Sensuroimatonta terveys- ja kulttuurivalistusta. Mikäli olet tyytymätön sivustoon, kerro siitä minulle. Jos olet tyytyväinen, kerro siitä muille tiedonjanoisille. Yhteystiedot: Christer Sundqvist, biologi (FT), christer.sundqvist@ravintokirja.fi, 040-7529274, Helsinki

Turpaduunarin viikoittainen terveysohje

On taas uuden viikoittaisen terveysohjeen vuoro: AAMU KÄYNTIIN KUNNOLLA

TURPADUUNARIN TERVEYSOHJEET

Turpaduunarin terveysohjeet jatkuvat. Nyt on jaossa kaiken kaikkiaan 285. ja tämän vuoden 22. terveysohje. Tämä lähetetään terveyskirjeeni tilaajille (terveysohjeet ilmestyvät viikoittain).

*****************************

Turpaduunarin terveysohje numero 285
Jakelupäivä tiistaina 26.5.2020

AAMU KÄYNTIIN KUNNOLLA

Aamu aloittaa päivän. Jokaisen elämäsi päivän. Ei ole yhdentekevää mitä teet ensimmäiseksi. Aamusta alkaa hyvä päivä, jos niin haluamme. Ota talteen muutama vinkki.

Herää ajoissa. Mikään ei ole niin raivostuttavaa kuin se, että huomaa myöhästyvänsä aamupäivän tilaisuudesta, vain sen takia kun ei päässyt ajoissa sängystä ylös. Mieluummin vartti aikaisemmin silmät auki kuin puolitokkuraisena kiireen sekaan 15 min myöhemmin.

Juo lasi vettä. Lempeä herätys elimistöllesi on pieni määrä nestettä, mieluusti raikasta lähde- tai hanavettä. Jotkut hankkivat veden otsonointilaitteen saadakseen happirikkaasta vedestä ylimääräistä tarmoa päivään.

Oikea asenne. Olen havainnut, että päivä lähtee paremmin käyntiin, kun seuraavaan päivään valmistautuu jo etukäteen edellisenä iltana. Jokin aikaa vievä aamupuuha, voidaan ehkä tehdä osittain jo edellisenä iltana. Mieli rakennetaan siihen suuntaan edellisenä iltana, että aamu pääsee alkuun helpommin (ei pidä ”nousta sängystä väärällä jalalla”).

Aamupala. Useimmat asiantuntijat puolustavat laadukkaan aamupalan nauttimista – niin minäkin. Vain silloin jos ei kerta kaikkiaan aamulla mikään muu maistuu kuin se ”pakollinen” aamukahvi, niin maailma ei kaadu siihen, että laadukkaan aamupalan joko jättää kokonaan pois tai siirtää myöhemmäksi.

Tehokkuus huippuunsa aamupäivällä. Tiedän, että on aamu- ja iltaihmisiä. Väitän kuitenkin, että kaikkein vaativimmat työtehtävät kannattaa suorittaa aamupäivällä. Aikaisin tehdyksi saatu tehtävä (pienikin) motivoi sinua jatkamaan tehokkaasti päivää ja jos aamupäivän tehtävä ei tullut valmiiksi (hyvin yleistä) voi sitten rauhassa jatkaa sitä esimerkiksi lounaan jälkeen. Työ on saatu hyvälle alulle.

Aamun ensi hetki vain sinulle. Tämä voi olla tärkeä asia. Heräät sitten aamuun ilman herätyskelloa tai kellon piippaukseen, varaa itsellesi ensimmäiset sekunnit, minuutit. Jätä silmät vielä kiinni, osoita kiitollisuutta, että saat herätä uuteen aamuun. Mieti miltä tuntuu olla taas yhden aamun verran viisaampi, kiitollisempi, vanhempi.

Hyviä aamuja sinulle!

…………..

Voit varmistaa terveysohjeiden saannin omaan ja ystäväsi sähköpostiin 20 euron vuosimaksua vastaan.

Maksa 20 euroa tilille FI94 5723 3320 0772 65 (OKOYFIHH), Christerin Akatemia. Kirjoita viestikenttään sähköpostiosoitteesi (tai ystäväsi sähköpostiosoitteen mikäli tilaat terveysohjeen hänelle).

52 terveysohjetta vuonna 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ja 2020 – kerää koko sarja!

Kerro muillekin!

Rakkain terveisin,
Christer Sundqvist
biologi, FT
Lisätietoja: christer.sundqvist@ravintokirja.fi

Viimeisimmät artikkelit

Tässä esimerkkejä luentotarjonnastani

Käytä älliä ruokavalinnoissa: Tämä on suosituimpia luentoaiheitani. Alustan ja herätän keskustelua älykkäistä ruokavalinnoista, ruoan luonnollisuudesta, säilyvyydestä ja käytössä olevista ruoan lisäaineista sekä pohdin sitä, mikä on terveellistä arki- ja juhlaruokaa. Miten liikkujan pitää syödä? Onko ikääntyvän ihmisen otettava huomioon jotain erityistä ruokavalintojen suhteen? Keskustellaan yhdessä miten voisimme parantaa ruokaostostemme laatua. Sillä mitä valitset ruokakaupasta ostoskassiisi, on merkitystä. Sisältääkö kassisi juureksia vai eineksiä? Ruokavallankumous alkakoon nyt! Tämä luento muokkautuu helposti kaikenikäisille ja monille erilaisille yhteisöille. Kerro mikä on tavoitteesi luennon suhteen, niin saat tällä tavalla räätälöidyn luennon minulta.

Onni, terveys ja äly – elämäsi melodia: Terveystietoinen ja viisaan onnellinen elämä rakentuu yksinkertaisista osatekijöistä. Tule kuuntelemaan turpaduunarin melodioita! Filosofian tohtori ja suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on vauhdissa!

Terveystietoinen elämä: Terveellisestä elämäntavasta ei saa tehdä liian vaikeaa itselleen. Terveys säilyy vaikka välillä elää epäterveellisesti, mutta se mikä erottaa terveystietoisen muista ihmisistä, on se luontevuus ja rivakkuus mikä nähdään siinä paluussa terveellisten valintojen ääreen. Terveystietoinen oivaltaa, että niitä huonoja valintoja pitää välttää, ei sen takia että se olisi pakko, vaan sen takia, että hän pitää terveyttään erittäin suuressa arvossa.

Liikunta on lääke: Ihminen on luotu liikkumaan sopivasti ja monipuolisella tavalla. Liikunnalla voidaan ehkäistä sairauksia, hoitaa terveyttä ja kuntoutua monista pitkäaikaissairauksista. Luennolla mainitaan liikunnan teho tyypin 2 diabeteksessa, kohonneessa verenpaineessa, sydän- ja verisuonisairauksissa, lihavuuden hoidossa, astmassa, keuhkoahtaumataudissa, polven nivelrikossa, nivelreumassa, selkävaivoissa ja masennuksessa. Turpaduunari Sundqvist kehottaa tekemään liikunnasta pysyvä osa elintapamuutostasi.

Oivaltavaa urheilua: Filosofian tohtori, ravinto- ja urheiluvalmentaja sekä suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on useiden vuosien aikana kehittänyt kokonaisvaltaista urheiluvalmennusta. Hän kertoo käytännönläheisesti ja hauskasti miten hänen urheiluvalmennuksestaan on ollut hyötyä sekä huippu-urheilijoille että liikunnallista elämäntapaa noudattaville. Luennolla tarkastellaan näiden osa-alueiden merkitystä urheilumenestykselle: yksilöllisesti määritelty harjoitusohjelma, ravitsemukselliset näkökulmat, unen ja levon merkitys, urheilijan rentoutuminen, elämän kokonaisrasitus, urheilijan henkiset voimavarat.

Laadukas ravinto terveyden lähde: Turpaduunari kertoo laadukkaista ruokavalinnoista. Hänen neuvoillaan löydät keinoja etsiä älliä ruokakaupasta. Haluat ehkä laittaa laadukasta lounasta ja haluat löytää lisäaineetonta luomua? Luonnollisesti tämä on täysin mahdollista kuunneltuasi Christerin ohjeita!

Vireä vanhuus: Biologi Christer Sundqvist kertoo meille menestysreseptinsä miten säilyttää hyvä vire ja terveys iäkkäänä. Tarjolla on runsaasti tietoa terveystietoisesta elämästä. Huumoria, iloista rentoutta ja oivaltavaa ideointia kannattaa tulla kuulemaan!

Elämän kokonaisrasitus hallintaan: Huomioi päivittäiset haasteet, kehottaa biologi Sundqvist luennollaan. Kun epäviisaasti joudut rientämään paikasta toiseen tukka putkella, muista kompensoida tämä huomioimalla terveen elämän kaikki osatekijät täysimääräisinä: hyvä ravinto, kunnon lepo, hyvät ihmissuhteet, virkistävä liikunta.

Rentoutta ja hengähdyshetkiä kiireiselle ihmiselle: Biologi Christer Sundqvist vie meidät rentouden maailmaan tällä luennollaan. Opi arvostamaan arjen hengähdyshetkiä. Muista oleskella puhtaassa ilmassa. Vedä keuhkoihin puhdasta ilmaa ja nauti siitä miten puhdas ilma vienosti koskettelee paljasta ihoasi. Voiko elämässä olla mitään ihanampaa? Älä stressaa! Et voi ratkaista yhtäkään ongelmaa stressaamalla itsesi puolikuolleeksi. Pidä siis itsesi täysillä elossa rennolla elämänasenteella. Nauti tästä hetkestä. Tartu kiinni ohikiitävään hetkeen, sillä elämä koostuu pienistä ihmeistä, jotka näemme vasta kun huomaamme pysähtyä niiden äärelle, hetki hetkeltä.

Aivot ja ravinto: Biologi Christer Sundqvist kertoo siitä mikä on parasta mahdollista aivoruokaa. Hyvä ruoka – hyvä mieli. Keskustelemme siitä miten voimme pitää aivot kirkkaana täsmäruoalla. Luennolla esitellään uutta aivotutkimusta selkokielellä. Varautukaa yllätyksiin!

Ruokaa suurella sydämellä: Huolehdi sydämesi kunnosta syömällä oikein terveellistä ruokaa, kehottaa biologi Christer Sundqvist. Yleisö saa alusta lähtien osallistua vilkkaaseen keskusteluun verenpaineen hoidosta ravinnolla, tarvitaanko kolesterolilääkkeitä ja millaisella ruoalla sydän lyö parhaiten. Kuuntele uusimmat sydäntutkimukset selkokielellä esitettynä.

Miten vatsasi voi? Biologi Christer Sundqvist kertoo parhaimmat vinkit miten suoliston saa toimimaan mahdollisimman hyvin. Keskustelemme hyvistä bakteereista ja siitä miten tärkeässä roolissa on suoliston hyvä terveys. Varautukaa yllätyksiin! Uusia suolistotutkimuksia saatte kuulla selkokielellä.

Rasvaista tarinaa: Ravintorasvat ja niiden terveellisyys tai vaarallisuus ovat jo pitkään aikaansaaneet kiihkeitä keskusteluja ja jopa väittelyjä. Biologi Christer Sundqvistin tieteellisiin tutkimuksiin pohjaavan alustuksen pohjalta keskustellaan luonnollisten rasvalähteiden terveyshyödyistä. Korkean kolesterolin negatiiviset terveysvaikutukset ja sen hoitoon käytettävien lääkkeiden sivuvaikutukset, ovat myös kuuma puheenaihe.

Ravitsemuksen kiistanaiheet ja tulevaisuuden näkymät: Läpi vuosikymmenten on kiistelty optimaalisesta ravinnosta. Löytyykö totuus kaurapuurosta myös tulevaisuudessa? Biologi Christer Sundqvist kertoo alustuksessaan mm. nutrigenomiikasta, tieteenalasta joka tutkii ravinto- ja perintötekijöiden yhteisvaikutuksia. Alustuksen pohjalta keskustellaan ravitsemuksen kiistanaiheista ja ravitsemustieteen tulevaisuuden näkymistä.

Reuman virallinen, täydentävä ja vaihtoehtoinen hoito: Luennolla esitellään reuman Käypä hoito suositukset ja käydän niiden pohjalta rakentavaa ja samalla kriittistä keskustelua. Hyviksi koettuja täydentäviä hoitomuotoja tuodaan esille ja tarkastellaan voiko olla apua jostakin vaihtoehtoisesta hoidosta.

Kolme tapaa hoitaa diabetes: virallisesti, täydentävästi ja vaihtoehtoisesti: Suositussa diabetesluennossaan biologi Sundqvist tuo esille koko kirjon erilaisia tapoja hoitaa tämä vakava sairaus yksilöllisesti tyydyttävällä tavalla.

Lisäksi tunteja, päiviä, viikkoja, kuukausia, jopa vuoden kestäviä koulutuksia ravinnosta, levosta, liikunnasta ja terveydestä. Varsinaista terveystykitystä!

Sydänmerkki helpottaa ruokavalintoja

Kirjoittaja: Christer Sundqvist

Oltermannintiellä sijaitseva Suomen Sydänliitto myy yrityksille punaisen Sydänmerkin käyttöoikeuksia rahoittaakseen sitä osaa budjetista joka ei tule Unileverin kassasta. Unilever ja sitä ennen muu margariiniteollisuus on ollut huhtikuisen Sydänviikon kukkarona jo ikuisuuksia. Unileverin omilta nettisivuiltakin löytyy ylistystä Sydänliitolle ja Sydänmerkille.

Sydänmerkin salattu historia

Turpaduunarin tutkivan kyseenalaistamisen aluejaosto (TUTKA) on taas skandaalinkäryjen ja rahanhajun perässä – tällä kertaa aiheenaan Sydänmerkin salattu historia.

Aihe on ajankohtainen siitä liike-elämään liittyvästä syystä, että Unilever yrittää myydä koko margariinituotantonsa vuoden 2017 loppuun mennessä. 

Unilever luopuu margariineistaan

Unilever on järjestämässä syksyllä 2017 huutokauppaa margariinibisneksestään. Jos ei mene tyydyttävään hintaan kaupaksi, niin eriyttävät toiminnan omaksi yksiköksi. Nämä tahot ovat olleet kiinnostuneita ostamaan:

https://www.retaildetail.eu/en/news/food/blackstone-and-cvc-interested-becel
https://www.breakingviews.com/considered-view/unilever-can-butter-up-price-for-margarine-unit/

Unilever siirsi Turun Sinapin valmistuksen takaisin Suomeen pitkän korpivaelluksen jälkeen jossa toinen ruokajätti Nestle oli myös mukana. Unileverin nykyinen toimitusjohtaja Paul Polman on heppu joka tunnetaan pitkän aikavälin strategioistaan ja yritysetiikan korostamisesta. Luopuminen margariinibisneksestä on osoitus, että kovetettujen kasvisrasvojen terveysväittämät eivät enää nauti liike-elämän suosiota.

Mikäli Flora-brändi kiinnostaa niin Pekka Puska ja Ursula Schwab voivat lähettää lompakkonsa ja tarjouksensa Unileverille. Yhdysvaltalainen pääomasijoitusjätti Blackstone on jo tarjouskilpailussa mukana.

Punainen on vaaran merkki

Toinen syy Sydänmerkin käsittelyyn on sienikauden ja punaisen kärpässienen sekä ruskan innostama värikoodisto. Eikö some-kielen hallitseva kansa ole vieläkään tajunut että punainen on vaaran merkki?

Lukutaitoisille huomioksi, että merkissä lukee Gotham Rounded Bold -fontilla ”Parempi valinta – Bättre val”. Siinä ei siis lue ”Terveellinen valinta” tai ”Sydänterveellinen valinta” tai muuta juridisesti raskauttavaa valehtelua. Sydänmerkillä ei ole virallista terveysväittämän suojaa.

Maksullinen Sydänmerkki 1997

Turpaduunarin harmaapartainen ystävä Birdie oli urheilusta pitävänä ihmisenä eräänä päivänä harjoittelemassa kaupunkisuunnistusta eduskuntatalon kellarissa. Rastimääritteenä oli tällä kertaa ”Toimenpideohjelma suomalaisten sydän- ja verisuoniterveyden edistämiseksi”. Siksi olikin syytä kysyä olisiko Birdiellä historiallista perspektiiviä kuvioon, ja kyllähän hänellä oli:

Vuonna 1995 Austinissa Teksasissa graafisen alan suunnittelutoimisto modernisoi sydänmerkin jota American Heart Association (AHA) alkoi käyttämään FOP-symbolina. Tästä alkoi kehitys jossa muutkin maat alkoivat lanseeraamaan Front-of-Package merkkejä ruokapakkauksiin. Suomessa ujutuksen alku oli konsensuskokous Helsingin Säätytalolla 25-27.11.1997 ja menossa mukana olivat esimerkiksi Pekka Puska, Matti Uusitupa, Jussi Huttunen ja Tatu Miettinen. Lisäksi paikalla oli elintarviketeollisuuden ja suurkeittiöalan edustajia eli esimerkiksi Leila Fogelholm. Toisin sanoen aivopesukokouksessa elintarviketeollisuuden annettiin itse keksiä että he haluavat tulevaisuudessa Pantone 485 -värisen maksullisen sydänmerkin kaikkiin mauttomiin, suolattomiin, vähärasvaisiin ja muutenkin syömäkelvottomiin tuotteisiinsa.”

Josset tiijä mittee hyö ouvat, elä osta!

Englantilainen ruokaguru Jamie Oliver ei ihan aina ole tieteen paras lähettiläs, mutta TV-sarjassaan ”Food Revolution” hän lanseerasi hyvän sloganin: ”If you don’t know what it is, don’t buy it!”. Koska Suomen ruokamafia tulee Kuopiosta niin käännetään kommentti itäsuomeksi: ”Josset tiijä mittee hyö ouvat, elä osta!”.

Sydänmerkki harhauttaa

Tehkäämme siis vertailevaa journalismia ja tutkikaamme millä tuotteilla on Sydänmerkki ja millaisten tuotteiden on mahdoton sitä saada. Ensimmäisenä esimerkkinä tulee mieleen suurkeittiöpuolen rasvat, jotka yllättävän usein omaavat Sydänmerkin. Turpaduunari on usein vihjannut, että Arlan ja Valion yritys-strategiat menevät vastakkaisiin suuntiin, joten otetaan käsittelyyn Arlan tuote jonka reseptiä muutettiin vuoden 2016 aikana. Tässä tulee tiedot siitä poistuneesta Sydänmerkki-tuotteesta:

Arla Keittiö Laktoositon Kasvirasvasekoite 15%

Pakkauskoko: 10 litraa

Iskukuumennettu ja keitonkestävä

Ainekset: vesi, osittain kovetettu kasvirasva (rapsiöljy ja palmuöljy), vähälaktoosinen rasvaton maitojauhe, maitoproteiini, muunnettu maissitärkkelys, stabilointiaine natriumkarboksimetyyliselluloosa , emulgointiaine rasvahappojen mono- ja diglyseridit , happamuudensäätöaine natriumsitraatti, happamuudensäätöaine sitruunahappo, aromi, betakaroteeni.

Jamie Oliverin kriteereillä täytyy kyllä olla aika kovan luokan kemisti joka tätä ostaa. Verrataanpa sitä ruoanlaittorasvaan joka ei voi saada Sydänmerkkiä:

Arla Luomu Kuohukerma 35%

Ainekset: luomukerma

Suurkeittiöt eivät tietenkään ole ainoat jotka ovat hairahtuneet punaisen vaaranmerkin edessä. Otetaanpa esimerkiksi kaksi Fazer-konsernin Sydänmerkki-leipää:

Fazer Vatsaystävällinen Ruis

Ainekset: täysjyväruisrouhe ja -jauho, täysjyväkaurajauho, vesi, kurpitsansiemenrouhe, hiiva, kauralese, ruislese, ruismallasuute, jodioitu suola (0,7%), merileväjauhe.

