Valikko Sulje

Minkälainen suhde sinulla on terveyteen?

Usein kyselemme toistemme elämästä kuten “mitä ihmissuhderintamalle kuuluu?”. Oivalsin tästä kysymyksestä sen, että ihminen on toisesta ihmisestä erillinen olento. Luomme siteitä toisten kaltaistemme kanssa juuri suhteiden kautta. Siksi suhdetoiminta on luonnollinen osa elämäämme.

Kun kysymme toiselta “miten voit?”, on vastaus usein kaksijakoinen: toisaalta miltä itseltä tuntuu ja toisaalta se tila mikä sillä hetkellä on. Joskus raihnainen, kärsinyt tai väsynyt, välillä taas ilman mitään mielen päälle nousevaa ongelmaa. Alammeko jossain määrin tottua kipuihimme ja kolotuksiimme?

Koska ihminen on psyko-fyysinen olento, kehomme vaikuttaa voimakkaasti omaan mielialaan ja tuntemukseen siitä miten koemme elämämme. Terveys on yksi muuttuja tässä kuviossa ja joillakin oireet, jotka ovat hyvin elämää rasittavat, eivät toisilla ihmisillä pahemmin hallitse elämää. Mutta on niitä, joille kivun ja huolen keskellä eläminen rasittaa mieltä ja tunne-elämää.

Toinen oivallus, tai jopa totuus on, että voit itse vaikuttaa terveydentilaasi. Luultavasti tiedät tämän ja pelkästään se mitä syöt on merkittävässä roolissa oman hyvinvointisi suhteen. Monille riittää kertomaan tämä pelkästään jo peiliin katsomalla ja keskittymällä tuntemuksiin omassa kehossa, onko kaikki kunnossa. Asia ei ole mitätön, sillä kehon vaikutus onnellisuuden tuntemuksiimme on suuri. Kehon tuomat stressireaktiot voivat olla usein peräisin ruuasta ja pikemminkin siitä mitä siinä pitäisi olla tai ei saisi olla.

Kysynkin, minkälainen suhde sinulla on terveyteen? Oletko se suhteen aktiivinen osapuoli, joka saa palkkioksi ilon ja onnen vai passiivinen ehkä onnetonkin? Hyvällä tuurilla sinun ei tarvitse tehdä juuri mitään lisää olotilasi parantamiseksi. Mutta voit vaikuttaa tähän todella paljon. Ja syytä on, sillä kukaan muu ei todennäköisesti tee asian eteen paitsi jos äitisi huolehtii sinun hyvinvoinnista edelleenkin.

Kysy niin saat vastauksen peruskysymykseen mitä kehosi tarvitsee. Esimerkiksi raskaana oleva nainen on ruokavalionsa kanssa perin kummallinen poikkeus valtavirrasta, mutta keho pakottaa hankkimaan uuden tulevan ihmistaimen tarpeisiin runsaasti erilaisia rakennusaineita. Ja kaikki tämä tulee ruuasta.

Mikset sinäkin kuuntele tarkemmin mitä kehollasi on kerrottavana ja loput näet katsomalla peilistä. Siitä voit vaikka arvioida onko oma rakennusprojektisi onnistunut? Koska kehosi uudistuu koko ajan, uutta rakennusmateriaalia tarvitaan joka päivä. Valitse ne huolella ja rakkaudella, sillä tämä kaikki on sinua varten.

 
Marko Palojärvi

Omasta ja muiden hyvinvoinnista kiinnostunut monialaosaaja, jonka hallussa ovat niin piuhat, tekniikka, kuvauskalustot kuin erilaiset julkaisualustat. Yhteiskunnalliset asiat ovat sydäntä lähellä, ja yksi merkittävä syy olla Turpaduunari-joukossa.

Hänellä on osaamista messujen ja tapahtumien järjestäjänä, kokemusta luennoitsijana, valokuvaajana ja rautainen ote myös yhdistystoimintaan ja tarvittaessa myös kirstunvartija.

Mitä Marko ei tiedä, siitä hän ottaa selvää perusteellisesti.

 

About Author

Samanlaisia kirjoituksia

0 Comments

  1. Paluuviite:Vuosi turpaduunarin seurassa | Turpaduunari

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *