Valikko Sulje

Mikä ihmeen nyhtökaura?

Kirjoittaja: Christer Sundqvist

Taitavalla ennakkomainonnalla nyhtökaurasta on tehty hittituote. Lihan korvike, mahtava proteiinilähde, uuden yrityksen huippuinnovaatio, saantia on taitavasti rajoitettu, kaikkea muuta mahdollista ja vähän vielä lisää.

Mitä nyhtökaura on?

Yrityksen sivuilla kerrotaan, että nyhtökaura koostuu kaurasta ja palkokasveista (härkäpapu ja keltaherne). Kauraan liitetään runsaasti terveysväitteitä ja palkokasveistakin on hyötyä. Mielenkiintoista. Puhe nyhtökaurasta täydellisenä proteiinilähteenä lienee roskapuhetta.

Nyhtökaura on kasviproteiini, joka hyödyntää proteiinilähteenä kauraa, härkäpapua ja keltahernettä. Valoisat, kylmät kesäyöt ja runsaat sateet saavat pohjoisen kauran kasvamaan muhkean kultaiseksi. Jo pellolla kaura viihtyy palkokasvien kanssa. Pavut sitovat ilmasta maaperään typpeä, jonka kaura hyödyntää; papu ja kaura viihtyvät viljelykierrossa peräkkäisinä vuosina tai jopa sekakasvustona. 

Nyhtökaura on mullistava uutuus lautasellasi. Se ei sisällä soijaa eikä vehnägluteiinia; nyhtökaura koostuu kaurasta ja palkokasveista.

Kaura on oikea pohjolan superfood. Se vaikuttaa suotuisasti sydämen terveyteen, verensokeriin ja ruoansulatukseen. Kaura on myös yksi maailman ekologisimmista viljelykasveista.

Kaura & papu ovat kuin yin & yang. Ravitsemuksellisesti ne muodostavat täydellisen tasapainoisen kasviproteiinin ja antavat nyhtökauralle mehevän ja miellyttävän rakenteen. (Gold&Green Foods-yrityksen sivulta)

Sosiaalisessa mediassa kohistaan siitä miten nyhtökaura korvaa lihan. En jaksa tuohon uskoa. Tuote ratsastaa vegaaniaatteen aallonharjalla, mutta liha on aina liha.

Miltä nyhtökaura näyttää? Miltä se maistuu?

Lukemani tiedon perusteella se on lähinnä paistetun tonnikalan näköistä ja kanan makuista (tällä hetkellä nyhtökauraa saa kolmen eri makuisena).

Maulla todella on väliä. Nyhtökaura on pehmeän ja miellyttävän makuinen ja monikäyttöinen. Koostumus on murea, ei rakeinen ja sopivasti sitkeä, muttei kuitenkaan lihamainen. Se on helppo valinta moniin ruokiin, jotka ehkä aiemmin valmistit jauhelihasta, kanasta tai soijasta. Jotta ruoanlaitto olisi mutkatonta ja nopeaa olemme luoneet nyhtökaurasta erilaisia, herkullisia makuvaihtoehtoja. (Gold&Green Foods-yrityksen sivulta)

Positiivista tässä on ehdottomasti se into mikä yrittäjillä on ollut tuotettaan kohtaan. On upeaa nähdä, että Suomessa luodaan uutta elintarvikealalla.

Yritys on kerännyt sivuilleen uutisia nyhtökaurasta:

 

Joko olet maistanut nyhtökauraa?

cropped-christer-sundqvist.jpegChrister Sundqvist
turpaduunari, ravintovalmentaja, biologi, filosofian tohtori

Monessa liemessä keitetty yllätyksellinen tietokirjailija ja suosittu bloggaaja. Tuttu turpaduunari, eli huumorin pilke silmäkulmassa esiintyvä terveysluennoitsija. Löydät lisää tietoa täältä: http://ravintokirja.fi/ 

About Author

Samanlaisia kirjoituksia

4 Comments

 1. rypsiöljyä miksi?

  Olen samaa mieltä kuin vastavoimaa.Aina kun olen ostanut nyhtökauraa niin kaikissa on rypsiöljyä myös niissä naturel tuotteissa luulin että ne nyt olisi saanut itse maustaa,olisi edes ollut oliiviöljyä,mutta ei.

 2. vastavoimaa

  Olin tässä joku aika sitten ostamassa nyhtokauratuotetta. Mutta tietysti siinä tuotteessa oli käytetty rypsiöljyä, joten se jäi kaupan hyllylle. Uteliaisuuttani olisin ostanut. Sitä ihmettelen että jopa luontaistuotteita pilataan rypsiöljyllä ja rafinoidulla suolalla.

 3. Tapani Vaulasto

  Tri TurpaDuunari on ottanut hyvän aiheen esille.

  Tämä on hyvä läppä, mutta siihen voisi mielestäni lisätä pari sanaa: monen mielestä
  “mutta liha on aina liha.”
  Ainakaan ihmisen elimistö ei tarvitse lihaa. Entä lihan ruuansulatukselle aiheittamat häiriöit ja vaivat?

  ————-
  Näin se on:
  “Positiivista tässä on ehdottomasti se into mikä yrittäjillä on ollut tuotettaan kohtaan. On upeaa nähdä, että Suomessa luodaan uutta elintarvikealalla.”

  ————-
  Terveyden näkökulmasta:
  Nyhtökauran taustalla on elintarvikekemisti.

  Tämä ei minua vakuuta:
  “Nyhtökaura valmistetaan kaurasta ja pavuista mekaanisesti käsittelemällä, sekoittamalla, hiertämällä ja kuumentamalla. Valmistuksessa ei käytetä muuta kuin oikeita raaka-aineita ja mausteita.”
  (http://www.goldandgreenfoods.com/fi/)

  ————-
  Markkinointi:
  Nyhtökauran markkinoija osaa asiansa.

  Markkinointia nörteille:
  “Nyhtökauralla on nimittäin maailman helpoin käyttöliittymä.”

  Markkinointia vegaaneille:
  Vegaaneihin vetoaminen on hyvä idea.

  Markkinointia herkkäuskoisille:
  “oikeita raaka-aineita”

  ———-
  Jatko:
  Toivon Gold&Green hankkeelle menestystä.

  Vinkki:
  Hankkikaa porukkaanne joku oikea terveyden asiantuntija – vaikka tri Christer Sundqvist. Ja vaikka joku joogi, että saatte oikeita makuja premium-luokan nyhtökauraan.

  “Mausteisiimme kuuluvat esimerkiksi seesaminsiemen, paprika ja tomaatti. Tuotteemme sisältävät myös herneproteiinia.”

 4. Samu Tunttunen

  Itseäni epäilyttää ko. papujen ja jyvien sisältämät ruuansulatusentsyymiestäjät. Onko niitä nyhtökaurassa merkittävästi? Jos on, niin äärimmäisen suuri ja sitkeä proteiinimäärä siihen päälle ei välttämättä liene hyvä idea.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *