Valikko Sulje

Narsistisesta suhteesta oman elämän valtiattareksi

Lähipiirissäni on parisuhteita, joissa on paljon tervettä ja epätervettä narsismia. Se on helppo tunnistaa, koska olen elänyt sellaisessa suhteessa itsekin. Uhrin roolista pois pääsy on melko pitkä reitti. Itse olin uhri, olin kiltti.

Kiltteyden avulla halusin miellyttää, tulla nähdyksi ja kuulluksi jo ihan pienenä tyttönä. Olin positiivinen, pieni ja iloinen. Minua kiusattiin satunnaisesti peruskoulun ajan, olin notkoselkäni takia Aku Ankka pylly, hörökorva ja vinohammas. Positiivisuuteni ja elämänilo siivittivät kuitenkin matkaani. Kiltti ja huomaamaton halusi kovasti olla näkyvillä, mutta ei epäonnistumisen pelossa oikein uskaltanut. Ja entä jos joku kiusaisi siitäkin?

Parisuhteissa ollessani olin edelleen se kiltti, liian kiltti nainen. Oli helppo olla se toinen ääripää narsismista, alistuja ja uhri ja valita kumppaniksi alistaja, jossa pystyi ihailemaan sitä asennetta ja itsevarmuutta, joka olikin loppujen lopuksi vain heikon itsetunnon omaavan kumppanin suojamuuri.

Alistaja ja uhri – narsisimin ääripäät – hakeutuvat toistensa seuraan, koska molemmat palvelevat toisiaan. Lapsuudesta saakka juontava kiltteys, näkymättömyys ja hemmottelu ovat muokanneet narsisista käyttäytymistä ääripäihin. Parisuhteessa ollessaan molemmat ovat roolinsa vankeja ja ruokkivat sitä omaa rooliaan, ja se kasvaa, kasvaa ja kasvaa. Kunnes yleensä uhri saa tarpeekseen.

Uhri alkaa vahvistua, oppii asettamaan rajoja ja suojautuu hyväksikäytöltä. Samaan aikaan narisisti, jolta puuttuu empatiakyky, vaatii entistäkin enemmän. Alistaja rakastaa vaan, jos uhri käyttäytyy alistajan vaatimalla tavalla. Narsisti käy kilpailua koka ajan toisten kanssa, vertailee ja epäilee, on sairaalloisen mustasukkainen, koska itsetunto on usein heikko.

Alistaja on entistä kovempi, julmempi ja käyttää hyväkseen kaikkea, mikä auttaa hänen näkökulmastaan katsoen. Uhkailee ja kiristää, ja uhri lahjoo suostumalla näennäisesti johonkin, mitä ei haluaisi, mutta perhesovun kannalta niin tekee.

Minä halusin pelastaa itseni olosuhteista, joissa ei kellään ollut hyvä olla. Ahmin henkisen kasvun kirjoja, anteeksi antamisen ja pyytämisen merkityksestä, oman polun löytämisestä ja etsin vastauksia myös astrologiasta. Löysin voimaa meditoinnista sen jälkeen, kun olin aloittanut ruokavalioremontin jatkuvien sairausdiagnoosien jälkeen. Tutustuin haastattelun kautta ihmiseen, joka kylvi pienen kipinän ravinnon merkityksestä. Se kipinä oli merkityksellinen herättäjä.

Oman itsensä löytäminen on ollut mielekäs seikkailu. Löysin monen vuoden unen jälkeen oman itseni, menettämällä ystäviä, työn ja terveyteni. Uskoa ja toivoa en menettänyt kuin hetkittäin. Ja kun ymmärsi, että kaikissa meissä on valoa ja pimeyttä, oppi hyväksymään itsensä ja sallimaan kaikenlaiset tunteet, alkoi itsensä rakastaminen vahvistua.

Nyt voin sanoa olevani oman elämäni valtiatar, ja valmiina näyttämään muille, ettei kenenkään tarvitse jäädä mihinkään epämiellyttävään olosuhteeseen. Aina on pääsy parempaan – aina. Kenenkään ei pitäisi jäädä uhriksi, ei edes siksi että pelkäisi jäävänsä loppuelämäkseen yksin. Kenenkään uhrin ei tarvitsei sallia hyväksikäyttöä tai antaa kohdella itsään kaltoin.

Myös alistaja tarvitsee apua. Hän on kuin pieni lapsi tai jäänyt kiukuttelevan teinin tasolle. Mutta jos hänelle siitä huomauttaa, niin siitäkös hän suuttuu. Hän ei anna kenellekään kiitosta, vaan vaatii vieläkin enemmän. Hän ei ole tyytyväinen mihinkään. Narsisti ei myöskään pysty antamaan anteeksi, vaan jää kiinni vihaan ja katkeruuteen. Hän syyttää muita, mutta ei kykene näkemään itsessään vikaa. Usein mukaan tulevat päihteet, ja lopulta alistaja saattaa huomata menettäneensä kaiken, työn, perheen, harrastukset ja häntä auttaneet vain katoavat.

Mutta aina on mahdollisuus valita – sinullakin. Ja jälkeen päin voi olla kiitollinen tuostakin kokemuksesta, siitä mikä nosti hyvin voimakkaasti esiin kipukohdat ja auttoi päästämään niistä irti. Vapautumalla vanhasta, tekee tilaa uudelle ja paremmalle. Sellaiselle, mikä palvelee omaa kasvua aidosti, rehellisesti ja pyyteettömästi.

pike_hilakariPike Hilakari

Espoolainen kirjoittaja, toimittaja, äiti.

Tunteellinen älykkö, joka herkästi huomioi ja tunnistaa muutokset ja sen tarpeen niin ympäristössä, lähipiirissä kuin myös itsessään.
Hyvin taipuvainen analysoimaan, pähkäilemään, pohtimaan, selvittämään ja tutkimaan asioita, valmis oppimaan kuulemastaan ja kokemastaan tuottaen herättävää tekstiä kulloinkin pinnalla olevasta aiheesta. Ehdottoman oikeudenmukainen, uskaliaskin kyseenalaistaessaan jämähtäneitä toimintatapoja.

”Jos yksikin ihminen saa avun tekstieni kautta tai toimintatavastani, olen kiitollinen onnistuja.”

0 Comments

  1. Paluuviite:Vuosi turpaduunarin seurassa | Turpaduunari

  2. Paluuviite:Kiitos lukijat! | Turpaduunari

Olisi kiva kuulla kommenttisi!