Valikko Sulje

Puoskarilaki on kieltolaki

Kirjoittaja: Jouni Jämsä

Taas halutaan ”puoskarilakia” Suomeen

Tammikun 15. päivänä 2018 Helsingin Sanomien mielipidepalstalla kansanedustaja ja lääkäri Päivi Räsänen vaatii taas ”uskomushoidot” kielletyiksi, eli Suomeen puoskarilakia. Samana päivänä oli Helsingin Sanomissa myös juttu, jossa turvallisia hoitoja edustava Lääkäriliiton edustaja Kati Myllymäki oli huolissaan ihmisten omista hoitovalinnoista, vaatien ettei ihmiset saisi jatkossa hoitaa itseään halutulla tavalla. HS ja Yle ovat ehkä useimmin skeptikoiden ja lääkäreiden julkaisualusta näissä asioissa, ja eivät tunnetusti anna palstatilatilaa vastakritiikille tai puolustukselle.

Mitä ”uskomushoito” on?

”Uskomushoito” nimenä on alkujaan -95 vaasalaisen lääkäri Auvo Rauhalan keksimä pilkkanimi lääkärinkoulutuksesta poikkeaville hoidoille tai tavoille toimia. Sitä ennen käytettiin yleisesti nimeä vaihtoehtohoidot, jota lyhenne CAM (Complementary and alternative medicine) edustaa edelleen muualla maailmalla. Tämän tyylistä vihapuhetta ei enää sallita missään muussa yhteydessä. Terapeuteilla on koulutusta vastaavat ammattinimikkeet, joita pitäisi kunnioittaa, kuten kansalaisten valintojakin. Kyse onkin rasismista/nimillä solvaamisesta, vainosta ja ihmisten valinnanvapauksien rajaamisesta.

Mikä ihmeen ”puoskarilaki”?

”Puoskarilaki”, jolla rajattaisiin sairaiden ja lasten pääsyä luontaisempien hoitojen pariin, ei suojele ketään, kuten annetaan ymmärtää, vaan olisi kieltolaki, joka estäisi kansalaisia etsimästä itselleen tai lapselleen sopivia ja täydentäviä hoitoja. Sairastuneen pakottaminen lain voimalla vain lääketeollisuuden tuotteisiin, olisi lain ja moraalinkin vastaista – kuten nämä terapeuttien nimittelyt ja toisen ammattikunnan työn arvostuksen heikentäminen. Se taas, että noudatetaanko lakeja terapeuttien tai itsehoidon kohdalla, on eri asia – mutta lue mitä laki sanoo tai ainakin sanoisi:

 1. Perustuslaki 2.6§: Ketään ei saa ilman hyväksyttävää perustetta asettaa eri asemaan sukupuolen, iän, alkuperän, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, terveydentilan, vammaisuuden tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella.
 2. Laki potilaan itsemääräämisoikeudesta 6§: Potilasta on hoidettava yhteisymmärryksessä hänen kanssaan.
 3. Laki sopimattomasta menettelystä elinkeinotoiminnassa 22.12.1978/10612§. Tätä lainkohtaa ainakin Räsänen rikkoo kun hän lääkärinä nimittelee toista ammattikuntaa sopimattomalla tavalla. Ei saa käyttää totuudenvastaista tai harhaanjohtavaa ilmaisua, joka koskee omaa tai toisen elinkeinotoimintaa ja on omiaan vaikuttamaan hyödykkeen kysyntään tai tarjontaan taikka vahingoittamaan toisen elinkeinotoimintaa. Elinkeinotoiminnassa ei saa käyttää asiaan kuulumattomia seikkoja sisältävää eikä esitystavaltaan tai muodoltaan sopimatonta ilmaisua, joka on omiaan vahingoittamaan toisen elinkeinotoimintaa.
 4. Laki kiihottamisesta kansanryhmää vastaan 10§: Joka yleisön keskuuteen levittää lausuntoja tai muita tiedonantoja, joissa uhataan, panetellaan tai solvataan jotakin kansallista, etnistä, rodullista tai uskonnollista ryhmää taikka niihin rinnastettavaa muuta kansanryhmää, on tuomittava kiihottamisesta kansanryhmää vastaan sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi.
 5. Päivi Räsänen on hyvin ristiriitaisella tavalla tuomitsemassa ”uskomushoidot”. Onhan hän hartaasti uskonnollinen, uskoen esimerkiksi rukouksen voimaan.
 6. Jos jokin, niin tekopyhyys pitäisi saattaa kielletyksi, koska sen takia ihmisten luomat ristiriidat usein saavat alkunsa.

 

Vaikeneminen – myöntymisen merkki?

Viikoittain saamme lukea lääkäreiden (Päivi Räsänen, Juhani Knuuti, Hannu Lauerma, Veera Salminen jne.) ja toimittajien kirjoituksia ”uskomushoitajista” tai ”haitallisista hoidoista”. Mutta missä on luontaisalan puolustus? Miten reagoivat tähän terapeuttien liitot, LKL, yhdistykset? Vaikeneminen on myöntymisen merkki ja kansa uskoo, mitä lehdissä lukee. Nykyinen selkärangaton, nynny ja heikkotahtinen asenne provosoi vastapuolta lisäämään pökköä pesään – vähän niin kuin käy koulukiusaamisessa.

Monet mediat/toimittajat (Yle, HS, IS) on saatu manipuloitua mukaan tähän ”uskomushoito” -kampanjaan. Siksi ei vastakritiikki saa hevillä tilaa, mutta silti toivoisi edes jotakin vastakritiikkiä liittojen puolelta. Jos Suomessa puhuttaisiin samaan tapaan vaikka maahantulijoista, seksuaalivähemmistöistä tai vaikka taksikuskeista, nousisi valtava meteli ja oikeustuomioilta tuskin vältyttäisiin.

Haluammeko jatkaa näin?

Haluavatko luontaishoitajat tai itseään hoitavat kansalaiset, olla kolmannen osapuolen nimittämiä vaarallisia ja vastuuttomia toimijoita? Ovatko homeopaatit tulevaisuudessa rikollisia parantaessaan lapsen korvatulehduskierteen? Asiat on paljolti ihmisistä itsestään kiinni.

Haluavatko kansalaiset suostua siihen, että mikäli diabetes, syöpä tai mielenterveysongelma puhkeaa, niin muututaan samalla hetkellä niin tyhmiksi, että lailla pitää ”suojella” heitä etsimästä aktiivisesti heille itselleen parhaiten sopivia hoitoja? Tätäkö haetaan puoskarilailla? Puoskarilaki tarkoittaisi myös ihmisten vapaaehtoista tapaamisen kieltämistä – jota perusoikeutta on tuskin monessakaan valtiossa aiemmin lailla rajoitettu.

Sairastuneena saisit puoskarilain voimaantullessa ryypätä ja rällätä ihan vapaasti, mennä heikoille jäille, olla ”Duutsoni”, vuorikiipeillä ilman valjaita, kieltäytyä hoidoista, mutta laki suojaisi sinua menemästä homeopaatin tai fytonomin luokse. Uskon, että monet toimittajat, jotka suosivat näitä ”puoskarikampanjoita”, eivät edes ajattele, mistä tässä on kyse. Asetelmaa missä ajetaan koululääketiedettä monopolin asemaan ei ehkä ole ajateltu ihan loppuun saakka? Mihin tämä monopoliasema johtaa? Vaihtoehtoja tarvittaisiin paljon laajemmin jo Suomessakin ja myös lääkäreiden antamana.

Terveydenhoitokulut – pohjaton suo

Eikö media tiedosta, että kohta kaikki verorahat menevät näihin ”tutkittuihin” lääkehoitoihin? Suomen terveydenhuoltomenot olivat vuonna 2008 noin 15,5 miljardia euroa. Viisi vuotta myöhemmin 18,5 miljardia euroa ja vuonna 2015 jo 19,8 miljardia euroa! Terveydenhoitokulut nousevat noin miljardin kahdessa vuodessa ja samalla sairasjonot pitenevät kaikissa ikäryhmissä.

Lääkäreitä ei myöskään nykymallissa ole riittävästi, vaan lääkkeitä määräävät nykyisin myös sairaanhoitajat. Meret saastuvat ja bakteerit muuttuvat hengenvaarallisiksi. Myös töistä poissaolot ja varhaiseläköitymiset ovat tänä lääkemyynnin kulta-aikana kaksinkertaistuneet. Mutta vika on löytynyt! Vika on akupunktiossa, homeopatiassa, ravinto-opeissa yms. joihin ihmiset vasta monien lääkekuurien jälkeen yleensä päätyvät ja ovat niihin yleisesti tyytyväisiä ja vielä maksavat käyntinsä itse?

Lääkärikunnan huonosta omastatunnosta ei pitäisi rangaista tai leimata muita ammattikuntia tai kansalaisia. Tämän seikan pitäisi toimittajienkin aistia. ”Ei ole tutkittu”-höpinä on useimmiten turhaa. Yksilöhoitoja ei voi uskottavasti tutkia kaksoissokkotutkimuksilla, kuten allopatia-lääkkeitä, ja kukaan ei edes rahoita kalliita luontaisvalmistetutkimuksia, joita ei voi patentoida. Paitsi jos halutaan antaa leima jollekin ”humpuukitulokselle”, jotta luontaisala ei kilpailisi patenttilääkkeitä vastaan.

Tässä vain joitakin tieteellisiä tutkimuksia ja arvioita esimerkiksi homeopatiasta, joista media ei kirjoita: Tieteellisiä-tutkimuksia-homeopatiasta

Kokemusasiantuntijoiden suora palaute medialle ja poliitikoille olisi jatkossa tärkeää, jotta ihmisten halu säilyttää itsellään oikeus hoitaa itseään vahvistuisi. Nyt tätä ihmisoikeutta ovat horjuttamassa skeptikot, lääkärit ja toimittajat, esittämällä kansalle kiihkoisia mielipiteitä faktan sijaan.

Jouni Jämsä

CAM-terapeutti – tekee vaimonsa kanssa terveysmittauksia, kehoa tukevia hoitoja sekä yksilöityjä ruokarajoitteita.

5 Comments

 1. Marko

  Asiavirheitä vilisevä selvästi oma lehmä ojassa tehty kirjoitus.

  Käsittääkseni homeopatia ei ole parantanut yhtäkään korvatulehduskierrettä. Sama olisi väittää aivastaessaan pihalla juuri sateen loppuessa että aivastus lopetti sateen.

  Miksi tällaista valheellista sontaa pitää kirjoittaa verkkoon?

 2. Suvi

  On kyllä taas potaskaa.. Cam-terapeutti hah! Olet vaarallinen ihminen, ja ei en vitsaile. Et itse näe toimintasi järjettömyyttä ja miten kauakana se on rationaalisuudesta. Häpeäisit!

 3. Pertti Lindholm

  Uskomus hoito, usko, rukous. Lääkäri hoito lääkkeet suuri osa suoraan luonnosta, osa kemiallisin prosessien kautta valmistettu, mittavat sivuvaikutukset. Lääketeollisuuden valtava rahallinen mahti tekee mitä tahtoo. Kun on nähnyt selvän parantumisen niin lääkäritkin hiljenee ja todistaa tästä, ei vain yksi vaan tuhannet lääkärit.
  Lääketeollisuus on kehittynyt uskomushoidoista selkeästi ja kiistattomasti.

 4. vastavoimaa

  Siinä meillä tosi uskovainen kansan oikeuksien polkija. Kaikkia sitä kansalaiset äänestääkin. No täytyy sanoa, että jos on lusikalla saanut ei voi kauhalla vaatia. Kyllä se on sillätavalla ettei yks Räsänen kyllä määrää miten ihmiset parantavat itsensä ja kun lääketiede ei pysty parantamaan niin kuka nyt niin hullu on että jättää etsimättä parannuskeinoja sieltä mistä niitä todella löytyy eli nimenomaan luonto auttaa. Uskokoon ken tahtoo. Mutta johan sen järkikin sanoo ettei mitkään lääketeollisuuden kemialliset tuotokset ketään paranna. Skeptikoille ne ovat varmaan ihan riittäviä parantajia ja hyvä niin.

Olisi kiva kuulla kommenttisi!