Kirjoittaja: Sami Virtanen
Lihan käytön vähentäminen varuskuntaravintoloissa on herättänyt paljon keskustelua suuntaan ja toiseen. On puhuttu porkkanoista ja soijan estrogeeneistä, mutta samalla unohdetaan muutama tärkeä asia.
Quornia sotilaille, onpa kornia
Uutisista on käynyt ilmi, että Leijona Catering ei aio tarjota trendikkäitä härkäpapuja tai järjestää nyhtökauraa sotilaiden lautaselle, sen sijaan kasvisaterioilla olisi tarjolla soijasuikaleita tai quornia eli lihan korvikkeeksi kehitettyä sieniproteiinia.
Quorn taitaa olla monille hieman harvinaisempi tuttavuus, mutta jo Wikipedia kertoo, että voisi ihan oikeastikin olla syytä huoleen:
“Quornia tulee syödä painoltaan noin kaksinkertainen annos esimerkiksi naudanlihaan verrattuna, jotta lihasten rakentumisen edellyttämien aminohappojen saannit annoksista vastaisivat toisiaan.”
Nopea Googlaus myös antoi parikin mielenkiintoista juttua vuodelta 2013:
“Fusarium Venenatum -punahomeesta käymismenetelmällä valmistettava Quorn voi nimittäin aiheuttaa yliherkille henkilöille muun muassa pahoinvointia, ripulia ja hengenahdistusta. Yhdysvaltalaistutkimusten mukaan osa ihmisistä on allergisia Quornille. “
https://www.mtv.fi/lifestyle/makuja/artikkeli/kouluruoastakin-tuttu-proteiini-valmistetaan-homeesta-voi-aiheuttaa-allergioita/3294480#gs.jImehB8“Käymismenetelmällä valmistetun mykoproteiinin lisäksi quorn-tuotteet sisältävät sokeria ja muita tyhjiä hiilihydraatteja.
– Varmasti siitä siis tykätään enemmän, kun siinä on hiilareita, Stranius napauttaa.
– Samalla logiikalla voisi lapsille syöttää pelkkää karkkia ja limsaa.”
https://www.helsinginuutiset.fi/artikkeli/126730-lapsille-syotetaan-teollista-sienivalmistetta
Yllä olevasta jutusta kävi myös ilmi, että
“– Punahometta on talon seinissä ja niistä sitä myrkytetään pois.”
Mietinnän paikka
Järkevää olisi miettiä millaista kasvisruokaa voisi helmikuussa valmistaa, tuskin ainakaan kotimaista, mutta ylipäätään mistä ja miten se tulee. Ehkä kaikessa hiljaisuudessa sitten kuskataan Kiinasta jotain kivaa papua laivoin ja lentokonein? Onko se sitten ympäristön kannalta hyvä juttu? Tai se paljon puhuttu soija, jota ajateltiin korvaavaksi tuotteeksi. Valmistetaanko se sitten vastuullisesti ilman sademetsien hakkuuta? Tuodaanko sekin Kiinasta, jonka olosuhteista emme tiedä juuri mitään, mutta ehkä se onkin tarkoitus. Rahat voisivat mieluummin pysyä rajojen sisällä.
Nyt näyttää olevan trendi, että pitäisi lisätä kasvisten syöntiä, mutta onko siinä yhtään järkeä, kun sato on tällä hetkellä historiallisen huono?
“Esimerkiksi kukkakaalista saadaan tällä hetkellä noin 10–20 prosenttia normaalikesän sadosta. Myös parsakaalisadosta on tulossa heikko, vaikka sen kohdalla satonäkymät ovatkin hieman paranemaan päin.” https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000005815389.html
Jutussa myös sanotaan, että:
“Vähittäiskaupan tuotepulaa on muina vuosina voitu paikata tuonnilla. Tänä vuonna sekään ei auta, sillä sääolosuhteet ovat vaikuttaneet satonäkymiin koko Euroopassa.”
Lihansyöntiä on vähennettävä, mutta kukaan ei koskaan vahingossakaan ajattele asiaa tuon pidemmälle. Sitä vain vastustetaan perustein jotka eivät tällä pallon puoliskolla oikein päde. Suosittelen tutustumaan vaikka näihin viiteen syyhyn, miksi asia ei ollenkaan ole niin yksiselitteinen, kuin luulisi:
Lopuksi vielä kuva, jota kannattaa pohtia
Jos kasvisproteiini olisi niin hyvää kuin annetaan ymmärtää, niin joku varmaan olisi jo kertonut tähän päivään mennessä, mitä kaikkea pitäisi syödä, että saa proteiinia tarpeeksi kasviksista. Liha sentään sisältää kaikki tarvittavat aminohapot ilman arvailuja.
https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRr-F_ASZryi04ZKpvY4f_XLNaq-O4_TzG-2QuF1nzWNLhlN30a
Sami Virtanen
Olen usein toisin ajatteleva maanläheinen ihminen.
Vuodesta 2010 lähtien olen ravintoon liittyen lukenut kirjallisuutta sekä englanniksi että suomeksi. Tosinaan saatan myös eksyä kuuntelemaan netistä löytyviä luentoja. Päivittäin seuraan uutisia maailmalla niin Ruotsista kuin muualtakin.