Sensuroimatonta terveys- ja kulttuurivalistusta. Sivuston suunnittelussa avustaa sekä taloudellisesti että ideoinnilla Domainkeskus.com. Yhteystiedot: Christer Sundqvist, biologi (FT), christer.sundqvist@ravintokirja.fi, 040-7529274, Helsinki

TULE MUKAAN ETSIMÄÄN TERVEYDEN AARRETTA

TULE SINÄKIN MUKAAN ETSIMÄÄN TERVEYDEN AARTEITA!

Tule mukaan rakentamaan itsellesi erittäin laajaa ja ajankohtaista monisatasivuista terveyskirjaa!

Sisällysluettelo
Osa 1 Älä kadota terveyden aarretta! (jaossa marraskuun lopusta 2017 lähtien)
Osa 2 Miksi vanhenemme? (joulukuun loppu 2017)
Osa 3 Ota terveytesi ja sairautesi vakavasti (tammikuun loppu 2018)
Osa 4 Nujerra sairaus ottamalla käyttöön kaikki hyvät keinot (helmikuun loppu 2018)
Osa 5 Naura sairautesi pois! (maaliskuun loppu 2018)
Osa 6 Vältä liiallista istumista – muista liikkua!
Osa 7 Muista levätä!
Osa 8 Ajattele positiivisesti!
Osa 9 Syö terveellistä ruokaa!
Osa 10 Yksilöllisiä ruokavalintoja A-J
Osa 11 Yksilöllisiä ruokavalintoja K-M
Osa 12 Yksilöllisiä ruokavalintoja N-R
Osa 13 Yksilöllisiä ruokavalintoja S-Ö
Osa 14 Hyvät ihmissuhteet
Osa 15 Elämänhalu
Osa 16 Usko parantumiseen sairaudesta
Osa 17 Syvennä henkisyyttä ja pidä mieli virkeänä
Osa 18 Hoito-ohjeita sairastuneelle A-J
Osa 19 Hoito-ohjeita sairastuneelle K-R
Osa 20 Hoito-ohjeita sairastuneelle S-Ö
Osa 21 Syventävää keskustelua terveydestä
Osat 22-24 Tulossa tietoon myöhemmin

Anna minulle mahdollisuus lähettää sinulle uusi terveyskurssini ”Terveys on aarre”. Siitä muodostuu vuosien 2017-2019 aikana markkinoiden laajin ja ajankohtaisin terveyskirja. Kun maksat erittäin kohtuullisen kertamaksun 49,95 euroa, saat luvan tarvittaessa tulostaa itsellesi kuukausittain täydentyvän terveyskirjasi.

Tässä lisätietoja ja tietoa siitä miten maksu tapahtuu:

Kurssini on tavattoman suurella vaivalla työstetty useiden vuosien aikana ja sisältää valtavasti terveystietoa. Eräänlainen terveystestamenttini vuosilta 1987-2019.

Jos koet mahdolliseksi, tulisitko nyt heti mukaan kurssille ja ryhtyisit terveyskirjaa rakentamaan itsellesi? Voisitko pyytää ystäviäsi mukaan tälle kurssille, joka tyypilliseen edulliseen hintaani (49,95 euroa) tarjoaa erittäin paljon tietoa terveydestä?

Osa 1 (Älä kadota terveyden aarretta!) on jaossa juuri nyt (marraskuu 2017) ja osa 2 (Miksi vanhenemme?) ilmestyy joulukuun lopussa. Osat 3-24 tulevat vuosien 2018-2019 aikana jakoon. Jokaisessa osassa on 15-20 sivua.

Ajankohtaisinta mahdollista tietoa on siis jaossa kerran kuukaudessa. On harjoitustehtäviä, tietoiskuja, terveystietoa, lukuvihjeitä…

Opiskelu- ja harjoitustehtävien suorittaminen on täysin vapaaehtoista ja jokainen saa tarvittaessa yksilöllistä ohjausta. Materiaalin saa sähköpostiin kerran kuukaudessa (laadukas PDF-tiedosto) riippumatta siitä miloin päättää aloittaa kurssin.

Maksu tapahtuu näin:

Kurssille pääsee mukaan maksamalla 49,95 euroa tilille FI94 5723 3320 0772 65 (OKOYFIHH), Christerin Akatemia. Kirjoita viestikenttään sähköpostiosoitteesi. Muita maksuja ei tule!

TERVETULOA MUKAAN RAKENTAMAAN YHDESSÄ MONISATASIVUISTA TERVEYSKIRJAA!

Rakkain terveisin,
Christer Sundqvist
biologi, FT
Lisätietoja: christer.sundqvist@ravintokirja.fi

Näitä luetaan eniten juuri nyt

  • Statiinit uhkaavat terveyttäsi
    toukokuu 4, 2017
    Kirjoittaja: Christer Sundqvist Tärkeä teema: statiinit! Sensuroidun ja lakkautetun Iltalehden terveysblogini tärkeitä teemoja oli käydä kriittistä keskustelu kolesterolia alentavien statiini-lääkkeiden...
  • Rasvaton maito – tieteellinen näyttö tyypin 2 diabeteksen, lihavuuden ja metabolisen oireyhtymän hoidossa ja ehkäisyssä
    joulukuu 4, 2017
    Kirjoittaja: Sami Uusitalo Christer Sundqvistin tekemiä päivityksiä: 13.9.2017, 15.9.2017,  18.9.2017 ja 4.12.2017 (Lisäys 4.12.2017) Ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen on vastannut tähän...
  • Lasten aivot verkossa – päättäjien narikassa!
    joulukuu 2, 2017
    Kirjoittaja: Erja Tamminen ”En voi ymmärtää, miten lasten terveys ja hyvinvointi on luovutettu Applen, Microsoftin, Samsungin ja muiden vastaavien suuryritysten...
  • Mitä pitäisi ajatella hypotyreoosin hoidosta?
    toukokuu 3, 2016
    Kirjoittaja: Suomen kilpirauhaspotilaat ry Suomen kilpirauhaspotilaat ry:n on laatinut vastineen Duodecimin julkaisemalle katsaukselle ”Aikuisen primäärisen hypotyreoosin hoito”. Vastine löytyy myös täältä....
  • Missä mennään kilpirauhaskiistassa?
    joulukuu 4, 2017
    Kirjoittaja: Christer Sundqvist Kilpirauhaskiista herättää tunteita! Tässä kaikki olennainen tieto yhteen koottuna. Tarkistan itse säännöllisesti toimivatko linkit, mutta kerro toki...
  • Kilpirauhasen vajaatoiminta, ruoansulatus ja suolisto
    helmikuu 16, 2016
    Kirjoittaja: Nina Saine Funktionaalisen lääketieteen näkökulmaa ruoansulatuksen ja suoliston huomioimiseen kilpirauhasen vajaatoimintapotilailla. Työskentelen kilpirauhaspotilaiden parissa sekä vertaistuessa, että työssäni kokemusasiantuntijana...
  • Suomen tärkeimmät terveysvaikuttajat vuonna 2016
    tammikuu 16, 2017
    Kirjoittaja: Christer Sundqvist TOP 100 tärkeimmät terveysvaikuttajat Suomessa vuonna 2016 Tämä 3.1.2017 väsätty kirjoitus on päivittynyt 4.1.2017, 5.1., 6.1., 7.1.,...
  • Voi on aina voita, osa 2
    marraskuu 24, 2017
    Kirjoittaja: Ari Kaihola Butyraatin l. voihapon edut painonhallinnassa ja rintasyövässä eivät ole sen ainoita terveysvaikutuksia. Ennen kuin menemme pidempiketjuisiin tyydyttyneisiin...
  • Suuri serotoniinihuijaus – Aku Kopakkala
    heinäkuu 25, 2017
    Kirjoittaja: Christer Sundqvist Kiitos hyvistä kommenteista! Tämä kirja-arvio ja psykologi Aku Kopakkalan tilaisuuden raportointi 22.5.2015 on terveysblogini luetuimpia kirjoituksia. Sitä...
  • Ville on ykkönen
