Sensuroimatonta terveys- ja kulttuurivalistusta. Mikäli olet tyytymätön sivustoon, kerro siitä minulle. Jos olet tyytyväinen, kerro siitä muille tiedonjanoisille. Yhteystiedot: Christer Sundqvist, biologi (FT), christer.sundqvist@ravintokirja.fi, 040-7529274, Helsinki

Turpaduunarin viikoittainen terveysohje

On taas uuden viikoittaisen terveysohjeen vuoro: AAMU KÄYNTIIN KUNNOLLA

TURPADUUNARIN TERVEYSOHJEET

Turpaduunarin terveysohjeet jatkuvat. Nyt on jaossa kaiken kaikkiaan 285. ja tämän vuoden 22. terveysohje. Tämä lähetetään terveyskirjeeni tilaajille (terveysohjeet ilmestyvät viikoittain).

*****************************

Turpaduunarin terveysohje numero 285
Jakelupäivä tiistaina 26.5.2020

AAMU KÄYNTIIN KUNNOLLA

Aamu aloittaa päivän. Jokaisen elämäsi päivän. Ei ole yhdentekevää mitä teet ensimmäiseksi. Aamusta alkaa hyvä päivä, jos niin haluamme. Ota talteen muutama vinkki.

Herää ajoissa. Mikään ei ole niin raivostuttavaa kuin se, että huomaa myöhästyvänsä aamupäivän tilaisuudesta, vain sen takia kun ei päässyt ajoissa sängystä ylös. Mieluummin vartti aikaisemmin silmät auki kuin puolitokkuraisena kiireen sekaan 15 min myöhemmin.

Juo lasi vettä. Lempeä herätys elimistöllesi on pieni määrä nestettä, mieluusti raikasta lähde- tai hanavettä. Jotkut hankkivat veden otsonointilaitteen saadakseen happirikkaasta vedestä ylimääräistä tarmoa päivään.

Oikea asenne. Olen havainnut, että päivä lähtee paremmin käyntiin, kun seuraavaan päivään valmistautuu jo etukäteen edellisenä iltana. Jokin aikaa vievä aamupuuha, voidaan ehkä tehdä osittain jo edellisenä iltana. Mieli rakennetaan siihen suuntaan edellisenä iltana, että aamu pääsee alkuun helpommin (ei pidä ”nousta sängystä väärällä jalalla”).

Aamupala. Useimmat asiantuntijat puolustavat laadukkaan aamupalan nauttimista – niin minäkin. Vain silloin jos ei kerta kaikkiaan aamulla mikään muu maistuu kuin se ”pakollinen” aamukahvi, niin maailma ei kaadu siihen, että laadukkaan aamupalan joko jättää kokonaan pois tai siirtää myöhemmäksi.

Tehokkuus huippuunsa aamupäivällä. Tiedän, että on aamu- ja iltaihmisiä. Väitän kuitenkin, että kaikkein vaativimmat työtehtävät kannattaa suorittaa aamupäivällä. Aikaisin tehdyksi saatu tehtävä (pienikin) motivoi sinua jatkamaan tehokkaasti päivää ja jos aamupäivän tehtävä ei tullut valmiiksi (hyvin yleistä) voi sitten rauhassa jatkaa sitä esimerkiksi lounaan jälkeen. Työ on saatu hyvälle alulle.

Aamun ensi hetki vain sinulle. Tämä voi olla tärkeä asia. Heräät sitten aamuun ilman herätyskelloa tai kellon piippaukseen, varaa itsellesi ensimmäiset sekunnit, minuutit. Jätä silmät vielä kiinni, osoita kiitollisuutta, että saat herätä uuteen aamuun. Mieti miltä tuntuu olla taas yhden aamun verran viisaampi, kiitollisempi, vanhempi.

Hyviä aamuja sinulle!

…………..

Voit varmistaa terveysohjeiden saannin omaan ja ystäväsi sähköpostiin 20 euron vuosimaksua vastaan.

