Sensuroimatonta terveys- ja kulttuurivalistusta. Mikäli olet tyytymätön sivustoon, kerro siitä minulle. Jos olet tyytyväinen, kerro siitä muille tiedonjanoisille. Yhteystiedot: Christer Sundqvist, biologi (FT), christer.sundqvist@ravintokirja.fi, 040-7529274, Helsinki

Turpaduunarin viikoittainen terveysohje

On taas uuden viikoittaisen terveysohjeen vuoro: LEPO VAI LIIKE?

TURPADUUNARIN TERVEYSOHJEET

Turpaduunarin terveysohjeet jatkuvat. Nyt on jaossa kaiken kaikkiaan 295. ja tämän vuoden 32. terveysohje. Tämä lähetetään terveyskirjeeni tilaajille (terveysohjeet ilmestyvät viikoittain).

*****************************

Turpaduunarin terveysohje numero 295
Jakelupäivä maanantaina 3.8.2020

LEPO VAI LIIKE?

Kehoamme hallitsee kaksi hermoverkostoa sen mukaan pitääkö meidän levätä tai liikkua, rentoutua tai stressata. Tässä terveysohjeeni tilaajille tutkittua täsmätietoa siitä asiasta.

Kehomme autonomisia (tiedostamattomia, tahdosta riippumattomia) toimintoja ohjaavat keskushermoston alkeellisimmat osat, eli selkäydin ja aivorunko. Nämä hermoston osat käyttävät kahta erillistä hermoverkostoa kehomme toimintaan sen mukaan pitääkö meidän stressata vai rentoutua, levätä vai liikkua.

Näitä kahta autonomista hermostoamme kutsutaan nimillä sympaattinen ja parasympaattinen hermosto. Yhdessä nämä muodostavat tavattoman mielenkiintoisen kehoamme hallitsevan, useimmiten täysin huomaamattoman hallintajärjestelmän.

Kehomme herättäminen toimintaan on sympaattisen hermoston tehtävä. Se on päällä sen aikaa kuin sille on tarvetta (stressitilanne, pakoreaktio, fyysinen ja henkinen ponnistus). Sen jälkeen parasympaattinen hermosto alkaa toimia ja kumoaa sympaattisen hermoston vaikutuksia ja kehomme palaa rentoutuneeseen tilaan.

Sympaattinen hermosto aktivoituu esimerkiksi nostamalla sykettä, jotta lisää verta saadaan keuhkoihin ja happea lihaksiin. Maksa vapauttaa glykogeenivarastostaan glukoosia lisäenergiaksi. Ruoansulatus hidastuu koska verta tarvitaan enemmän muualla kehossa. Ääri-ilmiönä esiintyy voimakkaassa pelkotilassa, että oksennamme mahalaukun tyhjäksi. Täydellä mahalla on vaikeampi juosta karkuun.

Parasympaattinen hermosto rentouttaa hengitystiet ja keuhkot palaavat normaaliin kokoon. Verisuonet, jotka äsken kuljettivat kiivaasti verta lihaksiin, supistuvat ja verta riittää nyt tasaisemmin ympäri kehoamme. Syke palautuu lähelle lepotasoa ja maksa alkaa taas varastoida sokerienergiaa seuraavaa uhkatilannetta tai paastojaksoa varten. Koska stressi on poistunut, ruoansulatus herää taas henkiin. Vatsan kurinaa voi kuulla.

Ongelmia syntyy silloin kun sympaattinen hermosto ”jää päälle”. Stressitila ei poistukaan, vaan jää päälle. Jäämmekin kuluttamaan turhaan voimavarojamme, vaikka meidän pitäisi päästä jo lepäämään. Pitkään jatkuessaan tällainen olotila sairastuttaa meidät. ”Loppuunpalaminen” (burn-out) on seuraus siitä, että jäädään sympaattisen hermoston ”vangiksi” pitkiksi ajoiksi. Burn-outia voidaan hoitaa, mutta se on usein pitkiä toipumisjaksoja edellyttävä epämiellyttävä olotila.

Lopuksi kevennys. Onko sinulla joskus ollut ”perhosia vatsassa” ennen esiintymistilannetta, haastattelua tai muuta vastaavaa? Tiede tarjoaa tähänkin selityksen.

Perhoset vatsassa johtuvat siitä syystä, että sympaattinen hermosto vähentää veren virtausta mahaan. Maha valmistautuu vaaratilanteeseen. Mahassa on tiheä hermoverkosto, joka viestittää eteenpäin hermostuneita, lepattavia tunteita. Jotkut tuntevat tämän pahoinvointina tai kihelmöivänä tunteena mahalaukun ympärillä.

Nyt tiedämme tämän asian alkeet.

…………..

Voit varmistaa terveysohjeiden saannin omaan ja ystäväsi sähköpostiin 20 euron vuosimaksua vastaan.

Maksa 20 euroa tilille FI94 5723 3320 0772 65 (OKOYFIHH), Christerin Akatemia. Kirjoita viestikenttään sähköpostiosoitteesi (tai ystäväsi sähköpostiosoitteen mikäli tilaat terveysohjeen hänelle).

52 terveysohjetta vuonna 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ja 2020 – kerää koko sarja!

Kerro muillekin!

Rakkain terveisin,
Christer Sundqvist
biologi, FT
Lisätietoja: christer.sundqvist@ravintokirja.fi

Viimeisimmät artikkelit

Tässä esimerkkejä luentotarjonnastani

Käytä älliä ruokavalinnoissa: Tämä on suosituimpia luentoaiheitani. Alustan ja herätän keskustelua älykkäistä ruokavalinnoista, ruoan luonnollisuudesta, säilyvyydestä ja käytössä olevista ruoan lisäaineista sekä pohdin sitä, mikä on terveellistä arki- ja juhlaruokaa. Miten liikkujan pitää syödä? Onko ikääntyvän ihmisen otettava huomioon jotain erityistä ruokavalintojen suhteen? Keskustellaan yhdessä miten voisimme parantaa ruokaostostemme laatua. Sillä mitä valitset ruokakaupasta ostoskassiisi, on merkitystä. Sisältääkö kassisi juureksia vai eineksiä? Ruokavallankumous alkakoon nyt! Tämä luento muokkautuu helposti kaikenikäisille ja monille erilaisille yhteisöille. Kerro mikä on tavoitteesi luennon suhteen, niin saat tällä tavalla räätälöidyn luennon minulta.

Onni, terveys ja äly – elämäsi melodia: Terveystietoinen ja viisaan onnellinen elämä rakentuu yksinkertaisista osatekijöistä. Tule kuuntelemaan turpaduunarin melodioita! Filosofian tohtori ja suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on vauhdissa!

Terveystietoinen elämä: Terveellisestä elämäntavasta ei saa tehdä liian vaikeaa itselleen. Terveys säilyy vaikka välillä elää epäterveellisesti, mutta se mikä erottaa terveystietoisen muista ihmisistä, on se luontevuus ja rivakkuus mikä nähdään siinä paluussa terveellisten valintojen ääreen. Terveystietoinen oivaltaa, että niitä huonoja valintoja pitää välttää, ei sen takia että se olisi pakko, vaan sen takia, että hän pitää terveyttään erittäin suuressa arvossa.

Liikunta on lääke: Ihminen on luotu liikkumaan sopivasti ja monipuolisella tavalla. Liikunnalla voidaan ehkäistä sairauksia, hoitaa terveyttä ja kuntoutua monista pitkäaikaissairauksista. Luennolla mainitaan liikunnan teho tyypin 2 diabeteksessa, kohonneessa verenpaineessa, sydän- ja verisuonisairauksissa, lihavuuden hoidossa, astmassa, keuhkoahtaumataudissa, polven nivelrikossa, nivelreumassa, selkävaivoissa ja masennuksessa. Turpaduunari Sundqvist kehottaa tekemään liikunnasta pysyvä osa elintapamuutostasi.

Oivaltavaa urheilua: Filosofian tohtori, ravinto- ja urheiluvalmentaja sekä suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on useiden vuosien aikana kehittänyt kokonaisvaltaista urheiluvalmennusta. Hän kertoo käytännönläheisesti ja hauskasti miten hänen urheiluvalmennuksestaan on ollut hyötyä sekä huippu-urheilijoille että liikunnallista elämäntapaa noudattaville. Luennolla tarkastellaan näiden osa-alueiden merkitystä urheilumenestykselle: yksilöllisesti määritelty harjoitusohjelma, ravitsemukselliset näkökulmat, unen ja levon merkitys, urheilijan rentoutuminen, elämän kokonaisrasitus, urheilijan henkiset voimavarat.

Laadukas ravinto terveyden lähde: Turpaduunari kertoo laadukkaista ruokavalinnoista. Hänen neuvoillaan löydät keinoja etsiä älliä ruokakaupasta. Haluat ehkä laittaa laadukasta lounasta ja haluat löytää lisäaineetonta luomua? Luonnollisesti tämä on täysin mahdollista kuunneltuasi Christerin ohjeita!

Vireä vanhuus: Biologi Christer Sundqvist kertoo meille menestysreseptinsä miten säilyttää hyvä vire ja terveys iäkkäänä. Tarjolla on runsaasti tietoa terveystietoisesta elämästä. Huumoria, iloista rentoutta ja oivaltavaa ideointia kannattaa tulla kuulemaan!

Elämän kokonaisrasitus hallintaan: Huomioi päivittäiset haasteet, kehottaa biologi Sundqvist luennollaan. Kun epäviisaasti joudut rientämään paikasta toiseen tukka putkella, muista kompensoida tämä huomioimalla terveen elämän kaikki osatekijät täysimääräisinä: hyvä ravinto, kunnon lepo, hyvät ihmissuhteet, virkistävä liikunta.

Rentoutta ja hengähdyshetkiä kiireiselle ihmiselle: Biologi Christer Sundqvist vie meidät rentouden maailmaan tällä luennollaan. Opi arvostamaan arjen hengähdyshetkiä. Muista oleskella puhtaassa ilmassa. Vedä keuhkoihin puhdasta ilmaa ja nauti siitä miten puhdas ilma vienosti koskettelee paljasta ihoasi. Voiko elämässä olla mitään ihanampaa? Älä stressaa! Et voi ratkaista yhtäkään ongelmaa stressaamalla itsesi puolikuolleeksi. Pidä siis itsesi täysillä elossa rennolla elämänasenteella. Nauti tästä hetkestä. Tartu kiinni ohikiitävään hetkeen, sillä elämä koostuu pienistä ihmeistä, jotka näemme vasta kun huomaamme pysähtyä niiden äärelle, hetki hetkeltä.

Aivot ja ravinto: Biologi Christer Sundqvist kertoo siitä mikä on parasta mahdollista aivoruokaa. Hyvä ruoka – hyvä mieli. Keskustelemme siitä miten voimme pitää aivot kirkkaana täsmäruoalla. Luennolla esitellään uutta aivotutkimusta selkokielellä. Varautukaa yllätyksiin!

Ruokaa suurella sydämellä: Huolehdi sydämesi kunnosta syömällä oikein terveellistä ruokaa, kehottaa biologi Christer Sundqvist. Yleisö saa alusta lähtien osallistua vilkkaaseen keskusteluun verenpaineen hoidosta ravinnolla, tarvitaanko kolesterolilääkkeitä ja millaisella ruoalla sydän lyö parhaiten. Kuuntele uusimmat sydäntutkimukset selkokielellä esitettynä.

Miten vatsasi voi? Biologi Christer Sundqvist kertoo parhaimmat vinkit miten suoliston saa toimimaan mahdollisimman hyvin. Keskustelemme hyvistä bakteereista ja siitä miten tärkeässä roolissa on suoliston hyvä terveys. Varautukaa yllätyksiin! Uusia suolistotutkimuksia saatte kuulla selkokielellä.

Rasvaista tarinaa: Ravintorasvat ja niiden terveellisyys tai vaarallisuus ovat jo pitkään aikaansaaneet kiihkeitä keskusteluja ja jopa väittelyjä. Biologi Christer Sundqvistin tieteellisiin tutkimuksiin pohjaavan alustuksen pohjalta keskustellaan luonnollisten rasvalähteiden terveyshyödyistä. Korkean kolesterolin negatiiviset terveysvaikutukset ja sen hoitoon käytettävien lääkkeiden sivuvaikutukset, ovat myös kuuma puheenaihe.

Ravitsemuksen kiistanaiheet ja tulevaisuuden näkymät: Läpi vuosikymmenten on kiistelty optimaalisesta ravinnosta. Löytyykö totuus kaurapuurosta myös tulevaisuudessa? Biologi Christer Sundqvist kertoo alustuksessaan mm. nutrigenomiikasta, tieteenalasta joka tutkii ravinto- ja perintötekijöiden yhteisvaikutuksia. Alustuksen pohjalta keskustellaan ravitsemuksen kiistanaiheista ja ravitsemustieteen tulevaisuuden näkymistä.

Reuman virallinen, täydentävä ja vaihtoehtoinen hoito: Luennolla esitellään reuman Käypä hoito suositukset ja käydän niiden pohjalta rakentavaa ja samalla kriittistä keskustelua. Hyviksi koettuja täydentäviä hoitomuotoja tuodaan esille ja tarkastellaan voiko olla apua jostakin vaihtoehtoisesta hoidosta.

Kolme tapaa hoitaa diabetes: virallisesti, täydentävästi ja vaihtoehtoisesti: Suositussa diabetesluennossaan biologi Sundqvist tuo esille koko kirjon erilaisia tapoja hoitaa tämä vakava sairaus yksilöllisesti tyydyttävällä tavalla.

Lisäksi tunteja, päiviä, viikkoja, kuukausia, jopa vuoden kestäviä koulutuksia ravinnosta, levosta, liikunnasta ja terveydestä. Varsinaista terveystykitystä!

Ravitsemusohjeistuksemme ovat täysin järjettömiä

Olemme saaneet luvan kääntää Suomen kielelle toimittaja Kjell Lindroosin (YLE) Spotlight-ohjelmaa käsittelevään käsikirjoituksen ”Våra kostråd är fullständigt mot förnuftet” (ilmestyi 10.9.2017 Yleisradion sivuilla). Käännöksen teki Christer Sundqvist.

Lasse Nybergh sairastui tyypin-2-diabetekseen – tänään hän on terve

Lasse Nyberghillä diagnosoitin tyypin-2-diabetes, ns. aikuisiän diabetes, runsaat seitsemän vuotta sitten. Hän hylkäsi nopeasti peräti 60 prosenttia hiilihydraatteja kannattavat viralliset ravitsemussuositukset. Tänään hänen diabeteksensa on pelkkä muisto menneisyydestä.

– Jos ravinnossamme pitää olla 45-60 prosenttia hiilihydraattia – elikkä verensokeria tuottavaa – niin onhan se täysin järjetöntä.

Spotlightin haastatellessa Lasse Nyberghiä Espoossa neljä vuotta sitten hän oli sekä iloinen että ärhäkkä. Hän iloitsi siitä, että vähähiilihydraattinen ruokavalio (LCHF) oli tehnyt hänestä oireettoman diabeetikon ja ärhäkäksi hänet teki se seikka, etteivät terveydenhoito ja viranomaiset ottaneet häntä todesta.

Tavatessamme uudestaan – neljä vuotta myöhemmin – olosuhteissa ei juurikaan ole tapahtunut muutosta. Lassella on edelleen terveen ihmisen arvot ja hän on edelleen ärsyyntynyt siitä seikasta, että voimassa oleville ravitsemussuosituksille ei ole saatu aikaan mitään muutosta.

Mikään ei ole muuttunut ravitsemussuosituksissa diabeetikolle

– Virallisissa suosituksissa kaikki on kuten ennenkin. Tässä on näkyvissä hyvin vanhoillinen suuntaus. Viittaan tässä niihin tahoihin, jotka tehtailevat näitä suosituksia, kuten Diabetesliitto.

Lasse Nyberghin mielestä on käsittämätöntä, että ravitsemusuositukset diabeetikoille vielä tänä päivänä puhuvat sen puolesta, että voidaan nauttia peräti 60 prosenttia hiilihydraatteina. Suolistossa hiilihydraatit muuntuvat sokeriksi.

Insuliiniresistenssi

– Hiilihydraatit kohottavat sokeriarvoja, jotka lisäävät insuliinin määrää ja ennestään heikentävät esiintyvää insuliiniresistenssiä. Ja mikäli annetaan insuliinia lääkkeenä, niin insuliiniresistenssi pahenee entisestään. Tämä on siis täysin järjetöntä, sanoo Lasse Nybergh.

Ravitsemussuosituksia jotka eivät seuraa aikaansa? Diabetesliitossa Tampereella ylilääkäri Pirjo Ilanne-Parikka puolustaa ravitsemussuosituksia diabeetikolle. Vuodelta 2008 peräisin olevat ohjeistukset ovat edelleen voimassa.

– En näe kovin vähäisten hiilihydraattien tuomia hyötyjä, sanoo Ilanne-Parikka, jolla on pitkä kokemus diabeteksen tutkimisesta.

Hän korostaa sen sijaan yksilöllisiä ratkaisuja ja kehottaa välttämään sokeaa prosenttien tuijottelua.

Asiaan kriittisesti suhtautuvat pitävät kuitenkin alintakin mahdollista 45 prosentin lukemaa liian korkeana ottaen huomioon hiilihydraattien ominaisuuden kohottaa verensokeriarvoja.

– Ei pidä jäädä tätä märehtimään, vastaa Ilanne-Parikka.

Pitääkö sitten suhtautua vakavasti suosituksiin vai ovatko ne vanhentuneita?

– Suositukset on tehty väestötasolle ja ne pitää ottaa käyttöön yksilöllisesti.

Kun Spotlight näyttää Lasse Nyberghin mittaustulokset Ilanne-Parikka sanoo:

– Voin vain onnitella.

Mutta seuraavan hengenvedon jälkeen hän lisää tämän:

– Tällaisia anekdootteja kuulee silloin tällöin. Mutta meidän lähtökohtana on pitkän ajan kuluessa tapahtuvat muutokset.

Yksittäistapaus

Lasse Nybergh on tässä vaiheessa jo tottunut siihen, että häntä pidetään yksittäistapauksena. Mutta tämä ei vähennä hänen ärsyyntymistään.

– Onko 7,5 vuotta liian lyhyt aika pitkään sovellettavissa tapahtumissa, on hänen vastakysymyksensä.

Hankalana ja pettymystä ruokkivana hän pitää Diabetesliiton omilla kotisivuilla esiintyvää välttelevää informaatiota.

– Tsekkaa mitä heidän kotisivuillaan sanotaan: diabeetikon pitää syödä niin kuin muu väestö, 45-60 prosenttia hiilihydraatteja.

Näin menetellen vältetään tarttumasta härkää sarvista, sanoo Nybergh, eli ei keskustella insuliiniresistenssistä. Insuliinin ja insuliinilääkityksen rooli pitäisi olla enemmän esillä keskustelussa.

– Korkea verensokeri on merkki siitä, että sinulla on tyypin-2-diabetes; insuliinilääkitys pahentaa tätä tilannetta. Ainoa insuliinitasoja alentava parannus tulee LCHF:n muodossa, väittää Lasse Nybergh.

Mikä on äärimmäistä?

Ylilääkäri Pirjo Ilanne-Parikan mielestä diabeteshoidon päämääränä on saada aineenvaihdunta hallintaan.

– Minulla on useita potilaita, jotka ovat päässeet lääkkeistään ja insuliinista eroon ottamatta käyttöön joitakin äärimmäisiä ruokavalioita, Ilanne-Parikka toteaa.

Mikä sitten on äärimmäistä?

– Jos hiilihydraatteja saadaan alle 30 grammaa päivässä, on se aivan tavattoman vähän.

Onko se vaarallista?

– Siitä ei ole oikein varmuutta, sanoo ylilääkäri. Ei ole olemassa pitkäaikaistutkimuksia.

Lasse Nybergh osoittaa samaan suuntaan; puuttuu tutkimustuloksia, jotka osoittaisivat äärimmäisen vähän hiilihydraatteja sisältävän ruokavalion mahdolliset vaarat. Ylimalkaan on käytännössä hyvin vaikea täsmällisesti laskea hiilihydraatit.

– Parhaaseen tulokseen päästään jos vältetään kaikkea mikä sisältää hiilihydraatteja, paitsi vihanneksia.

Ruohonjuuritason vallankumous

Sisätautien professori Fredrik Nyström Linköpingin yliopistolta on kuullut monta diabetestarinaa vuosien mittaan. Tutkimustyönsä ohella hän myös ottaa vastaan diabetespotilaita.

– Diabetespotilaina on sellaisia, jotka ovat täysin siirtyneet käyttämään LCHF-ruokavaliota ja he ilmoittavat rajusti parantuneista arvoista, toteaa Fredrik Nyström.

Mitään tilastoja ei ole siitä miten moni omatoimisesti siirtyy vähähiilihydraattiselle ruokavaliolle, mutta Nyströmin mukaan on puhe enemmän kuin muoti-ilmiöstä.

– Käynnissä on ruohonjuuritason vallankumous.

Olennainen kysymys kuuluu silloin miten lääkärin ja koko terveydenhoidon pitää suhtautua näihin potilaisiin, jotka lähtevät itseään omatoimisesti hoitamaan ja näin uhmaavat virallisia hoito-ohjeistuksia.

– Siltä ei kukaan voi kliinisesti ummistaa silmänsä, sanoo Nyström. Tietenkin he saavat jatkaa.

Uusia tutkimuksia

Fredrik Nyström on juuri äskettäin saanut rahaa tutkimustaan varten Sydän- ja keuhkosairauksien säätiöltä. Hän käynnistää suuren Välimeren ruokavaliota selvittävän tutkimuksen missä yhtenä painopisteenä on hiilihydraattien rajoittaminen. Hän pitää tätä merkkinä siitä, että mielipideilmasto on muuttumassa.

Lisäksi viime vuosina on julkaistu useita ravitsemustutkimuksia, joissa on yksi yhteinen nimittäjä:

– Lyhyesti ilmaisten ei näytä kovin hyvältä perinteisen ravitsemusmallin suhteen, joka suosii runsaasti hiilihydraatteja, Nyström vetää yhteen tutkimusnäytöt.

Tässä on huonoja uutisia niille jotka ovat laatineet viime vuosikymmenien aikana meille ravitsemussuosituksia. Sillä pohjimmiltaan kyseessä on 1960-luvulla käynnistyneestä taistelusta; taistelusta, jossa osapuolina ovat sokeri ja rasva.

John Yudkin varoitti sokerin vaaroista

Taisteluun käytiin kahden tutkijan toimesta. Toisaalta oli Ancel Keys, joka varoitti rasvoista, erityisesti tyydyttyneistä rasvoista ja toisaalta oli John Yudkin, joka varoitti sokerin vaaroista. Keys voitti tämän tutkijoiden välillä käydyn taistelun. Tässä ammuttiin myös lähtölaukaus rasvakammolle, sanoo Nyström.

Ancel Keys vaikutti merkittävästi nykyisiin ravitsemussuosituksiin. Käynnissä on ollut 40 vuotta kestänyt vähärasvaisuuden suuntaus, joka tähtää siihen, että ruokavaliossa vaihdetaan tyydyttynyt rasva hiilihydraateilla, Nyström surkuttelee. Mutta nyt hän tuo esille äskettäin julkaistuja tutkimuksia, jotka osoittavat, että sokerit (hiilihydraatit) ovatkin lähes koko maailmaa koskettavan lihavuusepidemian selitys, eivätkä rasvat. Sama tilanne on esillä tyypin-2-diabeteksessa ja sydän- ja verisuonisairauksissa.

Nyströn tulee ajatelleeksi erityisesti kolmea tutkimusta: Minnesota Coronary Experiment, Look Ahead-tutkimus ja espanjalainen Predimed-tutkimus.

Hiilihydraatit eivät aiheuta ongelmia

Mikael Fogelholm on ravitsemustieteen professorina Helsingin yliopistossa. Hän on myös puheenjohtajana siinä työryhmässä, joka on laatinut uusimmat kansalliset ravitsemussuostuksemme vuonna 2014.

– Olemme suorittaneet pientä hienosäätöä koskien hiilihydraatteja ja rasvaa tuoreimmissa ravitsemussuosituksissa. Näin niissä muun muassa lukee: Päivittäin suositeltujen hiilihydraattien vaihteluväliä on edelleen hieman alennettu alimmasta päästä. Enemmän painoa on pantu rasvojen ja hiilihydraattien laatuun.

– Minun mielestäni nämä suositukset ovat hyvin nykyaikaisia, Fogelholm päättelee. Olemme ottaneet muutaman askeleen kohti perinteistä Välimeren ruokavaliota.

Fogelholm ei kuitenkaan ole samoilla linjoilla ruotsalaisen professorikollega Fredrik Nyströmin kanssa kun puutaan LCHF-ruokavaliosta.

– Hiilihydraatit eivät sinällään aiheuta ongelmia. Kuitupitoiset hiilihydraatit ovat terveellisiä.

Tyydyttyneet rasvat eivät saa hyväksyntää

Kun hän saa tarkasteltavakseen Lasse Nyberghin tuloksia, on hän sitä mieltä – samoin kuin Diabetesliittokin – että kyseessä on yksittäistapaus.

– Mitä tulee LCHF-ruokavalioon, niin meillä ei ole kunnollisia tutkimustuloksia, jotka osoittaisivat hyvän olon jatkuvan myös pitkän ajan kuluessa.

Ruotsalaiskollega Nyströmistä poiketen hänellä on aivan eri käsitys uusista tutkimusnäytöistä.

– Olemme saanet uusia tutkimustuloksia, jotka eivät muuta asetelmaa kovinkaan paljon.

Yhden seikan suhteen professori Fogelholm on järkähtämätön.

– Tyydyttyneen rasvan suhteen liputan edelleen punaista.

Spotlight ohjelmassaKonserverade kostråd” voitte tarkemmin kuulla miten Mikael Fogelholm ja Fredrik Nyström perustelevat uusimpia tutkimusnäyttöjä.

 

cropped-christer-sundqvist.jpegChrister Sundqvist
turpaduunari, ravintovalmentaja, biologi, filosofian tohtori

Monessa liemessä keitetty yllätyksellinen tietokirjailija ja suosittu bloggaaja. Tuttu turpaduunari, eli huumorin pilke silmäkulmassa esiintyvä terveysluennoitsija. Löydät lisää tietoa täältä: http://ravintokirja.fi/ 

1 thought on “Ravitsemusohjeistuksemme ovat täysin järjettömiä”

  1. Miten ihmeessä me muutkin ”yksittäistapaukset”, kuin Nyberg, saisimme äänemme kuuluviin? Seitsemän vuotta sitten aloitin vhhn ja kahdessa viikossa saatoin jättää Metformin lääkityksen, 1 X 2 pois.Pari vuotta aiemmin olin saanut D2 diagnoosin.

Olisi kiva kuulla kommenttisi!

© 2020 Turpaduunari All Rights Reserved   

Theme Smartpress by Level9themes.