Sensuroimatonta terveys- ja kulttuurivalistusta. Sivuston suunnittelussa avustaa sekä taloudellisesti että ideoinnilla Domainkeskus.com. Yhteystiedot: Christer Sundqvist, biologi (FT), christer.sundqvist@ravintokirja.fi, 040-7529274, Helsinki

TULE MUKAAN ETSIMÄÄN TERVEYDEN AARRETTA

TULE SINÄKIN MUKAAN ETSIMÄÄN TERVEYDEN AARTEITA!

Tervetuloa mukaan rakentamaan yhdessä monisatasivuista terveyskirjaa!

Anna minulle mahdollisuus lähettää sinulle uusi terveyskurssini ”Terveys on aarre”. Siitä muodostuu vuosien 2017-2019 aikana markkinoiden laajin ja ajankohtaisin terveyskirja. Kun maksat erittäin kohtuullisen kertamaksun 49,95 euroa, saat luvan tarvittaessa tulostaa itsellesi kuukausittain täydentyvän terveyskirjan.

Sisällysluettelo
Osa 1 Älä kadota terveyden aarretta! (jaossa marraskuun lopusta 2017 lähtien)
Osa 2 Miksi vanhenemme? (joulukuun loppu 2017)
Osa 3 Ota terveytesi ja sairautesi vakavasti (tammikuun loppu 2018)
Osa 4 Nujerra sairaus ottamalla käyttöön kaikki hyvät keinot (helmikuun loppu 2018)
Osa 5 Naura sairautesi pois! (maaliskuun loppu 2018)
Osa 6 Vältä liiallista istumista – muista liikkua! (huhtikuun loppu 2018)
Osa 7 Muista levätä! (toukokuun loppu 2018)
Osa 8 Ajattele positiivisesti! (kesäkuun loppu 2018)
Osa 9 Syö terveellistä ruokaa! (heinäkuun loppu 2018)
Osa 10 Yksilöllisiä ruokavalintoja A-J (elokuun loppu 2018)
Osa 11 Yksilöllisiä ruokavalintoja K-M (syyskuun loppu 2018)
Osa 12 Yksilöllisiä ruokavalintoja N-R (lokakuun loppu 2018)
Osa 13 Yksilöllisiä ruokavalintoja S-Ö (marraskuun loppu 2018)
Osa 14 Hyvät ihmissuhteet (joulukuun loppu 2018)
Osa 15 Elämänhalu (tammikuun loppu 2019)
Osa 16 Usko parantumiseen sairaudesta (helmikuun loppu 2019)
Osa 17 Syvennä henkisyyttä ja pidä mieli virkeänä (maaliskuun loppu 2019)
Osa 18 Hoito-ohjeita sairastuneelle A-J (huhtikuun loppu 2019)
Osa 19 Hoito-ohjeita sairastuneelle K-R (toukokuun loppu 2019)
Osa 20 Hoito-ohjeita sairastuneelle S-Ö (kesäkuun loppu 2019)
Osa 21 Syventävää keskustelua terveydestä (heinäkuun loppu 2019)
Osat 22-24 Tulossa tietoon myöhemmin (elokuu-lokakuu 2019)

Tässä lisätietoja ja tietoa siitä miten maksu tapahtuu:

Kurssini on tavattoman suurella vaivalla työstetty useiden vuosien aikana ja sisältää valtavasti terveystietoa. Eräänlainen terveystestamenttini vuosilta 1987-2019.

Jos koet mahdolliseksi, tulisitko nyt heti mukaan kurssille ja ryhtyisit terveyskirjaa rakentamaan itsellesi? Voisitko pyytää ystäviäsi mukaan tälle kurssille, joka tyypilliseen edulliseen hintaani (49,95 euroa) tarjoaa erittäin paljon tietoa terveydestä? Ajankohtaisinta mahdollista tietoa on siis jaossa kerran kuukaudessa. On harjoitustehtäviä, tietoiskuja, terveystietoa, lukuvihjeitä…

Opiskelu- ja harjoitustehtävien suorittaminen on täysin vapaaehtoista ja jokainen saa tarvittaessa yksilöllistä ohjausta. Materiaalin saa sähköpostiin kerran kuukaudessa (laadukas PDF-tiedosto) riippumatta siitä milloin päättää aloittaa kurssin.

Maksu tapahtuu näin:

Kurssille pääsee mukaan maksamalla 49,95 euroa tilille FI94 5723 3320 0772 65 (OKOYFIHH), Christerin Akatemia. Kirjoita viestikenttään sähköpostiosoitteesi. Muita maksuja ei tule!

Rakkain terveisin,
Christer Sundqvist
biologi, FT
Lisätietoja: christer.sundqvist@ravintokirja.fi

Viimeisimmät artikkelit

Tässä esimerkkejä luentotarjonnastani

Käytä älliä ruokavalinnoissa: Tämä on suosituimpia luentoaiheitani. Alustan ja herätän keskustelua älykkäistä ruokavalinnoista, ruoan luonnollisuudesta, säilyvyydestä ja käytössä olevista ruoan lisäaineista sekä pohdin sitä, mikä on terveellistä arki- ja juhlaruokaa. Miten liikkujan pitää syödä? Onko ikääntyvän ihmisen otettava huomioon jotain erityistä ruokavalintojen suhteen? Keskustellaan yhdessä miten voisimme parantaa ruokaostostemme laatua. Sillä mitä valitset ruokakaupasta ostoskassiisi, on merkitystä. Sisältääkö kassisi juureksia vai eineksiä? Ruokavallankumous alkakoon nyt! Tämä luento muokkautuu helposti kaikenikäisille ja monille erilaisille yhteisöille. Kerro mikä on tavoitteesi luennon suhteen, niin saat tällä tavalla räätälöidyn luennon minulta.

Onni, terveys ja äly – elämäsi melodia: Terveystietoinen ja viisaan onnellinen elämä rakentuu yksinkertaisista osatekijöistä. Tule kuuntelemaan turpaduunarin melodioita! Filosofian tohtori ja suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on vauhdissa!

Terveystietoinen elämä: Terveellisestä elämäntavasta ei saa tehdä liian vaikeaa itselleen. Terveys säilyy vaikka välillä elää epäterveellisesti, mutta se mikä erottaa terveystietoisen muista ihmisistä, on se luontevuus ja rivakkuus mikä nähdään siinä paluussa terveellisten valintojen ääreen. Terveystietoinen oivaltaa, että niitä huonoja valintoja pitää välttää, ei sen takia että se olisi pakko, vaan sen takia, että hän pitää terveyttään erittäin suuressa arvossa.

Liikunta on lääke: Ihminen on luotu liikkumaan sopivasti ja monipuolisella tavalla. Liikunnalla voidaan ehkäistä sairauksia, hoitaa terveyttä ja kuntoutua monista pitkäaikaissairauksista. Luennolla mainitaan liikunnan teho tyypin 2 diabeteksessa, kohonneessa verenpaineessa, sydän- ja verisuonisairauksissa, lihavuuden hoidossa, astmassa, keuhkoahtaumataudissa, polven nivelrikossa, nivelreumassa, selkävaivoissa ja masennuksessa. Turpaduunari Sundqvist kehottaa tekemään liikunnasta pysyvä osa elintapamuutostasi.

Oivaltavaa urheilua: Filosofian tohtori, ravinto- ja urheiluvalmentaja sekä suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on useiden vuosien aikana kehittänyt kokonaisvaltaista urheiluvalmennusta. Hän kertoo käytännönläheisesti ja hauskasti miten hänen urheiluvalmennuksestaan on ollut hyötyä sekä huippu-urheilijoille että liikunnallista elämäntapaa noudattaville. Luennolla tarkastellaan näiden osa-alueiden merkitystä urheilumenestykselle: yksilöllisesti määritelty harjoitusohjelma, ravitsemukselliset näkökulmat, unen ja levon merkitys, urheilijan rentoutuminen, elämän kokonaisrasitus, urheilijan henkiset voimavarat.

Laadukas ravinto terveyden lähde: Turpaduunari kertoo laadukkaista ruokavalinnoista. Hänen neuvoillaan löydät keinoja etsiä älliä ruokakaupasta. Haluat ehkä laittaa laadukasta lounasta ja haluat löytää lisäaineetonta luomua? Luonnollisesti tämä on täysin mahdollista kuunneltuasi Christerin ohjeita!

Vireä vanhuus: Biologi Christer Sundqvist kertoo meille menestysreseptinsä miten säilyttää hyvä vire ja terveys iäkkäänä. Tarjolla on runsaasti tietoa terveystietoisesta elämästä. Huumoria, iloista rentoutta ja oivaltavaa ideointia kannattaa tulla kuulemaan!

Elämän kokonaisrasitus hallintaan: Huomioi päivittäiset haasteet, kehottaa biologi Sundqvist luennollaan. Kun epäviisaasti joudut rientämään paikasta toiseen tukka putkella, muista kompensoida tämä huomioimalla terveen elämän kaikki osatekijät täysimääräisinä: hyvä ravinto, kunnon lepo, hyvät ihmissuhteet, virkistävä liikunta.

Rentoutta ja hengähdyshetkiä kiireiselle ihmiselle: Biologi Christer Sundqvist vie meidät rentouden maailmaan tällä luennollaan. Opi arvostamaan arjen hengähdyshetkiä. Muista oleskella puhtaassa ilmassa. Vedä keuhkoihin puhdasta ilmaa ja nauti siitä miten puhdas ilma vienosti koskettelee paljasta ihoasi. Voiko elämässä olla mitään ihanampaa? Älä stressaa! Et voi ratkaista yhtäkään ongelmaa stressaamalla itsesi puolikuolleeksi. Pidä siis itsesi täysillä elossa rennolla elämänasenteella. Nauti tästä hetkestä. Tartu kiinni ohikiitävään hetkeen, sillä elämä koostuu pienistä ihmeistä, jotka näemme vasta kun huomaamme pysähtyä niiden äärelle, hetki hetkeltä.

Aivot ja ravinto: Biologi Christer Sundqvist kertoo siitä mikä on parasta mahdollista aivoruokaa. Hyvä ruoka – hyvä mieli. Keskustelemme siitä miten voimme pitää aivot kirkkaana täsmäruoalla. Luennolla esitellään uutta aivotutkimusta selkokielellä. Varautukaa yllätyksiin!

Ruokaa suurella sydämellä: Huolehdi sydämesi kunnosta syömällä oikein terveellistä ruokaa, kehottaa biologi Christer Sundqvist. Yleisö saa alusta lähtien osallistua vilkkaaseen keskusteluun verenpaineen hoidosta ravinnolla, tarvitaanko kolesterolilääkkeitä ja millaisella ruoalla sydän lyö parhaiten. Kuuntele uusimmat sydäntutkimukset selkokielellä esitettynä.

Miten vatsasi voi? Biologi Christer Sundqvist kertoo parhaimmat vinkit miten suoliston saa toimimaan mahdollisimman hyvin. Keskustelemme hyvistä bakteereista ja siitä miten tärkeässä roolissa on suoliston hyvä terveys. Varautukaa yllätyksiin! Uusia suolistotutkimuksia saatte kuulla selkokielellä.

Rasvaista tarinaa: Ravintorasvat ja niiden terveellisyys tai vaarallisuus ovat jo pitkään aikaansaaneet kiihkeitä keskusteluja ja jopa väittelyjä. Biologi Christer Sundqvistin tieteellisiin tutkimuksiin pohjaavan alustuksen pohjalta keskustellaan luonnollisten rasvalähteiden terveyshyödyistä. Korkean kolesterolin negatiiviset terveysvaikutukset ja sen hoitoon käytettävien lääkkeiden sivuvaikutukset, ovat myös kuuma puheenaihe.

Ravitsemuksen kiistanaiheet ja tulevaisuuden näkymät: Läpi vuosikymmenten on kiistelty optimaalisesta ravinnosta. Löytyykö totuus kaurapuurosta myös tulevaisuudessa? Biologi Christer Sundqvist kertoo alustuksessaan mm. nutrigenomiikasta, tieteenalasta joka tutkii ravinto- ja perintötekijöiden yhteisvaikutuksia. Alustuksen pohjalta keskustellaan ravitsemuksen kiistanaiheista ja ravitsemustieteen tulevaisuuden näkymistä.

Reuman virallinen, täydentävä ja vaihtoehtoinen hoito: Luennolla esitellään reuman Käypä hoito suositukset ja käydän niiden pohjalta rakentavaa ja samalla kriittistä keskustelua. Hyviksi koettuja täydentäviä hoitomuotoja tuodaan esille ja tarkastellaan voiko olla apua jostakin vaihtoehtoisesta hoidosta.

Kolme tapaa hoitaa diabetes: virallisesti, täydentävästi ja vaihtoehtoisesti: Suositussa diabetesluennossaan biologi Sundqvist tuo esille koko kirjon erilaisia tapoja hoitaa tämä vakava sairaus yksilöllisesti tyydyttävällä tavalla.

Lisäksi tunteja, päiviä, viikkoja, kuukausia, jopa vuoden kestäviä koulutuksia ravinnosta, levosta, liikunnasta ja terveydestä. Varsinaista terveystykitystä!

Vietä terveystietoinen joulu

 

Joskus voi olla hyvä käyttää joulun odotukseen ja -viettoon paradoksin voimaa: ”Sinä et valitse joulua, vaan joulu valitsee sinut!”

Tällä tarkoitan sitä seikkaa, että annat periksi sille, että sinä taas tänä vuonna kovalla tohinalla ja touhulla valmistelet sitä joulua. Parempi saattaa olla sellainen asia, että annat joulurauhan täyttää sydämesi ja mielesi. Vaikka nyt olisit eri mieltä ja taistelet ajatusta vastaan, voit todennäköisesti selvitä joulusta paremmin näin.

Tämä paradoksi osoittaa, miten suuren merkityksen joulu voi saada elämässäsi, jos vain annat joululle mahdollisuuden. Tämän jouluoivalluksen inspiraatiossa, haltioitumisessa, lumoutumisessa on jotain pyhää.

On tärkeämpää, että ajattelet ruokavaliosi laatua uudenvuoden ja joulun välillä, kuin se, että stressaat siitä mitä syöt joulun ja uudenvuoden välillä. Jouluna ei mietitä niitä sokereita ja rasvoja, ainakaan niin tiukasti kuin muulloin. Jookos?

Tällaista joulupuuroa terveystietoinen mieluusti syö:

Osta ruokakaupasta pussillinen täysjyväriisiä. Kokonaiset jyvät hautuvat puuroksi noin tunnissa. Hiutaleille riittää 30-40 minuuttia.

5 dl vettä
4 dl täysmaitoa (mieluusti tilamaitoa)
½ tl kanelia
5 dl täysjyväriisiä (joko kokonaisina tai hiutaleina)
appelsiinilohkoja (yhden appelsiinin verran)
noin 50 g granaattiomenan siemeniä
noin 20 g voita

Kiehauta maito, vesi ja kaneli. Lisää riisi ja kiehauta uudestaan.

Vähennä lämpöä ja anna hautua edelleen noin tunti (hiutaleille riittää puoli tuntia), kunnes puuro on paksua ja kermaista. Jos käytät kokonaisia riisinjyviä, imeytä riisi ensin veteen ja lisää vasta sitten maito. Hauduta puuro matalalla lämmöllä kypsäksi välillä sekoittaen. Käytä mieluiten paksupohjaista, pinnoitettua kattilaa.

Tarjoa appelsiinilohkojen ja granaattiomenan siemenien kanssa. Jalokiveksi kaiken päälle vielä iso nokare voita.

Nän valmistuu jouluinen voimajuoma:

Hanki hyvinvarustetusta luontaiskaupasta tai ruokamarketista pieni pussillinen maca- ja raakakaakao-jauhetta sekä hyvälaatuista mantelimaitoa.

3 dl mantelimaitoa
2 rkl raakakaakao-jauhetta
1 rkl maca-jauhetta
1 rkl hunajaa
ripaus kanelia

Lämmitä mantelimaito kattilassa ja sekoita sinne vilkkaasti vispaten kuiva-aineet. Koska hunajan teho häviää kuumassa juomassa, lisää hunaja vasta kun juoma on jäähtynyt noin 40-asteiseksi. Nauti!

Jouluna on tapana panna tarjolle myös silmänruokaa. Hienoja pöytäliinoja, viimeisteltyjä pöytäkattauksia, runsaasti koristeita, värikkäitä ja tuoksuvia kukkia.

Monilla on perinteitä joulukattauksessa. Etsitään mummon vanhat liinat ja astiat esille, kiillotetaan suvussa kulkeneet pöytähopeat, otetaan esille lasten tekemät koristeet ja tärkätään lautasliinat.

Joulukukat tuoksuineen ja väriloistoineen kruunaavat joulun. Ritarinkukat eli amaryllikset kannattaa ostaa nuppuisina muutamaa viikkoa ennen joulua. Niitä ei saa kastella liikaa. Ruiskaus pari kastelupullosta riittää.

Hyasintit tuoksuvat voimakkaasti ja jos joillekin tulee niistä päänsärkyä, voi suositella valkoisilla kukilla varustettuja hyasintteja. Ne tuoksuvat miedoimmin, kun taas siniset ovat voimakastuoksuisimpia.

Tulilatva kukkii todella pitkään kun kastelet sitä reilusti, mutta annat mullan kuivua kastelukertojen välillä. Joulukaktus on hyvin hoidettuna kova kukkimaan niin jouluna kuin muulloinkin. Tasaisen kosteaa multaa tämä kaktus kaipaa. Vanha keino on lorauttaa kahvinjämät silloin tällöin kasteluveteen.

Jouluruusu on viime vuosina kasvattanut suosiotaan. Sitä ei kannata lapsiperheeseen hankkia, sillä se on tosi myrkyllinen.

Leppoisasti siivottaessa ei tarvita mainosten ihmeaineita, jotka räjäyttävät lian pois. Ne ovat yleensä niin vahvoja, että pestävät pinnat on huuhdottava huolellisesti käsittelyn jälkeen, eli lisäävät vain työtä. Yksinkertaiset, ekologiset puhdistusaineet, kuten esim. etikka, sooda ja mäntynestesaippua, toimivat ihan hyvin kun siivoustyö tehdään rauhallisesti antaen aineiden vaikuttaa. Joka nurkkaa ei tarvitse koluta! Keskity tänä vuonna vain niihin tiloihin, joissa joulun aikana oleskellaan ja puuhaillaan. Muista joulurauha!

Pölynimuri ei välttämättä ole nopein siivousväline lattiapintojen siivoukseen. Mopilla siivoaminen on oikotie onneen! Yhdellä ainoalla moppauskierroksella voit poistaa roskat ja pölyn tehokkaasti samalla kun irrotat lattiapinnasta enimmän lian. Pölynimurin suutinta saa vispata hurjan tiheillä liikkeillä ja kuitenkin jää lattiapinta likaiseksi.

Mattojen tamppaus kuuluu jouluun! Siinä pääsee verestämään tennistaitojaan ja jos pakkaslunta riittää, siinä on hyvä matot pöllyttää. Tiesitkö, että eläinten karvat ja hiukset irtoavat matosta parhaiten kostutetulla lakaisinkuivaimella? Se on sellainen lattiaharjaa muistuttava vekotin, jossa harjasten tilalla on pehmeä muovilevy. Saman asian ajaa ikkunanpesimen lasta.

Joulusaunan pesu on melkeinpä pyhä toimitus, sillä saunominen jouluna tuo rauhan suomalaiseen sieluun ja ruumiiseen. Saunan siivous ei siis ole turhaa. Homman nimenä on tässä kiireettömyys. Kastele lauteet huolellisesti, sillä se avaa käsittelemättömän puun syyt ja tekee puhdistamisen helpoksi. Työvälineiksi riittää mattoharja ja sitä liikutellaan puun syiden suuntaan. Mäntynestesaippua riittää mainiosti puhdistusaineeksi. Huuhtele lauteet ja lattiat lopuksi runsaalla kylmällä vedellä.

Voisit tänä vuonna pitää reilummin taukoa treenaamisessa. Tutkimukset ja käytäntö ovat osoittaneet, että monesti urheilija osaa kyllä treenata oikeaoppisesti, mutta ei tahdo muistaa levätä. Ota tänään joulun pyhät rennommin ja treenaamisessa voisi olla jopa kokonaan taukoa. Kunto ei katoa minnekään viikossakaan. Kunto saattaa sen sijaan putkahtaa levon kautta esiin.

Jos kaipaat liikuntaa, tee pitkiä ja rauhallisia vaelluksia talvisessa maastossa. Kuuntele metsän ääniä ja nauti luonnon ihanista tuoksuista. Nyt on aika pysähtyä ihmettelemään elämän menoa, kiireettömästi. Anna joulun tunnelman valita sinut kohteeksi siellä puiden siimeksessä!

Joulun aikaan kuuluu rentoutuminen ja elämän syvimpien viisauksien pohtiminen. Etsi rauhallinen paikka ja varaa aikaa noin 15 min mietiskelyhetkelle. Pistä päähän tonttuhattu. Vedä muutaman kerran syvään henkeä, sulje sitten silmäsi ja anna mielesi täyttyä hyvillä ajatuksilla.

Luettele mielessäsi kaikkia niitä asioita joista olet kiitollinen: perhe, ystävät, terveys, toimintakyky, urheiluseura, sairauden poissaolo, oma koti, lämpö, kaunis kuusi, rauhallinen olotila jne. Kiitollisuuden tunne täyttää sinut vähitellen kokonaan!

Mietiskelyhetkesi lopuksi ole vielä hetken aikaa ihan hiljaa. Tämä hiljainen hetkesi antaa luvan olla paikallaan tekemättä mitään, suorittamatta mitään. Muomaat miten hienoa on välillä olla tekemättä mitään. Elämä koostuu pienistä, arvokkaista hetkistä, jotka menisivät ohi huomaamatta mitään. Hiljaisuus on parasta mahdollista elämän arvostamista. Olet sellaisen hiljaisen hetken arvoinen juuri nyt!

Avaa varovasti silmäsi ja nauti joulunajan kiireettömyydestä täysillä ja mietiskelyhetkesi myötä myös kiitollisuutta tuntien.

Turpaduunari toivottaa lukijoilleen terveystietoista joulua!

 

cropped-christer-sundqvist.jpegChrister Sundqvist
turpaduunari, ravintovalmentaja, biologi, filosofian tohtori

Monessa liemessä keitetty yllätyksellinen tietokirjailija ja suosittu bloggaaja. Tuttu turpaduunari, eli huumorin pilke silmäkulmassa esiintyvä terveysluennoitsija. Löydät lisää tietoa täältä: http://ravintokirja.fi/ 

Olisi kiva kuulla kommenttisi!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2018 Turpaduunari All Rights Reserved   

Theme Smartpress by Level9themes.