18/08/2022

sähköä_ilmassaTietokirjailija Erja Tamminen, arkkitehti Päivi Rekula ja sähkötekniikan DI Matti Juusela ovat ahkeroineet ja saaneet Sähköä ilmassa -tietokirjan kolmannen, uudistetun painoksen valmiiksi. Uunituoreena se saapui turpaduunarille arvioitavaksi.

Ennustan, että tätä kirjaa tullaan “virallisesti viisaiden” taholta vastustamaan. Lähettäessään kirjansa minulle arvioitavaksi, Erja pisti saatesanoiksi:

Kustantajana toivon, että kirja tavoittaisi mahdollisimman laajalti koululaisten vanhempia. Luovutan kirjan myös opetusministerille ja Opetushallituksen jäsenille. Kouluissa otetaan käyttöön teknologiaa, jonka Maailman terveysjärjestö WHO:n syöpäinstituutti on todennut “mahdollisesti karsinogeeniseksi ihmiselle”.

Koulujen digitalisointi etenee todellakin ryminällä ja juuri tähän hetkeen tämä kirja tarjoaa vaihtoehtoista (sanoisinko elinehtoista?) näkökulmaa. Tietokirja on paikallaan kun se ottaa huomioon ne herkät ihmisyksilöt (nuoret koululaiset, opettajat, sähköyliherkkyydestä kärsivät), jotka ennen muita reagoivat sähköympäristön haitallisille vaikutuksille ja näin pakottavat kehityksen suuntaa muuttumaan.

Kirja on kauttaaltaan uudistettu vastaamaan viimeisintä tutkimusnäyttöä asiasta. Itse luin kirjaa suorastaan ahmien sen helppolukuista tekstiä. Suu auki jäin ihmettelemään, miksi tätä kirjan sanomaa ei jo oteta vakavasti, muuta kuin terveystietoisissa piireissä? Miksi ei rakenneta tietoliikenneyhteyksiä enemmän turvallisemman valokuidun varaan?

Sähköympäristöä voidaan parantaa vaikuttamalla teknisin ratkaisuin työympäristön tai kodin omiin pistemäisiin kenttiin. Ulkopuolisilta matkapuhelinantennien tai WLAN-reitittimien säteilyltä voidaan myös suojautua oikeanlaisilla suojamateriaalivalinnoilla. Hyvä asuinympäristö on terveyden ja hyvinvoinnin edellytys – lähtökohta, johon emme millään materiaaleilla pysty vaikuttamaan. Tarjoamalla tietoa, pyrimme osaltamme vaikuttamaan yhteiskunnalliseen keskusteluun. Tavoitteenamme on muutos, joka tähtää turvallisempiin teknologiaratkaisuihin, jotka kestävät avoimen tarkastelun. (Kirjan johdantotekstiä suoraan lainattu)

Lukijan eteen piirtyy havainto meitä ympäröivästä luonnon omasta sähkömagneettisesta taustavärähtelystä. Sitä on ollut aikojen alusta lähtien. Se on välttämätöntä ja toivottavaa. Se mikä on pelottavalla tavalla uutta, on ihmisen aikaansaamat muutokset sähköympäristöön. Yhä useampi saa oireita sähkömagneettisista kentistä, joita ei aina osata ottaa vakavasti. Kirjassa selviää huolenaiheet kaikessa laajuudessaan ja karmeudessaan. Muutama ote tekstistä selvittänee mistä on kyse:

…Etenkin venäläisiä tiedemiehiä on jo vuosikymmeniä kiinnostanut sähkömagneettisen kentän biologiset vaikutukset, myös luonnon geomagneettisen kentän osalta. Jo 1950-luvulla Neuvostoliitossa julkaistiin tutkimuksia, joissa ihmisten fyysisessä ja henkisessä hyvinvoinnissa havaittiin muutoksia magneettimyrskyjen yhteydessä. (s. 19)…

…Jo vuonna 1965 havaittiin, että linnut häiriintyvät sekä voimakkaita sähkömagneettisia kenttiä tuottavista lähetinantenneista että luonnon magneettikentän poikkeamista. Ruotsissa tutkittiin esimerkiksi kuoviparven lentoa voimakkaan malmiesiintymän yllä 950 metrin korkeudessa. Parvi menetti hetkeksi suunnistustaitonsa. Linnut syöksyivät alas sadan metrin korkeuteen, minkä jälkeen parvi hajosi ja jatkoi jälleen matkaa yhtenäisenä päästyään kentän vaikutuspiiristä. Lintujen reagoinnista erityyppisille antenneille, joita etenkin viime vuosina on ilmestynyt maisemaan runsaasti, on tehty lukuisia havaintoja eri puolilla maailmaa. Lintujen suunnistus on selvästi häiriintynyt ja vieraita lajeja on löydetty ”vääriltä” mantereilta. (s. 25)…

…Kardiologien yhdistys kertoi 22.6.2015 pitämässään seminaarissa uudesta tutkimuksesta, jossa älypuhelimen todettiin vaikuttavan haitallisesti sydämentahdistimen toimintaan. Tahdistin erehtyi tulkitsemaan älypuhelimen signaaleita sydämestä tuleviksi, ja keskeytti hetkeksi toimintansa. (s. 39)…

…Yhdysvaltain Moskovan suurlähetystön henkilökunta alkoi kärsiä vaikeista terveysongelmista 1950-luvun alkupuolella. Henkilökunnan keskuudessa havaittiin usein toistuvia päänsärkyjä ja neurologisia oireita, verenvuotoja, keskenmenoja, syöpien kasvun lisääntymistä sekä huomattavaa heikentymistä yleisessä terveydentilassa. Niin uskomattomalta kuin se kuulostaakin, terveysongelmien aiheuttajaksi osoittautui neuvostoliittolaisten lähetystöön tahallisesti kohdistama mikroaaltosäteily, kirjallisuudessa tunnettu nimellä ”Moskovan signaali”. (s. 51)…

…Yli 200 tiedemiestä noin 40 maasta luovutti toukokuussa 2015 kansainvälisen vetoomuksen Yhdistyneiden Kansakuntien pääsihteeri Ban Ki-moonille, WHO:n pääjohtaja Margaret Chanille sekä YK:n jäsenvaltioiden päättäjille, jotta maailman väestöä alettaisiin suojella paremmin kaiken aikaa lisääntyvältä sähkömagneettiselta säteilyltä. Tiedemiehet viittaavat matkapuhelimiin ja niiden lähetinantenneihin, langattomiin tietoverkkoihin (WLAN), langattomiin kotipuhelimiin, etäluettaviin sähkömittareihin, itkuhälyttimiin ja matalataajuiseen sähkömagneettiseen säteilyyn, jota sähkönjakeluverkko tuottaa. (s. 69-70)…

Terveystietoista ihmistä kauhistuttaa se miten teollisuutta suojellaan ihmisten terveyden kustannuksella. Sähkömagneettisen säteilyn biologiset vaikutukset kielletään. Raja-arvot määritellään kaupallisten intressien takia liian korkeiksi eivätkä suojaa väestöä terveyshaitoilta. Tutkijat ympäri maailman vaativat toimenpiteitä erityisesti lasten ja raskaana olevien naisten suojelemiseksi turvanormeja ja lainsäädäntöä tiukentamalla.

Koskaan aiemmin ihmiskunnan historiassa lapset eivät ole altistuneet millekään toiselle ympäristötekijälle samassa suhteessa kuin he tänä päivänä altistuvat langattomalle teknologialle. Kouluihin ja päiväkoteihinkin asennetaan langattomia WLAN-yhteyksiä. Onko teknologia turvallista? Olisiko sille vaihtoehtoja? Opettajaliitot, lääkärit ja tekniset asiantuntijat kommentoivat. Viranomaisten näkemykset vaihtelevat eri maissa. Suurjännitelinjojen välittömään läheisyyteen ei pitäisi rakentaa asuintaloja, kouluja taikka päiväkoteja.

Matkapuhelinmastot ovat ilmestyneet maisemaan viime vuosikymmeninä. Ne mahdollistavat matkapuhelinten kuuluvuuden. Onko antenneilla vaikutuksia ympäristöön tai ihmisen terveyteen? Kirjan sanoma on selkeä: terveyshaittoja on!

Voiko matkapuhelimen käyttö aiheuttaa syöpää? Tähän kysymykseen tämä tietokirja antaa myönteisen vastauksen. Ja todistaa tämän ikävän asian lukuisin tutkimusnäytöin. Vakuutusyhtiöt reagoivat jo ennalta tähän tilanteeseen ilmoittamalla, etteivät korvaa kännykänkäytön aiheuttamaa syövänhoitoa ja muitakaan terveyshaittoja. Pelottavaa luettavaa!

Kännykkä vaikuttaa ihmisen terveyteen monella eri tavalla, selviää kirjasta. Kuten mainittua, syöpäriski lisääntyy erityisesti pään alueella, unen laatu kärsii, sokeriaineenvaihdunta häiriintyy, sperman laatu heikentyy, muistisairaudet lisääntyvät, lasten käyttäytymishäiriöt ovat yleistyneet jne.

Kirjassa on oma luku sähköyliherkkyydelle. Tämä on kasvava ongelma, johon liittyy reagointi kemikaaleille ja homeelle. Sähköherkät ovat valoherkkiä ja ääniherkkiä. Sähkömagneettiset kentät, hammaspaikkojen amalgaami ja elektroniikan palonestoaineet näyttäisivät vaikuttavan taustalla. Tähänkin asiaan oli tärkeä perehtyä.

Suosittelen kirjan hankkimista. Vaikka ei kaikkeen uskoisi, niin kirjan tietosisällöstä voi ammentaa aineistoa moneen kahvikeskusteluun ja jos rohkeutta riittää, aina voi pistää viranomaiset lujille. Kirja auttaa ajattelemaan omilla aivoillaan.

cropped-christer-sundqvist.jpegChrister Sundqvist
turpaduunari, ravintovalmentaja, biologi, filosofian tohtori

Monessa liemessä keitetty yllätyksellinen tietokirjailija ja suosittu bloggaaja. Tuttu turpaduunari, eli huumorin pilke silmäkulmassa esiintyvä terveysluennoitsija. Löydät lisää tietoa täältä: http://ravintokirja.fi/ 

0 thoughts on “Sähköä ilmassa tietokirja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.