Valikko Sulje

Ajankohtaista huhtikuussa 2015

Päivän terveysmiete (30.4.2015):

“Tosiasioiden edessä margariiniteollisuus on kuitenkin kiitettävän reilusti luopunut katalyyttisestä osittaishydrauksesta. Muutoksesta ei ole tosin pidetty suurta meteliä. Ravitsemusasiantuntijatkin ovat heille kiusallisesta asiasta hiiren hiljaa. Eipä silti, selittely ei auttaisikaan. Virheen myöntäminen antaisi kuitenkin edes jonkinlaisen vakuutuksen tieteellisestä rehellisyydestä.” Kari Salminen (professori, riippumaton tiedonlähde ravintorasvoista) http://kehittyvaelintarvike.fi/ajankohtaista/ke-2-2015-kolumni-mitka-ovatkaan-kovaa-rasvaa

Vau! Tässä se on! Asia josta minäkin olen viime aikoina luennoillani puhunut: Mitä jos historia toistaa itseään ja vaihtoesteröidyt kasvirasvat osoittautuvat yhtä haitallisiksi (haitallisemmiksi?) kuin osittaishydratut transrasvat?

Tässä vielä vähän lisää professori Salmisen tektiä: “Mietityttääkin, olemmeko taas uuden laajan ja pitkäaikaisen, mutta ei enää tahattomaksi tulkittavan ihmiskokeen äärellä? Eivätkö osittaishydrauksen seuraukset ole opettaneet meille mitään? EU:n Elintarviketietoasetuksen 1169/2011 mukaan kasviöljyjen kovettamisesta tulee ilmoittaa pakkausmerkinnöissä. Yhdessäkään margariinipakkauksessa ei ole asetuksen vaatimaa merkintää kovetuksesta. Margariineja valmistavan teollisuuden mukaan kaikki Suomeen tuodut tai täällä valmistetut margariinit kuitenkin sisältävät vaihtoesteröityjä rasvoja. Niitä käytetään vain ja yksinomaan kasviöljyseoksien kovettamiseksi. Mitään muuta tarkoitusta niillä ei tuotteissa ole. Siten elintarviketietoasetuksen mukaan kuluttajalla on oikeus tietää, mitä hän tosiasiallisesti syö. Katse kääntyy Elintarviketurvallisuusvirasto Eviraan. Miten se on varmistunut vaihtoesteröityjen kasviöljyjen pitkäaikaisen käytön turvallisuudesta? Miten se valvoo Elintarviketietoasetuksen päällysmerkintämääräyksien toteutumista? Olisiko jäänyt tekemättä jotakin, johon viimeistään nyt pitäisi tarttua? Olen tiedustellut tätä Evirasta. Odottelen vastausta samalla, kun toivon asiasta avointa keskustelua.”

 

Päivän terveysmiete (29.4.2015):

“Wau – olen tiennyt tämän kuvion suunnilleen, mutta vasta nyt kirkastui se, että 2-tyypin tyypeillä ON sitä insuliinia jo valmiiksi paljon. Siis mitä vit…siä?! Olen luullut että sen teho vain laskee.” Spontaani kommentti eräältä, joka oli lukenut viimeisimmän terveyssatiirini
http://turpaduunari.fi/iltalehti-insuliinia-ihmettelemassa/

 

Päivän terveysmiete (28.4.2015):

“Kun muut alkoivat väsyä töissä, minä aloin vasta käynnistyä. En osannut lopettaa. Täytin kalenterini töillä ja tapaamisilla, jotka eivät olisi sinne mahtuneet – elin muita varten, jotta olisin tullut huomatuksi. Maanisuuteen oli helppo jäädä koukkuun, koska kaikki tuntui silloin niin paljon enemmältä.” Lorenz Backman (tuttu mies TV:stä). Lue koko juttu tästä: http://www.inhimillisiauutisia.fi/saanko-ottaa-naamarin-pois/944181

 

Päivän terveysharhautus (28.4.2015):

“Sydänliiton ravitsemusasiantuntija suosittelee edelleen vain muutamaa munaa viikossa.” http://www.hs.fi/ruoka/a1305950811321

‪Turpaduunari‬ pitää tällaista harhautusta Sydänliitolle tyypillisenä, mutta ihan kuten arvata saattaa, siinä kotkottelussa ollaan pihalla kuin Ellun kanat. Turpaduunari on syönyt elämänsä aikana 75 000 kananmunaa. Kananmunat ovat terveellisiä. Harvardin yliopisto suosittelee, että kananmunilla pelottelu lopetettaisiin. Sydänliitto tuskin tätä asiantuntijaneuvoa kuuntelee.

 

Päivän terveysmiete (27.4.2015):

“Euroopan unioni tulee tiukentamaan ohjeistuksiaan luomuruoan suhteen ja se tulee tarkoittamaan, että tulevaisuudessa on yhä VÄHEMMÄN tätä ihanuutta tarjolla.” http://www.aftonbladet.se/nyheter/article20683909.ab

Tehotuotettu ruoka saa EU:n tuen. Onko tämä oikein? Pitäisikö jo reagoida näkyvämmin EU:n älyttömyyksille?

 

Tärkeää luettavaa (24.4.2015:

Ikiliikkuja -lehdessä ilmestyi tänään kirjoitukseni Kalevalaisesta ruokavaliosta, mutta minä en jaa sitä teille. En kerta kaikkiaan kehtaa onnetonta räpellystäni jakaa, sillä lehdestä löytyy oiva pakina. Niin erinomainen on Aikuisurheiluliiton tiedotuslehden pakina tällä kertaa, että se on erityismaininnan arvoinen juttu. Tehkää niin, että luette tarkoin aikuisurheilija Jaakko Heikkisen urheilupakinan, ja ihmettelette sen myötä kostuvia silmiä: https://dl.dropboxusercontent.com/u/22361825/ikiliikkuja_pakina.pdf

 

Päivän terveysmiete (24.4.2015):

“Painonnousua voi hallita yhdellä muutoksella ruokavalioon: hiilihydraattien määrää pitäisi laskea selvästi ja korvata ne rasvalla.”

http://www.aamulehti.fi/Kotimaa/1194976071719/artikkeli/tutkijat+liikunta+ei+auta+lihavuuteen+yksi+muutos+ruokavalioon+riittaa.html

 

Päivän terveysharha (23.4.2015):

“Ronald ei oikeastaan myy ruokaa, hänellä ei ole minkäänlaista ruoanmyyntitehtävää.”

Heli Ryhänen (McDonald’s Suomen viestintäjohtaja)

http://blogit.mtv.fi/sivumaku/2015/04/16/mcdonalds-se-pelle-pois-tarhoista/

 

Päivän terveysmiete (23.4.2015):

“Ei kysytty Ursula Schwabin mielipidettä kookosöljystä ja katsokaa miten tasapainoinen tiedejuttu siitä syntyi!”

http://yle.fi/uutiset/kookosoljyn_terveysvaitteet_humpuukia__dosentti_vastaa/7931160

 

Päivän terveysmiete (22.4.2015):

“Kun tapaat hyvin energisen oloisen ihmisen, voit olla ystävällinen ja kysyä mistä hän saa energisyytensä. Iloitse siitä jos vastauksena on se, että hän nauttii terveellistä ruokaa, sillä se on jotain mitä sinäkin voit oppia soveltamaan omassa elämässäsi.” Christer Sundqvist (‪#‎turpaduunari‬)

 

Päivän terveysmiete (21.4.2015):

“Ole kaikissa näissä asioissa pikkuisen parempi kuin kaikki muut ja olet menossa kohti parasta mahdollista terveyttä: Terveystietoisuus, rakkaus, rehellisyys, kiitollisuus, nöyryys, intohimo, onnellisuus, sisäinen voima, myönteisyys, rentous, innokkuus, toiveikkuus ja tyytyväisyys!” Christer Sundqvist (‪#‎turpaduunari‬)

 

Tästä ei teksti sokeroitujen juomien vaaroista voi enää tuimemmaksi ja suorasukaisemmaksi tulla (20.4.2015):

