Valikko Sulje

Ajatuksia arjen huumoriin

Kirjoittaja: Christer Sundqvist

Fitra on julkaissut naurettavan kirjan (Uskalla nauraa), jonka laati radiopersoona, luennoitsija ja kirjailija Heidi Holmavuo. Kirja naurattaa ja johtaa naurun lähteille. Heidi halusi kirjoittaa huumorista, naurusta ja sen hyvää tekevästä vaikutuksesta. Tässä aiheessa on jotain kiehtovaa ja olisi perin surullista, jos kadottaisimme ilon elämästä, tai vielä pahempaa, emme löytäisi sitä lainkaan.

Kysymyksiä ja vastauksia

Otatko elämän liian vakavasti? Olemmeko me suomalaiset usein liian vakavia ja huumorintajuttomia? Miksi emme aina osaa nauraa itsellemme, arjelle tai jopa vaikeille asioille elämässämme? Voisitko sinä oppia näkemään huumorin keinoin itsesi, vastoinkäymisesi tai arjen pienet asiat valoisammin? Voisiko positiivinen elämänasenne komiikan keinoin auttaa voimaan paremmin?

Kirjan lukee nopeasti, mutta Heidin kysymyksiä jää pohtimaan mahdollisesti koko loppuelämän ajaksi. Kirjassa ei ole vastauksia kaikkiin kysymyksiin, eikä siinä kovin paljon myöskään ole luvattua tiedenäkökulmaa. Jälkimmäinen asia on ehkä kirjan pahin puute.

Kirja on hyvä

Ei jäädä synkistelemään kirjan ohuutta ja tiedenäkemyksen puutetta. Tämä on hyvä kirja. Tarpeen meille suomalaisille. Sillä totta on, että nauramme liian vähän ja varsinkin itsellemme olemme huonoja nauramaan. Otetaan pieni makupala kirjasta:

“Naurun ja huumorin kiero ja ristiriitainen suhde lienee sitä, että jokainen haluaa ymmärtää huumoria ja jokainen pyrkii olemaan huumorintajuinen. Harva haluaa itse olla naurun kohde tai tulla naurunalaiseksi, mutta jokainen haluaa silti nauraa jollekin.

Kun pystyy näkemään myös vaikeiden asioiden koomiset puolet, oppii puolivahingossa nauramaan enemmän. Myös itsetunnon vahvistuminen ja tietoisuus siitä, kuka on ja mitä haluaa, lisää kykyä itselle nauramiseen. Tästä voisi päätellä, että mitä vanhemmiksi tulemme, sen enemmän meillä on kapasiteettia nauraa itsellemme. Sen paremmin ymmärrämme itseämme ja hyväksymme omia epäkohtiamme. Ota siis tavoitteeksesi nauraa itsellesi, omille kokemuksillesi ja luonteenpiirteillesi. Itselle nauramisen myötä voit nopeuttaa myös itseesi tutustumista ja itsesi tuntemista.

Kysymys on vain siitä, että päätämme nauraa enemmän ja olla positiivisempia. Nauru ei läheskään aina tarvitse aihetta. Nauru itsessään ei myöskään vaadi syvää huumorintajun ymmärrystä.

Joskus kannattaa suoda ajatus sille, mikä saa juuri sinut nauramaan? Hakeutumalla lähelle sellaista asiaa myös nauraa enemmän. Se voi yhtä hyvin olla vitsikirja tai naurava työkaveri. Mene hauskuuden äärelle, älä odota että se aina löytää sinut ensin.”

Suomalaisia naurattajia

Kirjaa varten on haastateltu suomalaisia naurattajia. On annettu Janne Katajan ilmoittaa miten älykästä on nauraa eniten juuri itselleen. Jaakko Saariluoma ilmoittaa mikä on hassua. Ali Jahangri pohtii sitä ovatko suomalaiset huumorintajuisia (Alin mielestä olemme omituisen huumorin pauloissa). Kari Ketonen piilottaisi vitsin mahdollisimman kekseliäästi, mikä vetoaa ainakin minuun. Kirjan kannattaa ostaa senkin takia, että saa lukea Ketosen perustelut sille miksi sarkasmi on kaksiteräinen miekka. Pete Poskiparta kertoo siitä miten huumorin avulla ei saa kiusata ihmisiä ja sitten hän kuitenkin esimerkissään kiusaa itseään. Näin saa tehdä. Naisnäkökulmaa tulee Krisse Salmisen ja Anna Dahlmanin muodossa. Sami Kuronen (kuka se on?) kertoo arjen huumorista.

Loppusanat

“Kannustan jokaista nauramaan enemmän, mutta on ehkä syytä kertoa, mitä siitä voi myös seurata. Se ei ole ihan yksiselitteistä. Eivät kaikki ymmärrä nauravia ihmisiä, eikävätkä varsinkaan yksin nauravia. Kun oivalsin että on parempi vaihtoehto nauraa lähes kaikille asioille hölmö kysyvä ilme kasvoillaan, alkoi tapahtua.

Tallinnaan suunnatessa – jo Helsingin satamassa keskellä viikkoa aikaisin aamusta – hymyily aukaisi minulle tullitarkastajan huoneen oven. Alkon myyjä vastasi hymyyni kertomalla, ettei voi myydä minulle, koska näytän liian päihtyneelle. En tiennyt, että päihtyneen määritelmäksi riittää hymy! Se ei ollut mitään naurun sekaista horjumista, se oli hymy!

Poliisilaitoksella ylinopeussakon kuuleminen päättyi keskusteluun siitä, että aseella olisi töitä. Minä lähinnä vain hymyilin, johon konstaapeli totesi; en ajatellut käyttää sitä sinuun.

Nauru ja huumori ovat asioita, jotka tekevät elämästä paremman. Huumorin eteen kannattaa tehdä töitä ja vaikka kompastuisit omiin sanoihisi, mitä sitten? Nouse ylös, naura itsellesi ja yritä uudelleen. Mikään ei ole niin ikävää ihmisten välisessä kanssakäymisessä, kuin tasaisen totinen mumina. Annetaan huumorin elää meissä, ruokitaan sitä ja tartutaan jokaiseen arkiseen tilanteeseen, jossa on mahdollisuus tilannekomiikalle. Joskus joudumme sietämään häpeää ja joskus epäonnistumme totaalisesti, mutta mitä sitten?”

cropped-christer-sundqvist.jpegChrister Sundqvist
turpaduunari, ravintovalmentaja, biologi, filosofian tohtori

Monessa liemessä keitetty yllätyksellinen tietokirjailija ja suosittu bloggaaja. Tuttu turpaduunari, eli huumorin pilke silmäkulmassa esiintyvä terveysluennoitsija. Löydät lisää tietoa täältä: http://ravintokirja.fi/ 

 

About Author

Samanlaisia kirjoituksia

1 Comments

  1. Paluuviite:Paljon kirja-arvosteluja - Turpaduunari

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *