Sensuroimatonta terveys- ja kulttuurivalistusta. Mikäli olet tyytymätön sivustoon, kerro siitä minulle. Jos olet tyytyväinen, kerro siitä muille tiedonjanoisille. Yhteystiedot: Christer Sundqvist, biologi (FT), christer.sundqvist@ravintokirja.fi, 040-7529274, Helsinki

Turpaduunarin viikoittainen terveysohje

On taas uuden viikoittaisen terveysohjeen vuoro: AAMU KÄYNTIIN KUNNOLLA

TURPADUUNARIN TERVEYSOHJEET

Turpaduunarin terveysohjeet jatkuvat. Nyt on jaossa kaiken kaikkiaan 285. ja tämän vuoden 22. terveysohje. Tämä lähetetään terveyskirjeeni tilaajille (terveysohjeet ilmestyvät viikoittain).

*****************************

Turpaduunarin terveysohje numero 285
Jakelupäivä tiistaina 26.5.2020

AAMU KÄYNTIIN KUNNOLLA

Aamu aloittaa päivän. Jokaisen elämäsi päivän. Ei ole yhdentekevää mitä teet ensimmäiseksi. Aamusta alkaa hyvä päivä, jos niin haluamme. Ota talteen muutama vinkki.

Herää ajoissa. Mikään ei ole niin raivostuttavaa kuin se, että huomaa myöhästyvänsä aamupäivän tilaisuudesta, vain sen takia kun ei päässyt ajoissa sängystä ylös. Mieluummin vartti aikaisemmin silmät auki kuin puolitokkuraisena kiireen sekaan 15 min myöhemmin.

Juo lasi vettä. Lempeä herätys elimistöllesi on pieni määrä nestettä, mieluusti raikasta lähde- tai hanavettä. Jotkut hankkivat veden otsonointilaitteen saadakseen happirikkaasta vedestä ylimääräistä tarmoa päivään.

Oikea asenne. Olen havainnut, että päivä lähtee paremmin käyntiin, kun seuraavaan päivään valmistautuu jo etukäteen edellisenä iltana. Jokin aikaa vievä aamupuuha, voidaan ehkä tehdä osittain jo edellisenä iltana. Mieli rakennetaan siihen suuntaan edellisenä iltana, että aamu pääsee alkuun helpommin (ei pidä ”nousta sängystä väärällä jalalla”).

Aamupala. Useimmat asiantuntijat puolustavat laadukkaan aamupalan nauttimista – niin minäkin. Vain silloin jos ei kerta kaikkiaan aamulla mikään muu maistuu kuin se ”pakollinen” aamukahvi, niin maailma ei kaadu siihen, että laadukkaan aamupalan joko jättää kokonaan pois tai siirtää myöhemmäksi.

Tehokkuus huippuunsa aamupäivällä. Tiedän, että on aamu- ja iltaihmisiä. Väitän kuitenkin, että kaikkein vaativimmat työtehtävät kannattaa suorittaa aamupäivällä. Aikaisin tehdyksi saatu tehtävä (pienikin) motivoi sinua jatkamaan tehokkaasti päivää ja jos aamupäivän tehtävä ei tullut valmiiksi (hyvin yleistä) voi sitten rauhassa jatkaa sitä esimerkiksi lounaan jälkeen. Työ on saatu hyvälle alulle.

Aamun ensi hetki vain sinulle. Tämä voi olla tärkeä asia. Heräät sitten aamuun ilman herätyskelloa tai kellon piippaukseen, varaa itsellesi ensimmäiset sekunnit, minuutit. Jätä silmät vielä kiinni, osoita kiitollisuutta, että saat herätä uuteen aamuun. Mieti miltä tuntuu olla taas yhden aamun verran viisaampi, kiitollisempi, vanhempi.

Hyviä aamuja sinulle!

…………..

Voit varmistaa terveysohjeiden saannin omaan ja ystäväsi sähköpostiin 20 euron vuosimaksua vastaan.

Maksa 20 euroa tilille FI94 5723 3320 0772 65 (OKOYFIHH), Christerin Akatemia. Kirjoita viestikenttään sähköpostiosoitteesi (tai ystäväsi sähköpostiosoitteen mikäli tilaat terveysohjeen hänelle).

52 terveysohjetta vuonna 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ja 2020 – kerää koko sarja!

Kerro muillekin!

Rakkain terveisin,
Christer Sundqvist
biologi, FT
Lisätietoja: christer.sundqvist@ravintokirja.fi

Viimeisimmät artikkelit

Tässä esimerkkejä luentotarjonnastani

Käytä älliä ruokavalinnoissa: Tämä on suosituimpia luentoaiheitani. Alustan ja herätän keskustelua älykkäistä ruokavalinnoista, ruoan luonnollisuudesta, säilyvyydestä ja käytössä olevista ruoan lisäaineista sekä pohdin sitä, mikä on terveellistä arki- ja juhlaruokaa. Miten liikkujan pitää syödä? Onko ikääntyvän ihmisen otettava huomioon jotain erityistä ruokavalintojen suhteen? Keskustellaan yhdessä miten voisimme parantaa ruokaostostemme laatua. Sillä mitä valitset ruokakaupasta ostoskassiisi, on merkitystä. Sisältääkö kassisi juureksia vai eineksiä? Ruokavallankumous alkakoon nyt! Tämä luento muokkautuu helposti kaikenikäisille ja monille erilaisille yhteisöille. Kerro mikä on tavoitteesi luennon suhteen, niin saat tällä tavalla räätälöidyn luennon minulta.

Onni, terveys ja äly – elämäsi melodia: Terveystietoinen ja viisaan onnellinen elämä rakentuu yksinkertaisista osatekijöistä. Tule kuuntelemaan turpaduunarin melodioita! Filosofian tohtori ja suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on vauhdissa!

Terveystietoinen elämä: Terveellisestä elämäntavasta ei saa tehdä liian vaikeaa itselleen. Terveys säilyy vaikka välillä elää epäterveellisesti, mutta se mikä erottaa terveystietoisen muista ihmisistä, on se luontevuus ja rivakkuus mikä nähdään siinä paluussa terveellisten valintojen ääreen. Terveystietoinen oivaltaa, että niitä huonoja valintoja pitää välttää, ei sen takia että se olisi pakko, vaan sen takia, että hän pitää terveyttään erittäin suuressa arvossa.

Liikunta on lääke: Ihminen on luotu liikkumaan sopivasti ja monipuolisella tavalla. Liikunnalla voidaan ehkäistä sairauksia, hoitaa terveyttä ja kuntoutua monista pitkäaikaissairauksista. Luennolla mainitaan liikunnan teho tyypin 2 diabeteksessa, kohonneessa verenpaineessa, sydän- ja verisuonisairauksissa, lihavuuden hoidossa, astmassa, keuhkoahtaumataudissa, polven nivelrikossa, nivelreumassa, selkävaivoissa ja masennuksessa. Turpaduunari Sundqvist kehottaa tekemään liikunnasta pysyvä osa elintapamuutostasi.

Oivaltavaa urheilua: Filosofian tohtori, ravinto- ja urheiluvalmentaja sekä suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on useiden vuosien aikana kehittänyt kokonaisvaltaista urheiluvalmennusta. Hän kertoo käytännönläheisesti ja hauskasti miten hänen urheiluvalmennuksestaan on ollut hyötyä sekä huippu-urheilijoille että liikunnallista elämäntapaa noudattaville. Luennolla tarkastellaan näiden osa-alueiden merkitystä urheilumenestykselle: yksilöllisesti määritelty harjoitusohjelma, ravitsemukselliset näkökulmat, unen ja levon merkitys, urheilijan rentoutuminen, elämän kokonaisrasitus, urheilijan henkiset voimavarat.

Laadukas ravinto terveyden lähde: Turpaduunari kertoo laadukkaista ruokavalinnoista. Hänen neuvoillaan löydät keinoja etsiä älliä ruokakaupasta. Haluat ehkä laittaa laadukasta lounasta ja haluat löytää lisäaineetonta luomua? Luonnollisesti tämä on täysin mahdollista kuunneltuasi Christerin ohjeita!

Vireä vanhuus: Biologi Christer Sundqvist kertoo meille menestysreseptinsä miten säilyttää hyvä vire ja terveys iäkkäänä. Tarjolla on runsaasti tietoa terveystietoisesta elämästä. Huumoria, iloista rentoutta ja oivaltavaa ideointia kannattaa tulla kuulemaan!

Elämän kokonaisrasitus hallintaan: Huomioi päivittäiset haasteet, kehottaa biologi Sundqvist luennollaan. Kun epäviisaasti joudut rientämään paikasta toiseen tukka putkella, muista kompensoida tämä huomioimalla terveen elämän kaikki osatekijät täysimääräisinä: hyvä ravinto, kunnon lepo, hyvät ihmissuhteet, virkistävä liikunta.

Rentoutta ja hengähdyshetkiä kiireiselle ihmiselle: Biologi Christer Sundqvist vie meidät rentouden maailmaan tällä luennollaan. Opi arvostamaan arjen hengähdyshetkiä. Muista oleskella puhtaassa ilmassa. Vedä keuhkoihin puhdasta ilmaa ja nauti siitä miten puhdas ilma vienosti koskettelee paljasta ihoasi. Voiko elämässä olla mitään ihanampaa? Älä stressaa! Et voi ratkaista yhtäkään ongelmaa stressaamalla itsesi puolikuolleeksi. Pidä siis itsesi täysillä elossa rennolla elämänasenteella. Nauti tästä hetkestä. Tartu kiinni ohikiitävään hetkeen, sillä elämä koostuu pienistä ihmeistä, jotka näemme vasta kun huomaamme pysähtyä niiden äärelle, hetki hetkeltä.

Aivot ja ravinto: Biologi Christer Sundqvist kertoo siitä mikä on parasta mahdollista aivoruokaa. Hyvä ruoka – hyvä mieli. Keskustelemme siitä miten voimme pitää aivot kirkkaana täsmäruoalla. Luennolla esitellään uutta aivotutkimusta selkokielellä. Varautukaa yllätyksiin!

Ruokaa suurella sydämellä: Huolehdi sydämesi kunnosta syömällä oikein terveellistä ruokaa, kehottaa biologi Christer Sundqvist. Yleisö saa alusta lähtien osallistua vilkkaaseen keskusteluun verenpaineen hoidosta ravinnolla, tarvitaanko kolesterolilääkkeitä ja millaisella ruoalla sydän lyö parhaiten. Kuuntele uusimmat sydäntutkimukset selkokielellä esitettynä.

Miten vatsasi voi? Biologi Christer Sundqvist kertoo parhaimmat vinkit miten suoliston saa toimimaan mahdollisimman hyvin. Keskustelemme hyvistä bakteereista ja siitä miten tärkeässä roolissa on suoliston hyvä terveys. Varautukaa yllätyksiin! Uusia suolistotutkimuksia saatte kuulla selkokielellä.

Rasvaista tarinaa: Ravintorasvat ja niiden terveellisyys tai vaarallisuus ovat jo pitkään aikaansaaneet kiihkeitä keskusteluja ja jopa väittelyjä. Biologi Christer Sundqvistin tieteellisiin tutkimuksiin pohjaavan alustuksen pohjalta keskustellaan luonnollisten rasvalähteiden terveyshyödyistä. Korkean kolesterolin negatiiviset terveysvaikutukset ja sen hoitoon käytettävien lääkkeiden sivuvaikutukset, ovat myös kuuma puheenaihe.

Ravitsemuksen kiistanaiheet ja tulevaisuuden näkymät: Läpi vuosikymmenten on kiistelty optimaalisesta ravinnosta. Löytyykö totuus kaurapuurosta myös tulevaisuudessa? Biologi Christer Sundqvist kertoo alustuksessaan mm. nutrigenomiikasta, tieteenalasta joka tutkii ravinto- ja perintötekijöiden yhteisvaikutuksia. Alustuksen pohjalta keskustellaan ravitsemuksen kiistanaiheista ja ravitsemustieteen tulevaisuuden näkymistä.

Reuman virallinen, täydentävä ja vaihtoehtoinen hoito: Luennolla esitellään reuman Käypä hoito suositukset ja käydän niiden pohjalta rakentavaa ja samalla kriittistä keskustelua. Hyviksi koettuja täydentäviä hoitomuotoja tuodaan esille ja tarkastellaan voiko olla apua jostakin vaihtoehtoisesta hoidosta.

Kolme tapaa hoitaa diabetes: virallisesti, täydentävästi ja vaihtoehtoisesti: Suositussa diabetesluennossaan biologi Sundqvist tuo esille koko kirjon erilaisia tapoja hoitaa tämä vakava sairaus yksilöllisesti tyydyttävällä tavalla.

Lisäksi tunteja, päiviä, viikkoja, kuukausia, jopa vuoden kestäviä koulutuksia ravinnosta, levosta, liikunnasta ja terveydestä. Varsinaista terveystykitystä!

Pötyä sanoo Reijo Laatikainen

Kirjoittaja: Christer Sundqvist

Ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen on kirjoittanut mielenkiintoisen kirjan ruokaan liittyvästä humpuukista.

Pötypuheita

Mielestäni kirjalla on aivan oivallinen nimi: Pötyä pöydässä.

Pöty voi tarkoittaa ruokaa, mutta myös perätöntä puhetta, palturia. Kuka puhuu pötyä ruoasta? Esimerkiksi tällainen ihminen:

”Pötypuheiden esittäjillä on usein massiivinen määrä seuraajia sosiaalisessa mediassa. Heidän yksinkertaistava, ivallinen ja mustavalkoinen viestintätyylinsä kerää erittäin paljon seuraajia. Sekä Facebookissa että Twitterissä näkyy selvästi ilmiö, että huuhaajuttuja levittävillä on tyypillisesti 10-100-kertainen määrä seuraajia kuin aihepiirin pitkäaikaisella tutkijalla. 

Yksi pötypuheiden esittäjän keskeinen piirre on myös se, että hän ei siedä kritiikkiä. Hän on kyllä kova arvostelemaan muita, mutta hänelle ei voi antaa kritiikkiä. Hän sulkee helposti keskustelun ulkopuolelle sellaiset, jotka kritisoivat kohteliaastikin hänen näkemyksiään ja väitteitään. Hän palvelee vain opetuslapsiaan.

Koulutus ei tee täysin immuuniksi pötypuheille. Ravitsemustiedettä pääaineenaan opiskelleilla on kuitenkin selvästi pienempi vaara haksahtaa humpuukin palvojiksi kuin sellaisella, joka ei ymmärrä ravitsemustieteistä edes perusteita. Laajasti ottaen esimerkiksi lääkäreiden tietotaito ravitsemusasioissa on melko vaatimatonta, koska lääkärinkoulutus sisältää keskimäärin vain hyvin vähän ravitsemustiedettä. Lääkärin perehtyminen ravitsemukseen on lähes täysin kiinni hänen omasta kiinnostuksestaan. Vertailun vuoksi ravitsemusterapeutin opinnot sisältävät ravitsemusterapian, ravitsemustieteen ja elintarviketieteen opintoja kaksi kolmasosaa koko tutkinnosta. Lääkäreiden vähäinen ravitsemuskoulutus saattaa olla ainakin osasyynä sille, että lääkärijoukoista putkahtelee silloin tällöin ravintohömppään höyrähtäneitä. Kannattaa siis aina tutkia, onko ravintoväitteiden ja -dogmien esittäjällä ravitsemustieteellinen koulutus vai ei. Luottaisitko esimerkiksi ilmastonmuutosasioissa enemmän ilmastotutkijoita vai sammakoista tai pihlajanmarjoista ennustajaa?”

No joo, oikeassahan Reijo on. Tieto ravitsemuksesta lisää tietenkin taitoa punnita mikä on oikealla tolalla ravitsemusväitteissä. Tosin pitää aina muistaa, että ravitsemustiede on onnettoman epätäsmällistä tiedettä verratessamme esimerkiksi fysiikkaan tai matematiikkaan. Ihmisyksilö on niin monimutkainen, että tarkimmissakin ravitsemuskokeissa saatetaan saada hyvinkin vaihtelevia tuloksia. Ravitsemuspuolen tieteilijät tahtovat unohtaa tämän seikan innostuessaan ylistämään laajoja tietojaan ruokapuolesta.

Reijo on kerännyt inhottavan kattavan listan perättömien ravintoväitteden tyypillisistä piirteistä:

• Asia kuulostaa aivan liian hyvältä tai pahalta ollakseen totta.
• Luvataan nopeaa ratkaisua terveysongelmaan.
• Kuulet asiasta vain niiltä, joilla on kaupallinen intressi kyseiseen tuotteeseen tai palveluun (markkinoijalta, keksijältä, valmistajalta, osakkeenomistajalta).
• Väite on hoitosuositusten ja pitkäaikaisen hoitokäytännön vastainen.
• Nettisivulla tai mainoksessa toimiva taho toimii ulkomailta käsin eikä yrityksen avainhenkilöitä tai yhteystietoja ole julkaistu sivuilla.
• Tuotetta tai palvelua myydään ainoastaan verkostomarkkinoinnilla.
• Tuotteeseen tai palveluun liittyy ulkomailla tehtävät kalliit laboratoriotutkimukset, joita ei käytetä yleisesti terveydenhuollossa.
• Keskeisimmät argumentit perustuvat esimerkiksi luonnollisuuden tai ikiaikaisuuden ja keinotekoisuuden tai kemianteollisuuden lopputuotteen vastakkainasetteluun.
• Väitteet ovat maalaisjärjen vastaisia.
• Vedotaan ulkomaisiin huippuasiantuntijoihin kotimaisten sijaan.
• Esitetään lukuisia tieteellisiä viitteitä, jotka liittyvät aiheeseen vain minimaalisesti tai eivät lainkaan.
• Valikoidaan ja esitellään yksistään sellaisia tutkimuksia, jotka tukevat omaa ajattelua.
• Viestinnän perustana on julkkis (esim. urheilija, näyttelijä tai poliitikko) ja hänen mielipiteensä, ei tutkittu tieto.
• Pötypuhuja asemoi itsensä tuulimyllyjä vastaan taistelevaksi kyvykkääksi marttyyriksi.
• Väitetään ravitsemusterapeuttien ja -tieteilijöiden sekä -tutkijoiden olevan tyhmiä, ajastaan jälkeenjääneitä tai lahjottuja.
• Esitetään yksipuolinen näkökulma, jota ajetaan kuin käärmettä pyssyyn: ”Sokeri on myrkkyä.” ”Kaikki tarvitsevat lisäravinteita.” ”Ravintosuositukset on teollisuuden masinoimat.”
• Käytetään runsaasti ylisanoja, kuten ”kymmenen parantavaa kasvin X ominaisuutta”, ”superruokien aatelia” ja niin edelleen.
• Kehutaan omia laajoja potilaskokemuksia ja nostetaan esiin superhyvin onnistuneita esimerkkitapauksia. Koskaan ei myönnetä, että osa asiakkaista ei hyödy ohjeista tai saa jopa haittaa tuotteesta, palvelusta tai ideologian noudattamisesta.

