Sensuroimatonta terveys- ja kulttuurivalistusta. Mikäli olet tyytymätön sivustoon, kerro siitä minulle. Jos olet tyytyväinen, kerro siitä muille tiedonjanoisille. Yhteystiedot: Christer Sundqvist, biologi (FT), christer.sundqvist@ravintokirja.fi, 040-7529274, Helsinki

Turpaduunarin viikoittainen terveysohje

On taas uuden viikoittaisen terveysohjeen vuoro: AAMU KÄYNTIIN KUNNOLLA

TURPADUUNARIN TERVEYSOHJEET

Turpaduunarin terveysohjeet jatkuvat. Nyt on jaossa kaiken kaikkiaan 285. ja tämän vuoden 22. terveysohje. Tämä lähetetään terveyskirjeeni tilaajille (terveysohjeet ilmestyvät viikoittain).

*****************************

Turpaduunarin terveysohje numero 285
Jakelupäivä tiistaina 26.5.2020

AAMU KÄYNTIIN KUNNOLLA

Aamu aloittaa päivän. Jokaisen elämäsi päivän. Ei ole yhdentekevää mitä teet ensimmäiseksi. Aamusta alkaa hyvä päivä, jos niin haluamme. Ota talteen muutama vinkki.

Herää ajoissa. Mikään ei ole niin raivostuttavaa kuin se, että huomaa myöhästyvänsä aamupäivän tilaisuudesta, vain sen takia kun ei päässyt ajoissa sängystä ylös. Mieluummin vartti aikaisemmin silmät auki kuin puolitokkuraisena kiireen sekaan 15 min myöhemmin.

Juo lasi vettä. Lempeä herätys elimistöllesi on pieni määrä nestettä, mieluusti raikasta lähde- tai hanavettä. Jotkut hankkivat veden otsonointilaitteen saadakseen happirikkaasta vedestä ylimääräistä tarmoa päivään.

Oikea asenne. Olen havainnut, että päivä lähtee paremmin käyntiin, kun seuraavaan päivään valmistautuu jo etukäteen edellisenä iltana. Jokin aikaa vievä aamupuuha, voidaan ehkä tehdä osittain jo edellisenä iltana. Mieli rakennetaan siihen suuntaan edellisenä iltana, että aamu pääsee alkuun helpommin (ei pidä ”nousta sängystä väärällä jalalla”).

Aamupala. Useimmat asiantuntijat puolustavat laadukkaan aamupalan nauttimista – niin minäkin. Vain silloin jos ei kerta kaikkiaan aamulla mikään muu maistuu kuin se ”pakollinen” aamukahvi, niin maailma ei kaadu siihen, että laadukkaan aamupalan joko jättää kokonaan pois tai siirtää myöhemmäksi.

Tehokkuus huippuunsa aamupäivällä. Tiedän, että on aamu- ja iltaihmisiä. Väitän kuitenkin, että kaikkein vaativimmat työtehtävät kannattaa suorittaa aamupäivällä. Aikaisin tehdyksi saatu tehtävä (pienikin) motivoi sinua jatkamaan tehokkaasti päivää ja jos aamupäivän tehtävä ei tullut valmiiksi (hyvin yleistä) voi sitten rauhassa jatkaa sitä esimerkiksi lounaan jälkeen. Työ on saatu hyvälle alulle.

Aamun ensi hetki vain sinulle. Tämä voi olla tärkeä asia. Heräät sitten aamuun ilman herätyskelloa tai kellon piippaukseen, varaa itsellesi ensimmäiset sekunnit, minuutit. Jätä silmät vielä kiinni, osoita kiitollisuutta, että saat herätä uuteen aamuun. Mieti miltä tuntuu olla taas yhden aamun verran viisaampi, kiitollisempi, vanhempi.

Hyviä aamuja sinulle!

…………..

Voit varmistaa terveysohjeiden saannin omaan ja ystäväsi sähköpostiin 20 euron vuosimaksua vastaan.

Maksa 20 euroa tilille FI94 5723 3320 0772 65 (OKOYFIHH), Christerin Akatemia. Kirjoita viestikenttään sähköpostiosoitteesi (tai ystäväsi sähköpostiosoitteen mikäli tilaat terveysohjeen hänelle).

52 terveysohjetta vuonna 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ja 2020 – kerää koko sarja!

Kerro muillekin!

Rakkain terveisin,
Christer Sundqvist
biologi, FT
Lisätietoja: christer.sundqvist@ravintokirja.fi

Viimeisimmät artikkelit

Tässä esimerkkejä luentotarjonnastani

Käytä älliä ruokavalinnoissa: Tämä on suosituimpia luentoaiheitani. Alustan ja herätän keskustelua älykkäistä ruokavalinnoista, ruoan luonnollisuudesta, säilyvyydestä ja käytössä olevista ruoan lisäaineista sekä pohdin sitä, mikä on terveellistä arki- ja juhlaruokaa. Miten liikkujan pitää syödä? Onko ikääntyvän ihmisen otettava huomioon jotain erityistä ruokavalintojen suhteen? Keskustellaan yhdessä miten voisimme parantaa ruokaostostemme laatua. Sillä mitä valitset ruokakaupasta ostoskassiisi, on merkitystä. Sisältääkö kassisi juureksia vai eineksiä? Ruokavallankumous alkakoon nyt! Tämä luento muokkautuu helposti kaikenikäisille ja monille erilaisille yhteisöille. Kerro mikä on tavoitteesi luennon suhteen, niin saat tällä tavalla räätälöidyn luennon minulta.

Onni, terveys ja äly – elämäsi melodia: Terveystietoinen ja viisaan onnellinen elämä rakentuu yksinkertaisista osatekijöistä. Tule kuuntelemaan turpaduunarin melodioita! Filosofian tohtori ja suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on vauhdissa!

Terveystietoinen elämä: Terveellisestä elämäntavasta ei saa tehdä liian vaikeaa itselleen. Terveys säilyy vaikka välillä elää epäterveellisesti, mutta se mikä erottaa terveystietoisen muista ihmisistä, on se luontevuus ja rivakkuus mikä nähdään siinä paluussa terveellisten valintojen ääreen. Terveystietoinen oivaltaa, että niitä huonoja valintoja pitää välttää, ei sen takia että se olisi pakko, vaan sen takia, että hän pitää terveyttään erittäin suuressa arvossa.

Liikunta on lääke: Ihminen on luotu liikkumaan sopivasti ja monipuolisella tavalla. Liikunnalla voidaan ehkäistä sairauksia, hoitaa terveyttä ja kuntoutua monista pitkäaikaissairauksista. Luennolla mainitaan liikunnan teho tyypin 2 diabeteksessa, kohonneessa verenpaineessa, sydän- ja verisuonisairauksissa, lihavuuden hoidossa, astmassa, keuhkoahtaumataudissa, polven nivelrikossa, nivelreumassa, selkävaivoissa ja masennuksessa. Turpaduunari Sundqvist kehottaa tekemään liikunnasta pysyvä osa elintapamuutostasi.

Oivaltavaa urheilua: Filosofian tohtori, ravinto- ja urheiluvalmentaja sekä suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on useiden vuosien aikana kehittänyt kokonaisvaltaista urheiluvalmennusta. Hän kertoo käytännönläheisesti ja hauskasti miten hänen urheiluvalmennuksestaan on ollut hyötyä sekä huippu-urheilijoille että liikunnallista elämäntapaa noudattaville. Luennolla tarkastellaan näiden osa-alueiden merkitystä urheilumenestykselle: yksilöllisesti määritelty harjoitusohjelma, ravitsemukselliset näkökulmat, unen ja levon merkitys, urheilijan rentoutuminen, elämän kokonaisrasitus, urheilijan henkiset voimavarat.

Laadukas ravinto terveyden lähde: Turpaduunari kertoo laadukkaista ruokavalinnoista. Hänen neuvoillaan löydät keinoja etsiä älliä ruokakaupasta. Haluat ehkä laittaa laadukasta lounasta ja haluat löytää lisäaineetonta luomua? Luonnollisesti tämä on täysin mahdollista kuunneltuasi Christerin ohjeita!

Vireä vanhuus: Biologi Christer Sundqvist kertoo meille menestysreseptinsä miten säilyttää hyvä vire ja terveys iäkkäänä. Tarjolla on runsaasti tietoa terveystietoisesta elämästä. Huumoria, iloista rentoutta ja oivaltavaa ideointia kannattaa tulla kuulemaan!

Elämän kokonaisrasitus hallintaan: Huomioi päivittäiset haasteet, kehottaa biologi Sundqvist luennollaan. Kun epäviisaasti joudut rientämään paikasta toiseen tukka putkella, muista kompensoida tämä huomioimalla terveen elämän kaikki osatekijät täysimääräisinä: hyvä ravinto, kunnon lepo, hyvät ihmissuhteet, virkistävä liikunta.