A Malhotra, T Noakes, S Phinney. It is time to bust the myth of physical inactivity and obesity: you cannot outrun a bad diet. Br J Sports Med 2015;0:1–2. doi:10.1136/bjsports-2015-094911 http://press.psprings.co.uk/bjsm/april/bjsm094911.pdf

Makupaloja Lontoon murteella (turpaduunarin pikaisella käännöksellä Suomen kielelle):
Coca Cola, who spent $3.3 billion on advertising in 2013, pushes a message that ‘all calories count’; they associate their products with sport, suggesting it is ok to consume their drinks as long as you exercise. However science tells us this is misleading and wrong. It is where the calories come from that is crucial. Sugar calories promote fat storage and hunger. Fat calories induce fullness or ‘satiation’. (Coca Cola -yhtiö, joka käytti 3,3 miljardia dollaria tuotteidensa mainostamiseen vuonna 2013, tuputtaa meihin käsitystä siitä, että ‘kaikki kalorit pitää laskea’. Tämä yhtiö yhdistää tuotteensa liikuntaan ja urheiluun väittäen, että on ihan turvallista käyttää heidän tuotteitaan niin kauan kuin harrastaa liikuntaa. Kuitenkin on niin, että tiede väittää jotakin ihan muuta. Coca Cola on väärässä. Merkittävää tässä on se mistä kalorit tulevat. Sokerin tuomat kalorit edistävät rasvavarastojen lisääntymistä ja näläntunne voimistuu. Rasvasta saadut kalorit tuovat kylläisyyden.)

The public health messaging around diet and exercise, and their relationship to the epidemics of type 2 diabetes and obesity, has been corrupted by vested interests. Celebrity endorsements of sugary drinks, and the association of junk food and sport, must end. The ‘health halo’ legitimisation of nutritionally deficient products is misleading and unscientific. This manipulative marketing sabotages effective government interventions such as the introduction of sugary drink taxes or the banning of junk food advertising. (Julkinen terveysviestintä ruokavalion ja liikunnan yhteydestä diabetesepidemiaan (tyypin 2 diabetekseen erityisesti) ja lihavuuteen, on mennyt vikaan kun elintarviketeollisuudella on oma lehmä ojassa. Meidän on saatava loppu julkkisten käyttöön sokeroitujen juomien mainostamisessa. Myöskin on estettävä roskaruoan ja urheilun yhdistäminen. Ravitsemuksellisesti puuttellisten tuotteiden terveyden ‘sädekehä’ on poistettava harhaanjohtavana ja epätieteellisenä. Coca Colan tapaiset yritykset manipuloivat viranomaisia markkinoinnillaan ja estävät tehokkaiden valtiollisten terveystietoisten toimien käytäntöönpanon, kuten esim. sokeroitujen juomien verotus ja roskaruoan markkinointikielto.)

It is time to wind back the harms caused by the junk food industry’s Public Relations machinery. Let us bust the myth of physical inactivity and obesity. You cannot outrun a bad diet. (On aika kiemurella irti niistä harmeista, joita roskaruokateollisuuden tiedotus- ja suhdetoiminta meille tuotti. Rikkokaamme myytti siitä, että vähäisellä liikunnalla ja lihavuudella on yhteyttä. Et voi voittaa huonoa ruokavaliota vastaan käymääsi kamppailua.) 

 

Päivän terveysmiete (20.4.2015):

“Jos ylipainoista lasta halutaan auttaa normalisoimaan näläntunteensa ja painokäyränsä, insuliinin määrää veressä on vähennettävä. Ratkaisuja on vain yksi: sokerin nollatoleranssi.”

Robert Lustig (amerikkalainen lääkäri)

Lähde: Ann Fernholm. Sokerimyrkytys. Minerva, 2015

 

Älypuhelin ja lasten aivot (17.4.2015)

Turpaduunarin Tukijoukkoihin kuuluva tietokirjailija Erja Tamminen on kirjoittanut mainion tekstin lasten älypuhelimen käytöstä. Kaikkien terveystietoisten vanhempien on syytä lukea tämä kirjoitus!

http://vastavalkea.fi/2015/04/16/alypuhelin-ja-lasten-aivot/ (julkaistu 16.4.2015)

 

Päivän terveysmiete (17.4.2015):

“Tupakka tappaa kaksi kolmesta polttajasta. Loput kuolee muista syistä elämän virran ehtyessä. Kauan virratkoon sinussa elämä!” Christer Sundqvist (1957- )
Inspiraatiolähteenä uusi jättitukimus tupakan vahingollisuudesta, josta kirjoitti mm. Helsingin Sanomat. Älä tupakoi! Jos tupakoit – lopeta heti!
http://www.hs.fi/tiede/a1429154625226

 

Uusi blogikirjoitus (16.4.2015):

Vanha ystäväni, Suomen tuleva sosiaali- ja terveysministeri Pekka Puska (Keskusta Helsinki ehdokasnumero 17) on valunut etelään Vaasasta ensin mutkan kautta Pohjois-Karjalaan ja sitten Pohjois-Haagaan, ja nyt lopulta Pohjois-Esplanadille. Rempseä vaalitilaisuus sujui sateisena sunnuntaina 12.04.2015 kun Helsingin keskustassa kehuttiin Keskustaa. Lue lisää…

 

Päivän terveysmiete (16.4.2015):

“Tuoreen tutkimuksen mukaan vihannesten ja hedelmien hintoja kannattaisi laskea, jolloin ne menisivät paremmin kaupaksi ruokamarketeissa.”
American Journal of Clinical Nutrition (First published ahead of print April 15 2015)

 

Uusi blogikirjoitus (15.4.2015):

Olet varmaan ihmetellyt mistä kilpirauhaskiistassa on kyse? Anna turpaduunarin kantaa oma kortensa kekoon seuraavalla koosteella siitä mitä on kirjoitettu kilpirauhaskiistasta. Tämä oli lakkautetun Terveysblogini (Iltalehti) runsaasti luettu, kommentoitu ja viitattu kirjoitus.
http://turpaduunari.fi/missa-mennaan-kilpirauhaskiistassa/

 

Päivän terveysmiete (15.4.2015):

“Kymmenen suuryhtiötä omistaa käytännössä koko maailman ruokateollisuuden. Kymmenen johtajaa päättää, mikä on terveyttä ja mikä ei.”
Antti Heikkilä (lääkäri) http://www.anttiheikkila.com/blogi/ruokateollisuus-manipuloi-suomen-vaaleja/

 

Turpaduunarin Tukijoukot -ryhmä löytyy täältä: https://www.facebook.com/groups/1615886835294367/ 

Siinä on 98 jäsentä 14.4.2015 klo 21:36

 

Päivän terveysmiete (14.4.2015):

“Ylidiagnostiikka kukoistaa juuri siellä, missä riskejä pyritään minimoimaan viimeiseen asti.”

Iris Pasternack (lääkäri, sanoo näin tuoreessa kirjassaan ‘Tautitehdas’, Atena, 2015)

Lue lisää Iriksen kirjasta, joka turpaduunari.fi -sivustolla pian tullaan ottamaan käsittelyyn. Tässä pieni ote ylidiagnostiikkaa käsittelevästä osasta:

”Joskus riskien minimoimiseen tähtäävät toimet voivat kääntyä itseään vastaan. Varmuuden vuoksi tehtävät kuvantamistutkimukset tuovat esiin viattomiksi osoittautuvia sattumalöydöksiä, jotka voivat aiheuttaa huonosti päättyvän jatkotutkimusten ja hoitojen kierteen. Valtimosairauksia ehkäisevä kolesteroli- tai verenpainelääkitys voi heikentää iäkkään henkilön toimintakykyä. Luunmurtumien pelossa rajoitetaan vanhusten liikkumista, ja allergioiden ehkäisyn nimissä on päädytty tarpeettomiin rajoituksiin, joista on voinut olla jopa haittaa. Ylidiagnostiikka kukoistaa juuri siellä, missä riskejä pyritään minimoimaan viimeiseen asti.”

 

Sivusto avattu! (13.4.2015 klo 21.30)

Tervetuloa ammentamaan tietoa!

 

Päivän terveysmiete (13.4.2015):

“Ylimielisyys pilaa lahjakkuuden.” Kiinalainen sananlasku

 

Lisää ajankohtaista täältä:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *