Valikko Sulje

Terveyspolulle Christerin ehdotusten mukaisesti

Kirjoittaja: Christer Sundqvist

Terveyttä kohti!

Olen saanut kuljettaa useita ihmisiä sellaista polkua pitkin, joka vie terveyttä kohti. Millään tavalla en ole ketään pakottanut omaksumaan tiettyjä toimintatapoja. Olen vain antanut ohjeita, joita ohjattava sitten on lähtenyt pohdiskelemaan, että sopisiko tämä minulle. Esimerkiksi olen vakavasti sairastuneelle varovaisesti ehdottanut, että lääkkeiden ja tarjottujen hoitojen varaan ei kannata toipumista kokonaan laskea. Toipuminen vakavasta sairaudesta näyttäisi sujuvan paremmin, jos huolehditaan koko ”sairausmaisemasta”. Tämä voi tarkoittaa sitä, että astellaan terveyspolullemme nukkuen mahdollisimman paljon (kerätään voimia), nauttien mahdollisimman terveellistä ruokaa (runsaasti energiaa, vitamiineja, mineraaleja, hivenaineita jne.) ja mahdollisesti lisäten ravitsemukseen hyvin tutkittuja ja turvallisia ravintolisiä.

Ohjattavillani on korostunut yksi tietty yhteinen kuvio: immuunipuolustuksen vahvistaminen. Tiede tukee tätä käsitystä nykyään hyvin vahvasti. Kannattaa pitää jatkuvasti hyvässä kunnossa immuunipuolustus. Tämä voi näkyä sillä tavalla, että esimerkiksi syövän hoidossa yksittäisen kasvaimen poistaminen leikkauksella voi antaa immuunipuolustukselle mahdollisuuden kerätä voimia. Vahva immuunipuolustus pitää loitolla tulehdustilat, sillä varsinkin iäkkäillä ihmisillä kuolemanvaaraa lisää elimistössä jylläävät tulehdukset, jotka romahduttavat yleiskunnon. Kaikissa kroonisissa sairauksissa näyttäisi olevan hyötyä siitä, että vastustuskyky pysyy vahvana.

Mielen voimaa ei saa unohtaa! On tärkeää säilyttää myönteinen elämänasenne, motivoitua terveyshakuisuuteen ja mikäli mahdollista ympäröidä itseään vain sellaisilla ihmisillä, jotka tuovat parhaat ominaisuutesi esille. Pitää muistaa ruokkia hyvää mieltään. Terve itsekkyys kunniaan!

Lue lisää!

Kiinnostaako lukea lisää? Kiva. Täältä pesee – härifrån tvättas. Ohjattavilleni tarjolla olevat terveysohjeet ovat aina pohjautuneet tutkittuun tietoon ja tämän tiedon kokemusperäiseen soveltamiseen. Tässä on se juju: a) Tarjoan tietoa aivan valtavan paljon, b) ohjattava lukee/kuuntelee tarjolla olevaa tietoa, c) ohjattava miettii sopisiko tämä terveysohje minulle, d) lähtee toteuttamaan ohjeistusta, ei pakolla vaan tietoisena siitä, että hän haluaa tervehtyä tai elää täysipainoista elämää sairautensa kanssa, e) löytää motivaation toteuttaa tarjottua ohjeistusta, koska olo on koko ajan parempi, f) päättää viedä tämänkin ohjeistuksen omalle terveyspolulleen koko loppuelämäksi.
Esimerkkejä ohjeista, joita annan terveyttä etsiville:

Mieti terveyttä siltä kantilta, että sinulla on vain yksi ainoa elämä elettävänä. Terveyden löytäminen on sinulla nyt ykkösvaihtoehto. Muista se kaikessa mitä teet. Ole terveellä tavalla itsekäs.

Tärkeämpää kuin harmitella terveysohjeistuksen pettämistä tai sen heikonpuoleista noudattamista on se, että mietit koko ajan mitä voit oppia terveysohjeesta. Keskity kaikkeen siihen mikä liittyy sairauteesi. Koko ajan sinun pitäisi edetä siihen suuntaan, että sinusta tulee sairautesi paras asiantuntija.

Koskaan ei ole liian myöhäistä. Oma motivaationi jakaa näitä terveysohjeitani pohjautuu siihen ihanaan havaintoon, että ne ohjattavat ovat vahvoilla, jotka motivoituvat omissa hoidoissaan ja rutiineissaan viimeiseen asti tavoittelemaan terveyttä edistäviä asioita. Sisukkuus palkitaan ja elämän lopputaival voi olla hyvin palkitseva ja omaisille suuri helpotus, jos viimeiseen asti otetaan vastaan jokainen päivä suurena lahjana ja mahdollisuutena.

Ohjattavan on kannattanut olla mahdollisimman luova ja kekseliäs. Minä en voi tietää mikä terveysohjeistus mahdollisesti toimii. Jaettavan ohjeistuksen sekamelskasta ohjattava parhaimmillaan löytää sen ohjeen, joka toimii. Otollisella mielellä otetaan vastaan terveysohjeistus, mahdollisuutena ei pakkona. Kun hyvä ohje löytyy, on tärkeää, että ohjetta noudattaa, sillä noudattamaton ohje on hyödytön ohje.

Älä sokeasti seuraa mitään ohjeistusta, ei varsinkaan minun antamaa ohjeistusta. Pohdi aina ohjeistuksen mielekkyyttä. Kysy lisää. Kyseenalaista.

Etsi elämääsi vahvoja ja luotettavia ystäväkontakteja. Sairaus tarkoittaa yleensä epävarmuutta ja heikkoutta elämässäsi, Nyt on vahvan ystävän vuoro astua elämääsi! Kuuntele/Lue antaumuksella mitä vahva ystäväsi sinulle puhuu/kirjoittaa. Nyt voi olla tärkeää, että saat olla kuuntelijan roolissa.

Kun sairaus iskee, on hyväksyttävä se, että jotkut ystävät lähtevät pois eivätkä enää halua olla tekemisissä kanssasi. Kaikki eivät kestä sairaan kanssa olemista. Haluaisin korostaa tässä, että sairastuneellakin on oikeus ja velvollisuus poistaa elämästään sellaiset ihmiset, jotka häiritsevät sinun mielenrauhaasi. Tärkeää on olla terveellä tavalla itsekäs tässäkin asiassa.

Kaikilla meillä on omat vahvuutemme ja heikkoutemme. Sairastuneen on aivan erityisesti kohdistettava huomionsa niihin omaisuuksiin, jotka vahvistavat terveyttä.

Älä anna periksi. Yritän kuljettaa halukkaita sellaista terveyspolkua pitkin, jonka varrella reagoidaan positiivisella tavalla syntyneeseen tilanteeseen, toteutetaan elämää missä näkyy terveellisen ruokavalion vaikutus terveyteen, hapesta ja liikunnasta haetaan energisyyttä ja käytetään terveyden tueksi suunnitelmallisesti erilaisia apuaineita, -välineitä sekä -menetelmiä. Terveyspolun varrelta löytyy myös jatkuvasti kehittyvän länsimaisen lääketieteen tarjoama apu sairastuneelle.

Tiedoksi kiinnostuneille

Näillä näkymin uskallan taas käynnistää PESHLA-koulutukset syksyllä. Koronan päättymistä ei voi jäädä ikuisuuksiin asti odottamaan. Pysy kuulolla! Voit kysyä apua suoraan minulta ja/tai tulla koulutuksiin!

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.