Sensuroimatonta terveys- ja kulttuurivalistusta. Mikäli olet tyytymätön sivustoon, kerro siitä minulle. Jos olet tyytyväinen, kerro siitä muille tiedonjanoisille. Yhteystiedot: Christer Sundqvist, biologi (FT), christer.sundqvist@ravintokirja.fi, 040-7529274, Helsinki

Turpaduunarin viikoittainen terveysohje

On taas uuden viikoittaisen terveysohjeen vuoro: LEPO VAI LIIKE?

TURPADUUNARIN TERVEYSOHJEET

Turpaduunarin terveysohjeet jatkuvat. Nyt on jaossa kaiken kaikkiaan 295. ja tämän vuoden 32. terveysohje. Tämä lähetetään terveyskirjeeni tilaajille (terveysohjeet ilmestyvät viikoittain).

*****************************

Turpaduunarin terveysohje numero 295
Jakelupäivä maanantaina 3.8.2020

LEPO VAI LIIKE?

Kehoamme hallitsee kaksi hermoverkostoa sen mukaan pitääkö meidän levätä tai liikkua, rentoutua tai stressata. Tässä terveysohjeeni tilaajille tutkittua täsmätietoa siitä asiasta.

Kehomme autonomisia (tiedostamattomia, tahdosta riippumattomia) toimintoja ohjaavat keskushermoston alkeellisimmat osat, eli selkäydin ja aivorunko. Nämä hermoston osat käyttävät kahta erillistä hermoverkostoa kehomme toimintaan sen mukaan pitääkö meidän stressata vai rentoutua, levätä vai liikkua.

Näitä kahta autonomista hermostoamme kutsutaan nimillä sympaattinen ja parasympaattinen hermosto. Yhdessä nämä muodostavat tavattoman mielenkiintoisen kehoamme hallitsevan, useimmiten täysin huomaamattoman hallintajärjestelmän.

Kehomme herättäminen toimintaan on sympaattisen hermoston tehtävä. Se on päällä sen aikaa kuin sille on tarvetta (stressitilanne, pakoreaktio, fyysinen ja henkinen ponnistus). Sen jälkeen parasympaattinen hermosto alkaa toimia ja kumoaa sympaattisen hermoston vaikutuksia ja kehomme palaa rentoutuneeseen tilaan.

Sympaattinen hermosto aktivoituu esimerkiksi nostamalla sykettä, jotta lisää verta saadaan keuhkoihin ja happea lihaksiin. Maksa vapauttaa glykogeenivarastostaan glukoosia lisäenergiaksi. Ruoansulatus hidastuu koska verta tarvitaan enemmän muualla kehossa. Ääri-ilmiönä esiintyy voimakkaassa pelkotilassa, että oksennamme mahalaukun tyhjäksi. Täydellä mahalla on vaikeampi juosta karkuun.

Parasympaattinen hermosto rentouttaa hengitystiet ja keuhkot palaavat normaaliin kokoon. Verisuonet, jotka äsken kuljettivat kiivaasti verta lihaksiin, supistuvat ja verta riittää nyt tasaisemmin ympäri kehoamme. Syke palautuu lähelle lepotasoa ja maksa alkaa taas varastoida sokerienergiaa seuraavaa uhkatilannetta tai paastojaksoa varten. Koska stressi on poistunut, ruoansulatus herää taas henkiin. Vatsan kurinaa voi kuulla.

Ongelmia syntyy silloin kun sympaattinen hermosto ”jää päälle”. Stressitila ei poistukaan, vaan jää päälle. Jäämmekin kuluttamaan turhaan voimavarojamme, vaikka meidän pitäisi päästä jo lepäämään. Pitkään jatkuessaan tällainen olotila sairastuttaa meidät. ”Loppuunpalaminen” (burn-out) on seuraus siitä, että jäädään sympaattisen hermoston ”vangiksi” pitkiksi ajoiksi. Burn-outia voidaan hoitaa, mutta se on usein pitkiä toipumisjaksoja edellyttävä epämiellyttävä olotila.

Lopuksi kevennys. Onko sinulla joskus ollut ”perhosia vatsassa” ennen esiintymistilannetta, haastattelua tai muuta vastaavaa? Tiede tarjoaa tähänkin selityksen.

Perhoset vatsassa johtuvat siitä syystä, että sympaattinen hermosto vähentää veren virtausta mahaan. Maha valmistautuu vaaratilanteeseen. Mahassa on tiheä hermoverkosto, joka viestittää eteenpäin hermostuneita, lepattavia tunteita. Jotkut tuntevat tämän pahoinvointina tai kihelmöivänä tunteena mahalaukun ympärillä.

Nyt tiedämme tämän asian alkeet.

…………..

Voit varmistaa terveysohjeiden saannin omaan ja ystäväsi sähköpostiin 20 euron vuosimaksua vastaan.

Maksa 20 euroa tilille FI94 5723 3320 0772 65 (OKOYFIHH), Christerin Akatemia. Kirjoita viestikenttään sähköpostiosoitteesi (tai ystäväsi sähköpostiosoitteen mikäli tilaat terveysohjeen hänelle).

52 terveysohjetta vuonna 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ja 2020 – kerää koko sarja!

Kerro muillekin!

Rakkain terveisin,
Christer Sundqvist
biologi, FT
Lisätietoja: christer.sundqvist@ravintokirja.fi

Viimeisimmät artikkelit

Tässä esimerkkejä luentotarjonnastani

Käytä älliä ruokavalinnoissa: Tämä on suosituimpia luentoaiheitani. Alustan ja herätän keskustelua älykkäistä ruokavalinnoista, ruoan luonnollisuudesta, säilyvyydestä ja käytössä olevista ruoan lisäaineista sekä pohdin sitä, mikä on terveellistä arki- ja juhlaruokaa. Miten liikkujan pitää syödä? Onko ikääntyvän ihmisen otettava huomioon jotain erityistä ruokavalintojen suhteen? Keskustellaan yhdessä miten voisimme parantaa ruokaostostemme laatua. Sillä mitä valitset ruokakaupasta ostoskassiisi, on merkitystä. Sisältääkö kassisi juureksia vai eineksiä? Ruokavallankumous alkakoon nyt! Tämä luento muokkautuu helposti kaikenikäisille ja monille erilaisille yhteisöille. Kerro mikä on tavoitteesi luennon suhteen, niin saat tällä tavalla räätälöidyn luennon minulta.

Onni, terveys ja äly – elämäsi melodia: Terveystietoinen ja viisaan onnellinen elämä rakentuu yksinkertaisista osatekijöistä. Tule kuuntelemaan turpaduunarin melodioita! Filosofian tohtori ja suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on vauhdissa!

Terveystietoinen elämä: Terveellisestä elämäntavasta ei saa tehdä liian vaikeaa itselleen. Terveys säilyy vaikka välillä elää epäterveellisesti, mutta se mikä erottaa terveystietoisen muista ihmisistä, on se luontevuus ja rivakkuus mikä nähdään siinä paluussa terveellisten valintojen ääreen. Terveystietoinen oivaltaa, että niitä huonoja valintoja pitää välttää, ei sen takia että se olisi pakko, vaan sen takia, että hän pitää terveyttään erittäin suuressa arvossa.

Liikunta on lääke: Ihminen on luotu liikkumaan sopivasti ja monipuolisella tavalla. Liikunnalla voidaan ehkäistä sairauksia, hoitaa terveyttä ja kuntoutua monista pitkäaikaissairauksista. Luennolla mainitaan liikunnan teho tyypin 2 diabeteksessa, kohonneessa verenpaineessa, sydän- ja verisuonisairauksissa, lihavuuden hoidossa, astmassa, keuhkoahtaumataudissa, polven nivelrikossa, nivelreumassa, selkävaivoissa ja masennuksessa. Turpaduunari Sundqvist kehottaa tekemään liikunnasta pysyvä osa elintapamuutostasi.

Oivaltavaa urheilua: Filosofian tohtori, ravinto- ja urheiluvalmentaja sekä suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on useiden vuosien aikana kehittänyt kokonaisvaltaista urheiluvalmennusta. Hän kertoo käytännönläheisesti ja hauskasti miten hänen urheiluvalmennuksestaan on ollut hyötyä sekä huippu-urheilijoille että liikunnallista elämäntapaa noudattaville. Luennolla tarkastellaan näiden osa-alueiden merkitystä urheilumenestykselle: yksilöllisesti määritelty harjoitusohjelma, ravitsemukselliset näkökulmat, unen ja levon merkitys, urheilijan rentoutuminen, elämän kokonaisrasitus, urheilijan henkiset voimavarat.

Laadukas ravinto terveyden lähde: Turpaduunari kertoo laadukkaista ruokavalinnoista. Hänen neuvoillaan löydät keinoja etsiä älliä ruokakaupasta. Haluat ehkä laittaa laadukasta lounasta ja haluat löytää lisäaineetonta luomua? Luonnollisesti tämä on täysin mahdollista kuunneltuasi Christerin ohjeita!

Vireä vanhuus: Biologi Christer Sundqvist kertoo meille menestysreseptinsä miten säilyttää hyvä vire ja terveys iäkkäänä. Tarjolla on runsaasti tietoa terveystietoisesta elämästä. Huumoria, iloista rentoutta ja oivaltavaa ideointia kannattaa tulla kuulemaan!

Elämän kokonaisrasitus hallintaan: Huomioi päivittäiset haasteet, kehottaa biologi Sundqvist luennollaan. Kun epäviisaasti joudut rientämään paikasta toiseen tukka putkella, muista kompensoida tämä huomioimalla terveen elämän kaikki osatekijät täysimääräisinä: hyvä ravinto, kunnon lepo, hyvät ihmissuhteet, virkistävä liikunta.

Rentoutta ja hengähdyshetkiä kiireiselle ihmiselle: Biologi Christer Sundqvist vie meidät rentouden maailmaan tällä luennollaan. Opi arvostamaan arjen hengähdyshetkiä. Muista oleskella puhtaassa ilmassa. Vedä keuhkoihin puhdasta ilmaa ja nauti siitä miten puhdas ilma vienosti koskettelee paljasta ihoasi. Voiko elämässä olla mitään ihanampaa? Älä stressaa! Et voi ratkaista yhtäkään ongelmaa stressaamalla itsesi puolikuolleeksi. Pidä siis itsesi täysillä elossa rennolla elämänasenteella. Nauti tästä hetkestä. Tartu kiinni ohikiitävään hetkeen, sillä elämä koostuu pienistä ihmeistä, jotka näemme vasta kun huomaamme pysähtyä niiden äärelle, hetki hetkeltä.

Aivot ja ravinto: Biologi Christer Sundqvist kertoo siitä mikä on parasta mahdollista aivoruokaa. Hyvä ruoka – hyvä mieli. Keskustelemme siitä miten voimme pitää aivot kirkkaana täsmäruoalla. Luennolla esitellään uutta aivotutkimusta selkokielellä. Varautukaa yllätyksiin!

Ruokaa suurella sydämellä: Huolehdi sydämesi kunnosta syömällä oikein terveellistä ruokaa, kehottaa biologi Christer Sundqvist. Yleisö saa alusta lähtien osallistua vilkkaaseen keskusteluun verenpaineen hoidosta ravinnolla, tarvitaanko kolesterolilääkkeitä ja millaisella ruoalla sydän lyö parhaiten. Kuuntele uusimmat sydäntutkimukset selkokielellä esitettynä.

Miten vatsasi voi? Biologi Christer Sundqvist kertoo parhaimmat vinkit miten suoliston saa toimimaan mahdollisimman hyvin. Keskustelemme hyvistä bakteereista ja siitä miten tärkeässä roolissa on suoliston hyvä terveys. Varautukaa yllätyksiin! Uusia suolistotutkimuksia saatte kuulla selkokielellä.

Rasvaista tarinaa: Ravintorasvat ja niiden terveellisyys tai vaarallisuus ovat jo pitkään aikaansaaneet kiihkeitä keskusteluja ja jopa väittelyjä. Biologi Christer Sundqvistin tieteellisiin tutkimuksiin pohjaavan alustuksen pohjalta keskustellaan luonnollisten rasvalähteiden terveyshyödyistä. Korkean kolesterolin negatiiviset terveysvaikutukset ja sen hoitoon käytettävien lääkkeiden sivuvaikutukset, ovat myös kuuma puheenaihe.

Ravitsemuksen kiistanaiheet ja tulevaisuuden näkymät: Läpi vuosikymmenten on kiistelty optimaalisesta ravinnosta. Löytyykö totuus kaurapuurosta myös tulevaisuudessa? Biologi Christer Sundqvist kertoo alustuksessaan mm. nutrigenomiikasta, tieteenalasta joka tutkii ravinto- ja perintötekijöiden yhteisvaikutuksia. Alustuksen pohjalta keskustellaan ravitsemuksen kiistanaiheista ja ravitsemustieteen tulevaisuuden näkymistä.

Reuman virallinen, täydentävä ja vaihtoehtoinen hoito: Luennolla esitellään reuman Käypä hoito suositukset ja käydän niiden pohjalta rakentavaa ja samalla kriittistä keskustelua. Hyviksi koettuja täydentäviä hoitomuotoja tuodaan esille ja tarkastellaan voiko olla apua jostakin vaihtoehtoisesta hoidosta.

Kolme tapaa hoitaa diabetes: virallisesti, täydentävästi ja vaihtoehtoisesti: Suositussa diabetesluennossaan biologi Sundqvist tuo esille koko kirjon erilaisia tapoja hoitaa tämä vakava sairaus yksilöllisesti tyydyttävällä tavalla.

Lisäksi tunteja, päiviä, viikkoja, kuukausia, jopa vuoden kestäviä koulutuksia ravinnosta, levosta, liikunnasta ja terveydestä. Varsinaista terveystykitystä!

Parempaa elämää

Kirjoittaja: Christer Sundqvist

Hidasta Elämää -kirjasarjaan kuuluva Karita Palomäen todella kaunis kirja ”Elämää voi aina parantaa” (Otava, 2018) on upea piristysruiske, hieno paremman elämän ylistysteos.

Sairaus on elämänkriisi

Kirja on kirjoitettu sairastuneelle. Vakavasti voi sairastua kuka tahansa. Siihen ei aina voi vaikuttaa, mutta elämään suhtautumistaan voi muuttaa. Siitä tässä kirjassa on pohjimmiltaan kyse. Anne Toivosen kauniilla kuvilla ja Karita Palomäen oivaltavalla tekstillä vakuutetaan, ettei elämä lopu sairasteluun. Päinvastoin sairastuminen voi olla paranemisen alku, jossa elämänkriisin kautta opitaan kunnioittamaan elämää.

Kirja opastaa katsomaan koko elämää paranemisprosessina. Näin voi irtautua taistelijan tai uhrin roolista ja kääntyä kohti turvan tunnetta omassa kehossa.

Jokainen meistä sairastuu joskus

Sairastuminen kuuluu elämään aivan samalla tavoin kuin syntymä, eri ikävaiheet, elämän huippuhetket, tavallinen arki, elämänkriisit ja lopulta kuolema, kirjoittaa psykofyysinen fysioterapeutti Palomäki. Hän on kouluttautunut fysioterapian lisäksi laaja-alaisesti erilaisiin holistisiin ja integratiivisiin menetelmiin, joita hyödyntää työssään asiakaslähtöisesti. Tavoitteena on tarjota asiakkaille ja koulutusryhmille oivalluksia, sisäistä voimaantumista ja kehollisia vahvistavia kokemuksia, mm. erilaisia uusia meta-näkökulmia ja itsehoitokeinoja tarjoamalla. Nyt nämä näkökulmat ovat kirjan muodossa tarjolla.

Vaikka sairautta ei aina voi täysin parantaa, elämään voi suhtautua uudella tavalla. Voi kysyä itseltään, mitä on hyvän elämän edellytykset ja mitkä ovat elämänarvot. Niin kauan kuin on elämää, on myös terveyttä! Sairauden ja terveyden ei tarvitse olla toistensa vastakohtia. Palomäen mukaan sairaus on enemmän kuin oire tai oireyhtymä, joka ilmaantuu sattuman summana ja terveys on jotakin muutakin kuin sairauden poissaoloa. On olemassa terveyttä sairaudenkin aikana.

Paraneminen on matka kohti eheyttä

Paraneminen on jotakin enemmän kuin sitä, että laboratorioarvot ovat normaaleja tai magneettikuvassa ei näy mitään löydöksiä. Paraneminen on elämän mittainen matka kohti eheyttä. Se on enemmän kuin fyysistä tai psyykkistä paranemista. Se on ennen kaikkea oman henkisen puolensa tunnistamista, sosiaalisten suhteiden eheyttä sekä kehossa virtaavan elämän energian tasapainoisuutta.

Kehomme, mielemme ja energiamme muuntautuvat jatkuvasti. Elämä on yhtä ikuista elämänkoulua. Elämän koko kirjo muuttaa sitä, mihin elämässämme suuntaamme huomiomme. Sairastuneella on aina toivo parantumisesta. Kukaan ei voi tietää, mikä meitä odottaa tulevaisuudessa. Se, että elämässä on toivoa, vaikuttaa tulevaisuuteemme.

Sairaus on kehon ja mielen tila, mutta se on myös oma suhteesi tähän tilaan. Juuri tämä on se asia, johon voit aluksi keskittyä, vaikka tuntuisikin, että et voi tehdä mitään paranemisesi hyväksi. Palomäki on oppinut NLP:nsä, sillä hän julistaa, että milloin tahansa on mahdollista vapautua elämää jumiuttavasta kärsimyksestä ja toivottomuudesta, ja se tuo voimaa. Kärsimystunteisiin kiinni jääminen on haaste, eivät tunteet itsessään. Jokainen tunne, kärsimyskin, on lahja.

Tarinoita

Kirjassa on useita nimettömiä tarinoita paranemismatkalla olevilta ihmisiltä, joiden tarkoitus on antaa inspiraatiota, voimaa sekä toivoa sairastuneelle. Tässä yksi:

”Jos olen liian kiireinen ja stressaantunut, kehoni alkaa viestittämään minulle siitä erilaisin merkein. Aikaisemmin ohitin kehon viestit ja jatkoin vaan matkaa. Jos jostain kolotti, otin Buranaa ja jatkoin tekemistä. Nykyään pysähdyn kuuntelemaan kehoni lähettämiä viestejä. Kun pysähdyn ja hiljennyn, huomaan ja ymmärrän nykyään jo nopeasti syyn, mistä kehon vaivat johtuvat. Vauhdin sokaisemana en aina edes tunnista kehon pieniä viestejä, vaan huomaan tilanteen vasta, kun kipu on kovempaa. Monesti jo hidastamalla tahtia, rauhoittumalla ja kehoa ja tunteita aistimalla voi kipu mennä pian ohitse. Ennen kun kipuni oli kroonista, käytin paljon kipulääkkeitä. Nykyään tarvitsen niitä enää harvoin.”

Realismia

Sairastuessa hyväkin elämä voi vaihtua epävarmaksi, pelottavaksi, täynnä ei-toivottuja muutoksia olevaksi kärsimystarinaksi. Palomäki kertoo miten sairastunut usein ajautuu passiiviseksi hoidon vastaanottajaksi, jopa sairauden uhriksi ja jää yksin selviytymään ilman kunnollista tukiverkkoa. Stressi ja huolet eivät auta toipumaan, minkä vuoksi on valtavan tärkeää saada tukea sekä keskittää voimavarat varsinkin alussa sisäisen turvan ja luottamuksen
vahvistamiseen.

Äkillisen, kroonisen tai vakavan sairauden kohdatessa voi tuntua siltä, että kaikki elämässä pysähtyy, elämän käsikirjoitus menee uusiksi. Sairastuminen on useimmille kriisi ja jopa trauma. On sokkivaihetta, kieltämistä, taistelua ja vähitellen kaiken sen hyväksymistä, mitä elämässä on tapahtunut. Ajan myötä jokaisen on mahdollista löytää toivo ja käynnistää niin kutsuttu posttraumaattinen kasvu. Tarvitsemme tähän sekä
sisäistä että ulkoista turvaa ja tukea.

Joskus elämä muuttuu, menee täysin kaaokseen. Tällä on oma tarkoituksensa, vaikka emme sitä ihan heti oivaltaisikaan. Ja jossakin vaiheessa oivallusten myötä elämä järjestyy uudelleen siihen tilaan, joka on meille tarkoitettu.

Tämä on tärkeä havainto:

”Sairastumisen kriisin aikana elämä johdattaa meitä hiljalleen kohti tilanteen kohtaamista ja hyväksymistä, elämän vastaanottamista sellaisena kuin se on. Kun on valmis ottamaan vastaan tämän hetken, on tärkeää samalla antautua ajatukselle omasta vastuusta, oman elämänsä haltuunotosta. Tilanteen hyväksyminen, vastuu ja elämän haltuunotto eivät sulje toisiaan pois. Vastuuta ei tietenkään tarvitse ajatella niin, että tulisi luopua kaikesta avusta ja tuesta, jota on mahdollisuus ulkopuolelta saada. Vastuu voi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että alkaa hyväksyä oman tilanteensa ja ottaa vastuun omista tunteistaan, joita voi oppia ymmärtämään ja joiden kanssa voi oppia olemaan turvassa. Vastuun tuntevana voi päättää avata silmänsä elämän tarjoamiin mahdollisuuksiin huolimatta siitä, miten pieniltä ne saattavatkaan varsinkin aluksi tuntua.”

Keho on aina ystävämme, meidän puolellamme. Kehomme yrittää joka hetki viestiä meille siitä, mikä meille olisi hyväksi. Aina emme ole halukkaita tai valmiita näitä kehon viestejä kuuntelemaan. Tilanne voi edetä niin pitkälle, että keho alkaa huutamaan meille sanottavansa. Ja silloin on paras kuunnella mitä keholla on sanottavaa.

Kuolema

Palomäki käsittelee kuolemaa kirjassaan todella kauniisti. Tämän takia kirja on ehdottomasti hankinnan arvoinen. Jos sairastun pysyvästi tai kuolen pian, miten muut pärjäävät, miten kaikki järjestyy? Miltä itse kuoleminen tuntuu, joudunko kärsimään pitkään? Mitä tapahtuu kuoleman jälkeen?

”Kuolema on luonnollinen osa kiertokulkua. Itse pidän ajatuksesta, että kuolema on läsnä meissä joka hetki. Lääkäri ja kirjailija Helinä Siikala kirjoittaa kirjassaan Elämän ekaluokkalaiset, että hengitys sitoo meidät joka hetki syntymään ja kuolemaan. Mindfulnessin kehittäjän Jon Kabat-Zinnin mukaan jokainen sisäänhengitys on uusi syntymä ja jokainen uloshengitys on kuolema, irti päästäminen. Joka sekunti kehostani kuolee lukemattomia soluja ja uusia syntyy. Synnymme joka aamu uuteen päivään; mikään ei ole enää sitä, mitä se oli eilen. Tuttu metsä ei ole tänään se sama kuin eilen. Kun kohtaamme läheisemme seuraavan kerran, hänkään ei ole se sama ihminen, joka hän oli hetki sitten. Kun tuomme kuoleman käsitteen takaisin luonnollisiin yhteyksiin, suhde kuolemaan muuttuu.”

Uhri, taistelija vai parantuja?

Kirjailija Karita Palomäki pistää itsensä kunnolla likoon, kun hän selvittää sitä tunteiden sekamelskaa mitä sairastunut kohtaa. Tässä mielestäni aika hyvä nimetön tarina:

”Asetin elämälleni aina ehtoja. Kärsin siitä, että tavalliset flunssatkin ja muut taudit ja kivut tulivat aika ajoin pilaamaan elämäni – tai siis oikeammin pilaamaan sen, mitä olin itse elämääni suunnitellut. Tämä kaikki tietenkin aiheutti itselle valtavasti kärsimystä. Jossakin vaiheessa, useiden lukemieni kirjojen ja käymieni kurssien jälkeen, oivalsin, että sekin on minun elämääni, kun sairastan. Ainahan me toivoisimme pystyvämme elämään haluamaamme elämää, ennalta määrättyjen suunnitelmiemme mukaan. Elämä silti tarjoaa meille välillä jotakin muuta. Oli helpottavaa alkaa ajatella, että elämä menee niin kuin menee. Tämä on nyt tätä, en taistele sitä vastaan, mitä on. Ja monesti kun oivalsin, mikä viesti sairaudellani kulloinkin oli, se helpotti olemista kipujen ja epämukavuuden kanssa, ja se lopulta jopa helpotti ja nopeutti toipumisprosessia.”

Paranemista estäviä tai hidastavia uskomuksia

Kirjan ehkä parasta antia edustaa Palomäen käsitys paranemisesta ja erityisesti kaikista niistä esteistä, joita kasaamme paranemisemme hidastamiseksi:

  • Minulla ei ole lupa parantua tai en ansaitse parantua. Näiden uskomusten taustalla on usein joko itseviha tai häpeä, usein molemmat. Juuret löytyvät tyypillisesti lapsuuden kokemuksista: olemme saattaneet kokea henkistä, fyysistä tai seksuaalista väkivaltaa tai kaltoinkohtelua, mikä on aiheuttanut niin voimakasta syyllisyyttä ja häpeää, että olemme kääntäneet nämä tunteet itseämme vastaan. Pieni lapsi ei voi ymmärtää, miksi tällaista tapahtuu, joten hän kokee häpeää ja tulkitsee olevansa syyllinen ja paha, minkä seurauksena hän ei voi aikuisenakaan sallia itselle mitään hyvää.
  • Jos muutun tai paranen, toiset kärsivät siitä. Tällaisen uskomuksen kantaja on usein omaksunut jo lapsesta asti taakankantajan ja toisten palvelijan roolin. Taakankantaja auttaa ja tukee jatkuvasti toisia oman jaksamisensa kustannuksella. Taakankantaja väsyy, alkaa usein käyttäytyä marttyyrin tavoin ja sairastuu. Niin kauan kun taakankantaja ei tunnista omaa toimintamalliaan, hän ei tiedä kykenevänsä parantumaan. Jos taakankantaja jossakin vaiheessa ymmärtää mallinsa ja haluaisi muuttua, hän alitajuisesti pelkää muutosta niin paljon, ettei paraneminen ole senkään vuoksi mahdollista. Hän pelkää uskomuksensa seurauksena sitä, että hän aiheuttaa muiden elämän järkkymisen omalla muutoksellaan, koska hänen elämäntehtävänsä on toisten taakkojen kantaminen.
  • En pysty vaikuttamaan sairauteeni, tai jos pystyn, se on vain väliaikaista. Tämä uskomus on hieman sukua ensimmäiselle uskomukselle, eli pohjalla voi olla myös se, ettei anna itselle lupaa parantua. Toisaalta uskomuksen takana on useimmiten niin voimakas sisäinen muutoksen pelko, että se voittaa aina järkisyyt, joiden vuoksi kannattaisi kokeilla esimerkiksi elämää ja oireita helpottavien muutosten tekemistä. Tässäkin suvun malli on taustalla usein vahvana – jos olemme saaneet perheeltämme uskomuksen, ettemme voi vaikuttaa elämässämme mihinkään, se lisää uhriutumista ja sitä kautta estää pitkäjänteisen työn toipumisen eteen.
  • Minun ei ole turvallista muuttua ja parantua. Jos olemme elämässämme kokeneet valtavia, pelottavia mullistuksia, joihin emme ole itse kyenneet vaikuttamaan, se voi tuoda esiin samaa turvattomuutta ja hallitsemattomuuden tunnetta silloin, kun tervehtyminen edellyttäisi isojen elämänmuutosten toteuttamista omassa elämässä. Silloin voi olla voimakas tarve hallita omaa elämäänsä ja pitää kaikki langat omissa käsissään, muuten tapahtuu jotakin pelottavaa, johon ei voi itse vaikuttaa millään tavoin.
  • Jos muutun ja paranen, menettäisin elämässäni tärkeitä asioita. Eipä ole ihme, että menetyksen peloissa elävä ei uskalla suunnata muutosta paranemiseen. Nykyisestä luopuminen – on se sitten epätyydyttävä työ tai ihmissuhde joka sairastuttaa – tuntuu liian pelottavalta, vaikka tietäisikin sen olevan välttämätön muutos oman paranemisen kannalta. Parisuhde esimerkiksi saattaa joskus pysyä yllä vain sillä ehdolla, että mikään ei muutu. Jos toinen haluaisi suuntautua uuteen, se voi olla toiselle osapuolelle uhka. Parantujan kannattaakin pohtia omia syvimpiä elämänarvojaan, kohtaavatko ne tällaisessa tilanteessa.
  • Jos muutun ja paranen, menettäisin ne hyödyt, joita minulla on sairaudestani. Sairaus tuo mukanaan monenlaisia hyötyjäkin, vaikka lähes jokainen haluaa tietoisella tasolla parantua. Sairaus voi alitajuisesti hyödyttää joitakin niin, ettei tarvitse palata takaisin ikävään työpaikkaan. Jotkut kokevat niin hyödylliseksi muilta saamansa avun ja tuen, etteivät voi sen vuoksi parantua, koska muuten he voisivat menettää toisilta saamansa avun ja huomion. Sairaus voi myös olla pakokeino jostakin sellaisesta, jota ei haluaisi elämässään kohdata. Tämä liittyy usein sekä pelkoihin astua epämukavuusalueelle tai voimattomuuden ja keinottomuuden tunteisiin.
  • Olen sairas, enkä miksikään muuksi muutu, koska sairauteni on parantumaton, olen yhtä kuin sairauteni. Sairaus voi joillekin olla niin vahva identiteetti, että se määrittelee koko elämän ja ne valinnat, joita elämässään tekee. Sairastuneen identiteetin omaava ei välttämättä kykene näkemään itsessään muita puolia, joita kuitenkin on aina olemassa. Joskus hyvää tarkoittava vertaistuki voi lisätä ja vahvistaa sairaan identiteettiä. Jos joku vertaisryhmästä onkin saanut oireitaan helpotettua, muut saattavat kokea toisen onnistumisen uhkana omalle identiteetille. Joskus voi olla parempi irtautua tällaisesta yhteisöstä ja etsiä itselle muita paranemista ja hyvää elämää tukevia ihmissuhteita ja yhteisöjä. Myös omaa kielenkäyttöään voi miettiä esimerkiksi näin: Jos minulla olisi pitkittyneitä kipuja, kutsuisinko itseäni kipukroonikoksi vai ihmiseksi, jolla on pitkäkestoisia kipuja?

Lopuksi

Kirjassa johdatellaan sairastunut taitavasti oivaltamaan elämäntilanteensa. Mielestäni tämä on yksi parhaimpia kirjoja mitä sairastunut voi hankkia itselleen. Löytääksen uudestaan itsensä sairauksiensa keskeltä, eheämpänä.

”Elämä ei ole suora tasainen polku, vaan se sisältää suuren määrän ylä- ja alamäkiä, isoja ja pieniä mutkia ja jopa esteitä, jotka pysäyttävät meidät hetkellisesti paikalleen. Välillä astutaan yksi askel eteen ja kaksi taakse. Vaikka näitä asioita tapahtuu kaikille, jokainen elämämme hetki on yhtä arvokas. Jokaisessa kaoottisessakin hetkessä on mahdollisuus pysähtyä sen äärelle, mitä elämä yrittää minulle sillä hetkellä kertoa. Elämällä olisi meille paljon sanottavaa, jos vain olemme valmiita kuulemaan. Koska minä olen arvokas, elämäni on arvokas.”

Suosittelen lämpimästi!

cropped-christer-sundqvist.jpegChrister Sundqvist
turpaduunari, ravintovalmentaja, biologi, filosofian tohtori

Monessa liemessä keitetty yllätyksellinen tietokirjailija ja suosittu bloggaaja. Tuttu turpaduunari, eli huumorin pilke silmäkulmassa esiintyvä terveysluennoitsija. Löydät lisää tietoa täältä: http://ravintokirja.fi/ 

 

1 thought on “Parempaa elämää”

Olisi kiva kuulla kommenttisi!

© 2020 Turpaduunari All Rights Reserved   

Theme Smartpress by Level9themes.