Mihin voi luottaa?

Jos yllä näkyvässä listassa on humpuukimaakareiden tyypilliset piirteet listattuna, niin mistä sitten tuntee luotettavaa tietoa tarjoavan asiantuntijan? Reijon mielestä ravitsemusasiantuntijoita ovat ravitsemustiedettä ja ravitsemusterapiaa pääaineenaan yliopistossa lukeneet henkilöt.

Reijon mielipidettä ravitsemuksen asiantuntijuudesta voi tottakai pitää aika rajoittuneena. Tunnen useita biokemistejä, lääkäreitä, kaikenmaailman dosentteja, jopa diplomi-insinöörejä, joilla on mahdottoman laaja tieto ravitsemuksesta. Laajan tiedon lisäksi tämä porukka ei ole niin yhdestä puusta veistettyä kuin virallisen koulutuksen saaneet ravitsemusterapeutit, joiden kyky raivostuttaa meitä laajemmin ravitsemusta seuraavia on aivan ilmiömäinen. Esimerkiksi näitä ravitsemusterapeutteja opettavan Ursula Schwabin suhteen olen useita kertoja vaipunut epätoivoon. Penaalin terävin kynä hän ei ole.

Suoraa puhetta

Reijo on aika suorasukainen määritellessään pahimmat pötypuhujat. Reijo pitää jopa ällistyttävänä, miten näyttelijät, urheilijat ja kokit ilman mitään ravitsemustieteen, lääketieteen tai elintarviketieteen koulutusta kelpaavat ihmisille terveysneuvojen antajiksi. Reijon mielestä vaikuttaa siltä, että kuka tahansa, joka on riittävän kaunis, lihaksikas tai menestynyt, pystyy toimimaan ihmisten mielestä pätevänä ravintovalmentajana. Aika ilkeästi sanottu, mutta kai Reijolla on tähän varaa.

Ihmisten hyväuskoisuudella ei näytä olevan rajoja, sanoo Reijo ja antaa esimerkin:

”Julkkiskokit ovat saaneet lähes jumalallisen statuksen. He saattavat olla julkisuudessa kertomassa, miten pielessä vaikkapa  suola- tai margariinisuositukset ovat. Medialle näyttää harvemmin tulevan mieleen kyseenalaistaa ja osoittaa, että julkkiskokin ravintola on business, jonka kuuluu hivellä ruokailijan makuhermoja – oli ruoka terveellistä tai ei. Tavoite on saada aikaan miellyttävä makuelämys sekä juottaa ja syöttää ruokaa niin paljon kuin mahdollista, jotta kassakone kilisee. Suolan ja voin vaarojen vähättely on luonnollisesti ravintoloitsijan etu. Runsas suolan käyttö lisää oluen ja muiden juomien myyntiä. Kokkien ymmärrys terveyden ja ravitsemuksen välisistä monimutkaisista yhteyksistä on lisäksi heikkoa. Kokit yleensä myös vetoavat luonnollisuuteen ja ikiaikaisuuteen, mikä puhuttelee kemikaalipelkoista kansanosaa. Kokkien piiristä kumpuaakin näistä ja monesta muusta syystä johtuen varsin eriskummallisia väitteitä, eikä urheilijat ja näyttelijät ole tässä suhteessa parempia. Medialle julkkikset tuovat tietystä massiivisen määrän klikkejä, jotka ovat ensiarvoisia mainostulojen saamiseksi.”

Minulle jää mysteeriksi miksi Reijo purkaa pahaa oloaan huonolta maistuvasta margariinista ruoanvalmistuksen asiantuntijoille. Voin ylivertainen maku ja suolan merkitys ruoanvalmistuksessa tuskin sinällään kilisyttävät kassakoneita. Kyllä voita ja suolaa käytetään ravintoloissa ja kotona koska se tekee ruoasta maistuvampaa ihan sellaisenaan.

Kirjassa on paljon hyvää tietoa

Lukijan ei pidä huolestua kirjan sisällöstä. Olen tähän arviooni kasannut ne pahimmat puutteet. Kirja on ainakin 90-prosenttisesti timanttisen hyvää tietoa tarjoava kirja. Lopetetaan tämä kirjoitus upeaan tekstiin esimerkkinä Reijon asiantuntijuudesta:

”Kasvikset pitää syödä raakana
Raakaravinnon nimeen vannovat ovat sitä mieltä, että raakaravinto on ainoa tapa syödä kasviksia, hedelmiä ja marjoja. Muutoinkin varsin yleinen käsitys tuntuu olevan, että kypsentämättöminä kasvikunnan tuotteet ovat terveellisempiä.

Asia ei ole kuitenkaan näin yksiselitteinen. Vesiliukoiset vitamiinit haihtuvat helposti keittämisen ja pitkäkestoisen kuumentamisen aikana. Esimerkiksi parsakaalia 15–30 minuuttia keittäessä siitä häviää noin puolet C-vitamiinista sekä folaattista ja joistakin muista B-ryhmän vitamiineista. Wokkauksen tai höyryttämisen aikana niitä häviää noin 10–20 %. Sen sijaan hivenaine-, mineraali- ja rasvaliukoisten vitamiinien pitoisuuksiin keittäminen, paistaminen tai hauduttaminen ei yleensä vaikuta. Vaikka kypsentäminen veisikin noin 25 % kasvisten vesiliukoisten vitamiinien pitoisuudesta, on niitä vielä 75 % jäljellä – kaikki ei suinkaan ole tuhoutunut.

Joidenkin vitamiinien ja hivenaineiden imeytyminen paranee kypsennettäessä. Lykopeenin ja beetakaroteenin sekä joidenkin muiden ravintoaineiden imeytyminen paranee noin 2–6-kertaiseksi, kun kasvikset kypsennetään. Proteiinin imeytyminen paranee myös kypsennettäessä. Kaikkein parhaiten tämä on osoitettu kananmunilla. Raa’an kananmunan proteiinista imeytyy ja on kehon käytettävissä noin puolet ja keitetyn noin 90 %. Pakastamisen vaikutus esimerkiksi marjojen C-vitamiinipitoisuuteen on yllättävän vähäinen, noin 5–10 %:n luokkaa. Kasviksia, hedelmiä ja marjoja kannattaa syödä sekä raakana että kypsennettynä. Mitä pienempi vesimäärä on käytössä ja mitä vähemmän kasvikset ovat vedessä, sitä pienempi on vesiliukoisten vitamiinien hävikki. Älä turhaan pidä kypsennettyjä kasviksia huonoarvoisina.”

Hyvä kirja.

cropped-christer-sundqvist.jpegChrister Sundqvist
turpaduunari, ravintovalmentaja, biologi, filosofian tohtori

Monessa liemessä keitetty yllätyksellinen tietokirjailija ja suosittu bloggaaja. Tuttu turpaduunari, eli huumorin pilke silmäkulmassa esiintyvä terveysluennoitsija. Löydät lisää tietoa täältä: http://ravintokirja.fi/ 

2 thoughts on “Pötyä sanoo Reijo Laatikainen”

  1. Schwab on puhunut monta kertaa pötyä. Siitä on todisteet. Ei taida kuitenkaan kelvata esimerkiksi Reijolle.

    Sami Uusitalo
    Dipl. ins. Kauniainen

  2. ”Väitetään ravitsemusterapeuttien ja -tieteilijöiden sekä -tutkijoiden olevan tyhmiä, ajastaan jälkeenjääneitä tai lahjottuja.”

    ”Kenen leipää syöt, sen lauluja laulat.” pätee niin sysiin kuin seppiinkin.

Olisi kiva kuulla kommenttisi!

© 2020 Turpaduunari All Rights Reserved   

Theme Smartpress by Level9themes.