    marraskuu 6, 2017
    Kirjoittaja: Christer Sundqvist Tämä kirjoitus on päivittynyt uusilla tiedoilla 6.11.2017  (alunperin julkaistu 26.4.2017) Käsittämätöntä! Lääkärikollegat ovat käräyttäneet lääkäri Ville Pöntysen...
  • Parantava ketoosi
    huhtikuu 25, 2016
    Kirjoittaja: Christer Sundqvist Viisas elämä voi tarkoittaa myös sitä, että syö itsensä terveeksi sokerittomalla ja gluteenittomalla ruokavaliolla. Filosofian maisteri Elviira...
  • Balanssiöljyä vai käärmeöljyä?
    helmikuu 13, 2017
    Kirjoittaja: Christer Sundqvist Sain pari viikkoa sitten testattavakseni Balance Oil-kalaöljyä. Lisäksi sain runsaasti luettavaa tästä kalaöljystä, jota verkostoissa markkinoidaan ja myydään...
  • Syöpä on metabolinen sairaus
    maaliskuu 8, 2016
    Kirjoittaja: Ari Kaihola Lupaavat uudet syöpähoidot tulevat perustumaan syöpäsolujen erilaistuneeseen aineenvaihduntaan, ns. Warburgin efektiin, joka on ollut tiedossa jo viime...
  • Terve diabeetikko
    syyskuu 14, 2017
    Kirjoittaja: Lasse Nybergh Lasse Nybergh on ajankohtainen Nostin paremmin esille tämän kirjoituksen elokuulta 2016 (päivitys 14.9.2017). Yleisradion ruotsinkielinen toimitus teki...
  • Narsismi – väkivallan monet kasvot
    marraskuu 19, 2015
    Kirjoittaja: taistelijaäiti Vuonna 2006 minulla ei ollut minkäänlaista tietoa persoonallisuushäiriöisistä ihmisistä. Nyt vuonna 2015 tunnen läpikäyneeni korkeakouluopinnot narsismista. En kuitenkaan opiston...
  • Mikä ihmeen nyhtökaura?
    toukokuu 5, 2016
    Kirjoittaja: Christer Sundqvist Taitavalla ennakkomainonnalla nyhtökaurasta on tehty hittituote. Lihan korvike, mahtava proteiinilähde, uuden yrityksen huippuinnovaatio, saantia on taitavasti rajoitettu,...
  • Avoin kirje ministereille aiheesta Käypä hoito -suositukset ja VRN
    marraskuu 19, 2017
    Kirjoittaja: Christer Sundqvist LEHDISTÖTIEDOTE (Vireillä! Ei vielä valmis. Ottakaa kantaa! Jakakaa muille omissa sosiaalisen median kanavissanne! Allekirjoittakaa! Tulkaa mukaan! Tämä...
  • Pulskia porsaita
    marraskuu 29, 2017
    Kirjoittaja: Nina Saine Ihan tavallista terveellistä kotiruokaa? Niin, se mielletään terveelliseksi se "ihan tavallinen kotiruoka". Mutta kun se tarkoittaa usein...
  • Paljon terveysblogeja – löydä suosikkisi!
    marraskuu 20, 2017
    Kirjoittaja: Christer Sundqvist Julkaistu 18.1.2016 ja pävitetty 19.1., 20.1., 22.1., 28.1., 1.2., 5.2., 2.3., 9.3., 6.4., 27.4., 1.5., 4.5., 14.5.,...
  • Julkinen kysymys Mikael Fogelholmille ja Ursula Schwabille
    maaliskuu 31, 2016
    Kirjoittajat: Sami Uusitalo ja Christer Sundqvist Tämä kirjoitus julkaistiin 20.3.2016 ja pienen hoputtelun jälkeen professori Mikael Fogelholm on vastannut kysymykseen...

Viimeisimmät artikkelit

Tässä esimerkkejä luentotarjonnastani

Käytä älliä ruokavalinnoissa: Tämä on suosituimpia luentoaiheitani. Alustan ja herätän keskustelua älykkäistä ruokavalinnoista, ruoan luonnollisuudesta, säilyvyydestä ja käytössä olevista ruoan lisäaineista sekä pohdin sitä, mikä on terveellistä arki- ja juhlaruokaa. Miten liikkujan pitää syödä? Onko ikääntyvän ihmisen otettava huomioon jotain erityistä ruokavalintojen suhteen? Keskustellaan yhdessä miten voisimme parantaa ruokaostostemme laatua. Sillä mitä valitset ruokakaupasta ostoskassiisi, on merkitystä. Sisältääkö kassisi juureksia vai eineksiä? Ruokavallankumous alkakoon nyt! Tämä luento muokkautuu helposti kaikenikäisille ja monille erilaisille yhteisöille. Kerro mikä on tavoitteesi luennon suhteen, niin saat tällä tavalla räätälöidyn luennon minulta.

Onni, terveys ja äly – elämäsi melodia: Terveystietoinen ja viisaan onnellinen elämä rakentuu yksinkertaisista osatekijöistä. Tule kuuntelemaan turpaduunarin melodioita! Filosofian tohtori ja suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on vauhdissa!

Terveystietoinen elämä: Terveellisestä elämäntavasta ei saa tehdä liian vaikeaa itselleen. Terveys säilyy vaikka välillä elää epäterveellisesti, mutta se mikä erottaa terveystietoisen muista ihmisistä, on se luontevuus ja rivakkuus mikä nähdään siinä paluussa terveellisten valintojen ääreen. Terveystietoinen oivaltaa, että niitä huonoja valintoja pitää välttää, ei sen takia että se olisi pakko, vaan sen takia, että hän pitää terveyttään erittäin suuressa arvossa.

Liikunta on lääke: Ihminen on luotu liikkumaan sopivasti ja monipuolisella tavalla. Liikunnalla voidaan ehkäistä sairauksia, hoitaa terveyttä ja kuntoutua monista pitkäaikaissairauksista. Luennolla mainitaan liikunnan teho tyypin 2 diabeteksessa, kohonneessa verenpaineessa, sydän- ja verisuonisairauksissa, lihavuuden hoidossa, astmassa, keuhkoahtaumataudissa, polven nivelrikossa, nivelreumassa, selkävaivoissa ja masennuksessa. Turpaduunari Sundqvist kehottaa tekemään liikunnasta pysyvä osa elintapamuutostasi.

Oivaltavaa urheilua: Filosofian tohtori, ravinto- ja urheiluvalmentaja sekä suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on useiden vuosien aikana kehittänyt kokonaisvaltaista urheiluvalmennusta. Hän kertoo käytännönläheisesti ja hauskasti miten hänen urheiluvalmennuksestaan on ollut hyötyä sekä huippu-urheilijoille että liikunnallista elämäntapaa noudattaville. Luennolla tarkastellaan näiden osa-alueiden merkitystä urheilumenestykselle: yksilöllisesti määritelty harjoitusohjelma, ravitsemukselliset näkökulmat, unen ja levon merkitys, urheilijan rentoutuminen, elämän kokonaisrasitus, urheilijan henkiset voimavarat.

Laadukas ravinto terveyden lähde: Turpaduunari kertoo laadukkaista ruokavalinnoista. Hänen neuvoillaan löydät keinoja etsiä älliä ruokakaupasta. Haluat ehkä laittaa laadukasta lounasta ja haluat löytää lisäaineetonta luomua? Luonnollisesti tämä on täysin mahdollista kuunneltuasi Christerin ohjeita!

Vireä vanhuus: Biologi Christer Sundqvist kertoo meille menestysreseptinsä miten säilyttää hyvä vire ja terveys iäkkäänä. Tarjolla on runsaasti tietoa terveystietoisesta elämästä. Huumoria, iloista rentoutta ja oivaltavaa ideointia kannattaa tulla kuulemaan!

Elämän kokonaisrasitus hallintaan: Huomioi päivittäiset haasteet, kehottaa biologi Sundqvist luennollaan. Kun epäviisaasti joudut rientämään paikasta toiseen tukka putkella, muista kompensoida tämä huomioimalla terveen elämän kaikki osatekijät täysimääräisinä: hyvä ravinto, kunnon lepo, hyvät ihmissuhteet, virkistävä liikunta.

Rentoutta ja hengähdyshetkiä kiireiselle ihmiselle: Biologi Christer Sundqvist vie meidät rentouden maailmaan tällä luennollaan. Opi arvostamaan arjen hengähdyshetkiä. Muista oleskella puhtaassa ilmassa. Vedä keuhkoihin puhdasta ilmaa ja nauti siitä miten puhdas ilma vienosti koskettelee paljasta ihoasi. Voiko elämässä olla mitään ihanampaa? Älä stressaa! Et voi ratkaista yhtäkään ongelmaa stressaamalla itsesi puolikuolleeksi. Pidä siis itsesi täysillä elossa rennolla elämänasenteella. Nauti tästä hetkestä. Tartu kiinni ohikiitävään hetkeen, sillä elämä koostuu pienistä ihmeistä, jotka näemme vasta kun huomaamme pysähtyä niiden äärelle, hetki hetkeltä.

Aivot ja ravinto: Biologi Christer Sundqvist kertoo siitä mikä on parasta mahdollista aivoruokaa. Hyvä ruoka – hyvä mieli. Keskustelemme siitä miten voimme pitää aivot kirkkaana täsmäruoalla. Luennolla esitellään uutta aivotutkimusta selkokielellä. Varautukaa yllätyksiin!

Ruokaa suurella sydämellä: Huolehdi sydämesi kunnosta syömällä oikein terveellistä ruokaa, kehottaa biologi Christer Sundqvist. Yleisö saa alusta lähtien osallistua vilkkaaseen keskusteluun verenpaineen hoidosta ravinnolla, tarvitaanko kolesterolilääkkeitä ja millaisella ruoalla sydän lyö parhaiten. Kuuntele uusimmat sydäntutkimukset selkokielellä esitettynä.

Miten vatsasi voi? Biologi Christer Sundqvist kertoo parhaimmat vinkit miten suoliston saa toimimaan mahdollisimman hyvin. Keskustelemme hyvistä bakteereista ja siitä miten tärkeässä roolissa on suoliston hyvä terveys. Varautukaa yllätyksiin! Uusia suolistotutkimuksia saatte kuulla selkokielellä.

Rasvaista tarinaa: Ravintorasvat ja niiden terveellisyys tai vaarallisuus ovat jo pitkään aikaansaaneet kiihkeitä keskusteluja ja jopa väittelyjä. Biologi Christer Sundqvistin tieteellisiin tutkimuksiin pohjaavan alustuksen pohjalta keskustellaan luonnollisten rasvalähteiden terveyshyödyistä. Korkean kolesterolin negatiiviset terveysvaikutukset ja sen hoitoon käytettävien lääkkeiden sivuvaikutukset, ovat myös kuuma puheenaihe.

Ravitsemuksen kiistanaiheet ja tulevaisuuden näkymät: Läpi vuosikymmenten on kiistelty optimaalisesta ravinnosta. Löytyykö totuus kaurapuurosta myös tulevaisuudessa? Biologi Christer Sundqvist kertoo alustuksessaan mm. nutrigenomiikasta, tieteenalasta joka tutkii ravinto- ja perintötekijöiden yhteisvaikutuksia. Alustuksen pohjalta keskustellaan ravitsemuksen kiistanaiheista ja ravitsemustieteen tulevaisuuden näkymistä.

Reuman virallinen, täydentävä ja vaihtoehtoinen hoito: Luennolla esitellään reuman Käypä hoito suositukset ja käydän niiden pohjalta rakentavaa ja samalla kriittistä keskustelua. Hyviksi koettuja täydentäviä hoitomuotoja tuodaan esille ja tarkastellaan voiko olla apua jostakin vaihtoehtoisesta hoidosta.

Kolme tapaa hoitaa diabetes: virallisesti, täydentävästi ja vaihtoehtoisesti: Suositussa diabetesluennossaan biologi Sundqvist tuo esille koko kirjon erilaisia tapoja hoitaa tämä vakava sairaus yksilöllisesti tyydyttävällä tavalla.

Lisäksi tunteja, päiviä, viikkoja, kuukausia, jopa vuoden kestäviä koulutuksia ravinnosta, levosta, liikunnasta ja terveydestä. Varsinaista terveystykitystä!

Vatsa on viisas

Atena kustannus lähetti arvioitavaksi mainion kirjan vatsan ja suoliston toiminnasta. Kyseessä on uunituore Emeran Mayerin teos ”Viisas vatsa : kuinka suolisto ja aivot toimivat yhdessä” (suomentaneet Ulla Lempinen ja Aura Nurmi).

Kirjailija pitää elimistöämme tehokkaan supertietokoneen veroisena ja erityisesti suoliston viisaus hämmästyttää. Ruumiin ja mielen yhteys on todellinen ja suuren kiinnostuksen kohteena on juuri nyt tiedemaailmassa suoliston rooli.

Ymmärretään yhä paremmin, että elintapojen muutos vaikuttaa suoraan niihin säätelyjärjestelmiin, joiden avulla elimistö ja aivot sopeutuvat ympäristöön. Tämä säätelyjärjestelmä ei toimi itsenäisesti vaan osana suurempaa kokonaisuutta. Se säätelee niin ravinnonsaantia, aineenvaihduntaa, ruumiinpainoa, immuunipuolustusta kuin aivojen kehitystä sekä terveyttä.

Olennaisena osana tätä säätelyjärjestelmää ovat suolisto, siinä elävät bakteerit ja viestimolekyylit, joita ne tuottavat hyvin suuressa geenistössään (mikrobiomissa). Kirjailija tarkastelee kiintoisalla tavalla aivojen, suoliston ja suoliston biljoonien bakteerien vuorovaikutusta.

Kiinnostavaa oli lukea siitä miten tämä keskinäinen yhteydenpito vaikuttaa aivojen ja suoliston terveyteen. Aivojen ja suoliston terveys kärsii, jos niiden keskinäinen ”puhe” häiriintyy. Kirjailija ehdottaa keinoja kohentaa terveyttä parantamalla suoliston ja aivojen välistä viestintää tai uudistamalla se kokonaan. Tämä on hyvin moderni ajatus!

Suora lainaus kirjasta:

”Viimeaikaisissa tutkimuksissa on selvinnyt, että suolisto mikrobeineen pystyy vaikuttamaan ihmisen tunteisiin, kipuherkkyyteen, sosiaaliseen kanssakäymiseen ja päätöksiin – muihinkin kuin siihen, mikä ruoka miellyttää ja miten paljon pitäisi syödä. Päätösten tekeminen ’vatsanpohjatuntumalta’ pohjautuu neurobiologiaan, ja suoliston ja aivojen monimutkaisella vuorovaikutuksella on oma roolinsa elämän tärkeissä päätöksissä.”

Ja kirjailija jatkaa:

”Mikrobistolla on tärkeitä, suotuisia vaikutuksia ihmisterveyteen. Parhaiten todennettuja hyötyjä mikrobeista ovat esimerkiksi ruoan sellaisten ainesosien pilkkominen, joihin vatsa ja suolisto eivät yksin pysty; aineenvaihdunnan sääteleminen; ruoan mukana tulleiden haitallisten kemikaalien käsitteleminen ja puhdistaminen; immuunijärjestelmän kouluttaminen ja sääteleminen; sekä vaarallisten tautipatogeenien kasvamisen ja leviämisen ehkäiseminen. Toisaalta häiriöt ja muutokset suoliston mikrobiomissa, siis sen pieneliöstössä laajoine geenistöineen, liittyvät moniin sairauksiin, kuten tulehduksellisiin suolistosairauksiin, antibioottiripuliin ja astmaan, ja niillä saattaa olla yhteys jopa autismikirjon häiriöihin sekä Parkinsonin taudin kaltaisiin hermostorappeumasairauksiin.”

Mayer kertoo selkeästi mitä tapahtuu sitten kun suoliston toiminta menee sekaisin. On kyse tasapainoilusta, sillä suolistohäiriöissä mikrobikoostumus on usein epätasapainossa. Tätä dysbioosiksi sanottua epätasapainoa on erityisesti sairaalapotilailla, joille antibioottien käyttö on aiheuttanut vakavan ripulin ja suolistotulehduksen. Laajakirjoinen antibiootti kaventaa rajusti suoliston mikrobiston lajikirjoa, jolloin sairautta tuova mikrobisto pääsee valloilleen.

Suolistotulehduksen voi parantaa nopeasti tuomalla suolistoon uuden mikrobiomin heikentyneen tilalle. Tällä hetkellä ainoa keino palauttaa dysbioosipotilaiden mikrobiston monimuotoisuus on siirtää suolistoon terveen luovuttajan ulostetta. Mistä saisimme vapaaehtoisia työkseen ulostavia terveitä henkilöitä? Voiko TE-keskus auttaa? Pitäisikö perustaa kakkaavien kamujen kaveripiiri?

Autismi, Alzheimerin tauti ja Parkinson liitetään nykyään suolistohäiriöihin. Puhutaan siitä miten masentuneella voi olla mikrobit sekaisin ja tasapainon saavuttaminen parantaa masennuksen. Stressi vaikuttaa suoliston toimintaan kuten tiedät. Kirjailija uhraa paljon palstatilaa maha-suoli-akselin selvittämiseen. Tietoa on tarjolla valtavasti!

Lainaan taas vähän:

”Enemmistö suolistomikrobeista ei ole pelkästään vaarattomia vaan suorastaan hyödyllisiä terveyden ja hyvinvoinnin kannalta. Tieteilijät puhuvatkin niiden yhteydestä symbionteista ja kommensalismista. Symbiantit saavat isännältään ravintoa, ja vastineeksi ne auttavat ylläpitämään suoliston tasapainoa ja puolustavat sitä tunkeilijoita vastaan. Suolistossa elää kuitenkin myös pieni joukko mikrobeja, jotka saattavat aiheuttaa harmia. Tietyissä olosuhteissa nämä epäluotettavat mikrobit saattavat kääntää aseensa isäntäänsä vastaan. Niillä on nimittäin molekyylityökaluja, joilla ne voivat hyökätä suoliston limakalvoa vastaan ’tykkitulella’ ja aiheuttaa siihen tulehduksen tai haavoja. Haitallisten mikrobien lojaaliuden saattavat kääntää ruokavalion muutokset, antibioottikuuri tai voimakas stressi, joiden seurauksena tietyt bakteerit lisääntyvät liikaa tai niiden taudinaiheuttamiskyky voimistuu. Se muuttaa aiemmin ystävällismieliset mikrobit vihollisiksi.”

Odota, kääntelen sivua:

”Ihmisen suoliston mikrobit turvautuvat kuitenkin vain harvoin näin aggressiivisiin keinoihin. Yleensä ne elävät kanssamme sopusoinnussa ja pitävät huolen omista asioistaan: ruoansulatuksesta, kasvamisesta ja lisääntymisestä. Oma immuunijärjestelmämmekään ei suuntaa mahtavia aseitaan suolistomikrobeja kohti yksinkertaisesti siksi, että kumpikin osapuoli kärsisi siitä huomattavasti enemmän kuin hyötyisi. Siksi ne tarjoavat toisilleen palveluksiaan. Tämä muinainen sitoumus on sekä rauhan- että kaupankäyntisopimus ja takaa kaikille merkittävää hyötyä.

Mikrobien ja niiden isäntien symbioosi sai alkunsa miljoonia vuosia sitten, ja yhteistyö jatkuu edelleen. Mikrobit saavat viettää suolistossa etuoikeutettua elämää, johon kuuluvat pysyvä ruokahuolto, sopiva lämpötila ja vapaa liikkuvuus. Lisäksi ne saavat ilmaisen yhteyden sisäiseen Internet-liikenteeseemme – jatkuvaan informaatiovirtaan, jossa tietoa kuljettavat hormonit, suolistopeptidit, hermoimpulssit ja muut kemialliset viestiaineet. Tieto pitää mikrobit selvillä tunnetiloistamme, stressitasostamme, siitä olemmeko unessa vai hereillä ja millaisille ympäristöoloille altistumme. Tämän yksityisen tiedon avulla mikrobit säätelevät metaboliittiensa tuotantoa varmistaakseen parhaat mahdolliset elinolosuhteet mutta myös pysyäkseen sopusoinnussa suolistoympäristön kanssa.

Vastineeksi mikrobit tuottavat elintärkeitä vitamiineja, hajottavat ruoansulatuksessa tarvittavaa sappihappoa ja tekevät vaarattomiksi elimistölle tuntemattomia kemikaaleja, niin sanottuja vierasaineita. Niiden tärkein tehtävä on kuitenkin hajottaa ravintokuituja ja monimutkaisia sokerimolekyylejä, joita elimistö ei pysty pilkkomaan tai käyttämään. Näin ne antavat käyttöömme merkittävän määrän lisäkaloreita, jotka muuten menisivät hukkaan ulosteen mukana. Esihistoriassa ihmisiä huoletti enemmän riittävän ravinnon saaminen metsästämällä ja keräilemällä kuin pillifarkkuihin mahtuminen, ja suolistomikrobien tarjoamat ylimääräiset kalorit auttoivat eloonjäämisessä. Nykyään ruokaa on tarjolla ylettömästi ja liikapaino on suoranainen epidemia, joten lisäkaloreista on tullut rasite. Koska sekä mikrobit että niiden isännät kunnioittavat tämän muinaisen sopimuksen avainkohtia, niiden rauhaisa ja molempia hyödyttävä yhteiselo on jatkunut jo miljoonia vuosia. Saavutus on huomattava – olemmehan me ihmiset keskenämme valovuosien päässä tällaisesta harmoniasta.”

Kirjailija pohtii vakuuttavasti suoliston roolia mielenterveydessä, intuitiossa, varhaisten kokemustemme vaikutuksia ja stressiä. Tuntuu kovin tutulta käytännössä ja kiva kun tälle yhteydelle saadaan tieteellistä vahvistusta.

Kirjan ruokavalio-osuus jää hieman ohueksi ja päällimäiseksi jää tunne, että riittää kun ruoka on monipuolista. Mielenkiintoista kirjassa oli ajatus siitä, että suolistobakteerimme ovat ”länsimaisia”, jos olemme syntyneet länsimaissa ja jatkamme länsimaisen ruoan syöntiä. Vaikka ryhtyisi vegaaniksi, suolistomikrobisto on ja pysyy tyypillisen sekasyöjän mikrobistona, ja vaikka noudattaisi paleoruokavaliota tästä hetkestä päiviensä päähän asti, suoliston mikrobisto ei muutu metsästäjä-keräilijän mikrobistoksi.

Päätän tämän kirjan yhteiseen lukuhetkeemme, eli esittelen hyödyllisen listauksen:

”Ruoki suoliston mikrobeja näin:
• Pyri maksimoimaan mikrobiston monimuotoisuus syömällä säännöllisesti mahdollisimman paljon fermentoituja ruokia ja probiootteja.
• Ehkäise mikrobiston tulehdusta aiheuttavia reaktioita valitsemalla ravintoarvoltaan entistä parempia ruokia.
• Karsi ruokavaliostasi eläinrasvoja (sic).
• Vältä mahdollisuuksien mukaan teollisesti tuotettuja eineksiä ja puolivalmisteita ja suosi luomulaatuisia tuotteita.
• Pienennä annoskokoja.
• Kiinnitä huomiota raskaudenaikaiseen ruokavalioon.
• Vähennä stressiä ja opettele tietoista läsnäoloa.
• Älä syö stressaantuneena, vihaisena tai surullisena.
• Nauti ruokailuun liittyvistä pienistä iloista ja sosiaalisesta kanssakäymisestä.
• Opettele kuuntelemaan suolistosi aistimuksia herkällä korvalla.”

 

cropped-christer-sundqvist.jpegChrister Sundqvist
turpaduunari, ravintovalmentaja, biologi, filosofian tohtori

Monessa liemessä keitetty yllätyksellinen tietokirjailija ja suosittu bloggaaja. Tuttu turpaduunari, eli huumorin pilke silmäkulmassa esiintyvä terveysluennoitsija. Löydät lisää tietoa täältä: http://ravintokirja.fi/ 

0 thoughts on “Vatsa on viisas”

    1. Kirjailija ja turpaduunari pitää keskeisenä sitä seikkaa miten keskeisessä roolissa ovat aivot ja viestit, joita ne lähettävät elimistölle stressin, surun ja vihan tunteiden aikana. Niin uskomattomalta kuin se kuulostaakin, aitiopaikaltaan suoliston bakteerit pystyvät vaikuttamaan kiekteisiin ja myönteisiin tunteisiin tuottamalla ja säätelemällä viestejä, joita suolisto sitten lähettää takaisin aivoille. Näin se, mikä sai alkunsa tunteena aivoissa, vaikuttaa suolistoon ja suolistobakteerien tuottamiin signaaleihin, jotka puolestaan lähetetään takaisin aivoihin. Siellä ne voimistavat ja joskus jopa pitkittävät vallitsevaa tunnetilaa.

      Ymmärsitkö?

Olisi kiva kuulla kommenttisi!

© 2017 Turpaduunari All Rights Reserved   

Theme Smartpress by Level9themes.