Sensuroimatonta terveys- ja kulttuurivalistusta. Mikäli olet tyytymätön sivustoon, kerro siitä minulle. Jos olet tyytyväinen, kerro siitä muille tiedonjanoisille. Yhteystiedot: Christer Sundqvist, biologi (FT), christer.sundqvist@ravintokirja.fi, 040-7529274, Helsinki

Turpaduunarin viikoittainen terveysohje

On taas uuden viikoittaisen terveysohjeen vuoro: AAMU KÄYNTIIN KUNNOLLA

TURPADUUNARIN TERVEYSOHJEET

Turpaduunarin terveysohjeet jatkuvat. Nyt on jaossa kaiken kaikkiaan 285. ja tämän vuoden 22. terveysohje. Tämä lähetetään terveyskirjeeni tilaajille (terveysohjeet ilmestyvät viikoittain).

*****************************

Turpaduunarin terveysohje numero 285
Jakelupäivä tiistaina 26.5.2020

AAMU KÄYNTIIN KUNNOLLA

Aamu aloittaa päivän. Jokaisen elämäsi päivän. Ei ole yhdentekevää mitä teet ensimmäiseksi. Aamusta alkaa hyvä päivä, jos niin haluamme. Ota talteen muutama vinkki.

Herää ajoissa. Mikään ei ole niin raivostuttavaa kuin se, että huomaa myöhästyvänsä aamupäivän tilaisuudesta, vain sen takia kun ei päässyt ajoissa sängystä ylös. Mieluummin vartti aikaisemmin silmät auki kuin puolitokkuraisena kiireen sekaan 15 min myöhemmin.

Juo lasi vettä. Lempeä herätys elimistöllesi on pieni määrä nestettä, mieluusti raikasta lähde- tai hanavettä. Jotkut hankkivat veden otsonointilaitteen saadakseen happirikkaasta vedestä ylimääräistä tarmoa päivään.

Oikea asenne. Olen havainnut, että päivä lähtee paremmin käyntiin, kun seuraavaan päivään valmistautuu jo etukäteen edellisenä iltana. Jokin aikaa vievä aamupuuha, voidaan ehkä tehdä osittain jo edellisenä iltana. Mieli rakennetaan siihen suuntaan edellisenä iltana, että aamu pääsee alkuun helpommin (ei pidä ”nousta sängystä väärällä jalalla”).

Aamupala. Useimmat asiantuntijat puolustavat laadukkaan aamupalan nauttimista – niin minäkin. Vain silloin jos ei kerta kaikkiaan aamulla mikään muu maistuu kuin se ”pakollinen” aamukahvi, niin maailma ei kaadu siihen, että laadukkaan aamupalan joko jättää kokonaan pois tai siirtää myöhemmäksi.

Tehokkuus huippuunsa aamupäivällä. Tiedän, että on aamu- ja iltaihmisiä. Väitän kuitenkin, että kaikkein vaativimmat työtehtävät kannattaa suorittaa aamupäivällä. Aikaisin tehdyksi saatu tehtävä (pienikin) motivoi sinua jatkamaan tehokkaasti päivää ja jos aamupäivän tehtävä ei tullut valmiiksi (hyvin yleistä) voi sitten rauhassa jatkaa sitä esimerkiksi lounaan jälkeen. Työ on saatu hyvälle alulle.

Aamun ensi hetki vain sinulle. Tämä voi olla tärkeä asia. Heräät sitten aamuun ilman herätyskelloa tai kellon piippaukseen, varaa itsellesi ensimmäiset sekunnit, minuutit. Jätä silmät vielä kiinni, osoita kiitollisuutta, että saat herätä uuteen aamuun. Mieti miltä tuntuu olla taas yhden aamun verran viisaampi, kiitollisempi, vanhempi.

Hyviä aamuja sinulle!

…………..

Voit varmistaa terveysohjeiden saannin omaan ja ystäväsi sähköpostiin 20 euron vuosimaksua vastaan.

Maksa 20 euroa tilille FI94 5723 3320 0772 65 (OKOYFIHH), Christerin Akatemia. Kirjoita viestikenttään sähköpostiosoitteesi (tai ystäväsi sähköpostiosoitteen mikäli tilaat terveysohjeen hänelle).

52 terveysohjetta vuonna 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ja 2020 – kerää koko sarja!

Kerro muillekin!

Rakkain terveisin,
Christer Sundqvist
biologi, FT
Lisätietoja: christer.sundqvist@ravintokirja.fi

Viimeisimmät artikkelit

Tässä esimerkkejä luentotarjonnastani

Käytä älliä ruokavalinnoissa: Tämä on suosituimpia luentoaiheitani. Alustan ja herätän keskustelua älykkäistä ruokavalinnoista, ruoan luonnollisuudesta, säilyvyydestä ja käytössä olevista ruoan lisäaineista sekä pohdin sitä, mikä on terveellistä arki- ja juhlaruokaa. Miten liikkujan pitää syödä? Onko ikääntyvän ihmisen otettava huomioon jotain erityistä ruokavalintojen suhteen? Keskustellaan yhdessä miten voisimme parantaa ruokaostostemme laatua. Sillä mitä valitset ruokakaupasta ostoskassiisi, on merkitystä. Sisältääkö kassisi juureksia vai eineksiä? Ruokavallankumous alkakoon nyt! Tämä luento muokkautuu helposti kaikenikäisille ja monille erilaisille yhteisöille. Kerro mikä on tavoitteesi luennon suhteen, niin saat tällä tavalla räätälöidyn luennon minulta.

Onni, terveys ja äly – elämäsi melodia: Terveystietoinen ja viisaan onnellinen elämä rakentuu yksinkertaisista osatekijöistä. Tule kuuntelemaan turpaduunarin melodioita! Filosofian tohtori ja suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on vauhdissa!

Terveystietoinen elämä: Terveellisestä elämäntavasta ei saa tehdä liian vaikeaa itselleen. Terveys säilyy vaikka välillä elää epäterveellisesti, mutta se mikä erottaa terveystietoisen muista ihmisistä, on se luontevuus ja rivakkuus mikä nähdään siinä paluussa terveellisten valintojen ääreen. Terveystietoinen oivaltaa, että niitä huonoja valintoja pitää välttää, ei sen takia että se olisi pakko, vaan sen takia, että hän pitää terveyttään erittäin suuressa arvossa.

Liikunta on lääke: Ihminen on luotu liikkumaan sopivasti ja monipuolisella tavalla. Liikunnalla voidaan ehkäistä sairauksia, hoitaa terveyttä ja kuntoutua monista pitkäaikaissairauksista. Luennolla mainitaan liikunnan teho tyypin 2 diabeteksessa, kohonneessa verenpaineessa, sydän- ja verisuonisairauksissa, lihavuuden hoidossa, astmassa, keuhkoahtaumataudissa, polven nivelrikossa, nivelreumassa, selkävaivoissa ja masennuksessa. Turpaduunari Sundqvist kehottaa tekemään liikunnasta pysyvä osa elintapamuutostasi.

Oivaltavaa urheilua: Filosofian tohtori, ravinto- ja urheiluvalmentaja sekä suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on useiden vuosien aikana kehittänyt kokonaisvaltaista urheiluvalmennusta. Hän kertoo käytännönläheisesti ja hauskasti miten hänen urheiluvalmennuksestaan on ollut hyötyä sekä huippu-urheilijoille että liikunnallista elämäntapaa noudattaville. Luennolla tarkastellaan näiden osa-alueiden merkitystä urheilumenestykselle: yksilöllisesti määritelty harjoitusohjelma, ravitsemukselliset näkökulmat, unen ja levon merkitys, urheilijan rentoutuminen, elämän kokonaisrasitus, urheilijan henkiset voimavarat.

Laadukas ravinto terveyden lähde: Turpaduunari kertoo laadukkaista ruokavalinnoista. Hänen neuvoillaan löydät keinoja etsiä älliä ruokakaupasta. Haluat ehkä laittaa laadukasta lounasta ja haluat löytää lisäaineetonta luomua? Luonnollisesti tämä on täysin mahdollista kuunneltuasi Christerin ohjeita!

Vireä vanhuus: Biologi Christer Sundqvist kertoo meille menestysreseptinsä miten säilyttää hyvä vire ja terveys iäkkäänä. Tarjolla on runsaasti tietoa terveystietoisesta elämästä. Huumoria, iloista rentoutta ja oivaltavaa ideointia kannattaa tulla kuulemaan!

Elämän kokonaisrasitus hallintaan: Huomioi päivittäiset haasteet, kehottaa biologi Sundqvist luennollaan. Kun epäviisaasti joudut rientämään paikasta toiseen tukka putkella, muista kompensoida tämä huomioimalla terveen elämän kaikki osatekijät täysimääräisinä: hyvä ravinto, kunnon lepo, hyvät ihmissuhteet, virkistävä liikunta.

Rentoutta ja hengähdyshetkiä kiireiselle ihmiselle: Biologi Christer Sundqvist vie meidät rentouden maailmaan tällä luennollaan. Opi arvostamaan arjen hengähdyshetkiä. Muista oleskella puhtaassa ilmassa. Vedä keuhkoihin puhdasta ilmaa ja nauti siitä miten puhdas ilma vienosti koskettelee paljasta ihoasi. Voiko elämässä olla mitään ihanampaa? Älä stressaa! Et voi ratkaista yhtäkään ongelmaa stressaamalla itsesi puolikuolleeksi. Pidä siis itsesi täysillä elossa rennolla elämänasenteella. Nauti tästä hetkestä. Tartu kiinni ohikiitävään hetkeen, sillä elämä koostuu pienistä ihmeistä, jotka näemme vasta kun huomaamme pysähtyä niiden äärelle, hetki hetkeltä.

Aivot ja ravinto: Biologi Christer Sundqvist kertoo siitä mikä on parasta mahdollista aivoruokaa. Hyvä ruoka – hyvä mieli. Keskustelemme siitä miten voimme pitää aivot kirkkaana täsmäruoalla. Luennolla esitellään uutta aivotutkimusta selkokielellä. Varautukaa yllätyksiin!

Ruokaa suurella sydämellä: Huolehdi sydämesi kunnosta syömällä oikein terveellistä ruokaa, kehottaa biologi Christer Sundqvist. Yleisö saa alusta lähtien osallistua vilkkaaseen keskusteluun verenpaineen hoidosta ravinnolla, tarvitaanko kolesterolilääkkeitä ja millaisella ruoalla sydän lyö parhaiten. Kuuntele uusimmat sydäntutkimukset selkokielellä esitettynä.

Miten vatsasi voi? Biologi Christer Sundqvist kertoo parhaimmat vinkit miten suoliston saa toimimaan mahdollisimman hyvin. Keskustelemme hyvistä bakteereista ja siitä miten tärkeässä roolissa on suoliston hyvä terveys. Varautukaa yllätyksiin! Uusia suolistotutkimuksia saatte kuulla selkokielellä.

Rasvaista tarinaa: Ravintorasvat ja niiden terveellisyys tai vaarallisuus ovat jo pitkään aikaansaaneet kiihkeitä keskusteluja ja jopa väittelyjä. Biologi Christer Sundqvistin tieteellisiin tutkimuksiin pohjaavan alustuksen pohjalta keskustellaan luonnollisten rasvalähteiden terveyshyödyistä. Korkean kolesterolin negatiiviset terveysvaikutukset ja sen hoitoon käytettävien lääkkeiden sivuvaikutukset, ovat myös kuuma puheenaihe.

Ravitsemuksen kiistanaiheet ja tulevaisuuden näkymät: Läpi vuosikymmenten on kiistelty optimaalisesta ravinnosta. Löytyykö totuus kaurapuurosta myös tulevaisuudessa? Biologi Christer Sundqvist kertoo alustuksessaan mm. nutrigenomiikasta, tieteenalasta joka tutkii ravinto- ja perintötekijöiden yhteisvaikutuksia. Alustuksen pohjalta keskustellaan ravitsemuksen kiistanaiheista ja ravitsemustieteen tulevaisuuden näkymistä.

Reuman virallinen, täydentävä ja vaihtoehtoinen hoito: Luennolla esitellään reuman Käypä hoito suositukset ja käydän niiden pohjalta rakentavaa ja samalla kriittistä keskustelua. Hyviksi koettuja täydentäviä hoitomuotoja tuodaan esille ja tarkastellaan voiko olla apua jostakin vaihtoehtoisesta hoidosta.

Kolme tapaa hoitaa diabetes: virallisesti, täydentävästi ja vaihtoehtoisesti: Suositussa diabetesluennossaan biologi Sundqvist tuo esille koko kirjon erilaisia tapoja hoitaa tämä vakava sairaus yksilöllisesti tyydyttävällä tavalla.

Lisäksi tunteja, päiviä, viikkoja, kuukausia, jopa vuoden kestäviä koulutuksia ravinnosta, levosta, liikunnasta ja terveydestä. Varsinaista terveystykitystä!

Äitien viisas elämä

Eilen, 19.4.2016, olin kuuntelemassa Viisas Elämä -kirjankustantajan uutuskirjojen esittelyä. Viihtyisässä Café Kokossa järjestetty tilaisuus oli mainio kurkistus ajankohtaisiin kirjoihin. Ylipäänsä Viisas Elämä -yhtiössä tehdään monta asiaa oikein ja he ovat onnistuneet tosi hyvin kirjailijoiden valinnassa. Kerrassaan erinomaisia kirjoja ja kirjailijoita!

Muutamia kirjoja yhdistää äiti-teema raikkaalla tavalla. Tässä kirja-arviossa on esillä muutama kirja juuri tästä näkökulmasta. Mitä äitien kannattaa lukea?

aidit-ja-kirjoittamisen-iloSanataiteilija, teatteri-ilmaisun ohjaaja ja kirjallisuuden opiskelija Annamari Ylianttila aloittaa. Häneltä on ilmestynyt mainio kirja kirjoittamisen ilosta ”Äidit ja kirjoittamisen ilo – opas leikkivään kirjoittamiseen”.

Annamari haluaa tehdä kaikista äideistä kirjailijoita! Hän ohjaa kirjassaan äidit (ja muutkin) lapsuuden leikkioloon, rentouteen, keveyteen ja virtaavaan tilaan kirjoittamisen kautta. Kynä kauniiseen käteen ja tekstiä synnyttämään! Helppoa?

Aloittamisen kynnystä madalletaan tarjoamalla runsaasti ideoita siitä mistä aiheesta äiti voi kirjoittaa. Vauvakirjoihin moni äiti kokoaa muistoja ensimmäisistä vauvavuosista, mutta sitten into hiipuu ja moni asia jää kirjaamatta. Paniikissa kirjataan jotakin silloin tällöin, ettei kirja jäisi ihan vaille käyttöä. Tuttua?

Vauvakirja ei siis välttämättä pysty vastaamaan äityiden mukanaan tuomaan muistamisen ja muistiinmerkitsemisen tarpeeseen. Annamari esittelee ratkaisuksi sana kerrallaan etenemisen ja ”vähän joka päivä” -periaatteen. Joku löytää bloggaamisen. Äitiblogit ovat valtavan suosittuja. Mutta parasta kirjoittamista on Annamarin mukaan fyysisen kirjoittamisen kokemus. Kun kirjoittaa kynällä se muuttuu ruumiillisuudeksi. Yhteyteen ja vuoropuheluun käden, sydämen ja aivojen välillä.

Kirja haastaa matkalle lähelle omaa itseä, omaa lasta ja omia juuria kohti. Kannustusta saa myös tulevaisuuden pohdintaan, äityiden teemojen käsittelyyn, tunteiden ymmärtämiseen ja oivallukseen, että kaiken ei tarvitse olla täydellistä. Hidas ja keskeneräinen kirjoittaminen nähdään äärimmäisen tärkeänä toimintana kuulla itseään paremmin, kysymään ja kohtaamaan itsensä.

Koko ajatus leikkivästä kirjoittamisesta tuntuu hyvin raikkaalta.

Leikkivän kirjoittamisen ihanteena on siis lapsuuden vapaa leikkimieli, joka syntyy pelkästä tekemisen riemusta. Leikkivä kirjoittaminen elämäntapana on kevyttä kirjoittamista, joka innostaa tallentamaan elämän merkittäviä satunnaisuuksia.Sen säännöllisen harjoittamisen avulla saattaa yllättäen päätyä myös syvälle omaelämäkerrallisen kirjoittamisen prosessiin.

Kirjoittaminen on vapauttavaa, tasapainoa elämään etsivää, pieniä arkisia tekoja, luovaa rutiinia, esteiden voittamista, ehkä jopa ihmeellisen tavoittelemista, merkityksen pyydystämistä läsnäolevassa hetkessä ja ajatuksen kristallisoimista.

Annamari tarjoaa kirjoittajan avuksi tehtävälistoja ja kirjoitusideoita, joita itse luin suurella mielenkiinnolla. Mainittakoon tässä muutamia kirjan sisältämiä ideoita: Omakehu ei haise! Kirjoittaminen on tapa tutustua itseensä ja lapseensa. Nalkuttavan äidin sijaan Neuvojen Kirja? Ihana ja tyhmä äiti. Lapsen kysymyksiä ja aikuisen vastauksia. Klassikko nimeltään kiitollisuuslista. Tajunnanvirrassa voi kellua. Päähenkilön esittely eri elämänvaiheiden kautta. Intuitio, eli kuudes aisti. Äidin yksinpuhelu. Oman elämän käännekohtia. Kenen näkökulmasta tarina kerrotaan? Mitä löytyy rivien välissä? Löydä tekstin rytmi. Surujen kirja. Vihaisena kirjoittaminen. Mille naurat? Kirjoittaminen on koskettamista. Minusta syntyi äiti. Synnytyksen varjot. Kirje keholleni. Mitä tiedät väsymisestä? Hyvinvoiva äiti. Paskamutsi! Kirjoita muistaaksesi. Kuva joka jäi ottamatta. Kirjoitetaan selfie. Leikkimielen lämmittelyä esimerkiksikirjoittamallakaikkisanatyhteenpötköön. Monta äitiä minussa.

Vau! Loistavia ideoita!

Tämä kirja ehdottaa hyvin vakuuttavasti, että äitiys voi olla myös kirjoittamista. Suosittelen!

ihana-aiti-ihana-nainenMonipuolisen taustan omaava Mitra Vasara on kirjoittanut kirjan jokaiselle äidille ja ihanalle naiselle: ”Ihana äiti, ihana nainen – voimaa äitiyteen, parisuhteeseen ja seksuaalisuuteen.”

Tässä poikkeuksellisen kiinnostavalla tavalla taitetusta kirjasta avautuu yllätyksellisen äidin tunnuspiirteet. Nykyäiti ei luovu omasta ajastaan, seksuaalisesta nautinnostaan tai tyytyväisyydestä vartaloonsa. Parhaimmillaan äitiys avaa tien uudenlaiseen, pehmeään olemiseen ja naiseuteen. Kun on rehellinen itselleen ja perheelleen, on elämä rentoa.

Iskulauseiden varaan pitkälti rakennettu kirja näyttää meille ensin rentouden maailmasta olennaisimmat seikat. Sisäinen rauha on tärkeintä, mitä elämässään voi kokea. Kun rennolla tavalla hyväksyy avuttomuuden tunteet, pelot ja huolet niistä voi päästä irti. Antautuminen on valtava helpotus, sillä silloin turvaa rakkauteen, elämän lähteeseen. Hyvin sanottu!

Mitra kehottaa välttämään oman elämänsä vertaamista muihin. On vapauttavaa antaa itsensä elää omalla tavallaan, syyllistämättä itseään. Pitää keskittyä nimenomaan elämään omaa elämää.

On oikein antaa perheelle paljon, mutta ei kaikkea. Älä unohda omaa itseäsi ja hyvinvointiasi tukevia asioita. Kun lapsi kasvaa sinulla on koko ajan enemmän aikaa toetuttaa perheen ulkopuolisia harrastuksia ja aktiviteetteja. Lapsen on helpompaa irrottautua sinusta, hänen elämänsä tärkeimmästä ihmisestä, kun hän ymmärtää, että olet myös hänestä erillinen olento. Kun toteutat itseäsi, luot samalla lapsellesi mahdollisuuden irrottautua sinusta vähitellen ja lempeästi hänen kasvaessaan kohti aikuisuutta.

Asioihin on syytä välillä ottaa etäisyyttä, silti eläen täydellä sydämellä. Kun pikkuasiat eivät saa sinua tolaltaan, elämänilosi kasvaa.

Älä teeskentele! kehottaa Mitra.

Älä yritä olla mitään äläkä estä mitään. Älä myöskään syyllistä itseäsi jokaisesta negatiivisesta tuntemuksestasi. Niin luot itsellesi vain tuplapaineen: ensin ärtymyksestä, sitten sen kieltämisestä. On luonnollista, että olet välillä väsynyt, ärtynyt, surullinen tai voimaton. Sinun ei tarvitse kieltää tai peitellä tällaisia tuntemuksia, mutta niiden ei pidä hallita käytöstäsi. Ota asioihin etäisyyttä, niin sinun on helpompaa nähdä tuntemukset hetkessä syntyvinä, lisäämättä niihin menneitä tunteita.

Pitää suhtautua itseensä ja muihin rakastavasti, omista ja muiden virheistä huolimatta. Tärkeää on vaalia naisellista voimaansa rakastamalla ja hemmottelemalla itseään. Naiseutta ei pidä piilottaa.

Fyysisellä kunnolla on valtava merkitys jaksamiseen äitinä. Mitra pitää kuntoilua helppona. Se on monesti ilmaista ja nautinnollista. Pitää syödä hyvin, nautinnollisesti ja terveellisesti. Väkisin ei pidä syödä, jumpata tai ryhtyä itselleen liian tiukaksi. Välillä voi olla hyvä keskittyä voimavarojen säästämiseen. On hyvä välillä päästää itsensä helpolla. Kun olet väsynyt, tee vain kaikkein välttämättömimmät asiat ja odota voimien palautumista.

Sinulla on oikeus nauttia vapaa-ajasta, jolloin et ole olemassa ketään tai mitään muuta kuin itseäsi varten. Nauti olemassaolostasi, jaa elämäsi ystävien kanssa ja muista kiittää itseäsi.

Kirja tuo esille hyvin tärkeän asian: On syytä rakentaa mutkaton suhde lapseen.

Pitää olla avoin lapsen eri kehitysvaiheiden tuomille kokemuksille. Ei pidä luoda mielikuvia siitä, mikä vaihe äityidessä tulee olemaan ihanaa ja mikä mahdollisesti hankalaa. Kaikki tilanteet ovat ohimeneviä, ainutlaatuisia ja uteliaana vastaanotettuina parhaimmillaan. Arkikiireiden alle ei pidä peittää elämän ihania kokemuksia. Jos lapsi haluaa sinua halata, niin pidä häntä sylissäsi, vaikka puhelin soi. Elämä on täynnä yllätyksellisiä ja kauniita kokemuksia, jotka näkee vasta kun pysähtyy niiden äärelle.

Kirja muistuttaa siitä miten lapsi muuttuu koko ajan itsenäisemmäksi. Nämä muistutukset voivat olla kivuliaita. Parasta on antaa lapsen kasvaa omanlaisekseen ja tärkeää on kohdata lapsensa kunnioittavasti.

Entä sitten kun lapsi ei tottele? Mitran mielestä kannattaa tehdä tottelemisesta itsestäänselvyys. Jos ei itse usko luomiinsa rajoihin, ei niihin usko lapsikaan. Jos jännität, lapsi aistii sen ja alkaa testata sinua.

Monet vanhemmat sanovat, että lapsi osaa painaa heissä tiettyjä nappeja, jolloin he hermostuvat. Koeta näissä hetkissä pysyä omassa energiassasi ja sisäisessä rauhassasi. Mieti hetki ennen kuin reagoit.

Lasta pitää kehua. Lapselle pitää antaa positiivista palautetta, rehellisesti. On reilua kehua lasta asioista, joissa hän on aidosti hyvä tai jotka hän yrittää hoitaa hienosti, vaikka ei aina oikein onnistuisikaan. Positiivinen palaute vahvistaa lasta, kun se tulee sydämestä, ja hänelle kasvaa terve, rakkauteen perustuva itsetunto.

Mitra kirjoittaa oivaltavasti tasapainoisesta suhteesta elämänkumppaniinsa. Liika kriitisyys tekee helposti arjesta suorituskeskeistä ja tylsää. Lempeys auttaa sujuvamman arjen rakentamisessa. Arvostamisesta se pitkälti lähtee. Kun toista ihmistä arvostaa juuri sellaisena kuin hän on, molemminpuolinen tyytyväisyys on mahdollista saavuttaa. Tyytyväisyys voi syntyä riittävästä levosta ja järjestämällä toiselle riittävästi omaa aikaa. Elämä ja yhdessäolo ei ole velvollisuus, vaan mahdollisuus!

Ristiriidat kannattaa selvittää sotkematta niihin lapsia. Aikuisten väliset asiat eivät kuulu lapsille. Pitää kuunnella ja ymmärtää toista vaikka sisällä kiehuukin.

Paineeton suhde seksiin on väylänä parisuhteen iloihin. Voi päästää irti kaikista arjen rasituksista ja keskittyä vain intohimoon, hellyyteen, herkkyyteen, kiintymykseen ja rakkauden kokemiseen. Yhdessä voi olla ilman seksiäkin. Erotiikka muuttuu elämän muuttuessa ja siitä on mahdollista tehdä vaikka kuinka ihanaa.

Näihin sanoihin on hyvä päättää Mitra Vasaran uuden kirjan arvio. Kelpo kirja! Suosittelen!

aitipeliKolmas äititeemaan sidottu uutuuskirja on Tara Langen ”Äitipeli – selviydy voittajana”. Suoraa ja rehellistä puhetta äitiydestä!

Marttyyriäidin nimikettäkin kantanut Tara Lange on rakentanut äitipelin kaikenikäisten lasten äideille. Tässä kirjassa äitejä ohjataan kysymään itseltään kuka hän on, mihin hän uskoo, millainen äiti ja puoliso hän haluaa olla, mistä hän on valmis päästämään irti ja mitä haluaa tilalle.

Kirjan lukeminen on minulla vielä kesken, mutta voin jo nyt sanoa, että kirjan ulkoasu jää sekavaksi ja osittain hankaloittaa lukemista. Tietty kun lukee lyhyen ajan sisällä kolme kirjaa, väkisinkin odottaa ehkä kirjalta turhankin paljon selkeyttä. Mutta se on totta, että kirja jää sekavaksi.

Kirjassa on toki valtavasti tietoa. Ensimmäiset 40 sivua käsittelevät pitkälti Tara Langen omaa kamppailua äitinä. Vaikeaa on ollut, se on myönnettävä. Tara Langen äitipeliä pelataan oman pään sisällä ja minun päähäni se ei mahtunut kaikilta osiltaan. Ehkä sen takia kun olen isä?

Kirjan parasta antia on täydellisen äidin esittely. Ratki rehellisellä tavalla Tara peilaa täydellisyyden tavoittelua lukuisin esimerkein. Kun tuntuu siltä, ettei oikein kelpaa vanhemmileen, sitä taakkaa saa mahdollisesti kantaa läpi elämänsä. Tara kertoo siitä miten tästä selviytyminen on osittain epätäydellisyyden hyväksymistä. Mutta se ei vielä riitä. Pitää aktiivisesti tehdä työtä (harjoituksia) niiden asioiden kanssa, joita ei hyväksy. Ratkaisu löytyy positiivisesta ajattelusta, siitä, että kulkee iloa ja valoa kohti. Siitä, että etsii hyvät puolet kaikesta ja löytää onnen elämästä. Mutta se ei saa olla pakonomaista ilon metsästystä kaikissa muodoissaan.

Tara kirjoittaa hienosti rakkauden voimasta:

Jotta arvostaisimme rakkauden voimaa, sen pitää olla vaikein asia maailmassa. Todellinen ja pyyteetön rakkaus on sitä, että voit ja haluat antaa rakastamiesi ihmisten olla juuri sellaisia kuin he ovat ja elää kuten he itse valitsevat, etkä sinä vaadi heitä tyydyttämään sinun vaatimuksiasi. Rakkaus on vapautta.

Äitipeliä pelataan monella eri kentällä ja monilla eri säännöillä. Lähinnä minua kauhistuttaa miten monimutkaista äitipeli on. Ehkä suurimpia onnenkantamoisia elämässäni on se, että synnyin mieheksi.

Pakko suositella tätäkin kirjaa, sillä siitä löytyy runsaasti syvää viisautta. Ehkä viisauden kaivaminen olisi voinut olla paikka paikoin helpompaa, en tiedä.

cropped-christer-sundqvist.jpeg

 

Christer Sundqvist
turpaduunari, ravintovalmentaja, biologi, filosofian tohtori

Monessa liemessä keitetty yllätyksellinen tietokirjailija ja suosittu bloggaaja. Tuttu turpaduunari, eli huumorin pilke silmäkulmassa esiintyvä terveysluennoitsija. Löydät lisää tietoa täältä: http://ravintokirja.fi/

 

 

0 thoughts on “Äitien viisas elämä”

Olisi kiva kuulla kommenttisi!

© 2020 Turpaduunari All Rights Reserved   

Theme Smartpress by Level9themes.