Valikko Sulje

Valviran päässä viiraa, näytelmä numero 2

Kirjoittaja: Christer Sundqvist

Elettiin niitä aikoja (28.5.2013) jolloin turpaduunari sai kirjoittaa suosittuja Iltalehden blogikirjoituksiaan. Sitten minut pakotettiin lopettamaan. Valviran päässä viiraa kuitenkin edelleen. Siksi tämä näytelmän kakkososa, jossa kärsijänä on lääkäri Ville Pöntynen. Lue jos uskallat!

Valviran päässä viiraa vuonna 2013

Vuoden 2013 keväällä Valvira aikoi estää kilpirauhasongelmien edistyksellisen hoidon Suomessa. Valviran päässä ajateltiin muka potilaiden parasta: Yksi ”toimiva” lääke kaikille, jotain muuta hoitoa kaipailevat potilaat ajettiin ruotuun.

Suomen kilpirauhasliitto, jonka olisi luullut välittävän edes vähäsen jäsenistään, lähti puolustamaan Valviraa tässä kilpirauhaspotilaiden hoitoa hankaloittavassa ongelmassa. Minulle toimitettiin toinen toistaan käsittämättömämpiä tiedotteita asian tiimoilta. Kilpirauhaspotilaat aktivoituivat ja kyselivät liitoltaan kenen etuja se puolustaa. Kauheita riitoja saatiin aikaiseksi. Potilaat kärsivät.

Tämä sekava tilanne johti sitten lopulta siihen, että perustettiin toinen yhdistys (Suomen kilpirauhaspotilaat ry) puolustamaan kilpirauhaspotilaiden heikentynyttä asemaa. Muistaakseni tämä tapahtui keväällä 2015 ja Suomen kilpirauhaspotilaat ry sai nopeasti paljon jäseniä, sillä siinä yhdistyksessä erityisesti kannettiin huolta niistä potilaista, jotka eivät saaneet diagnoosiinsa asianmukaista lääkitystä.

Julkisuuteen vuosi kaikenlaisia ristiriitaisia tietoja, joiden seuraamisessa meni meikäläiseltä usein hermot. Missä mennän kilpirauhaskiistassa oli luetuimpia kirjoituksiani. Pitkään päivitin kilpirauhaskiistan käänteitä kunnes mielenkiintoni sammui. Valviran päässä jäi vanha levy pyörimään ja kilpirauhaspotilaat olivat heitteillä. Kauhea tilanne.

Miksi minua kiinnosti kilpirauhaspotilaiden tilanne?

Olin aikoinaan useita vuosia säännöllisesti Suomen kilpirauhasliiton järjestämillä sopeutumis- ja kuntoutusvalmennuskursseilla luennoimassa ravinnosta, terveydestä ja liikunnasta rentoon ja humoristiseen tyyliini. Silloinen puheenjohtaja oli lupsakka, huumoria ymmärtävä, karhumainen Mr. Paavo Koistinen. Sitten puheenjohtaja vaihtui ja enää ei tullut kutsua luennoimaan. Päinvastoin tädit toimistossa olivat varsinaisia tiukkapipoja.

Varsin pian toivuin ikävästä kohtalostani ja kilpirauhasluentoni jäivät pois ohjelmistostani. En ole kuitenkaan voinut unohtaa yhtä seikkaa: Kilpirauhaspotilaat ovat terveydenhoitojärjestelmämme pompoteltavana hämmennykseen asti. Näköjään edelleen. Meno ei ole muuttunut. Ja nyt sitten Valviralla viiraa pahemman kerran.

Mukamas helppo sairaus hoitaa? Jos kilppari kiitää omaa hurjaa vauhtiaan kuin kilpa-auto (kilpirauhasen liikatoiminta), sitten kokeillaan ensin jarrutusta vähän aikaa (lääkkeillä), pistetään radio soimaan (radiojodihoito) ja sitten vedetään edelleen vikuroiva auto kokonaan pois liikenteestä (leikkaus). Kas niin, rouva/herra ajelee nyt sitten jatkossa ilman autoa. Lääkkeeksi autonkaipuuseen tarjotaan elämän loppuun asti tyroksiini-mopolla kurvailua.

Jos sen sijaan kuulut siihen potilasryhmään, jossa bensiiniä normaalisti juovan peltilehmän tankkiin onkin heitetty sekaan pikkuisen dieseliä ja ajellaan läpi elämän käsijarru päällä (kilpirauhasen vajaatoiminta), sitten alkaa hoitoruljanssi, jossa hankalia potilaita syntyy liukuhihnalla. Hoito on valkotakkisten ja varsinkin viranomaisten mielestä selvää kuin pläkki: tyroksiinia tyhjään vatsaan. Sillä se hoituu! Jos ei hoidu, niin olet hankala.

Erityisen hankala olet, jos otat itse selvää sairaudestasi ja hakeudut sellaisten lääkäreiden vastaanotolle, jotka jotakin ymmärtävät tästä kilpirauhasongelmasta.

Nyt päästään sitten vihdoinkin näytelmän kakkososaan.

Valviran päässä viiraa vuonna 2020

Minä tunnen kilpirauhaspotilaiden tuskan. Olen elänyt heidän kanssaan kursseilla ja saanut heidän taistelukertomuksiaan huuli pyöreänä kuunnella. Jotain tarttis tehdä Valviran mielivallalle. Mutta mitä? Kuuntelevatko he järkipuhetta? Siltä ei vaikuta. Jatka lukemista!

Seitsemän vuotta on kulunut ja olen tänään saanut kuulla lääkäri Ville Pöntyseltä, että hän on paha poika. Hän hoitaa kilpparipotilaita sammuttaen heidän sairautensa väärällä tavalla. Hän on käynyt kovan ruljanssin läpi. Puolustanut omia oikeuksiaan toimia lääkärinä. Valviralla viiraa sen verran pahasti, että uskomattomalta vaikuttaa tämä Ville Pöntysen laatima blogikirjoitus:

Valviran niskalaukaus (Ville Pöntysen tekstiä)

On jälleen aika rajoittaa kilpirauhaslääkärin oikeuksia ja aiheuttaa hätää ja kärsimystä kilpirauhaspotilaille. Tavanomainen syksy Valvirassa siis. Tässä blogikirjoituksessa paljastan, kuinka härskisti Valvira aikoo sen tällä kertaa tehdä.

Valviran valvontalautakunta kokoontuu päättämään minun ja kahden oikeuksiaan takaisin vaativan kilpirauhaslääkärin kohtalosta 31.8.2020. Valvontalautakunta päättää lääkärien oikeuksista Valviran esitysten perusteella. Kertaakaan se ei ole asettunut Valviran esitystä vastaan. Siitä Valvira pitää kätevästi huolen.

Valviran marionetit

Valvira valitsee itse valvontalautakunnan jäsenet. Näihin kemuihin Valvira ei kutsu ilon pilaajia. Jos olisin tittelinkipeä pyrkyri, haluaisin ehdottomasti mukaan valvontalautakuntaan omaa uraani edistämään! Lautakunnan jäsenenä minun pitäisi myös käyttäytyä kuin kumileimasin, joskaan Valvira ei ota riskejä siitä, että joku jäsenistä aiheuttaisi ongelmia kiusallisilla kysymyksillään.

Valvontalautakunnan kokoukseen tuodaan nimittäin vain Valviran päätösesitys ja Valviran hankkimien asiantuntijoiden lausunnot. Syytetyn lääkärin vastinetta ei näytetä valvontalautakunnalle eikä sitä edes tuoda valvontalautakunnan kokoukseen. Valvira ei ole kertaakaan myöntänyt lupaa myöskään suulliselle käsittelylle. Tällä tavoin valvontalautakunnan silmät peitetään ja korvat tukitaan. Vain kädet jätetään vapaaksi Valviralle mieluisen päätöksen allekirjoittamista varten.

Valvontalautakunnan toiminta on niin härskiä, että kansanedustaja Ari Koponen teki aiheesta vuonna 2019 eduskunnassa kirjallisen kysymyksen ministeri Kiurun vastattavaksi. Katso tästä kuinka nopeasti puolen tusinaa lautakuntalaista kirjoittaa nimensä paperiin: https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/Kysymys/Sivut/KK_206+2019.aspx
(Kirjallinen kysymys oikeusturvasta Valviran valvontalautakunnassa, KK 206/2019 vp).

Kohtalostani 31.8.2020 päättävän valvontalautakunnan kokoonpano tulee Valviran mukaan olemaan:

Ritva Kujala (hallintojohtaja Valvira, kokouksen puheenjohtaja)

Maria Virkki (laatu- ja potilasturvallisuusylilääkäri)

Eeva Nykänen (hyvinvointioikeuden ja lainsäädäntötutkimuksen professori)

Pirjo Marjamäki (osallisuusjohtaja, Uusimaa 2019 -hanke)

Marjukka Vallimies-Patomäki (neuvotteleva virkamies, sosiaali- ja terveysministeriö)

Tom Silfvast (dosentti, HUS).

Esittelijänä toimiva Valviran lakimies Saara Vallivaara tuo kokoukseen Valviran päätösesityksen.

Totuus, joka valvontalautakunnalta pimitetään

Jokaisella syytetyllä lääkärillä on lakiin kirjoitettu oikeus tulla kuulluksi. Kuulemista varten Valvira lähettää lääkärille nk. selityspyynnön. Selityspyynnössä kerrotaan, mitä Valvira aikoo lääkärille tehdä ja millä perusteella. Lääkäri saa toimittaa Valviraan asiasta kirjallisen vastineen eli puolustuksensa.

Minä sain Valviralta oman selityspyyntöni 20.6.2019. Selityspyynnössä Valvira ilmoitti harkitsevansa rajoitusta lääkärin oikeuksiini niin, etten saisi hoitaa kilpirauhaspotilaita enää koskaan. Koska asiaa selityspyynnön mukaan vasta harkittiin, päätin tehdä vastineestani hyvän ja perusteellisen, jotta saisin pitää täydet lääkärin oikeudet. Vaikkei valvontalautakunta sitä näkisikään, olisi Valviran pakko huomioida perusteluni. Olin väärässä.

Lähetin ensimmäisen osan vastineestani Valviraan marraskuussa 2019 ja täydensin sitä sovittuun määräaikaan mennessä 19.8.2020.

Saat lukea vastineeni ja siihen tekemäni täydennyksen, jotta ymmärtäisit, miksi Valvira ei halua näyttää sitä valvontalautakunnalle.

Näistä linkeistä voit lukea vastineeni ensimmäisen osan ja 19.8.2020 lähettämäni täydennyksen. Täältä löytyvät vastineitten liitteet.

Valvira ei jätä mitään sattuman varaan. Oikeusmurhan varmistamiseksi Valvira ampui seuraavan niskalaukauksen, jonka piti lopettaa viimeisetkin pyristelyni.

Valvira lahtaa kilpirauhaslääkäreitä

Lakimies Saara Vallivaara on Valvirassa asiani esittelijänä. Hän lähetti minulle tämän sähköpostin 14.8.2020:

Lähettäjä: Vallivaara Saara (Valvira) <saara.vallivaara@valvira.fi>
Lähetetty: perjantai 14. elokuuta 2020 16.26
Vastaanottaja: Ville Pontynen <ville.pontynen@laakarikeskuslupaus.fi>
Aihe: Vastaus viestiinne 13.8.2020

Hyvä Ville Pöntynen,

Aion esitellä asian valvontalautakunnan kokouksessa 31.8.2020 siten, 
kuin selityspyynnön harkittavana olevat toimenpiteet kohdassa on todettu. 
Valvontalautakunta voi toimivaltansa puitteissa päätyä myös toisenlaiseen ratkaisuun.

Ystävällisin terveisin,

Saara Vallivaara
lakimies
Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto (Valvira)

Huomaa, että Vallivaara lähetti sähköpostinsa viisi päivää ennen kuulemiseni määräajan umpeutumista. Valvira päättää siis etukäteen ennen lääkärin vastineen saapumista, mitä se lääkäreille aikoo tehdä. Se on oikeusmurha ja vain moraalittomin oikeusmurhaaja myöntää sen etukäteen murhattavalle.Vallivaaran viesti osoittaa, että Valvira on valmis tekemään mitä tahansa tuhotakseen kilpirauhaslääkärit potilaiden kärsimyksistä välittämättä. Kilpirauhaspotilaiden hätähuudot on varmasti kuultu. Niistä ei vaan Valvirassa välitetä.

Kylmäverisesti alusta loppuun

Vaadin nähtäväkseni, minkälaisen päätösesityksen lakimies Vallivaara teki valvontalautakunnalle. Halusin tietää, millaisia valheita minusta valvontalautakunnan kumileimasimille aiotaan esittää. Vallivaara kieltäytyi luovuttamasta päätösesitystä.

Valviran järjestelmällisyys kilpirauhaslääkäreiden jahtaamisessa on kylmäävää. Valvira ei kuitenkaan onnistu siinä ilman pieniä apureitaan. Kentälle tarvitaan joku ilmiantamaan T3-lääkärit. Lisäksi tarvitaan epärehellisiä asiantuntijalääkäreitä lausumaan perusteettomia väitteitä potilasturvallisuuden vaarantumisesta.

Pelkkä ajatuskin näin pitkälle viedystä ajojahdista ja lahdista kuulostaa mahdottomalta. Suomihan on oikeusvaltio! Onhan?

Löydät oheisesta linkistä Youtube-videoni, jolla paljastan Valviran törkeimmät ilmiantajat. Video paljastaa kaiken tarpeellisen. Katso se, jos kestät kuulla totuuden.

Ministeri Krista Kiuru vastaa Valviran toiminnasta. Haluat varmasti tietää mitä hän aikoo näille väärinkäytöksille tehdä. Kysy sitä häneltä. Vai onkohan Valvira kirjoittanut sopivan roolin myös ministeri Kiurulle? Syksy sen näyttää. Tavalla tai toisella…

Minkä kunniani ja omatuntoni kautta oikeaksi vakuutan,
Jännevirralla 24.8.2020

cropped-christer-sundqvist.jpegChrister Sundqvist
turpaduunari, ravintovalmentaja, biologi, filosofian tohtori

Monessa liemessä keitetty yllätyksellinen tietokirjailija ja suosittu bloggaaja. Tuttu turpaduunari, eli huumorin pilke silmäkulmassa esiintyvä terveysluennoitsija. Löydät lisää tietoa täältä: http://ravintokirja.fi/ 

2 Comments

 1. Jussi Jorma

  Tänään YLE uutisissa
  Valvira rajoittaa kilpirauhaskiistassa julkisuuteen nousseen Ville Pöntysen ammatin harjoittamista – ei saa toistaiseksi määrätä kilpirauhaslääkkeitä potilailleen

  https://yle.fi/uutiset/3-11520288

  Jokohan kaikkitietävä Herra Juhani Knuuti voisi kertoa totuuden tästä aiheesta? Onko Ville Pöntynen on antanut uskomushoitoa?

 2. Seija Suuronen

  Minua on hoidettu thyroksiinilla jo varmaan 10v, ja vasta sitten, kun muutama kk sitten muutin omin päin sen pillerin aamulla oton illalla otettavaksi(vihjeen sain facebookin kilppariryhmästä) on vointini muuttunut paljon paremmaksi.(Aikaisemmin aamulla oton jälkeen oli koko päivän kamalan väsynyt, ja nuutunut olo) Kerroin lääkärilleni asiasta, ja hän sanoi, että yleensä se kehotetaan otettavaksi aamuisin, mutta jos oloni on parantunut otto ajan vaihdolla, niin ei siinä mitään sitten.

Olisi kiva kuulla kommenttisi!