Sensuroimatonta terveys- ja kulttuurivalistusta. Mikäli olet tyytymätön sivustoon, kerro siitä minulle. Jos olet tyytyväinen, kerro siitä muille tiedonjanoisille. Yhteystiedot: Christer Sundqvist, biologi (FT), christer.sundqvist@ravintokirja.fi, 040-7529274, Helsinki

Oikein hyvä koulutus joulukuussa

ILMOITTAUDU HETI!

Useiden vuosien valmistelutyön jälkeen voimme vihdoin tarjota jotakin aivan ainutlaatuista!

Pyydä lisätietoja (christer.sundqvist@ravintokirja.fi). Mukaan otetaan enintään 20 koulutettavaa.

SAIRAAN HYVÄ TERVEYSKOULUTUS – OPI UUSI HARRASTUS!

Kiinnostaako immuunipuolustuksen vahvistaminen PESHLA:n avulla? Pääkouluttajana on biologi FT Christer Sundqvist ja muut kouluttajat mm. kokemusasiantuntija Antti Oinas ja perinnehoitojen asiantuntijoita.

Kouluttajat antavat osallistujille jotain, mihin turvata vaikeassakin sairaudessa ja jotain konkreettista mitä osallistuja voi toteuttaa jatkossa kotona. Tällaista ei ole ollut tarjolla missään aikaisemmin. Sopii erityisesti sellaiselle, joka haluaa täydentää koululääketieteen tarjoamaa apua sairauteensa perinteisillä, täydentävillä ja vaihtoehtoisilla menetelmillä.

KOULUTUKSIA ELOKUUSSA, LOKAKUUSSA JA JOULUKUUSSA 2019

Tavoite: Opit kivan PESHLA-harrastuksen – terveystietoisen elämäntavan!
Keinot: Positiivisuus, emäksisyys, sokerittomuus, happi, liikunta, apuaineet ja -laitteet.
Ajankohdat: 30.8.-1.9.2019 (ja 25.-27.10.2019 sekä 13.-15.12.2019)

Pääteema elokuussa: Ketogeeninen ruokavalio ja positiivisuus sairauksien hoidossa

Paikka: Vanha Maamies, Jalkalantie 160, Suonenjoki
Maksu: 379,00 euroa (sisältyy ALV, majoitus, ruoka, luennot)
Ilmoittaudu lähettämällä sähköpostia christer.sundqvist@ravintokirja.fi. Saat sähköpostiin lisätietoja ja laskun. Koulutuksen järjestää Christerin Akatemia.

Koulutusviikonloppuja on vuonna 2019 toteutumassa 3 kpl. Koulutusjaksot ovat muuten lähes identtisiä sisällöltään, mutta valitaan joka jaksolle vaihtelevat pääteemat. Ajatuksena on, että osallistuja voisi halutessaan osallistua kaikille koulutusjaksoille ja olisi vaihtelevaa tietoa tarjolla.

25.-27.10.2019 pääteemana on apulaitteet ja -välineet sairauden hoidossa.
13.-15.12.2019 pääteemana on emäksisyys ja hapen rooli sairauksien hoidossa.

Tervetuloa koulutukseen!

Turpaduunarin viikoittainen terveysohje

On taas uuden viikoittaisen terveysohjeen vuoro: YKSINKERTAISTA TIETOA KEVYTTUOTTEISTA

TURPADUUNARIN TERVEYSOHJEET

Turpaduunarin terveysohjeet jatkuvat. Nyt on jaossa kaiken kaikkiaan 257. ja tämän vuoden 46. terveysohje. Tämä lähetetään terveyskirjeeni tilaajille (terveysohjeet ilmestyvät viikoittain).

*****************************

Turpaduunarin terveysohje numero 257
Jakelupäivä maanantaina 11.11.2019

YKSINKERTAISTA TIETOA KEVYTTUOTTEISTA

En käytä kevyttuotteita. En juuri koskaan. Syömäni juustot ovat täysrasvaisia, paras jogurtti on 10 prosenttia rasvaa sisältävä, virvoitusjuomat eivät koskaan ole kevyitä.

En tee niin kiusatakseni itseäni tai muita. Jätän kevyttuotteet pois elämästäni sen takia kun ne eivät toimi siihen mitä varten ne on suunniteltu. Samalla kun kevyttuotteiden kulutus on kasvanut, paino-ongelmat ovat lisääntyneet kaikkialla maailmassa. Miksi?

Olen sen tiedon varassa, että ihminen syö kevyttuotteita enemmän kuin tavallisia ruoka-aineita, jotta tulisi kylläiseksi. Usein kevyttuotteet opettavat vääränlaisen tavan syödä. Lupaus siitä, että ”voit syödä tätä vaikka kuinka paljon, se ei lihota”, ei puhuttele minua lainkaan.

Kevyttuotteista on poistettu rasvaa, mutta se ei tee niistä terveellisiä, sillä rasvan sijaan niissä voi olla jossain epämääräisessä muodossa esimerkiksi lisäaineita ja sokeria. Paljonkin. Ja sitä pidän huonompana ratkaisuna kuin sitä aitoa rasvaa.

Yksi syy kevyttuotteiden välttelyyn on se, että pyrin välttämään jalostettua (prosessoitua) ruokaa, ja kevyttuotteissa on aina jotain keinotekoista, poistettua, lisättyä tai korvattua.

Lopuksi vielä yksi olennainen syy kevyttuotteiden välttelyyni. Ne maistuvat huonommalta.

Saanko sinustakin kevyttuotteiden välttelijän?

………..

Voit varmistaa terveysohjeiden saannin omaan ja ystäväsi sähköpostiin 20 euron vuosimaksua vastaan.

Maksa 20 euroa tilille FI94 5723 3320 0772 65 (OKOYFIHH), Christerin Akatemia. Kirjoita viestikenttään sähköpostiosoitteesi (tai ystäväsi sähköpostiosoitteen mikäli tilaat terveysohjeen hänelle).

52 terveysohjetta vuonna 2015, 2016, 2017, 2018 ja 2019 – kerää koko sarja!

Kerro muillekin!

Rakkain terveisin,

Christer Sundqvist

biologi, FT

Lisätietoja: christer.sundqvist@ravintokirja.fi

Viimeisimmät artikkelit

Tässä esimerkkejä luentotarjonnastani

Käytä älliä ruokavalinnoissa: Tämä on suosituimpia luentoaiheitani. Alustan ja herätän keskustelua älykkäistä ruokavalinnoista, ruoan luonnollisuudesta, säilyvyydestä ja käytössä olevista ruoan lisäaineista sekä pohdin sitä, mikä on terveellistä arki- ja juhlaruokaa. Miten liikkujan pitää syödä? Onko ikääntyvän ihmisen otettava huomioon jotain erityistä ruokavalintojen suhteen? Keskustellaan yhdessä miten voisimme parantaa ruokaostostemme laatua. Sillä mitä valitset ruokakaupasta ostoskassiisi, on merkitystä. Sisältääkö kassisi juureksia vai eineksiä? Ruokavallankumous alkakoon nyt! Tämä luento muokkautuu helposti kaikenikäisille ja monille erilaisille yhteisöille. Kerro mikä on tavoitteesi luennon suhteen, niin saat tällä tavalla räätälöidyn luennon minulta.

Onni, terveys ja äly – elämäsi melodia: Terveystietoinen ja viisaan onnellinen elämä rakentuu yksinkertaisista osatekijöistä. Tule kuuntelemaan turpaduunarin melodioita! Filosofian tohtori ja suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on vauhdissa!

Terveystietoinen elämä: Terveellisestä elämäntavasta ei saa tehdä liian vaikeaa itselleen. Terveys säilyy vaikka välillä elää epäterveellisesti, mutta se mikä erottaa terveystietoisen muista ihmisistä, on se luontevuus ja rivakkuus mikä nähdään siinä paluussa terveellisten valintojen ääreen. Terveystietoinen oivaltaa, että niitä huonoja valintoja pitää välttää, ei sen takia että se olisi pakko, vaan sen takia, että hän pitää terveyttään erittäin suuressa arvossa.

Liikunta on lääke: Ihminen on luotu liikkumaan sopivasti ja monipuolisella tavalla. Liikunnalla voidaan ehkäistä sairauksia, hoitaa terveyttä ja kuntoutua monista pitkäaikaissairauksista. Luennolla mainitaan liikunnan teho tyypin 2 diabeteksessa, kohonneessa verenpaineessa, sydän- ja verisuonisairauksissa, lihavuuden hoidossa, astmassa, keuhkoahtaumataudissa, polven nivelrikossa, nivelreumassa, selkävaivoissa ja masennuksessa. Turpaduunari Sundqvist kehottaa tekemään liikunnasta pysyvä osa elintapamuutostasi.

Oivaltavaa urheilua: Filosofian tohtori, ravinto- ja urheiluvalmentaja sekä suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on useiden vuosien aikana kehittänyt kokonaisvaltaista urheiluvalmennusta. Hän kertoo käytännönläheisesti ja hauskasti miten hänen urheiluvalmennuksestaan on ollut hyötyä sekä huippu-urheilijoille että liikunnallista elämäntapaa noudattaville. Luennolla tarkastellaan näiden osa-alueiden merkitystä urheilumenestykselle: yksilöllisesti määritelty harjoitusohjelma, ravitsemukselliset näkökulmat, unen ja levon merkitys, urheilijan rentoutuminen, elämän kokonaisrasitus, urheilijan henkiset voimavarat.

Laadukas ravinto terveyden lähde: Turpaduunari kertoo laadukkaista ruokavalinnoista. Hänen neuvoillaan löydät keinoja etsiä älliä ruokakaupasta. Haluat ehkä laittaa laadukasta lounasta ja haluat löytää lisäaineetonta luomua? Luonnollisesti tämä on täysin mahdollista kuunneltuasi Christerin ohjeita!

Vireä vanhuus: Biologi Christer Sundqvist kertoo meille menestysreseptinsä miten säilyttää hyvä vire ja terveys iäkkäänä. Tarjolla on runsaasti tietoa terveystietoisesta elämästä. Huumoria, iloista rentoutta ja oivaltavaa ideointia kannattaa tulla kuulemaan!

Elämän kokonaisrasitus hallintaan: Huomioi päivittäiset haasteet, kehottaa biologi Sundqvist luennollaan. Kun epäviisaasti joudut rientämään paikasta toiseen tukka putkella, muista kompensoida tämä huomioimalla terveen elämän kaikki osatekijät täysimääräisinä: hyvä ravinto, kunnon lepo, hyvät ihmissuhteet, virkistävä liikunta.

Rentoutta ja hengähdyshetkiä kiireiselle ihmiselle: Biologi Christer Sundqvist vie meidät rentouden maailmaan tällä luennollaan. Opi arvostamaan arjen hengähdyshetkiä. Muista oleskella puhtaassa ilmassa. Vedä keuhkoihin puhdasta ilmaa ja nauti siitä miten puhdas ilma vienosti koskettelee paljasta ihoasi. Voiko elämässä olla mitään ihanampaa? Älä stressaa! Et voi ratkaista yhtäkään ongelmaa stressaamalla itsesi puolikuolleeksi. Pidä siis itsesi täysillä elossa rennolla elämänasenteella. Nauti tästä hetkestä. Tartu kiinni ohikiitävään hetkeen, sillä elämä koostuu pienistä ihmeistä, jotka näemme vasta kun huomaamme pysähtyä niiden äärelle, hetki hetkeltä.

Aivot ja ravinto: Biologi Christer Sundqvist kertoo siitä mikä on parasta mahdollista aivoruokaa. Hyvä ruoka – hyvä mieli. Keskustelemme siitä miten voimme pitää aivot kirkkaana täsmäruoalla. Luennolla esitellään uutta aivotutkimusta selkokielellä. Varautukaa yllätyksiin!

Ruokaa suurella sydämellä: Huolehdi sydämesi kunnosta syömällä oikein terveellistä ruokaa, kehottaa biologi Christer Sundqvist. Yleisö saa alusta lähtien osallistua vilkkaaseen keskusteluun verenpaineen hoidosta ravinnolla, tarvitaanko kolesterolilääkkeitä ja millaisella ruoalla sydän lyö parhaiten. Kuuntele uusimmat sydäntutkimukset selkokielellä esitettynä.

Miten vatsasi voi? Biologi Christer Sundqvist kertoo parhaimmat vinkit miten suoliston saa toimimaan mahdollisimman hyvin. Keskustelemme hyvistä bakteereista ja siitä miten tärkeässä roolissa on suoliston hyvä terveys. Varautukaa yllätyksiin! Uusia suolistotutkimuksia saatte kuulla selkokielellä.

Rasvaista tarinaa: Ravintorasvat ja niiden terveellisyys tai vaarallisuus ovat jo pitkään aikaansaaneet kiihkeitä keskusteluja ja jopa väittelyjä. Biologi Christer Sundqvistin tieteellisiin tutkimuksiin pohjaavan alustuksen pohjalta keskustellaan luonnollisten rasvalähteiden terveyshyödyistä. Korkean kolesterolin negatiiviset terveysvaikutukset ja sen hoitoon käytettävien lääkkeiden sivuvaikutukset, ovat myös kuuma puheenaihe.

Ravitsemuksen kiistanaiheet ja tulevaisuuden näkymät: Läpi vuosikymmenten on kiistelty optimaalisesta ravinnosta. Löytyykö totuus kaurapuurosta myös tulevaisuudessa? Biologi Christer Sundqvist kertoo alustuksessaan mm. nutrigenomiikasta, tieteenalasta joka tutkii ravinto- ja perintötekijöiden yhteisvaikutuksia. Alustuksen pohjalta keskustellaan ravitsemuksen kiistanaiheista ja ravitsemustieteen tulevaisuuden näkymistä.

Reuman virallinen, täydentävä ja vaihtoehtoinen hoito: Luennolla esitellään reuman Käypä hoito suositukset ja käydän niiden pohjalta rakentavaa ja samalla kriittistä keskustelua. Hyviksi koettuja täydentäviä hoitomuotoja tuodaan esille ja tarkastellaan voiko olla apua jostakin vaihtoehtoisesta hoidosta.

Kolme tapaa hoitaa diabetes: virallisesti, täydentävästi ja vaihtoehtoisesti: Suositussa diabetesluennossaan biologi Sundqvist tuo esille koko kirjon erilaisia tapoja hoitaa tämä vakava sairaus yksilöllisesti tyydyttävällä tavalla.

Lisäksi tunteja, päiviä, viikkoja, kuukausia, jopa vuoden kestäviä koulutuksia ravinnosta, levosta, liikunnasta ja terveydestä. Varsinaista terveystykitystä!

Suosittuja luontaishoitoja

luontaishoidot99894Luin lääketieteen lisensiaatti Ulvi Wirénin uusinta kirjaa ”Luontaishoidot – Löydä itsellesi sopiva hoitomuoto” (Gummerus, 2015) sillä mielellä, että löytyisikö jotain jaettavaa teille turpaduunari -blogin lukijoille. Ulvi on kirjoittanut useita luontaishoitoa käsitteleviä kirjoja. Tässä uusimmassa kirjassa löytyy luontaishoitojen yleisen pohdinnan lisäksi useiden luontaishoitojen esittelyjä.

Kokonaisvaltaisesti vaikuttavia hoitomuotoja

Kirjassa on runsaasti hyödyllistä tietoa. Sopivan hoitomuodon löytäminen on monesti ahkeran kokeilun ja käytön tulosta. Jokainen ihminen on erilainen ja kokee eri tavalla hoitojen vaikutukset. Itse aion pitää mielen avoimena ja tarjota vinkkejä eri hoitomuodoista aidosti ja puolueettomasti aivan kuten terveystietoisen on syytäkin toimia.

Ulvi haluaa laajentaa hoitomuotojen kirjoa selkeällä katsauksellaan parantamisen historiasta ja luontaishoitojen roolista terveydenhuollossa nykyaikana. Yli neljästäkymmenestä hoitomuodosta poimin esiteltäväksi muutamia kiinnostavimpia ja kriteerinä on myös, että näitä hoitoja on mahdollista saada Suomessa.

Ayurveda

Perinteinen intialainen lääketiede on elämäntiedettä. Ayurvedassa tavoitteena on täydellinen terveys! Ravintoneuvoja Nina Westerbackin esitelmät Ayurvedasta ovat raivanneet tilaa myös minun ajattelulleni Ayurvedasta varteenotettavana elämäntapojen tasapainoittajana. Se on erinomainen tapa lähestyä kehon ja mielen ongelmia hoitojen avulla.

Ulvi kertoo liiankin lyhyesti Ayurveda-hoidoista. Olisi ollut hyvä saada enemmän tietoa, sillä nyt tarjottu tieto jättää monet asiat avoimeksi. Ehkä tarkoituksella? Ainakin minulla heräsi mielenkiintoa tutkia hoitoja lisää. Pulssin, sään ja vuodenaikojen ottaminen huomioon asiakasta tarkasteltaessa tuntuu kiehtovalta, mutta olisi vaatinut kirjoittajalta muutaman esimerkin.

Ayurvedinen hieronta voi olla monelle ensimmäinen tapa tutustua tähän kokonaisvaltaiseen hoitomuotoon. Suosittelen!

Muita hotoja tässä kategoriassa on esillä kirjassa myöskin tavattoman lyhyesti: Kiinalainen lääketiede, antroposofinen lääketiede ja funktionaalinen lääketiede. Viimeksi mainittu on saavuttanut yhä laajempaa hyväksyntä hienona potilaskeskeisenä terveydenhoitona. Se on Suomessa lähes vaihtoehtoisena hoitomuotona tavalliselle koululääketieteelle. Koska se kiinnostaa niin paljon, annetaan Ulvin esitellä tämä lääketieteen koulukunta meille:

Funktionaalinen lääketiede

Funktionaalisen lääketieteen tärkeimpiä periaatteita on potilaan yksilöllisyyden huomioiminen. Eri ihmiset reagoivat eri tavalla sekä ympäristötekijöihin että hoitoihin. Myös ravintoaineiden tarve on yksilöllinen. Siksi lääketieteellinenkin hoito täytyy säädellä jokaisen potilaan yksilöllisen tilanteen eikä vain tietyn laboratoriokokeen tuloksen mukaan.

Toinen tärkeä periaate on potilaan vähäistenkin oireiden huomioiminen. Jos ihminen ei voi täysin hyvin, siihen on olemassa jokin syy. Jos siihen ei kiinnitetä huomiota, voi pieni epätasapainotila johtaa vakavaan sairauteen. Hoito täytyy siis aloittaa heti vähäistenkin oireiden ilmaannuttua eikä jäädä seuraamaan tilanteen kehittymistä.

Kolmas pääperiaate on kokonaisvaltainen lähestymistapa terveyteen ja sairauteen. Sairaudet ilmenevät harvoin vain yhdessä elimessä, sen sijaan ne vaikuttavat koko kehoon. Elimistössä kaikki on yhteydessä kaikkeen, eikä siksi vain yhden oireen hoitaminen ole tehokasta eikä järkevää. 

Funktionaalisen lääketieteen näkökulmasta terveys ei ole sairauden puuttumista, vaan yksilölle ominainen paras mahdollinen elinvoiman tila.

Jäsenkorjaus

Kalevalainen jäsenkorjaus on perinteinen suomalainen kansanparannusmuoto, joka perustuu kehon virheasentojen havainnointiin ja korjaamiseen. Nämä virheasennot aiheuttavat kalvorakenteiden kiristymistä, huonoa verenkiertoa, heikentynyttä aineenvaihduntaa ja sitä kautta kiputiloja.

Taitava jäsenkorjaaja käsittelee kehon jalkapohjista kalloon asti ja palauttaa normaalit liikeradat. Virheasento yhdessä paikassa aiheuttaa muutoksia koko tukirakenteessa. Hoito tapahtuu mobilisaatiokäsittelyllä (eli tässä ei ”niksauteta”) lempeästi hoidettavaa liikutellen. Hoidon tulokset näkyvät nopeasti ja monesti yksi hoitokerta riittää.

Erityisesti jäsenkorjausta suositellaan alaraajojen toiminnalliseen erimittaisuuteen, alaselän kiputiloihin, selkärangan virheasentoihin, sydämen rytmihäiriöihin, suoliston toimintahäiriöihin ja niska-hartiaseudun vaivoihin. Päänsärkyyn ja migreeniinkin on moni saanut helpotusta.

Jäsenkorjausta ei suositella henkilöille, joilla on luunmurtumia, osteoporoosi, syöpä, avohaavoja, välilevytyrä tai akuutti tulehdus.

Jäsenkorjauksella on pitkät perinteet. Siitä on kuvaus jo vuoden 1773 väitöskirjassa (Gabriel Maxenius) ja viitteitä hoidoista löytyy myös Kalevalasta (siksi tämä joskus näkyy hoitomuodon nimessä). Viime aikoina hoitoa ovat tehneet tunnetuksi mestariparantajat Olavi Mäkelä ja Hannes Karppinen sekä professori Osmo Hänninen. Jäsenkorjauksesta on julkaistu useita tieteellisiä tutkimuksia ja sitä pidetään erittäin tehokkaana hoitomuotona, joka minun mielestäni sopii erinomaisesti terveystietoiselle.

Kirjassa esitellään lyhyesti iso liuta muitakin manipulaatiohoitoja: Tavallinen klassinen hieronta, urheiluhieronta, trigger-hieronta, lymfahieronta, vauvahieronta, Kajavaterapia, Voice Massage -terapia, osteopatia, kranio-sakraalinen terapia, kiropraktiikka, hermoratahieronta, Bowen-terapia, kinesiologia, Trager-terapia ja Hortstmann-tekniikka.

Kuppaus

Kuppauksessa ihoon kiinnitetään imukuppeja. On olemassa märkäkuppausta, jolloin ihoon tehdään viiltoja, ja kuivakuppausta, jossa ihoa ei rikota.

Märkäkuppauksessa tavoitteena on poistaa kuonaa ihonalaisista kerrostumista. Lisäksi saavutetaan rentous, vilkkaampi verenkierto ja pienen kipuärsytyksen takia vapautuu endorfiineja (tuovat hyvää oloa) kehoon. Kuivakuppauksella saavutetaan samat vaikutukset, mutta kuona-aineet eivät tässä vaihtoehdossa poistu veren mukana.

Suomessa on yleisimmin käytössä märkäkuppaus ja se suoritetaan useasti saunomisen yhteydessä. Kuppaaja kiinnittää ihoon 20-30 muovista kuppaussarvea. Sarvessa on tyhjiö, joten se imeytyy hanakasti ihoon kiinni. Muutaman minuutin kuluttua sarvet irrotetaan hetkeksi ja niiden kohdalle tehdään pienet ihoviillot. Kun sarvi asetetaan paikalleen, se imee sarven alle muodostuneen imunesteen. Hoitoa jatketaan kunnes verta ja imunestettä ei enää kerry sarveen.

Kuppaaja on ehkä hyvä kutsua paikalle, jos tällaisia vaivoja esiintyy: vilustumista, astmaa, paiseita, ihottumaa, reumaa, lihasjännityksiä, päänsärkyä, iskiasta, korkeaa verenpainetta, vaihdevuosivaivoja ja selluliittia esiintyy.

Kuppauksen terveydelliset esteet ovat: verenohennuslääkitys, anemia, bakteeritulehdus iholla ja diabetes.

Kuppausta harjoitettiin jo yli 5000 vuotta sitten Mesopotamiassa (nykyinen Irak) ja Kiinassa kuppausta on tarjottu jo 2000 vuoden ajan. Suomessa kuppausta on käytetty 1400 -luvulta lähtien. Kuppaus on edelleen arvossaan sekä idässä että lännessä.

Kirjassa esitellään muitakin kehoon kohdistuvia hoitoja: Aromaterapia, turvehoito ja Colonic-terapia.

Vyöhyketerapia

Tässä terapiamuodossa painellaan kehon pinnalla olevia heijastealueita, jotka vaikuttavat sisäelimiin, kehon eri osiin ja mieleen. Kaikki elimet on ikään kuin piirretty iholle ja monistettu eri ihoalueille.

Hoidettava makaa hoitopöydällä ja terapeutti painelee heijastealueita tarpeen mukaan eri puolilla kehoa. Käytännöt vaihtelevat koulukunnittain, mutta tärkein heijastealue sijaitsee jalkaterissä ja ne käsitellään yleensä aina. Hoidettavaa aluetta painellaan sormenpäillä, rystysillä tai kämmenillä. Jotkut käyttävät tylppää puukkoa.

Painelu voi tuntua kivuliaalta niiden heijastealueiden kohdalla, joita vastaavissa elimissä on jokin epätasapainotila. Jos ongelma on jatkunut pitkään, heijasteen kohdalla on tapahtunut ihomuutoksia, joita taitava terapeutti havaitsee painellessaan. Joskus näkyy selkeitä ihomuutoksia ja ihottumaa siinä kohdassa.

Vyöhyketerapialla hoidetaan erilaisia kiputiloja, poistetaan jännityksiä, helpotetaan unen saantia, lievennetään paniikkihäiriöitä, helpotetaan allergiaa, poistetaan vauvojen koliikki (vatsavaiva), hoidetaan lapsettomuutta ja korjataan aineenvaihdunnan häiriötiloja.

Akuuteissa tulehdustiloissa hoitoa ei suositella eikä myöskään jos esiintyy pahanlaatuisia kasvaimia. Raskaana olevalle ei pidä käyttää ja vaikeasti sairaat joutuvat odottamaan tervehtymistään.

Vanhojen piirroskuvien perusteella on päätelty, että vyöhyketerapiaa on annettu jo 5000 vuoden ajan eri puolilla maailmaa. Nykyaikainen vyöhyketerapia perustuu amerikkalaisen kirurgin William Fitzgeraldin kokemuksiin. Fysioterapeutti Eunice Ingham (USA) ja norjalainen Charles Ersdal keskittyivät jalkaterän vyöhykkeisiin. Ruotsalainen vyöhyketerapeutti Karl Axel Lind toi refleksologian (eräs vyöhyketerapian muoto) Suomeen. Psykologinen vyöhyketerapia on Antti Pietiäisen kehittämä hoitosuuntaus.

Muita energiahoitoja käsitellään myös kirjassa: Reiki, Aura-Soma väriterapia, jalokiviterapia, Whizhealer-terapia, Rosen menetelmä ja Shiatsu. Jälkimmäisestä vähän lisää tietoa.

Shiatsu

Shiatsu on japanilainen hoitomenetelmä, joka pohjautuu pitkälti kiinalaiseen lääketieteeseen. Sitä voidaan pitää eräänä akupainannan muotona. Siinä tasapainotetaan kehon energiavirtoja (tätä on vähän vaikea ymmärtää) painelemalla pitkin meridiaaneja sijaitsevia akupisteitä.

Sairaudet johtavat häiriöihin näissä energiavirroissa. Ihminen on terve ja voi hyvin jos energiaa virtaa tasaisesti. Shiatsulla pyritään juurikin tasaamaan energiavirtoja.

Hoitaja käy läpi kaikki meridiaanit koko kehon alueella. Silloin hän huomaa tukkeumat ja epätasapainotilat. Joidenkin pisteiden painelu voi tuottaa kipua. Se tulkitaan energiatukokseksi ja sitä pistettä pyritään avaamaan. Pääasiassa painellaan sormilla, mutta monesti käytetään koko kämmentä, rystysiä, käsivarsia ja muita kehon osia painamiseen. Hierontaa ja sivelyä esiintyy myös.

Shiatsu parantaa verenkiertoa ja aineenvaihduntaa, vähentää jännityksiä ja kiputiloja, lievittää masennusta, hoitaa unettomuutta, poistaa migreeniä ja lieventää kuukautisvaivoja.

Shiatsua on harjoitettu vuosisatoja. 1800-luvun loppuolella siitä kehittyi itsenäinen hoitomuoto.

Lääkinnällisistä hoidoista esitellään homeopatia, fytoterapia, Bachin kukkaterapia ja antioksidanttihoito.

Lisäksi kirjassa on joitakin itsehoitomenetelmiä: Alexander-tekniikka, Feldenkrais-menetelmä, erilaisia joogamuotoja, shindo, magneettiterapia, visualisointi ja meditaatio.

Mikäli haluaa hieman tietää luontaishoidoista, silloin kannattaa hankkia tämä kirja. Syvällisempään tarkasteluun tämä kirja ei anna mahdollisuutta.

 

cropped-christer-sundqvist.jpegChrister Sundqvist
turpaduunari, ravintovalmentaja, biologi, filosofian tohtori

Monessa liemessä keitetty yllätyksellinen tietokirjailija ja suosittu bloggaaja. Tuttu turpaduunari, eli huumorin pilke silmäkulmassa esiintyvä terveysluennoitsija. Löydät lisää tietoa täältä: http://ravintokirja.fi/ 

0 thoughts on “Suosittuja luontaishoitoja”

Olisi kiva kuulla kommenttisi!

© 2019 Turpaduunari All Rights Reserved   

Theme Smartpress by Level9themes.