Sensuroimatonta terveys- ja kulttuurivalistusta. Mikäli olet tyytymätön sivustoon, kerro siitä minulle. Jos olet tyytyväinen, kerro siitä muille tiedonjanoisille. Yhteystiedot: Christer Sundqvist, biologi (FT), christer.sundqvist@ravintokirja.fi, 040-7529274, Helsinki

Turpaduunarin viikoittainen terveysohje

On taas uuden viikoittaisen terveysohjeen vuoro: AAMU KÄYNTIIN KUNNOLLA

TURPADUUNARIN TERVEYSOHJEET

Turpaduunarin terveysohjeet jatkuvat. Nyt on jaossa kaiken kaikkiaan 285. ja tämän vuoden 22. terveysohje. Tämä lähetetään terveyskirjeeni tilaajille (terveysohjeet ilmestyvät viikoittain).

*****************************

Turpaduunarin terveysohje numero 285
Jakelupäivä tiistaina 26.5.2020

AAMU KÄYNTIIN KUNNOLLA

Aamu aloittaa päivän. Jokaisen elämäsi päivän. Ei ole yhdentekevää mitä teet ensimmäiseksi. Aamusta alkaa hyvä päivä, jos niin haluamme. Ota talteen muutama vinkki.

Herää ajoissa. Mikään ei ole niin raivostuttavaa kuin se, että huomaa myöhästyvänsä aamupäivän tilaisuudesta, vain sen takia kun ei päässyt ajoissa sängystä ylös. Mieluummin vartti aikaisemmin silmät auki kuin puolitokkuraisena kiireen sekaan 15 min myöhemmin.

Juo lasi vettä. Lempeä herätys elimistöllesi on pieni määrä nestettä, mieluusti raikasta lähde- tai hanavettä. Jotkut hankkivat veden otsonointilaitteen saadakseen happirikkaasta vedestä ylimääräistä tarmoa päivään.

Oikea asenne. Olen havainnut, että päivä lähtee paremmin käyntiin, kun seuraavaan päivään valmistautuu jo etukäteen edellisenä iltana. Jokin aikaa vievä aamupuuha, voidaan ehkä tehdä osittain jo edellisenä iltana. Mieli rakennetaan siihen suuntaan edellisenä iltana, että aamu pääsee alkuun helpommin (ei pidä ”nousta sängystä väärällä jalalla”).

Aamupala. Useimmat asiantuntijat puolustavat laadukkaan aamupalan nauttimista – niin minäkin. Vain silloin jos ei kerta kaikkiaan aamulla mikään muu maistuu kuin se ”pakollinen” aamukahvi, niin maailma ei kaadu siihen, että laadukkaan aamupalan joko jättää kokonaan pois tai siirtää myöhemmäksi.

Tehokkuus huippuunsa aamupäivällä. Tiedän, että on aamu- ja iltaihmisiä. Väitän kuitenkin, että kaikkein vaativimmat työtehtävät kannattaa suorittaa aamupäivällä. Aikaisin tehdyksi saatu tehtävä (pienikin) motivoi sinua jatkamaan tehokkaasti päivää ja jos aamupäivän tehtävä ei tullut valmiiksi (hyvin yleistä) voi sitten rauhassa jatkaa sitä esimerkiksi lounaan jälkeen. Työ on saatu hyvälle alulle.

Aamun ensi hetki vain sinulle. Tämä voi olla tärkeä asia. Heräät sitten aamuun ilman herätyskelloa tai kellon piippaukseen, varaa itsellesi ensimmäiset sekunnit, minuutit. Jätä silmät vielä kiinni, osoita kiitollisuutta, että saat herätä uuteen aamuun. Mieti miltä tuntuu olla taas yhden aamun verran viisaampi, kiitollisempi, vanhempi.

Hyviä aamuja sinulle!

…………..

Voit varmistaa terveysohjeiden saannin omaan ja ystäväsi sähköpostiin 20 euron vuosimaksua vastaan.

Maksa 20 euroa tilille FI94 5723 3320 0772 65 (OKOYFIHH), Christerin Akatemia. Kirjoita viestikenttään sähköpostiosoitteesi (tai ystäväsi sähköpostiosoitteen mikäli tilaat terveysohjeen hänelle).

52 terveysohjetta vuonna 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ja 2020 – kerää koko sarja!

Kerro muillekin!

Rakkain terveisin,
Christer Sundqvist
biologi, FT
Lisätietoja: christer.sundqvist@ravintokirja.fi

Viimeisimmät artikkelit

Tässä esimerkkejä luentotarjonnastani

Käytä älliä ruokavalinnoissa: Tämä on suosituimpia luentoaiheitani. Alustan ja herätän keskustelua älykkäistä ruokavalinnoista, ruoan luonnollisuudesta, säilyvyydestä ja käytössä olevista ruoan lisäaineista sekä pohdin sitä, mikä on terveellistä arki- ja juhlaruokaa. Miten liikkujan pitää syödä? Onko ikääntyvän ihmisen otettava huomioon jotain erityistä ruokavalintojen suhteen? Keskustellaan yhdessä miten voisimme parantaa ruokaostostemme laatua. Sillä mitä valitset ruokakaupasta ostoskassiisi, on merkitystä. Sisältääkö kassisi juureksia vai eineksiä? Ruokavallankumous alkakoon nyt! Tämä luento muokkautuu helposti kaikenikäisille ja monille erilaisille yhteisöille. Kerro mikä on tavoitteesi luennon suhteen, niin saat tällä tavalla räätälöidyn luennon minulta.

Onni, terveys ja äly – elämäsi melodia: Terveystietoinen ja viisaan onnellinen elämä rakentuu yksinkertaisista osatekijöistä. Tule kuuntelemaan turpaduunarin melodioita! Filosofian tohtori ja suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on vauhdissa!

Terveystietoinen elämä: Terveellisestä elämäntavasta ei saa tehdä liian vaikeaa itselleen. Terveys säilyy vaikka välillä elää epäterveellisesti, mutta se mikä erottaa terveystietoisen muista ihmisistä, on se luontevuus ja rivakkuus mikä nähdään siinä paluussa terveellisten valintojen ääreen. Terveystietoinen oivaltaa, että niitä huonoja valintoja pitää välttää, ei sen takia että se olisi pakko, vaan sen takia, että hän pitää terveyttään erittäin suuressa arvossa.

Liikunta on lääke: Ihminen on luotu liikkumaan sopivasti ja monipuolisella tavalla. Liikunnalla voidaan ehkäistä sairauksia, hoitaa terveyttä ja kuntoutua monista pitkäaikaissairauksista. Luennolla mainitaan liikunnan teho tyypin 2 diabeteksessa, kohonneessa verenpaineessa, sydän- ja verisuonisairauksissa, lihavuuden hoidossa, astmassa, keuhkoahtaumataudissa, polven nivelrikossa, nivelreumassa, selkävaivoissa ja masennuksessa. Turpaduunari Sundqvist kehottaa tekemään liikunnasta pysyvä osa elintapamuutostasi.

Oivaltavaa urheilua: Filosofian tohtori, ravinto- ja urheiluvalmentaja sekä suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on useiden vuosien aikana kehittänyt kokonaisvaltaista urheiluvalmennusta. Hän kertoo käytännönläheisesti ja hauskasti miten hänen urheiluvalmennuksestaan on ollut hyötyä sekä huippu-urheilijoille että liikunnallista elämäntapaa noudattaville. Luennolla tarkastellaan näiden osa-alueiden merkitystä urheilumenestykselle: yksilöllisesti määritelty harjoitusohjelma, ravitsemukselliset näkökulmat, unen ja levon merkitys, urheilijan rentoutuminen, elämän kokonaisrasitus, urheilijan henkiset voimavarat.

Laadukas ravinto terveyden lähde: Turpaduunari kertoo laadukkaista ruokavalinnoista. Hänen neuvoillaan löydät keinoja etsiä älliä ruokakaupasta. Haluat ehkä laittaa laadukasta lounasta ja haluat löytää lisäaineetonta luomua? Luonnollisesti tämä on täysin mahdollista kuunneltuasi Christerin ohjeita!

Vireä vanhuus: Biologi Christer Sundqvist kertoo meille menestysreseptinsä miten säilyttää hyvä vire ja terveys iäkkäänä. Tarjolla on runsaasti tietoa terveystietoisesta elämästä. Huumoria, iloista rentoutta ja oivaltavaa ideointia kannattaa tulla kuulemaan!

Elämän kokonaisrasitus hallintaan: Huomioi päivittäiset haasteet, kehottaa biologi Sundqvist luennollaan. Kun epäviisaasti joudut rientämään paikasta toiseen tukka putkella, muista kompensoida tämä huomioimalla terveen elämän kaikki osatekijät täysimääräisinä: hyvä ravinto, kunnon lepo, hyvät ihmissuhteet, virkistävä liikunta.

Rentoutta ja hengähdyshetkiä kiireiselle ihmiselle: Biologi Christer Sundqvist vie meidät rentouden maailmaan tällä luennollaan. Opi arvostamaan arjen hengähdyshetkiä. Muista oleskella puhtaassa ilmassa. Vedä keuhkoihin puhdasta ilmaa ja nauti siitä miten puhdas ilma vienosti koskettelee paljasta ihoasi. Voiko elämässä olla mitään ihanampaa? Älä stressaa! Et voi ratkaista yhtäkään ongelmaa stressaamalla itsesi puolikuolleeksi. Pidä siis itsesi täysillä elossa rennolla elämänasenteella. Nauti tästä hetkestä. Tartu kiinni ohikiitävään hetkeen, sillä elämä koostuu pienistä ihmeistä, jotka näemme vasta kun huomaamme pysähtyä niiden äärelle, hetki hetkeltä.

Aivot ja ravinto: Biologi Christer Sundqvist kertoo siitä mikä on parasta mahdollista aivoruokaa. Hyvä ruoka – hyvä mieli. Keskustelemme siitä miten voimme pitää aivot kirkkaana täsmäruoalla. Luennolla esitellään uutta aivotutkimusta selkokielellä. Varautukaa yllätyksiin!

Ruokaa suurella sydämellä: Huolehdi sydämesi kunnosta syömällä oikein terveellistä ruokaa, kehottaa biologi Christer Sundqvist. Yleisö saa alusta lähtien osallistua vilkkaaseen keskusteluun verenpaineen hoidosta ravinnolla, tarvitaanko kolesterolilääkkeitä ja millaisella ruoalla sydän lyö parhaiten. Kuuntele uusimmat sydäntutkimukset selkokielellä esitettynä.

Miten vatsasi voi? Biologi Christer Sundqvist kertoo parhaimmat vinkit miten suoliston saa toimimaan mahdollisimman hyvin. Keskustelemme hyvistä bakteereista ja siitä miten tärkeässä roolissa on suoliston hyvä terveys. Varautukaa yllätyksiin! Uusia suolistotutkimuksia saatte kuulla selkokielellä.

Rasvaista tarinaa: Ravintorasvat ja niiden terveellisyys tai vaarallisuus ovat jo pitkään aikaansaaneet kiihkeitä keskusteluja ja jopa väittelyjä. Biologi Christer Sundqvistin tieteellisiin tutkimuksiin pohjaavan alustuksen pohjalta keskustellaan luonnollisten rasvalähteiden terveyshyödyistä. Korkean kolesterolin negatiiviset terveysvaikutukset ja sen hoitoon käytettävien lääkkeiden sivuvaikutukset, ovat myös kuuma puheenaihe.

Ravitsemuksen kiistanaiheet ja tulevaisuuden näkymät: Läpi vuosikymmenten on kiistelty optimaalisesta ravinnosta. Löytyykö totuus kaurapuurosta myös tulevaisuudessa? Biologi Christer Sundqvist kertoo alustuksessaan mm. nutrigenomiikasta, tieteenalasta joka tutkii ravinto- ja perintötekijöiden yhteisvaikutuksia. Alustuksen pohjalta keskustellaan ravitsemuksen kiistanaiheista ja ravitsemustieteen tulevaisuuden näkymistä.

Reuman virallinen, täydentävä ja vaihtoehtoinen hoito: Luennolla esitellään reuman Käypä hoito suositukset ja käydän niiden pohjalta rakentavaa ja samalla kriittistä keskustelua. Hyviksi koettuja täydentäviä hoitomuotoja tuodaan esille ja tarkastellaan voiko olla apua jostakin vaihtoehtoisesta hoidosta.

Kolme tapaa hoitaa diabetes: virallisesti, täydentävästi ja vaihtoehtoisesti: Suositussa diabetesluennossaan biologi Sundqvist tuo esille koko kirjon erilaisia tapoja hoitaa tämä vakava sairaus yksilöllisesti tyydyttävällä tavalla.

Lisäksi tunteja, päiviä, viikkoja, kuukausia, jopa vuoden kestäviä koulutuksia ravinnosta, levosta, liikunnasta ja terveydestä. Varsinaista terveystykitystä!

Vatsa on viisas

Atena kustannus lähetti arvioitavaksi mainion kirjan vatsan ja suoliston toiminnasta. Kyseessä on uunituore Emeran Mayerin teos ”Viisas vatsa : kuinka suolisto ja aivot toimivat yhdessä” (suomentaneet Ulla Lempinen ja Aura Nurmi).

Kirjailija pitää elimistöämme tehokkaan supertietokoneen veroisena ja erityisesti suoliston viisaus hämmästyttää. Ruumiin ja mielen yhteys on todellinen ja suuren kiinnostuksen kohteena on juuri nyt tiedemaailmassa suoliston rooli.

Ymmärretään yhä paremmin, että elintapojen muutos vaikuttaa suoraan niihin säätelyjärjestelmiin, joiden avulla elimistö ja aivot sopeutuvat ympäristöön. Tämä säätelyjärjestelmä ei toimi itsenäisesti vaan osana suurempaa kokonaisuutta. Se säätelee niin ravinnonsaantia, aineenvaihduntaa, ruumiinpainoa, immuunipuolustusta kuin aivojen kehitystä sekä terveyttä.

Olennaisena osana tätä säätelyjärjestelmää ovat suolisto, siinä elävät bakteerit ja viestimolekyylit, joita ne tuottavat hyvin suuressa geenistössään (mikrobiomissa). Kirjailija tarkastelee kiintoisalla tavalla aivojen, suoliston ja suoliston biljoonien bakteerien vuorovaikutusta.

Kiinnostavaa oli lukea siitä miten tämä keskinäinen yhteydenpito vaikuttaa aivojen ja suoliston terveyteen. Aivojen ja suoliston terveys kärsii, jos niiden keskinäinen ”puhe” häiriintyy. Kirjailija ehdottaa keinoja kohentaa terveyttä parantamalla suoliston ja aivojen välistä viestintää tai uudistamalla se kokonaan. Tämä on hyvin moderni ajatus!

Suora lainaus kirjasta:

”Viimeaikaisissa tutkimuksissa on selvinnyt, että suolisto mikrobeineen pystyy vaikuttamaan ihmisen tunteisiin, kipuherkkyyteen, sosiaaliseen kanssakäymiseen ja päätöksiin – muihinkin kuin siihen, mikä ruoka miellyttää ja miten paljon pitäisi syödä. Päätösten tekeminen ’vatsanpohjatuntumalta’ pohjautuu neurobiologiaan, ja suoliston ja aivojen monimutkaisella vuorovaikutuksella on oma roolinsa elämän tärkeissä päätöksissä.”

Ja kirjailija jatkaa:

”Mikrobistolla on tärkeitä, suotuisia vaikutuksia ihmisterveyteen. Parhaiten todennettuja hyötyjä mikrobeista ovat esimerkiksi ruoan sellaisten ainesosien pilkkominen, joihin vatsa ja suolisto eivät yksin pysty; aineenvaihdunnan sääteleminen; ruoan mukana tulleiden haitallisten kemikaalien käsitteleminen ja puhdistaminen; immuunijärjestelmän kouluttaminen ja sääteleminen; sekä vaarallisten tautipatogeenien kasvamisen ja leviämisen ehkäiseminen. Toisaalta häiriöt ja muutokset suoliston mikrobiomissa, siis sen pieneliöstössä laajoine geenistöineen, liittyvät moniin sairauksiin, kuten tulehduksellisiin suolistosairauksiin, antibioottiripuliin ja astmaan, ja niillä saattaa olla yhteys jopa autismikirjon häiriöihin sekä Parkinsonin taudin kaltaisiin hermostorappeumasairauksiin.”

Mayer kertoo selkeästi mitä tapahtuu sitten kun suoliston toiminta menee sekaisin. On kyse tasapainoilusta, sillä suolistohäiriöissä mikrobikoostumus on usein epätasapainossa. Tätä dysbioosiksi sanottua epätasapainoa on erityisesti sairaalapotilailla, joille antibioottien käyttö on aiheuttanut vakavan ripulin ja suolistotulehduksen. Laajakirjoinen antibiootti kaventaa rajusti suoliston mikrobiston lajikirjoa, jolloin sairautta tuova mikrobisto pääsee valloilleen.

Suolistotulehduksen voi parantaa nopeasti tuomalla suolistoon uuden mikrobiomin heikentyneen tilalle. Tällä hetkellä ainoa keino palauttaa dysbioosipotilaiden mikrobiston monimuotoisuus on siirtää suolistoon terveen luovuttajan ulostetta. Mistä saisimme vapaaehtoisia työkseen ulostavia terveitä henkilöitä? Voiko TE-keskus auttaa? Pitäisikö perustaa kakkaavien kamujen kaveripiiri?

Autismi, Alzheimerin tauti ja Parkinson liitetään nykyään suolistohäiriöihin. Puhutaan siitä miten masentuneella voi olla mikrobit sekaisin ja tasapainon saavuttaminen parantaa masennuksen. Stressi vaikuttaa suoliston toimintaan kuten tiedät. Kirjailija uhraa paljon palstatilaa maha-suoli-akselin selvittämiseen. Tietoa on tarjolla valtavasti!

Lainaan taas vähän:

”Enemmistö suolistomikrobeista ei ole pelkästään vaarattomia vaan suorastaan hyödyllisiä terveyden ja hyvinvoinnin kannalta. Tieteilijät puhuvatkin niiden yhteydestä symbionteista ja kommensalismista. Symbiantit saavat isännältään ravintoa, ja vastineeksi ne auttavat ylläpitämään suoliston tasapainoa ja puolustavat sitä tunkeilijoita vastaan. Suolistossa elää kuitenkin myös pieni joukko mikrobeja, jotka saattavat aiheuttaa harmia. Tietyissä olosuhteissa nämä epäluotettavat mikrobit saattavat kääntää aseensa isäntäänsä vastaan. Niillä on nimittäin molekyylityökaluja, joilla ne voivat hyökätä suoliston limakalvoa vastaan ’tykkitulella’ ja aiheuttaa siihen tulehduksen tai haavoja. Haitallisten mikrobien lojaaliuden saattavat kääntää ruokavalion muutokset, antibioottikuuri tai voimakas stressi, joiden seurauksena tietyt bakteerit lisääntyvät liikaa tai niiden taudinaiheuttamiskyky voimistuu. Se muuttaa aiemmin ystävällismieliset mikrobit vihollisiksi.”

Odota, kääntelen sivua:

”Ihmisen suoliston mikrobit turvautuvat kuitenkin vain harvoin näin aggressiivisiin keinoihin. Yleensä ne elävät kanssamme sopusoinnussa ja pitävät huolen omista asioistaan: ruoansulatuksesta, kasvamisesta ja lisääntymisestä. Oma immuunijärjestelmämmekään ei suuntaa mahtavia aseitaan suolistomikrobeja kohti yksinkertaisesti siksi, että kumpikin osapuoli kärsisi siitä huomattavasti enemmän kuin hyötyisi. Siksi ne tarjoavat toisilleen palveluksiaan. Tämä muinainen sitoumus on sekä rauhan- että kaupankäyntisopimus ja takaa kaikille merkittävää hyötyä.

Mikrobien ja niiden isäntien symbioosi sai alkunsa miljoonia vuosia sitten, ja yhteistyö jatkuu edelleen. Mikrobit saavat viettää suolistossa etuoikeutettua elämää, johon kuuluvat pysyvä ruokahuolto, sopiva lämpötila ja vapaa liikkuvuus. Lisäksi ne saavat ilmaisen yhteyden sisäiseen Internet-liikenteeseemme – jatkuvaan informaatiovirtaan, jossa tietoa kuljettavat hormonit, suolistopeptidit, hermoimpulssit ja muut kemialliset viestiaineet. Tieto pitää mikrobit selvillä tunnetiloistamme, stressitasostamme, siitä olemmeko unessa vai hereillä ja millaisille ympäristöoloille altistumme. Tämän yksityisen tiedon avulla mikrobit säätelevät metaboliittiensa tuotantoa varmistaakseen parhaat mahdolliset elinolosuhteet mutta myös pysyäkseen sopusoinnussa suolistoympäristön kanssa.

Vastineeksi mikrobit tuottavat elintärkeitä vitamiineja, hajottavat ruoansulatuksessa tarvittavaa sappihappoa ja tekevät vaarattomiksi elimistölle tuntemattomia kemikaaleja, niin sanottuja vierasaineita. Niiden tärkein tehtävä on kuitenkin hajottaa ravintokuituja ja monimutkaisia sokerimolekyylejä, joita elimistö ei pysty pilkkomaan tai käyttämään. Näin ne antavat käyttöömme merkittävän määrän lisäkaloreita, jotka muuten menisivät hukkaan ulosteen mukana. Esihistoriassa ihmisiä huoletti enemmän riittävän ravinnon saaminen metsästämällä ja keräilemällä kuin pillifarkkuihin mahtuminen, ja suolistomikrobien tarjoamat ylimääräiset kalorit auttoivat eloonjäämisessä. Nykyään ruokaa on tarjolla ylettömästi ja liikapaino on suoranainen epidemia, joten lisäkaloreista on tullut rasite. Koska sekä mikrobit että niiden isännät kunnioittavat tämän muinaisen sopimuksen avainkohtia, niiden rauhaisa ja molempia hyödyttävä yhteiselo on jatkunut jo miljoonia vuosia. Saavutus on huomattava – olemmehan me ihmiset keskenämme valovuosien päässä tällaisesta harmoniasta.”

Kirjailija pohtii vakuuttavasti suoliston roolia mielenterveydessä, intuitiossa, varhaisten kokemustemme vaikutuksia ja stressiä. Tuntuu kovin tutulta käytännössä ja kiva kun tälle yhteydelle saadaan tieteellistä vahvistusta.

Kirjan ruokavalio-osuus jää hieman ohueksi ja päällimäiseksi jää tunne, että riittää kun ruoka on monipuolista. Mielenkiintoista kirjassa oli ajatus siitä, että suolistobakteerimme ovat ”länsimaisia”, jos olemme syntyneet länsimaissa ja jatkamme länsimaisen ruoan syöntiä. Vaikka ryhtyisi vegaaniksi, suolistomikrobisto on ja pysyy tyypillisen sekasyöjän mikrobistona, ja vaikka noudattaisi paleoruokavaliota tästä hetkestä päiviensä päähän asti, suoliston mikrobisto ei muutu metsästäjä-keräilijän mikrobistoksi.

Päätän tämän kirjan yhteiseen lukuhetkeemme, eli esittelen hyödyllisen listauksen:

”Ruoki suoliston mikrobeja näin:
• Pyri maksimoimaan mikrobiston monimuotoisuus syömällä säännöllisesti mahdollisimman paljon fermentoituja ruokia ja probiootteja.
• Ehkäise mikrobiston tulehdusta aiheuttavia reaktioita valitsemalla ravintoarvoltaan entistä parempia ruokia.
• Karsi ruokavaliostasi eläinrasvoja (sic).
• Vältä mahdollisuuksien mukaan teollisesti tuotettuja eineksiä ja puolivalmisteita ja suosi luomulaatuisia tuotteita.
• Pienennä annoskokoja.
• Kiinnitä huomiota raskaudenaikaiseen ruokavalioon.
• Vähennä stressiä ja opettele tietoista läsnäoloa.
• Älä syö stressaantuneena, vihaisena tai surullisena.
• Nauti ruokailuun liittyvistä pienistä iloista ja sosiaalisesta kanssakäymisestä.
• Opettele kuuntelemaan suolistosi aistimuksia herkällä korvalla.”

 

cropped-christer-sundqvist.jpegChrister Sundqvist
turpaduunari, ravintovalmentaja, biologi, filosofian tohtori

Monessa liemessä keitetty yllätyksellinen tietokirjailija ja suosittu bloggaaja. Tuttu turpaduunari, eli huumorin pilke silmäkulmassa esiintyvä terveysluennoitsija. Löydät lisää tietoa täältä: http://ravintokirja.fi/ 

0 thoughts on “Vatsa on viisas”

    1. Kirjailija ja turpaduunari pitää keskeisenä sitä seikkaa miten keskeisessä roolissa ovat aivot ja viestit, joita ne lähettävät elimistölle stressin, surun ja vihan tunteiden aikana. Niin uskomattomalta kuin se kuulostaakin, aitiopaikaltaan suoliston bakteerit pystyvät vaikuttamaan kiekteisiin ja myönteisiin tunteisiin tuottamalla ja säätelemällä viestejä, joita suolisto sitten lähettää takaisin aivoille. Näin se, mikä sai alkunsa tunteena aivoissa, vaikuttaa suolistoon ja suolistobakteerien tuottamiin signaaleihin, jotka puolestaan lähetetään takaisin aivoihin. Siellä ne voimistavat ja joskus jopa pitkittävät vallitsevaa tunnetilaa.

      Ymmärsitkö?

Olisi kiva kuulla kommenttisi!

© 2020 Turpaduunari All Rights Reserved   

Theme Smartpress by Level9themes.