Valikko Sulje

Virtaa kaksi vuotta ja hyvältä näyttää

Kirjoittaja: Asiantuntija

Tutuksi tullut asiantuntijamme tarkastelee tuoretta pitkäaikaistutkimusta sokeritaudin (T2DM) ruokavaliohoidosta: Virta Health 2 vuoden tulokset.

Varovainen alku

Aloitetaan lukemalla (varoen) pohjoismaisista ravitsemussuosituksista T2DM osuus, jossa Schwab on yksi kirjoittajista. Sivulla 232 lukee näin:

“Kokonaisrasvojen ja tyydyttyneen rasvan vähentäminen yhdessä pienen painonlaskun kanssa, ravintokuitujen lisääminen ja fyysisen aktiivisuuden lisääminen vähentävät diabeteksen riskiä potilailla, joilla on glukoosi-intoleranssi (134–138).

Suomalaisessa sokeritaudin ehkäisytutkimuksessa (DPS) diabeteksen esiintyvyys liittyy ruokavalioon, jossa on runsaasti rasvaa ja vähän hiilihydraatteja. Näin ollen runsasrasvainen ruokavalio voi olla jopa haitallista ihmisille, joilla on heikentynyt glukoosi aineenvaihdunta, ts. 25–40% väestöstä (135).” https://norden.diva-portal.org/smash/get/diva2:704251/FULLTEXT01.pdf

Kommentti toiseen kappaleeseen: ryhmien väliset erot eivät olleet 13 vuoden aikana minkään ravintoaineen suhteen yli 2 E%, ja hiilihydraattien osuus oli noin puolet kummassakin ryhmässä. Ensimmäiseen: T2DM “puhkeaminen” käyristä päätellen vain viivästyi pari vuotta interventioryhmällä, kulmakertoimet samat molemmille ryhmille. Ilmainen kuntosalikortti ja ravitsemusvierihoito ei paljon paina, vaikka muuta väitetään.

Virta Health 2 vuotta

En huomannut juurikaan suomalaisia kommentteja Virta Health tutkimukseen, joten tehdään tämä itse, se on sen arvoista.

Virta aikoo tosissaan paikata “ei ole pitkäaikaisia tutkimuksia” -puutteen hiilihydraattien rajoituksen suhteen. Hoito-ohjelma perustuu sata vuotta vanhaan ideaan, jolla hoidettiin sekä epileptikkoja että sokeritautisia. Vähennetään hiilihydraatteja niin paljon, että keho siirtyy “paasto-aineenvaihduntaan” eli alkaa tuottaa ja hyödyntää ketoaineita.

Näillä ketoeineilla siis korvataan hiilihydraattien hajotustuotetta glukoosia, ja sivuvaikutuksena on insuliinin vähentynyt tarve ja eritys. Tätä voisi kyllä kutsua päävaikutukseksi, sillä glukoosi-intolerantti / metabolisesta syndroomasta kärsivä / insuliiniresistentti / sokeritautinen T2DM ei tottele insuliinin ohjauskäskyjä. Seurauksena on hallitsematonta rasvahappojen päästöä vereen (joka puolestaan vähentää tarvetta energiaglukoosin otolle verestä), hallitsematonta maksan glukoosintuotantoa jne. Näkyvä oire on glukoosin määrän lisääntyminen, näkymätön oire on insuliinierityksen määrän ja vaikutusajan kasvu, ennen kuin joko solut kapinoivat tai erityskyky loppuu (sekä-että voisi myös sopia).

Virta pyrkii vaikuttamaan metaboliseen häiriötilaan suun kautta; jos aineenvaihdunta on rikki, niin otetaan stimulointi pois; hiilarit rajoitetaan terapeuttisille tasoille 20-50g / päivä. Metabolisesti terveille riittää kohtuullistaminen 100-120 g/pvä esim. painonhallinnan helpottamiseksi. Proteiinien oksidaatio on melko lailla vakio myös paastotessa, joten niiden käyttö pyritään vakioimaan. Energia saadaan siis nollasummapelistä (varastoidut + syödyt) rasvat + (syödyt) hiilarit = tarve. Tämä on dynaaminen yhtälö, kaikki ovat liikkuvia osia. Esim. laihdutettaessa hiilarirajoituksella päästään kiinni sisäisiin rasvavarantoihin, jolloin tarve syödä vähenee alussa voimakkaasti, ja laihtumisen edetessä syöminen kasvaa (varastojen alkaessa huveta).

Tulokset

Ensin “huonot” uutiset: LDL:n sisältämä kolesteroli (LDL-C) nousi interventioryhmässä. Tämähän on riskitekijä sydän- ja verisuonitaudeissa. Hetkinen, niinhän on myös T2DM, vieläkin voimakkaammin.