Maksa 20 euroa tilille FI94 5723 3320 0772 65 (OKOYFIHH), Christerin Akatemia. Kirjoita viestikenttään sähköpostiosoitteesi (tai ystäväsi sähköpostiosoitteen mikäli tilaat terveysohjeen hänelle).

52 terveysohjetta vuonna 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ja 2020 – kerää koko sarja!

Kerro muillekin!

Rakkain terveisin,
Christer Sundqvist
biologi, FT
Lisätietoja: christer.sundqvist@ravintokirja.fi

Viimeisimmät artikkelit

Tässä esimerkkejä luentotarjonnastani

Käytä älliä ruokavalinnoissa: Tämä on suosituimpia luentoaiheitani. Alustan ja herätän keskustelua älykkäistä ruokavalinnoista, ruoan luonnollisuudesta, säilyvyydestä ja käytössä olevista ruoan lisäaineista sekä pohdin sitä, mikä on terveellistä arki- ja juhlaruokaa. Miten liikkujan pitää syödä? Onko ikääntyvän ihmisen otettava huomioon jotain erityistä ruokavalintojen suhteen? Keskustellaan yhdessä miten voisimme parantaa ruokaostostemme laatua. Sillä mitä valitset ruokakaupasta ostoskassiisi, on merkitystä. Sisältääkö kassisi juureksia vai eineksiä? Ruokavallankumous alkakoon nyt! Tämä luento muokkautuu helposti kaikenikäisille ja monille erilaisille yhteisöille. Kerro mikä on tavoitteesi luennon suhteen, niin saat tällä tavalla räätälöidyn luennon minulta.

Onni, terveys ja äly – elämäsi melodia: Terveystietoinen ja viisaan onnellinen elämä rakentuu yksinkertaisista osatekijöistä. Tule kuuntelemaan turpaduunarin melodioita! Filosofian tohtori ja suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on vauhdissa!

Terveystietoinen elämä: Terveellisestä elämäntavasta ei saa tehdä liian vaikeaa itselleen. Terveys säilyy vaikka välillä elää epäterveellisesti, mutta se mikä erottaa terveystietoisen muista ihmisistä, on se luontevuus ja rivakkuus mikä nähdään siinä paluussa terveellisten valintojen ääreen. Terveystietoinen oivaltaa, että niitä huonoja valintoja pitää välttää, ei sen takia että se olisi pakko, vaan sen takia, että hän pitää terveyttään erittäin suuressa arvossa.

Liikunta on lääke: Ihminen on luotu liikkumaan sopivasti ja monipuolisella tavalla. Liikunnalla voidaan ehkäistä sairauksia, hoitaa terveyttä ja kuntoutua monista pitkäaikaissairauksista. Luennolla mainitaan liikunnan teho tyypin 2 diabeteksessa, kohonneessa verenpaineessa, sydän- ja verisuonisairauksissa, lihavuuden hoidossa, astmassa, keuhkoahtaumataudissa, polven nivelrikossa, nivelreumassa, selkävaivoissa ja masennuksessa. Turpaduunari Sundqvist kehottaa tekemään liikunnasta pysyvä osa elintapamuutostasi.

Oivaltavaa urheilua: Filosofian tohtori, ravinto- ja urheiluvalmentaja sekä suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on useiden vuosien aikana kehittänyt kokonaisvaltaista urheiluvalmennusta. Hän kertoo käytännönläheisesti ja hauskasti miten hänen urheiluvalmennuksestaan on ollut hyötyä sekä huippu-urheilijoille että liikunnallista elämäntapaa noudattaville. Luennolla tarkastellaan näiden osa-alueiden merkitystä urheilumenestykselle: yksilöllisesti määritelty harjoitusohjelma, ravitsemukselliset näkökulmat, unen ja levon merkitys, urheilijan rentoutuminen, elämän kokonaisrasitus, urheilijan henkiset voimavarat.

Laadukas ravinto terveyden lähde: Turpaduunari kertoo laadukkaista ruokavalinnoista. Hänen neuvoillaan löydät keinoja etsiä älliä ruokakaupasta. Haluat ehkä laittaa laadukasta lounasta ja haluat löytää lisäaineetonta luomua? Luonnollisesti tämä on täysin mahdollista kuunneltuasi Christerin ohjeita!

Vireä vanhuus: Biologi Christer Sundqvist kertoo meille menestysreseptinsä miten säilyttää hyvä vire ja terveys iäkkäänä. Tarjolla on runsaasti tietoa terveystietoisesta elämästä. Huumoria, iloista rentoutta ja oivaltavaa ideointia kannattaa tulla kuulemaan!

Elämän kokonaisrasitus hallintaan: Huomioi päivittäiset haasteet, kehottaa biologi Sundqvist luennollaan. Kun epäviisaasti joudut rientämään paikasta toiseen tukka putkella, muista kompensoida tämä huomioimalla terveen elämän kaikki osatekijät täysimääräisinä: hyvä ravinto, kunnon lepo, hyvät ihmissuhteet, virkistävä liikunta.

Rentoutta ja hengähdyshetkiä kiireiselle ihmiselle: Biologi Christer Sundqvist vie meidät rentouden maailmaan tällä luennollaan. Opi arvostamaan arjen hengähdyshetkiä. Muista oleskella puhtaassa ilmassa. Vedä keuhkoihin puhdasta ilmaa ja nauti siitä miten puhdas ilma vienosti koskettelee paljasta ihoasi. Voiko elämässä olla mitään ihanampaa? Älä stressaa! Et voi ratkaista yhtäkään ongelmaa stressaamalla itsesi puolikuolleeksi. Pidä siis itsesi täysillä elossa rennolla elämänasenteella. Nauti tästä hetkestä. Tartu kiinni ohikiitävään hetkeen, sillä elämä koostuu pienistä ihmeistä, jotka näemme vasta kun huomaamme pysähtyä niiden äärelle, hetki hetkeltä.

Aivot ja ravinto: Biologi Christer Sundqvist kertoo siitä mikä on parasta mahdollista aivoruokaa. Hyvä ruoka – hyvä mieli. Keskustelemme siitä miten voimme pitää aivot kirkkaana täsmäruoalla. Luennolla esitellään uutta aivotutkimusta selkokielellä. Varautukaa yllätyksiin!

Ruokaa suurella sydämellä: Huolehdi sydämesi kunnosta syömällä oikein terveellistä ruokaa, kehottaa biologi Christer Sundqvist. Yleisö saa alusta lähtien osallistua vilkkaaseen keskusteluun verenpaineen hoidosta ravinnolla, tarvitaanko kolesterolilääkkeitä ja millaisella ruoalla sydän lyö parhaiten. Kuuntele uusimmat sydäntutkimukset selkokielellä esitettynä.

Miten vatsasi voi? Biologi Christer Sundqvist kertoo parhaimmat vinkit miten suoliston saa toimimaan mahdollisimman hyvin. Keskustelemme hyvistä bakteereista ja siitä miten tärkeässä roolissa on suoliston hyvä terveys. Varautukaa yllätyksiin! Uusia suolistotutkimuksia saatte kuulla selkokielellä.

Rasvaista tarinaa: Ravintorasvat ja niiden terveellisyys tai vaarallisuus ovat jo pitkään aikaansaaneet kiihkeitä keskusteluja ja jopa väittelyjä. Biologi Christer Sundqvistin tieteellisiin tutkimuksiin pohjaavan alustuksen pohjalta keskustellaan luonnollisten rasvalähteiden terveyshyödyistä. Korkean kolesterolin negatiiviset terveysvaikutukset ja sen hoitoon käytettävien lääkkeiden sivuvaikutukset, ovat myös kuuma puheenaihe.

Ravitsemuksen kiistanaiheet ja tulevaisuuden näkymät: Läpi vuosikymmenten on kiistelty optimaalisesta ravinnosta. Löytyykö totuus kaurapuurosta myös tulevaisuudessa? Biologi Christer Sundqvist kertoo alustuksessaan mm. nutrigenomiikasta, tieteenalasta joka tutkii ravinto- ja perintötekijöiden yhteisvaikutuksia. Alustuksen pohjalta keskustellaan ravitsemuksen kiistanaiheista ja ravitsemustieteen tulevaisuuden näkymistä.

Reuman virallinen, täydentävä ja vaihtoehtoinen hoito: Luennolla esitellään reuman Käypä hoito suositukset ja käydän niiden pohjalta rakentavaa ja samalla kriittistä keskustelua. Hyviksi koettuja täydentäviä hoitomuotoja tuodaan esille ja tarkastellaan voiko olla apua jostakin vaihtoehtoisesta hoidosta.

Kolme tapaa hoitaa diabetes: virallisesti, täydentävästi ja vaihtoehtoisesti: Suositussa diabetesluennossaan biologi Sundqvist tuo esille koko kirjon erilaisia tapoja hoitaa tämä vakava sairaus yksilöllisesti tyydyttävällä tavalla.

Lisäksi tunteja, päiviä, viikkoja, kuukausia, jopa vuoden kestäviä koulutuksia ravinnosta, levosta, liikunnasta ja terveydestä. Varsinaista terveystykitystä!

Lihastohtori näyttää tien sporttiseen kuntoon

hulmi_2Liikuntatieteiden tohtori, akatemiatutkija ja liikuntafysiologian dosentti Juha Hulmi on saanut Lihastohtori -kirjansa valmiiksi. Lehdistötilaisuudessa selvisi, että kirjoitustyö oli ollut mieluisaa ja yhteistyö Fitra kustannuksen kanssa oli sujunut hyvin.

Aherruksen tuloksena on syntynyt näyttävä voimaharjoittelun perusteos moniksi vuosiksi eteenpäin. Kirjan vahvaa antia on täsmällinen ravitsemusvalistus, jonka avulla voidaan tukea sporttista kehoa. Kirja on helppolukuinen ja monipuolinen tietoteos treenaamisesta, ravinnosta, terveydestä ja hyvinvoinnista kiinnostuneille.

Lehdistötilaisuuteen Juha ”Juksu” Hulmi oli valmistanut oivan tietopaketin kirjan sisällöstä ja sitä seuraavalla yleisöluennolla voimaharjoittelu ja ravinto käsiteltiin rentoon tyyliin. Tässä kirja-arviossani joitakin tärkeimpiä viestejä, joita Hulmi haluaa kirjansa avulla ankkuroida meidän tietoisuuteen. Tämä kirja soveltuu jokaisen terveystietoisen ihmisen kirjahyllyyn ja hyppysiin. Postilakko häiritsee kirjan jakelua kirjakauppoihin.

Tieteen popularisointia on tapahtunut mm. Lihastohtori-blogin kautta. Tällä blogilla on Facebook-tykkäyksiä 22 500 kpl ja eri kävijöitä blogissa on kuukausittain n. 70 000–100 000. Huikeita lukuja! Omassa blogissaan Hulmi viljelee runsaasti huumoria. Onneksi kirjaan on jätetty sentään jotakin Hulmin hurttia huumoria, vaikka lukija saattaa hieman pettyä paikka paikoin tekstin ”kuivuuteen” ja  hiottuihin kompromisseihin siitä mitä kirjassa uskalletaan panna näytille.

”Ihmisille myydään humpuukia vuodesta toiseen”, totesi Hulmi esitelmässään. Esimerkkejä tarjosi kuvamanipulaatio tuotemainonnan yhteydessä, ”kaikki mitä myydään, ei ole sitä mitä väitetään”, ihminen on helppo harhautuksen kohde jne. Hulmi kertoi koeasetelmasta missä suoritettiin 3 x 30 m juoksutesti (Beedie ym. 2007). Kahdelle koeryhmälle annettiin samaa (tehotonta) ravintolisää kapselissa. Ne, joiden väitettiin saaneen suorituskykyä tehostavaa ainetta, paransivat tulostaan (plasebo-efekti) ja ne, joita puijattiin kertomalla heidän saaneen suorituskykyä haittaavaa ainetta, heikensivät suorituskykyään (nosebo-efekti).

”Ihmiset ovat päät pyörällä uutisoinneista”, saimme seuraavaksi kuulla ja vakuudeksi Hulmi selosti mm. millä keinoin hampurilaisateria muka palauttaisi voimat siinä missä urheilujuomakin ja oluesta oli yht’äkkiä tehty treenaajan oivallinen palautusjuoma. Mediatalot saivat kuulla Hulmilta lempeänsorttista oikaisua, kun ilmeisesti olivat erehtyneet klikkijournalismiin mukaan. ”Suklaapala yhtä terveellinen kuin puoli tuntia liikuntaa” ihmetytti Hulmia ja maito ei todellakaan tapa!

Hulmi piti kirjansa syntyideana tarvettaan tutkijana osoittaa meille kaikille miten vaikeaa on erottaa olennaiset asiat epäolennaisista. Selvästikin näyttöön perustuvalle ja asioita perustelevalle kirjalle on tilaus. Lihastohtori-kirja kokoaa yhteen sen, mikä on voimaharjoittelussa sekä lihasten ja voiman kasvattajilla ja rasvan lähdössä olennaista ja mikä ei ole. Tuliko selväksi?

Lihaskasvua saadaan riittävän energian ja suojaravinteiden saannin kautta. Tarvitaan vähintään 3 ateriaa päivässä, joissa ainakin n. 25 g proteiinia. Pyritään siihen, että proteiinisynteesikynnys ylittyy aterioilla. Huippu-urheilijoilla proteiinin määrä ja laatu korostuvat erityisesti dieettikausilla. Plussakaloreilla syntyy proteiinista harvoin puutetta ja laadullakin vähemmän väliä (1,5-2,5 g/kg saavutetaan helposti). Rasvaa ei saa välttää, mutta ei kannata myöskään ylikorostaa, sillä kovaa voimailevalle hiilihydraatit ovat tärkeä energianlähde.

Karppausta, eli vähähiilihydraattisen ruokavalion noudattamista, Hulmi ei tyrmää. Osalle tämä ruokavalio on ihan toimiva ratkaisu, mutta se ei ole mikään taikakeino. Varsin paljon tutkittuna ruokavaliona ja erityisen hyviä tuloksia painonhallinassa tarjonneena, Hulmi pitäisi ongelmallisena sen tarjoamista kaikille ihmisille, jotka haluavat pudottaa painoa. ”Insuliinin roolia lihavuudessa korostetaan aivan liikaa”, täräyttää Hulmi! Kehomme on tuhansien säätelymolekyylien koneistona aivan liian monimutkainen, jotta voisimme tehdä näin yksinkertaisia päätelmiä.

Vahvemmin Hulmi liputtaa paleoruokavalion puolesta, mutta kovaa treenaaville tässäkin on säädön ja varoituksen paikkoja. En viitsi ihan kaikkea paljastaa siitä mitä ansoja Hulmi on paleofanien poluille viritellyt. Lue kirjasta!

Kirjan tavoitteena on opettamisen lisäksi kannustaa ihmisiä sopivaan kriittisyyteen ja omilla aivoillaan ajatteluun. Lukijalla on nyt työkalut millä hän voi perustella omia valintojaan, eikä hän näin sorru jokaisen uuden trendin uhriksi. Kirjaan otettiin mukaan vain paras mahdollinen tutkimustieto, ihmisen perusfysiologia, liikkeen ja voimien tutkiminen eli biomekaniikka sekä lukuisin esimerkein käytännön valmennusoppi. Pakko sanoa, että Hulmi on tässä tavoitteessaan onnistunut erittäin hyvin. Kirjasta on turha etsiä esim. mitään sensaatiomaisia ravintolisiä. Hulmi tekee rahan haaskauksen vaikeammaksi!

Kirjassa on monipuolisesti esillä eri lihasryhmien ja liikkeiden treenaaminen. Lukija saa vastauksia yleisesti esitettyihin kysymyksiin treenistä ja ravinnosta. Hän saa tietää kuinka usein syödään, kuinka paljon treenataan, kuinka kovaa rääkätään itseään ja miten se lihas kasvaa. Kirjaan on mahtunut mukaan eri kohderyhmien treenejä (lapset, vanhukset ja siitä väliltä).

Hulmi tarjoaa perusteluja voimaharjoittelun ja hyvän toimintakyvyn sekä riittävän lihasmassan hyödyistä terveydelle. Perusravinnosta on esillä ne toimivimmat ratkaisut ja  mitä paljastavinta, kirjassa on esillä myös toimimattomat tai jopa haitalliset urheiluravinteet ja ravintolisät.

Sporttisen urheilullisen kropan taustalla olevat fysiologiset perusteet ja hienoudet esitellään ymmärrettävällä tavalla ja alan asiantuntijoitakin kiinnostavalla tavalla. Kirjassa on toki paljon moneen kertaan kuultua perustietoa, mutta aivan riittävästi myös erikoistietoa. Teoreettisemmat tiedot voi halutessaan jättää lukematta, mutta keskittyä esimerkiksi suosituksiin lihasten ja voiman kasvuun sekä rasvojen lähtöön.

Keskity tähän Hulmin nerouteen: Hyvä sporttinen kondis saavutetaan parhaiten toistamalla yksinkertaisia, mutta toimivia perusasioita laadukkaasti, riittävän usein ja riittävän kauan.

Toimiva fyysinen harjoittelu on tätä:

  • Hyvä perusravinto
  • Sopivasti lepoa ja tarvittaessa lihashuoltoa
  • Muut terveelliset elämäntavat
  • Taito- /tekniikkaharjoittelu
  • Treenin jälkeinen palautusjuoma/palautusravinto
  • Urheiluravinteet / ravintolisät
  • Erillinen mentaalinen harjoittelu + Tarvittava asenne

Siinä kaikki mitä tarvitset! Treenaaminen vaatii siis ennen kaikkea pitkäjänteisyyttä. Pikavoittojen tavoittelulla ei pitkälle pötkitä!

Olennaista voimaharjoittelussa on ylikuormitusperiaate, nousujohteisuus, ärsykkeenvaihtelu, säännöllisyys, perusteiden kautta spesifimpään, yksilöllisyyden huomioiminen. Miten nämä asiat opitaan hallitsemaan, selviää kirjasta. En tiedä muuta kirjaa, jossa juuri nämä olennaiset asiat selitetään näin hyvin. Hyvä! Nyt kestävyysjuoksijakin sen ymmärsi!

Turpaduunari suosittelee tätä kirjaa!

cropped-christer-sundqvist.jpegChrister Sundqvist
turpaduunari, ravintovalmentaja, biologi, filosofian tohtori

Monessa liemessä keitetty yllätyksellinen tietokirjailija ja suosittu bloggaaja. Tuttu turpaduunari, eli huumorin pilke silmäkulmassa esiintyvä terveysluennoitsija. Löydät lisää tietoa täältä: http://ravintokirja.fi/ 

 

0 thoughts on “Lihastohtori näyttää tien sporttiseen kuntoon”

Olisi kiva kuulla kommenttisi!

© 2020 Turpaduunari All Rights Reserved   

Theme Smartpress by Level9themes.