Sensuroimatonta terveys- ja kulttuurivalistusta. Mikäli olet tyytymätön sivustoon, kerro siitä minulle. Jos olet tyytyväinen, kerro siitä muille tiedonjanoisille. Yhteystiedot: Christer Sundqvist, biologi (FT), christer.sundqvist@ravintokirja.fi, 040-7529274, Helsinki

Turpaduunarin viikoittainen terveysohje

On taas uuden viikoittaisen terveysohjeen vuoro: AAMU KÄYNTIIN KUNNOLLA

TURPADUUNARIN TERVEYSOHJEET

Turpaduunarin terveysohjeet jatkuvat. Nyt on jaossa kaiken kaikkiaan 285. ja tämän vuoden 22. terveysohje. Tämä lähetetään terveyskirjeeni tilaajille (terveysohjeet ilmestyvät viikoittain).

*****************************

Turpaduunarin terveysohje numero 285
Jakelupäivä tiistaina 26.5.2020

AAMU KÄYNTIIN KUNNOLLA

Aamu aloittaa päivän. Jokaisen elämäsi päivän. Ei ole yhdentekevää mitä teet ensimmäiseksi. Aamusta alkaa hyvä päivä, jos niin haluamme. Ota talteen muutama vinkki.

Herää ajoissa. Mikään ei ole niin raivostuttavaa kuin se, että huomaa myöhästyvänsä aamupäivän tilaisuudesta, vain sen takia kun ei päässyt ajoissa sängystä ylös. Mieluummin vartti aikaisemmin silmät auki kuin puolitokkuraisena kiireen sekaan 15 min myöhemmin.

Juo lasi vettä. Lempeä herätys elimistöllesi on pieni määrä nestettä, mieluusti raikasta lähde- tai hanavettä. Jotkut hankkivat veden otsonointilaitteen saadakseen happirikkaasta vedestä ylimääräistä tarmoa päivään.

Oikea asenne. Olen havainnut, että päivä lähtee paremmin käyntiin, kun seuraavaan päivään valmistautuu jo etukäteen edellisenä iltana. Jokin aikaa vievä aamupuuha, voidaan ehkä tehdä osittain jo edellisenä iltana. Mieli rakennetaan siihen suuntaan edellisenä iltana, että aamu pääsee alkuun helpommin (ei pidä ”nousta sängystä väärällä jalalla”).

Aamupala. Useimmat asiantuntijat puolustavat laadukkaan aamupalan nauttimista – niin minäkin. Vain silloin jos ei kerta kaikkiaan aamulla mikään muu maistuu kuin se ”pakollinen” aamukahvi, niin maailma ei kaadu siihen, että laadukkaan aamupalan joko jättää kokonaan pois tai siirtää myöhemmäksi.

Tehokkuus huippuunsa aamupäivällä. Tiedän, että on aamu- ja iltaihmisiä. Väitän kuitenkin, että kaikkein vaativimmat työtehtävät kannattaa suorittaa aamupäivällä. Aikaisin tehdyksi saatu tehtävä (pienikin) motivoi sinua jatkamaan tehokkaasti päivää ja jos aamupäivän tehtävä ei tullut valmiiksi (hyvin yleistä) voi sitten rauhassa jatkaa sitä esimerkiksi lounaan jälkeen. Työ on saatu hyvälle alulle.

Aamun ensi hetki vain sinulle. Tämä voi olla tärkeä asia. Heräät sitten aamuun ilman herätyskelloa tai kellon piippaukseen, varaa itsellesi ensimmäiset sekunnit, minuutit. Jätä silmät vielä kiinni, osoita kiitollisuutta, että saat herätä uuteen aamuun. Mieti miltä tuntuu olla taas yhden aamun verran viisaampi, kiitollisempi, vanhempi.

Hyviä aamuja sinulle!

…………..

Voit varmistaa terveysohjeiden saannin omaan ja ystäväsi sähköpostiin 20 euron vuosimaksua vastaan.

Maksa 20 euroa tilille FI94 5723 3320 0772 65 (OKOYFIHH), Christerin Akatemia. Kirjoita viestikenttään sähköpostiosoitteesi (tai ystäväsi sähköpostiosoitteen mikäli tilaat terveysohjeen hänelle).

52 terveysohjetta vuonna 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ja 2020 – kerää koko sarja!

Kerro muillekin!

Rakkain terveisin,
Christer Sundqvist
biologi, FT
Lisätietoja: christer.sundqvist@ravintokirja.fi

Viimeisimmät artikkelit

Tässä esimerkkejä luentotarjonnastani

Käytä älliä ruokavalinnoissa: Tämä on suosituimpia luentoaiheitani. Alustan ja herätän keskustelua älykkäistä ruokavalinnoista, ruoan luonnollisuudesta, säilyvyydestä ja käytössä olevista ruoan lisäaineista sekä pohdin sitä, mikä on terveellistä arki- ja juhlaruokaa. Miten liikkujan pitää syödä? Onko ikääntyvän ihmisen otettava huomioon jotain erityistä ruokavalintojen suhteen? Keskustellaan yhdessä miten voisimme parantaa ruokaostostemme laatua. Sillä mitä valitset ruokakaupasta ostoskassiisi, on merkitystä. Sisältääkö kassisi juureksia vai eineksiä? Ruokavallankumous alkakoon nyt! Tämä luento muokkautuu helposti kaikenikäisille ja monille erilaisille yhteisöille. Kerro mikä on tavoitteesi luennon suhteen, niin saat tällä tavalla räätälöidyn luennon minulta.

Onni, terveys ja äly – elämäsi melodia: Terveystietoinen ja viisaan onnellinen elämä rakentuu yksinkertaisista osatekijöistä. Tule kuuntelemaan turpaduunarin melodioita! Filosofian tohtori ja suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on vauhdissa!

Terveystietoinen elämä: Terveellisestä elämäntavasta ei saa tehdä liian vaikeaa itselleen. Terveys säilyy vaikka välillä elää epäterveellisesti, mutta se mikä erottaa terveystietoisen muista ihmisistä, on se luontevuus ja rivakkuus mikä nähdään siinä paluussa terveellisten valintojen ääreen. Terveystietoinen oivaltaa, että niitä huonoja valintoja pitää välttää, ei sen takia että se olisi pakko, vaan sen takia, että hän pitää terveyttään erittäin suuressa arvossa.

Liikunta on lääke: Ihminen on luotu liikkumaan sopivasti ja monipuolisella tavalla. Liikunnalla voidaan ehkäistä sairauksia, hoitaa terveyttä ja kuntoutua monista pitkäaikaissairauksista. Luennolla mainitaan liikunnan teho tyypin 2 diabeteksessa, kohonneessa verenpaineessa, sydän- ja verisuonisairauksissa, lihavuuden hoidossa, astmassa, keuhkoahtaumataudissa, polven nivelrikossa, nivelreumassa, selkävaivoissa ja masennuksessa. Turpaduunari Sundqvist kehottaa tekemään liikunnasta pysyvä osa elintapamuutostasi.

Oivaltavaa urheilua: Filosofian tohtori, ravinto- ja urheiluvalmentaja sekä suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on useiden vuosien aikana kehittänyt kokonaisvaltaista urheiluvalmennusta. Hän kertoo käytännönläheisesti ja hauskasti miten hänen urheiluvalmennuksestaan on ollut hyötyä sekä huippu-urheilijoille että liikunnallista elämäntapaa noudattaville. Luennolla tarkastellaan näiden osa-alueiden merkitystä urheilumenestykselle: yksilöllisesti määritelty harjoitusohjelma, ravitsemukselliset näkökulmat, unen ja levon merkitys, urheilijan rentoutuminen, elämän kokonaisrasitus, urheilijan henkiset voimavarat.

Laadukas ravinto terveyden lähde: Turpaduunari kertoo laadukkaista ruokavalinnoista. Hänen neuvoillaan löydät keinoja etsiä älliä ruokakaupasta. Haluat ehkä laittaa laadukasta lounasta ja haluat löytää lisäaineetonta luomua? Luonnollisesti tämä on täysin mahdollista kuunneltuasi Christerin ohjeita!

Vireä vanhuus: Biologi Christer Sundqvist kertoo meille menestysreseptinsä miten säilyttää hyvä vire ja terveys iäkkäänä. Tarjolla on runsaasti tietoa terveystietoisesta elämästä. Huumoria, iloista rentoutta ja oivaltavaa ideointia kannattaa tulla kuulemaan!

Elämän kokonaisrasitus hallintaan: Huomioi päivittäiset haasteet, kehottaa biologi Sundqvist luennollaan. Kun epäviisaasti joudut rientämään paikasta toiseen tukka putkella, muista kompensoida tämä huomioimalla terveen elämän kaikki osatekijät täysimääräisinä: hyvä ravinto, kunnon lepo, hyvät ihmissuhteet, virkistävä liikunta.

Rentoutta ja hengähdyshetkiä kiireiselle ihmiselle: Biologi Christer Sundqvist vie meidät rentouden maailmaan tällä luennollaan. Opi arvostamaan arjen hengähdyshetkiä. Muista oleskella puhtaassa ilmassa. Vedä keuhkoihin puhdasta ilmaa ja nauti siitä miten puhdas ilma vienosti koskettelee paljasta ihoasi. Voiko elämässä olla mitään ihanampaa? Älä stressaa! Et voi ratkaista yhtäkään ongelmaa stressaamalla itsesi puolikuolleeksi. Pidä siis itsesi täysillä elossa rennolla elämänasenteella. Nauti tästä hetkestä. Tartu kiinni ohikiitävään hetkeen, sillä elämä koostuu pienistä ihmeistä, jotka näemme vasta kun huomaamme pysähtyä niiden äärelle, hetki hetkeltä.

Aivot ja ravinto: Biologi Christer Sundqvist kertoo siitä mikä on parasta mahdollista aivoruokaa. Hyvä ruoka – hyvä mieli. Keskustelemme siitä miten voimme pitää aivot kirkkaana täsmäruoalla. Luennolla esitellään uutta aivotutkimusta selkokielellä. Varautukaa yllätyksiin!

Ruokaa suurella sydämellä: Huolehdi sydämesi kunnosta syömällä oikein terveellistä ruokaa, kehottaa biologi Christer Sundqvist. Yleisö saa alusta lähtien osallistua vilkkaaseen keskusteluun verenpaineen hoidosta ravinnolla, tarvitaanko kolesterolilääkkeitä ja millaisella ruoalla sydän lyö parhaiten. Kuuntele uusimmat sydäntutkimukset selkokielellä esitettynä.

Miten vatsasi voi? Biologi Christer Sundqvist kertoo parhaimmat vinkit miten suoliston saa toimimaan mahdollisimman hyvin. Keskustelemme hyvistä bakteereista ja siitä miten tärkeässä roolissa on suoliston hyvä terveys. Varautukaa yllätyksiin! Uusia suolistotutkimuksia saatte kuulla selkokielellä.

Rasvaista tarinaa: Ravintorasvat ja niiden terveellisyys tai vaarallisuus ovat jo pitkään aikaansaaneet kiihkeitä keskusteluja ja jopa väittelyjä. Biologi Christer Sundqvistin tieteellisiin tutkimuksiin pohjaavan alustuksen pohjalta keskustellaan luonnollisten rasvalähteiden terveyshyödyistä. Korkean kolesterolin negatiiviset terveysvaikutukset ja sen hoitoon käytettävien lääkkeiden sivuvaikutukset, ovat myös kuuma puheenaihe.

Ravitsemuksen kiistanaiheet ja tulevaisuuden näkymät: Läpi vuosikymmenten on kiistelty optimaalisesta ravinnosta. Löytyykö totuus kaurapuurosta myös tulevaisuudessa? Biologi Christer Sundqvist kertoo alustuksessaan mm. nutrigenomiikasta, tieteenalasta joka tutkii ravinto- ja perintötekijöiden yhteisvaikutuksia. Alustuksen pohjalta keskustellaan ravitsemuksen kiistanaiheista ja ravitsemustieteen tulevaisuuden näkymistä.

Reuman virallinen, täydentävä ja vaihtoehtoinen hoito: Luennolla esitellään reuman Käypä hoito suositukset ja käydän niiden pohjalta rakentavaa ja samalla kriittistä keskustelua. Hyviksi koettuja täydentäviä hoitomuotoja tuodaan esille ja tarkastellaan voiko olla apua jostakin vaihtoehtoisesta hoidosta.

Kolme tapaa hoitaa diabetes: virallisesti, täydentävästi ja vaihtoehtoisesti: Suositussa diabetesluennossaan biologi Sundqvist tuo esille koko kirjon erilaisia tapoja hoitaa tämä vakava sairaus yksilöllisesti tyydyttävällä tavalla.

Lisäksi tunteja, päiviä, viikkoja, kuukausia, jopa vuoden kestäviä koulutuksia ravinnosta, levosta, liikunnasta ja terveydestä. Varsinaista terveystykitystä!

Ikäihmisten ravitsemus

Turpaduunaria haastateltiin äskettäin Patina -lehdessä. Koko juttu on luettavissa uusimmassa Patina -lehden numerossa: http://www.e-julkaisu.fi/senioriliitto/patina/2015/03/ Tässä joitakin lehdessä olleita ajatuksiani ja muuta mukavaa.

Ikäihmisten ruokavalio on monipuolinen

Unohda turhat varoittelut! Liian suolan, rasvan ja mausteiden vaaroista on varoiteltu pitkään – ja iäkkäät ovat tunnollisesti kaventaneet ruokavaliotaan. Turhaan. – Ihminen tarvitsee sopivan määrän suolaa ja rasvaa, ja mausteissa on monia terveyshyötyjä.

Seniorit kuuntelevat tarkalla korvalla terveysvalistusta, ja varoituksista pelästyneinä karsivat ruoka-aineita lautaseltaan. Minun mielestäni niin varoituksissa kuin epäterveellisessä ruokavaliossa voidaan mennä metsään. – Äärimmäinen varoittelu on vahingollista, sillä silloin keholle tarpeelliset ravintoaineet voivat jäädä saamatta.

Yksi esimerkki turhaan leimatusta ravintoaineesta on rasva. – Ihminen tarvitsee monipuolisesti eri rasvan lähteitä. Erityisesti ikääntyneillä rasvaa kannattaa olla ruuassa. Heidän ruoka-annoksensa jäävät usein pieniksi, jolloin annoksesta täytyy saada riittävästi energiaa. Tähän rasva on oiva keino. Suomessa on harrastettu hyvin tiukkaa rasvavalistusta, jolloin viranomaisohjeistusta tunnollisimmin noudattaneet ovat joutuneet selkeään riskivyöhykkeeseen. Jos rasvaa on ruokavaliossa liian vähän, se aiheuttaa terveysongelmia.

– Myös kovan rasvan riskiä on liioiteltu. Pieni määrä voita ei pilaa ruokavaliota, kunhan pääosassa on kovettamaton kasviöljy kuten oliivi ja kookos. Edelleenkin valistus kookosöljyn terveellisyydestä on harvojen käsissä. Käsittämättömältä kuulosta se, että vieläkin kuulee väitteistä siitä, että kookosöljy aiheuttaa teveysongelmia, koska siinä on niin paljon tyydyttyneitä rasvahappoja. Minä lähettäisin uudelleenkoulutettavaksi terveysviranomaisemme tämän asian suhteen.

Samoin suolassa vaarallista on niin ylisuuri kuin liian pieni annostelu. – Suolaa tarvitaan ylläpitämään kehon mineraalitasapainoa. Esimerkiksi käsittämättömät päänsäryt voivat johtua mineraalien epätasapainosta, kun suolaa ja nestettä ei ole saatu tarpeeksi.

Jopa ruoan makua jalostavien mausteiden käytöstä varoitellaan, aiheuttavathan ne joillekin esimerkiksi närästystä. – Mausteissa on terveysarvoja – ne sisältävät muun muassa antioksidantteja. Rohkeasti vaan pippuria, kuminaa, kurkumaa ja neilikkaa kattilaan! Mausteen käytön voi lopettaa, jos huomaa, että se närästää.

Valistajalla jalat maassa ja suu hymyssä

patina_sundqvistTuolla ylläolevalla otsikolla toimittaja Veera Saloheimo halusi luonnehtia minut. Olen aina syönyt terveellisesti. Kiinnostus ravintoon on vain kasvanut aiheeseen perehdyttyäni. Nykyisin kierrän maata pitämässä suosittuja luentojani. Pidän myös suosittuja blogeja. Erityisen kivalta projektilta vaikuttaa Turpaduunari -yhteisö, joka syntyi erään iltapäivälehden lopetettua kolumnini ja ystävieni kehottaessa minua jatkamaan terveysvalistustyötäni yhdessä muiden samanhenkisten kanssa.

Terveysviesti menee perille värikkäällä ja humoristisella tyylillä. Olenkin kehittänyt oman terveyssatiirin tyylini yhdessä Birdien kanssa (Birdie haluaa vielä pysytellä nimimerkin takana).

Ravitsemusvalistajana ehdottomuuteni on karissut, ja realismi on astunut mukaan. – Jo pienet askeleet parempaan ravitsemuksessa ovat plussaa. Asioita ei saa tehdä liian vaikeaksi. Heti kun ihminen kokee, että hänen on pakko tehdä jotakin, se menee pilalle. Ihmisen tulisi syödä hyvin sen takia, että hän pitää terveyttään erittäin suuressa arvossa.

Ikuisuusaihe ravitsemuksen saralla lienee se, että suomalaiset eivät edelleenkään syö riittävästi vihanneksia, hedelmiä ja marjoja. – Aikuiset voisivat ottaa nuorisosta mallia: vihannekset ja hedelmät voi surauttaa pirtelöksi. Kenties mukaan vielä vähän proteiininlähdettäkin. Vihannekset ovat aivan yhtä terveellisiä juotuina. Myönnän kyllä sen, että niiden pureskelu voi tympiä.

Haali lautaselle kauden kotimaista

Terveellinen ruoka on hyvän makuista ja edullistakin, se kysyy vain viitseliäisyyttä. Avaimena edullisuuteen ovat kotimaiset kausivihannekset. – Talvella ei kannata ostaa kalliita ulkomailla kasvihuoneissa kasvatettuja tomaatteja, vaan kotimaisia juureksia. Peruna, punajuuri ja kaali ovat hyviä raaka-aineita. Syksyllä koko kotimainen sato on tarjolla.

Nyt kesällä luonto puskee villivihanneksia käyttöömme. – Nokkonen onkin monelle tuttu villivihannes. Myös esimerkiksi kuusenkerkkä sopii lautaselle. Villivihannekset, marjat ynnä muut kotimaisten metsien antimet ovat kuin muodikasta superfoodia.

Erityisvinkkinä ruoansulatusongelmista kärsiville suosittelen hapantuotteita, joissa on suoliston bakteerikantaa tasapainottavia maitohappobakteereja. – Kaikki hapatetut maitotuotteet ovat hyviä, kuten piimä, kefiiri, jogurtti ja viili. Ne voivat sopia vatsaongelmaisille paremmin kuin muut maitotuotteet. Myös hapankaali on hieno tuote, jos sen maku vain miellyttää.

Makuelämyksiä hyvässä seurassa

Puhun ruuasta rakkaudella. Syömisen tulisi olla esteettinen, sosiaalinen ja kulinaristinen elämys. Hyvä maku on erittäin tärkeää ruuassa. Pöytä kannattaa kattaa kauniisti. Ruoka voi tuoda myös nuoruusmuistoja mieleen, kun vaikkapa karjalanpiirakka munavoilla tai lettu hillolla on ihan samanlainen kuin silloin ennen. Makumuistoja ei kannata pilata vaihtamalla voita margariiniin, sillä pieni poikkeama ei maata kaada.

Myös juhlissa ja muissa sosiaalisissa tapahtumissa on aivan kohtuullista ottaa esimerkiksi täytekakkua – saattaisihan kieltäytyminen vaikuttaa kovin kummalliselta käytökseltä. Jälleen pääperiaatteena on kultainen keskitie, eli joskus terveelliseltä linjalta voi poiketa, kunhan ei tule ylilyöntejä.

Hieman huolissani olen nykyisestä tavasta juhlia ennen kaikkea makeilla herkuilla. – Juhlissa ollaan hakoteillä, kun nautinto tulee sokerisuudesta ja makeudesta. Nautinto pitäisi hakea hyvästä perusruuasta. Lasten syntymäpäiväkutsut ovat mielestäni jo ryöstäytyneet hallinnasta – on suorastaan kilpailua siitä, kenellä on kirjaimellisesti makeimmat juhlat. – Synttäreillä voi olla monta kulhoa irtokarkkeja tarjolla ja muuta makeaa. Näitä kutsuja voi lisäksi olla aika usein, kun koululuokan jäsenet vuorollaan kaikki juhlivat ja kutsuvat muut luokseen. Miksi ei voisi olla jotakin terveellistä tarjottavaa, kuten porkkanaa ja selleriä? Tai pirtelöitä olisi hauska tehdä yhdessä.

Jokaisen masu on ihan uniikki

Seuraan tarkkaan ravitsemuksesta käytävää keskustelua ja tutkimusta. Ylipaino on tällä hetkellä pinnalla keskusteluissa. – Ylipaino on suuri kansantaloudellinen ja -terveydellinen ongelma. Se aiheuttaa yksilöille muun muassa diabetesta, metabolista oireyhtymää ja korkeaa verenpainetta.

Kehotan tilanteen niin vaatiessa laihduttamaan. – Laihduttaminen on mahdollista sitten, kun yksilö itse tajuaa, mikä itselle on parhaaksi. Laihdutuskeinoilla ei ole väliä.

– Ihmisillä on vähän kuin omat ”tehdasasetukset”, joista hoikemmaksi laihduttamalla olo voi tuntua huonolta. Yksilöllisyys pätee laajemminkin. Meidän kaikkien maha on omanlaisensa. – On tutkimuksissa todettu, että jokaisella ihmisillä on aivan uniikki bakteerikantansa suolistossa. Tästä seuraa se, että virallisia ravitsemussuosituksia voi ruokavaliossa pitää päälinjana, mutta jokainen voi – ja kannattaakin – testata, mikä juuri itselle sopii.

– Ruokavaliossa kannattaa noudattaa sitä, minkä toteaa sopivan itselle.

Ikääntyminen tuo haasteita

Ikääntyminen voi tuoda monenlaisia haasteita monipuoliseen ruokavalioon. Suu ja hampaat voivat olla huonossa kunnossa, suu voi esimerkiksi olla kovin kuiva. Pureskelu ja nieleminen hankaloituvat, jolloin tietyt ruoka-aineet, kuten liha, tulevat hankaliksi nauttia.

Yksin asuva seniori ei välttämättä jaksa satsata ruuan laittoon täysipainoisesti.

Lääkkeillä on omat sivuvaikutuksensa. Janon tunne häviää ikääntyessä, mikä voi olla riski etenkin kesähelteillä.

Seniorin ruoka-annos voi jäädä pieneksi, mutta siitä tulisi kuitenkin saada tarvittavat energia ja suojaravintoaineet. Voita, munia ja proteiinia voi käyttää ujostelematta. Muuten olo voi mennä jaksamattomaksi.

Proteiinin saanti on tärkeää liikuntakyvyn säilyttämiseksi. Ikääntyessä lihaskudos vähenee luonnollisesti, mutta proteiininsaannilla tätä voi hidastaa. Jos lihaa on hankala syödä, voi kokeilla kalaa, hapanmaitotuotteita ja palkokasveja. Riisissäkin on mukavasti proteiinia.

Ikääntynyt tarvitsee virallisten ravitsemussuositusten mukaisesti D-vitamiinilisää 20 mikrogrammaa joka päivä. Monet seniorit eivät oleile tarpeeksi ulkona auringossa, joten tarve on ympärivuotinen.

D-vitamiinin lisäksi ravintolisäksi voi harkita kalsiumia, jos liikunta on vähäistä. Kalsium vähentää osteoporoosiriskiä. Muita ravintolisiä en pidä tarpeellisina.

cropped-christer-sundqvist.jpegChrister Sundqvist
turpaduunari, ravintovalmentaja, biologi, filosofian tohtori

Monessa liemessä keitetty yllätyksellinen tietokirjailija ja suosittu bloggaaja. Tuttu turpaduunari, eli huumorin pilke silmäkulmassa esiintyvä terveysluennoitsija. Löydät lisää tietoa täältä: http://ravintokirja.fi/

 

Olisi kiva kuulla kommenttisi!

© 2020 Turpaduunari All Rights Reserved   

Theme Smartpress by Level9themes.