Katsotaan tarkemmin. Ensinnäkin, LDL-C on laskennallinen kolesterolimassa lipoproteiinin kuljetettavana. Siellä mukana kulkevat myös triglyseridit, eli maksasta lähtiessä VLDL sisältää 5:1 triglyjä verrattuna kolesteroliin. VLDL on ensisijainen rasvalähetti. Feldman valmistautuu kolesterolipaneeliin syömällä kolme päivää ennen testiä runsaasti tyydyttynyttä rasvaa. Maksa reagoi tähän ja lähettää vähemmän triglyjä ja kolesterolia liikkeelle! LDL-C laskee.

Lipoproteiini kiinnittyy soluun Apo(B) tunnisteproteiinin kautta. Lukumäärä on siis mielenkiintoinen, kolesterolit sen paremmin kuin rasvahapot eivät hyppää itsekseen “tukialus” VLDL:stä. Virta Health potilaat eivät saaneet lisää LDL-P -partikkeleita, mikä on siis hyvä asia. Virta itse toteaa tutkimuksessaan “LDL-C:n kasvun vaikutus CVD-riskiin tämän ruokavalion seurauksena ei ole tiedossa”. Koska kaikki muut markkerit paranivat, ja erityisesti HDL:n määrä kasvoi, niin hyvin todennäköisesti riskikin pieneni (ja LDL-C:n saa näköjään rasvamätöllä kuriin…).

Entäs ne tulokset diabeteksen suhteen?

Virta käyttää kahta termiä “reversal” ja “remission”, ja vieläpä täydellistä remissiota, jossa lääkitystä ei tarvita glykeemiseen kontrolliin. Yli 70% saavutti käänteen tai remission, joista 6,7% täydellisesti. Samaan aikaan aloittaneet Usual Care Käypä hoito -ryhmäläiset 11,7% ja 0%, vastaavasti. Virran >5% painonpudotus onnistui 70%:lle, Käypä hoito ryhmässä 14% onnistui tässä. Diabetes lääkitystä (pl. metformin) tarvittiin Virta ryhmässä 27%:lle (väheni), 80% (lisääntyi 2 vuodessa) Käypä hoito ryhmässä. Insuliinia tarvittiin Virta ryhmässä 11% kun taas käypä hoito ryhmässä 55 prosentille. Myös maksa-arvot paranivat Virta-ryhmässä, niin kuin käytännössä kaikki arvot verrattuna Käypä hoito -ryhmään. Ja se aamupaasto insuliini veressä : -42% kahden vuoden kehitys Virta-ryhmässä.

Asiantuntijan johtopäätökset

Koska sokeritauti T2DM on jatkumo, jossa insuliinin vaikutus metaboliaan koko ajan lisääntyvästi häiriintyy, ehkäpä yli 10 vuoden ajan esi-diabeteksena, niin Virta menetelmän tai kohtuuversion siitä pitäisi auttaa tällä “matkalla” olevia. Näitä on paljon, koska tauti ei paljastu pelkkää glukoosirasitusta mitattaessa.

Vaikka sokerinsyönti ei välttämättä tee sokeritautia, niin sen lopettaminen kääntää tai jopa parantaa sokeritaudin. Pahasti rikkoutunut metabolia (T2DM) ei tervehdy, vaan vain rajoitus pitää taudin kurissa. Finnish Diabetes Prevention Studyn (DPS) opit vievät ojasta allikkoon, juuri kuten kävi Käypä hoito -ryhmälle USAssa. Tauti stabiloitui tai eteni ja samalla lääkitys lisääntyi, eikä mikään parametri tullut paremmaksi. Täydellinen peilikuva Virta ryhmästä.

Metformin yhdistyy vähentyneeseen syöpään, mikä vaikutus huomattiin nimenomaan T2DM potilailla. DNA keksijä-nobelisti Watson ottaa metformiinia syövän ennaltaehkäisyn takia! Aineella näyttää olevan hyviä sivuvaikutuksia, sen takia sitä ei innolla poisteta lääkityksestä. DPS-tutkimuksessa interventioryhmä sai paljon enemmän huomiota kuin kontrolliryhmä, mikä aiheuttaa biaksen. Virta monitoroi erittäin aktiivisesti potilaitaan, mutta oli tässä tasaisempi, sillä Käypä hoito oli normaali lääkäri / ravitsemusterapeutti -vetoinen ohjelma. Tästä ryhmästä siis 86% joko lihoi tai pysyi alle 5% painonmuutoksessa. Arvaisin, että kaikki insuliinipistoksia saaneet 55% ovat tässä kategoriassa. Älköön kukaan kuitenkaan väittäkö, että Virta tulokset ovat vain suoraa seurausta laihtumisesta (vaikka sekin onnistui).

Lopettakaa DPS:n esilletuonti!

En voi lopettaa paheksumatta tuota DPS:n esilletuontia pohjoismaisissa ravitsemussuosituksissa. Se on vääristelty ja harhaanjohtava, ja tuo esille lähinnä kirjoittajansa ennakkouskomuksen.

Lähteet:

Tutkimus https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fendo.2019.00348/full
Virta Blogi https://blog.virtahealth.com/2yr-t2d-trial-sustainability/
Feldman https://cholesterolcode.com/

 

About Author

Samanlaisia kirjoituksia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *