18/08/2022

Se, mikä toiselle on normaalia kaksimielisen huumorin jakamista, on toiselle arka paikka ja seksuaalista häirintää. Somessa, deittipalstoilla, Tinderissä, FB:n ryhmissä tai yksityisviesteissä voi tulla helposti virhetulkintoja riippuen siitä, mikä on julkaisijan, viestin lähettäjän tai vastaanottajan kokemustaso, suvaitsevaisuus, ymmärrys ja kuinka kauan nämä ovat tunteneet toisensa.

Seksuaalinen häirintä on tämän päivän teknologialla äärimmäisen helppoa, vaikka siitä puuttuu kosketus, äänensävyt, eleet, ilmeet ja niiden tulkinta. Ei ole lainkaan harvinaista, että tekstiviestien, WhatsAppin, meilien tai muiden sovellusten kautta pämähtää kuvia intiimeistä paikoista, ja niillä yritetään tehdä vaikutusta.

Saanko tulla hoitamaan puutarhaasi voi tarkoittaa toiselle todellakin puutarhan hoitoa tai sitten “puutarhan hoitoa”. Moni kaksimielisesti mielletty huumori on sellaiseksi tarkoitettukin, kuvina tai viesteinä. Mutta silloin pitää jo tuntea toinen, että tietää, ettei loukkaannu.

Jos takana on lapsena koettua seksuaalista häirintää, koskettelua, hyväksikäyttöä tai raiskaus, voit olla varma, että vie aikaa toipua siitä ja pienikin seksuaalinen vihjaisu voi olla todella haavoittava. Toinen ääripää on myös se, että itse viljelee sitä ronskia puhetta, ja sillä suojelee sisintään haavoittumasta lisää. Ja kyllähän sillä huumorilla selviää jonkin aikaa, mutta tulee kuitenkin aika, jolloin sekään ei auta.

Väärin ymmärryksiä tulee, jos on antanut ymmärtää, mutta ei anna. Kevyt flirttailu, iloinen hymy ja nauru tulkitaan hyvin usein väärin – ainakin livetilanteissa. Ja kun baarissa moni vastaanottaa vaikka “ilmaisen” juoman, niin sen turvin tarjoaja voi odottaa pääsevänsä hoitamaan sitä puutarhaa.

Toisen puheet, viestit tai vihjaileva käytös ei kuitenkaan oikeuta käyttäytymään epäkunnioittavasti. Ei edes sitten, kun tulee kieltävä vastaus. Mutta onneksi kaikki eivät mahdu tähän muottiin. Ja on olemassa aidosti ja oikeasti pyyteettömiä ihmisiä.

Häirintää tapahtuu kuitenkin jokaisessa yhteiskuntaluokassa, eri kulttuureissa, ammattikunnassa, ikää ja kansalaisuutta unohtamatta. Raha, valta ja asema näyttävät luovan etuoikeuksia tässäkin asiassa. Poliittiset vaikuttajat, yritysjohtajat, julkkikset, muusikot ja myös henkiset kulttijohtajat ja guruina pidetyt saavat helposti ympärilleen kunnon haaremin, joita pyörittää. Ja siitähän ei tietysti saa muille kertoa mitään.

Mutta jos sattuu olemaan vahva ihminen vastassa, sellainen joka tietää mitä tahtoo ja varsinkin mitä ei tahdo, niin kolahtaa aika kovaa itseään guruna pitävään ihmiseen. Erityisherkät ja intuitiiviset ihmiset, jotka ovat omalla polullaan kehittyneitä energian tuntijoita ja kokemuksiltaan rikkaita, huomaavat usein nämä väärinkäytökset ja myös ne, ketkä astuvat ansaan. Ja juurikin siksi, että ovat sen itse kokeneet. Mutta jos neuvoo toista tai kyseenalaistaa, niin saattaa saada mustamaalaajan energiat harteilleen.

Silti kenenkään ei pitäisi alistua toisen tahtoon seksuaalisesti, ei edes siksi että se puutarhan hoito saattaisi avata ovia parempiin piireihin. Toki jotkut ihmiset kyllä pyrkivät lähipiiriin etujen toiveessa ja omaa sosiaalista statusta kohottaakseen keinoja kaihtamatta ja vaikka reittä pitkin. Sitä tapahtuu sekä miesten että naisten aloitteesta, mutta se onkin sitten jo eri aihe.

 

pike_hilakariPike Hilakari

Espoolainen kirjoittaja, toimittaja, äiti.

Tunteellinen älykkö, joka herkästi huomioi ja tunnistaa muutokset ja sen tarpeen niin ympäristössä, lähipiirissä kuin myös itsessään.
Hyvin taipuvainen analysoimaan, pähkäilemään, pohtimaan, selvittämään ja tutkimaan asioita, valmis oppimaan kuulemastaan ja kokemastaan tuottaen herättävää tekstiä kulloinkin pinnalla olevasta aiheesta. Ehdottoman oikeudenmukainen, uskaliaskin kyseenalaistaessaan jämähtäneitä toimintatapoja.

”Jos yksikin ihminen saa avun tekstieni kautta tai toimintatavastani, olen kiitollinen onnistuja.”

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.