Sensuroimatonta terveys- ja kulttuurivalistusta. Mikäli olet tyytymätön sivustoon, kerro siitä minulle. Jos olet tyytyväinen, kerro siitä muille tiedonjanoisille. Yhteystiedot: Christer Sundqvist, biologi (FT), christer.sundqvist@ravintokirja.fi, 040-7529274, Helsinki

Turpaduunarin viikoittainen terveysohje

On taas uuden viikoittaisen terveysohjeen vuoro: AAMU KÄYNTIIN KUNNOLLA

TURPADUUNARIN TERVEYSOHJEET

Turpaduunarin terveysohjeet jatkuvat. Nyt on jaossa kaiken kaikkiaan 285. ja tämän vuoden 22. terveysohje. Tämä lähetetään terveyskirjeeni tilaajille (terveysohjeet ilmestyvät viikoittain).

*****************************

Turpaduunarin terveysohje numero 285
Jakelupäivä tiistaina 26.5.2020

AAMU KÄYNTIIN KUNNOLLA

Aamu aloittaa päivän. Jokaisen elämäsi päivän. Ei ole yhdentekevää mitä teet ensimmäiseksi. Aamusta alkaa hyvä päivä, jos niin haluamme. Ota talteen muutama vinkki.

Herää ajoissa. Mikään ei ole niin raivostuttavaa kuin se, että huomaa myöhästyvänsä aamupäivän tilaisuudesta, vain sen takia kun ei päässyt ajoissa sängystä ylös. Mieluummin vartti aikaisemmin silmät auki kuin puolitokkuraisena kiireen sekaan 15 min myöhemmin.

Juo lasi vettä. Lempeä herätys elimistöllesi on pieni määrä nestettä, mieluusti raikasta lähde- tai hanavettä. Jotkut hankkivat veden otsonointilaitteen saadakseen happirikkaasta vedestä ylimääräistä tarmoa päivään.

Oikea asenne. Olen havainnut, että päivä lähtee paremmin käyntiin, kun seuraavaan päivään valmistautuu jo etukäteen edellisenä iltana. Jokin aikaa vievä aamupuuha, voidaan ehkä tehdä osittain jo edellisenä iltana. Mieli rakennetaan siihen suuntaan edellisenä iltana, että aamu pääsee alkuun helpommin (ei pidä ”nousta sängystä väärällä jalalla”).

Aamupala. Useimmat asiantuntijat puolustavat laadukkaan aamupalan nauttimista – niin minäkin. Vain silloin jos ei kerta kaikkiaan aamulla mikään muu maistuu kuin se ”pakollinen” aamukahvi, niin maailma ei kaadu siihen, että laadukkaan aamupalan joko jättää kokonaan pois tai siirtää myöhemmäksi.

Tehokkuus huippuunsa aamupäivällä. Tiedän, että on aamu- ja iltaihmisiä. Väitän kuitenkin, että kaikkein vaativimmat työtehtävät kannattaa suorittaa aamupäivällä. Aikaisin tehdyksi saatu tehtävä (pienikin) motivoi sinua jatkamaan tehokkaasti päivää ja jos aamupäivän tehtävä ei tullut valmiiksi (hyvin yleistä) voi sitten rauhassa jatkaa sitä esimerkiksi lounaan jälkeen. Työ on saatu hyvälle alulle.

Aamun ensi hetki vain sinulle. Tämä voi olla tärkeä asia. Heräät sitten aamuun ilman herätyskelloa tai kellon piippaukseen, varaa itsellesi ensimmäiset sekunnit, minuutit. Jätä silmät vielä kiinni, osoita kiitollisuutta, että saat herätä uuteen aamuun. Mieti miltä tuntuu olla taas yhden aamun verran viisaampi, kiitollisempi, vanhempi.

Hyviä aamuja sinulle!

…………..

Voit varmistaa terveysohjeiden saannin omaan ja ystäväsi sähköpostiin 20 euron vuosimaksua vastaan.

Maksa 20 euroa tilille FI94 5723 3320 0772 65 (OKOYFIHH), Christerin Akatemia. Kirjoita viestikenttään sähköpostiosoitteesi (tai ystäväsi sähköpostiosoitteen mikäli tilaat terveysohjeen hänelle).

52 terveysohjetta vuonna 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ja 2020 – kerää koko sarja!

Kerro muillekin!

Rakkain terveisin,
Christer Sundqvist
biologi, FT
Lisätietoja: christer.sundqvist@ravintokirja.fi

Viimeisimmät artikkelit

Tässä esimerkkejä luentotarjonnastani

Käytä älliä ruokavalinnoissa: Tämä on suosituimpia luentoaiheitani. Alustan ja herätän keskustelua älykkäistä ruokavalinnoista, ruoan luonnollisuudesta, säilyvyydestä ja käytössä olevista ruoan lisäaineista sekä pohdin sitä, mikä on terveellistä arki- ja juhlaruokaa. Miten liikkujan pitää syödä? Onko ikääntyvän ihmisen otettava huomioon jotain erityistä ruokavalintojen suhteen? Keskustellaan yhdessä miten voisimme parantaa ruokaostostemme laatua. Sillä mitä valitset ruokakaupasta ostoskassiisi, on merkitystä. Sisältääkö kassisi juureksia vai eineksiä? Ruokavallankumous alkakoon nyt! Tämä luento muokkautuu helposti kaikenikäisille ja monille erilaisille yhteisöille. Kerro mikä on tavoitteesi luennon suhteen, niin saat tällä tavalla räätälöidyn luennon minulta.

Onni, terveys ja äly – elämäsi melodia: Terveystietoinen ja viisaan onnellinen elämä rakentuu yksinkertaisista osatekijöistä. Tule kuuntelemaan turpaduunarin melodioita! Filosofian tohtori ja suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on vauhdissa!

Terveystietoinen elämä: Terveellisestä elämäntavasta ei saa tehdä liian vaikeaa itselleen. Terveys säilyy vaikka välillä elää epäterveellisesti, mutta se mikä erottaa terveystietoisen muista ihmisistä, on se luontevuus ja rivakkuus mikä nähdään siinä paluussa terveellisten valintojen ääreen. Terveystietoinen oivaltaa, että niitä huonoja valintoja pitää välttää, ei sen takia että se olisi pakko, vaan sen takia, että hän pitää terveyttään erittäin suuressa arvossa.

Liikunta on lääke: Ihminen on luotu liikkumaan sopivasti ja monipuolisella tavalla. Liikunnalla voidaan ehkäistä sairauksia, hoitaa terveyttä ja kuntoutua monista pitkäaikaissairauksista. Luennolla mainitaan liikunnan teho tyypin 2 diabeteksessa, kohonneessa verenpaineessa, sydän- ja verisuonisairauksissa, lihavuuden hoidossa, astmassa, keuhkoahtaumataudissa, polven nivelrikossa, nivelreumassa, selkävaivoissa ja masennuksessa. Turpaduunari Sundqvist kehottaa tekemään liikunnasta pysyvä osa elintapamuutostasi.

Oivaltavaa urheilua: Filosofian tohtori, ravinto- ja urheiluvalmentaja sekä suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on useiden vuosien aikana kehittänyt kokonaisvaltaista urheiluvalmennusta. Hän kertoo käytännönläheisesti ja hauskasti miten hänen urheiluvalmennuksestaan on ollut hyötyä sekä huippu-urheilijoille että liikunnallista elämäntapaa noudattaville. Luennolla tarkastellaan näiden osa-alueiden merkitystä urheilumenestykselle: yksilöllisesti määritelty harjoitusohjelma, ravitsemukselliset näkökulmat, unen ja levon merkitys, urheilijan rentoutuminen, elämän kokonaisrasitus, urheilijan henkiset voimavarat.

Laadukas ravinto terveyden lähde: Turpaduunari kertoo laadukkaista ruokavalinnoista. Hänen neuvoillaan löydät keinoja etsiä älliä ruokakaupasta. Haluat ehkä laittaa laadukasta lounasta ja haluat löytää lisäaineetonta luomua? Luonnollisesti tämä on täysin mahdollista kuunneltuasi Christerin ohjeita!

Vireä vanhuus: Biologi Christer Sundqvist kertoo meille menestysreseptinsä miten säilyttää hyvä vire ja terveys iäkkäänä. Tarjolla on runsaasti tietoa terveystietoisesta elämästä. Huumoria, iloista rentoutta ja oivaltavaa ideointia kannattaa tulla kuulemaan!

Elämän kokonaisrasitus hallintaan: Huomioi päivittäiset haasteet, kehottaa biologi Sundqvist luennollaan. Kun epäviisaasti joudut rientämään paikasta toiseen tukka putkella, muista kompensoida tämä huomioimalla terveen elämän kaikki osatekijät täysimääräisinä: hyvä ravinto, kunnon lepo, hyvät ihmissuhteet, virkistävä liikunta.

Rentoutta ja hengähdyshetkiä kiireiselle ihmiselle: Biologi Christer Sundqvist vie meidät rentouden maailmaan tällä luennollaan. Opi arvostamaan arjen hengähdyshetkiä. Muista oleskella puhtaassa ilmassa. Vedä keuhkoihin puhdasta ilmaa ja nauti siitä miten puhdas ilma vienosti koskettelee paljasta ihoasi. Voiko elämässä olla mitään ihanampaa? Älä stressaa! Et voi ratkaista yhtäkään ongelmaa stressaamalla itsesi puolikuolleeksi. Pidä siis itsesi täysillä elossa rennolla elämänasenteella. Nauti tästä hetkestä. Tartu kiinni ohikiitävään hetkeen, sillä elämä koostuu pienistä ihmeistä, jotka näemme vasta kun huomaamme pysähtyä niiden äärelle, hetki hetkeltä.

Aivot ja ravinto: Biologi Christer Sundqvist kertoo siitä mikä on parasta mahdollista aivoruokaa. Hyvä ruoka – hyvä mieli. Keskustelemme siitä miten voimme pitää aivot kirkkaana täsmäruoalla. Luennolla esitellään uutta aivotutkimusta selkokielellä. Varautukaa yllätyksiin!

Ruokaa suurella sydämellä: Huolehdi sydämesi kunnosta syömällä oikein terveellistä ruokaa, kehottaa biologi Christer Sundqvist. Yleisö saa alusta lähtien osallistua vilkkaaseen keskusteluun verenpaineen hoidosta ravinnolla, tarvitaanko kolesterolilääkkeitä ja millaisella ruoalla sydän lyö parhaiten. Kuuntele uusimmat sydäntutkimukset selkokielellä esitettynä.

Miten vatsasi voi? Biologi Christer Sundqvist kertoo parhaimmat vinkit miten suoliston saa toimimaan mahdollisimman hyvin. Keskustelemme hyvistä bakteereista ja siitä miten tärkeässä roolissa on suoliston hyvä terveys. Varautukaa yllätyksiin! Uusia suolistotutkimuksia saatte kuulla selkokielellä.

Rasvaista tarinaa: Ravintorasvat ja niiden terveellisyys tai vaarallisuus ovat jo pitkään aikaansaaneet kiihkeitä keskusteluja ja jopa väittelyjä. Biologi Christer Sundqvistin tieteellisiin tutkimuksiin pohjaavan alustuksen pohjalta keskustellaan luonnollisten rasvalähteiden terveyshyödyistä. Korkean kolesterolin negatiiviset terveysvaikutukset ja sen hoitoon käytettävien lääkkeiden sivuvaikutukset, ovat myös kuuma puheenaihe.

Ravitsemuksen kiistanaiheet ja tulevaisuuden näkymät: Läpi vuosikymmenten on kiistelty optimaalisesta ravinnosta. Löytyykö totuus kaurapuurosta myös tulevaisuudessa? Biologi Christer Sundqvist kertoo alustuksessaan mm. nutrigenomiikasta, tieteenalasta joka tutkii ravinto- ja perintötekijöiden yhteisvaikutuksia. Alustuksen pohjalta keskustellaan ravitsemuksen kiistanaiheista ja ravitsemustieteen tulevaisuuden näkymistä.

Reuman virallinen, täydentävä ja vaihtoehtoinen hoito: Luennolla esitellään reuman Käypä hoito suositukset ja käydän niiden pohjalta rakentavaa ja samalla kriittistä keskustelua. Hyviksi koettuja täydentäviä hoitomuotoja tuodaan esille ja tarkastellaan voiko olla apua jostakin vaihtoehtoisesta hoidosta.

Kolme tapaa hoitaa diabetes: virallisesti, täydentävästi ja vaihtoehtoisesti: Suositussa diabetesluennossaan biologi Sundqvist tuo esille koko kirjon erilaisia tapoja hoitaa tämä vakava sairaus yksilöllisesti tyydyttävällä tavalla.

Lisäksi tunteja, päiviä, viikkoja, kuukausia, jopa vuoden kestäviä koulutuksia ravinnosta, levosta, liikunnasta ja terveydestä. Varsinaista terveystykitystä!

Bongaa psykopaatti!

Kirjoittaja: Christer Sundqvist

Tapasit eräänä päivänä yllättäen puheliaan, ulospäin suuntautuneen henkilön, jolla oli aivan tavattoman hurmaava luonne. Häntä ympäröi suurellisuuden karisma. Hän osoitti kyvyttömyyttä katumukseen ja syyllisyydentuntoon, eikä hänellä liioin ollut kykyä empatiaan. Lisäksi hän osoittautui patologiseksi valehtelijaksi. Hän on epärehellinen, holtiton ja hän manipuloi koko ajan. Mutta osaa hän olla niin ihana!

Hänen tunne-elämänsä on latteaa, mutta hän voi tehdä jotain todella yllättävää hetken mielijohteesta, sillä hän tylsistyy helposti tavalliseen elämään. Hänen käytöksensä kontrolloimattomuuteen saa tottua. Kuulet läheisiltä miten hänellä oli varhain elämässä käytösongelmia, jopa kartutti rikosrekisteriään nuorena ja aikuisena hän käyttäytyy ajoittain hyvinkin epäsosiaalisesti. Loisivalla elämäntyylillään hän voi olla hyvinkin ärsyttävä kumppani. Pitkäaikaisten tavoitteiden puute ja vastuuttomuus omista teoista on silmiinpistävä piirre. Hän on jäänyt kiinni irtosuhteiden harrastamisesta. Annoin nämä ikävät asiat anteeksi, koska hän lupasi parantaa tapansa. Hän jäi kiinni rikoksesta ja sai tuomion, mutta teki rikkeitä ehdollisen vapaustuomion aikana. Rikosten moninaisuus hämmästyttää minua. Mutta hän on usein niin ihana ja rakastan häntä tosi paljon.

Mitä tehdä tällaisessa tilanteessa?

Pakene! Hae lähestymiskieltoa! Jos hän soittaa sinulle, katkaise välittömästi puhelu, sillä hän on hurmaavasti puhuva psykopaatti ja hän tuhoaa elämäsi sääliä tuntematta. Tällaista ruotsalainen tietokirjailija Thomas Erikson neuvoo tekemään kun haastattelen häntä tänään 25.1.2018 kirjan julkistustilaisuudessa, sillä psykopaattia on turha lähteä kouluttamaan. Kerran psykopaatti – aina psykopaatti.

Kun yksi uhri kyllästyttää psykopaattia tai hän tulee torjutuksi, hän etsii uuden uhrin. Hän on tavallisesti mies, mutta naispuolisia psykopaatteja on toki olemassa.

Psykopaateista ympärillämme (Atena, 2018) on karmaiseva kirja, jota turpaduunari kuitenkin suosittelee kaikille. Otetaan yksi pieni ote kirjasta. Kirjailija kertoo omasta kokemuksestaan tähän tyyliin:

”Ensimmäinen arkipäivän psykopaattisuuteen liittyvä esimerkkini on omakohtainen. Olen kirjoittanut useita kirjoja, ja kun ensimmäinen trillerini julkaistiin, sain sähköpostiviestin nuorelta naiselta, joka halusi kirjailijaksi. Hän oli lukenut kirjani: se oli hänestä aivan fantastinen, ja nyt hän halusi tietää voisinko auttaa häntä eteenpäin. Minulla on yksinkertainen strategia lukijoideni suhteen. Arvostan kaikenlaisia yhteydenottoja, ja luen vaikkapa tätä kirjaa koskevat ajatuksesi mielihyvin. Vastaan viesteihin kuitenkin useimmiten vain kerran. Minulla ei ole mahdollisuutta ryhtyä pitkällisempiin viestinvaihtoihin, koska teen töitä kuusi päivää viikossa. Meilasin naiselle jonkinlaisen standardivastauksen enkä ajatellut asiaa sen koommin. Nainen kuitenkin lähetti yhä uusia ja uusia viestejä, ja kun en vastannut, hänen sävynsä muuttui aggressiivisemmaksi.

Hiukan myöhemmin silloinen avopuolisoni sai sähköpostin, jossa ilmoitettiin että kyseinen nuori nainen – joka tuossa vaiheessa esiintyi täysin eri nimellä – oli aloittanut suhteen kanssani, ja olimme menossa naimisiin. Sekä avopuolisoni että minä ällistyimme aika lailla, sillä sähköpostiviestissä oli melkoinen lista vakavia syytöksiä minua vastaan. Siinä sanottiin, että olin heilastellut lähes sadan nuoren naisen kanssa ja että vähintään kaksikymmentä heistä odotti lastani. Kaikki tämä parissa kuukaudessa! (Pikku hiljaa tapahtumat johtivat siihen, että ilmoitin asiasta poliisille, ja hölmistynyt poliisi ihmetteli, miten ylipäänsä ehdin tehdä töitä kun tahtini on tämä.) Älyttömyyksiä oli enemmänkin, enkä tässä käsittele niitä kaikkia. Avopuolisoni sai yhteensä viitisenkymmentä sähköpostiviestiä. Niiden sisältö vaihteli, mutta teema oli aina sama.

Samaan aikaan minä sain samalta nuorelta naiselta taitavasti kirjoitettuja rakkauskirjeitä. Hänellä oli hirvittävä ikävä minua. Hän kaipasi sitä, että taas näkisimme. Eikö meidän kuitenkin pitäisi vilkaista sitä Tukholman keskustan asuntoa? Facebook-profiilini oli ollut avoin, joten hän oli keräillyt valtavan määrän tietoa minusta ja yksityiselämästäni, mikä johti siihen, että osa hänen kirjoituksistaan kuulosti varsin järkeenkäyviltä. (Teitä on nyt varoitettu – et tiedä kuka näkee mitä teet netissä ja mihin he voivat tietojaan käyttää.)

Tätä kesti puolisen vuotta, ennen kuin poliisi onnistui pysäyttämään naisen. Koko homma oli varsin edistynyttä stalkkausta. Nainen käytti sosiaalista mediaa hyväkseen ja onnistui järjestämään minut varsin huonoon valoon, muun muassa kirjailijakollegoideni silmissä. Minulle koko juttu oli nolo ja hirveä – aluksi en edes tiennyt kuka nainen oli.

Friikki, ajattelet nyt. Tuiki tavallinen sekopää. Noita kyllä riittää. Ehkä. Kuvio oli joka tapauksessa selvä. Poliisin selvityksistä kävi ilmi, että nainen oli tehnyt saman ainakin kerran aikaisemmin. Silloinkin uhri oli ollut häntä itseään huomattavasti vanhempi mies, kirjailija kuten minäkin, ja vielä paljon ansioituneempi. Voi hyvin olla, että olet kuullut hänestä. Miehelle isku oli niin suuri, että hän päätti jättää päivätyönsä. Juttelin hänen kanssaan monta kertaa ymmärtääkseni mistä oli kyse, mutta kumpikaan meistä ei tajunnut mitä nainen oikeastaan halusi. Korkeintaan hän saattoi hautoa jonkinlaista kostoa siitä, etten lähtenyt mukaan hänen kirjailijahaaveisiinsa…”

Tarina jatkuu ja saa yhä karmaisevampia piirteitä, mutta lue niistä lisää sitten kirjasta. Haastattelussani kävi ilmi, että näin voi käydä kenelle tahansa. Pitää olla varuillaan!

Suomessa ehkä 100 000 psykopaattia

Erikson arvelee, että Suomesta voisi löytyä noin 100 000 psykopaattia. Aika paljon! Ilkikurisesti hymyillen Erikson vilkuilee yleisöä ja sanoo: ”Meitä on täällä koolla ehkä 100 henkilöä ja joukossa on tilastollisesti ajatellen ainakin 2 psykopaattia!” Psykopaatteja on enemmän kuin aavistammekaan. Viimeaikaisen tutkimuksen mukaan heitä on väestötasolla 2–4 prosenttia.

Adolf Hitler oli aika selkeästi psykopaatti. Eikö niin, mitä sinä sanot? Aloitti maailmanpalon, joka loppujen lopuksi riisti kuudeltakymmeneltä miljoonalta ihmiseltä hengen. Sen lisäksi sadat miljoonat ihmiset ympäri maailmaa kärsivät hänen tekojensa seurauksista. Aineellisille tappioille tuskin pystyy edes laskemaan hintaa. Ajattele jos kaikki nämä lukemattomat miljardit olisi käytetty johonkin hyödylliseen, Thomas Erikson kirjoittaa.

Voimakas, koko ruumiissa tuntuva vaisto kertoo, että Hitler varmasti oli täydellinen sekopää. Miksei kukaan tajunnut, miten hullu hän oli? Miksei häntä pysäytetty ajoissa? Miten koko Saksa saattoi hänen antaa tehdä mitä halusi? Miksei kukaan pysäyttänyt häntä? Vastaus: psykopaatit ovat taitavia jymäyttämään jokaista ympärillään.

Adolf Hitler, Saddam Hussein, Idi Amin, Henrik VIII, Bill Clinton…

The good psychopath’s guide to success -kirjan kirjoittaja, tutkija Kevin Dutton käytti persoonallisuustestiä diagnosoidakseen psykopaattisuutta aikuisilla. Tutkittuaan Hitleriä koskevaa kattavaa historiallista aineistoa Dutton sijoitti Hitlerin vahvasti psykopaattisten ihmisten listalle. Se ei oikeastaan yllätä meitä erityisen paljon, eihän? Hitler ei toki päässyt yhtä korkealle Duttonin listalla kuin Saddam Hussein tai Idi Amin. Tai Henrik VIII.

”Kuvio käy vain kiinnostavammaksi, kun Dutton käsittelee samalla työkalulla muita historian tunnettuja johtajia ja tutkii millainen heidän suhde oli ympäristöönsä. Erityisen kiinnostavaa on tarkastella, kuinka johtajat tekivät päätöksiään koko ajan tietoisena siitä, että päätökset vaikuttaisivat muihin ihmisiin. Dutton sijoittaa melkein Hitlerin tasolle tämän vastapelurin: Winston Churchillin. Melkein yhtä korkealle sijoittuvat vuoden 2016 Yhdysvaltain presidentinvaalien ehdokkaat, sekä Donald Trump että Hillary Clinton.”

Pidä hatusta kiinni, nyt tulee pohdittavaa:

Kun puhe nyt kerran kääntyi Yhdysvaltain presidentteihin (juuri se aluehan nimittäin vaikuttaa valtavasti muuhun maapalloon), Dutton esittelee listan siitä, ketkä heistä osoittavat eniten psykopaattisia piirteitä. Dutton on haastatellut ihmisiä, joita pidetään presidenttien asiantuntijoina (esimerkiksi historioitsijoita ja tutkijoita) sekä henkilöitä, jotka ovat työskennelleet elossa olevien presidenttien kanssa. Ilman että menemme liian syvälle teknisiin yksityiskohtiin, kerrottakoon että Duttonin tutkimus koskee sitä, millaiset pisteet kukin presidentti saa Fearless Dominance- ja Self-Centered Impulsivity -alueilla.

Kaikkein korkeimmalla sijalla Duttonin listalla komeilee John F. Kennedy. Kakkosena on Bill Clinton. Molemmat heistä tunnetaan sympaattisina, myötätuntoisina ja mukavina persoonina, hyvinä puhujina ja kaikkiaan ihmisinä, joihin luotetaan helposti. Molemmilla on mukavan tyypin maine, mutta toisaalta molemmissa oli myös toinen puoli: todistetusti molemmat ovat harrastaneet esimerkiksi irtosuhteita.”

Punaisia, keltaisia, vihreitä ja sinisiä psykopaatteja ja heidän uhrejaan

Kirjan kiinnostavinta antia on Thomas Eriksonin aiemmassa kirjassa ”Idiootit ympärilläni” jo käytössä ollut DISA-kieli. Se on nelivärijärjestelmä, jonka perusteet loi William Marston. Se selittää osan psykopaattisten ihmisten toiminnasta, mutta se ei kuitenkaan selitä kaikkea. Karkeana mittarina se kuitenkin on ihan hyvä alku.

Punaista, dominoivaa käytöstä on nähtävissä ekstroverteillä ja asiakeskeisillä ihmisillä, joiden kaikkea tekemistä säätelee kova tahti. He ovat motivoituneita ongelmanratkaisijoita, heidän suuntansa on eteenpäin, he ovat tulos- ja tavoitekeskeisiä. He rakastavat toimintaa ja väsähtävät nopeasti, jos asiat junnaavat paikoillaan liian kauan.

Keltainen, inspiroiva käytös yhdistyy iloisiin, luoviin, ekstrovertteihin ihmissuhdetyyppeihin, joiden vuorovaikutus on helppoa ja joustavaa ihan kenen tahansa kanssa. Keltaisetkin rakastavat kovaa tahtia, mutta he välittävät huomattavasti enemmän ympärillään olevista ihmisistä. Liian suuri määrä yksityiskohtia ikävystyttää heidät helposti.

Vihreä, stabiili käytös viittaa hillittyyn, introverttiin käytökseen. Vihreät pyrkivät siihen, että koko ryhmällä olisi hyvä olla ja että konfliktit pysyisivät loitolla. He tekevät mieluusti yhteistyötä ja ovat erittäin hyviä kuuntelijoita.

Sininen, analyyttinen käytös puolestaan viittaa introvertteihin, asiakeskeisiin ja järjestystä rakastaviin ihmisiin, jotka työskentelevät mielellään suunnitelmallisesti ja jäsennellysti. He arvostavat laatua, eivätkä yksityiskohdat juuri koskaan mene heiltä ohi.

Kirja pureutuu sitten varsin yksityiskohtaisesti siihen miten tätä karkeahkoa DISA-kieltä voi soveltaa psykopaatteihin ja heidän uhreihinsa. On siinä pureskelemista ja kaikkea ei kakisematta halua niellä. Lue itse!

Psykopaatit ovat taitavia

Haastattelussa Thomas Erikson avaa minulle kiintoisalla tavalla psykopaattien manipulointitekniikoita. Psykopaatti saattaa paljastaa sinulle arkoja asioita itsestään (jotka voivat olla joko totta tai valetta) saadakseen sinut paljastamaan jotakin vastaavaa itsestäsi, ja myöhemmin hän käyttää niitä sinua vastaan. Hän saattaa loukata sinua hyvin viekkaasti. Esimerkiksi niin, että hän kritisoi sinua piilottaen loukkauksen teeskennellyn huomaavaisuuden tai kovan kehun taakse.

Psykopaatit sanovat mitä sylki suuhun tuo. He laukovat mitä tahansa tilanteeseen sopivaa. Esimerkiksi kiihkeä rakkaudentunnustus saa sinut rauhoittumaan hetkeksi, mutta se ei merkitse yhtään mitään, sillä psykopaatti ei oikeasti rakasta ketään muuta kuin itseään. Psykopaatti osaa hurmata sinut. Hän sanoo asioita, joita et milloinkaan aikaisemmin ole kuullut. Se tuntuu niin ihanalta, että lumoudut täysin. Varo!

Vaikka psykopaatit eivät osaakaan sääliä itseään, he osaavat esittää uhria aivan yhtä hyvin kuin kuka tahansa muu. Ja oi sitä imartelun määrää, jota saat osaksesi! Tiedämme kaikki miltä meistä tuntuu, kun joku kehuu ulkonäköämme, vartaloamme, älyämme tai makuamme. Psykopaatitkin tietävät sen. Älä mene lankaan!

Turpaduunarilta lähtee erittäin vahva suositus! Tämä kirja kannattaa lukea.

cropped-christer-sundqvist.jpegChrister Sundqvist
turpaduunari, ravintovalmentaja, biologi, filosofian tohtori

Monessa liemessä keitetty yllätyksellinen tietokirjailija ja suosittu bloggaaja. Tuttu turpaduunari, eli huumorin pilke silmäkulmassa esiintyvä terveysluennoitsija. Löydät lisää tietoa täältä: http://ravintokirja.fi/ 

2 thoughts on “Bongaa psykopaatti!”

 1. Aihe on kiinnostava mutta tässä psykopaatti-intoilussa, jonka ensimmäinen aalto oli nähtävissä jo 2000-luvun alkupuolella, on ollut yksi haittapuoli. Nimittäin introverttien kansoittamassa Suomessa on moni aiheesta lukenut alkanut suhtautua perusteettoman epäilevästi ekstrovertteihin, puheliaisiin, vilkkaisiin, luoviin, spontaaneihin ihmisiin. Tiedoksenne, että suurin osa heistä ei ole psykopaatteja.

  Pidin itse enemmän kiihkottomammasta Robert E. Haren psykopatiaa käsittelevästä teoksesta ”Ilman omaatuntoa”, jonka ote on analyyttinen ja jossa on hyvät lähteet ja paljon viittauksia tieteellisiin tutkimuksiin. Tämä Eriksonin teos on kyllä viihdyttävämpi mutta myös pinnallisempi.

  Sivuhuomautuksena vielä, että lennokkaat, epärealistiset, jopa suuruudenhullut suunnitelmat, taipumus pitkästyä nopeasti sekä impulsiivisuus ja kyvyttömyys viedä asioita loppuun kuuluvat myös kiinteästi esim. kaksisuuntaisen mielialahäiriön manivaiheeseen, joka vastoin yleistä luuloa ei useimmilla potilailla sisällä psykoottisuutta (lievempi, tyypin 2 bipo on nimittäin se yleisempi muoto, ja siihen ei kuulu psykoottisuus).

  Aiheesta on tärkeä kirjoittaa ja keskustella, mutta minusta on silti syytä olla hyvin varovainen ennen kuin leimaa kanssaihmisiään psykopaatiksi pelkän luonteen perusteella.

  Tietenkään monia keskeisiä psykopatian tuntomerkkejä ei esiinny vaikkapa bipo-potilailla, kuten empatiakyvyttömyyttä sekä katumuksen ja syyllisyyden tunteen puutosta, loismaista elämäntyyliä ja patologista valehtelua.

  Suomessakin muuten voitaisiin minusta virallisestikin, siis lääketieteessä, alkaa jo puhua psykopatiasta eikä narsistisesta persoonallisuushäiriöstä, kuten yleensä tehdään.

  Olen ollut pakon edessä läheisissä tekemisissä psykopaatin kanssa vuosia, joten aihepiiriin on tullut perehdyttyä. Itsensä suojeleminen tosiaan on ensisijaisen tärkeää. Useimmiten on katkaistava välit psykopaattiin kokonaan, minkä onneksi itsekin lopulta onnistuin tekemään. Se ei ole helppo tie, ja uhriksi joutuminen oli yksi elämäni traumaattisimpia kokemuksia, josta en varmaan koskaan täysin toivu.

Olisi kiva kuulla kommenttisi!

© 2020 Turpaduunari All Rights Reserved   

Theme Smartpress by Level9themes.