioita! Filosofian tohtori ja suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on vauhdissa!

Terveystietoinen elämä: Terveellisestä elämäntavasta ei saa tehdä liian vaikeaa itselleen. Terveys säilyy vaikka välillä elää epäterveellisesti, mutta se mikä erottaa terveystietoisen muista ihmisistä, on se luontevuus ja rivakkuus mikä nähdään siinä paluussa terveellisten valintojen ääreen. Terveystietoinen oivaltaa, että niitä huonoja valintoja pitää välttää, ei sen takia että se olisi pakko, vaan sen takia, että hän pitää terveyttään erittäin suuressa arvossa.

Liikunta on lääke: Ihminen on luotu liikkumaan sopivasti ja monipuolisella tavalla. Liikunnalla voidaan ehkäistä sairauksia, hoitaa terveyttä ja kuntoutua monista pitkäaikaissairauksista. Luennolla mainitaan liikunnan teho tyypin 2 diabeteksessa, kohonneessa verenpaineessa, sydän- ja verisuonisairauksissa, lihavuuden hoidossa, astmassa, keuhkoahtaumataudissa, polven nivelrikossa, nivelreumassa, selkävaivoissa ja masennuksessa. Turpaduunari Sundqvist kehottaa tekemään liikunnasta pysyvä osa elintapamuutostasi.

Oivaltavaa urheilua: Filosofian tohtori, ravinto- ja urheiluvalmentaja sekä suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on useiden vuosien aikana kehittänyt kokonaisvaltaista urheiluvalmennusta. Hän kertoo käytännönläheisesti ja hauskasti miten hänen urheiluvalmennuksestaan on ollut hyötyä sekä huippu-urheilijoille että liikunnallista elämäntapaa noudattaville. Luennolla tarkastellaan näiden osa-alueiden merkitystä urheilumenestykselle: yksilöllisesti määritelty harjoitusohjelma, ravitsemukselliset näkökulmat, unen ja levon merkitys, urheilijan rentoutuminen, elämän kokonaisrasitus, urheilijan henkiset voimavarat.

Laadukas ravinto terveyden lähde: Turpaduunari kertoo laadukkaista ruokavalinnoista. Hänen neuvoillaan löydät keinoja etsiä älliä ruokakaupasta. Haluat ehkä laittaa laadukasta lounasta ja haluat löytää lisäaineetonta luomua? Luonnollisesti tämä on täysin mahdollista kuunneltuasi Christerin ohjeita!

Vireä vanhuus: Biologi Christer Sundqvist kertoo meille menestysreseptinsä miten säilyttää hyvä vire ja terveys iäkkäänä. Tarjolla on runsaasti tietoa terveystietoisesta elämästä. Huumoria, iloista rentoutta ja oivaltavaa ideointia kannattaa tulla kuulemaan!

Elämän kokonaisrasitus hallintaan: Huomioi päivittäiset haasteet, kehottaa biologi Sundqvist luennollaan. Kun epäviisaasti joudut rientämään paikasta toiseen tukka putkella, muista kompensoida tämä huomioimalla terveen elämän kaikki osatekijät täysimääräisinä: hyvä ravinto, kunnon lepo, hyvät ihmissuhteet, virkistävä liikunta.

Rentoutta ja hengähdyshetkiä kiireiselle ihmiselle: Biologi Christer Sundqvist vie meidät rentouden maailmaan tällä luennollaan. Opi arvostamaan arjen hengähdyshetkiä. Muista oleskella puhtaassa ilmassa. Vedä keuhkoihin puhdasta ilmaa ja nauti siitä miten puhdas ilma vienosti koskettelee paljasta ihoasi. Voiko elämässä olla mitään ihanampaa? Älä stressaa! Et voi ratkaista yhtäkään ongelmaa stressaamalla itsesi puolikuolleeksi. Pidä siis itsesi täysillä elossa rennolla elämänasenteella. Nauti tästä hetkestä. Tartu kiinni ohikiitävään hetkeen, sillä elämä koostuu pienistä ihmeistä, jotka näemme vasta kun huomaamme pysähtyä niiden äärelle, hetki hetkeltä.

Aivot ja ravinto: Biologi Christer Sundqvist kertoo siitä mikä on parasta mahdollista aivoruokaa. Hyvä ruoka – hyvä mieli. Keskustelemme siitä miten voimme pitää aivot kirkkaana täsmäruoalla. Luennolla esitellään uutta aivotutkimusta selkokielellä. Varautukaa yllätyksiin!

Ruokaa suurella sydämellä: Huolehdi sydämesi kunnosta syömällä oikein terveellistä ruokaa, kehottaa biologi Christer Sundqvist. Yleisö saa alusta lähtien osallistua vilkkaaseen keskusteluun verenpaineen hoidosta ravinnolla, tarvitaanko kolesterolilääkkeitä ja millaisella ruoalla sydän lyö parhaiten. Kuuntele uusimmat sydäntutkimukset selkokielellä esitettynä.

Miten vatsasi voi? Biologi Christer Sundqvist kertoo parhaimmat vinkit miten suoliston saa toimimaan mahdollisimman hyvin. Keskustelemme hyvistä bakteereista ja siitä miten tärkeässä roolissa on suoliston hyvä terveys. Varautukaa yllätyksiin! Uusia suolistotutkimuksia saatte kuulla selkokielellä.

Rasvaista tarinaa: Ravintorasvat ja niiden terveellisyys tai vaarallisuus ovat jo pitkään aikaansaaneet kiihkeitä keskusteluja ja jopa väittelyjä. Biologi Christer Sundqvistin tieteellisiin tutkimuksiin pohjaavan alustuksen pohjalta keskustellaan luonnollisten rasvalähteiden terveyshyödyistä. Korkean kolesterolin negatiiviset terveysvaikutukset ja sen hoitoon käytettävien lääkkeiden sivuvaikutukset, ovat myös kuuma puheenaihe.

Ravitsemuksen kiistanaiheet ja tulevaisuuden näkymät: Läpi vuosikymmenten on kiistelty optimaalisesta ravinnosta. Löytyykö totuus kaurapuurosta myös tulevaisuudessa? Biologi Christer Sundqvist kertoo alustuksessaan mm. nutrigenomiikasta, tieteenalasta joka tutkii ravinto- ja perintötekijöiden yhteisvaikutuksia. Alustuksen pohjalta keskustellaan ravitsemuksen kiistanaiheista ja ravitsemustieteen tulevaisuuden näkymistä.

Reuman virallinen, täydentävä ja vaihtoehtoinen hoito: Luennolla esitellään reuman Käypä hoito suositukset ja käydän niiden pohjalta rakentavaa ja samalla kriittistä keskustelua. Hyviksi koettuja täydentäviä hoitomuotoja tuodaan esille ja tarkastellaan voiko olla apua jostakin vaihtoehtoisesta hoidosta.

Kolme tapaa hoitaa diabetes: virallisesti, täydentävästi ja vaihtoehtoisesti: Suositussa diabetesluennossaan biologi Sundqvist tuo esille koko kirjon erilaisia tapoja hoitaa tämä vakava sairaus yksilöllisesti tyydyttävällä tavalla.

Lisäksi tunteja, päiviä, viikkoja, kuukausia, jopa vuoden kestäviä koulutuksia ravinnosta, levosta, liikunnasta ja terveydestä. Varsinaista terveystykitystä!

Intuitio on sisäistä viisautta

Katja Frange on Viisas Elämä -kustantajan suosiollisella avustuksella työstänyt omaa käsitystään intuitiosta. Kirja oli haastava lukukokemus. Liekö niin, että minulla oli liian vähäinen käsitys henkisyydestä, olenko liiaksi kiinni länsimaisessa tiedekäsityksessä vai olenko vain tyhmä kuin saapas? Veikkaan jälkimmäistä.

Mitä on intuitio Katjan mukaan? Se on sisäistä viisautta ja osana luonnollista elämäämme kunhan siihen vain uskaltaa luottaa. Intuitio on jättäytymistä virran mukana kuljetettavaksi, mutta myös rohkeutta mennä silmät kiinni kohti tuntematonta, luottaen vain tässä hetkessä olevaan tietoon tai tunteeseen.

En minä taida uskaltaa? En ole yksin, sillä liian harva uskaltaa luottaa intuitioon. ”Rotsi auki ja sydän edellä, mutta villasukat tukevasti jalassa”, kuten Katja asian ilmaisee.

Intuitiota kuvataan usein myös sydämen ääneksi ja sydämen viisaudeksi. On hyvin kuvailevaa, että ihmisen kehitysbiologiassa ensimmäinen kehittyvä elin on juuri sydän, eikä esimerkiksi suolisto tai aivot. Sydämen merkityksestä on tietoa eri kulttuureissa. Se liitetään viisauteen, olemmassaoloon ja se on kaikkein pyhin osa koko fyysistä ihmisyyttä. Katja kertoo miten muinaisessa Egyptissä kuolleille jätettiin aina sydän, mutta aivot hävitettiin. Aivoille ei löytynyt arvoa kuoleman jälkeen. Mayojen kulttuurissa sydän uhrattiin jumalille, koska siinä uskottiin olevan ihmisen viisaus ja sielu. Aivot olivat vain ihmiseloon tarvittava välttämätön elin. Nykyisin ajatellaan asioista toisin.

Mutta ei Katja sentään aivojen merkitystä tyrmää millään tavoin. Kirjassa on kiintoisa kohta missä pohditaan aivoaaltoja ja sen merkitystä intuition tutkimisessa. Nämä aivoaaltotaajuudet (beta, alfa, theta ja delta) määrittelevät pitkälti tietoisuutemme. Ihminen on suurimman osan ajastaan nopeimmin sykkivällä betataajuudella ja altis levottomuudelle ja saa herkästi stressaantunen mielen ja kehon. Alfa-aallot sen sijaan ovat tyypillisesti havaittavissa silloin kun olemme levollisia ja rentoutuneita. Luonnon sanotaan väreilevän alfataajuudella. Thetataajuus liitetään alitajuiseen, tiedostamattomaan mieleen sekä intuitioon ja luovuuteen. Thetaa on jaossa runsan määrin silloin kun tuntee ajan ja paikan katoavan ja kun on täynnä myötätuntoa ja energiaa. Kun ihminen meditoi, liikutaan yleensä näillä taajuuksilla. Syvimpään delta-aivotaajuuteen liitetään syvä uni ja lähes tiedoton tila. Se voidaan liittää myös henkisyyteen ja selväaisteihin sekä ykseystietoisuuteen, jossa rajat häviävät. Joskus tuodaan myös esille gammataajuus, jota on kyetty mittaamaan henkisten gurujen meditoinnin yhteydessä.

Lasten aivot ovat pitkään alemmilla delta- ja thetataajuuksilla. Tätä rauhallisempaa olotilaa riittää suunnilleen sinne kuudenteen ikävuoteen asti. Tämä aikakausi on yhdistetty lasten kokemaan impulsiivisuuteen ja kehittyvään intuitioon. Jos intuitiota ei myöhemmällä iällä vahvisteta, niin se ruostuu ilman käyttöä. Tämä on sääli, sillä menestyksen toisi se, että käyttää järkeään luottaen sydämeen ja intuitioon. Osaammeko ohjata lapsiamme oikein?

Kiireinen arki, stressi ja elämän kiihkeä rytmi vievät helposti mukanaan. Siksi monen meistä on aktiivisesti pysähdyttävä ja jopa harjoiteltava hetkessä olemista, läsnäoloa. Katja väittää, että ihmisellä on luontainen tarve rauhaan, pois stressin keskeltä. Meditaation vaikutuksista on tieteellistä näyttöä. Se auttaa sekä fyysisesti että henkisesti. Intuitio on kertonut Katjalle, että jokaisella ihmisellä on ”keskikohta”, sellainen sisäisen rauhan paikka, jonne voi vetäytyä. Siellä voi löytää kaikki vastaukset elämälleen ja saada opastusta miten jatkaa eteenpäin. Se on kuin paikka, jossa olemme linjassa oman itsemme kanssa sekä yhteydessä sydämeen ja intuitioon.

Tuon yllä kuvatun keskikohdan voi löytää hiljentymällä ja hidastamalla, mutta myös tarkkailemalla elämää avoimesti ilman ennakko-odotuksia. Kirjassa on tätä asiaa tukevia harjoitteita.

Kirjan parasta antia on Katjan omakohtaiset kokemukset siitä miten elämä saa syvemmän merkityksen, kun antaa intuition viedä. Tässä näyte siitä:

Seison mutaisella kadulla. Tunnen sadepisaroiden tipahtelevan poskilleni ja siitä alas maahan rikkoen lätäköiden peilipinnan. Punaiset kumisaappaani vajoavat hiljalleen mutaiseen maahan. Kun nostan katseeni ja katson eteeni, pienen ojan toisella puolella on kaunis vihreä nurmikko. Haluan nurmikolle, se kutsuu minua hyppäämään. Välissä on kuitenkin pieni oja. Pystynkö ylittämään sen? Nurmikko inspiroi värillään, se kannustaa hyppäämään. Tule tänne, se kuiskaa korvaani. Tiedän, että pystyn hyppäämään. Mitä enemmän keskityn, sitä varmempi olen siitä. Olen elämäni voimissa. Sydämeni suorastaan vetää minua nurmikolle, siellä on minulle sopiva paikka. Kerään voimani, ponnistan, ja hyppään ilmaan kuin hidastetussa elokuvassa. Pläts. Kaadun naama edellä mutavelliin. Punaiset kumisaappaani ovat vielä kiinni mutapohjassa. Mutta kun nousen ylös ja pyyhin mutaa kasvoiltani, nauran kuin pieni lapsi. Kun olin kasvot kohti maata, oivalsin uuden tavan katsoa maailmaa. Kiitos, olin jälleen oppinut uutta.

Tästä inspiroituneena kirjailija sitten pohtii miten elämässä inspiroituu ja toimii intuitionsa mukaan ja kaatuu silti rähmälleen maahan. Joskus tarvitsee kaatua montakin kertaa, mutta sellaista elämä vain on! Pitää kaatua ja siitä ottaa opiksi. Intuitio ei aina ohjaa asioihin, jotka onnistuvat kuin tyhjää vain. Joskus intuitio ohjaa kokemuksiin, jotka ovat parasta sinulle juuri siinä hetkessä. Joskus tarvitaan epäonnistumisia, että oivaltaa mitä todella haluaa saavuttaa elämässään.

Ja kaatuminen ei ole mikään huono asia. Kyse on asenteestasi. Intuition avulla Katja on oivaltanut, että vaikeat asiat voi nähdä kiitollisuudella. On tärkeää sallia itselleen virheitä, kaatumisia, yhä uudelleen ja naurun kera. Intuition kuuntelun myötä voi kaatua, mutta intuitio voi myös olla se, joka vetää sinut ylös mudasta. Intuitioon sisältyvä sydämen ääni, intohimo ja inspiraatio tuovat sisäisen pakon jatkaa.

Minua kiinnosti luovuuden ja intuition yhdistäminen. Katjan mukaan intuitio ja luovuus eivät ole synonyymejä, mutta ne kuuluvat yhteen ja ruokkivat toinen toisiaan.

Intuitiiviset ihmiset ovat luovia, ja luovuus vahvistaa intuitiivisuutta. Kummatkin saavat näkyvän muodon ihmisen kautta. Jokainen ihminen on luova, ja luovuus voi tulla esille monella tavalla. Se tarvitsee tilan syntyäkseen, aivan kuten intuitiokin. Lasten luovuus on auki jatkuvasti, koska heille ei ole vielä kehittynyt luovuutta rajoittavia malleja, määrityksiä ja uskomuksia elämästä tai siitä, mitä luovuuden kuuluisi olla. Lapsi on jatkuvasti valmis vastaanottamaan. Monet taiteilijat kuvaavatkin luovan tilan avoimena, vapaana tilana, jossa on mahdollista vastaanottaa ohjausta, kuunnella ja olla auki energialle. Olo voi olla kuin olisi kuplassa, mutta ei sulkeutuneena, vaan auki todellisuuden toisenlaisille tasoille ja energioille. Moni kokee luovuuden ja intuition tulevan ulkopuolisesta voimasta, hengeltä ja maailmankaikkeuden energiasta, mutta koska jokainen ihminen on osa kaikkea olemassa olevaa tietoisuutta, niin luovuus tulee myös ihmisestä itsestään. Ihminen on kuin välittäjänä sille, mitä hän ilmentää.

Näissä asioissa ymmärrykseni on vajavaista. Ottakaa te vastaan tämä tieto täysillä, jotka ymmärrätte näitä energioita ja henkisyyksiä! Minä nostan vain hattua teille ja jatkan eteenpäin – ymmärtämättä itse. Toistaiseksi.

Sen toki ymmärrän, että luovuus ja intuitio ovat kuin sisäistä tulta. Jotta tuli kasvaisi ja voimistuisi, sille tulee antaa tilaa hengittää. Se on tuli, joka ei koskaan sammu, mutta sen roihu voi muuttaa maailmaa. Tähän on hyvä lopettaa Katja Frangen kirjan esittely. Nauttikaa tästä tekin!

Katja Frange. Intuitiolla – Kuuletko sisäisen viisautesi? Viisas Elämä, 2016

cropped-christer-sundqvist.jpegChrister Sundqvist
turpaduunari, ravintovalmentaja, biologi, filosofian tohtori

Monessa liemessä keitetty yllätyksellinen tietokirjailija ja suosittu bloggaaja. Tuttu turpaduunari, eli huumorin pilke silmäkulmassa esiintyvä terveysluennoitsija. Löydät lisää tietoa täältä: http://ravintokirja.fi/ 

0 thoughts on “Intuitio on sisäistä viisautta”

Olisi kiva kuulla kommenttisi!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2018 Turpaduunari All Rights Reserved   

Theme Smartpress by Level9themes.