Valikko Sulje

Yksinkertaisia viikoittaisia terveysohjeita

Kirjoittaja: Christer Sundqvist

Sain yllättäen kuulla, että terveysohjeitani luetaan ja toteutetaan. Vielä yllättävämpää oli se, että niistä on ollut paljon hyötyä.

Olen julkaissut maksullisia (hyvin edullisia) viikoittaisia terveysohjeita vuodesta 2014 lähtien. Käsittelyssä on ollut terveysaiheita laidasta laitaan. Rohkaistuneena palautteesta jatkan terveysohjeitteni jakamista tilaajille.

Terveysohjeita on vaihtelevasti ollut ja tulee jatkossakin olemaan tarjolla näistä terveysaiheista: liikunta, ravitsemus, lepo, henkinen vahvuus, rentoutuminen, elämän kokonaisrasitus.

Terveydestä voi kirjoittaa yksinkertaisesti. Näin uskon ja sitä myös toteutan. Ainakin kerran viikossa.

Yksinkertaisimmillaan kannattaa ajatella terveyttä suurena aarteena, jota ei halua menettää. Jos sinulle on suotu terveyden aarre, ole kiitollinen siitä!

Voit varmistaa terveysohjeiden saannin sähköpostiin 20 euron vuosimaksua vastaan.

Maksa 20 euroa tilille FI94 5723 3320 0772 65 (OKOYFIHH), Christerin Akatemia. Kirjoita viestikenttään sähköpostiosoitteesi (jotkut pankkiohjelmat eivät hyväksy @merkkiä, korvaa se jollain muulla merkillä). Voit myös maksaa MobilePay-ohjelmalla (0407529274).

52 terveysohjetta vuonna 2015, 2016, 2017, 2018, 2019, 2020, 2021 ja 2022 – kerää koko sarja!

Kerro muillekin!

Rakkain terveisin,

Christer Sundqvist

biologi, FT

Lisätietoja: christer.sundqvist@ravintokirja.fi

Mahdollisesti siirtymisesi tilaajaksi tulee helpommaksi, kun luet nämä aiemmin ilmestyneet terveysohjeet.

PALJON TERVEYSOHJEITA

**********************************************************

Turpaduunarin terveysohje numero 3

Jakelupäivä maanantaina 15.12.2014

JÄTÄ PIKKUISEN VAJAAKSI!

Jos yrität kaikkesi, se näyttää juuri siltä kuin yrittäisit kaikkesi: väkinäiseltä, raskaalta ja vaikealta. Jätä pikkuisen vajaaksi, vaikka se sotisi kaikkia periaatteitasi vastaan.

Jokaisella meistä on varaa jättää vähän vajaaksi työsuoritus, joulusiivous, joululahjojen perässä juokseminen, lenkkeily, salitreenit jne. Lopputulos on kauniimpi ja se tuntuu paremmalta.

Terveystietoinen nauttii siitä, että saa tämän viikon jättää kaiken vähän vajaaksi! Filosofian tohtorin luvalla!

Töissä ei tarvita 100 prosentin suorituksiasi ihan joka viikko. Riittää kun jätät työt tällä viikolla vähän vajaaksi. Omaa terveyttäsi ajatellen on hyvä ottaa vähän rennommin, edes tämän viikon.

Joulusiivouksessa on sellainen stressin paikka monella, että oksat pois! Paikat saa jouluna siistiksi vähän pienemmälläkin tohinalla. Säästä voimiasi. Nauti siitä, että tulee riittävän siistiä.

Joululahjoja saa muualtakin kuin ruuhkaisista ostoskeskuksista. Mitä jos tänä vuonna ostaisit ainakin osan joululahjoistasi tutulta yrittäjältä, jonka olemassaolo pitkälti voi olla joulumyynnin varassa? Teet tuon yrittäjän tosi iloiseksi ja lahjan saaja saattaa ilahtua tosi paljon persoonallisemmasta lahjasta.

Hellitä hieman lenkkipolulla ja kuntosalissa. Et ehkä ole tähtäämässä olympialaisiin, vaan tarkoituksena on pitää yllä hyvää terveyskuntoa. Kunto nousee pienemmälläkin teholla. Tarkkaile luontoa, kuuntele metsän ääniä, katso muita kuntoilijoita tutussa salissasi, juttele, viihdy sekä itsesi että muiden kanssa.

Ota rennosti, edes tämän viikon verran!

**********************************************************

Turpaduunarin terveysohje numero 11

Jakelupäivä maanantaina 9.2.2015

YLI 10 ASKELTA TERVEYTEEN

Esittelen tässä humoristiseen ja viihdyttävään tyyliin yli 10 tapaa edistää terveyttä ihan joka päivä. Ota käyttöön terveysohjeistus täysimääräisesti juuri tällä viikolla ja tarvittaessa jatka tätä ohjeistusta koko loppuelämäsi!

0 tuntia television katselua yhteen menoon. Riittää kun katsot iltauutiset?

1 tunti hikiliikuntaa joka päivä. Muista monipuolisuus!

2 litraa raikasta vettä joka päivä

3 kupillista vihreää teetä päivittäin

4 kertaa päivässä vietä lyhyt mietiskelyhetki

5 laadukasta ateriahetkeä päivässä (aamupala, lounas, iltapäiväkahvit, päivällinen, iltapala)

6 :lta aamulla silmät auki!

7 minuuttia naurua 7 kertaa päivässä!

8 tuntia yöunta (tarvittaessa enemmän)

9 :ltä illalla rauhallista iltaan laskeutumista

10 :ltä nukkumassa (viimeistään!)

11 asiaa mistä olet tänään kiitollinen. Laita paperille!

12 vuotta on lyhyt aika elämässä. Projisoi itsesi 12 vuoden päähän. Miltä silloin näyttää elämässäsi?

Hyviä hetkiä!

**********************************************************

Turpaduunarin terveysohje numero 17

Jakelupäivä tiistaina 24.3.2015

RENTOUTTA KEHIIN

Mikä olisikaan parempaa viimeviikkoisen tehostetun harjoitusmenetelmän jälkeen kuin rentouden korostaminen!

Saat nyt muutaman ohjeen millä voit saavuttaa tervehdyttävän rentouden.

Syvähengitys. Ota hyvä asento joko istuen tai maaten. Unohda hetkeksi pinnallinen hengitys ja keskity hengittämään syvää palleahengitystä. Hengitä sisään nenän kautta ja keskity pallean kautta saatavaan hitaaseen, mutta tehokkaaseen hengityksen. Kun et enää saa lisää henkeä vedettyä, pidättele hetki hengitystä, minkä jälkeen päästät hengitysilman hitaasti ulos suun kautta. Anna ”kaiken” ilman poistua keuhkoista. Toista tämä 4-6 krt. Pidä sitten lyhyt tauko ja tee sama hengitysharjoitus uudestaan 2-3 kertaa. Tuntuuko rennolta?

Näytä kieltäsi. Avaa suusi mahdollisimman isokoiseksi. Työnnä sitten kielesi ulos suusta ja räväytä silmät täysin avoimeksi. Pidä tämä ilme 20-30 sek. Muista hengittää! Toista harjoitus 3-5 krt. Harjoitus tehostuu kun tekee sen peilin edessä. Monella on vaikeuksia pidätellä naurua nähdessään itsensä tuollaisena peilissä! Nauru rentouttaa.

Ravistele itsesi rennoksi. Seiso kapeassa haara-asennossa. Aloita sitten koko ajan kiihtyvä käsien ja jalkojen ravistelu. Vähitellen koko elimistösi on ravistelun kourissa. Varo kuitenkin pään holtitonta ravistelua. Tutkimusten mukaan näin voi ravistella pois mielestä ikävät asiat, surun ja stressin. Kiihtyvä ravistelu voi kestää noin minuutin, jonka jälkeen vedät muutaman kerran syvään henkeä ja toistat ravistelun 3-5 kertaa.

Harrasta nuotiomeditaatiota. Istu mukavasti silmät suljettuina. Tee mielikuva, ajattele eteesi nuotio tai kokko. Heitä siihen kaikki ajatuksesi, jotka mieleesi juolahtavat. Heitä kaikki hankalat asiat, kaikki ihmiset, myös läheisesi ja itsesi. Se ei vahingoita ketään. Se on vain mielikuvien polttamista ja niiden herättämistä, tunteista vapautumista. Tätä kun tekee noin 20 minuuttia kerrallaan ja kaksi kertaa päivässä, niin näkee tulokset kolmen kuukauden kuluttua. Tämä on keino, jolla pysyt rentona koko päivän. Ylikierrokset eivät yllätä, hengität rauhallisemmin ja verenpaineesi laskee. Olet iltaisin valmiimpi uneen. Nukut rauhallisempaa unta ja rentoutumiseen käytetty aika säästyy yöstä ja näin vointisi paranee.

Tunnista kehosi rentoutuminen. Tämä harjoitus voi olla hyvä tehdä päivän päätteeksi sängyssä juuri ennen nukkumaan menoa. Makaa sängyssä aluksi ihan liikkumatta. Tunne kehosi tila alhaalta ylös ensin jännittäen (3-5 sek) ja sen jälkeen rentouttaen (5-10 sek) varpaasi, jalkapohjasi, nilkkasi, kantapääsi, pohkeesi jne. kunnes reisien, vatsanseudun, niskan ja kasvojen myötä on rennoksi saatu viimeinenkin hiuskiehkura. Tätä kutsutaan progressiiviseksi rentoutukseksi ja on oikein tehtynä tosi hieno tapa edistää rentoutta. Kertaa tämä harjoitus tarvittaessa kunnes nukahdat. Ehkä vedät sikeitä rentouttaessasi kolmanteen kertaan vatsanseutua.

**********************************************************

Turpaduunarin terveysohje numero 21

Jakelupäivä perjantaina 24.4.2015

YKSINKERTAINEN TERVEYSHAVAINTO

Onko ympärilläsi ihmisiä, joista oikein huokuu energisyyttä, iloa ja voimaa? Heidän ihonsa on hyvässä kunnossa, hiukset pysyvät päässä ja he eivät valita ruoansulatusongelmistaan. Mikä heidän salaisuutensa on? Se selviää alla!

Kymmeniä vuosia havainnoituani terveystietoisten ihmisten käyttäytymistä, voin tuoda julki heidän salaisuutensa. Se on: perusterveellinen elämä, jossa tehdään kaikki terveyttä edistävät asiat hieman paremmin kuin valtaväestöllä on tapana.

Muutamalla näistä terveystietoisista on käytössä jokin ravintolisä. Ehkä jopa joku paljon parjattu verkostomarkkinoinnin avulla hankittu terveystuote. Tämä ravintolisä on tehnyt tehtävänsä tässä terveystietoisessa ihmisessä: se sai aikaan muutostarpeen loppuelämäksi!

Mahdollisesti terveystietoinen jättää kuukausien käytön jälkeen jossakin vaiheessa ravintolisän kokonaan pois, mutta säilyttää ravintolisän esiin houkutteleman energisen ja voimakkaan olon.

Parasta mahdollista terveyttä saa seuraavasti: Syö, liiku, nuku ja rentoudu paremmin kuin kaikki muut.

Se on kaikki mikä sinun tarvitsee tietää. Ehkä tässä yksinkertaisuudessa onkin se kompastuskivi. Tämä ei tule ihmisillä mieleen! Hoida sinä tämä asia viimeisen päälle kuntoon!

**********************************************************

Turpaduunarin terveysohje numero 29

Jakelupäivä maanantaina 15.6.2015

HYVÄKSY ITSESI SELLAISENA KUIN OLET!

Olet mielestäsi ruma, sinulla on heikko itsetunto, olet liian lyhyt, liian lihava, olet laiha ruipelo, sinulla on ruma nenä ja vinot hampaat, ailahteleva mieli vaivaa sinua, sairastelet jatkuvasti… Kehotan hyväksymään itsesi sellaisena kuin olet!

Itsensä hyväksyminen ei ole helppoa. Sen eteen joutuu tekemään työtä ja saa elää monenlaiset elämän tilanteet läpi. Heikon itsetunnon omaavalla positiivisen palautteen merkitys korostuu. Olisiko tänään se päivä jolloin katsot elämää myönteiseltä kannalta? Olisiko tänään se päivä jolloin kannustat ystävääsi oikein toden teolla?

Olin eilen seuraamassa maantiekävelyn SM-kisoja Espoon Tapiolassa. Sitä myönteisyyden määrää mitä siellä oli jaossa on vaikea käsittää. Satoi kaatamalla. Oli kylmää. Kilpailijat kävelivät samaa kilometrin reittiä, jotkut 10 kertaa, jotkut 20 ja viimein vielä muutamat 30 kertaa.

Vähälukuinen kisayleisö jakoi avoimesti kannustusta ihan kaikille ja kilpakävelyn kirkkain tähti Jarkko Kinnunen, sanoi yleisön kannustuksen siivittäneen hänet lujaan taistoon. Himmeämmätkin tähdet loistivat reitin varrella.

Omalla kohdallani hämmästyttävintä oli kuitenkin tavata erityisen iloinen, tuttu kilpakävelijä huoltojoukoissa. Hänellä oli ollut suuria vaikeuksia elämässään. Oli ollut syöpää, vakava liikenneonnettomuus, vanhat vaivat nousseet pintaan. Mutta hän oli ehkä iloisempi kuin koskaan. Hän tunsi elävänsä! Luissa ja ytimissä tuntui, että hän eli täysillä! Sillä hän oli totisesti elossa vaikeuksistaan huolimatta.

Lähes kaikista kokemuksista, niistä traumaattisistakin, löytyy ajan kanssa jotain myönteistä. Sinun tehtäväsi on elää traumat ja elämän tuomat kokemukset läpi niin, että opit niistä aina jotain lisää.

Myönteistä elämää sinulle, ystäväni! Hyväksy itsesi ja ota vastaan ainutlaatuinen elämäntilanteesi sellaisena kuin se sinulle annetaan!

**********************************************************

Turpaduunarin terveysohje numero 33

Jakelupäivä maanantaina 13.7.2015

MUISTA TERVEYDEN SUURI ARVO

Terveyden arvo tulisi muistaa silloinkin kun sinulla on sitä yllin kyllin, etkä ole vaarassa menettää siitä hitustakaan. Niukkojen taloudellisten resurssien keskellä ja silkkaa saamattomuuttaan liian moni ajattelee selviytyvänsä elämässä makaronimössön, halvan makkaran, einespitsan, tarjousoluen ja liikkumattomuuden avulla. Sisäfilee, Château du Domaine de l’Eglise, neitsytoliiviöljy, viherpirtelö ja kuntosalikortti odottavat vuoroaan sitten kun ansiotulot sen sallivat ja saamattomuus hieman hellittää.

Ei näin! Täytä arkesi laadulla niin pysyt terveenä. Nyt!

Ota talteen turpaduunarin kaikki vinkit ja toteuta ne myös. Erityisesti nämä vinkit ovat tärkeitä:

  • Tee laadukasta ruokaa itse edullisesti. Unohda supermarketit valmiine eineksineen! Käy torilla ja kauppahallissa juuri ennen sulkemisaikaa ja kysy myyjiltä olisiko esille jäänyt jotain laadukkaita ruoka-aineita, jotka voisi ostaa edulliseen hintaan. Ostoskassiisi uppoaa kotimaista lanttua, kaalia, tammenlehtisalaattia, silakoita, lohen pyrstöpaloja, myymättä jäänyt porsaankyljys, maksapihvejä, esillä olleita rasvaisia juustoja, sinun lähipäivien kotiruoan raaka-aineita.
  • Lähellä olevan maatilan pihaan on syytä kurvata kerran viikossa sen tutun ruokamarketin sijaan. Juttele mukavia maatilayrittäjän kanssa ja osta sieltä samalla edullisesti kananmunia, aitoa maitoa, vihanneksia ja juureksia.
  • Ituhipiksi ei tarvitse ryhtyä, mutta totta on, että lähes ilmaista ruokaa saa idättämällä sinimailasen siemeniä, vesikrassia, mungpapuja, hernettä, kotimaisia viljalajikkeita jne. Itääkö sinussa ajatus, pitäisikö yrittää idätystä?
  • Tehosekoittimeen sekaisin kaalit, salaatit, idut, marjat, hampunsiemenet, leivänmuruset, pakurikääpätee ja ihana smoothie on kohta tyhjentymässä naamassa olevaan ammottavaan aukkoon! Aamuin, illoin – terveydeksi! Netistä otat talteen viimeisimmät smoothiereseptit.
  • Ylistetyt olkoot jalkasi! Ne vievät sinut kuntopolulle. Paras tapa oppia tuntemaan oman kaupunkinsa tai kylänsä (sekä oman kuntotasonsa!) on kävellä se systemaattisesti läpi katu kadulta, puisto puistolta, pelto pellolta ja makkarakioski kioskilta. Kotona odottaa se blenderi käyttäjäänsä! Makkaranmyyjä ei saa sinusta asiakasta.
  • Fiksuna ihmisenä selvität missä on edullisia liikuntapaikkoja. Pientä vuosi- tai kausimaksua vastaan sinulle aukeaa liikunnan kingdom come läheisestä kuntoklubista. Kaikuu saleissa sinunkin sydämesi ihana jumpsutus, haba pullistelee, vyötärölläsi oleva Michelin-renkaasi tyhjenee ja elät täyttä elämää! Joko mennään vai vieläkö meinataan?
  • Muista vielä yksi juttu: nauti kunnon yöunesta ja laiskottele lahjakkaasti. Levossa jalostuu elämän ihanuus. Ei pysy kunnossa sellainen joka aina on menossa.
  • Lepo, ravinto ja liikunta sopivassa määrin ja laatua painottaen on elämäsi paras valinta. Aloita nyt!

**********************************************************

Turpaduunarin terveysohje numero 37

Jakelupäivä maanantaina 10.8.2015

KUUNTELE ITSEÄSI

Kroppasi on viisas. Se tietää milloin olet liian rasittunut ja milloin olisi syytä levätä. Joka ei kehon viestejä usko, saa pian huomata, että se viestittää yhä kovemmin. Korjausliike voi silloin olla vaivalloisempi. Parempi on kuunnella kroppaansa niin herkällä korvalla, että on valmis tervehdyttävään muutokseen ihan heti. Ennaltaehkäisy on aina helpompaa kuin virheellisten elämäntapojen korjaaminen.

Moni meistä tunnustaa liian myöhään tosiasiat heikosta kehon kuuntelukyvystään ja ajautuu uupumukseen, kipuun ja ahdistukseen. Raahaudutaan päivästä toiseen jaksamisen äärirajoilla olematta kliinisesti sairas. Emme millään tahdo uskoa, että sairaspetiin kaaduttiin ihan omasta syystä.

Toivoa ei kuitenkaan saa menettää, vaan terveyden voi löytää uudestaan. Hyvän olon voi saavuttaa oikeilla elämäntavoilla. Ansaitset olla terve ja olet sen arvoinen, että saat elää oman näköistä elämääsi. Olemme yksilöitä, joten se mikä sopii toiselle, ei välttämättä ole toiselle sopivaa. Löydä oma terveyden polkusi!

Mutta tällä viikolla: Kuuntele itseäsi!

**********************************************************

Turpaduunarin terveysohje numero 42

Jakelupäivä torstaina 17.9.2015

AITO INNOSTUS

Suomessa on selkeästi menossa vaaralliset ajat. Välitöntä sodan uhkaa ei ole, mutta meiltä ollaan viemässä elämän suurimpia aarteita: aito innostus.

Moni yrittäjä on ajettu liian ahtaalle, työntekijät pelkäävät irtisanomisia, on lakonuhkaa ja toteutuneitakin työselkkauksia, diabetes on ryöstäytymässä epidemian tasolle, perheet miettivät mistä saisi rahaa erääntyviin laskuihin ja moni hakee vääränlaista lohtua niiltä joilla menee vielä huonommin kuin hänellä itsellään.

Miksi tämä on vaarallista?

Kaiken merkityksellisen elämän takana on ihmisen kyky innostua. Ihmisen kyky innostua arjen ja pyhän haasteista huolimatta tai juuri niiden vuoksi on tätä aitoa ihmiselon ihanuutta ja kurjuutta. Innostus voi sammua toivottomuuden ilmapiirissä ja kun päästetään valloilleen jämähtäneisyyttä suosiva kulttuuri. Luovuutta ei voi synnyttää väkisin kiireessä pusertamalla ja itsetuntoa musertamalla.

Huonosti menee kaikilla ja kaikkien pitää säästää, säästää, säästää. Turpaduunari ei säästä. Hän haluaa pistää aidon innostuksen tuhlausvaiheen päälle:

Tässä ohjeita miten saat innostuksen kasvamaan elämässäsi:

1) Tuhlaa ajatusenergiaasi uuden kehittämiseen!

2) Raivaa kaikesta synkkyydestä huolimatta tilaa innostukselle!

3) Nyt on paras aika terveystietoisuudelle! Ole tietoinen siitä, että terveyteen voit vaikuttaa vain tekemällä itse hyviä valintoja. Niitä valintoja ei tee kukaan puolestasi.

4) Älä koskaan menetä toivoasi!

5) Sytytä toivonkipinä paremmasta muissa ihmisissä ympärilläsi.

6) Pidä kiinni lupauksistasi.

7) Älä haukkaa liian suuria tehtäviä itsellesi.

8) Pyydä ystäviltäsi rehellistä palautetta.

9) Jätä aina tilaa rakkaudelle.

10) Liiku ahkerasti luonnossa ja meditoi.

Terveystietoista, rakkauden, rehellisyyden, kiitollisuuden, nöyryyden, intohimon, onnellisuuden, voiman, myönteisyyden, rentouden, innokkuuden, toiveikkuuden ja tyytyväisyyden sävyttämiä päiviä sinulle!

Lue ja ihmettele lisää täällä: http://turpaduunari.fi/

**********************************************************

Turpaduunarin terveysohje numero 51

Jakelupäivä tiistaina 17.11.2015

ANNA TERVEYDEN VALITA SINUT!

Joskus voi olla hyvä käyttää terveysvalistukseen paradoksin voimaa: ”Sinä et valitse terveyttä, vaan terveys valitsee sinut!”

Tällä tarkoitan sitä seikkaa, että annat periksi ajatukselle, että sairastut ja lopetat kielteisessä ilmapiirissä kieriskelyn. Vaikka nyt olisit sairas, voit antaa terveyden voittaa!

Tämä paradoksi osoittaa, miten suuren merkityksen terveys voi saada elämässäsi, jos vain annat terveydelle mahdollisuuden. Tämän terveysoivalluksen inspiraatiossa, haltioitumisessa, lumoutumisessa on jotain pyhää. Elämäsi sisällys näkyy hetken välähdyksenä, eräänlaisena tulevaisuuden yleisnäkymänä. Kaivaudutko sairaustilaasi, synkkyyteen, itsesääliin, vai otatko toisen suunnan?

Anna terveyden valita sinut – tänään!

**********************************************************

Turpaduunarin terveysohje numero 53

Jakelupäivä perjantaina 4.12.2015

MYÖNTEINEN ELÄMÄNASENNE

Elämään liittyy vastoinkäymisiä, muutoksia vakiintuneisiin kuvioihin ja menetyksiä. Vastoinkäymiset kuuluvat elämään. Vakiintuneet kuviot sekoitetaan, juuri kun kuvittelit seisovasi tiukasti varman päällä. Ehkä menetät jotain todella merkittävää elämässäsi ja joudut aloittamaan kaiken alusta tai tekemään suuria muutoksia nykyiseen tilanteeseen.

Tällaista on minullekin tapahtunut monta kertaa elämän aikana. Nytkin on ilmassa pientä vastoinkäymisten sarjaa. Minulla on tapana surra vähän aikaa, olla hetkellisesti maahan lyöty, kanveesissa, lukua ottamassa.

Mutta pian olen sieltä taas kapuamassa ylös. Kuule, myönteistä elämänasennetta ei kukaan voi viedä sinulta pois! Älä jää menneitä hautomaan. Kanveesista nouset taas jaloillesi, sillä näethän, että aurinko paistaa jo!

Jos sinun elämässäsi on vastoinkäymisiä, niin toivon, että et jää vastoinkäymisten, muutosten ja menetysten vangiksi, vaan katsot elämää myönteisyyden läpi. Itse aion viettää myönteisyyden kyllästämän viikonlopun. Entä sinä?

**********************************************************

Turpaduunarin terveysohje numero 60

Jakelupäivä maanantaina 1.2.2016

PYSY NUOREKKAANA HARRASTAMALLA LIIKUNTAA

Ikuisen nuoruuden pilleriä ei ole keksitty, mutta tutkimukset osoittavat, että liikunnalla voi olla merkitystä kun halua pysyä nuorekkaana.

Liikunta pitää elimistön nuorena ja vetreänä. Kymmenenkin vuotta voidaan näin sitä biologista ikää huijata! Todellinen ikä voi olla 60 vuotta, mutta liikuntaa harrastava näyttää viisikymppiseltä tai nuoremmalta.

Nuoruuden ketteryys säilyy! Olet varmaan huomannut miten liikunnan harrastaja istuu ja kävelee eri lailla kuin liikuntaa harrastamaton?

Itsetuntoa nostaa valtavasti havainto, että tulee hyvälle mielelle kun kroppa viestittää hyvistä tuntemuksista.

Olen vahvasti sitä mieltä, että koskaan ei ole myöhäistä aloittaa liikuntaharrastus. Liikunnan pitäisi olla mieluista. Valitse siis liikuntalajien joukosta sinua eniten kiinnostava laji. Mene salille, käy lenkillä, harrasta uintia, mikä tahansa käy. Muista myös hyötyliikunta, eli kävele tai pyöräile töihin, nouse portaita hissin sijaan ja niin edelleen. Ja aloita tänään!

**********************************************************

Turpaduunarin terveysohje numero 63

Jakelupäivä maanantaina 22.2.2016

ÄLÄ OLE LIIAN TOTINEN!

Olen vuosien varrella saanut työskennellä muutamien huippu-urheilijoiden kanssa, jotka ovat saaneet kokea menestystä sekä omassa urheilulajissaan että elämässä. Miettiessäni mikä yhdistää näitä huippu-urheilijoita, löysin ainakin yhden tällaisen yhteisen nimittäjän: ”He ottavat elämän rennosti ja he eivät ole liian totisia myöskään urheilun suhteen!”

Tästä saan aikaiseksi viikon terveysohjeen ihan kaikille suomalaisille. Huippu-urheilijoille, urheilijoille tai vain muuten huipuille!

Älä ota elämää liian totisesti. Rennommalla elämänasenteella pärjäät paremmin läpi elämän karikkojen. Seilaat taatusti elämän vesillä osuen karille harva se vuosi, kuukausi, päivä jne. Se mikä erottaa oikealla asenteella liikkeellä olevan ihmisen muista karille ajautuneista, on usein se, että sieltä karilta päästään pois ja karille menosta opitaan. Ei oteta karille menoa niin raskaasti, että se tuhoaa monen päivän, kuukauden vuoden osalta kaikkea sitä uurastusta mitä elämä ja varsinkin huippu-urheilu on vaatinut.

Huiput treenaavat valtavasti, mutta treeneissä ja palautumisessa on aistittavissa leikinomaisuutta, nautintoa, ihanaa heittäytymistä lajin vietäväksi sillä lailla, että maltti säilyy koko ajan.

Tällä viikolla saat harjoitella kanssani tätä rentoa elämää. Kun kohtaat elämäsi varrella karikoita (ehkä jo tänään?), miten voisit siitä rennommin selviytyä? Ehkä huumorilla? Ehkä muuttamalla asennoitumistasi ongelmiin? Ehkä elämän ongelmia voi olla hauska ratkaista? Älä ota elämää niin totisesti!

Kerro miten onnistuit!

**********************************************************

Turpaduunarin terveysohje numero 66

Jakelupäivä maanantaina 14.3.2016

TÄYDELLISYYTEEN PYRKIMINEN – KANNATTAAKO?

Ihmistä ohjaa vahvasti halu tehdä asiat paremmin. Pyrkiminen kohti jotakin tiettyä päämäärää ohjaa elämäämme ja mieluusti pyrkimyksen kohde saisi olla mahdollisimman jalo, vaikeasti tavoitettava, täydelliseen elämänhallintaan vievä pitkä projekti. Ihanko totta?

En ole niin varma onko täydellisyyteen pyrkiminen välttämättä kovinkaan hyvä asia. Tutkin vähän mitä kirjallisuudessa kerrotaan perfektionisteista, eli täydellisyyteen pyrkivistä. Viesti oli kaksijakoinen. Oli sekä hyvä juttu että huono juttu, että pyrkii täydellisyyteen. Tässä muutamia huomioita ehkä jopa arkeen vietäväksi terveysohjeena.

Ihmisen kehitysbiologiaan on kuulunut olennaisena osana pyrkimys täydellisyyteen. Sen johdosta ihmisrotu on ollut niin menestyksellinen. Menestys ja täydellisyys kulkee siis käsi kädessä.

Samaan hengenvetoon tutkijat kuitenkin varoittavat siitä, että nykypäivään tämä perfektionismi sopii varsin huonosti. Nykyinen suoritusyhteiskunta ei anna tilaa virheille (niitähän perfektionisti ei tee?). Jos persoonamme on viritetty liian korkeille odotuksille alttiiksi, se voi saada aikaan sairautta, sekä fyysistä että psyykkistä. Kannattaa siis olla maltillisempi odotusten suhteen.

Epärealistisen korkealle asetetut tavoitteet elämässä ovat useiden psyykkisten ja fyysisten sairauksien osatekijöissä mukana.

Pyrkimys täydellisyyteen epätäydellisessä maailmassa saattaa olla monelle liian rankkaa. Eiköhän luoteta niihin tutkijoihin, jotka toivovat ihmisten ottavan elämän vähän rennommin?

**********************************************************

Turpaduunarin terveysohje numero 72

Jakelupäivä maanantaina 2.5.2016

TOP-5 RAVINTOLISÄT

Terveystietoisen elämän peruspilarit ovat: terveellinen ravinto, vilkas sosiaalinen elämä, hyvät yöunet, säännöllinen liikunta, elämän kokonaisrasituksen huomioon ottaminen ja palauttava rentoutuminen.

Näiden asioiden lisäksi saatat elämän aikana kaivata jotakin muuta. Vuosikymmenien kokemuksella voin sanoa, että ravintolisät ovat hyödyksi erityisesti mahdollisista sairaustiloista palautumisessa, ikääntymisessä ja vaikkapa laihduttaessa.

Ilman sen laajempia selittelyjä, tässä ovat parhaat ravintolisät (kaupallisiin valmisteisiin minulla ei ole mitään yhteyttä, ne vain ovat hyviä ja esimerkinomaisesti esitettynä):

1. D-vitamiini (talvisin 100 µg, kesällä 0-50 µg, lähes kaikki markkinoilla olevat valmisteet ovat kelvollisia)

2. Maitohappobakteerit (tarvittaessa 2-3 kk kuuri, jos vatsa tuntuu oudolta, Biolatte on hyvä)

3. Kalaöljy tai kalanmaksaöljy (1-2 g joko kapselina tai nestemäisenä, mahdollisimman vähän prosessoitu, monille kelpaa ihan perus-Möller)

4. Magnesium (yllättävän monilla on magnesiumin vajausta, suosittelen kuuriluonteisesti hyvälaatuisia magnesiumvalmisteita, RaMaVit magnesiumsitraatti on perinteinen ja hyvä valmiste)

5. Sinkki (mineraali, jota erityisesti kiireinen elämä kuluttaa, Now Foodsin sinkkiglysinaatti)

Näillä pärjää ja muista nuo elämän peruspilarit! Paikallinen luontaisyrittäjä osaa neuvoa lisää! Osta kotimaasta tutulta kauppiaalta!

**********************************************************

Turpaduunarin terveysohje numero 73

Jakelupäivä tiistaina 10.5.2016

TERVEYSTIETOISEN ELÄMÄN HIENOSÄÄTÖÄ

Olen terveysohjeissani tutustuttanut sinua terveystietoisen elämän perustekijöihin: kunnon yöuni, rentoutuminen, sopivasti valittu liikuntapanos, elämän kokonaisrasituksen huomioiminen, ota aitoa ruokaa lautaselle ja tarvittaessa kaada lasiin sekä täysimittaisesti hallintaan henkinen ravinto. Nyt on jaossa pieni annos hienosäätöä.

Kun olen tarkkaillut onnellisia ja elämään tyytyväisiä terveystietoisia ihmisiä ja itsekin tätä päässyt toteuttamaan, esiin nousee yllä mainittujen perustekijöiden lisäksi yksi tosi hieno asia.

Tässä hetkessä eläminen ja siitä nauttiminen!

Onnelliset ihmiset ovat tyytyväisiä elämäänsä vaikka se ei olekaan ihan täydellistä (onko sellaista?). Elämää voi elää nöyrästi ottaen siitä irti kaiken sen mikä sillä hetkellä on mahdollista. Nautitaan terveistä päivistä mahdollisten sairauksien keskellä.

Hyväksytään nykyinen tilanne valittamatta, kaikkine vikoineen ja epätäydellisine asioineen. Tarkastellaan edes tänään maailmaa kuten lapsi, joka hyväksyy maailman sellaisena kuin se on ja nauttii siitä kaikin tavoin.

Ei murehdita liikaa menneistä, päästetään irti menneiden päivien taakoista. Eletään tässä hetkessä – nyt!

Tämä on vapauttava tunne! Onnelliset ihmiset elävät huoliensakin keskellä iloiten arjen iloisista hetkistä. Huoli ja ahdistus saattaisi vallata mielen, mutta asian voi nähdä muullakin tavalla: positiivisuuden kautta, nauttien arjen pienistä ihmeistä – täysillä!

Tähän kustun sinut mukaan: havainnoimaan elämän pieniä ihmeitä ja nöyrästi hyväksymään, että nykyhetki riittää sinulle aivan mainiosti.

**********************************************************

Turpaduunarin terveysohje numero 76

Jakelupäivä maanantaina 30.5.2016

ROIKKUMALLA PUHTIA YLÄVARTALOON

Muistan nuoruudestani mm. tämän merkittävän asian: Puissa roikuttiin ja kiipeltiin usein.

Olen sitä mieltä, että se oli vapaa-ajan liikuntaa parhaimmillaan. Roikkuminen ja kiipely on lapselle luonnollista. Jossain vaiheessa useimmat unohtavat tämän liikuntamuodon. On hienoa kun lasten ulkoilupuistoissa on kaikenlaisia roikkumiseen houkuttelevia rakenteita.

Jo parinkymmenen sekunnin roikkuminen puunoksasta voi olla liian rankka kokemus kun pikkulapsena muistin roikkuneeni minuuttikaupalla vaikeissakin asennoissa puissa kiipeillessäni.

Äskeisellä lenkillä oli mahdollisuus roikkua leuanvetotangossa (rekkitanko?). Roikuin siinä 50 sekuntia. En jaksanut pitempään. Aion treenata kunnes roikun siinä minuutin verran ja pitempäänkin. Otetaanko yhteinen haaste tälle viikolle: Roikutaan vähintään minuutti puunoksissa, sopivassa tangossa tai muussa ihmisen valmistamassa rakennelmassa! Joka päivä! 2-3 roikkumisen sarjoissa!

Fysioterapeutit pitävät roikkumista hyvänä harjoituksena ylävartalon lihaksille ja selkärangalle.

**********************************************************

Turpaduunarin terveysohje numero 78

Jakelupäivä keskiviikkona 15.6.2016

PAINONHALLINTAA CHRISTERIN TAPAAN

Nyt tulee turpaduunarin valikoidulle kaveripiirille melkoinen paljastus. Vuosikymmenien kokemus, tieto ja taito on vääjäämättömästi osoittautumassa menestykseksi painonhallinnassa.

Säilyttäkää toistaiseksi tämä Christerin menetelmä omana tietonanne, sillä saatan kaupallistaa tämän menetelmän ja silloin se pitäisi suurelle kansalle kertoa mahdollisimman tuoreena.

Mistä tässä menetelmässäni on kyse?

Se on niin yksinkertainen juttu, että oikein hävettää kertoa.

Christerin painonhallintakeino perustuu näihin juttuihin:

1) Pudottaessasi painoa, hillitse näläntunnettasi hyvälaatuisilla proteiineilla, sillä painonhallinta on pitkälti nälänhallintaa. Tietenkin nautit myös rasvaa ja hiilihydraatteja.

2) Lisää liikuntaa (erityisesti aerobista, hidasta liikuntaa). Harrasta sellaista liikuntaa, joka sopii sinulle ja josta tykkäät.

3) Muista levätä ja panosta yöunen laatuun! Stressi ei karista kiloja niin tehokkaasti kuin levollinen olotila.

4) Unohda olevasi laihdutuskuurilla, ota rennosti! Elämässä on muutakin kuin laihduttaminen.

5) Älä vertaile painonpudotustahtiasi muihin, olet ihmisyksilö, ainutlaatuinen. Siksi myös painonpudotuksesi sujuu yksilölliseen tahtiin. On useita tapoja tukea yksilöllisyyttäsi! Tämä on oikeastaan ainoa kohta tässä menetelmässäni, joka vaatii asiantuntija-apua. Muissa kohdissa pärjäät ihan itse!

6) Tärkeä pikkukikka erityisesti huippu-urheilijoille, mutta saattaa olla tärkeä myös kuntoilijoille: Siirrä energiansaantiasi iltapainotteiseksi (ajatuksena tehostettu palautuminen yöaikaan)

Tämä toimii ja vaatii yllättävän vähän ohjausta. Joka haluaa tämän menetelmän oppia, onnistuu siinä helposti ihan itsenäisesti (katso kohta numero 5!). Pitää vain saada oikeat ohjeet ihan alusta asti.

Puristaako hame? Ovatko farkut ”kutistuneet” pesussa? Haluatko kiinteytyä?

**********************************************************

Turpaduunarin terveysohje numero 82

Jakelupäivä maanantaina 11.7.2016

20 SEKUNNIN SÄÄNTÖ

Harvardin yliopiston luennoitsija Shawn Achor on keksinyt ns. 20 sekunnin säännön. Se sai alkunsa arkisesta ongelmasta. Hän halusi lukea enemmän kirjoja ja katsoa vähemmän telkkaria. Tämä jalo päämäärä unohtui kuitenkin aina työpäivän jälkeen, kun hän lösähti uupuneena sohvalle ja hamusi kaukosäätimen käteensä. ”Alan lukea ihan kohta”, hän ajatteli ja kanavapujotteli sitten seuraavat pari tuntia pääsemättä koskaan siihen hetkeen elämässään, jossa ”kohta” on ”nyt”.

Hän ratkaisi ongelman yksinkertaisesti: hän siirsi kaukosäätimen sohvapöydältä makuuhuoneen laatikkoon ja laittoi sen tilalle muutaman hyvän kirjan. Sekuntikellon avulla hän tarkasti, että sohvalta makuuhuoneen laatikolle ja takaisin kesti tasan 20 sekuntia. Mitä tästä seurasi? Seuraavan kerran kun Shawn lösähti sohvalle, ei kaukosäädin ollutkaan käden ulottuvilla, eikä hän jaksanut hakea sitä makuuhuoneesta. Sen sijaan kirjat olivat käden ulottuvilla ja tämän seurauksena hänen päivittäinen lukuaikansa kasvoi huimasti.

Näin syntyi 20 sekunnin sääntö, ehdottoman tehokas työkalu oikeiden asioiden aikaansaamiseksi. Kaikessa yksinkertaisuudessaan se tarkoittaa sitä, että rakennat houkutuksen eteen 20 sekunnin puskurin. Usein nämä 20 sekuntia voivat ratkaista, mitä teet seuraavat kaksi tuntia.

Oli haasteesi arjessa pieni tai suuri, 20 sekunnin sääntö voi olla avain ratkaisuun. Älä siis tällä viikolla anna houkutukselle heti tilaisuutta toteutua, vaan rakenna sen toteutumisen hankaloittamiseksi 20 sekunnin puskuri, jolloin se ei ehkä toteudukaan vaan teet jotakin muuta hyödyllisempää.

**********************************************************

Turpaduunarin terveysohje numero 84

Jakelupäivä tiistaina 26.7.2016

ELÄMÄ ON IHME

Henki kulkee? Jalat kantavat? Muistat eilispäivän? Kaipaat ystävää?

Arkiset, tutut ja yksinkertaiset asiat ovat itse asiassa elämän ihmeen selkeimpiä ilmentymiä. Ikävä kyllä emme osaa näitä asioita riittävästi arvostaa.

Yleisesti ottaen elämä on hyvää, kannustavaa ja mielenkiintoista. Virhe olisi takertua niihin yksittäisiin elämän tapahtumiin, jotka tekevät kipeää, tuovat pimeyttä tai surua. Vaikka mieli kuvittelee pahinta – kuten pahaa onnettomuutta – suurin osa elämästämme ei koostu tällaisista asioista.

Meillä ihmisillä on outo taipumus aina odottaa sitä huonoa, pelätä pahinta, olla uskomatta itseensä ja omiin kykyihinsä. Meillä on taipumuksena ajatella kielteisiä asioita, sellaista jota ei halua tapahtuvan.

Sitten tämän kaiken negatiivisuuden päälle vielä voivottelemme ja toivomme muitten kuulevan miten hyvin osaamme pohtia epäonnisia tapahtumiamme. Ja vedämme siinä vatvomisessamme muita mukaan synkkyyteen.

Olen elänyt pitkän elämän vain pohtiakseni ihan viime viikkoina sitä miten suuri ihme elämä on. Älä sinä odota näin pitkään! Ymmärrä minua huomattavasti nopeammin, että vaikeudet elämässä ovat vain väliaikaisia. Elämässä on niin hyviä kuin huonojakin hetkiä. Enimmäkseen hyviä.

Kun ymmärtää sen, että vaikeudet eivät jatku ikuisesti, vaikka siltä hetkellisesti tuntuisi, on helpompaa olla elämälle tavattoman kiitollinen.

Elämä on tosiasiassa erittäin mukavaa, ihmeellistä ja kannustavaa, jos pystyisimme näkemään sen sellaisena kuin se on. Koko ympäröivä maailmamme on paljon ystävällisempi kuin useimmat meistä ovat oivaltaneet tai myöntäneet.

On järkevää herätä ja avautua tälle elämän ihmeelle!

**********************************************************

Turpaduunarin terveysohje numero 86

Jakelupäivä maanantaina 8.8.2016

UNELMOI!

Matkallasi kohti terveystietoista elämää tarkkailemme tällä viikolla unelmiamme. Ota itsellesi aikaa ja mieti mikä unelma kannattelee elämääsi.

Mikä saa sinut syttymään? Mistä olet aina haaveillut?

Tutkimusten mukaan unelmat tuovat elämäämme lisää sisältöä ja iloa, joten turpaduunari kehottaa unelmoimaan tällä viikolla oikein kunnolla! Unelmoi siitä lottovoitosta, paremmasta työpaikasta, isoista ja pienistä asioista.

Osa unelmistamme ovat hyvin konkreettisia, osa erittäin pieniä, jotkut unelmat jopa hölmöjä. Tärkeintä on kuitenkin hyväksyä unelma osaksi elämää. Ymmärsitkö?

Kirjoita ylös 3-5 asiaa, joista tällä hetkellä unelmoit. Kiinnitä lista näkyvälle paikalle. Anna unelmasi näkyä!

**********************************************************

Turpaduunarin terveysohje numero 91

Jakelupäivä maanantaina 12.9.2016

ELÄIMELLISTÄ LIIKETTÄ

Lapsena olin aika paljon yksikseni. Viihdyin yksin. Silloin tuli keksittyä kaikenlaista hauskaa. Muistui mieleen yksi liikuntaleikki, jonka keksin ehkä 12-13 -vuotiaana.

Vaikka minä leikin tätä liikuntaleikkiä yksin, soveltuu se ehkä parhaiten leikittäväksi mukavassa porukassa. Ikärajasuositusta ei ole. Tämä sopii kaikenikäisille. Muista: Liike on lääke!

Liikuntaleikissäni on olennaista, että siihen menee mukaan kaikilla aisteilla ja täysillä heittäytyen. Silloin se on tehokkainta ja hauskinta.

Ideana tässä leikissä on kuvitella olevansa tietty eläin. Liikuntaleikissä jokainen on vuorollaan jokin eläinhahmo. Se joka on leikkivuorossa, liikehtii, tekee ääniä ja pistää siihen eläinhahmoon koko olemuksensa. Kun toinen leikissä mukana oleva vihdoin tajuaa mikä eläin on kyseessä, hän lähtee mukaan leikkivuorossa olevan liikkeisiin ja toistaa ne mahdollisimman samanlaisina.

Voittaja (mikäli sellainen on tarpeen) on se joka leikkii pisimpään yksin, eli keksii niin vaikean eläinhahmon tai vaikean liikesarjan, että muut eivät sitä tajua tai osaa toistaa.

Tässä joitakin esimerkkejä eläimellisistä liikkeistä:

  • Krokotiili. Kiemurtele maassa hitaasti syöksyen sitten kuvitteelliseen veteen. Liikkeet voi tehdä vaaraa matkien.
  • Kissa. Venyttele autuaasti jäseniäsi. Tee pehmeitä liikkeitä. Anna mielesi täysin vaipua kissojen maailmaan.
  • Hiiri. Tee itsestäsi mahdollisimman pieni. Kipitä pitkin maata nopein askelin.
  • Kirahvi. Nouse varpaille. Kuvittele olevasi mahdollisimman pitkäkaulainen, arvokkaan näköisesti tepasteleva eläin.
  • Muurahainen. Tee ahkerasti liikkeitä jaloilla ja käsillä. Kuvittele kantavasi painavia ja isoja taakkoja.
  • Rapu. Kävele hassusti jalkojesi ja käsiesi varassa mahapuoli ylöspäin. Tee tunnustelevia liikkeitä jaloillasi.
  • Norsu. Ota valtavan suuria ja arvokkaan hitaita askeleita.
  • Jänis. Ehkä liiankin helppo eläinhahmo? Loiki kuin jänis valtoimenaan ympäriinsä.

Hyvää leikkimieltä ja muistakaa liikkua!

**********************************************************

Turpaduunarin terveysohje numero 93

Jakelupäivä tiistaina 27.9.2016

PETTYMYSTEN SIETÄMINEN

Olen riippuvainen monen ihmisen työpanoksesta kun kiertelen Suomea keikkaillen. Välillä hommat sujuvat todella hyvin, välillä huonommin. Välillä joudun pettymään, välillä innostun. Minua auttaa terveysluentojen ja -koulutusten toteutuksessa se, että järjestäjät ovat usein terveystietoisuuden puraisemia ja heitä aidosti kiinnostaa kuulla mitä uutta (ja vanhaa) terveyden saralla on tarjolla. Heitä kiinnostaa myös tarjota tämä elämys sidosryhmilleen.

Pettymyksiä on osunut kohdalleni jonkin verran. Aina harmittaa kun pitkään suunniteltu koulutus ei toteudukaan esimerkiksi ilmoittautuneiden vähyyden takia tai kun koulutus menee pilalle amatöörimäisten valmistelujen takia. Pettymyksiä tulee muillakin elämänaloilla.

Olen todennut hyödylliseksi pettymysten kirjaamisen ja pohtimisen miksi meni niinkuin meni. Huomaa erityisesti miten monta kertaa päivässä/viikossa petyt itseesi tai toisiin. Pohdi näitä pettymykseen johtaneita tapahtumia siltä kantilta olisitko pystynyt millään estämään pettymyksen syntyä, mitä opit pettymyksestä ja miten voisit välttää samantyylisiä pettymyksiä jatkossa.

Millaisia vaatimuksia asetat kaikelle ympärilläsi tapahtuvalle? Tarvittaessa kyseenalaista ja tarkastele vaatimustesi luonnetta ja niiden vaikutusta itseesi ja elämäsi ihmisiin.

Monesti me vaadimme toisilta ihmisiltä ja itseltämme aivan liikaa.

**********************************************************

Turpaduunarin terveysohje numero 96

Jakelupäivä maanantaina 17.10.2016

ÄLÄ PELKÄÄ ELÄMÄÄ

Vierailin äsken luennon muodossa Tampereen eläkeläisten luona. Niin kuin olettaa saattaa, siellä virisi vilkas keskustelu elämästä. Tapasin erään herrasmiehen, joka kutsui itseään tilapäisajattelijaksi. Lainaan hänen ja minun välisestä keskustelusta jotain tähän terveysohjeeseen.

Elämä on koettava omakohtaisesti. Emme voi siirtää omaa elämäämme elettäväksi kenellekään muulle ja se on elettävä tässä ja nyt.

Näin elämästä tulee reaaliajassa tapahtuvaa toimintaa. Ei suinkaan mikään johdantosoitto johonkin tulevaan olotilaan. Elämämme on oma teoksensa, täydellinen sinfonia, jota itse soitamme.

Elämä-sinfoniassamme on neljä osaa: lapsuus, nuoruus, aikuisuus ja vanhuus. Kaikkien näiden osien läpi elämän sävelet kuljettavat meidät, ainakin jos saamme elää tuohon finaalivaiheeseen saakka.

Ilot ja surut vaihtelevat vuorotellen onnenpyörämme ympärillä. Myönteinen elämänasenne auttaa kestämään surujen läpi ja surut pitävät elämämme ruodossa, jotta emme olisi liian iloisia. Oletko nähnyt ärsyttävämpää henkilöä kuin jatkuvasti iloista ihmistä?

Paljon voimme elämä-sinfoniamme sointiin ja tempoon itse vaikuttaa. Se on jopa velvollisuutemme. Sitä varten Luoja on antanut meille ohjausjärjestelmäksi järjen, harkinnan ja maltin sekä käden ja hengen taidot tekemisten työkaluiksi.

Tärkeää on oivaltaa, että meitä odottaa sopeutujan rooli, kun meitä kuljetetaan sinne, minne emme haluaisi mennä. Silloin joudumme joskus tiemme selvittämään jopa sisulla ja hammasta purren. Tahdonvoimalla.

Älä pelkää elämää. Anna elämän soida!

**********************************************************

Turpaduunarin terveysohje numero 98

Jakelupäivä maanantaina 31.10.2016

9 KEINOA HOITAA VAKAVAA SAIRAUTTA

Olin terveystoimittajan hommissa lauantaina 29.10.2016 Helsingin kulttuuritalolla. Sain olla raportoimassa mm. syöpätutkija Kelly A. Turnerin luentoa.

Kun uudestaan luin terveysblogiini tuottamaa aineistoani oivalsin, että tuon erinomaisen luennon kera tuli oikeastaan kerrottua selviytymiskeinot ”kaikista” vakavista sairauksista.

Saat mieluusti käydä lukemassa koko luentoraporttini (linkki alla), mutta tässä pohdittavaksi nuo 9 keinoa selviytyä vakavasta sairaudesta:

1—-> Vahva halu elää

2—-> Ota vastuu omasta terveydestäsi

3—-> Ota vastaan sosiaalinen tuki

4—-> Muuta radikaalisti ruokavaliosi

5—-> Käytä kasvirohdoksia ja ravintolisiä

6—-> Luota intuitioon

7—-> Vapauta tukahdetut tunteet

8—-> Kehitä myönteisiä tunteita

9—-> Syvennä henkisyyttäsi

http://turpaduunari.fi/kelly-turner-yhdeksan-paranemisen-avaintekijaa/

**********************************************************

Turpaduunarin terveysohje numero 100

Jakelupäivä maanantaina 14.11.2016

YLEISIN SYY SAIRASTUMISEEN

Tähän sadanteen terveysohjeeseen liittyy pieni kannustin itselleni. Haluan jollakin tavalla palkita uskollisia lukijoitani. Etsin tähän terveysohjeeseeni jotain erikoista. Ajattelin pohtia lukijani kanssa niitä tekijöitä, jotka aiheuttavat useimmiten sairastelua länsimaiselle ihmiselle.

Lista ei olekaan kovin pitkä! Yllätyin itsekin miten tutkimuksissani nousi esille yksi vakava sairastuttava tekijä lähes joka kerta: immuunipuolustuksemme romahtaminen.

Tottakai sillä on merkitystä miten hoidamme terveyttämme syömällä terveellistä ruokaa, nukkumalla hyvin ja liikkumalla sopivasti, mutta oman puolustusjärjestelmämme ylläpito on kuitenkin ilmeisesti kaikkein tärkein asia, jonka voit tehdä terveytesi eteen.

Jos ihminen haluaa pysyä terveenä, hän tekee kaikkensa levon, rentoutumisen, ruokailun, liikunnan, päivittäisen rasituksen ja henkisen ravinnon suhteen. Kaikki tämä jotta immuunipuolustuksemme pysyisi kunnossa.

Yksinkertaisesti ilmaistuna ihmisen elimistö on ilmaantuvia häiriöitä jatkuvasti korjaava järjestelmä. Kysymys onkin miten parhaiten tuemme tätä korjausjärjestelmää.

Tästä asiasta kerron seuraavissa terveysohjeissa. Pysy siis linjalla ja suosittele tätä edullista terveysohjetta muillekin ystävillesi!

**********************************************************

Turpaduunarin terveysohje numero 102

Jakelupäivä keskiviikkona 30.11.2016

IMMUUNIPUOLUSTUS JA TERVE SUOLISTO

Jatkan nyt terveysohjeiden kirjoittelua, joissa korostuu pyrkimys pitää immuunipuolustuksemme kunnossa.

Suolisto on ykkösasemassa kun ylläpidämme hyvää vastustuskykyä ja toimivaa immuunipuolustusta. Suolen sisällön koostumuksesta tiedetään, että siellä majailee itsenäisesti eläviä mikrobeja miljardeittain ja on tärkeää, että suolisto ei vuoda.

Nämä hyvät mikrobit, usein nimetty maitohappobakteereiksi, ovat tärkeitä suoliston limakalvojen ja immuunipuolustuksemme kunnossapidossa. Suoliston normaali toiminta edellyttää, että suolisto läpäisee suolen sisällön valikoivasti.

Etsin muutamasta kirjasta esille ohjeita miten pitää huolta näistä autonomisista auttajista ja suolen limakalvoista.

Probioottivalmisteita kannattaa nauttia joko ruoan muodossa tai erillisinä ravintolisinä. Ruoan hapattaminen on vanha ja toimiva keino. Probioottivalmisteita voi mieluusti ottaa.

Monessa lähteessä ylistetään pellavansiemenrouhetta. Kalan rasvoja pidetään tärkeinä limakalvojen kunnolle.

On syytä nauttia A-vitamiinipitoista ruokaa. Jotkut lähteet vannovat E-vitamiinin nimeen ja C-vitamiini lienee hyvä suoliston tulehdustiloissa.

Lopuksi vielä: Kun suoliston limakalvo on terve, silloin ravinteet (+vesi) läpäisevät sen normaalisti. Tämä ns. imeytyminen on elintärkeää meille. Yhtä tärkeää on suurimolekyylisten ainesosien imeytymisen esto. Tähän tasapainoon päästään kun pidetään huolta suoliston terveydestä.

**********************************************************

Turpaduunarin terveysohje numero 106

Jakelupäivä lauantaina 24.12.2016

TERVEYSVALISTUS PIENINÄ ANNOKSINA

Tämä terveysohje tavoittaa säännöllisten lukijoitteni lisäksi ensimmäisen kerran sähköpostilla ne henkilöt, jotka tilasivat tämän joululahjana joko itselleen tai ystävälleen.

Olen näissä terveyskirjeissä paneutunut terveyteen hyvin laajapohjaisesti. Tämä suuntaus tulee jatkumaan. Saat kuulla mitä kaikkea terveyteen liittyy, yksikertaisesti ja paljastavasti sekä helposti noudatettavassa muodossa.

Joulun suurin lahja on Jeesuksen, Vapahtajan, syntymä. Minun lahjani sinulle on kertoa terveyden tiestä, sillä terveys on suuri lahja, enkä halua sinun kadottavan sitä. Terveyden olemassaolon moni tajuaa vasta kun sen menettää.

Terveyden suuri salaisuus on tajuta, että se ei ole yhden kortin varassa. Terveys rakentuu mm. näitä osista: sopivasti mitoitettu liikunta, terveellinen ruoka, paljon henkistä ravintoa eli ystäviä ja oikeaa myönteistä elämänasennetta, vastuun ottamista omasta elämästä, lepoa ja unta, elämän kokonaisrasituksen ottamista huomioon, rakkautta ja vahvaa halua elää tarvittaessa täysillä sekä tarvittaessa hidastellen, pohdiskellen.

Et taida muuten uskoa miten paljon haluan sinun ymmärtävän terveyden salaisuuksia. Annathan minulle sille tilaisuuksia vuosien mittaan? Pieninä annoksina terveysvalistusta. Sinulle.

Rauhallista Joulun aikaa ja terveystietoista Uutta Vuotta!

**********************************************************

Turpaduunarin terveysohje numero 109

Jakelupäivä tiistaina 10.1.2017

VUOSIIN LISÄÄ ELÄMÄÄ

Juttelin eilen pari tuntia terveystohtori Pekka Puskan kanssa. Sovimme keskustelun pääaiheeksi terveyden edistämisen. Vaikea löytää Suomesta parempaa keskustelukumppania.

Keskustelusta jäi erityisesti mieleen se seikka, että suomalaisten terveyden edistäminen on edelleen kesken. Itsenäisyyden ajan terveysoloista Pekka osasi nimittää kolme tärkeää käännekohtaa:

 

  1. Ennen sotia eliniän piteneminen johtui lapsi- ja äitiyskuolleisuuden pienenemisestä sekä kulkutautien menestyksellisestä torjunnasta rokotuksilla ja parantuneella hygienialla.
  2. Sotien jälkeen kansanterveyden valtaongelmiksi nousivat nykyiset krooniset kansantaudit, erityisesti sydän- ja verisuonitaudit sekä syöpäsairaudet. Uudet lääketieteelliset tiedot mahdollistivat ehkäisyn käynnistämisen, minkä seurauksena työikäisten kuolleisuus on huimasti laskenut.
  3. Tälle vuosituhannelle siirryttäessä eliniän piteneminen on johtunut yhä enemmän kuolleisuuden vähenemisestä yhä vanhemmissa ikäryhmissä. Elämään on tullut taas enemmän vuosia. Samaan aikaan yhä tärkeämmäksi on noussut elämän laatu ja terve ikääntyminen. Tavoitteena on, kuten WHO sanoo ”lisää vuosia elämään ja lisää elämää vuosiin”.

Vuosiin saa lisää elämää Pekan mukaan vaikuttamalla neljään elintapa-asiaan:

  1. tupakointi on lopetettava kokonaan (tavoite alle 5 % suomalaisista tupakoi vuonna 2030)
  2. alkoholin suhteen on noudatettava kohtuutta ja mikäli tarpeen täysraittiutta (alkoholi tappaa suoraan noin 3000 suomalaista vuodessa, välillisesti kuolee moninverroin enemmän)
  3. ravinto on aito terveysasia (Pekka korosti ravinnon kokonaisuutta, turha tarttua ruoan yksityiskohtiin jos ruoka on kauttaaltaan epäterveellistä)
  4. liikunta on lääke (liikkumattomuutta Pekka piti suurena ongelmana)

Kirjoitan Pekan ajatuksista enemmän helmikuussa ilmestyvään Ikiliikkuja -lehden numeroon.

**********************************************************

Turpaduunarin terveysohje numero 112

Jakelupäivä tiistaina 31.1.2017

ELÄMÄNTAPA PITKÄÄ IKÄÄ TAVOITTELEVILLE

Luen todella mielenkiintoista kirjaa ”Ikigai – Pitkän ja onnellisen elämän salaisuus japanilaisittain” (Gummerus, 2017). Kirjassa tuodaan esille japanilaisten tapaa hoitaa terveyttään ja tarkistellaan erityisesti Okinawan saarella eläviä pitkä-ikäisiä kansoja.

Jotain Okinawan saarella tehdään oikein, koska siellä eletään ennätyksellisen vanhaksi ja terveitä elinvuosia riittää hyvin monille jopa hautaan asti. Katsotaan heidän elämäntapaansa. Kokosin kirjan perusteella oheisen listan käyttöösi:

  • Innostu asuinpaikastasi, ota selvää ketkä asuvat naapurissa, lähettyvillä. Rakasta heitä kuin omaa perhettäsi.
  • Mene aikaisin nukkumaan ja herää varhain.
  • Juhli paljon, pieniäkin asioita. Musiikin, tanssin ja yhteislaulun kera.
  • Elämässä pitää olla tavoitteita. Jos tavoite karkaa, sitä asiaa ei kuitenkaan saa ottaa liian vakavasti. Aseta uusi tavoite.
  • Ole ylpeä siitä kulttuurista, joka ympäröi sinua.
  • Suhtaudu intohimoisesti pienempiinkin tehtäviin. Kaikki kulkee sormista päähän ja takaisin. Kunhan sormet pysyvät liikkeessä, voi elää tosi pitkään.
  • Hanki mukavaa tekemistä koko ajan. Kun tekee vaihtelevia tehtäviä se rentouttaa, eikä kuluta voimavarojasi.
  • Liiku, syö, nuku ja hoida ystävyyssuhteitasi aina yhtä laadukkaasti.
  • Auta toisia ihmisiä talkoohengessä, sydämellisesti.
  • Tärkeintä on hymyillä paljon!
  • Aloita päiväsi näin: ”Tänään on terveellinen ja energinen päivä. Tänään elän täysillä.”

**********************************************************

Turpaduunarin terveysohje numero 116

Jakelupäivä maanantaina 27.2.2017

JUOKSE KÄVELE JUOKSE!

Juoksijan on hyvä aina välillä kävellä lenkeillään. Se ei välttämättä ole juoksijan heikkoutta, vaan ihan järkevää puuhaa. ”Juoksemaan tänne on tultu, ei kävelemään!” tai ”Juoksijaksi tullaan juoksemalla!”, saattaa joku himojuoksija väittää. Antaa väittää, tee sinä toisin.

Juoksun aloittelija ja kokenutkin juoksija hyötyy siitä, että kävelee osan juoksumatkasta. Jeff Galloway on tästä onnistunut kirjoittamaan 191-sivuisen kirjan, mitä pidän jo melkoisena suorituksena. ”The Run Walk Run Method” -kirja (Meyer & Meyer Sport (UK) Ltd., 2013) luettelee muutamia hyötyjä siitä kun välillä juoksun lomaan sijoittaa kävelyosuuksia:

  • Juoksun tuottama iskuvaikutus nilkkoihin ja polviin katkeaa ainakin hetkeksi kun siirtyy pehmeämpään kävelyyn.
  • Tässä palataan ihmisen kehityshistoriassa ihan alkuajoille, sillä muinoin ihminen enimmäkseen käveli pitkiäkin matkoja ja teki lyhyehköjä juoksupyrähdyksiä päästäkseen saaliseläimiä pakoon tai juostakseen saaliin kiinni. Palaa sinäkin juurillesi, kehottaa Galloway.
  • Juoksu kävely juoksu on järkevää juoksua. Juoksun rasitusta ei päästetä liian kovaksi, vaan otetaan nautinto irti jokaisesta lenkistä palauttavalla kävelyllä.
  • Motivaatio liikuntaan säilyy paremmin kun uupumus ei iske lenkillä. Jätetään suosiolla uupumukseen pyrkiminen huippu-urheilijoille.
  • Juoksun lomaan sijoitetut kävelyosuudet helpottavat juoksun pariin palaamista esim. vammakierteen tai motivaation puutteen jälkeen.
  • Sopii erityisesti huonokuntoiselle, ylipainoiselle ja aloittelijalle. Hyvä olo kannustaa jatkamaan liikuntaharrastusta.
  • Tämä on eräänlainen intervallitreeni, joka on mieltä palkitsevaa.

Kokeile!

**********************************************************

Turpaduunarin terveysohje numero 121

Jakelupäivä maanantaina 3.4.2017

KATKAISE NEGATIIVINEN AJATTELU

Sinua on loukattu. Sinua kohtaan on menetelty väärin. Sinulla on oikeus olla suuttunut, vihainen.

Joo, hetken aikaa, mutta suuttumusta ja vihaa ei kannata pitkään kantaa mukanaan. Katkaise negatiivinen kehä ajoissa.

Tutkimukset osoittavat, että ärsyttämisen ja koston vaihe jää herkästi päälle, jos kielteisten ajatusten kehää ei ajoissa katkaise. Isossa kirjassa viisaasti sanotaan ”Älä anna auringon laskea vihasi ylle”. Se muistuttaa meitä mm. siitä, että riidat kannattaa sopia ennen iltaa ja ettei kannata olla pitkävihainen.

Voisit viikon verran tarkkailla itseäsi vähän sillä tavalla miten reagoit ärsyttäviin asioihin. Poista elämästäsi kahnausta aiheuttavia tekijöitä niin hyvin kuin pystyt.

Rauhallisena ja rentoutuneena elämä sujuu paremmin.

**********************************************************

Turpaduunarin terveysohje numero 126

Jakelupäivä maanantaina 8.5.2017

MITTAAMATTOMAN ARVOKAS TERVEYS

Terveys ei aina merkitse lääketieteellisen laitteen näyttämää suosiollista mittarilukemaa, vaan terveydessä on kyse myös vaikeammin mitattavissa olevista asioista kuten onnellisuus. Terveys merkitsee monille sairauden poissaoloa. Terveeksi julistetaan se ihminen, jolle ei ole diagnosoitavissa yhtään sairautta. Onko näin?

Pitääkö kaikkea mitata? Huolestua verenpaineen päivittäisestä vaihtelusta? Olisiko hyvä vain ottaa terveen oloinen päivä kiitollisena vastaan ja nauttia elämästä tässä ja nyt?

Terveys ja hyvinvointi koostuu hyvin yksinkertaisista asioista. Kun perusasiat (terveellinen ruoka, hyvä yöuni, sopivasti mitoitettu liikunta) ovat kunnossa, sitten on hienosäädön aika, eli tarvitsemme kaikki yksilöllistä säätöä (ravintolisät, mahdollinen maidottomuus, viljatuotteiden määrä, työn määrä, motivointi, kiinnostuksen aste, vastuun ottaminen terveydestä, oman elimistön kunnioittaminen). Kaikille sopivaa täydellistä ja yhtenäistä terveyslinjausta ei ole löydettävissä. Käytä koko elämäsi oman hyvinvointisi etsimiseen. Se on kiehtova harrastus! Mittaamattoman arvokas terveys odottaa sinua.

**********************************************************

Turpaduunarin terveysohje numero 128

Jakelupäivä maanantaina 22.5.2017

MITÄ TEHDÄ PÄÄNSÄRYLLE?

Päänsärky on yleisimpiä ihmisen sairaustiloja ja syyt päänsärkyyn voivat olla kovinkin monimutkaisia selvittää. Särky voi olla migreenityyppistä tai vaikka jännityksestä johtuvaa. Tässä muutamia ohjeita mitä voi tehdä päänsärylle.

Järjestä elämäsi niin säännölliseksi kuin mahdollista (ruokailu, uni, rentoutuminen, liikunta, pidä päiväkirjaa päänsäryistäsi löytääksesi päänsäryn aiheuttajaa elämäntavoistasi, stressittömyys). Akuutin migreenikohtauksen hoidossa on hyvä siirtyä pimennettyyn ja melulta eristettyyn tilaan lepäämään. Muistettava hyvä nesteytys.

Poista ruokavaliostasi mahdolliset päänsäryn aiheuttajat: viini, juusto, cashewpähkinät, suklaa, roskaruoka, kofeiini, lihajalosteet.

Näitä ravintolisiä voit kokeilla päänsärkyyn: Magnesium aspartaatti 500-1000 mg päivittäin, riboflaviinia (B2-vitamiini): 200 mg 2 krt päivittäin, koentsyymi Q10 150 mg päivittäin, reunuspietaryrtti 125 mg 1-3 krt päivässä, etelänruttojuuri 50 mg kolme kertaa päivässä, valeriaanan juuresta tehty uute 100-300 mg ennen nukkumaanmenoa ja melatoniinia 6-10 mg myös ennen nukkumaanmenoa.

Useita toimivia terapiamuotoja löytyy: biopalaute, kognitiivinen käyttäytymisterapia, hypnoosi, mindfulness, muu meditaatio, jännitystilojen poisto esim. purennan tarkastelu ja hampaiden kunto, kiropraktiikka, kraniosakraalinen terapia, klassinen hieronta, akupunktio, aromaterapia (piparminttu)

Migreeniin on tarjolla myös lääkkeitä. Niistä en nyt kerro.

Jännityspäänsärkyyn suosittelen stressittömyyttä, riittävää unta, säännöllistä ruokailua, ergonomiasta huolehtimista, säännöllistä aerobista liikuntaa. Vältä sokeria, kofeiinipitoisia juomia, prosessoitua lihaa, tupakointia ja alkoholia.

Valeriaanan juuresta tehty uute 100-300 mg ennen nukkumaanmenoa ja melatoniinia 6-10 mg myös ennen nukkumaanmenoa. Tulehduskipulääkkeitä korkeintaan 20 annosta viikossa päänsäryn ennaltaehkäisyyn.

Useita toimivia terapiamuotoja löytyy: Biopalaute, kognitiivinen käyttäytymisterapia, manipulaatiohoidot, mindfulneess, klassinen hieronta, kraniosakraalinen terapia, akupunktio.

**********************************************************

Turpaduunarin terveysohje numero 130

Jakelupäivä maanantaina 5.6.2017

PITKÄAIKAISEEN KIPUUN VAIKUTTAVIA TEKIJÖITÄ

Tilaajien pyynnöstä jatkan kipuun liittyvää ohjeistustani. Tässä asioita mitä pitää miettiä kun kipu on pitkäaikaista.

Aina ei ole kyse kudos- tai hermovauriosta kun on kyse pitkittyneestä kivusta. Kivun kroonistumiseen vaikuttavat niin monet tekijät: kudosvaurio ja sitä seurannut tulehdusreaktio, koettu äkillinen kipu ja sen jättämä muistijälki, yksilöllinen kipukynnys, kivun voimakkuus ja psyykkiset tekijät jne. Ilmeisesti myös yksilölliset, perinnöllisesti määräytyvät erot kipua välittävien ja hillitsevien järjestelmien rakenteessa ja ominaisuuksissa voivat vaikuttaa.

Lääkkeellisessä kivunhoidossa pyritään vaikuttamaan elimistön kipujärjestelmien epätasapainoon. Tähän liittyy tiettyjen kivun välittymiseen osallistuvien välittäjäaineiden tuotannon lisääntyminen tai vähentyminen sekä kokonaan uusien välittäjäaineiden tuotanto.

Kipuongelmaa voivat pitkittää ja kivusta kuntoutumista hidastaa myös monet psykologiset tekijät, esimerkiksi kipuun liittyvät pelot ja masentuneisuus. Tästä saattaa seurata kiputilan vaikeutuminen. Pelot ja varominen voivat myös lisätä lihasjännitystä. Lihasjännitys puolestaan vaikeuttaa lihasten aineenvaihduntaa, mikä voi lisätä kipuja ja vaikeuttaa kuntoutumista.

Luonnollista kivunhoitoa on lihasten ja muiden kudosten aineenvaihdunnan tehostaminen liikunnalla (niille joille se sopii). Lääkkeitä on pakko ottaa silloin kun kipu on sietämätöntä. Ole lääkekriittinen, älä lääkevastainen!

Luonnolliset kipulääkkeet voivat olla avuksi:

* fysikaaliset hoidot (lämpö- ja kylmähoito, ultraäänihoito)

* hieronta (klassinen-, lymfa-, akupainanta-, hermoratahieronta)

* kylvyt (savi, parafiini)

* liikunta (kokeile vesiliikuntaa! Ratsastus? Pilates? Kuntosali!)

* ruokavaliohoito (oliiviöljy, kalaöljy, omenaviinietikka, metsämarjat ja erityisesti mustikka, valkosipuli, kamomillatee, kurkuma, chili, glukosamiini)

* muuta (akupunktio, vyöhyketerapia, Kalevalainen jäsenkorjaus!, kuppaus, kinesioteippaus, kiropraktiikka, osteo- ja naprapatia, Alexander-tekniikka, rentoutuminen, mietiskely, rukoilu, musiikkiterapia, magneettiterapia, shiatsu)

 

**********************************************************

Turpaduunarin terveysohje numero 132

Jakelupäivä maanantaina 19.6.2017

KIPU EI JALOSTA

Terveysohjeitteni lukijat pyysivät kipuun liittyvää ohjeistusta. Tässä näillä näkymin viimeinen kipuohje, mutta ei ehkä vähäisin. Otsikon sanat ovat diplomiravintoterapeutti Hanna Huttusen erinomaisesta kirjasta ”Kiputus”. Kirja-arvostelun löydät turpaduunarin blogista.

Kipu ja tuska. Onko siinä kasvun paikka ihmiselle? Eipä juuri, jos on uskomista puolet elämästään kipujen keskellä enemmän ja vähemmän elänyttä Hannaa. Vieläkään hän ei näe kivussa mitään jalostavaa. Kipu on aina uuvuttavaa, turhauttavaa ja yksilön elämää haittaavaa.

Hannan omaan toipumisprosessiin liittyy tietenkin keskeisenä ravinto. Tässä tulee tiivistettynä kipupotilaan ravitsemusohjeet:

Kasviksia, yrttejä, juureksia tai marjoja joka aterialla värikkäästi yli puolet annoksesta (juurekset raakoina tai kevyesti kypsennettyinä, mutta korkeintaan al dente)

Luomuhedelmiä välipaloina tyhjään vatsaan sellaisenaan tai muitten ruokien kera smoothien seassa

Kourallinen pähkinöitä tai siemeniä joka päivä

Paljon vihreitä kasviksia tai viherjauheita smootheissa, pestoissa ja lisukkeina

Kolmesti päivässä oman kouran kokoinen annos jotakin laadukasta proteiininlähdettä, joista ainakin yksi annos kasvispohjaista (esimerkiksi siemenet)

Rohkeasti luomumausteita ja yrttejä, suolana meri- tai ruususuola (mielellään esimerkiksi merilevällä jodioituna)

Päivittäin ripaus merilevää (nori tai dulse) vaikkapa ruuan seassa ja varsinkin, jollei syö säännöllisesti mereneläviä tai kananmunia eikä käytä jodioitua meri- tai ruususuolaa

Joka aterialla luonnollisia rasvoja: pääpaino kylmäpuristetussa öljyissä, paistamiseen voita, kylmäpuristettua kookos- tai oliiviöljyä

Vettä pääasiassa aterioiden jälkeen ja välillä yhteensä noin 2–2,5 litraa/vuorokausi.

Kerro omat parhaat ruokaohjeesi kipuun!

**********************************************************

Turpaduunarin terveysohje numero 136

Jakelupäivä maanantaina 17.7.2017

ONNELLISUUS TARTTUU

Tutkimusten mukaan onnellisuus tarttuu. Onnellisten ihmisten parissa viihtyy. Valitse siis ympärillesi onnellisia ihmisiä.

Tartuta itse onnellisuutta ympäristöösi. Onnelliseksi voi tulla koiran tai kissan kera. Joillakin ihmisillä käy hyvä tuuri ja he saavat ympärilleen onnellisia työkavereita. Se on tutkimusten mukaan valitettavan harvinaista. Jos työpaikka tuntuu kertakaikkisen kurjalta, niin vika on joko sinussa tai niissä muissa, joista tarttuu onnellisuuden sijaan kielteisyyttä. Ehkä olisi hyvä katsoa löytyisikö muualta töitä, sillä tutkimusten mukaan mielekäs työ tekee onnelliseksi.

Onnellinen ihminen on sosiaalinen, hän laulaa kuorossa, käy punttisalilla, hoitaa terveyttään, on utelias. Tutkimusten mukaan onnellinen ihminen löytää itsestään parhaan version vaikka elämässä olisi kurjakin vaihe meneillään. Tutkijat puhuvat eudaimonisesta hyvinvoinnista (ihminen kukoistaa ja viettää hyvää elämää). Onnellinen ihminen suunnittelee joskus tietoisesti, joskus alitajuisesti, miten hän voisi saada onnea elämäänsä, sillä hän tykkää olla onnellinen.

Pilviä aurinkoiselle taivaalle tuo se seikka, että moni on vakuuttunut siitä, että on väärin olla liian onnellinen. Onnellisuuttaan ei saa näyttää, etteivät muut loukkaantuisi. Onnellisuuden tunne voi siis aiheuttaa syyllisyyttä. Tässä lajissa me suomalaiset olemme lähestulkoon maailmanmestareita. Tehtailemme tilanteesta jopa sananlaskuja: ”Kel onni on, se onnen kätkeköön” ja ”Itku pitkästä ilosta”. Pyh, sanon minä! Anna onnellisuutesi näkyä ja tarttua!

Tällä viikolla turpaduunari kehottaa siis tartuttamaan onnellisuutta ympäristöösi.

**********************************************************

Turpaduunarin terveysohje numero 140

Jakelupäivä keskiviikkona 16.8.2017

ELIMISTÖN UUDISTUMINEN

Luin pikkuisen biologian perusteoksia viime viikolla. Siitä jäi muhimaan mieleen huikea kysymys: Jos ravitsevan ruoan ja terveiden elämäntapojen myötä solumme viihtyvät meissä ja uudistuvat koko ajan, onko liioiteltua kysyä montako kertaa aiot syntyä uudestaan elämäsi aikana?

Ihminen tuottaa uusia soluja koko ajan. Ja vanhoja soluja kuolee pois. Todennäköisesti synnyt uudelleen muutaman vuoden välein! Koko elimistösi uudistuminen kestää vähän laskutavasta riippuen yhdestä seitsemään vuoteen (hermosolut uudistuvat tosi hitaasti), mutta valtaosa soluistasi ovat uusia 1-3 vuoden aikajaksolla.

Noin 50 miljardia solua kuolee vuorokauden aikana ja toiset 50 miljardia solua syntyy pitääkseen sinut tasapainossa. Kasvavalla lapsella solujen uudistuotanto on reippaampaa kuin kato. Solut eivät suurene lapsen kasvaessa, vaan niitä syntyy vain enemmän kuin niitä kuolee pois.

Entä sitten aikuisiässä? Onko enää tarvetta uusille soluille? Tottakai, vanhat solut poistuvat ja uusia tulee tilalle. Koko ajan.

Ei ole yhdentekevää millä ravinteilla tai elämänasenteella ohjaat tätä solunjakautumista. Elimistömme biokemialliset signaalit (IGF-1-insuliinintapainen kasvutekijä, NGF-hermokasvutekijä, GH-kasvuhormoni, myostatiini-lihaskasvutekijä ja vaikkapa erytropoietiini-punasolujen kasvutekijä) pitävät huolen siitä, että terveitä soluja syntyy juuri sopiva määrä kuolleiden solujen tilalle.

Ruoki solujen kasvutekijöitä viisaasti ja päätä syntyä uudestaan sopivin väliajoin!

**********************************************************

Turpaduunarin terveysohje numero 147

Jakelupäivä maanantaina 2.10.2017

VENYTELLEN VIRKEÄKSI AAMULLA

Katso kissaa tai koiraa miten se venyttelee? Autuaasti raajojaan levitellen maata pitkin. Näin sinunkin pitää venytellä aamulla.

Aamulla venytellään varovaisesti, sillä olemme yön jäljiltä aika jäykkiä. On hyvä aloittaa aamuvenyttelyt jo sängyssä pyörittelemällä aluksi ranteita ja nilkkoja. Nouse istumaan ja pyörittele hartioita.

Siirry lattialle selinmakuuasentoon. Jätä toinen jalka suoraksi ja nosta toinen jalka koukistettuna vastapuolelle sen suorana olevan jalan yli. Tämä yleensä riittää, mutta liikettä voi tehostaa kääntämällä yläkehoa vastakkaiseen suuntaan. Pysy rennosti tässä asennossa noin minuutin ajan ja sitten sama liike toiselle puolelle. Toista venytys muutaman kerran.

Tee sitten kissavenytyksiä menemällä konttausasentoon. Asetu nelinkontin. Pidä selkäranka, niska ja lantion seutu rentoina. Työnnä sitten kämmeniä kevyesti kohti lattiaa niin, että yläselän lihakset hieman kiristyvät. Pidä hetken tämä asento ja pyöristä sitten selkääsi nivel niveleltä yläselästä aloittaen, kunnes koko selkäranka on kaarella. Pysy hetken verran siinä asennossa selkä pyöreänä ja rullaa sitten selkäranka takaisin suoraksi pakaran seudulta alkaen. Pysy hetken verran tässä konttausasennossa ja toista sitten selän pyöristys muutaman kerran. Kehrää kuin kissa liikkeen jälkeen.

Nouse seisomaan haara-asentoon ja rullaa sitten erittäin hitaasti ylävartaloa nikama nikamalta alaspäin. Pidä selkä pyöreänä. Voit antaa vatsalihasten jännittyä. Laskeudu niin alas kuin tuntuu hyvältä ja juuri niin hitaasti kuin tuntuu hyvältä. Palaa alhaalta ylös samalla tavoin. Toista liike pari kolme kertaa.

Nouse varpaille ja kävele varpailla/päkiöillä huoneistossa edestakaisin, ylväästi ja balettimaisen pehmeästi ja sujuvasti.

Siinä kaikki. Jos haluat voit jatkaa muilla venyttelyliikkeillä pitkin päivää, mutta nyt on venytelty aamu käyntiin! Ehkä siitä tulee tapa?

**********************************************************

Turpaduunarin terveysohje numero 155

Jakelupäivä maanantaina 27.11.2017

SANO EI EINEKSILLE!

Luennoillani kaikuu silloin tällöin tämä viesti: ”Sano EI eineksille, JUU juureksille!”. Tarkoitan sillä sitä, että valmisruokateollisuuden virityksiä on syytä välttää ja ruoka on valmistettava itse puhtaista ja aidoista ruoka-aineista.

Ravitsemuksen ammattilaiset eivät mielestäni riittävän selvästi valista, että ruoka olisi terveellisintä kun se valmistetaan perusraaka-aineista. Einesten, puolivalmisteiden ja valmisruokien käyttö ei ole suositeltavaa kotona eikä joukkoruokailussa. Näiden raaka-aineet ovat usein heikkolaatuisempia kuin käsittelemättömien perusraaka-aineiden.

Muista siis aito, puhdas ruoka!

**********************************************************

Turpaduunarin terveysohje numero 157

Jakelupäivä tiistaina 12.12.2017

ELÄMÄ YKSINKERTAISEMMAKSI

Olen monessa terveysohjeessa halunnut yksinkertaistaa asioita, jotta kaikki tajuaisivat mistä on kyse. Nyt yksinkertaistetaan elämä!

Kun antaa omalle mielelleen pienenkin mahdollisuuden laukata vapaasti, kyllä silloin yksinkertainenkin asia monimutkaistuu. Lähdetään kuitenkin liikkeelle siitä, että haluat elää mahdollisimman yksinkertaista elämää. Miten sellainen elämä rakentuu?

* Pysähdy ja selvitä, mitä haluat elämältäsi
* Keskity elämässäsi asioihin, joihin voit itse vaikuttaa
* Keskity nykyhetkeen ja päästä irti menneisyyden taakasta

* Keskity erityisesti niihin asioihin, jotka ovat omalla vastuullasi
* Keskity yhteen asiaan kerrallaan
* Karsi elämästäsi pois pahimmat aika- ja energiasyöpöt, jolloin jää enemmän aikaa itsellesi
* Onko jokin asia, joka vie elämässäsi liikaa aikaa?

* Älä vertaile omaa elämääsi muiden elämään
* Älä tee elämästäsi vaikeampaa kuin se oikeasti onkaan
* Luovu siitä, että jatkuvasti tarkkailet itseäsi
* Tee elämästäsi päivä päivältä yksinkertaisempaa
* Vietä enemmän aikaa ihmisten kanssa, jotka tekevät elämästäsi yksinkertaisempaa ja onnellisempaa
* Älä yritä muuttaa toisia ihmisiä
* Älä yritä miellyttää kaikkia, sillä kaikkien kanssa ei voi tulla toimeen
* Älä murehdi asioita etukäteen, vaan anna elämän kuljettaa omalla painollaan
* Älä käytä aikaa ongelmassa vellomiseen, vaan käytä aika ongelman ratkaisemiseen
* Älä pelkää virheitä, vaan opi niistä
* Anna asioille mahdollisuus tapahtua siten kun ne tapahtuvat
* Älä kanna syyllisyyttä mukana taakkanasi
* Rytmitä tekemisesi ja olemisesi sekä huolehdi siitä, että näiden välinen tasapaino säilyy
* Syö yksinkertaista ja terveellistä ruokaa
* Liiku säännöllisesti ja aina omalla tasollasi
* Jos sinulla on terveysvaivoja, selvitä niiden alkuperäinen syy ja keskity hoitamaan vaivat kuntoon
* Kuuntele viisaan kroppasi viestejä ja toimi niiden mukaan
* Herää ajoissa aamulla
* Muista riittävä yöuni ja rentoutumishetket päivällä
* Mene sovittuihin tapaamisiin varttitunti aikaisemmin ja laskeudu tapaamiseen rauhassa
* Osta vain tavaroita, joita tarvitset ja jotka tuottavat sinulle hyötyä
* Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty

**********************************************************

Turpaduunarin terveysohje numero 158

Jakelupäivä keskiviikkona 20.12.2017

LENITAN LISTA

Vuonna 1937 syntynyt toimittaja, tietokirjailija ja yrittäjä Lenita Airisto on tehnyt tällaisen listan pitkään ja hyvään elämään:

* Ole iloinen, naura usein

* Älä ole vihainen, vältä suuttumista

* Anna elämällesi tarkoitus ja päämäärä

* Älä murehdi, ole optimisti

* Pysy mukana elämänmenossa

* Ajattele olevasi nuori ja hakeudu nuorten seuraan

* Nuku säännöllisesti, 7-8 tuntia vuorokaudessa

* Trimmaa aivojasi, iän myötä uuden oppiminen on helpompaa

* Pidä elämäsi ja taloutesi järjestyksessä

* Vietä päivittäin 30 minuuttia auringonvalossa, muuta vältä liikaa auringonttooa

* Kävele, varsinkin rappuset ylös ja alas

* Käy vuosittain verikokeissa ja terveystarkastuksessa

* Karta melua

* Rakasta elämää, lähimmäisiäsi ja itseäsi

* Älä tupakoi, hengitä raitista ilmaa

* Vähennä lihan syöntiä ja eläinrasvoja

* Lisää soijapavut ruokavalioosi

* Syö kuituja, parsakaalia, salaattia, herneitä

* Jätä jäähyväiset suolalle

* Syö luomuvihanneksia

* Tutustu ginsengiin

* Syö aina aamiainen, mutta vähennä iltasyöntiä

* Ota Aspiriinia muutenkin kuin päänsärkyyn

* Kuori hedelmät ja vihannekset

* Ota kalsiumia

* Käytä aurinkolaseja

* Juo todella puhdasta vettä ja vältä alkoholia

* Pidä painosi 5 prosenttia alle ihannepainon

Lenitan hieno lista ilmestyi kirjassa ”Avaimet elämään” (2009)

**********************************************************

Turpaduunarin terveysohje numero 161

Jakelupäivä tiistaina 9.1.2018

MAGNESIUM AUTTAA JAKSAMAAN

Kun etsitään syitä jaksamattomaan ja väsyneeseen olotilaan aika moni saa ohjeen nukkua paremmin, liikkua enemmän ja syödä energiapitoista ja terveellistä ruokaa. Entä jos tämä ei auta? Olisiko magnesiumista hyötyä?

Uusimpien tutkimusten mukaan monella ihmisellä on magnesiumin piilevä puutostila. Magnesiumia kyllä saadaan monipuolisesta ruoasta, muttei riittävästi.

Magnesiumia kuluu runsaasti aineenvaihdunnallisissa reaktioissa. Elimistömme varastoi magnesiumia varsin tehokkaasti, jos sitä on ruoassa tarjolla. Kuitenkin arvioidaan, että yli puolella suomalaisista on jonkinlainen magnesiumin vajaus elimistössä.

Viime aikoina magnesiumin liian vähäinen saanti on yhdistetty D-vitamiinin puutokseen, sillä magnesium on edistämässä D-vitamiinin valmistumista auringonvalosta iholla. Tutkijat arvelevat, että D-vitamiinivarastot voivat jäädä vajaiksi, vaikka kesällä ottaisikin aurinkoa, jos magnesiumia ei saada riittävästi ja ihoa suojaavia aurinkovoiteita käytetään liian usein. Aurinkovoide estää D-vitamiinin imeytymisen yli 90-prosenttisesti. Syksyllä ja talvella ei D-vitamiinia tunnetusti enää saa auringosta meidän leveysasteillamme.

Magnesiumin vaikutukset terveyteen ovat merkittävät, sillä tämä mineraali muun muassa ehkäisee stressiä ja masennusta, parantaa yöunen laatua sekä ehkäisee monilta kroonisilta sairauksilta. Lisäksi magnesiumilla on keskeinen rooli lihas- ja sydänlihassolujen energiantuotannossa.

Mietintämyssyysi panen nyt siis magnesiumin mahdollisen puutteen. Asiantuntijat vääntävät kättä siitä mikä on paras magnesiumin muoto ravintolisänä. Itse olen tyytynyt perus-magnesiumsitraattiin. Sitä voisit kuuriluontoisesti kokeilla 400-500 mg päiväannoksina.

**********************************************************

Turpaduunarin terveysohje numero 165

Jakelupäivä maanantaina 5.2.2018

SUHTAUDU STRESSIIN OIKEIN

Stressi on hyvä renki, mutta huono isäntä. Näin sen ehkä voi sanoa.

Kyse on pitkälti siitä miten suhtaudumme stressiin. Stressi voi olla tuhoisaa joidenkin ihmisten terveydelle, useimmille se on ainakin epämukavaa. Puhutaan loppuunpalamisesta, elimistön tulehdustiloista, ahdistuksesta, riittämättömyyden tunteesta, jopa sydänkohtauksen vaaroista.

Pitäisikö stressistä luopua? Ei suinkaan! Stressiin kannattaa tutustua hyvänä ystävänä ja suhtautua siihen oikein. Ei se sentään ole aikamme kansanvitsaus, vaikka tuon väitteen takana olisi vaikka kuinka arvostettu auktoriteetti.

Suhtautuminen stressiin ratkaisee ongelman. Se, miten suhtaudut stressiin, on kaiken alku ja juuri.

Kun stressi alkaa tuntua elämässä, älä suhtaudu tähän pelkästään kielteisillä tuntemuksilla, vaan näe stressi myönteisenäkin asiana. Elimistösi auttaa sinua valmistautumaan tulevaan koitokseen – ns. taistelu-pako reaktio kytkeytyy päälle. Kortisolit nousee ja vireystila nousee. Syke nousee, aivot saavat enemmän verta ja happea. Keskityt paremmin kohtaamaan haasteesi. Näin se on toiminut läpi vuosimiljoonien. Tarvittiin nykyihminen tekemään tästä ongelma.

Käännä stressitila myönteiseksi kokemukseksi. Se on tämän viikon ja loppuelämäsi haaste.

**********************************************************

Turpaduunarin terveysohje numero 167

Jakelupäivä maanantaina 19.2.2018

TEE JOTAKIN ASIALLE!

Pitäisi tehdä jotakin asialle, moni pohtii. Pitäisi. Mutta asia jääkin pelkän pohdinnan tasolle.

Olen vahvasti sitä mieltä, että maailmaan mahtuu nykyistä enemmän tekijöitä, suorittajia, sellaisia jotka pistävät toimeksi.

Tunnistat varmaan sen suunnittelukokouksia rakastavan tyypin. Kokousväelle tuodaan valtavan paljon ideoita. Kerrotaan ummet ja lammet miten jokin asia voidaan toteuttaa. Hoetaan sitä miten hyvin suunniteltu on jo puoliksi tehty. Mutta asia jää pelkän suunnittelun tasolle.

Kun on kyse sinun terveydestäsi, niin et voi jäädä pelkän suunnittelun varaan. Jos olet pitkään pohtinut pitäisikö ottaa iso verenkuva, on jo aika käydä sellaisessa. Jos olet pitkään miettinyt pitäisikö ruokavaliota muuttaa terveellisemmäksi, niin ei siinä pelkkä suunnittelu riitä. Hae jo tänään terveellisemmät sapuskat ruokakaupasta. Jos olet harkinnut liikunnan aloittamista, niin tee jotakin asialle!

Päätös tehdä jotakin terveytesi eteen kannustaa sinua toimimaan ja saat pian tietää oliko päätös hyvä vai ei. Oman olosi kohentuminen motivoi jatkamaan. Päätös ilman toimintaa on ajanhukkaa.

Moni meistä pohtii liikaa eri vaihtoehtoja elämässä, mutta vain oikea toiminta voi näyttää sinulle, miten asian laita oikeasti on. On se terveysasiasi miten suuri tai pieni tahansa, päätä tänään ryhtyä toimeen sen kanssa!

Kerro miten kävi!

**********************************************************

Turpaduunarin terveysohje numero 174

Jakelupäivä maanantaina 9.4.2018

EI TIETEELLISESTI TODISTETTU

Täydentävien hoitojen käyttönottoa ja hyväksyntää rajoittaa usein se, että joitakin hoitoja (esim. homeopatia ja energiahoidot) ei ole länsimaisen tiedekäsityksen mukaisesti pystytty todentamaan ihan sataprosenttisesti. Miten tällaiseen pitäisi suhtautua?

Minun mielestäni pitää vaatia täydentäviltä hoidoilta näyttöä siitä, että ne toimivat. Toimivuuden mittariksi on länsimaisessa lääketieteessä vakiintunut lumekontrolloitu kaksoissokkotutkimus (RCT). Tämä tieteen kultainen standardi on ihan hyvä mittari, mutta mitä sitten kun meiltä puuttuu mahdollisuus mitata jokin ilmiö länsimaisen tiedestandardin mukaisesti?

Vaikea kysymys, johon ainakaan minulla ei ole vastausta tarjolla.

Mitä mieltä sinä olet? Voiko kaikkea todistaa tieteellisesti?

Esimerkiksi rakastamisen taitoa ei ole tieteellisesti todistettu! Emme myöskään tiedä miksi haukottelemme.

**********************************************************

Turpaduunarin terveysohje numero 176

Jakelupäivä tiistaina 24.4.2018

LUONNOLLISET VITAMIINIT

Joko olet nauttinut kevään tulon kunniaksi ensimmäiset luonnolliset C-vitamiiniannokset? Miksi luonnollinen on parempi kuin synteettinen?

Vuosien saatossa terveystietoisiin mielitekoihini on muodostunut juuri puhjenneiden pihlajansilmujen nauttiminen. Niissä on tutkimusten mukaan valtavasti C-vitamiinia. Ja ne ovat lisäksi hyvänmakuisia. Maista tänään! Ota vain muutama silmu, niin pihlajan kasvu ei häiriinny.

Vitamiinien muodostuminen on monimutkaista, eikä kaikkea tästä luonnollisesta prosessista vielä tiedetä. Luonnollisten vitamiinien terveysvaikutuksista paljastuu jatkuvasti uutta tietoa. Tämän vuoksi on tärkeää käyttää mahdollisimman luonnonmukaisia ravintolisiä, jotka sisältävät kasvin kaikkia komponentteja. Silloin saadaan kaikki tunnetut ja vielä tuntemattomat aineosat elimistöön. Laboratoriossa ei pystytä imitoimaan luonnon omaa tuotetta.

Mitä muita luonnollisen C-vitamiinin lähteitä tiedät?

**********************************************************

Turpaduunarin terveysohje numero 181

Jakelupäivä maanantaina 28.5.2018

HUONO UNI – IKUINEN RIESA?

Moni ihminen nukkuu huonosti. Mikä siihen voisi olla syynä? Osaatko kertoa syytä, siihen miksi et nuku kovinkaan hyvin? Voisiko huonolle unelle tehdä jotain?

Asiantuntijoiden mukaan harvoin löytyy yhtä yksittäistä syytä siihen miksi unen laatu on heikko. Syytä saa etsiä välillä pitkään, ehkä sitä koskaan löytämättä.

Tässä terveysohjeessa on keskeisenä viestinä nukkumisen arvostus. Arvostatko untasi riittävästi, jotta jättäisit vähemmälle puhelimessa roikkumisen, tietokoneella työskentelemisen tai pelailun tai television katselun tai jonkun muun syyn?

Vaikka olisi kuinka mukavaa tehdä kaikkea muuta illalla ja yöllä, on uniaika kuitenkin paljon tärkeämpää sinulle. Mitä jos suunnittelisit päivän niin, että siihen aina sisältyy ajatus riittävästä unenajasta? Mitä jos pyrkisit mahdollisimman säännölliseen rytmiin myös unen suhteen? Mitä jos menisit nukkumaan silloin kun väsyttää, etkä jää väkisin ylös roikkumaan kun on niin kaunista kesällä tai jotain muuta vastaavaa?

Joskus nukahtaminen on tosi haastavaa. Pelastus voi löytyä rutiineista. Lapset tarvitsevat rutiineja iltaisin, jotta he rauhoittuvat nukkumaan oikeaan aikaan. Sama pätee aikuiseen. Noudata säännöllistä rutiinia iltaisin ja valmistaudu järjestelmällisesti uniaikaan. Ei haittaa vaikka rutiinisi olisivat tylsät. Saatat nukahtaa helpommin.

Tee kaikkesi nukkuaksesi hyvin, sillä jos et nuku – sairastut.

Arvostatko unta riittävästi? Sitä sinun kuuluu kysyä itseltäsi.

**********************************************************

Turpaduunarin terveysohje numero 194

Jakelupäivä keskiviikkona 29.8.2018

ARKI ON ILOA TÄYNNÄ

Arki on iloa täynnä, kunhan sen oivaltaa. Järjestin Facebook-sivullani tehtävän missä halutessaan sai ilmaista mikä tekee arjesta niin mukavan. Tässä muutamia ihanan iloisen arjen huomioita mitä yhdessä saatiin kerättyä.

Arkeen tuo iloa:

– kun ei ole yhtään valittavaa asiakasta edessäni kaupan pitkässä kassajonossa! (KJ)

– iloinen “kiitos” takana olevalta kassajonossa kun päästän ohitseni (ES)

– hymyn saattama Huomenta!, vastauksena toivotukseeni varhaisena pakkasaamuna aamulenkillä! (KJ)

– tutun tai tuntemattoman hymy sanoen huomenta/hei/kiitos/ tms (EL)

– tyytyväinen ja rakastavainen puoliso, silloin kun on pitkään ollut kitkaa ystävyyden ja rakkauden rattaissa (CS)

– ainakin hetkellisesti parempi rahatilanne, silloin kun on ollut pitkään taloudellisia murheita (CS)

– terveys tai lyhytkin oireettomuus, silloin kun sairastelua ja kaikenlaista vaivaa on ollut pitkään (CS)

– paraneminen pitkään vaivanneen sairauden/tapaturman jälkeen työkuntoon (TS)

– se ilme, kun hän oli saanut dementia-diagnoosin ja minä sanoin, että, kaveria ei jätetä, minä huolehdin sinusta (SP)

– akkunan takaa näkyvä puu, suoraan sängystä herätessä (IH)

– reippaasti kouluun menevä lapsi, vaikka vielä väsyttää (CS)

– kun n. 10-vuotias rupeaa hyppimään ja tanssimaan edessäsi matkallaan kouluun aamulla (SB)

– tavallisuus, sillä erikoisuuksia on maailma täynnä (CS)

– sopivan siisti koti, sillä oikein siisti koti on stressinaiheuttaja (CS)

– kun joku on ajatellut sinua ja sanoo sen, erityisesti silloin kun ajattelee, että kukaan ei välitä sinusta (CS)

– sopiva väsymys, sillä silloin nukkumatti osaa paremmin perille (CS)

– herääminen energisenä kiireettömään päivään, erityisesti silloin kun on ollut pitkään kiirettä (MK)

– kiireettömyys esim. kun istahtaa aamusella talon rappusille aamukahvin kera, kurjen huuto aamu-usvan seassa, hevoseni hörähdys huomenilleni (KR)

– pitkään jatkuvan ja raskaan työrupeaman uuvuttamana itseä kannustaen sanonnalla “Työ on ilomme ja laiskuus intohimomme” (RV)

– kylään tullut tyttären koira, joka tuo iloa pelkällä olemassa olollaan (MP)

– herätä karvaisen nelijalkaisen aamupusuihin (SVL)

– aamulenkki karvaisen nelijalkaisen kanssa hiljaisessa ja rauhallisessa luonnossa (SVL)

– puhdas, happirikas ilma jota hengittää (KR)

– kun olet saanut talon tyhjäksi miehestä ja lapsista ja saat vihdoin ja viimein rullata joogamaton lattialle ja olla hetki vain oman itsensä kanssa (SVL)

– kun oppii arvostamaan itseään! (NI)

– kun pitkään nukuttuani on kattilassa puuro valmiina odottamassa, lautanen ja marjat vieressä odottamassa! (MJ)

**********************************************************

Turpaduunarin terveysohje numero 204

Jakelupäivä maanantaina 5.11.2018

ELÄMÄSI VOITTORESEPTI

Voittoreseptistä kirjoitin erääseen liikuntalehteen. Tässä parhaimmat palat sovitettuna terveysohjeeni tilaajille.

 

1. Opi tekemään asiat oikein. Ratkaisevaa elämänmenestyksesi tiellä on se, että teet asiat oikein ja vältät virheellisiä toimintamalleja. Hyvät rutiinit vievät hyviin tuloksiin ja huonot tavat, huonoihin tuloksiin. Saatat päivästä toiseen toistaa tekemistäsi väärällä tavalla. Käy kursseilla lue hyviä kirjoja tai seuraa miten menestyneet ihmiset tekevät elämästään helpompaa. Mieti teetkö jotain väärin. Pyydä rohkeasti apua osaavilta. Opi siis tekemään asiat oikein, mutta älä lankea siihen toiseen syntiin, eli täydellisyyteen pyrkimiseen. Löydä tasapaino!

2. Hae menestystä! Niin uskomattomalta kuin se kuulostaakin, moni saattaa olla tietämätön miten voi elämässä menestyä. Liian moni uskoo, että menestyä voi vain jos on riittävän lahjakas. Tämä on vain osatotuus. Lahjakkuus toki ruokkii menestystä, mutta ilman kovaa yrittämistä ja uskallusta ei lahjakaskaan ihminen menesty. Olisikohan kaikkein lahjakkain sellainen ihminen, jolla on oikein elämisen lahja? Menestystä pitää siis tavoitella ja elää elämäänsä tässä ja nyt, muuten ei voi menestyä. Pitää olla menestyksen nälkä, sillä se auttaa saavuttamaan asettamansa tavoitteet. Menestys rakentuu usein pienistä arkisista asioista. Opit ehkä kuormittamaan elimistöäsi sopivasti, opit oikeat aamurutiinit, ymmärrät unen merkityksen, osaat oikealla tavalla rentoutua, olet kiitollinen joka päivästä. Kun näissä arkisissa asioissa menestyt, on menestys elämässä myös paljon todennäköisempää.

3. Ole kiitollinen elämästä. Menestyksen tietä on helpompi kulkea kun oppii olemaan kiitollinen kaikista pienistäkin edistysaskelista. Kysy usein itseltäsi mistä asioista olet kiitollinen ja miten se näkyy arjessa. Moni huippumenestyjä tekee kiitollisuusharjoituksia, eli varaavat päivästä tai illasta lyhyen hetken ja pohtivat mitä hyvää heille on tapahtunut päivän mittaan. He tulevat silloin tietoisiksi siitä mitä hyvää heidän elämässään on.

4. Hyvinvointi on kaiken perusta. Vain terve ihminen voi kehittyä pyrkimyksissään. Hyvinvointi on valtavan haastellinen kokonaisuus, jonka jokainen osa-alue tulee ottaa huomioon. On tärkeää syödä hyvin, liikkua sopivalla tasolla, panostaa palautumiseen ja ottaa huomioon päivän kokonaisrasitus. Jos on liikaa stressiä elämässä, jos olet jatkuvasti väsynyt, hae sillon apua ammattilaisilta. Akkuja pitää ladata, muuten elämässä väsyy liikaa.

5. Pidä unelmistasi kiinni. On unelmasi mikä tahansa, pidä siitä kiinni kynsin hampain. Unelmat antavat meille uskoa ja voimaa. Älä anna kenenkään ihmisen tai tapahtuman sammuttaa unelmaasi. Päinvastoin, jos kohtaat vastoinkäymisiä, unelma pitää sinut kiinni tavoitteessasi, voitossasi. Kun unelma on kirkkaana mielessäsi, tiedät mitä suuntaa kohti sinun pitää kulkea, mitä ongelmia sinun pitää ratkaista ja mitä asioita säännöllisesti tekemällä saavutat sen mitä tavoittelet. Kurota rohkeasti kohti unelmaasi, on se sitten miten hassu tahansa. Olipa tavoitteesi sitten millainen tahansa, se voi toteutua vasta, kun päätät aloittaa. Ole ylpeä itsestäsi, kun olet nyt päättänyt ryhtyä toimeen. Älä ahdistu, jos tavoite ei toteudukaan halutussa aikataulussa, olet kuitenkin tavoitellut jotain arvokasta. Itse aiheutettu stressi tavoitteen karkaamisesta aiheuttaa paljon mielipahaa ja myös vaikeuttaa tavoitteen toteuttamista. Katso itseäsi peilistä ja kysy mitä haluat tehdä joka päivä loppuelämäsi ja sitten tee sitä!

6. Löydä omat vahvuutesi. Jokainen meistä on hyvä jossakin. Se asia missä olet hyvä, siinä sinun pitää tulla vielä paremmaksi. Se voi olla se ratkaiseva ero mikä tekee sinusta erityisen. Kun työskentelet vahvuuksiesi kanssa, siinä on se etu, että samalla voit itse paremmin, etkä ehkä harmittele heikkouksiasi niin paljon. Vaikka tänään epäonnistuit, voit huomenna jälleen onnistua.

7. Muutos on uusi mukavuusalue. Vanhoista tavoista on vaikea irrottaa otetta, mutta jos menestys antaa odottaa itseään, voi olla pakko tehdä muutoksia elämään. Tuoko onnea, että jokainen päivä, kuukausi, vuosi toistaa samaa kaavaa? Rutiineista saa toki turvaa, mutta rutiinien vangiksi ei pidä jäädä. Mieti mitä voisit muuttaa, ettei elämä olisi niin kaavamaista? Tavoitteiden on syytä olla realistisia, mutta välillä on hyvä myös haastaa itsensä. Joku viisas on joskus sanonut: ”Ainoa tapa päästä elämässä eteenpäin on mennä mukavuusalueensa ulkopuolelle.” Lähde mukaan muutoksiin avoimin mielin, mutta muista vanha viisaus: nuku yön yli jos on jotain suurta tapahtumassa. Lepuuta keho ja mieli. Aamulla voit sitten katsoa uusin, virkein silmin minne päin olet menossa.

Toivotan sinulle menestyksellistä elämänkulkua!

**********************************************************

Turpaduunarin terveysohje numero 206

Jakelupäivä perjantaina 23.11.2018

HELPPOJA ELÄMÄNTAPAMUUTOKSIA

Elämäntapamuutos on helppo silloin kun se parantaa terveyttä ja se on helppo toteuttaa.

Ei liene mikään salaisuus, että kaikki sellainen mikä tuntuu helpolta, helpommin myös jää pysyväksi tavaksi. Sen sijaan jos terveyttä lisäävä vaikutus on vaikea tajuta tai vaikea muuttaa, silloin se saattaa jäädä vain hetken huumaksi. Moni meistä löytää helposti terveyttä heikentäviä asioita, jotka on helppo tajuta. Vaikeampi on ehkä löytää terveyttä heikentäviä asioita, jotka ovat vaikeimman kautta muutettavissa.

Kun keskityt niihin elämäntapamuutoksiin, jotka on helppo toteuttaa, silloin se onnistuu. Tällaisia helposti toteutettavia elämäntapamuutoksia ovat mm. liikunnan lisääminen, rentoutuminen, ateriarytmiin panostaminen, terveellisempi ruokailu, aikaisempi nukkumaanmeno ja rakkauden lisääminen.

**********************************************************

Turpaduunarin terveysohje numero 207

Jakelupäivä perjantaina 30.11.2018

VAIKEITA ELÄMÄNTAPAMUUTOKSIA

Elämäntapamuutos on vaikea silloin kun se parantaa terveyttä ja on vaikeaa se tajuta ja muuttaa.

Ei liene mikään salaisuus, että kaikki sellainen mikä tuntuu vaikealta, ei kovin helposti jää pysyväksi tavaksi. Jos terveyttä lisäävä vaikutus on vaikea tajuta tai vaikea muuttaa, silloin se saattaa jäädä vain hetken huumaksi.

Kun keskityt niihin elämäntapamuutoksiin, jotka on vaikeita toteuttaa, silloin se usein tarkoittaa sitä, että siirrytään epämukavuusalueelle. Tällaisia vaikeimman kaavan mukaan toteutettavia elämäntapamuutoksia ovat mm. pysyvä painonhallinta, tupakoinnin lopetus, ruokavaliomuutos loppuelämäksi, yöunen parantaminen ja huonon parisuhteen parantaminen.

Mietipä tätä!

**********************************************************

Turpaduunarin terveysohje numero 214

Jakelupäivä maanantaina 14.1.2019

HYVÄ FLOW

Tuntuuko joskus siltä, että kaikki sujuu kuin leikiten? Olo tuntuu tosi hyvältä. Sinulla saattaa olla flow-kokemus.

Unkarilainen psykologi Mihaly Csikszentmihalyi tunnetaan mahdottoman vaikean sukunimensä lisäksi flow-kokemuksen kansainvälisenä ymmärtäjänä. Hän uskoo ihmisen suurimpaan onnellisuuteen flowssa.

Itse olen kokenut flown pitkällä juoksulenkillä, ystäväni on kokenut sen kirjoittaessaan vaativaa käsikirjoitusta kirjaansa varten ja olen kuullut tämän tilan kehittyvän nimenomaan vaativissa elämäntilanteissa. Silloin kun tarvitaan parasta mahdollista keskittymistä.

Flow tuo elämään juuri sillä hetkellä erittäin vahvan hallinnan tunteen. Selviän! Osaan! Täältä tullaan!

Oletko kokenut flown? Onko flowsta hyötyä?

**********************************************************

Turpaduunarin terveysohje numero 218

Jakelupäivä torstaina 14.2.2019

YKSINKERTAISIA OHJEITA VAKAVASTI SAIRASTUNEELLE

Rohkea viesti vakavasti sairastuneelle on nyt jaossa.

Vuosikymmeniä olen lukenut, miettinyt, ohjeistanut ja pistänyt talteen oivallisia ohjeita sairastuneelle. Nyt kun katson tilannetta jokseenkin kokeneella silmällä, esille putkahtaa oikeastaan yllättävän yksinkertainen ja toimiva viesti vakavasti sairastuneelle.

Jokainen sairastunut ihminen on yksittäistapaus. Sairastumisesi noudattaa yksilöllistä kaavaa ja näin ollen tervehtymisesi on kokonaisvaltainen, mutta hyvin yksilöllinen sarja terveyden suuntaan tähtääviä toimenpiteitä.

Ohjeistuksesi keskiössä pitää olla tämä tärkeä mutta yksinkertainen asia, joka tahtoo unohtua:

Sinun pitää luoda sairautesi kaikille osatekijöille niin huonot olosuhteet kuin mahdollista ja samalla rakentaa omaa terveyttäsi niin tarmokkaasti kuin vain voit!”

Mitä tämä tarkoittaa?

Se tarkoittaa sitä, että ryhdyt sairautesi asiantuntijaksi. Ota selvää mitkä toimenpiteet ja mitkä hoidot (koululääketiede + täydentävät hoidot) ovat suositeltavia sairaudessasi. Luo koko ajan sellaiset olosuhteet, että sairautesi pysyy kurissa, ehkä jopa paranee. Pengo esiin ihan kaikki tieto tästä!

Se tarkoittaa myös sitä, että lähdet esim. rakentamaan niin vahvaa immuunipuolustusta, että se pitää sinut vahvempana kuin sairautesi asettamat haasteet. Kun immuunipuolustuksesi on heikoilla, sairaus etenee hyvästä hoidosta huolimatta. Sinun pitää siis saada aikaiseksi vahvempi kroppa liikunnalla, levolla, ravitsemuksella, positiivisuudella, rohkeudella, elämänhalulla jne., jotta olet vahvempi kuin sairautesi.

Kysy lisää!

*****************************

Turpaduunarin terveysohje numero 220

Jakelupäivä maanantaina 25.2.2019

ONKO KAIKKI TIETO TERVEYDESTÄ JO SELVILLÄ?

Välillä käy mielessä, että onko ihan turha kirjoittaa ja puhua terveydestä. Kaikki tärkeä terveystieto on jo ollut jaossa, eikö niin?

 

Mielestäni terveydestä kannattaa jok’ikisen ihmisen kirjoittaa ja puhua, sillä harva asia on niin vaikea ymmärtää kertaheitolla kuin tieto omasta terveydestään. Tieto ei kolahda ja vie syvempään ymmärrykseen edes turpaduunarin viestittämänä. Ei ainakaan aina.

Tarvitaan ihan kaikkien meidän terveysvalistajien ja valistajiksi lukeutumattomienkin ideointipanoksia terveydestä, jotta terveyden koko kuva selkiintyisi.

Itse olen halukas luovuttamaan tiedonvälityksen muille ja otankin itse vastaan auliisti terveysneuvoja monelta eri taholta ja toteutankin niitä suhteutettuna omaan elämäntapaani.

Jokainen meistä muotoilee terveysviestinsä eri tavoin. Oletko tullut ajatelleeksi, että joku ehkä ilahtuu suuresti kun ymmärtää juuri sinun sanomasi terveydestä? Omat sanasi ja kirjoituksesi voivat vahvistaa aiempia viestejä terveydestä ja viedä asiaa eteenpäin oikein toden teolla.

Jos sinulla on sanomista/puhetta terveydestä, anna meille tämä sinunkin terveystietosi yhteiseen tietopankkiimme. Jos ei muiden vuoksi, niin ainakin itsesi vuoksi, sillä olen huomannut kirjoituksissani/luennoillani, että kun sen sanoo/kirjoittaa, silloin sen monesti ymmärtää lopullisesti. Ainakin minä haluan tulla kuulluksi/luetuksi, sillä silloin kuuntelen juuri itseäni! En häpeä ajatuksiani terveydestä. Älä sinäkään! Ne ovat arvokkaita.

Tällä viikolla kannattaa erityisesti tutustua muiden ajatuksiin terveydestä ja mahdollisesti jakaa muille omia ajatuksiaan.

*****************************

Turpaduunarin terveysohje numero 230

Jakelupäivä tiistaina 7.5.2019

LÄÄKÄRIN AMMATTI ON ERITTÄIN VAATIVA

On erittäin vaikea pistää eri ammatteja järjestykseen sen mukaan miten vaativia ne ovat. Luulisin kuitenkin, että lääkärin ammatti on yksi vaativimpia. Lääkäri on monesti vastuussa terveydestäsi ja osaa ehkä sairastuessasi ohjata elämääsi terveyden tai paremman toimintakyvyn suuntaan.

Helppoa se ei ole. Sillä sairaus saa monesti niin monimutkaisia muotoja, että edistyneinkin lääkäri on pulassa. Tiimityötä se nykyään on. Ei lääkäri ole ainoa sinua hoitava henkilö. Lääkäri kuitenkin pitää hoitosi jotenkuten aisoissa.

Meidän pitäisi kunnioittaa lääkäreitä enemmän kuin yleensä teemme. Eivät kaikki lääkärit ole rahanahneita golfin pelaajia ja lääkeyhtiöitten talutusnuorassa taitaa olla aika harva lääkäri nykyään, kun se on tehty niin vaikeaksi. Raha ei enää tule riihikuivana ja vaivattomasti Big Pharmalta, vaan lääkäri joutuu ehkä pitämään jonkun esitelmän tai koulutuksen tai osallistumaan alan kehitystyöhön ja tutkimukseen saadakseen voitelurahansa.

Suurin osa lääkäreistä tekee uhrautuvaa ja vaativaa työtä, jossa onnistumisen riemua ei ehkä ole tarjolla samaan tyyliin kuin television saippuasarjoissa. Potilaita kuolee parhaasta mahdollisesta hoidosta huolimatta ja se on aina kova paikka lääkärille. Miten hän siitä toipuu? Oven takana odottaa uusi tapaus, miten hän nollaa ”epäonnistumisensa” ja hoitaa seuraavaa tapausta?

Näitä asioita tulee välillä lääkäriystävien kanssa pohdittua. Työnohjausta, mentorointia ja psyykkistä tukea on toki tarjolla, mutta ei se helppoa ole. Henkistä nollausnappia ei lääkärilläkään ole. Ei pidetä mustaa surunauhaa käsivarressa aina kun jokin menee vikaan. Ei oteta kuukauden suruajaksi lomaa. Sitä vaan jatkaa toisten kanssa, sillä tällaiset kammottavuudet kuuluvat lääkärin työhön. Uutta tragediaa ei saa lääkäri pelätä, sillä silloin hänen työstään ei tule mitään.

Muista lääkäriäsi lämmöllä ja toivo hänellä mahdollisimman paljon hyviä päiviä.

*****************************

Turpaduunarin terveysohje numero 233

Jakelupäivä maanantaina 27.5.2019

OPI HENGITTÄMÄÄN OIKEIN

Stressi ja erilaiset tunteet vaikuttavat helposti hengitykseemme. Pelästyessämme pidätämme hengitystämme ja usein hengitämme veltosti, vain rintakehän yläosalla.

Hengityksellä on nykyään keskeinen sija stressitutkimuksessa. Ihmisen on todettu voivan itse säädellä kehonsa toimintoja hengityksen avulla. Tietoisesti hengittämällä voi muun muassa laskea verenpainettaan, rauhoittaa pulssiaan ja kohottaa kehonsa lämpötilaa. Syvähengitys on ydinviesti. Pinnallinen hengitys ei kehitä sinua.

Muutama helppo hengitysharjoitus:

1. Asetu selällesi jokin kevyt esine (esim. riisipussi) vatsan päällä ja kädet pään alla. Tarkkaile vatsalla olevaa esinettä, joka laskee ja nousee hengityksen mukana. Silloin syvähengitys sujuu luonnostaan oikein.

2. Hengitä hitaasti ja syvään. Pidätä hengitystäsi (laske neljään). Hengitä hitaasti ulos (laske kuuteen). Pidä lyhyt tauko (laske kahteen). Toista tämä 10-15 kertaa. Tämän hengitysharjoituksen aikana niin sanottu parasympaattinen järjestelmä ehtii mukaan ja sinä tunnet olosi rauhallisemmaksi.

3. Keskity uloshengitykseen. Olen huomannut, että useimmat meistä oppivat syvähengityksen salat parhaiten keskittymällä uloshengitykseen. Tee näin. Hengitä rauhallisesti sisään. Sitten hengitä ulos. Hengitä sitten taas uudelleen sisään – tällä kertaa hieman syvempään. Hengitä nyt ulos hieman hitaammin, pitkitä uloshengitystäsi. Puhalla keuhkot niin tyhjiksi kuin voit. Kun seuraavan kerran hengität sisään, vedät vaistomaisesti henkeä vähän syvempään. Kiinnitä huomiota siihen, miten ilma tulee sisääsi. Tunne miten sisäänhengitys täyttää keuhkosi. Jatka syvähengittämistä – tunne ja tarkkaile miten henki kulkee. Keskity uloshengitykseen. Jatka muutamien minuuttien ajan. Tämä hengitysharjoitus toimii kaikkialla ja milloin vain. Se rauhoittaa mielesi ja täyttää elimistösi hapella. Pyri tekemään harjoitus 10 kertaa vuorokauden sisällä – töissä, autossa, hississä, odottaessasi jotakin, jne. Kukaan ei huomaa, mtä olet tekemässä, mutta se tekee sinulle niin hyvää!

*****************************

Turpaduunarin terveysohje numero 236

Jakelupäivä tiistaina 18.6.2019

POISTA ELÄMÄSTÄSI SANA ”MUTTA”

Nyt tulee terveysohjeitteni tilaajille kautta aikain ehkä oudoin terveysohje. Ainakin mitä otsikkoon tulee. Sisältö on tietenkin täyttä timanttia.

Kapellimestari Benjamin Zander on maailmanluokan muusikko, esiintyjä, kouluttaja ja innostaja. Hän on todennut mm. sen, että käyttäytymisesi muuttuu ja maailmasta tulee aika lailla eri näköinen, jos vaihdat sanan ”mutta” tilalle sanan ”ja”.

Mieti tätä asiaa vaikkapa näiden lauseiden avulla:

– Ajattelin yllättää puolisoni iloisesti, mutta hän on jättänyt pyykit viikkaamatta.

– Minun pitäisi mennä kävelylle luontoon, mutta sataa.

– Meidän pitäisi saada firman talous kuntoon, mutta Matti ei ole saanut viime aikoina yhtään kauppaa tehtyä.

Kuulostavat vähän lannistavilta, eikö? Entäpä jos ajattelisi Zanderin tyylisesti asioista näin:

– Ajattelin yllättää puolisoni iloisesti, ja (!) hän on jättänyt pyykit viikkaamatta. Ehkä se iloinen yllätys voisikin olla, että viikkaan nämä tästä pois.

– Minun pitäisi mennä lenkille ulos luontoon, ja (!) sataa. Tämä tarkoittaa, että pitää laittaa sadevarusteet päälle tai tehdä perusjumppa kotona tai kävellä kuntosalin juoksumatolla.

– Meidän pitäisi saada firman talous kuntoon, ja (!) Matti ei ole saanut viime aikoina yhtään kauppaa tehtyä. Olisikohan jotain sellaista, millä tavalla voisin auttaa Mattia saamaan kauppoja tehtyä, tai ainakin kannustaa häntä niin, ettei hän lannistu täysin?

Ja näin, maailmasta tulikin hieman valoisampi ja oma suhtautumisesti arkisiin tapahtumiin on muuttunut parempaan suuntaan.

Mikä estää kokeilemasta? Mutta… ja niin aionkin tehdä!

*****************************

Turpaduunarin terveysohje numero 243

Jakelupäivä torstaina 8.8.2019

ELÄMINEN TÄSSÄ JA NYT

Moni murehtii eilistä, pohdiskelee huomista ja unohtaa elää hetkessä.

Ohje voisi kuulua vaikka näin:

Keskity kaikin tavoin siihen mitä olet juuri nyt tekemässä. Jos on tarkoitus levätä niin lepää, vaikka lepäsit eilenkin tai aiot levätä huomennakin. Tarvitset lepoa juuri nyt! Jos on tarkoitus saada jokin työ tehtyä, älä harmittele ettet tehnyt sitä eilen tai siirrä sitä huomiseen. Tee se nyt!”

En halua kuulla mitään selityksiä joutenolon laiskutusvaikutuksista tai työnteon tylsyydestä. Tee mitä sinun pitää tehdä, mukisematta.

On turha pilata rauhalliset hetket murehtimalla ja stressaamalla. On turha pilata työnteko sillä, että miettii mitä kaikkea muuta voisi tehdä.

 

*****************************

Turpaduunarin terveysohje numero 248

Jakelupäivä maanantaina 9.9.2019

MILLAISTA ELÄMÄÄ HALUAT?

Tällä viikolla kysymme itseltämme rehellisesti, onko elämämme sellaista, mitä itse haluamme. Elämmekö jonkun toisen unelmaa? Kertooko joku meille koko ajan miten meidän tulisi elää?

Se, millaista elämää haluat elää, vaatii ehkä työtä ja ponnistuksia, mutta se on aina sen arvoista. Älä turhaan aseta itsellesi esteitä elämän polulla. Älä sulje pois elämän suomia mahdollisuuksia mielekkääseen elämään.

Olen itse oppinut, että hyvät asiat elämässä harvoin tapahtuvat itsestään. Varmemmin hyvät asiat elämässä toteutuvat siten, että niiden eteen tehdään töitä. Välillä paljon, välillä vähemmän. Joskus joutuu tekemään vaikeitakin elämänvalintoja.

Edesmennyt valmentaja Aki Hintsa puhui siitä miten ihminen on herkästi arvojen ja tavoitteiden ristiriitaisessa tilanteessa. Ihminen on helposti hukassa oman identiteettinsä ja toimintansa kanssa. Se saattaa olla hyvinkin turhauttava tilanne ja luo epävarmuutta siihen elätkö sellaista elämää, jota itse haluat.

Katosinko itseltäni, kysytään Ihminen tavattavissa sivustolla ja monilla muilla sivustoilla. Työhyvinvointivalmentaja Kaisa Wallinheimo sanoo, että elämän tasapaino löytyy helpommin, kun rehellisesti avaa kaikki aistit nykyhetkeen. Miltä jokin asia tuntuu, maistuu, tuoksuu, kuulostaa tai näyttää? Kun asioille antaa mahdollisuuden olla juuri sellaisia kuin ne ovat, suorittamisesta ja terveyttä heikentävistä rutiineista on helpompi päästä eroon.

Oivallus siitä, että elämiseen kuuluvat ilojen ja onnistumisten lisäksi yhtä vahvasti suru, pelko ja epäonnistumiset, auttaa ymmärtämään myös mielentilojemme jatkuvaa muutosta. Tällöin vaikeinakin hetkinä on helpompi toimia, kun tietää, että mikään ikäväkään tunne ei jää pitkäksi aikaa päälle, vaan se väistyy uuden tunteen ja mielentilan tieltä.

Wallinheimo ohjeistaa: ”Jos ihminen hukkaa itsensä ja elämisen tasapainon, hän hukkaa usein tunteensa. Tunteet pitää pystyä tunnistamaan ja jopa nimeämään. Koko tunteiden skaala, kaikki sen vivahteet kuuluvat elämäämme ja ovat sellaisenaan sallittuja. Jos tunteita lähtee kieltämään, se vääristää todellisuutta.”

Olisiko tästä pohdinnasta apua juuri sinulle, joka etsit elämääsi mielekkyyttä? Sitä toivon.

*****************************

Turpaduunarin terveysohje numero 249

Jakelupäivä maanantaina 16.9.2019

PARASTA ON YKSINKERTAISUUS

Sain äsken kuulla, että yksinkertaisia terveysohjeitani pidetään arvossa. Sen rohkaisemana pistän tulemaan teille hyvin yksinkertaisen terveysratkaisun, jota olen kehitellyt joitakin vuosia.

Yksinkertainen terveysratkaisu tarjotaan teille siinä toivossa, että siitä on teille avuksi kun sairaus iskee. Idea on hyvin yksinkertainen: vain sellainen terveysratkaisu, jota noudatetaan, voi toimia. Yritä kestää, varoitin siitä, että tämä on yksinkertaista.

Voi olla, että olet pitkään saanut nauttia terveistä päivistä, mutta jonakin päivänä sairaus saattaa tulla kutsumattomana vieraana tai joku ystävä on sairastunut. Kun sinulle koittaa sairaan päivät tai ystäväsi on sairastunut, tee silloin näin ja noudata sitä myös, sillä tämä toimii (jokaiselle osa-alueelle löytyy vankkaa tutkimusnäyttöä!):

  1. Paranna ruokavaliosi laatua ja hanki terveyttäsi tukevia ravintolisiä. Pyydä tarvittaessa lisätietoja
  2. Huolehdi siitä, että saat riittävästi happea. Ehkä sinun kannattaa hankkia veden otsonointilaite?
  3. Ajattele myönteisiä asioita, naura ja ole iloinen
  4. Liiku luonnossa, metsässä, niityillä, meren äärellä, ammentaen voimaa luonnosta

Jokaista osa-aluetta voi hienosäätää loputtomiin, mutta tärkeintä on aloittaa heti!

*****************************

Turpaduunarin terveysohje numero 253

Jakelupäivä maanantaina 14.10.2019

HYVIEN TERVEYSVALINTOJEN KASAUTUMINEN

On ollut mielenkiintoista havaita, että terveys monesti rakentuu yksittäisistä pienistä ja suurista terveysvalinnoista, jotka yhdessä vahvistavat toinen toisiaan ja tuottavat lisää terveyttä.

Hyvä esimerkki on vaikeasta syövästä toipuneen Antti Oinaan terveystarina. Syövän kasvu on pysähtynyt ja etäpesäkkeet ovat koteloituneet.

Toipuminen on ollut mahdollista koska Antti on kasannut elämäänsä huikean määrän terveystekoja keksittyään PESHLA-menetelmänsä. Hän ei tiedä mikä PESHLA:n osatekijöistä on merkittävin. Todennäköisesti on kyse hyvien terveysvalintojen kasautumisesta.

Oppi voisi olla tämä: On se terveysvalintasi kuinka mitättömän tuntuinen tahansa, yhdessä muiden terveysvalintojesi kanssa se muodostaa pysyvän elämäntaparatkaisun terveytesi tiellä.

Antti valitsi nämä terveysteot: positiivisuus, emäksisyys, sokerittomuus, happi, liikunta, apuaineet

Mistä terveysvalinnoista sinun terveytesi rakentuu?

*****************************

Turpaduunarin terveysohje numero 256

Jakelupäivä tiistaina 5.11.2019

TERVEYSTIETOINEN AJATTELUTAPA

Muistaakseni käytin luennoillani ensimmäisen kerran ”terveystietoisuus”-sanaa vuonna 2004. Silmiini osui nimittäin erään suomalaisen terveysasiantuntijan käyttämä sana ”hiilihydraattitietoisuus” ja laajensin röyhkeästi(?) tietoisuuskäsitystä koskemaan terveyttä yleensä.

Avaan tässä varovasti mitä ajattelin ja edelleen ajattelen, että on tärkeää terveystietoisuudessa.

Kaikessa yksinkertaisuudessaan oma kehosi pystyy auttamaan sinua paranemaan sairaudesta, kunhan sinä itse haluat antaa sille mahdollisuuden. Saat parhaan mahdollisen alun paranemisprosessiin kehittämällä erityisen vahvan terveystietoisuuden. Tässä yhteydessä terveystietoisuus tarkoittaa hyvinvointiin tähtäävää ajattelutapaa, joka vie sairaudesta terveyteen.

Mitä tarkalleen tarkoitan tällä terveystietoisella hyvinvointiin tähtäävällä ajattelutavalla? Se on uskoa ja tietoisuutta siitä, että tilapäisestä päänsärystä aina vakaviin sairauksiin asti, voit tuntea olosi paljon paremmaksi tiedostamalla tämän hyvinvointiin tähtäävän ajattelutavan itsellesi. Kulunut sanonta on, että olet mitä ajattelet. Totta. Saavutat tämän tietoisuuden terveydestä ja sairaudesta opettamalla itsellesi ihan uuden tavan ajatella.

Esimerkiksi kun olet kurjassa tilanteessa, on luonnollista, että et usko siihen, että terveystietoisuudesta on hyötyä paranemisessa, mutta totuus on, että terveys ja hyvinvointi löytyy juuri tämän ajattelutavan kautta. Tämä saattaa olla liiankin rohkea väite, mutta sanon sen nyt kuitenkin: Sellainen ihminen, joka elää ilman terveystietoisuutta (hyvinvointiin tähtäävää ajattelutapaa) on sellaisessa tilanteessa, että hän pikemminkin estää kuin helpottaa kehon palautumismahdollisuuksia terveyden suuntaan.

Kun uskot, että sinulla on voimaa toipua sairaudesta, tunnet vähemmän stressiä, koet orastavan toivon tunteen ja teet vaistomaisesti terveyttä edistäviä asioita. Eräs ystäväni, joka on käynyt vaikean sairautensa kimppuun positiivisuudella on sanonut, että terveyttä nakersi kaikkein eniten juuri stressi ja toivottomuuden tunne. Sitä ei pidä päästää valloilleen! Helppo sanoa, mutta haastavaa toteuttaa. Tulokset ajattelutavan tehosta ovat vakuuttavia.

Kun uskot hyvinvointiin tähtäävään ajattelutapaasi ihan täysillä, silloin toimit sellaisesta näkökulmasta, että sairaus ei enää näyttele pääroolia elämässäsi. Elämällä on niin paljon enemmän tarjolla sinulle. Myönteinen ajattelutapa ja stressin vähentäminen on tieteellisesti osoitettu oikeaksi tavaksi parantaa kehon toipumismahdollisuuksia. Positiivisuus esimerkiksi parantaa immuunipuolustusjärjestelmän toimintaa.

Canadian Medical Association Journal -lehdessä julkaistiin artikkeli, jossa tarkasteltiin 16 tutkimusta, joiden kesto oli 30 vuotta. Tutkimukset vahvistivat käsitystä, että potilaiden myönteiset odotukset toipumisesta paransivat mahdollisuuksia tervehtyä sairaudesta. Luin äskettäin amerikkalaislääkäri Lissa Rankinin kirjasta miten positiivinen mieli voi antaa meille mahdollisuuden parantua sairaudesta.

Usko siihen, että voimme parantua sairaudestamme, auttaa meitä tekemään niin. Vaikka tämä voi tuntua tosi tylsältä, niin sanon sen vielä kerran:

Aloita terveystietoinen hyvinvointiin tähtäävä ajattelutapa jo nyt vaikka et olisikaan sairas, sillä se on avuksi silloin kun sairaus nostaa päätään. Jos olet vakavasti sairas, ota silloin avuksi tämä uusi tapa ajatella.

Netti ja tutkimuskirjallisuuskin on täynnä uskottavia tarinoita ihmisten tervehtymisestä terveystietoisuuden kautta.

*****************************

Turpaduunarin terveysohje numero 263

Jakelupäivä tiistaina 31.12.2019

HIERONTA

Perinnehoitojen aarteita on tarjolla vuoden 2019 viimeisenä päivänä. Tässä havaintoja tästä turvallisesta perinnehoidosta.

Hieronta tekee hyvää. Hieronta on ollut itsehoidon kulmakiviä jo vuosituhansien ajan. Kun raskaan työn uuvuttamia lihaksia hierottiin, huomattiin lihaskipujen hellittävän ja koko kehon rentoutuvan.

Hierontaa on vilkkaasti tutkittu ja hoitovaikutus tiedetään. Ensinnäkin hoitovaikutus syntyy mekaanisen vaikutuksen kautta. Tiedetään, että välittäjäaineita vapautuu hieronnan aikana. Hieronnalla on myös heijastevaikutus hieronnan kohteesta muualle kehoon ja on psykologiallakin sanansa sanottavana.

Käytkö säännöllisesti hieronnassa?

*****************************

Turpaduunarin terveysohje numero 266

Jakelupäivä keskiviikkona 22.1.2020

TOIVOTAAN, TOIVOTAAN…

Olet varmaan kuullut siitä, että kun sairas saa kuulla sairautensa edenneen sellaiseen vaiheeseen, että kaikki toivo tervehtymisestä on mennyt, silloin ei kulu pitkään kun saa lukea kuolinilmoituksen lehdestä.

Näin toki monesti on, mutta ikuisena optimistina tarraan kiinni kaikkiin niihin tapauksiin, jossa on käynyt toisin. Sairastunut ei olekaan menettänyt elämäänsä sairaudelle, vaan hän elää edelleen. Näitä tapauksia on lähipiirissä ja työni on tuonut näitä lisää.

Välillä tuntuu niin huikealta nähdä A:n toimeliaisuus ja elämän ilo. Saihan hän runsaasti jatkoaikaa elämälleen vaikka lääkäri ei antanut mitään toivoa. Hurjan upea juttu on myös B:n tervehtyminen oman menetelmänsä kautta. Puhumattakaan C:n tavasta hyväksyä sairautensa osana perusominaisuuksiaan. Ja D sai kaipaamiaan työtilauksia lisää ja onnistui pelastamaan yrityksensä konkurssilta. Vielä iloitsen siitä, että E ja F eivät menettäneet toivoaan, vaan jatkavat yhteiseloaan löydettyään taas yhteisen sävelen.

Kun seuraavan kerran kohtaamme ylipääsemättömiltä vaikuttavia vaikeuksia elämässämme (sairaus, rahahuolet, perhekriisi), luvataan silloin olla menettämättä toivoamme, sillä voihan se olla, että elämällä on tarjolla meille suurenmoinen yllätys.

Toivotaan, toivotaan, toivotaan, että joskus luomme toisenlaisen maan, että antaisimme kaiken, auttaisimme ystävää, ehkä kaukana se on mut’ toivo jää.

*****************************

Turpaduunarin terveysohje numero 269

Jakelupäivä torstaina 5.3.2020

KOKO KEHON HOITO

Olen viime kuukaudet työskennellyt kirjallisuuden ja tutkimusten parissa, jotka käsittelevät toipumista erittäin vakavista sairauksista. On löytymässä pari yhteistä nimittäjää, joilla voidaan merkittävästi parantaa mahdollisuuksia toipua sairauksista.

Tietenkin jaan havaintoni ihan ensimmäiseksi terveysohjeitteni tilaajille.

Ensinnäkin, immuunipuolustusta kannattaa vahvistaa ja pitää sitä jatkuvasti hyvässä kunnossa. Esimerkiksi syövän hoidossa yksittäisen kasvaimen poistaminen leikkauksella voi antaa immuunipuolustukselle mahdollisuuden kerätä voimia. Vahva immuunipuolustus pitää loitolla tulehdustilat, sillä varsinkin iäkkäillä ihmisillä kuolemanvaaraa lisää elimistössä jylläävät tulehdukset, jotka romahduttavat yleiskunnon.

Toiseksi, kokonaisuudesta on pidettävä huoli. Tärkeää on koko kehon hoito. Tämä tarkoittaa sitä, että lääkkeiden varaan ei kannata toipumista kokonaan laskea. Toipuminen vakavasta sairaudesta näyttäisi sujuvan paremmin jos huolehditaan koko ”sairausmaisemasta”. Tämä voi tarkoittaa sitä, että nukutaan mahdollisimman paljon (kerätään voimia), nautitaan mahdollisimman terveellistä ruokaa (runsaasti energiaa, vitamiineja, mineraaleja, hivenaineita jne.) ja mahdollisesti lisätään ruokaan hyvin tutkittuja ja turvallisia ravintolisiä.

Vielä kolmanneksi, haluan nostaa esille vähemmän huomiota saaneen seikan, mutta joka kirjoissa ja tutkimuksissa tulee toistuvasti esille. Mielen voimaa ei saa unohtaa! On tärkeää säilyttää myönteinen elämänasenne, motivoitua terveyshakuisuuteen ja mikäli mahdollista ympäröidä itseään vain sellaisilla ihmisillä, jotka tuovat parhaat ominaisuutesi esille. Muista ruokkia hyvää mieltäsi. Terve itsekkyyys kunniaan!

Näillä yksinkertaisilla terveysteoilla voi olla kauaskantoisia, tervehdyttäviä vaikutuksia.

*****************************

Turpaduunarin terveysohje numero 278

Jakelupäivä torstaina 23.4.2020

MITÄ TEHDÄ KUN VÄSYTTÄÄ?

Kun sinua väsyttää, saatat juoda kupin kahvia, piristää itseäsi kofeiinipitoisella energiajuomalla tai tehdä jotain muuta. Lue turpaduunarin yksinkertainen ohje väsymykseen.

Yksinkertainen keino väsymykseen on nukkua väsymys pois. Tämä on yksinkertainen ohje väsymykseen, jota liian harva noudattaa.

Me tarvitsemme riittävästi unta ja lepoa. Mikä on riittävästi?

Yksinkertaisin testi on nukkua hieman pitempään kuin tavallisesti (vaatii kurinalaisuutta) ja arvioida miten paljon aamulla, aamupäivällä, iltapäivällä ja illalla väsyttää. Moni kertoo väsymykseen vähentyneen pitemmän yöunen jälkeen tai iltapäivällä otettujen lyhyiden nokkaunien jälkeen (kesto noin 15 min).

Tutkimusten mukaan, tärkeintä on nukkua syvää unta 11-02 -välisenä aikana. Toteuta tämä, eli mene nukkumaan viimeistään jo kello 10.

 

Aikuinen ihminen tarvitsee unta 7-9 tuntia vuorokaudessa. Mene ajoissa nukkumaan ja heräät levänneenä.

 

Toki väsymykseen voi olla muita syitä kuin riittämätön yöuni, mutta miksi jättää yksinkertaisin keino käyttämättä?

*****************************

Turpaduunarin terveysohje numero 280

Jakelupäivä keskiviikkona 29.4.2020

ILOA ELÄMÄÄN

Me voimme omalla toiminnallamme vaikuttaa siihen löytyykö elämästämme iloa.

Olen pitkään pohtinut tätä miksi ilo kaikkoaa elämästä. Ei tähän löydy mitään patenttivastausta. Yksi vastaus voisi olla, että turhaan rakennamme esteitä ilolle. Selitän mitä tarkoitan tällä.

Meistä suomalaisista sanotaan, että emme juurikaan näytä iloista naamaa. Olemme ennemmin vakavansorttisia. Tämä ajatus kun iskostuu takaraivoon, niin se muodostuu esteeksi omalle ilollemme. Emme uskalla olla iloisia, etteivät muut loukkaantuisi ilostamme tai tulisi kateellisiksi kun olemme niin iloisia. Lisäksi ilo voi helposti muuttua suruksi. Itku pitkästä ilosta sanotaan. Kell’ onni on, sen kätkeköön.

Sanoin, että tämä on vain yksi vastaus ilon puuttumiseen elämässämme. Muita tekijöitä on vuorenvarmasti. Viivytään kuitenkin hetkinen vielä tässä yleisessä käyttäytymisen mallissa mikä vetää suupieliä alaspäin ja etsitään ratkaisua tähän ongelmaan.

Tarkkaile itseäsi. Mikä estää ilon pulppuamisen? Miksi et ole tyytyväisempi elämään? Vaikeita kysymyksiä, joihin vain sinä tiedät vastauksen.

Oli elämäsi sitten missä tahansa vaiheessa, niin aina on mahdollisuus ilolle. Kirjoita vaikka ylös aina kun löydät asian, joka tuo iloa elämääsi (lapset, terveystilanne, hyvä ruoka, liikunta luonnossa, jokin oma oivallus). Siinä se ilo sitten on, ainakin paperilla!

Itse iloitsen tänään siitä, että minulla on kaunis ja älykäs vaimo sekä 5 tervettä lasta!

*****************************

Turpaduunarin terveysohje numero 282

Jakelupäivä tiistaina 5.5.2020

ONNELLISEN IKÄÄNTYMISEN RAKENNUSPALIKAT

Olen viime päivät miettinyt ikääntymistä. Mistä rakentuu onnellinen vanhuus?

Onnellinen ikääntyminen alkaa nuoruudessa.

Tunnen valtavaa kiitollisuutta vanhempiani kohtaan, jotka antoivat minulle mahdollisuuden elää kelvollinen nuoruus.

Köyhyyttä oli ja muistan miten ostettiin minulle vaatteita kunnan avustuksella ja anottiin minulle ilmaiskirjat lukioon. Pikkuveljeni harmitteli joskus sitä, että sai käyttää pieniksi jääneitä vaatteitani. Onnellinen nuoruus ei kuitenkaan ollut rahasta kiinni. Se rakentui suuressa määrin alla luettelemistani palikoista.

Kaikki ne nuoruudessa saavuttamamme ominaisuudet, jotka tekevät elämästämme siedettävän, ovat tarpeen myöhemmin elämässä. Jotta ikääntyneenä puuhastelumme edelleen olisi tuotteliasta ja eläisimme onnellisia aikoja, meidän on nuorina kehitettävä itseämme oikeaan suuntaan.

Mitkä nämä tärkeimmät onnen rakennuspalikat ovat?

Minun mielestäni ne ovat ensinnäkin maltillisuus, viisauden etsiminen, selkeä ajattelu, yksinkertaistaminen, elämästä nauttiminen.

Nämä tavat (ja monet muut hyvät tavat) pitää oppia nuorena, koska ne pitävät meidät oikealla tiellä vanhetessamme. Näiden yllä lueteltujen ominaisuuksien varaan voi rakentaa onnellisen vanhuuden.

Onko muita hyviä ominaisuuksia (rakennuspalikoita) mitä olisi hyvä kuljettaa läpi elämän?

*****************************

Turpaduunarin terveysohje numero 287

Jakelupäivä maanantaina 8.6.2020

VASTALÄÄKE MIELEN PAHOINVOINTIIN

Liian moni voi nyt pahoin. Eristäytyminen koronapandemian takia, epävarmuus tulevaisuuden suhteen, ihmisten itsekkyys, ajattelemattomuus ja vallanhimo ajaa meitä kohti lisääntyvää mielen pahoinvointia. Minulla on siihen vastalääke olemassa.

Vastalääke tähän kaikkeen on nöyryys ja lähimmäisenrakkaus.

Nöyryys tarkoittaa muun muassa sitä, että tunnet empatiaa ja kunnioitusta toisia ihmisiä kohtaan. Vaikka sinulla olisi kuinka komeita kuvitelmia omasta erinomaisuudestasi, et alista toisia tämän mallin alle.

Olen tehnyt tätä terveyden saralla tapahtuvaa valistustyötä ainakin 50 vuotta. Monenlaisia ajatuksia ja toteutuksia terveydestä ja hyvinvoinnista on ollut vuosien saatossa jaossa. Osa niistä toimivia, osa vähemmän.

Yhteistä onnistuneille hankkeille on ollut nöyryys. Silloin kun olen onnistunut piilottamaan oman ”erinomaisuuteni” nöyryyden kaapuun, silloin valistus on varmemmin mennyt perille.

Sattumoisin tielleni osui muutama vuosi sitten eräs hyvin nöyrä terveysvalistaja, joka on rakentanut itselleen ja muille toteutettavaksi erinomaisen hienon terveysohjelman. Sitä kun lähtee toteuttamaan, niin terveys säilyy.

Ongelmana tässä on se, että hyvin harva lähtee toteuttamaan tätä terveysohjelmaa, sillä se vaatii omistautumista terveyshankkeeseen täysillä, varsinkin jos on kyse vakavasta sairaudesta. Tämä tietenkin harmittaa terveysvalistajaa, mutta hän ei siitä masennu, vaan tarjoaa terveysohjelmaa täysin avoimin mielin ja paljon vaivaa nähden. Hän tekee työtään nöyrästi tervehtymisen mallia näyttäen ja siinä toivossa, että se malli siirtyisi edes pieneltä osin autettavan arkeen. Hän tekee tätä työtään sen takia, että hän on löytänyt työkaluista mahtavimman:

Lähimmäisenrakkauden!

Pienet ja suuret vaivat, mielen pahoinvoinnit, lieventyvät, ehkä jopa poistuvat kun hyvin koostettu terveysohjeistus maustetaan lähimmäisenrakkaudella. Siinä se on se salaisuuksien salaisuus! Salaisuus, joka vie terveyttä kohti.

*****************************

Turpaduunarin terveysohje numero 292

Jakelupäivä maanantaina 13.7.2020

TERVEYSTUOTTEET EDULLISESTI

Tässä saat säästövinkin. Mistä edullisimmin terveys- ja hyvinvointituotteet? Vastaus on:

Hevoskaupasta!

Tarkemmin ilmaistuna, Chia de Gracian internetmyymälästä saat edullisesti ihmiselle hyvin soveltuvia terveyttä ja hyvinvointia ylläpitäviä luonnon valmisteita.

Tämä ei ole mikään vitsi ja minulla ei ole mitään kaupallisia yhteyksiä kyseiseen myymälään. Haluan vain antaa vinkin, jonka avulla voit säästää hankintakustannuksissa. Yleisesti tuotteet ovat puolet halvempia kuin ihmisille tarkoitetuissa luontaistuote myymälöissä.

Tässä on se linkki, josta tuotteet löytyvät: https://www.chiadegracia.fi/

Kysy lisää tietoa tuotteista sähköpostilla. Ihan kaikkia tuotteita ei sentään kannata kokeilla. Kysy tästä lisää. Annosteluohjeet on usein hevosille tai koirille, joten saatat tarvita siinä apua.

*****************************

Turpaduunarin terveysohje numero 294

Jakelupäivä maanantaina 27.7.2020

TAISTELUHENGITYS

Nyt harjoitellaan hengitystekniikkaa, jonka nimi on taisteluhengitys.

USA:n armeijassa opetetaan tämä hengitystekniikka, joka tunnetaan taistelu- tai taktisena hengityksenä (Combat Tactical Breathing). Se on erinomainen tapa vähentää stressiä ja rauhoittua.

Sinun ei tarvitse olla sotilas käyttääksesi tätä hengitysmenetelmää. Kaikki voivat sitä käyttää, jos on ahdistavasta tilanteesta kyse ja pitäisi rauhoittua.

Minä kokeilin. Toimii! Kokeile sinäkin!

Tee 3-5 peräkkäistä hengitysharjoitusta alla kuvatulla tavalla.

1) Hengitä sisään hitaasti laskemalla 1, 2, 3, 4.

2) Pidätä sitten hengitystä laskemalla 1, 2, 3, 4.

3) Hengitä ulos hitaasti laskemalla 1, 2, 3, 4.


Jatka sitten kohdasta 1.

Hengittämisiin!

*****************************

Turpaduunarin terveysohje numero 296

Jakelupäivä maanantaina 10.8.2020

OTA RENNOSTI

Tämä on ehkä tärkein terveysohjeeni. Piti kirjoittaa tätä ennen 295 mahdollisesti vähemmän tärkeää terveysohjetta.

Ota rennosti -kehotus on monen ihmisen elämässä kaikunut kuuroille korville. Hiljennä vauhtia! Nauti elämästä! Ota rennosti! Älä tee elämästä liian vaikeaa!

Moni asia elämässä vaatii sen, että siihen kiinnittää huomiota. Tällä viikolla haluan, että me yhdessä keskitymme rentoutumiseen. Etsikäämme tosissamme rentoutta elämään.

Se miten löydät rentouden, on hyvin yksilöllinen asia. Rentoutuminen toimii parhaiten, jos siihen panostaa etukäteen. Ennen kuin loppuunpalaminen (burn-out) on iskenyt, ennen kuin huomaamme stressin oireiden hiipineen elämäämme. Terveys saattaa olla itsestäänselvyys, kunnes sen aarteen menettää.

Tässä lopuksi joitakin vinkkejä miten voit rentoutua. Ohjeita löytyy lisää netistä.

Hyviä tapoja rentoutua on hengittää syvään, rentouttaa lihakset, voi tehdä mielikuvaharjoittelua jne.

Mielestäni paras tapa rentoutua on kuitenkin tämä: Sallimme ainakin hetkeksi sen, että emme kerta kaikkiaan tee juurikaan mitään. Hetken aikaa kuuntelemme vaikka aaltojen liplatusta, barokkimusiikkia, kuuntelemme hiljaisuutta jos se tuntuu mielekkäältä.

Rentoutumisiin!

*****************************

Turpaduunarin terveysohje numero 300

Jakelupäivä maanantaina 7.9.2020

UNELMAELÄMÄÄ

Tämä on kolmassadas terveysohjeeni. Ei ehkä mikään varsinainen juhlan paikka, mutta hiukan enemmän panostin tähän terveysohjeeseen, että siinä näkyisi myönteisyys, tavoitteellisuus, uuden opettelu ja elämästä nauttiminen.

Millaista on elää unelmaelämää?

Nykyihmistä vaivaa stressi, tekemättömien töiden tuska ja käytettävissä olevan ajan rajallisuus.

Unelmaelämä voisi olla sellaista, että teemme meille itsellemme merkityksellisiä asioita. Unelmaelämä syntyy siitä kun nautimme tekemisistämme asioista.

Unelmaelämästä ei saa tehdä liian vaikeaa. Loppujen lopuksi eletty arki on parhaimmillaan unelmaelämän toteutumista. Jos elät unelmaelämääsi edes hetken verran joka päivä, muista silloin nauttia siitä hetkestä.

Älä kadu menneitä tapahtumia. Älä liikaa ole huolissasi tulevaisuudesta. Ole läsnä tänään.

Olet elossa. Kiinni unelmassa.

Kirjailija Katri Syvärinen on kirjoissaan tuonut esille unelmaelämän ainesosia:

-> Unelmointi ei ole suoritus

-> Unelmaelämä ei vaadi suuria unelmia

-> Unelmaelämässä on lupa olla keskeneräinen ja opetella uusia asioita

-> Unelma ei ole päätepiste, se on ensisijaisesti matka

-> Unelmaelämään kuuluu myös kaaos

-> Kun unelmaelämäsi toteutuu, nauti siitä täysin sydämin

-> Uskalla päästää unelmaelämäsi irti!

Ei muuta kuin unelmaelämää kohti!

*****************************

Turpaduunarin terveysohje numero 310

Jakelupäivä maanantaina 16.11.2020

TASAPAINOINEN ELÄMÄ

Niin kauan kuin olen seurannut terveyskeskustelua on ollut esillä muun muassa ajatus siitä, että ihmiselle olisi hyvä pitää elämä tasapainossa. Sopivasti vapaa-aikaa, riittävästi yöunta, usein terveellistä ruokaa, ei liikaa työtä, laatu-aikaa perheelle jne.

Kuvittele, että sinulla on neljä keittolevyä hellassa. Voiko sinulla olla kaikki levyt päällä samanaikaisesti? Voiko levyjä yhdistää niin, että pärjäisit vain kahdella levyllä? Miten näillä keittolevyillä voi paremmin ymmärtää tasapainoisen elämän merkitys terveydelle? Pohditaan tätä vähän.

Mieti onko elämäsi tasapainossa. Monella ihmisellä on liian paljon asioita tekeillä samanaikaisesti (on montaa rautaa tulessa samaan aikaan). Aika ja energia ei riitä kaikkeen. On tärkeää säilyttää tasapaino, sillä muuten olemme vaarassa menettää elämänhallinnan.

Pian julkistettavassa kirjassa ”Psyykkinen valmennus” (Fitra, joulukuu 2020) puhutaan siitä miten elämän peruspalaset olisi syytä pitää tasapainossa. Peruspalasina mainitaan työ, perhe, vapaa-aika ja terveys. Tätä jaottelua ja sen tasapainottelua kutsutaan nimellä Four Burners Theory eli neljän keittolevyn teoria.

Kuvittele, että hellalla olevat neljä levyä ovat elämäsi eri osa-alueita. Yleinen haaste on, että aika tai voimavarat eivät riitä panostamaan kaikkeen siihen, mihin haluaisimme. Yhteen alueeseen panostaminen jättää usein vähemmän aikaa muille kolmelle elämänalueelle (keittolevylle). Halutessamme olla erinomaisia suorittajia, ainakin hetken aikaa, meidän tulee karsia ehkä jopa kahdesta osa-alueesta.

Kuvittele myös, että käytettävissä on 100 %, ja se jakautuu seuraaville osa-alueille: PERHE, TYÖ, VAPAA-AIKA, TERVEYS.

Voitko yhdistää keittolevyt PERHE ja VAPAA-AIKA? Mitä tapahtuu jos luovut keittolevyistä VAPAA-AIKA ja TERVEYS? Jäljelle jää vain tulikuumana hehkuvat TYÖ ja PERHE. Onko elämä silloin tasapainossa?

Miten oma energiasi ja aikasi nykyään jakautuu näille elämän osa-alueille? Miten haluaisit sen jakautuvan?

Ei tähän ole yksiselitteistä vastausta. Kaikki riippuu siitä millainen tilanne sinulla on elämässäsi. Pohdi sitä – tänään!

*****************************

Turpaduunarin terveysohje numero 314

Jakelupäivä tiistaina 15.12.2020

NE ERILAISET TERVEYSOHJEET

Kokosin sinulle 30 terveysohjetta, joista et ehkä ole kuullut mainintaa julkisessa terveyskeskustelussa. Sääli, sillä ne ovat erittäin tärkeitä terveysohjeita ja ohjaavat terveyspolkuasi oikeaan suuntaan.

Tässä ne tulee…

1. Rakasta. Rakkauden voima tervehdyttää parhaiten. Kun juttelet sairastuneen kanssa tai mietit sairastunutta tai itseäsi omine vaivoinesi, lähetä koko ajan useiden minuuttien ajan rakkausenergiaa mahdollisimman tarkkaan kohteeseensa ja löydät näin väylän parempaan oloon. Toimii.

2. Ole onnellinen. Solusi ja kudoksesi osaavat jollakin tuntemattomalla tavalla tunnistaa onnen tunteesi ja optimistisuutesi. Kokeiltu monta kertaa ja todettu, että onnellinen ihminen voi parantua monelta eri vaivalta. PESHLA-elämäntavan (Googlaa: Peshla) hyvät tulokset rakentuvat monesti P-kirjaimen varaan, eli Positiivisuus auttaa syöpään tai muuhun vakavaan tautiin sairastunutta.

3. Anna anteeksi. Ihmiset kantavat turhaan kaikenlaisia taakkoja menneisyyden tapahtumista, jotka myrkyttävät elämän monella eri tavalla, sairastuttavatkin. Mikäli mahdollista tee ystäväsi kanssa sovinto, jos teillä on jokin yhteinen asia, joka painaa mieltä. Tervehtyminen saattaa alkaa siitä kun annatte toisillenne anteeksi. Kokeiltu on ja toimii.

4. Opettele kärsivällisyyttä. On elämäntapavalintasi millainen tahansa, aina sinulla on hyötyä siitä, että odotat kärsivällisesti tuloksia siitä. Ei Roomaa päivässä rakennettu. Ei sinunkaan terveysvalintasi hetkessä tuo tuloksia. Voi mennä päivä, kaksikin, ehkä jopa kuukausia, vuosia. Kärsivällisyys on voimavarasi muutokseen.

5. Tee ystävillesi palveluksia, äläkä odota vastapalvelua. Pyyteettömästi auttaessasi ystävääsi, lisäät hänen onnen tunnettaan ja tunnetusti onnellisuus ruokkii terveyttä.

6. Muista kiittää. Ole kiitollinen siitä, että sinulla menee hyvin, että sait avun tai, että sinulle muulla tavoin tulee tarve osoittaa kiitollisuutta.

7. Pura sydäntäsi jollekin henkilölle johon voit luottaa. On erittäin tärkeää terveydelle, että saa vapautua erilaisista kielteisistä tunnetiloista kuten kateus, viha ja kostonhimo. Nämä negatiiviset tunteet nakertavat terveyttäsi. Joskus ainoa tapa vapautua näistä kahleista on sanoa ne ääneen luottamuksellisessa keskustelussa. En pidä mahdottomana, että tämä sopii juuri sinulle ja muista, että kuuntelijana voi olla paras ystäväsi tai jopa ammattiauttaja kuten psykoterapeutti.

8. Aivot tarvitsevat liikuntaa. Anna synapseillesi kyytiä ja pistä neuronit laukkaamaan sopivan vaativilla tehtävillä. Tee ristikoita, ratkaise sudokuja, pelaa shakkia, ratkaise pulmia luovalla tavalla, ideoi, tee rutiinitehtävät hieman eri tavalla vaihteen vuoksi. Terve päänuppi on tavattoman suuri lahja!

9. Meditoi. Varaa vähintään 15 min joka päivä meditaatiohetkelle. Tämä ei ole pelkille intialaisille fakiireille, vaan ihan tavalliselle suomalaiselle parhainta rentoutusta. Sulje silmäsi, rauhoitu, hengitä syvään, älä mieti mitään erityistä, tämä on hetki, jolloin vain olet tekemättä mitään muuta. Pelkkä meditaatio 15 minuuttia riittää. Tulee muuten taivaallisen rento olo. Sen täytyy olla terveellistä!

10. Mene metsään. Aika moni terveyshanke menee päin mäntyä, mutta jos päätät mennä metsään kävelylle, et voi epäonnistua. Metsässä kävely sopii erityisen hyvin juuri suomalaiselle. Lähde jo!

11. Tärkeä hygieniaohje vessassa. Laske alas WC-pytyn kansi ennen huuhtelua. Tämä vähentää mahdollisesti haitallisten mikrobien leviämistä WC-tilaan.

12. Kodin tuuletus. Tunkkaisessa ilmassa tulee helposti huono olo. Muista usein tuulettaa ne huoneet missä vietät aikaa. Raikkaassa sisäilmassa elämä hymyilee. Makoisat unet saa kun muistaa tuulettaa makuuhuoneen ennen nukkumaan menoa.

13. Liesituuletin on tärkeämpi kuin uskotkaan. Kun paistat ruokaa, syntyy väkisinkin pieniä määriä haitallisia yhdisteitä, joita on turha altistaa keuhkoille. Tehokkaalla liesituulettimella varmistat sen, että nämä yhdisteet eivät yhtä suuressa määrin kulkeudu hengityselimiisi. Tuuleta savut heti pihalle.

14. Ei turhia antibioottikuureja. Lääkärit määräävät herkästi antibiootteja kaikenlaisiin tulehduksiin. Pistä lääkäri lujille ja vaadi selitystä onko ihan pakko sekoittaa totaalisesti suoliston mikrobisto, jonka korjaamiseen menee kuukausia, ehkä vuosiakin. Paranisiko tulehdus muilla tavoin?

15. Jätä statiinit ottamatta. Lääkäreiden suursuosikki aineenvaihduntasairauksien hoitoon on simvastatiini, atorvastatiini, rosuvastatiini jne. Älä ota käyttöön. Haittavaikutukset ovat hankalammat kuin pillerin antama hyöty. Tee kokonaisvaltainen elämäntapamuutos vaikka turpaduunarin ohjeilla niin onnistut mahdollisesti palauttamaan terveyden järkevämmin.

16. Särkylääkkeitä ei saa syödä kuin vitamiinipillereitä konsanaan. Tulehduskipulääkkeet (buranan ja aspiriinin tyyppiset) eivät sovi päivittäiseen käyttöön. Erityinen varoitus kohdistuu parasetamoliin (Panadol), sillä maksavaurioita on usein raportoitu.

17. Home sweat home? Älä altistaa itseäsi milloinkaan sisätiloissa lymyilevälle mikrobikasvustolle. Erityisen vaarallista terveydelle on vierailla huoneissa, joissa on hometta. Jos homeen voi haistaa (vanhan kellarin haju), pakene!

18. Sähkömagneettinen säteily. Tutkimusnäyttö ei ole sataprosenttista, mutta olen tavannut ihmisiä, joiden elämä ja terveys on mennyt pilalle rankan sähkömagneettisen säteilyn takia. Turpaduunari-blogin vieraskirjoittaja Erja Tamminen tietää enemmän tästä. Ota yhteyttä häneen jos vähänkin epäilet altistusta.

19. Kännykkä pois makuuhuoneesta. Kännykkä säteilee ihan vähän, mutta aiheuttaa häiriöitä ihmisten elämään varsinkin jos altistumme sille yötä päivää. Älä ota kännykkää sänkyyn mukaan. Se on petollinen petikaveri. Ainakin sinun kannattaa sulkea kännykkä yöksi. Herätyskelloja on vielä myynnissä.

20. Vältä synteettisiä vaatteita. Käytä mahdollisimman luonnonmukaisista materiaaleista valmistettuja vaatteita.

21. Elä luomuelämää. Siinä missä nautit luonnonmukaisesta ruoasta, koko elämäntapaasi tulisi leimata halu elää luonnonmukaista ja -mieluista elämää.

22. Mitä jos et söisi kuin viimeistä päivää? Erityisesti Japanissa on kuulemma sellainen ruokailukulttuuri, että jätetään hieman tilaa vatsaan ruokapöydässä. Ei syödä ähkyyn asti. Luotetaan siihen, että ruokaa on tarjolla seuraavallakin ateriointihetkellä.

23. Syö kivikauden ruokaa. Meillä on lähes samat geenit kuin kivikauden ihmisillä. Löydätkö tästä ajatuksesta syyn nauttia mahdollisimman harvoin teollista ruokaa?

24. Lämmin vihreä tee pääruoan kanssa. Sinullekin voisi sopia kupillinen lämmintä, laadukasta vihreää teetä ruokailun yhteydessä. Ainakin jotkut kiinalaiset ruokailevat näin, eli muutama miljoona ihminen vähintään.

25. Kotimaista tuoretta kalaa pöytään! Mikäli vain suinkin sopii, niin yksi järkevimpiä terveystekoja on panostaa kotimaisista vesistä pyydettyyn, tuoreeseen kalaan.

26. Kananmunat kunniaan. Jos on joku ruoka-aine, joka jakaa mielipiteitä, niin se on kananmuna. Jätä mielipiteet taustalle, ota vastaan faktatieto: kananmunat ovat luonnon superruokaa!

27. Marjat kokonaisina. Tiede osoittaa, että kokonaisina nautitut, tuoreet (pakastetut) marjat ovat terveellisempiä kuin niistä valmistettu mehu. Nauti marjat (ja hedelmät) kokonaisina. Kohtuus on kuitenkin paikallaan makeaksi jalostettujen hedelmien suhteen. Olisiko ideaa rajoittaa hedelmäsokerin saanti 20 grammaan vuorokaudessa?

28. Ei keinotekoisesti makeutettuja juomia ja ruokia. Löytyy kokemusta ja tiedenäyttöäkin keinotekoisten makeutusaineiden turmiollisuudesta terveydelle.

29. Opettele vähemmän makea elämä. Totuus on, että ihminen voi tottua vähempään sokeriin. Opetusjakson päätteeksi maistat ehkä ruoka-aineen aidon maun!

30. Löydä oma terveyspolkusi. Tunnistat intohimoisen valistustyöni osuneen oikeaan kohtaan sinussa, jos vakavasti pohdit tarvetta löytää ikioma terveyspolkusi, eli mitkä lukuisat terveyttä ylläpitävät seikat kuuluvat olennaisena osana terveystietoiseen elämääsi.

*****************************

Turpaduunarin terveysohje numero 316

Jakelupäivä torstaina 6.1.2021

AUTTAMISEN HALU

Edesmennyt äitini oli merkittävä ihminen. Varmaan moni voi sanoa samaa omasta äidistään. Nyt kerron eräästä oman äitini arvokkaasta ominaisuudesta, jonka uskon saaneeni häneltä perintönä.

Äidilläni oli vaistomainen kyky, lahjakkuus, nähdä mitkä ihmiset lähiympäristössä, tutut ja tuntemattomat, tarvitsivat apua. Hänellä oli myös runsaasti sosiaalista lahjakkuutta tarjolla, sillä hän osasi piilottaa avuntarjontansa sillä tavalla, että se oli lähimmäistä kunnioittavaa. Kenestäkään ei takuulla tuntunut ahdistavalta ottaa vastaan apua. Tiedättehän suomalaisen luonteenpiirteen: ei oikein osata luontevasti ottaa vastaan apua.

Mikäli äitini huomasi, ettei hänen apuaan otettu vastaan, hän viisaasti jäi mieluusti kuuntelijan ja vastaanottajan osaan. Taitavalla tavalla hän tilaisuuden tullen sitten kuitenkin sai tarjota apuaan, mikäli se vielä oli ajankohtaista.

Elämme aikaa, jolloin liian usein ajatellaan, että pitää tehdä jokin vastapalvelus kun saa toiselta apua. Tämä voi olla rasittavaa eletyn elämän köyhdyttämistä. Auta ilman minkäänlaista tarvetta saada vastapalvelua! Aina ei myöskään rahan tarvitse vaihtaa omistajaa kun autetaan.

On kulunut pian 15 vuotta siitä kun äitini kuoli, mutta tämä äidin ominaispiirre on elävänä mielessä koko ajan.

Haluan kiittää teitä siitä, että haluatte kulkea kanssani koko tämän tulevankin vuoden viikko viikolta ilmestyvissä terveysohjeissani. Mennään vuosi 2021 äidin hengessä. Jookos? Herätetään auttamisen halua!

Alla lukee miten terveysohjeen tilauksen voi uudistaa.

Kiitos vuosi 2020! Olit ikimuistettava vuosi. Vuodesta 2021 tulee takuulla yhtä ikimuistettava. Ole mukana!

*****************************

Turpaduunarin terveysohje numero 322

Jakelupäivä tiistaina 16.2.2021

UNOHDATKO ASIOITA?

Voi sentään, minä unohdin! Oliko se tänään? Miten ihmeessä muistaisin tuon ja tuon? Onko tuttua?

Unohtaminen on inhimillistä, mutta se on välillä tavattoman raivostuttavaa kun unohtaa jonkin tärkeän asian. Pohdin tässä teidän kanssanne voimmeko oppia paremmin muistamaan asioita.

Muistista saa enemmän irti, kun ymmärtää, miten muisti toimii. Pitkäaikaismuistiin tallentuu varmimmin tieto kun sen kokee tärkeäksi muistaa. Tärkeää on keskittyä uuteen asiaan, jos haluaa sen tallentuvan muistiin. Tämän huomaa usein jos on nukkunut huonosti yöllä. Seuraavana päivänä koko aamupäivä menee pitkälti sumussa. On todella vaikea keskittyä sellaisiin asioihin, jotka olisi hyvä painaa mieleen.

Stressi on toinen muistikyvyn tuho. Jos kovasti jännittää jotakin asiaa niin, että se kaappaa koko huomiosi, tarkkaavaisuutesi ei riitä uuden asian oppimiseen. Tällaisessa tilanteessa on pakko varata runsaasti aikaa etukäteen, jos halutaan jotkin asiat muistaa.

Tietenkin muistiin tallentuu helpommin asioita, jos opeteltava asia kiinnostaa ja siihen liittyy miellyttäviä tuntemuksia. Käyttämällä aistejasi tehokkaasti voit tukea muistitapahtumaa. Ainakin jotkut meistä muistavat asioita paremmin jos lukee tekstin ääneen itsekseen. Näin tieto menee perille sekä näön että kuulon kautta. Tutkimusten mukaan kaikkein tehokkainta on lukea ääneen vain tärkeimmät sanat tai keskeisimmät lauseet. Kun lukee kaiken tekstin ääneen siinä tahtoo tarkkaavaisuus heikentyä.

Muistin tärkeä apulainen on toisto! Kun uutta asiaa opettelee, asiaa pitää toistaa moneen kertaan. Kekseliästä on harjoitella juuri tallennetun tiedon hakemista esiin erilaisissa tilanteissa. Tämä on syy miksi opettajista vähitellen tulee jonkun yksittäisen tiedon supertaitajia. He saavat niin monen opiskelijan kanssa käydä läpi tietovirtoja ja monesti hieman eri tavalla asiaa lähestyen.

Tällä viikolla opettelemme painamaan muistiin asioita. Eikö niin?

Onko sinulla jokin keino millä tavalla muistat paremmin asioita?

*****************************

Turpaduunarin terveysohje numero 326

Jakelupäivä maanantaina 15.3.2021

VOIMAKÄVELYÄ

Voimakävelyksi kutsutaan sellaista kävelyä, jossa hetken aikaa hieman liioitellaan voimankäyttöä. Kävely on normaalisti hyvän vähän meitä rasittavaa liikkumista paikasta toiseen.

Tällä viikolla voisit kokeilla voimakävelyä muutaman sadan metrin matkalla. Pitempään ei äkkiseltään jaksakaan tätä kävelyä. Kun harjaannut ja saat enemmän voimaa lantio- ja pakaralihaksiin, voit jo kävellä kilometrienkin matkoja voimakävelytyylillä.

Yksinkertaisimmillaan voimakävely on tällaista:

– etsi itsellesi polun- tai maantien pätkä, jossa ei ole liukasta

– ota askeleita niin, että jalka ojentuu eteen ihan suoraksi ja astut maahan reilusti kantapää edellä

– mitä kauemmas eteen astut, sitä raskaampaa kävely on, aloita siis lyhyillä askelilla ja pidennä seuraavilla kerroilla askelpituutta

– säilytä hyvä ryhti

– minä kuvittelen eteeni viivan johon yritän astua

– kuviteltuun viivaan astun lantiota kuin korkkiruuvia edestakaisin kiertäen

– voimakävely tuntuu reisissä ja lantion lihaksissa

– tehosta kävelyä voimakkailla kädenliikkeillä

– jos jaksat kävellä näin ensi kerralla kilometrikaupalla, et tee voimakävelyn liikettä oikein

– kävelyn pitää tuntua raskaalta ja muutama sata metriä voi olla pisin matka minkä pystyt etenemään voimakävelyllä

– voit tehdä muutamia voimakävelypyrähdyksiä kävelylenkilläsi, joissa suurin osa kävelylenkistä on normaalityylistä rentoa peruskävelyä

– varaudu siihen, että suuret jalka- ja lantionlihaksesi väsyvät ja tuntuvat aroilta muutamana seuraavana päivänä

– lihasarkuus menee ohi vähintään viikossa ja pysyy poissa vaikka lisäisit maltillisesti voimakävelyn osuutta

– mikäli innostut voimakävelystä, voit sisällyttää tätä kävelyä vaikka jokapäiväisiin kävely- tai juoksulenkkeihisi, mutta älä liioittele voimakkaalla tavalla edetyn matkan pituutta

– voit tarvittaessa lisätä voimakävelyn rasitusta painovyöllä tai sopivan painavaa reppua käyttämällä

– käytä mielikuvitusta esimerkiksi kävelemällä kädet selän takana tai pään yllä samalla lantiota kiertäen, heiluta käsiäsi erityisen tarmokkaasti tai jotain muuta hauskaa

– voimakävely kuuluu kilpakävelijöiden treeniohjelmaan ja nämä atleetit saattavat voimakävellä kilometrikaupalla ja todella lujavauhtisesti

Kerro kokemuksistasi ja kysy lisää infoa voimakävelystä.

*****************************

Turpaduunarin terveysohje numero 329

Jakelupäivä torstaina 8.4.2021

MITÄ JÄRKEÄ ON SYÖDÄ VIHREITÄ VIHANNEKSIA?

Olet takuulla kuullut, että sinun pitää syödä värikästä, monipuolista ruokaa, koska värikkäissä vihanneksissa on niitä luonnon omia väriaineita, lykopeeneja ja beetakarotenoideja. Mitä voi sanoa vihreistä vihanneksista? Ovatko ihan hyödyttömiä?

Ei. Vihreät lehtivihannekset ovat vitamiinipitoista purtavaa. Lisäksi niissä on paljon mineraaleja. Vihreän syömiseen liitetään ihan selkeitä terveysväitteitä. Auttavat alentamaan tulehdustekijöitä ja tasaavat paastoverensokeria.

Vihreät kasvinosat sisältävät runsaasti magnesiumia, jolla on runsaasti terveyttä edistäviä ominaisuuksia (jaksaminen, korkean verenpaineen lasku, lieventää rappeutumissairauksia kuten kuulonalenemaa ja tinnitusta, yhdistetään autististen oireiden helpottamiseen, oiva juttu ylivilkkausoireyhtymässä ja Touretten oireyhtymään suositellaan magnesiumlisää)

Tässä vain muutamia vakuuttavia näyttöjä siitä, että se tuttu kaninruoka saa jatkossakin luvan maistua.

Ei muuta kuin sitä vihreää kohti elämänaukkoa!

*****************************

Turpaduunarin terveysohje numero 337

Jakelupäivä torstaina 3.6.2021

LIIKUNNALLINEN ELÄMÄNTAPA

Tutkimusten mukaan liikunnallinen elämäntapa syntyy varmemmin, jos liikunta on kuulunut oleellisena seikkana elämään lapsesta saakka.

Liikunta on lääke. Tämä on tutkimuksin selvitetty moneen kertaan ja löytyy ohjeistuksena monien sairauksien hoito-ohjeissa.

Peli ei suinkaan ole menetetty, jos lapsuus ja nuoruuskin meni ohi ilman liikuntakipinää. Kipinä voi syttyä paloon vielä aikuisenakin.

Itse olen saanut urheilla lapsesta aikuisuuteen. Riemukkainta on ollut seurata aikuisurheilua ihan näköalapaikalta, sillä olen ollut tiiviisti mukana Suomen Aikuisurheiluliiton toiminnassa tiedottajana, juontajana, kouluttajana, urheilijana ja innostajanakin.

Voi sitä liikunnan riemua aikuisissa urheilijoissamme! Sykähdyttävän hetken koin toistakymmentä vuotta sitten kun tuttu urheilija Salosta, Ilmari Koppinen, silloin vähän yli 80-vuotiaana, heitti spagaatin ja veti aitaharjoitukset yhdessä nuorten urheilijoiden kanssa. Ilmarin aitomistekniikka oli säilynyt lajinomaisena sinnikkään harjoittelun myötä (Ilmarilla on ikäluokkansa maailmanennätyksiä yleisurheilussa!).

Kysyessäni Ilmarilta syytä tähän ilmiömäiseen liikunnallisuuteen, hän vastasi heti: Liikunta on kivaa!

Liikunta on kivaa lääkettä.

*****************************

Turpaduunarin terveysohje numero 342

Jakelupäivä perjantaina 9.7.2021

TUORETTA RAVINTOA

Olin perheeni kanssa viikon lomareissulla Itä- ja Keski-Suomessa. Kiertelimme kaupungeissa ja silmiin pisti toreilla runsas tuoreiden kasvisten tarjonta.

Tuoreilla kasviksilla onkin tärkeä rooli ravitsemuksessa. Tuoreet kasvikset ovat raikkaan makuisia ja niissä on mikroravinteet (vitamiinit, hiven- ja kivennäisaineet sekä antioksidantit) tarjolla meidän terveydeksemme.

Kesällä kannattaa nauttia runsaasti vihanneksia niin, että tulee tapa niitä rouskutella. Suosi kotimaisia lähialueella tuotettuja tai poimittuja vihanneksia, juureksia ja marjoja. Ituja voi tehdä pavuista, herneistä ja siemenistä. Jotkut suosivat hapatettuja vihanneksia hyvän vatsantoiminnan takaamiseksi.

Viitseliät villiyrtteihin hurahtaneet nautiskelijat kruunaavat ateriansa suomalaisilla villiyrteillä. Maitohorsman lehdet, nokkonen, hienon makuinen vuohenputki, raikas voikukka! Ensimmäiset mustikat ja vadelmat!

Muista erityisesti tuoreus!

*****************************

Turpaduunarin terveysohje numero 344

Jakelupäivä perjantaina 23.7.2021

HAPAN EI SAA OLLA

Löytyy yhä enemmän näyttöä siitä, että olisi eduksi pyrkiä pitämään elimistö emäksisessä tilassa. Elimistön kuormittaminen happamuudella olisi tutkimusten mukaan epäterveellistä.

Emäksisiä ja emäksisyyttä lisääviä ruokia lienee hyvä nauttia runsaasti. Perusruokavalioosi voisi mieluusti kuulua nämä terveyttä ja emäksisyyttä lisäävät vihannekset ja muut ruoka-aineet: avokado, hedelmät, kurkku, lehtikaali, marjat, parsakaali, pinaatti, punajuuri, sienet, sitruuna ja vihreä tee.

Luonto on viisas, sillä emäksisyyden lisäksi eri kasvilähteistä saadut ainesosat (fytokemikaalit) ovat yhdistettyinä vahvempia vaikutuksiltaan kuin yksittäin nautittuina. On vaikeaa, miltei mahdotonta, tietää tarkkaan mikä ainesosa kulloinkin on paras terveyden ylläpitäjä. Kaikki puhuu sen puolesta, että kannattaa pyrkiä monipuolisuuteen.

Näitä happamuutta lisääviä ruoka-aineita sinun olisi ehkä hyvä välttää kokonaan: alkoholi, kahvi, lihajalosteet, olut, proteiinivalmisteet, sokeri, viljavalmisteet, virvoitusjuomat

Happoja lisääviä tunnettuja tekijöitä ruoan lisäksi ovat muun muassa ilmansaasteet ja kaikenlaiset meitä kuormittavat kemikaalit, stressaava elämäntapa ja suorituspaineet, ärtymys, masennus, runsas särkylääkkeiden käyttö, nautintoaineet, toisaalta liian vähäinen liikkuminen ja toisaalta liian rasittava liikunta.

Älä ole hapan!

*****************************

Turpaduunarin terveysohje numero 347

Jakelupäivä maanantaina 9.8.2021

MAAILMAN PARAS TERVEYSOHJE

Minulla on suuri ilo ja kunnia paljastaa maailman paras terveysohje kaikille niille, jotka saavat viikoittaiset terveysohjeeni.

Maailman paras terveysohje on kohtuullisuus.

Tutkimusten ja käytännön kokemusten mukaan, parasta mitä voi terveydelleen tehdä on elää kohtuullisesti. Parasta on syödä kohtuullisesti, ei mässäillen eikä jatkuvasti paastoten. Parasta on liikkua juuri sopivasti itselleen sopivalla tasolla.

Huolta kannattaa kohtuullisesti kantaa huonosti nukutuista öistä. Yleensä nukkumisen rytmistä saa kiinni muutaman huonosti nukutun yön jälkeen ja aina on apua saatavilla.

Parasta on stressata juuri sopivasti. Liian vähäinen stressi tekee meistä laiskoja, liian kova stressi sairastuttaa. Rohkeutta on toteuttaa aina ja joka käänteessä kohtuullinen elämä.

Muista lähes kaikessa mitä teet se kohtuullisuus. Kohtuus tulee vahvuudeksi kaikissa niissä pienissä ja suurissa valinnoissa, joita teet elämäsi aikana. Kohtuuden maastossa on hyvä elää meille kaikille.

Antiikin Kreikan filosofit korostivat ihmisen elämässä erittäin tärkeinä neljää hyvettä: käytännöllinen viisaus, rohkeus, oikeamielisyys ja kohtuullisuus. Millä tavalla nämä hyveet näkyvät omassa elämässäsi?

*****************************

Turpaduunarin terveysohje numero 352

Jakelupäivä maanantaina 13.9.2021

OLE OMA ITSESI

Jos ollaan ihan rehellisiä, niin nyt tulee ehkä vaikeimmin toteutettava terveysohje. Toivottavasti en pilaa viikkoasi, vaan tästä ajattelusta päinvastoin herää terve tietoisuus omasta roolistasi tässä monimutkaisessa maailmassa, jossa elämme.

Ole oma itsesi, sanotaan silloin kun esimerkiksi halutaan ohjeistaa ystävää vaikeasta tilanteesta selviytymisessä. Ole vain oma itsesi, niin kaikki menee hyvin!

Nämä hyvää tarkoittavat sanat saattavat kuitenkin osua arkaankin kohtaan ja palvella huonosti tarkoitustaan.

Mark Twain sanoi aikoinaan viisaasti: ”Tärkeimmät kaksi päivää elämässäsi ovat syntymäpäiväsi ja se päivä, jolloin tajuat miksi synnyit.”

Tässä monimutkaisessa maailmassa ei ole niin helppoa olla oma itsensä. On monenlaisia paineita elää tietyn roolin mukaisesti. Ehkä jopa näyttelemällä onnellisempaa kuin on. Meillä voi olla kotirooli ja työrooli. Ikään kuin menemme mukaan elämän teatteriin kahdella roolilla. Milloin olet silloin oma itsesi?

Tätä itsensä löytämistä ei ratkaista yhdessä viikoittaisessa terveysohjeessa. Voi mennä pitkäkin aika ennen kuin löydät itsesi. Mene ehkä pitkään ennen kuin olet oma itsesi. Edes pienen hetken.

Masennuitko?

Toivottavasti ei, sillä nyt et todellakaan ole yksin. Olet kuuluisassa seurassa. Tätä asiaa on pohdittu vuosituhansia parhaimpien filosofien ja ajattelijoiden toimesta. Löytyy hyllykilometreittäin kirjoja aiheesta ja tutkittua tietoa enemmän kuin voit kuvitellakaan.

Palataan terveysohjeeni alkuun ja yksittäiseen sanaan: rehellisyys. Rehellisyys maan perii ja ratkaisee jopa tämän mysteerin. Voit olla oma itsesi rehellisyyden kautta. Rehellinen ihminen voi elää sellaista elämää, jolloin on oma itsensä.

Osaatko olla rehellinen itsellesi?

*****************************

Turpaduunarin terveysohje numero 361

Jakelupäivä maanantaina 15.11.2021

RAKKAUDEN TARVE

Ihmisellä on perustarpeita, joista yksi on rakkaus. Ihminen haluaa olla rakkauden kohteena ja ihminen haluaa itse myös rakastaa.

Tämä ei ole mistään kioskinovellista poimittu yltiöromanttinen lausahdus, vaan tieteellinen totuus.

Amerikkalainen psykologi Abraham Maslow tunnetaan teoriastaan ihmisten tarpeiden hierarkiasta. Hänen kuuluisa viisiportainen pyramidinsa väittää, että fyysisten ja turvallisuustarpeiden tyydyttämisen jälkeen ihmiselle seuraavaksi olennaisin tarve on rakkaus.

On tieteellisesti todistettu, että ilman toisen ihmisen yhteyttä, vuorovaikutusta ja rakkautta ihmiset eivät voi toimia kovinkaan hyvin. Ihminen menee rikki ilman rakkautta. Ilman rakkautta lisääntyy riski kokea epämukavia asioita elämässään kuten ahdistus, masennus ja persoonallisuushäiriö.

Vakavia asioita.

Tällä viikolla muistetaan rakastaa ja muistetaan ottaa vastaan rakkautta, eikö niin?

Rakastamisiin!

*****************************

Turpaduunarin terveysohje numero 365

Jakelupäivä maanantaina 13.12.2021

KAMALA YKSINÄISYYS

Elämme aika haastavassa maailmassa. Ihmisen älykkyyden ja koetun yksinäisyyden välillä on yhteys. Luin tästä äsken ja mieleen tuli tapahtuma monen kymmenen vuoden takaa.

Olin vuosina 1987-1989 töissä Yhdysvalloissa. Eräässä biolääketieteen huippuyksikössä tapasin monenlaisia ihmisiä, jotka olivat hakeutuneet sinne eri puolilta maailmaa. Tosi älykkäitä ihmisiä, enimmäkseen tutkijoita.

Muistan erityisesti erään miehen Intiasta, Varandaraj Chandrashekar. Hän oli minua muutaman vuoden vanhempi. Vietimme laboratoriossa pitkiä aikoja yhdessä koska meillä oli sattumoisin samat aikataulut ja tarve käyttää usein tietokonehuonetta (siellä oli ”peräti” kaksi IBM-PC laitetta + yhteys keskustietokoneeseen). Juttelimme paljon. Tulimme hyvin toimeen keskenämme. Mahdollisesti sen takia koska suomalaisuuteni parhaimpiin ominaisuuksiin kuului hänen mielestään se, että osasin rauhoittua kuuntelemaan toista, eikä vain miettimään sitä mitä itse sanoisin seuraavaksi.

Chandrashekar oli melko yksinäinen mies. Toki hänellä oli perhe ja ystäviä sekä työpaikka tutkimuslaitoksessa. Mielekästä tekemistä. Mutta hän puhui myös yksinäisyydestään.

Keskusteluissamme selvisi, että hänen yksinäisyytensä johtui osittain siitä, että hän ei löytänyt sopivaa keskustelukumppania. Ilmeisen älykkäänä ihmisenä hän tykkäsi heittäytyä monimerkitykselliseen ajatustenvaihtoon ihan päivittäisistäkin tapahtumista. Hän huomasi, että niin kauan kuin hän pysytteli biolääketieteen saralla, silloin keskustelu vielä sujui aika hyvin, mutta heti kun hän vaihtoi keskusteluaihetta arkisempiin asioihin, silloin alkoi tökkiä. Ei tökkinyt hänellä vaan aina vastapuolella.

Minua kiehtoi valtavasti kuunnella hänen sanatulvaansa arkisista asioista, joita hän käsitteli hyvin älykkäällä ja kekseliäällä tavalla. Suomalaisuudesta oli se selkeä hyöty, että minulla ei ollut pakottavaa tarvetta keskeyttää toisen ihmisen pitkäpiimäinenkin pohdinta, vaan odotin kärsivällisesti omaa vuoroani keskittyneesti häntä kuunnellen.

Mietinnän aiheena voisi olla tällä viikolla, että oletko itse kokenut vastaavaa kommunikoinnin ongelmaa ja yksinäisyyttä? Oletko itse yksinäinen? Miten kamalaa on yksinäisyys?

*****************************

Turpaduunarin terveysohje numero 366

Jakelupäivä maanantaina 20.12.2021

HÄN ELI ONNELLISEN ELÄMÄN

Muutama päivä sitten sain tietää, että hyvä ystäväni oli nukkunut pois pitkäaikaisen sairauden jälkeen lähimmäistensä ympäröimänä ja omassa kodissaan. Hän eli onnellisen elämän.

Monet kerrat sain hänet terveenä ja toimintakykyisenä sekä kovasti sairaana tavata. Merkillisellä tavalla hän oli koko ajan positiivinen ja nautti elämästä terveenä ja sairaana. Sairaus ei ollut hänelle rasite, sillä elämä oli suuri lahja.

Tyypillistä Antille oli aitous. Hän ei näytellyt iloista. Hän oli iloinen. Hän tartutti ilon jokaiseen hänen ympärillään sekä ollessaan terveenä että sairaana.

Kun hän sanoi eläneensä onnellisen elämän, siihen saattoi luottaa. Kun hän sanoi arvostaneensa ystävyyttäni, siihen saattoi asettaa toivon. Ehkä minustakin on ollut jollekin ihmiselle jotain hyötyä.

Toivon, että me kaikki saamme kuolivuoteellammekin todeta eläneemme onnellisen elämän.

*****************************

Turpaduunarin terveysohje numero 369

Jakelupäivä maanantaina 10.1.2022

KOLMAS VUOSI KORONAPANDEMIAA

Harvinaisen pitkään jatkunut COVID-19 pandemia koettelee meidän kaikkien terveyttä, kestokykyä ja hermoja. Tässä edelleen ajankohtaiset turpaduunarin suojautumisohjeet.

Suosittelen rokotuksia. Rokotukset eivät estä taudin saamista ja rokotettukin voi levittää tautia. Tutkimusten mukaan hyöty löytyy kuitenkin siitä, että taudin sairastaa lievemmässä muodossa, jos on saanut rokotukset.

Kun liikut yleisillä paikoilla missä on paljon ihmisiä koolla, on ilmeisesti hyvä käyttää kasvomaskia. Tutkimusnäyttö hyödystä on ristiriitaista.

Hygeniaohjeet saa mieluusti olla käytössä. Kun olet paikoissa missä ihmisiä liikkuu, on aina vaara, että altistut koronavirukselle tai influenssavirukselle. Järkevää on pestä kädet saippualla kotiin tullessa. Todennäköisesti kannattaa käyttää käsidesiä mikäli sitä kätevästi on tarjolla esimerkiksi kauppakeskuksissa. Jotkut tutkijat pitävät varsin vaatimatonta kausi-influenssa-aaltoa seurauksena siitä, että hygieniaohjeita on sovellettu tomerammin koronan torjumiseksi.

Huolehdi siitä, että vastustuskykysi pysyy hyvällä tasolla. Nauti ruokavaliota, jossa on runsaasti hedelmiä, marjoja ja vihanneksia. Harrasta säännöllisesti liikuntaa. Pyri ylläpitämään normaalipainoa. Käytä kohtuullisesti alkoholia ja lopeta tupakanpoltto. Riittävä unensaanti on tärkeää. Stressin vähentäminen on järkevää. Tärkeää on pitää mieli virkeänä.

Aika monesta lähteestä löytyy tieto, että C- ja D-vitamiinilla on merkitystä taudin keston lyhentämisessä. A-vitamiinin puutos lisää virusinfektion riskiä ja sen vakavuutta. Mahdollisesti on hyötyä sinkistä ja magnesiumista. Seleenistä löytyy näyttöä puolustautumisessa virusinfektioita vastaan.

Ravintolisä, johon kannattaa panostaa on laadukas valkosipulikapseli, ainakin jos valkosipulin syönti ruoka-aikoina sellaisenaan on vähäistä. Kurkumalla on myös tärkeä rooli nyt virustautisina aikoina. Sitäkin löytyy helposti nieltävinä kapseleina. Yleensä sairastelun aikana on hyvä nauttia säännöllisesti laadukkaita probiootteja (suolistossa vaikuttavia hyviä bakteereja). Terveyshifistelyyn mieltyneet ihmiset ovat hurahtaneet NACiin. Nesteytys on tärkeää esimerkiksi juomalla marjamehuja.

Terveisin, christer

*****************************

Turpaduunarin terveysohje numero 376

Jakelupäivä maanantaina 28.2.2022

ÄLÄ VERTAA MUIHIN

On hyvä aika ajoin muistuttaa itselleen, että meistä jokainen on yksilö. Me reagoimme elämäntapamuutoksiin omalla tavallamme.

Oikeastaan, pahinta mitä voit tehdä on verrata itseäsi muihin. Silloin katoaa kosketus omaan itseesi ja mihin oikeasti pystyt.

Joillakin meistä on helppoa pitää paino kurissa, joillakin niitä kiloja vain sattuu tulemaan enemmän kuin tarpeeksi. Joillakin motivaatio pysyvään muutokseen säilyy vaikka repsahduksia sattuu. Joillakin motivaatio romahtaa pienestäkin takaiskusta.

Parempi on verrata itseensä. Pidä omaa salaista päiväkirjaa missä tarkastelet liikuntaan, ravitsemukseen tai lepoon liittyvää elämäntapamuutostasi. Saatat huomata, että lähtötasosta on menty huimasti eteenpäin, oikeaan suuntaan.

Lopeta itsesi vertaaminen muihin. Vertaa sen sijaan siihen, mitä itse olit eilen, kuukausi sitten tai viime vuonna.

Kilpailua ja vertailua on ihan tarpeeksi monilla elämän osa-alueilla, ei ainoastaan urheilussa. Kilpailemme työpaikasta, ystävistä, arvovallasta, paremmuudesta. Kilpailua ja kisailua on jatkuvasti, jotta löydetään parhaat jokaiselta alalta. Mitä jos jättäisit elämäntapavalintasi vapaaksi kilpailusta?

Tee pysyvä elämäntapamuutos ja iloitse edistymisestä ihan omalla tavallasi ja omaan tahtiisi.

*****************************

Turpaduunarin terveysohje numero 382

Jakelupäivä maanantaina 11.4.2022

PISTOS KYLJESSÄ

Olen harrastanut urheilua koko elämäni ajan. Tykkään liikkua luonnossa, urheilukentällä, yksin ja toisten kanssa. Urheilusta on se hyöty, että oppii tuntemaan oman kroppansa aika hyvin.

Tyttäreni sanoi, että voimistelutunnilla häntä sattui kylkeen. Kerroin hänelle mistä todennäköisesti oli kyse. Kerroin hänelle myös miten itse pääsin eroon pistoksesta kyljessä. Se keino tepsi joka kerta ennemmin tai myöhemmin.

Liikunnan aikana ilmaantuu silloin tällöin pistävää kipua kyljessä tai vatsan alueella. Eräs valmentaja selitti minulle aikoinaan, että se johtunee ylirasittuneesta pallealihaksesta. Järkeilin nuorena urheilijana, että siihen voi auttaa, jos sitä kipukohtaa painaa oikein kovaa.

Tämä kipukohdan painaminen auttoikin useimmin. Löysin kuitenkin itsepintaiseen pistoskipuun omaperäisen ratkaisun, jonka nyt jaan teille.

Mene kumaraan asentoon ja purista voimakkaasti palleaa käsivarsillasi niin, että keuhkot tyhjentyvät lähes kokonaan. Vedä sitten ilmaa ahnaasti keuhkoihin ja toista puristusliike mikäli tarpeen. Totesin, että tämä keino viimeistään poisti pistoksen tunteen kyljestä.

Liikkukaa!

*****************************

Turpaduunarin terveysohje numero 386

Jakelupäivä maanantaina 9.5.2022

KESKITY ASIOIHIN!

Elämässä on paljon sekoittavia tekijöitä, jotka pirstaloivat huomiokykymme. Olen miettinyt tätä keskittymisen ongelmaa ja tarjoan siihen arkielämässä mahdollisesti toimivan ratkaisun.

Minulle on tullut yllätyksenä se miten vaikeaa joillakin ihmisillä on keskittyä asioihin. Asioihin keskittyminenhän on perustavaa laatua oleva ominaisuus, jos haluamme jotakin oppia.

Lapsuudenkodissani oli ahdasta ja jatkuva hälinä päällä. Nelilapsinen perhe asui omakotitalon yläkerrassa. Siellä tehtiin läksyt välillä kovankin hälinän keskellä. Hyvin kuitenkin kaikki lapset pärjäsivät koulussa ja läksyt tuli tehtyä. Osasimme ilmeisesti keskittyä hyvin.

Minua on suuresti auttanut keskittymiseen se, että pelasin jo nuorena shakkia itsekseni ja muiden kanssa. Se on peli, joka vaatii täydellistä keskittymistä, sillä pienikin ajatusten harhailu voi olla kohtalokasta. Teet jonkun virhesiirron, joka romahduttaa muuten hyvin sujuneen pelisuunnitelman ja sitten harmittaa.

Kaikkia ei shakki kiinnosta, joten vihjeeni paremman keskittymiskyvyn saamiseksi ei koske shakinpeluuta, vaan vihjeeksi tarjoan toista keinoa, jolla olen hyvällä menestyksellä saavuttanut hyvän keskittymiskyvyn. Tätäkin harrastin jo hyvin nuorena.

Tämä harrastukseni on viime vuosina saanut jopa komealta kalskahtavan nimen: mindfulness. Termi mindfulness tarkoittaa tietoista läsnäoloa tai tietoisuustaitoa.

Muistelen miten minä nuorena ja nyt myös aikuisena harjoitin tätä tietoista läsnäoloa lukiessani kirjaa. Minua harmitti valtavasti sellainen tilanne, että olin lukenut monta sivua kiinnostavaakin kirjaa ja sitten havahduin siihen, että olin vain lukenut kirjaa, mutta en pistänyt mieleen siinä olevia asioita. Teksti ikäänkuin oli vain soljunut silmieni ohi. Tuttu tilanne sinullekin?

Ratkaisu tähän harmittavaan ongelmaan oli tietoisuuden lisääminen eli mindfulness, joksi sitä nykyään kutsutaan. Keskityin kirjan lukemiseen sillä tavalla, että menin mukaan kirjan käsittelemään aiheeseen joka solullani. Kuvittelin esimerkiksi, että minä olin kirjan roolihenkilö ja aistin kirjailijan tuottamia mielikuvia joka aistillani. Jos esimerkiksi kirjassa kuvattiin helteisiä tapahtumia, silloin kuvittelin, että minulle pukkaa hikeä otsalle. Tai jos päähenkilö kulki metsässä, silloin olin aistivinani metsän tuoksuja. Tällä tavalla kirjasta tuli niin kiinnostava, että oli mahdotonta unohtaa heti lukemaansa tekstiä. Muistan vielä tänä päivänäkin miten luin kirjallisuuden klassikkoja (Tolstoi, Hemingway, Dostojevski, Linna, Kivi) niihin täydellisesti eläytyen ja tarkastellen Kilimanjaron huipulle jäätynyttä leopardia, Venäjän aateliston elämänvaiheita ”Sodassa ja Rauhassa” tai sitä miten haistelin ruudinsavua ”Tuntemattomassa Sotilaassa”.

Kokeile siis mindfulnessia arkielämässäsi kun luet kirjaa, laitat ruokaa tai haravoit lehtiä. Tunne tuoksut nenässäsi, anna arkisen tapahtuman täyttää sinut ihan kokonaan ja ole aktiivisesti läsnä tapahtumassa.

Sitä saattaa olla ajatuksiensa kanssa täysin irrallaan siitä, mitä ympärillä tapahtuu, varsinkin jos tekee jotain todella arkista kuten paistaa kananmunia. Mindfulnessilla tulee tietoiseksi nykyhetkestä ja juuri tässä tapahtuvista asioista. Sitä pystyy nauttimaan asioista ympärillään ja ymmärtämään myös itseään paremmin. Mutta ennen kaikkea tällä tavalla parantaa keskittymiskykyään.

Kokeile jo tänään!

*****************************

Turpaduunarin terveysohje numero 388

Jakelupäivä tiistaina 24.5.2022

PARAS LIIKUNTASUORITUS

Minkälainen liikuntasuoritus on paras? Se selviää tässä terveysohjeessa.

On se liikuntalajisi mikä tahansa, niin paras liikuntasuoritus on sellainen joka tulee tehtyä! Paras lenkki on sellainen, joka toteutuu. Mikä tahansa liikunta on parempi kuin ei mikään.

Mieluummin vain lähdetään liikkumaan edes hetkeksi kuin, että mietitään onko minulla nyt varmasti aikaa siihen. Mikäli riittävän tarkkaan miettii, niin saattaa olla, että päätyy siihen, että aikaa ei ole liikuntaan. Aina on aikaa liikuntaan, edes vähäksi aikaa.

Erityisesti pitäisi välttää sellaista asetelmaa, että nyt lähdetään liikkeelle kaikki tai ei mitään -asenteella. Tutkimukset osoittavat, että maltillisesti aloitettu tai varovaisesti jatkoa saanut liikuntaharrastus pitää varmemmin motivaation korkealla.

Älä pidä itseäsi surkimuksena, jos eräänä päivänä et pääse liikkumaan. Liiku huomenna. Tee vähemmän kuin olit suunnitellut.

Liikkeelle siitä!

*****************************

Turpaduunarin terveysohje numero 396

Jakelupäivä keskiviikkona 20.7.2022

EN TIEDÄ – VAPAUTTAVA VASTAUS

Tietoa on valtavasti terveydestä, sairauksista, ravitsemuksesta, painonhallinnasta, elämästä yleensä. Aika paljon tiedetään näistä asioista, mutta ei suinkaan kaikkea.

Olen suuren osan elämästäni etsinyt vastauksia ylläolevien aihealueiden visaisiin kysymyksiin. Vierineet vuodet ovat opettaneet, että kaikkeen ei löydy vastauksia. Löytyy helppoja ja vaikeita kysymyksiä elämästä, joihin ei löydy tyydyttävää vastausta.

Oppineen ihmisen on ehkä vaikea hyväksyä sitä, että hänen kuuluu sanoa moniin kysymyksiin, ettei tiedä, mutta kehottaa etsimään yhdessä kysyjän kanssa vastauksia elämän asettamiin haasteisiin ja pulmiin. Vastausautomaattina toimiminen on stressaavaa, tietämättömyyden edessä polvistuminen on vapauttavaa.

Filosofit ja uskontotietäilijät ovat esimerkiksi pohtineet oliko Aatamilla napa? Maan tomusta muotoiltu eka ihminen, eihän hän tarvinnut napanuoraa eli napaa ei jäänyt jäljelle kun napanuora katkaistiin. Vai oliko napanuora kiinni jossakin esi-ihmisessä, apinassa? Muna vai kana? Aivoperäiset syövät ovat lisääntyneet – onko lisääntynyt kännyköiden käyttö syynä? Geenit, sairaudet ja onnettomuudet vaikuttavat eliniän odotteeseen – kannattaako elää mahdollisimman terveellistä (ja joidenkin mielestä tylsän kurinalaista) elämää?

En tiedä. Tekisi mieli ainakin tuohon jälkimmäiseen kysymykseen vastata, että terveystietoiseen elämään kannattaa panostaa. Siitä on olemassa sekä subjektiivista että objektiivista näyttöä.

Sen tiedän, että elämää ei voi täysin ymmärtää, vaan elämää pitää elää. Elämää pitää rakastaa ja kaikkea ei tarvitse tietää elämästä.

Elämää ei pidä murehtia liikaa. Ja jos jokin asia menee yli ymmärryksen, sanotaan reilusti: en tiedä.

Tiedätkö sinä onko tämä tietämättömyyden tunnustaminen viisasta?

*****************************

Turpaduunarin terveysohje numero 400

Jakelupäivä keskiviikkona 17.8.2022

MIETIN SINUA EILEN

Miten usein ajattelet ystäviäsi?

Pienet asiat voivat olla merkityksellisiä ystävien kesken. Eilen mietin kaikkia niitä ystäviä, joita on terveysohjeitteni jakelulistalla, yksitellen, hetken verran. Tästä tuli hyvä olo.

Kimmokkeen tälle yksinkertaiselle teolle sai aikaiseksi amerikkalainen ystäväni Jerry, Marylandista USA:sta. Olin tiedotuspäällikkönä suomalaisurheilijoille ja medialle aikuisyleisurheilun (35+) MM-kisoissa Tampereella. Siellä tapasin monien maiden urheilijoita ja urheilujohtajia. Jerry oli yksi USA:n urheilujohtajista.

Kysyin Jerryltä oliko USA:n joukkueessa joitakin muita supertähtiä kuin Mike Powell (pituushypyn maailmanennätyksen haltija) ja ilokseni hän kertoi eräästä Durran Dunn -nimisestä urheilijasta. Vaikka minulla oli melkoinen kiire muihin hommiin jäin kuuntelemaan Durranin tarinaa.

Ystäviksi me tulimme Jerryn (ja Durranin) kanssa kun tein jutun Durran Dunnista, jonka kirjoitin kuulutusrepliikiksi kenttäkuuluttajille ja myöhemmin myös Ikiliikkuja-lehteen. Jerry osasi arvostaa työpanostani. Periamerikkalaiseen tapaan hän sanoi, että oli niin fantastista tavata tällainen suomalaisreportteri työssään. En sitä sen enempää jäänyt ajattelemaan. Ajattelin, että se on sellaista amerikkalaistyylistä liioittelua.

Kunnes koitti eilispäivä.

Eilen lähetin sähköpostilla Durran Dunnista tekemäni jutun Ikiliikkuja-lehdessä. Liitin mukaan jutun käännöksen suomen kielestä englanniksi. Jerry ilmoitti lähes välittömästi minulle vastauksen sähköpostilla, että hän oli miettinyt aherrustani Tampereella. Mietin sinua, hän kirjoitti. Se jotenkin tuntui hyvältä.

Niinpä päätin toteuttaa tämän pienen juttuni, että mietin kaikkia niitä henkilöitä, jotka ovat terveysohjeitteni jakelulistalla. Mietin sinua eilen.

Jossakin vaiheessa kerron Durran Dunnin tarinan.

*****************************

Turpaduunarin terveysohje numero 401

Jakelupäivä tiistaina 23.8.2022

PELKO POIS

Mitä sinä pelkäät? Terveyden menetystä, kuolemaa, esiintymistä, epäonnistumista?

Pelko on monen elinikäinen kumppani ja vihollinen. Pelko lamaannuttaa. Pelko opettaa. Pelko on sekä hyödyllistä että hyödytöntä. Pelko pilaa elämän.

Olemme ehkä ihan turhaan huolissamme asioista ja elämän tapahtumista, joita ei koskaan sitten tapahtunutkaan. Huoli täytti elämän ihan turhaan. Kaikki menikin hyvin. Moni pelkää omaa riittämättömyyttään tai sitä, mitä muut ihmiset ajattelevat sinusta. Säilyykö minulla/sinulla terveys? Suvussa on näitä muistisairauksia (äidillä oli Alzheimer) ja sitä on ollut tuskallista seurata.

Usein pelot johtuvat väärinkäsityksistä. Olemme käsittäneet oman paikkamme tässä elämässä väärin. Se ei ennusta hyvää.

Itse olen miettinyt omaa pelkotilaani äärimmäisyydestä toiseen. Olen itse potenut pelkotiloja liiallisen oman elämäni analysoinnin takia. En suosittele.

Kun olen oppinut ottamaan elämän iisimmin (helpommalla, rennolla tavalla), olen huomannut, että pelko vierailee harvemmin. Jaan tässä avoimesti teille miten pääsin eroon turhasta pelosta.

Minulle tuli oivallus, että pelon ytimessä ainakin minulla oli pitkään aito hämmennys siitä, kuka minä todella olen, miksi olen täällä ja mitä voin tehdä lyhyen (!) elämäni aikana.

Oivalsin, että isossa perspektiivissä (maailmanlaajuisesti) minun merkitykseni on hyvin, hyvin pieni. Minua auttoi suunnattomasti se ajatus, että oma merkitykseni on niin rajallinen. Päätin aktiivisesti tehdä ne seikat hyvin, johon minulla on vaikutusvaltaa (kuka olen, miksi olen täällä, mitä teen elämälleni).

Oivallus oli siis sitä, että tiesin lopulta oman paikkani Universumissa (huikeaa!). Se paikka on hyvin, hyvin pieni paikka, mutta se on minun ikioma paikkani. Emme esimerkiksi ole täällä maapallolla vihaisten, mustasukkaisten, tuomitsevien, meitä testaavien ja tarkkailevien ihmisten ympäröiminä ”toteuttamassa” elämää. Rennosti voimme todeta, että nyt riittää pienempikin juttu hyvään merkitykselliseen elämään. Elämme tätä elämää nyt ja aina iloiten arjen riennosta ja vaikutusvallastamme omaan elämäämme.

Lopuksi vielä yksi oivallus omasta elämästäni. Kun löysin oman pienen, pienen paikkani tämän kaiken keskellä, oivalsin, että elän tärkeää omaa elämääni. Omistan juuri sellaisen elämän, joka on minulle parasta. Olen sopivasti arvostettu kaikkine vikoinenikin, suorastaan rakastettu, en elä suureellisten illuusioiden varassa. Olen vapaa. Minua ei testata. Kaikki on hyvin. Ansaitsen elämässäni vihdoinkin sen onnen tunteen, joka kumpuaa tästä pienuudesta. Ja se riittää aika pitkälle.

Pieni on kaunista! Onni elää pienuudessa!

Oletko pelännyt elämää, itseäsi, ajatuksiasi samalla tavalla kuin minä? Kerro!

Tajusitko?

About Author

Samanlaisia kirjoituksia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *