Valikko Sulje

Avatkaa verhot, näytös alkaa

Viimeiset päivät, tai viikot… tai kuukaudet. Sanotaan sittenkin, että kuukaudet ovat olleet valmistautumista suureen näytökseen. Ja se näytös ei ole mikä tahansa näytös, vaan itse elämä, jonka käsikirjoittajia me olemme aivan itse.

Olemme jokainen sen pienin ja suurin osanen, jokainen yksityiskohta. Olemme osa pienestä teatterin lavalla olevasta pölyhiukkasesta sekä myös päänäyttelijä. Ensimmäisessä tarinassa saatamme olla vain rekvisiitta, se pieni tulitikkurasia, josta otetaan tulitikku ja raapaistaan liekki. Liekillä sytytetään palamaan kynttilä, mikä on sitä ennen asetettu kauniiseen jo vuosia palvelleeseen antiikkiseen kynttilänjalkaan, mikä on nähnyt ennen rekvisiitaksi joutumistaan tuhansia kynttilöitä.

Kynttilöitä on vieraillut samaisessa kynttilänjalassa monen värisiä ja pituisia. Loppuun asti palavia kynttilöitä on ollut sytyttämässä monenlaisia käsiä, joiden ojentajina on ollut ihmisiä.

Ihmisiä taas on niin monenlaisia, ja tässä kohtaa jo ymmärrätte, että olemme kokonaisuus ja pienikin yksityiskohta. Ja meidän pitäisi ymmärtää olevamme tärkeitä, oli meillä sitten mikä tahansa rooli kulloinkin käytössä, ja näyttelemme me sitten teatterin lavalla, valkokankaalla tai telkkarissa. Tai vaikka meillä olisikin vain ääni käytössä. Mutta tarvitsemme tietyn sykäyksen, ärsykkeen tai uskalluksen, jotta uskallamme olla kulloisessakin roolissa. Jokainen palikka on ennalta määrätty.

Ai että mitkä palikat? Ensiksihän me tarvitsemme sen käsikirjoituksen, jonka kirjoittaa käsikirjoittaja pienen tai suuren tiimin kanssa. Tarvitsemme ideat ja aiheet, tilanteet, alun ja lopun sekä sen kaiken siltä väliltä lopulliseen näytökseen. Nämä kaikki kirjoitetaan muistiin opitusta, kuullusta, luetusta, nähdystä ja koetusta. Ne napataan omasta toi muiden elämästä, oman itsensä tai toisen kautta. Ja tietty tarvitaan ripaus mielikuvitusta, päättelykykä ja draamanhallintaa.

Tarvitaan näyttelijät, tarkoin valitut. Tarvitaan sivuroolin esittäjät, lavastajat, puvustajat, ohjaaja ja apulaisohjaaja. Tarvitaan myös niitä ihmisiä, jotka ruokkivat ihmiset ja niitä, jotka huoltavat kaluston, valaisun ja muun tekniikan. Ja tietty, tarvitaan myös ongelmanratkaisukykyä, virheiden sallimista, onnistumisen iloa, paljon harjoittelua ja innostusta tehdä aina sama uudelleen ja uudelleen, kunnes lopputulos on valmis pienintäkin yksityskohtaa myöten.

Ennen kuin olemme valmiita ottamaan vastaan paikkamme kokonaisuudessa, haluamme määritellä paikkamme. Toisille se on itsestään selvää, toiset aloittavat pienestä roolista näyttämöllä ja toiset ovat synnynnäisiä pääroolin esittäjiä. Omassa elämässämme me olemme aina päänäyttelijä, mutta joskus tarkoitus on vähän hukassa, ja emme aina tiedä, et mitä odotamme. Ihan kuin pelkäisi astua esiin.

pike_kirjoitusNiiin, mikäs meitä estää? Mikä meitä pidättelee? Mitä me oikein peittelemme? Ei muuta kuin verhot auki, nostakaa esirippu, näytäntö alkaa! Meillä jokaisella on oma tärkeä roolimme. Näytös ei toimi, ellei kaikki palikat ole kohdillaan.

Ja lopuksi, kun näytös on ohitse, niin sitten se vasta alkaakin. Jokainen yksityiskohta saa arvostelua, jokainen osanen arvioidaan ja kritiikki on vain otettava vastaan. Sitä tulee kaikenlaista, niin kuin tiedätte. Toiset tykkää äideistä ja toiset tyttäristä, ja joku ei voi sietää kumpakaan tai tykkää molemmista.

Ihan kuin omassa elämässäkin, tehdyistä roolisuorituksista ja valinnoista on kyettävä ottamaan vastuu. Pääasia on se, että kaiken tekee intuitiivisesti, omaa sydämensä ääntä kuunnellen, pysyen omassa totuudessaan ja tehden ratkaisut, jotka toimivat kaikkien osallisten parhaaksi. Ja kuitenkin, itse sen tietää parhaiten, mikä palvelee omaa kasvuaan.

THE END

Lue tästä muita Piken kirjoituksia!

pike_hilakariPike Hilakari

Espoolainen kirjoittaja, toimittaja, äiti.

Tunteellinen älykkö, joka herkästi huomioi ja tunnistaa muutokset ja sen tarpeen niin ympäristössä, lähipiirissä kuin myös itsessään.
Hyvin taipuvainen analysoimaan, pähkäilemään, pohtimaan, selvittämään ja tutkimaan asioita, valmis oppimaan kuulemastaan ja kokemastaan tuottaen herättävää tekstiä kulloinkin pinnalla olevasta aiheesta. Ehdottoman oikeudenmukainen, uskaliaskin kyseenalaistaessaan jämähtäneitä toimintatapoja.

”Jos yksikin ihminen saa avun tekstieni kautta tai toimintatavastani, olen kiitollinen onnistuja.”