Fazer Oululainen Reilu Futissämpylä

Ainekset: vehnäjauho, vesi, ruisjauho, täysjyvävehnäjauho, maitomineraalisuola eli kaliumsuola, siirappi, kuivattu taikinajuuri, rypsiöljy, vehnäkuitu, vehnägluteeni, jodioitu suola (0,7%), hiiva.

Vertailun vuoksi Espoosta löytyy vuonna 1899 perustettu Halmeen leipomo, joka tekee ruislimppua ihan ilman lisättyä gluteenia niin julmetulla reseptillä, että sille ei saisi Sydänmerkkiä kuuna päivänä:

Halme Ruislimppu

Hiivaton taikinajuureen tehty ruislimppu

Ainekset: kotimainen täysjyväruisjauho, vesi, suola (1,2%)

Kanadassa ei tykätä Sydänmerkistä

Kotimainen Sydänmerkki on siis ajautunut kauas paitsi perinneruoan valmistuksesta niin myös kauas lääketieteen tuloksista siitä mikä on terveellistä ja mikä ei. Harmaapartainen nippelitieteiden dosetti Birdie haluaa vielä lisätä kommentin tähänkin kansainvälisyyden nimissä:

Keskiviikkona 18. kesäkuuta 2014 tuli julki lehdistötiedote joka useimmilta suomalaisilta meni täysin ohi korvien. Kanadan sydänliitto ilmoitti lopettavansa oman ”Health Check” FOP-merkinnän myynnin ja kampanjoinnin. Ottawan yliopiston professori Yoni Freedhoff oli käynyt pitkää kampanjaa osoittaakseen virallisten ravitsemussuositusten olevan tieteen tulosten vastaisia, ja lopultakin totuus voitti ja Heart and Stroke Foundation of Canada perääntyi.”

Koskahan Suomessa Mikael Fogelholm ilmoittaa, että Sydänmerkin käyttö lopetetaan. Aika voi olla lähempänä kuin moni luuleekaan, sillä ilman Unileverin rahoja ravitsemusterrorismi eli pelon ja kauhun herättäminen tyydyttyneitä rasvoja käyttävien ihmisten keskuudessa voi saada kituvan lopun.

Alkusoittona tulevasta virallisen Suomen äänitorvi eli Sanoma-konserni oli 4.9.2017 päästänyt Ilta-Sanomien kanteen otsikon ”Kymmenen uutta tutkimuslöytöä – näin painoa voi oikeasti pudottaa”. Lehden aukeama 12-13 oli omistettu lihavuustutkija Aila Rissaselle ja kymmenelle teesille kuinka oikeasti laihdutaan. Tiivistelmänä mehukkaimmat palat:

Kohta 3. Vähennä hiilihydraatteja, älä rasvaa

Kohta5. Unohda vähärasvaisuus

Kohta 6. Vältä kevyttuotteita

Lopuksi

Mutta vielä tällä hetkellä ruokakaupassa punainen Sydänmerkki on helpottamassa valintojasi: Vältä kaikkia Sydänmerkki-tuotteita. Vaativampi ostaja voi vielä yrittää löytää niitä mahdollisimman vanhanaikaisia reseptejä joissa Jamie Oliverin neuvolla ostaja tajuaa mitä on ostamassa. Ei ne kaikki Sydänmerkittömätkään ole niin hyviä – niihin ei vain ole ostettu punaista varoitusmerkkiä.

 

cropped-christer-sundqvist.jpegChrister Sundqvist
turpaduunari, ravintovalmentaja, biologi, filosofian tohtori

Monessa liemessä keitetty yllätyksellinen tietokirjailija ja suosittu bloggaaja. Tuttu turpaduunari, eli huumorin pilke silmäkulmassa esiintyvä terveysluennoitsija. Löydät lisää tietoa täältä: http://ravintokirja.fi/ 

Olisi kiva kuulla kommenttisi!

© 2020 Turpaduunari All Rights Reserved   

Theme Smartpress by Level9themes.