Rentoutta ja hengähdyshetkiä kiireiselle ihmiselle: Biologi Christer Sundqvist vie meidät rentouden maailmaan tällä luennollaan. Opi arvostamaan arjen hengähdyshetkiä. Muista oleskella puhtaassa ilmassa. Vedä keuhkoihin puhdasta ilmaa ja nauti siitä miten puhdas ilma vienosti koskettelee paljasta ihoasi. Voiko elämässä olla mitään ihanampaa? Älä stressaa! Et voi ratkaista yhtäkään ongelmaa stressaamalla itsesi puolikuolleeksi. Pidä siis itsesi täysillä elossa rennolla elämänasenteella. Nauti tästä hetkestä. Tartu kiinni ohikiitävään hetkeen, sillä elämä koostuu pienistä ihmeistä, jotka näemme vasta kun huomaamme pysähtyä niiden äärelle, hetki hetkeltä.

Aivot ja ravinto: Biologi Christer Sundqvist kertoo siitä mikä on parasta mahdollista aivoruokaa. Hyvä ruoka – hyvä mieli. Keskustelemme siitä miten voimme pitää aivot kirkkaana täsmäruoalla. Luennolla esitellään uutta aivotutkimusta selkokielellä. Varautukaa yllätyksiin!

Ruokaa suurella sydämellä: Huolehdi sydämesi kunnosta syömällä oikein terveellistä ruokaa, kehottaa biologi Christer Sundqvist. Yleisö saa alusta lähtien osallistua vilkkaaseen keskusteluun verenpaineen hoidosta ravinnolla, tarvitaanko kolesterolilääkkeitä ja millaisella ruoalla sydän lyö parhaiten. Kuuntele uusimmat sydäntutkimukset selkokielellä esitettynä.

Miten vatsasi voi? Biologi Christer Sundqvist kertoo parhaimmat vinkit miten suoliston saa toimimaan mahdollisimman hyvin. Keskustelemme hyvistä bakteereista ja siitä miten tärkeässä roolissa on suoliston hyvä terveys. Varautukaa yllätyksiin! Uusia suolistotutkimuksia saatte kuulla selkokielellä.

Rasvaista tarinaa: Ravintorasvat ja niiden terveellisyys tai vaarallisuus ovat jo pitkään aikaansaaneet kiihkeitä keskusteluja ja jopa väittelyjä. Biologi Christer Sundqvistin tieteellisiin tutkimuksiin pohjaavan alustuksen pohjalta keskustellaan luonnollisten rasvalähteiden terveyshyödyistä. Korkean kolesterolin negatiiviset terveysvaikutukset ja sen hoitoon käytettävien lääkkeiden sivuvaikutukset, ovat myös kuuma puheenaihe.

Ravitsemuksen kiistanaiheet ja tulevaisuuden näkymät: Läpi vuosikymmenten on kiistelty optimaalisesta ravinnosta. Löytyykö totuus kaurapuurosta myös tulevaisuudessa? Biologi Christer Sundqvist kertoo alustuksessaan mm. nutrigenomiikasta, tieteenalasta joka tutkii ravinto- ja perintötekijöiden yhteisvaikutuksia. Alustuksen pohjalta keskustellaan ravitsemuksen kiistanaiheista ja ravitsemustieteen tulevaisuuden näkymistä.

Reuman virallinen, täydentävä ja vaihtoehtoinen hoito: Luennolla esitellään reuman Käypä hoito suositukset ja käydän niiden pohjalta rakentavaa ja samalla kriittistä keskustelua. Hyviksi koettuja täydentäviä hoitomuotoja tuodaan esille ja tarkastellaan voiko olla apua jostakin vaihtoehtoisesta hoidosta.

Kolme tapaa hoitaa diabetes: virallisesti, täydentävästi ja vaihtoehtoisesti: Suositussa diabetesluennossaan biologi Sundqvist tuo esille koko kirjon erilaisia tapoja hoitaa tämä vakava sairaus yksilöllisesti tyydyttävällä tavalla.

Lisäksi tunteja, päiviä, viikkoja, kuukausia, jopa vuoden kestäviä koulutuksia ravinnosta, levosta, liikunnasta ja terveydestä. Varsinaista terveystykitystä!

Kilpirauhaspotilaiden kiusaaminen saisi jo loppua

Kirjoittaja: Christer Sundqvist

Kapinaa pukkaa!

Jonkun verran terveysblogiani seurannut kilpirauhaspotilas otti yhteyttä ja kertoi mm. mielenkiintoisesta kilpirauhaskapinasta, jota ollaan synnyttämässä Brittein saarilla, mutta joka ulottuisi muuhunkin Eurooppaan. Esille tulevien arkaluonteisten asioiden takia kilpirauhaspotilas haluaa pysytellä nimettömänä.

Kilpirauhaspotilaiden tilanne on tunnetusti inhottava. Terveystietoista, kokonaisvaltaista hoitoa on lähes mahdotonta saada Suomessa. Suomalaislääkärit ilmiantavat toinen toisiaan ja jos kollega on liikkeellä poikkeavan täydentävillä hoitolinjauksilla, niin äkkiä on tällaiselle käräytetylle kollegalle asetettu Valvira tarkkailemaan toimintaa. Jos mahdollista, niin Englannissa on vielä huonompi tilanne kuin meillä.

Thyroid UK

On ollut paljon pöhinää T3:sta ja kilpirauhasesta ja anonyymi kilpirauhaspotilas on liittynyt yhdistykseen Thyroid UK, koska se on toistaiseksi maailman paras kilpirauhasfoorumi. Siellä jopa kirjoittelee pari tutkijaa. Englannin katastrofaalisen huono tilanne on syytä tiedostaa ja potilaissa kytee kapinahenki. Tarkoitus olisi järjestää simultaanista kapinaa ei vain Euroopassa vaan maailmanlaajuisesti, jotta saataisiin ravistettua rakenteita. Toki kaikki ovat väsyneitä ja kapinan valmistelu on hidasta, mutta paljon ihmisiä työskentelee tämän asian parissa, kertoo kilpirauhaspotilas.

Kapinaideoita on runsaasti. Mietinnässä on mm. kohdennetut tietoiskut, joissa kerätään oikein napakka infopaketti, jota sitten porukalla jaetaan sosiaalisessa mediassa. Tarkoituksena on kiinnittää huomiota siihen miten kilpirauhaspotilaita kiusataan. Isommassa skaalassa suoritetut tietoiskut herättävät median huomion, nythän vältellään kilpirauhasaihetta kuin ruttoa.

Tietoiskut voivat informatiivisten tekstien lisäksi olla myös napakoita ja hauskoja sarjakuvia, koska halutaan myös tuoda esille sitä, että ollaan surkeasta hoitotilanteesta huolimatta sympaattisia ja huumorintajuisia. Suurin osa kilpirauhaspotilaista on naisia ja heitä kohdellaan iästä riippumatta hormoonihäiriöisinä luulotautisina ja lopulta vaihdevuosivaivaisina kantturoina.

Tarkoitus olisi myös käyttää kuvia, piirroksia yms. Facebookissa taustakuvana, ehkä painattaa t-paitoja, joita potilaat voivat pitää yllään mennessään lääkäriin tai oleskellessaan julkisella paikoilla. Tietoiskuja myös voisi/pitäisi tulostaa ja viedä omalle lääkärille, sairaaloihin. Eihän kaikki lääkärit niitä lue, mutta tarkoitus on herättää huomiota! Pidän tätä ihan erinomaisena strategiana!

Faktat ja numerot kehiin!

Minuun yhteyttä ottanut kilpirauhaspotilas on fiksulla tavalla järkeillyt, että tähän kaikkeen pitäisi sisällyttää lukuja ja puhdasta numerotietoa. Pitäisi unohtaa yksipuoliset nyyhkytarinat, jotka saavat asiat näyttämään juuri siltä miltä lääkärit ja Big Pharma haluavat sen näyttävän, tunteelliselta paatokselta.

Faktat ja numerot kehiin. Pitäisi osoittaa kuinka paljon hoitamaton kilpparivaiva maksaa, kuinka paljon täydentävät ja toimivat lääkkeet maksaa verrattuna perinteisiin kilppislääkkeisiin. Pitää keskittyä hallittuihin täsmäiskuihin ja ampua alas virheellisiä faktoja, joita lääkärit ja Big Pharma esittävät. Pitää edetä tyynen rauhallisesti, ilman tunteilua. Pitää pyrkiä osoittamaan epäjohdonmukaisuudet ja purkaa ne osiin.

Muistin virkistämiseksi, otetaanpa vaikka Suomen Lääkäriliiton sivuilta pari mehukasta faktaa:

Lääkärin päämääränä on:

 • terveyden ylläpitäminen ja edistäminen
 • sairauksien ehkäiseminen
 • sairaiden parantaminen ja heidän kärsimystensä lievittäminen

Lääkärin ammattieettisiä velvollisuuksia ovat:

 • altruismi (epäitsekkyys)
 • korkea ammattitaito ja sen ylläpitäminen
 • lääkärin etiikan yleisten periaatteiden noudattaminen
 • humanististen arvojen kunnioittaminen
 • sosiaalisen oikeudenmukaisuuden toteuttaminen

Helppoa, eikö totta?

Kolme ensimmäistä kohtaa jää toteutumatta, jos potilailta kielletään asianmukainen kilpparivajiksen hoito. Jos pelkkä T4 ei sovellu potilaalle, ei sillä edistetä eikä ylläpidetä terveyttä, ei ehkäistä sairauksia eikä paranneta sairauksia.

Lääkäriliiton vuonna 1996 hyväksymä valakaava alkaa sanoilla: ”Vakuutan kunniani ja omantuntoni kautta pyrkiväni lääkärintoimessani palvelemaan lähimmäisiäni ihmisyyttä kunnioittaen”.

Ja helpommaksi menee. Voi pojat.

Lääkäreiden sidonnaisuudet ovat ongelman ydin

Tässä kilpparijutussa ei olekaan mistään muusta kyse kuin lääkärin sidonnaisuuksista. Mitä tarkoittaa, että lääkärillä on sidonnaisuuksia? Lääkärinä toimiminen ei käytännössä ole mahdollista ilman sidonnaisuuksia. Useimmilla lääkäreillä on esimerkiksi sidonnaisuuksia työnantajaansa tai yritykseen, jonka tiloissa toimii. Lääkärillä voi syntyä sidonnaisuuksia esimerkiksi tutkimustoiminnassa, lääkärijärjestöissä toimimisesta ja erikoisalastaan johtuen. Myös lääkärin henkilökohtaiset kokemukset ja elämäntapahtumat saattavat synnyttää sidonnaisuuksia.

Lääkärin ammattitaitoon kuuluu se, että nämä sidonnaisuudet eivät heikennä lääkärin ammatillista kykyä ja velvollisuutta toimia potilaan parhaaksi. Jotta lääkäri pystyy näin toimimaan, tulee hänen olla tietoinen sidonnaisuuksistaan ja välttää sellaisia sidonnaisuuksia, joista on haittaa hänen omassa ammatillisessa toiminnassaan. Tämä vaatii korkeaa ammattitaitoa, jonka tukena ovat mm. Lääkäriliiton jäseniä sitovat eettiset ohjeet, mm. koskien lääkärin ja kaupallisten yritysten välistä yhteistyötä.

On myös tärkeää, että sidonnaisuudet ovat sen laatuisia, että yhteiskunta ja potilaat luottavat lääkärin pystyvän toimimaan ammatillisen velvollisuutensa mukaisesti sidonnaisuuksistaan huolimatta. Lääketehtaat eivät enää saa niin avoimesti rahoittaa lääkäreitä, mutta sitä kuitenkin tapahtuu.

Miksi lääkärit ja lääketeollisuus tekevät yhteistyötä? Lääkäreiden ja lääketeollisuuden välinen yhteistyö on välttämätöntä terveydenhuollon kehittymiselle ja lääketieteellisten innovaatioiden syntymiselle. Yhteistyö hyödyttää laajasti koko yhteiskuntaa, mutta erityisesti terveydenhuoltoa ja potilaita. Ilman tätä yhteistyötä lääketiede ei olisi kehittynyt niin korkealle tasolle kuin se nykyisin on.

Lääkeyritykset tarvitsevat lääkkeiden tutkimiseen ja kehittämiseen lääkäreiden asiantuntemusta. Toisaalta lääkärit saavat lääketeollisuuden tuottamaa informaatiota uusista lääkehoidoista.

Millaista lääketeollisuuden ja lääkäreiden yhteistyö tyypillisesti on?

Lääkärit osallistuvat lääkkeiden tutkimiseen asiantuntijoina ja tutkimusten toteuttajina. Lisäksi lääkärit osallistuvat lääkeyrityksien järjestämiin koulutuksiin ja toimivat niissä kouluttajina. Lääkeyritykset välittävät tutkimustietoa myös yksittäisille lääkäreille mm. lääke-esittelijöiden välityksellä. Lääkärit voivat toimia myös lääkeyritysten konsultteina.

Lääketeollisuus ei tee mitään parantaakseen potilaita, lääketeollisuuden ainoa tarkoitus on tehdä rahaa. Tätä anonyymi kilpirauhaspotilas on lähipiirissään jankuttanut pitkään eli sitä, että lääkärit ja terveydenhuolto on vain ja ainoastaan lääketehtaiden käsikassara.

Sidonnaisuus syntyy jo siitä, että lääketehdas kouluttaa lääkäriä lääkkeen käyttöön valheellisin tiedoin. Esimerkiksi jos tyroksiini ei auta ja potilas edelleen oireilee, luokitellaan potilas tyhmäksi, hankalaksi ja luulotautiseksi. Siihenhän löytyy lääke, mielialalääkkeet. Lääkeyritykset tarvitsevat lääkäreitä määräämään näitä lääkkeitä.

Sidonnaisuus ei välttämättä ole lääkärin ja lääketehtaan välillä, se on päättävän tahon ja lääketehtaan välillä. Lääkäri hyötyy eniten siitä, että potilas on terve, koska se tietää vähemmän ruuhkaa vastaanotolla. Lääkäri hyötyy siitä, että sairaus on hallittavissa yksinkertaisella, selkeällä hoidolla. Tämä on lääkärin etu, siinä missä tietysti potilaankin. Joten jäljelle jää vain päättävä taho ja me tiedämme, että lääketehtaat lobbaa kovaa.

Pitää kysyä kuka hyötyy tämän hetkisestä tilanteesta? Siihen kysymykseen kun osaa vastata, tietää myös kenen toimintaa pitää lähteä ravistelemaan.

Terveys kuuluu minulle, tieto kuuluu minulle, minun vereni, minun tietoni! Minun oikeuteni on suurempi kuin yhdenkään lääkärin, päättävän tahon tai lääketehtaan. Minun terveyttäni pidetään panttivankina piittamattoman tahon puolesta. Minä en ole antanut siihen lupaa, minä en ole suostunut tähän, anonyymi kilpirauhaspotilas kirjoittaa ja jatkaa:

”Minä olen niin kyllästynyt siihen, että lääkäri kertoo miten minä voin, katsomalla minun verikokeitteni tuloksia. Hänen kokemuksensa minun voinnistani on siis suurempi kuin minun? Miten näin voi olla?”

Miksi hoidetaan vain TSH:ta ei oireita? Nythän on laadukasta tutkimusta siitä, että jokaisella on oma henkilökohtainen biologinen ns. set up kilpirauhasarvoille, joilla ihminen voi hyvin ja joihin elimistö pyrkii. Jos näin ei olisi, eihän TSH yleensäkään nousisi jos T4 tai T3 heittää, sehän on selkeä ja johdonmukainen viesti , että elimistö pyrkii palauttaamaan sen tietyn ja tunnetun hyvinvoinnin tason. Sama pätee myös lääkityksellä oloon, jolloin lääkityksen titraaminen voi aiheuttaa paljon oireita, jos se tehdään väärään suuntaan, se on ns. epigeneettinen biological set point.

Tästä syystä ne samat viitearvot lääkityillä ei toimi. Sittenhän tullaan vielä siihen pilkunviilaukseen, että siinä missä potilas A voi vallan hyvin T3:slla eikä elimistö pane ollenkaan hanttiin, toiselle se T4:n lasku T3 monoterapialla ei toimi, koska potilaalla B on enemmän T4-reseptoreja.

Jos yhtään viitsii katsella mitä oireita kuuluu esimerkiksi ahdistuneisuushäiriöön ja masennukseen, niin niitä oireita tulee koko ajan lisää ja ne ovat hyvin yhteneväisiä esimerkiksi vajiksen kanssa. Jopa masennukselle epätyypilliset oireet on lisätty masennuksen oireiksi ja perusteltu sillä, että se onkin epätyypillistä masennusta. Mikä tahansa vajiksen oire sopii masennuksen oireisiin, ja ne on perusteltu hatarasti.

Ville Pöntysen ajojahti

Esimerkiksi lääkäri Ville Pöntisen ajojahdissa on surkeita piirteitä. Suomen lääkäriliitto on todennut, että vitamiinit ovat vaihtoehtohoitoa ja humpuukia käytettäessa väsymykseen ja olisi muka harhaanjohtavaa, jos potilaalle esitellään verikokeen tulos todisteeksi. Anteeksi mitä? Suomen lääkäriliiton lipun alla toimivat lääkärit eivät ilmeisesti tiedä, että ilman vitamiineja ihminen kuolee – kilpirauhasen vajaatoimintaakin sairastava rättiväsynyt ihminen. Mutta silloinhan lääkärit voivat osallistua tieteelliseen kokeeseen ja syödä vitamiiniköyhää ruokaa ja katsotaan kauanko menee ennen kuin alkaa heikottaa.

Mitä siihen väsymykseen pitää sitten määrätä? Lääkäriliiton mielestä tietenkin mielialalääkkeitä, nehän ”tunnetusti” parantaa vitamiinipuutokset!

Englannissa on satoja Pöntysiä, jotka ovat uupuneet taakkansa alle koettaessaan taistella potilaiden puolesta.

Suomessa ei koskaan taivuta omaperäiseen ajatteluun ja innovatiivisuuteen tässä kilpirauhas-asiassa, Suomi seuraa sitä mitä muut tekevät. Siksi syntyi se ajatus globaalista kapinasta. Yhdistämällä voimat yli rajojen, saavutetaan suurempaa huomiota.

Anonyymi, asioista perillä oleva kilpirauhaspotilas haluaa vielä kertoa huhun Ruotsista. Siellä ollaan yleislääkäreitä kouluttamassa tunnistamaan kudostasolla kilpirauhasen vajaatoimintaa ja kuinka hoidetaan sitä T3:lla! Jos tämä on totta, silloin se olisi todellinen edistysaskel! Seurataan tilannetta.

Tällaista pohdittavaa meille kaikille ja kilpirauhaspotilaita hoitaville lääkäreille aivan erityisesti. Lue, pohdi ja kommentoi!

cropped-christer-sundqvist.jpegChrister Sundqvist
turpaduunari, ravintovalmentaja, biologi, filosofian tohtori

Monessa liemessä keitetty yllätyksellinen tietokirjailija ja suosittu bloggaaja. Tuttu turpaduunari, eli huumorin pilke silmäkulmassa esiintyvä terveysluennoitsija. Löydät lisää tietoa täältä: http://ravintokirja.fi/

 

11 thoughts on “Kilpirauhaspotilaiden kiusaaminen saisi jo loppua”

 1. BigPharman eräs keskeinen vihamielisyys kilpirauhaspotilaita kohtaan on, että ei tehdä ”slow release” -toimintaisia T3-valmisteita. USA:ssa apteekit tekevät, joten rakettitiedettä valmistus ei ole.

  Ehkä lähtökohtana on, että T3 lääkkeessä olisi tarpeeton? Kun mukamas kaikilla toimii muuntuminen T4->T3? Huolimatta DIO2-geenivirheestä? Huolimatta transportteriproteiinien mutaatioista? Jotka mutaatiot ainakin 15…30 prosentilla potilaista tekevät normaalin muuntumisen mahdottomaksi.

  Ehkä lähtökohtana on jopa Välimäen levittämä ”10 nanomoolin” väite? Siis tervekin kilpirauhanen tuottaisi vain tuon 6,55 µg T3:a. Jo vuosikymmeniä toiset ovat puhuneet 20…29 µg:sta ja tämänkin uusi julkaisematon ThyroidUK:ssa selostettu tutkimus pisti uusiksi. T3-tuotanto onkin keskimäärin 36% vaihdellen 20…50%.

 2. T3-hormoni on viime aikoina lisääntyvästi ”näyttänyt kyntensä” eri tasoilla:

  Potilaat kertovat T3-lisällä ”saaneensa elämänsä takaisin”
  Lääkärit kertovat T3-lisän ”mystisesti” poistaneen sitkeät oireet
  Tutkijat kertovat vasta T3-lisän palauttavan biomarkkerit oikeiksi

  Kohtaan 2 voi lukea Kilpirauhasliiton lehdistä 4-2015 s. 26 ja 2-2016 s. 8.

  Kolmoskohdassa lipunkantajana on yllättäen ATA:n puheenjohtajanakin toimineen Antonio Biancon tutkimustiimi. Diplomaattisesti ATA:n keskustelutilaisuudessa (medscape 836828) painotti että T3:a ei suositella RUTIININOMAISESTI käytettäväksi. Selkotekstiä on myös kirjoituksessa medscape 870924.

  Rutiinikäyttöä ei ehdota Ville Pöntynenkään (Kilpi 2-2018 s. 19). Mm. annostelun vaativuuden vuoksi. Ehkä muuttuisi hitaammin vaikuttavilla lääkevalmisteilla?

  1. Rutiinikäyttöä ei ehdota Ville Pöntynenkään (Kilpi 2-2018 s. 19)

   Tuo yhden sivun kirjoitus on niin erinomainen että vastaavaa ei joka vuosi tule vastaan. Laajempina teksteinä samaa laatua ovat Helena Roth Svenssonin tekstit julkaisussa Medicinsk Access. (Syksy 2016 ja kevät 2017.)

   http://kilpirauhasliitto.fi/kilpi-lehti/kilpi-lehtien-arkisto/ onkin linkkilistassa mutta ilman mainintaa sivunumerosta. Tuossa lehdessä on toinenkin lukemisen arvoinen artikkeli jossa kahdessakin potilastapauksessa kerrotaan T3-lisän ”jostain tuntemattomasta syystä” antaneen täydellisen hoitovasteen.

  2. …ei ehdota Ville Pöntynenkään (Kilpi 2-2018 s. 19)
   Oltava toissavuotinen Kilpi 2-2016, sivunumero on oikein

 3. … ne samat viitearvot lääkityillä ei toimi.

  Totta. Hukassa kauan tunnetut faktat T3:n synnystä ja dejodinaaseista?

  YKSI T3:n lähteistä on kilpirauhanen. Ei yleensä määrällisesti tärkein, mutta kuitenkin merkittävä. Tutkimuksessa potilailta piti poistaa syövän vuoksi normaalisti toimiva kilpirauhanen. 20…50 prosentiksi osoittautui kilpirauhasen suora T3:n tuotanto, keskiarvo 36%.

  TOINEN T3:n lähteistä, määrällisesti tärkein, on maksa (ja samaan tyyliin ilmeisesti munuainenkin) ja aktiivitoimijana D1-dejodinaasi. Harmillisesti tätä dejodinaasia jarruttaa liiallinen T4v suhteessa T3v-arvoon. Wiersingan mukaan suhdeluku T4v-per-T3v olisi oltava 3. McAninch mainitsee arvon 3.3. Maksa tuottaa T3:a verenkiertoon muualla käytettäväksi.

  KOLMAS T3-lähde on D2-dejodinaasi soluissa kunkin solun omaan käyttöön. Tämä mekanismi on tärkeä aivoissa ja valitettavasti tätä ei T4-ylimäärä jarruta. Valitettavaa siksi että TSH näin alenee aiheettomasti. Aivolisäkkeen mielestä hormoneja siis on riittävästi, mutta muualla on hormonivajaus.

  TSH-viitealue on muutoinkin karkeasti väärä ja varsinkin lääkityksen säätöön ylläselostetusti erityisen kelvoton.

  1. KOLMAS T3-lähde on D2-dejodinaasi soluissa kunkin solun omaan käyttöön. Tämä mekanismi on tärkeä aivoissa <

   https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28654773 on kuukauden vanha tutkimus hiirillä joilta oli estetty D2-dejodinaasi. Tämä aiheutti käyttäytymishäiriöitä.

   Vahvisti D2:n aivopainotteisuuden.

  2. Wiersingan mukaan suhdeluku T4v-per-T3v olisi oltava 3. McAninch mainitsee arvon 3.3

   Tämä suhdeluku oli Synthroid-vyörytyksen alkaessa kokeneiden lääkäreiden huolenaiheena. Tyroksiini nosti sen liian korkeaksi. Nämä kokeneet vaiennettiin.

   ”The average fT4/fT3 was 3.39 ± 0.206 for cases and 2.93 ± 0.467 for controls. The fT4/fT3 quotient was considered high if it was >3.3” tutkimuksessa PubMed 28376913

   http://vestnik.szd.si/index.php/ZdravVest/article/view/1261 tutki varsinaisesti liikatoimintaa mutta vertailuryhmankin suhdeluku mitattiin. Saatiin keskiarvo 2.89

   Suomessa on T3v:n mittaaminen harvinaista. Ei uskalleta mitata?
   ”Yleensä potilaat ilmoittavat voivansa hyvin T3v:n ollessa 5.0-6.0 ja Pöntysen kokemuksen perusteella hyvinvointi korreloi parhaiten juuri T3v-mittaukseen.” Kilpi-lehden 2-2016 sivulla 19.

 4. Valviran ajojahti on käynnistetty endojen kukkaron lihottamiseksi. Näin laukoo eräs alalla työskentelevä ei-lääkäri, itsekin kilpparipotilas. Kolme vuotta sitten eräälle perustason endolle oli aikoja joka päivälle. Nyt on kuukausien jono.

 5. Ja kuka käytännön arjessa valvoo , toimiiko lääkäri sidonnaisuusasioissa oikein, hän itsekö? Ei lääkärit sentään mitään yli-ihmisiä moraalin osalta ole. Olisipa, ihan puhtaasta mielenkiinnosta , kiva nähdä dataa miten lääkäreiden lääkemääräysten kirjoittamiseen vaikuttaa lääkefirmojen tekemä lobbaaminen. Alkaako lääkäri x määrätä lääkettä y enemmän saatuaan kuulla (ylistys)puheen sen hyödyistä samaan aikaan kuin vaikkapa vanhemman lääkkeen z markkinointiin käytetään vähemmän resursseja. Potilaana uskallan väittää lääkäreiden usein suosivan uutta lääkettä, joka on a) yleensä kalliimpi kuin kauemmin markkinoilla olleet ja b) jolta puuttuu pitkäaikaisnäyttö hyödyistä ja haitoista markkinoilla eli isommalla käyttäjämäärällä kuin tutkimuksissa, joita lääkkeen kehitystyössä on käytetty.

Olisi kiva kuulla kommenttisi!

© 2020 Turpaduunari All Rights Reserved   

Theme Smartpress by Level9themes.