Sensuroimatonta terveys- ja kulttuurivalistusta. Mikäli olet tyytymätön sivustoon, kerro siitä minulle. Jos olet tyytyväinen, kerro siitä muille tiedonjanoisille. Yhteystiedot: Christer Sundqvist, biologi (FT), christer.sundqvist@ravintokirja.fi, 040-7529274, Helsinki

Turpaduunarin viikoittainen terveysohje

On taas uuden viikoittaisen terveysohjeen vuoro: AAMU KÄYNTIIN KUNNOLLA

TURPADUUNARIN TERVEYSOHJEET

Turpaduunarin terveysohjeet jatkuvat. Nyt on jaossa kaiken kaikkiaan 285. ja tämän vuoden 22. terveysohje. Tämä lähetetään terveyskirjeeni tilaajille (terveysohjeet ilmestyvät viikoittain).

*****************************

Turpaduunarin terveysohje numero 285
Jakelupäivä tiistaina 26.5.2020

AAMU KÄYNTIIN KUNNOLLA

Aamu aloittaa päivän. Jokaisen elämäsi päivän. Ei ole yhdentekevää mitä teet ensimmäiseksi. Aamusta alkaa hyvä päivä, jos niin haluamme. Ota talteen muutama vinkki.

Herää ajoissa. Mikään ei ole niin raivostuttavaa kuin se, että huomaa myöhästyvänsä aamupäivän tilaisuudesta, vain sen takia kun ei päässyt ajoissa sängystä ylös. Mieluummin vartti aikaisemmin silmät auki kuin puolitokkuraisena kiireen sekaan 15 min myöhemmin.

Juo lasi vettä. Lempeä herätys elimistöllesi on pieni määrä nestettä, mieluusti raikasta lähde- tai hanavettä. Jotkut hankkivat veden otsonointilaitteen saadakseen happirikkaasta vedestä ylimääräistä tarmoa päivään.

Oikea asenne. Olen havainnut, että päivä lähtee paremmin käyntiin, kun seuraavaan päivään valmistautuu jo etukäteen edellisenä iltana. Jokin aikaa vievä aamupuuha, voidaan ehkä tehdä osittain jo edellisenä iltana. Mieli rakennetaan siihen suuntaan edellisenä iltana, että aamu pääsee alkuun helpommin (ei pidä ”nousta sängystä väärällä jalalla”).

Aamupala. Useimmat asiantuntijat puolustavat laadukkaan aamupalan nauttimista – niin minäkin. Vain silloin jos ei kerta kaikkiaan aamulla mikään muu maistuu kuin se ”pakollinen” aamukahvi, niin maailma ei kaadu siihen, että laadukkaan aamupalan joko jättää kokonaan pois tai siirtää myöhemmäksi.

Tehokkuus huippuunsa aamupäivällä. Tiedän, että on aamu- ja iltaihmisiä. Väitän kuitenkin, että kaikkein vaativimmat työtehtävät kannattaa suorittaa aamupäivällä. Aikaisin tehdyksi saatu tehtävä (pienikin) motivoi sinua jatkamaan tehokkaasti päivää ja jos aamupäivän tehtävä ei tullut valmiiksi (hyvin yleistä) voi sitten rauhassa jatkaa sitä esimerkiksi lounaan jälkeen. Työ on saatu hyvälle alulle.

Aamun ensi hetki vain sinulle. Tämä voi olla tärkeä asia. Heräät sitten aamuun ilman herätyskelloa tai kellon piippaukseen, varaa itsellesi ensimmäiset sekunnit, minuutit. Jätä silmät vielä kiinni, osoita kiitollisuutta, että saat herätä uuteen aamuun. Mieti miltä tuntuu olla taas yhden aamun verran viisaampi, kiitollisempi, vanhempi.

Hyviä aamuja sinulle!

…………..

Voit varmistaa terveysohjeiden saannin omaan ja ystäväsi sähköpostiin 20 euron vuosimaksua vastaan.

Maksa 20 euroa tilille FI94 5723 3320 0772 65 (OKOYFIHH), Christerin Akatemia. Kirjoita viestikenttään sähköpostiosoitteesi (tai ystäväsi sähköpostiosoitteen mikäli tilaat terveysohjeen hänelle).

52 terveysohjetta vuonna 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ja 2020 – kerää koko sarja!

Kerro muillekin!

Rakkain terveisin,
Christer Sundqvist
biologi, FT
Lisätietoja: christer.sundqvist@ravintokirja.fi

Viimeisimmät artikkelit

Tässä esimerkkejä luentotarjonnastani

Käytä älliä ruokavalinnoissa: Tämä on suosituimpia luentoaiheitani. Alustan ja herätän keskustelua älykkäistä ruokavalinnoista, ruoan luonnollisuudesta, säilyvyydestä ja käytössä olevista ruoan lisäaineista sekä pohdin sitä, mikä on terveellistä arki- ja juhlaruokaa. Miten liikkujan pitää syödä? Onko ikääntyvän ihmisen otettava huomioon jotain erityistä ruokavalintojen suhteen? Keskustellaan yhdessä miten voisimme parantaa ruokaostostemme laatua. Sillä mitä valitset ruokakaupasta ostoskassiisi, on merkitystä. Sisältääkö kassisi juureksia vai eineksiä? Ruokavallankumous alkakoon nyt! Tämä luento muokkautuu helposti kaikenikäisille ja monille erilaisille yhteisöille. Kerro mikä on tavoitteesi luennon suhteen, niin saat tällä tavalla räätälöidyn luennon minulta.

Onni, terveys ja äly – elämäsi melodia: Terveystietoinen ja viisaan onnellinen elämä rakentuu yksinkertaisista osatekijöistä. Tule kuuntelemaan turpaduunarin melodioita! Filosofian tohtori ja suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on vauhdissa!

Terveystietoinen elämä: Terveellisestä elämäntavasta ei saa tehdä liian vaikeaa itselleen. Terveys säilyy vaikka välillä elää epäterveellisesti, mutta se mikä erottaa terveystietoisen muista ihmisistä, on se luontevuus ja rivakkuus mikä nähdään siinä paluussa terveellisten valintojen ääreen. Terveystietoinen oivaltaa, että niitä huonoja valintoja pitää välttää, ei sen takia että se olisi pakko, vaan sen takia, että hän pitää terveyttään erittäin suuressa arvossa.

Liikunta on lääke: Ihminen on luotu liikkumaan sopivasti ja monipuolisella tavalla. Liikunnalla voidaan ehkäistä sairauksia, hoitaa terveyttä ja kuntoutua monista pitkäaikaissairauksista. Luennolla mainitaan liikunnan teho tyypin 2 diabeteksessa, kohonneessa verenpaineessa, sydän- ja verisuonisairauksissa, lihavuuden hoidossa, astmassa, keuhkoahtaumataudissa, polven nivelrikossa, nivelreumassa, selkävaivoissa ja masennuksessa. Turpaduunari Sundqvist kehottaa tekemään liikunnasta pysyvä osa elintapamuutostasi.

Oivaltavaa urheilua: Filosofian tohtori, ravinto- ja urheiluvalmentaja sekä suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on useiden vuosien aikana kehittänyt kokonaisvaltaista urheiluvalmennusta. Hän kertoo käytännönläheisesti ja hauskasti miten hänen urheiluvalmennuksestaan on ollut hyötyä sekä huippu-urheilijoille että liikunnallista elämäntapaa noudattaville. Luennolla tarkastellaan näiden osa-alueiden merkitystä urheilumenestykselle: yksilöllisesti määritelty harjoitusohjelma, ravitsemukselliset näkökulmat, unen ja levon merkitys, urheilijan rentoutuminen, elämän kokonaisrasitus, urheilijan henkiset voimavarat.

Laadukas ravinto terveyden lähde: Turpaduunari kertoo laadukkaista ruokavalinnoista. Hänen neuvoillaan löydät keinoja etsiä älliä ruokakaupasta. Haluat ehkä laittaa laadukasta lounasta ja haluat löytää lisäaineetonta luomua? Luonnollisesti tämä on täysin mahdollista kuunneltuasi Christerin ohjeita!

Vireä vanhuus: Biologi Christer Sundqvist kertoo meille menestysreseptinsä miten säilyttää hyvä vire ja terveys iäkkäänä. Tarjolla on runsaasti tietoa terveystietoisesta elämästä. Huumoria, iloista rentoutta ja oivaltavaa ideointia kannattaa tulla kuulemaan!

Elämän kokonaisrasitus hallintaan: Huomioi päivittäiset haasteet, kehottaa biologi Sundqvist luennollaan. Kun epäviisaasti joudut rientämään paikasta toiseen tukka putkella, muista kompensoida tämä huomioimalla terveen elämän kaikki osatekijät täysimääräisinä: hyvä ravinto, kunnon lepo, hyvät ihmissuhteet, virkistävä liikunta.

Rentoutta ja hengähdyshetkiä kiireiselle ihmiselle: Biologi Christer Sundqvist vie meidät rentouden maailmaan tällä luennollaan. Opi arvostamaan arjen hengähdyshetkiä. Muista oleskella puhtaassa ilmassa. Vedä keuhkoihin puhdasta ilmaa ja nauti siitä miten puhdas ilma vienosti koskettelee paljasta ihoasi. Voiko elämässä olla mitään ihanampaa? Älä stressaa! Et voi ratkaista yhtäkään ongelmaa stressaamalla itsesi puolikuolleeksi. Pidä siis itsesi täysillä elossa rennolla elämänasenteella. Nauti tästä hetkestä. Tartu kiinni ohikiitävään hetkeen, sillä elämä koostuu pienistä ihmeistä, jotka näemme vasta kun huomaamme pysähtyä niiden äärelle, hetki hetkeltä.

Aivot ja ravinto: Biologi Christer Sundqvist kertoo siitä mikä on parasta mahdollista aivoruokaa. Hyvä ruoka – hyvä mieli. Keskustelemme siitä miten voimme pitää aivot kirkkaana täsmäruoalla. Luennolla esitellään uutta aivotutkimusta selkokielellä. Varautukaa yllätyksiin!

Ruokaa suurella sydämellä: Huolehdi sydämesi kunnosta syömällä oikein terveellistä ruokaa, kehottaa biologi Christer Sundqvist. Yleisö saa alusta lähtien osallistua vilkkaaseen keskusteluun verenpaineen hoidosta ravinnolla, tarvitaanko kolesterolilääkkeitä ja millaisella ruoalla sydän lyö parhaiten. Kuuntele uusimmat sydäntutkimukset selkokielellä esitettynä.

Miten vatsasi voi? Biologi Christer Sundqvist kertoo parhaimmat vinkit miten suoliston saa toimimaan mahdollisimman hyvin. Keskustelemme hyvistä bakteereista ja siitä miten tärkeässä roolissa on suoliston hyvä terveys. Varautukaa yllätyksiin! Uusia suolistotutkimuksia saatte kuulla selkokielellä.

Rasvaista tarinaa: Ravintorasvat ja niiden terveellisyys tai vaarallisuus ovat jo pitkään aikaansaaneet kiihkeitä keskusteluja ja jopa väittelyjä. Biologi Christer Sundqvistin tieteellisiin tutkimuksiin pohjaavan alustuksen pohjalta keskustellaan luonnollisten rasvalähteiden terveyshyödyistä. Korkean kolesterolin negatiiviset terveysvaikutukset ja sen hoitoon käytettävien lääkkeiden sivuvaikutukset, ovat myös kuuma puheenaihe.

Ravitsemuksen kiistanaiheet ja tulevaisuuden näkymät: Läpi vuosikymmenten on kiistelty optimaalisesta ravinnosta. Löytyykö totuus kaurapuurosta myös tulevaisuudessa? Biologi Christer Sundqvist kertoo alustuksessaan mm. nutrigenomiikasta, tieteenalasta joka tutkii ravinto- ja perintötekijöiden yhteisvaikutuksia. Alustuksen pohjalta keskustellaan ravitsemuksen kiistanaiheista ja ravitsemustieteen tulevaisuuden näkymistä.

Reuman virallinen, täydentävä ja vaihtoehtoinen hoito: Luennolla esitellään reuman Käypä hoito suositukset ja käydän niiden pohjalta rakentavaa ja samalla kriittistä keskustelua. Hyviksi koettuja täydentäviä hoitomuotoja tuodaan esille ja tarkastellaan voiko olla apua jostakin vaihtoehtoisesta hoidosta.

Kolme tapaa hoitaa diabetes: virallisesti, täydentävästi ja vaihtoehtoisesti: Suositussa diabetesluennossaan biologi Sundqvist tuo esille koko kirjon erilaisia tapoja hoitaa tämä vakava sairaus yksilöllisesti tyydyttävällä tavalla.

Lisäksi tunteja, päiviä, viikkoja, kuukausia, jopa vuoden kestäviä koulutuksia ravinnosta, levosta, liikunnasta ja terveydestä. Varsinaista terveystykitystä!

Norjalaislääkäri Øyvind Torp pitää syövän loitolla

Kirjoittaja: Christer Sundqvist

Kun 42-vuotias syöpään sairastunut lääkäri Øyvind Torp äskettäin katseli omia magneettikuviaan hänen oli pakko todeta, että hänen menetelmänsä sittenkin toimii. Levinnyt haimasyöpä oli pysähtynyt. Hänelle oli ennustettu korkeintaan yksi vuosi elinajaksi. Vuosi oli kulunut ja hän eli edelleen. Jotain hän teki oikein.

Lääkäri Torpin 10 ohjetta syöpäpotilaalle

Lääkäri Torp on kirjoittanut kokemuksistaan ja menetelmästään kirjan (Self-Defence Against Cancer: 10 Counter-Moves You Can Use), jossa hän luettelee ne ohjeet millä hän sai syövänkasvun pysähtymään. Hän on myös osallistunut seminaareihin, jossa hän kertoo tervehtymisestään. Yritämme Petrasäätiössä (olen siellä terveystoimittajana) saada hänet Suomeen jossakin vaiheessa.

Torpin menetelmä muistuttaa hyvin paljon Antti Oinaan Peshla menetelmää ja Sven Erik Nordinin tapaa päästä eroon syövästä.

Torpin menetelmä

1. Syö ruokaa, joka hankaloittaa syöpäsolujen verenkiertoa. Jotkut ruoka-aineet voivat estää verisuonten muodostumista syöpäkudokseen. Tätä ilmiötä kutsutaan angiogeneesiksi. Syövän suhteen on eduksi hankaloittaa tätä verisuonten uudismuodostusta. On hyvä nauttia hedelmiä, marjoja ja vihanneksia. Joka päivä kannattaa syödä mustikoita, vadelmia, valkosipulia ja oliiviöljyä sekä juoda vihreää teetä.

2. Vältä haitallisia aineita. Se mikä aiheuttaa syöpää, pahentaa todennäköisesti syöpää. Lopeta siksi tupakointi ja juo vähemmän alkoholia. Syö ruokaa, jossa on runsaasti antioksidantteja. Mansikoissa, vadelmissa ja pähkinöissä on ellagiinihappoa, joka estää ympäristömyrkkyjen vaikutuksia.

3. Vähennä stressiä. On tärkeää vähentää stressiä mielenterveyden kannalta, mutta stressillä on myös fysiologisia vaikutuksia. Stressihormonit, kuten kortisoli, voivat vaimentaa immuunijärjestelmän toimintaa.

4. Vähennä epäsuotuisten hormonien määrää. Jotkut hormonit voivat kiihdyttää syövän kasvua. Se voi antaa selitysmallin miksi ylipainosilla on korkeampi syöpäriski. Insuliini ja IGF-1 stimuloivat syöpäkasvua. Vain hiilihydraateilla on kyky lisätä merkittävissä määrin insuliinin eritystä. On siis hyvä rajoittaa hiilihydraattien saantia ruoasta myös tämän seikan takia.

5. Vaienna tulehdukset. Tulehdus ja syövän leviäminen kuuluvat yhteen. Esimerkkejä anti-inflammatorisista tulehduksia vaientavista ruuista: kurkuma, inkivääri, omega-3-rasvahapot, vihannekset. Sen sijaan valmisruoat ja sokeria sisältävät ruuat stimuloivat tulehduksia. Alkoholia pitää välttää.

6. Vahvista immuunijärjestelmääsi. Fyysinen aktiivisuus ja vitamiinit vahvistavat immuunijärjestelmää. Nauti riittävästi C-, D-, E-, K1- ja K2-vitamiineja. Ota vapaasti turskaöljyä (huomaa että kyseessä on norjalaislääkäri!) ja omega-3-lisäravinteita.

7. Harrasta liikuntaa. Syöpäsolut voivat ”huijata” immuunijärjestelmää, mutta tanskalaiset tutkimukset osoittavat, että voimaperäinen liikunta voi ”herättää” ne taas adrenaliinilla. Lihassupistukset erittävät lääkeainetta IL-6, joka auttaa immuunijärjestelmän soluja taistelussa syöpäkasvaimia vastaan. Voimaperäisellä intervallitreenillä on hyvä vaikutus.

8. Estä syövän leviäminen. Joissakin yrteissä on rasvahappoja, terpeenejä, joilla joidenkin tutkimusten mukaan voi olla vaikutusta metastaasien estoon. Näitä löytyy rosmariinista, oreganosta, basilikasta, mintusta ja timjamista. Oreganossa, chilissä ja saksanpähkinöissä on myös NF-Kappa B:tä, joka voi estää syövän leviämistä.

9. Tapa syöpäsolut. Eläintutkimukset ovat osoittaneet, että jotkut aineet, kuten antioksidantti salvestroli, hyökkää syöpäsoluja vastaan. Salvestrolia on mustikassa, karpalossa, karhunvatukassa ja avokadossa. Salvestroli vaikuttaa hyvin kiintoisalta luontaistuotteelta. Sitä pitää turpaduunarin tutkia ja kirjoittaa siitä enemmän.

10. Luovu sokerista ja tärkkelyksestä. Syöpäsolut tarvitsevat paljon glukoosia (sokeria) menestyäkseen, kasvaakseen ja levitäkseen. Kasvainta ei voi tappaa ”nälkään”, mutta on hyvä rajoittaa ”tarjontaa”. Älä enää nauti sokeria, leipää, riisiä, pastaa ja perunaa, koska niiden sisältämät hiilihydraatit muuttuvat ohutsuolessa glukoosiksi.

Lääkäri Torpin muita havaintoja

Kun pahin shokki syöpädiagnoosin jälkeen oli ohi, Øyvind Torp ryhtyi etsimään kaikkea tietoa syövästä. Myös tieto oman ammattikirjallisuuden ulkopuolelta alkoi kiinnostaa. Hänellä ei ole ollut aikaa odottaa ”lisätutkimuksia”. Hän halusi elää.

Ihanteellisessa maailmassa noudatamme vain tieteellisesti todistettuja hoito-ohjeita. Mutta ruoan ja syövän välisestä suhteesta on hyvin vähän systemaattisia tieteellisiä yhteenvetoja. Siitä huolimatta löytyy kymmeniä tuhansia pienempiä tutkimuksia noudatetun ruokavalion vaikutuksesta syöpäsoluihin. Näitä hän ei voinut sivuuttaa yksinkertaisesti vain siksi, että tutkimuksia ei ollut koottu meta-analyyseihin. On hienoa kun lääkäri pystyy tällaiseen arviointiin!

Hän muodosti itselleen säännön: Jos löytyy tutkimuksia, jotka vakuuttavasti viittaavat siihen, että ne voisivat toimia, hän testaa niitä, jos ne eivät ole haitallisia tai kovin kalliita. Näin myös Antti Oinas on menetellyt täällä Suomessa. Antti mielellään kertoo lisää kokeiluistaan, mikä toimii ja mikä meni pieleen. Katsokaa tästä Antin video ja inspiroitukaa siitä: https://vanhamaamies.fi/peshla/

Tutkimuksessa ”Revisiting the hallmarks of cancer Øyvind havaitsi, mitkä ominaisuudet olivat kaikille syöpäsoluille yhteisiä. Hän ymmärsi, että syöpäsolut ovat haavoittuvia ja tätä voidaan hyödyntää. Hän pohti millä ruokavaliolla olisi parhaat vaikutukset. Hän päätyi ketogeenisen ja anti-inflammatorisen ruokavalion yhdistelmään.

Ensinnäkin Øyvind pudotti sokerin ja nopeat hiilihydraatit mahdollisimman vähiin. Syöpäsolut tarvitsevat paljon enemmän sokeria kuin terveet solut, sanoo Øyvind. Siksi on järkevää rajoittaa sokerin ”tarjontaa” syöpäsoluille. Emme halua ravinteita, jotka aiheuttavat insuliinin nousua, koska insuliini voi aiheuttaa syöpäsolujen kasvua. Hiilihydraattien tulisi olla pääosin peräisin vihanneksista.

Toinen selitysmalli

Koululääketieteen nykytietämyksen mukaan syövän arvellaan syntyvän koska syöpäsolussa tapahtuu epäedullisia mutaatioita. Mitä jos syöpäsolujen mutaatiot ovat oire, ei syy? (Lue kysymys uudestaan! Se on todella hyvä kysymys.) Tällä olisi merkittäviä seurauksia tulevaisuuden syöpähoidoille.

Useimmat syöpätutkijat uskovat, että syöpä on satunnaisten mutaatioiden tulos. Viimeisen 50 vuoden aikana on investoitu miljardeja arvoituksen ratkaisemiseksi, valitettavasti pääsemättä alkua pidemmälle. Syöpätapaukset kasvavat vuosi vuodelta.

Nykyaikaisella syöpähoidolla pyritään estämään syövän kehittymistä ja estämään mutaatioita. Mutta yhdessä solussa on satoja mutaatioita, kasvaimessa useita tuhansia. Olet melkein tuomittu epäonnistumaan räätälöimällä tällaista lääkettä.

Voi olla, että on olemassa toinen selitysmalli. Löytyy paljon tutkimuksia, jotka perustuvat vaihtoehtoiseen selitykseen: aineenvaihduntateoria (tästä tietää aika paljon Ari Kaihola, joka on kirjoittanut tästä turpaduunarin blogiin). Tiedämme, että syöpäsolun ”voimalaitokset”, eli mitokondriot, tuhoutuvat. Siksi syöpäsolut tarvitsevat paljon sokeria, ne eivät pysty tuottamaan energiaa tavanomaisella tavalla, väittää Øyvind.

Tämä tarkoittaa, että syöpäsoluissa on heikkouksia, joita meidän pitäisi hyödyntää. Vähentämällä sokerin/hiilihydraattien saantia, syöpäsolut saavat vähemmän polttoainetta ja kasvavat hitaammin. Tutkijat näkevät myös vioittuneiden mitokondrioiden vaikutukset. Ne lähettävät tietoa vioistaan solun ytimeen, mikä johtaa mutaatioihin. Siten mutaatioista tulee oire, ei syy.

Mutta syöpälääkkestä saa enemmän rahaa kuin ruokavaliohoidoista. Syöpätutkija Thomas Seyfried on osoittanut lukemattomissa laboratoriokokeissa, kuinka ravitsemusterapia voi tappaa syöpäsoluja. Mutta on vaikea saada rahaa laajoille kliinisille tutkimuksille.

Øyvind on loppujen lopuksi optimistinen tulevaisuuden suhteen. Erityisesti vuoden 2018 Maailman syöpätutkimusrahaston raportin mukaan aito ja laadukas ruoka on tehokas syöpää vastaan. Siinä todetaan, että kaikkien syöpäpotilaiden tulisi saada asiantuntijaohjeita ruokavalion ja liikunnan suhteen. Nykykäytäntö Suomessa on lohduton. Ravitsemusterapeutit ovat lääkealan yritysten talutusnuorassa ja annettu ruokavalio-ohjeistus on osoittautunut lähes rikollisen vääräksi.

Jos ymmärrämme syövän metaboliseksi sairaudeksi, on loogista tarjota ravitsemusterapiaa perinteisen hoidon lisäksi.

Syöpä ei ole täysin parantunut

Øyvind on käynyt läpi kaksi syöpäleikkausta, mutta silti hänellä on jäljellä syöpää. Jäljellä olevia kasvaimia ei voi leikata, mutta ne eivät ole kasvaneetkaan viimeisten kolmen vuoden aikana. Muut sanovat hänelle, että ne kasvavat varmasti ajan myötä. Øyvind ei tästä kuitenkaan lannistu. Se, että kasvaimet eivät ole kasvaneet, ei todista Øyvindin toimenpiteitten ylivertaisuutta, mutta se tuo valtavan paljon motivaatiota jatkaa optimaalisen elämäntavan etsimistä.

Tärkeää on, että sinulla on mielekäs projekti. Se vähentää huolta, tarjoaa toivoa ja auttaa hallitsemaan elämää. Øyvind ei tunne olevansa avuton. Hän ei ole sellaisessa tilassa, jossa moni syöpäpotilas on: Odotat vastausta viimeisimmistä syöpäkokeista, mietit seuraavaa leikkausta, seuraavaa hoitoa ja sinulle kerrotaan, että terveytesi on syöpälääkärin käsissä.

On hyvin dokumentoitu, että avuttomuuden tunne liittyy huonompaan ennusteeseen. Stressi kohottaa kortisolihormonin tasoja, jotka tukahduttavat immuunijärjestelmää, kun tarvitsemme sitä eniten.

Øyvind teki liikunnasta projektin itselleen. Vuosi sairastumisen jälkeen hän juoksi Berliinin maratonin. Se tarjosi iloa, toivoa ja hallintaa. Lisää maratonjuoksuja on suunnitteilla. Kun tällaiseen pystyy, jokaisessa askeleessa on iloa, ja sitä sulkee mielestään pois ajatukset syövästä ja kuolemasta. Øyvind on täysin oireeton ja elää normaalia elämää. Ajatus syövästä on olemassa, mutta hän on hyväksynyt kohtalonsa. Hän tuntee itsensä onnekkaaksi kun saa elää näin hyvin.

Øyvind saa edelleen tiedusteluja muilta, jotka ovat ryhtyneet samanlaisiin elämänprojekteihin. Yllättäen monet ihmiset sanovat, että projektista on paljon hyötyä vaikka itse sairaus ei parantuisikaan. Näin he etsivät omaa tietään, parantavat elämänlaatuaan ja monet saavat hyviä tuloksia. Yksi ihmetteli, miksi tällainen viesti ei tavoita muita ihmisiä. Kirjallaan ”Itsepuolustus syöpää vastaan” (Self-Defence Against Cancer: 10 Counter-Moves You Can Use) Øyvind haluaa antaa oman panoksensa tiedotuksessa. Hän tulee surulliseksi kun moni syöpäpotilas ei saa hyviä neuvoja optimaalisesta ruokavaliosta ja ohjausta tähän toimivaltaisilta terveydenhuollon ammattilaisilta. Pahimmassa tapauksessa se voi tarkoittaa, että potilailta puuttuu mahdollisuus parantaa omaa ennustettaan. ”Eläkää kuten ennenkin” -neuvot on syytä lopettaa.

Lähteet:

Diet, Nutrition, Physical Activity and Cancer: A Global Perspective. World Cancer Research Fund. https://www.wcrf.org/dietandcancer
Yousef Ahmed Fouad and Carmen Aanei. Revisiting the hallmarks of cancer. Am J Cancer Res. 2017; 7(5): 1016–1036. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5446472/
Julia Schreiner Benito. Legen fikk kreft: – Her er mine ti tiltak. Caluna 1.12.2019, https://caluna.no/siste/legen-fikk-kreft-og-nektet-a-leve-som-for-ti-tiltak-vi-selv-kan-gjore/ 

cropped-christer-sundqvist.jpegChrister Sundqvist
turpaduunari, ravintovalmentaja, biologi, filosofian tohtori

Monessa liemessä keitetty yllätyksellinen tietokirjailija ja suosittu bloggaaja. Tuttu turpaduunari, eli huumorin pilke silmäkulmassa esiintyvä terveysluennoitsija. Löydät lisää tietoa täältä: http://ravintokirja.fi/ 

terveysohjeet sinullekin

2 thoughts on “Norjalaislääkäri Øyvind Torp pitää syövän loitolla”

 1. Mielenkiintoinen tarina (norjan linkki edellä); lääkärin täytyi sairastua itse vuoden elinaika prognoosilla, että paraneminen muilla keinoin alkoi kiinnostaa, ja ylipäätään ravinnon merkitys sairaudelle.

  Hän oli tyypillinen ”terveellisten” kokojyväleipien ja -pastojen kuluttaja, ja vähän ”epäterveellistä” rasvaa tottakai. Ja yleisen ensimmäisen neuvon ”jatka kuten ennenkin” hän tajusi muuttaa. Jos se, mitä teit ennen, toi sinut tähän katastrofiin, miksi jatkaa sitä?

  Ettei ihmisiltä unohtuisi (muilta kuin Kaiholalta), myös kehon kierrätysproteiineista tuottama glutamiini kelpaa polttoaineeksi. Sen pitoisuuteen on kai vaikea vaikuttaa…

  Insuliinin ja kasvuhormonin merkitys voi olla merkittävä. Löytäisinpä jostain testin, jossa verrataan IV radioleimattua glukoosia verenkiertoon vrs. normaalia nielaistua radioleimattua glukoosia. Incretin effect, suolen signalointi haiman insuliinieritykseen, aiheuttaa monia kertaluokkia voimakkaamman erityksen kuin glukoosipitoisuuden nosto keinotekoisesti suonen kautta. Insuliini EI reagoi nähdäkseni veren glukoosipitoisuuteen mainittavasti, verrattuna voimakkaaseen reaktioon nielaisun jälkeen… Olisikin loogista, että keho satsaa energianhallintaan syönnin jälkeen ja seurauksena, eikä jälkijättöisesti.
  Niin, tällä testillä näkisi, kuinka hyvin GLUT1 ja GLUT4 siirtävät sokeria kasvaimeen ilman insuliinin voimakasta läsnäoloa… veressä on aina sokeria, ja sitä siirtyy vaihtelevasti soluihin. Näkisi suoraan, mikä merkitys on vältetyllä insuliinireaktiolla.

  En tiedä, onko hänen kirjassaan käsitelty omega-6, mutta minun biakseni mukaan niiden liiallinen osuus soluseinämissä tai soluissa ylipäätään tuottaa ikäviä myrkyllisiä peroksidaatioreaktioita, ja kuluttaa kehon antioksidanttivarastoja (e-vitamiini, glutathioni). Jos menetät tasapainon ja/tai puolustuskyvyn, ja myrkyt pääsevät valloilleen, niin tuhoja alkaa tapahtua. Tulilinjalle joutuvat sekä mitokondriot että tuman geenit…

  Näköjään Norjan sairaaloissakin kanttiini on täynnä nopeita hiilihydraatteja. Äidilleni tein hoitoihin eväät ja kielsin koskemasta mihinkään siellä tarjolla olevaan. Ohje ”et saa laihtua hoitojakson aikana” sai ihmettelemään; ehkä ne haluaa extramotivaatiota syömiselle, koska hoitojakson aikana ruokahalu (ja suolen epiteeli) katoavat. Hm, minun biasmaailmassani pätkäpaasto tai syömisikkuna on pelkästään hyväksi…
  JR

 2. Kannattaa lukea Travis Christoffersonin kirja ”Tripping over the Truth”.
  Kirja kertoo tutkimuksiin perustuen, että syöpä on metabolinen, ei geneettinen sairaus.

  Ihmisen genomin selvittämisen jälkeen amerikkalaiset ryhtyivät kiireellä selvittämään geenejä, jotka aiheuttavat syövän. Tutkimus ajautui pian täydelliseen umpikujaan koska yhteisiä selittäviä geenejä ei löytynyt. Tuloksia ei koskaan julkaistu.

Olisi kiva kuulla kommenttisi!

© 2020 Turpaduunari All Rights Reserved   

Theme Smartpress by Level9themes.