Sensuroimatonta terveys- ja kulttuurivalistusta. Sivuston suunnittelussa avustaa sekä taloudellisesti että ideoinnilla Domainkeskus.com. Yhteystiedot: Christer Sundqvist, biologi (FT), christer.sundqvist@ravintokirja.fi, 040-7529274, Helsinki

TULE MUKAAN ETSIMÄÄN TERVEYDEN AARRETTA

TULE SINÄKIN MUKAAN ETSIMÄÄN TERVEYDEN AARTEITA!

Tervetuloa mukaan rakentamaan yhdessä monisatasivuista terveyskirjaa!

Anna minulle mahdollisuus lähettää sinulle uusi terveyskurssini ”Terveys on aarre”. Siitä muodostuu vuosien 2017-2019 aikana markkinoiden laajin ja ajankohtaisin terveyskirja. Kun maksat erittäin kohtuullisen kertamaksun 49,95 euroa, saat luvan tarvittaessa tulostaa itsellesi kuukausittain täydentyvän terveyskirjan.

Sisällysluettelo
Osa 1 Älä kadota terveyden aarretta! (jaossa marraskuun lopusta 2017 lähtien)
Osa 2 Miksi vanhenemme? (joulukuun loppu 2017)
Osa 3 Ota terveytesi ja sairautesi vakavasti (tammikuun loppu 2018)
Osa 4 Nujerra sairaus ottamalla käyttöön kaikki hyvät keinot (helmikuun loppu 2018)
Osa 5 Naura sairautesi pois! (maaliskuun loppu 2018)
Osa 6 Vältä liiallista istumista – muista liikkua! (huhtikuun loppu 2018)
Osa 7 Muista levätä! (toukokuun loppu 2018)
Osa 8 Ajattele positiivisesti! (kesäkuun loppu 2018)
Osa 9 Syö terveellistä ruokaa! (heinäkuun loppu 2018)
Osa 10 Yksilöllisiä ruokavalintoja A-J (elokuun loppu 2018)
Osa 11 Yksilöllisiä ruokavalintoja K-M (syyskuun loppu 2018)
Osa 12 Yksilöllisiä ruokavalintoja N-R (lokakuun loppu 2018)
Osa 13 Yksilöllisiä ruokavalintoja S-Ö (marraskuun loppu 2018)
Osa 14 Hyvät ihmissuhteet (joulukuun loppu 2018)
Osa 15 Elämänhalu (tammikuun loppu 2019)
Osa 16 Usko parantumiseen sairaudesta (helmikuun loppu 2019)
Osa 17 Syvennä henkisyyttä ja pidä mieli virkeänä (maaliskuun loppu 2019)
Osa 18 Hoito-ohjeita sairastuneelle A-J (huhtikuun loppu 2019)
Osa 19 Hoito-ohjeita sairastuneelle K-R (toukokuun loppu 2019)
Osa 20 Hoito-ohjeita sairastuneelle S-Ö (kesäkuun loppu 2019)
Osa 21 Syventävää keskustelua terveydestä (heinäkuun loppu 2019)
Osat 22-24 Tulossa tietoon myöhemmin (elokuu-lokakuu 2019)

Tässä lisätietoja ja tietoa siitä miten maksu tapahtuu:

Kurssini on tavattoman suurella vaivalla työstetty useiden vuosien aikana ja sisältää valtavasti terveystietoa. Eräänlainen terveystestamenttini vuosilta 1987-2019.

Jos koet mahdolliseksi, tulisitko nyt heti mukaan kurssille ja ryhtyisit terveyskirjaa rakentamaan itsellesi? Voisitko pyytää ystäviäsi mukaan tälle kurssille, joka tyypilliseen edulliseen hintaani (49,95 euroa) tarjoaa erittäin paljon tietoa terveydestä? Ajankohtaisinta mahdollista tietoa on siis jaossa kerran kuukaudessa. On harjoitustehtäviä, tietoiskuja, terveystietoa, lukuvihjeitä…

Opiskelu- ja harjoitustehtävien suorittaminen on täysin vapaaehtoista ja jokainen saa tarvittaessa yksilöllistä ohjausta. Materiaalin saa sähköpostiin kerran kuukaudessa (laadukas PDF-tiedosto) riippumatta siitä milloin päättää aloittaa kurssin.

Maksu tapahtuu näin:

Kurssille pääsee mukaan maksamalla 49,95 euroa tilille FI94 5723 3320 0772 65 (OKOYFIHH), Christerin Akatemia. Kirjoita viestikenttään sähköpostiosoitteesi. Muita maksuja ei tule!

Rakkain terveisin,
Christer Sundqvist
biologi, FT
Lisätietoja: christer.sundqvist@ravintokirja.fi

Viimeisimmät artikkelit

Tässä esimerkkejä luentotarjonnastani

Käytä älliä ruokavalinnoissa: Tämä on suosituimpia luentoaiheitani. Alustan ja herätän keskustelua älykkäistä ruokavalinnoista, ruoan luonnollisuudesta, säilyvyydestä ja käytössä olevista ruoan lisäaineista sekä pohdin sitä, mikä on terveellistä arki- ja juhlaruokaa. Miten liikkujan pitää syödä? Onko ikääntyvän ihmisen otettava huomioon jotain erityistä ruokavalintojen suhteen? Keskustellaan yhdessä miten voisimme parantaa ruokaostostemme laatua. Sillä mitä valitset ruokakaupasta ostoskassiisi, on merkitystä. Sisältääkö kassisi juureksia vai eineksiä? Ruokavallankumous alkakoon nyt! Tämä luento muokkautuu helposti kaikenikäisille ja monille erilaisille yhteisöille. Kerro mikä on tavoitteesi luennon suhteen, niin saat tällä tavalla räätälöidyn luennon minulta.

Onni, terveys ja äly – elämäsi melodia: Terveystietoinen ja viisaan onnellinen elämä rakentuu yksinkertaisista osatekijöistä. Tule kuuntelemaan turpaduunarin melodioita! Filosofian tohtori ja suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on vauhdissa!

Terveystietoinen elämä: Terveellisestä elämäntavasta ei saa tehdä liian vaikeaa itselleen. Terveys säilyy vaikka välillä elää epäterveellisesti, mutta se mikä erottaa terveystietoisen muista ihmisistä, on se luontevuus ja rivakkuus mikä nähdään siinä paluussa terveellisten valintojen ääreen. Terveystietoinen oivaltaa, että niitä huonoja valintoja pitää välttää, ei sen takia että se olisi pakko, vaan sen takia, että hän pitää terveyttään erittäin suuressa arvossa.

Liikunta on lääke: Ihminen on luotu liikkumaan sopivasti ja monipuolisella tavalla. Liikunnalla voidaan ehkäistä sairauksia, hoitaa terveyttä ja kuntoutua monista pitkäaikaissairauksista. Luennolla mainitaan liikunnan teho tyypin 2 diabeteksessa, kohonneessa verenpaineessa, sydän- ja verisuonisairauksissa, lihavuuden hoidossa, astmassa, keuhkoahtaumataudissa, polven nivelrikossa, nivelreumassa, selkävaivoissa ja masennuksessa. Turpaduunari Sundqvist kehottaa tekemään liikunnasta pysyvä osa elintapamuutostasi.

Oivaltavaa urheilua: Filosofian tohtori, ravinto- ja urheiluvalmentaja sekä suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on useiden vuosien aikana kehittänyt kokonaisvaltaista urheiluvalmennusta. Hän kertoo käytännönläheisesti ja hauskasti miten hänen urheiluvalmennuksestaan on ollut hyötyä sekä huippu-urheilijoille että liikunnallista elämäntapaa noudattaville. Luennolla tarkastellaan näiden osa-alueiden merkitystä urheilumenestykselle: yksilöllisesti määritelty harjoitusohjelma, ravitsemukselliset näkökulmat, unen ja levon merkitys, urheilijan rentoutuminen, elämän kokonaisrasitus, urheilijan henkiset voimavarat.

Laadukas ravinto terveyden lähde: Turpaduunari kertoo laadukkaista ruokavalinnoista. Hänen neuvoillaan löydät keinoja etsiä älliä ruokakaupasta. Haluat ehkä laittaa laadukasta lounasta ja haluat löytää lisäaineetonta luomua? Luonnollisesti tämä on täysin mahdollista kuunneltuasi Christerin ohjeita!

Vireä vanhuus: Biologi Christer Sundqvist kertoo meille menestysreseptinsä miten säilyttää hyvä vire ja terveys iäkkäänä. Tarjolla on runsaasti tietoa terveystietoisesta elämästä. Huumoria, iloista rentoutta ja oivaltavaa ideointia kannattaa tulla kuulemaan!

Elämän kokonaisrasitus hallintaan: Huomioi päivittäiset haasteet, kehottaa biologi Sundqvist luennollaan. Kun epäviisaasti joudut rientämään paikasta toiseen tukka putkella, muista kompensoida tämä huomioimalla terveen elämän kaikki osatekijät täysimääräisinä: hyvä ravinto, kunnon lepo, hyvät ihmissuhteet, virkistävä liikunta.

Rentoutta ja hengähdyshetkiä kiireiselle ihmiselle: Biologi Christer Sundqvist vie meidät rentouden maailmaan tällä luennollaan. Opi arvostamaan arjen hengähdyshetkiä. Muista oleskella puhtaassa ilmassa. Vedä keuhkoihin puhdasta ilmaa ja nauti siitä miten puhdas ilma vienosti koskettelee paljasta ihoasi. Voiko elämässä olla mitään ihanampaa? Älä stressaa! Et voi ratkaista yhtäkään ongelmaa stressaamalla itsesi puolikuolleeksi. Pidä siis itsesi täysillä elossa rennolla elämänasenteella. Nauti tästä hetkestä. Tartu kiinni ohikiitävään hetkeen, sillä elämä koostuu pienistä ihmeistä, jotka näemme vasta kun huomaamme pysähtyä niiden äärelle, hetki hetkeltä.

Aivot ja ravinto: Biologi Christer Sundqvist kertoo siitä mikä on parasta mahdollista aivoruokaa. Hyvä ruoka – hyvä mieli. Keskustelemme siitä miten voimme pitää aivot kirkkaana täsmäruoalla. Luennolla esitellään uutta aivotutkimusta selkokielellä. Varautukaa yllätyksiin!

Ruokaa suurella sydämellä: Huolehdi sydämesi kunnosta syömällä oikein terveellistä ruokaa, kehottaa biologi Christer Sundqvist. Yleisö saa alusta lähtien osallistua vilkkaaseen keskusteluun verenpaineen hoidosta ravinnolla, tarvitaanko kolesterolilääkkeitä ja millaisella ruoalla sydän lyö parhaiten. Kuuntele uusimmat sydäntutkimukset selkokielellä esitettynä.

Miten vatsasi voi? Biologi Christer Sundqvist kertoo parhaimmat vinkit miten suoliston saa toimimaan mahdollisimman hyvin. Keskustelemme hyvistä bakteereista ja siitä miten tärkeässä roolissa on suoliston hyvä terveys. Varautukaa yllätyksiin! Uusia suolistotutkimuksia saatte kuulla selkokielellä.

Rasvaista tarinaa: Ravintorasvat ja niiden terveellisyys tai vaarallisuus ovat jo pitkään aikaansaaneet kiihkeitä keskusteluja ja jopa väittelyjä. Biologi Christer Sundqvistin tieteellisiin tutkimuksiin pohjaavan alustuksen pohjalta keskustellaan luonnollisten rasvalähteiden terveyshyödyistä. Korkean kolesterolin negatiiviset terveysvaikutukset ja sen hoitoon käytettävien lääkkeiden sivuvaikutukset, ovat myös kuuma puheenaihe.

Ravitsemuksen kiistanaiheet ja tulevaisuuden näkymät: Läpi vuosikymmenten on kiistelty optimaalisesta ravinnosta. Löytyykö totuus kaurapuurosta myös tulevaisuudessa? Biologi Christer Sundqvist kertoo alustuksessaan mm. nutrigenomiikasta, tieteenalasta joka tutkii ravinto- ja perintötekijöiden yhteisvaikutuksia. Alustuksen pohjalta keskustellaan ravitsemuksen kiistanaiheista ja ravitsemustieteen tulevaisuuden näkymistä.

Reuman virallinen, täydentävä ja vaihtoehtoinen hoito: Luennolla esitellään reuman Käypä hoito suositukset ja käydän niiden pohjalta rakentavaa ja samalla kriittistä keskustelua. Hyviksi koettuja täydentäviä hoitomuotoja tuodaan esille ja tarkastellaan voiko olla apua jostakin vaihtoehtoisesta hoidosta.

Kolme tapaa hoitaa diabetes: virallisesti, täydentävästi ja vaihtoehtoisesti: Suositussa diabetesluennossaan biologi Sundqvist tuo esille koko kirjon erilaisia tapoja hoitaa tämä vakava sairaus yksilöllisesti tyydyttävällä tavalla.

Lisäksi tunteja, päiviä, viikkoja, kuukausia, jopa vuoden kestäviä koulutuksia ravinnosta, levosta, liikunnasta ja terveydestä. Varsinaista terveystykitystä!

Lihastohtori näyttää tien sporttiseen kuntoon

hulmi_2Liikuntatieteiden tohtori, akatemiatutkija ja liikuntafysiologian dosentti Juha Hulmi on saanut Lihastohtori -kirjansa valmiiksi. Lehdistötilaisuudessa selvisi, että kirjoitustyö oli ollut mieluisaa ja yhteistyö Fitra kustannuksen kanssa oli sujunut hyvin.

Aherruksen tuloksena on syntynyt näyttävä voimaharjoittelun perusteos moniksi vuosiksi eteenpäin. Kirjan vahvaa antia on täsmällinen ravitsemusvalistus, jonka avulla voidaan tukea sporttista kehoa. Kirja on helppolukuinen ja monipuolinen tietoteos treenaamisesta, ravinnosta, terveydestä ja hyvinvoinnista kiinnostuneille.

Lehdistötilaisuuteen Juha ”Juksu” Hulmi oli valmistanut oivan tietopaketin kirjan sisällöstä ja sitä seuraavalla yleisöluennolla voimaharjoittelu ja ravinto käsiteltiin rentoon tyyliin. Tässä kirja-arviossani joitakin tärkeimpiä viestejä, joita Hulmi haluaa kirjansa avulla ankkuroida meidän tietoisuuteen. Tämä kirja soveltuu jokaisen terveystietoisen ihmisen kirjahyllyyn ja hyppysiin. Postilakko häiritsee kirjan jakelua kirjakauppoihin.

Tieteen popularisointia on tapahtunut mm. Lihastohtori-blogin kautta. Tällä blogilla on Facebook-tykkäyksiä 22 500 kpl ja eri kävijöitä blogissa on kuukausittain n. 70 000–100 000. Huikeita lukuja! Omassa blogissaan Hulmi viljelee runsaasti huumoria. Onneksi kirjaan on jätetty sentään jotakin Hulmin hurttia huumoria, vaikka lukija saattaa hieman pettyä paikka paikoin tekstin ”kuivuuteen” ja  hiottuihin kompromisseihin siitä mitä kirjassa uskalletaan panna näytille.

”Ihmisille myydään humpuukia vuodesta toiseen”, totesi Hulmi esitelmässään. Esimerkkejä tarjosi kuvamanipulaatio tuotemainonnan yhteydessä, ”kaikki mitä myydään, ei ole sitä mitä väitetään”, ihminen on helppo harhautuksen kohde jne. Hulmi kertoi koeasetelmasta missä suoritettiin 3 x 30 m juoksutesti (Beedie ym. 2007). Kahdelle koeryhmälle annettiin samaa (tehotonta) ravintolisää kapselissa. Ne, joiden väitettiin saaneen suorituskykyä tehostavaa ainetta, paransivat tulostaan (plasebo-efekti) ja ne, joita puijattiin kertomalla heidän saaneen suorituskykyä haittaavaa ainetta, heikensivät suorituskykyään (nosebo-efekti).

”Ihmiset ovat päät pyörällä uutisoinneista”, saimme seuraavaksi kuulla ja vakuudeksi Hulmi selosti mm. millä keinoin hampurilaisateria muka palauttaisi voimat siinä missä urheilujuomakin ja oluesta oli yht’äkkiä tehty treenaajan oivallinen palautusjuoma. Mediatalot saivat kuulla Hulmilta lempeänsorttista oikaisua, kun ilmeisesti olivat erehtyneet klikkijournalismiin mukaan. ”Suklaapala yhtä terveellinen kuin puoli tuntia liikuntaa” ihmetytti Hulmia ja maito ei todellakaan tapa!

Hulmi piti kirjansa syntyideana tarvettaan tutkijana osoittaa meille kaikille miten vaikeaa on erottaa olennaiset asiat epäolennaisista. Selvästikin näyttöön perustuvalle ja asioita perustelevalle kirjalle on tilaus. Lihastohtori-kirja kokoaa yhteen sen, mikä on voimaharjoittelussa sekä lihasten ja voiman kasvattajilla ja rasvan lähdössä olennaista ja mikä ei ole. Tuliko selväksi?

Lihaskasvua saadaan riittävän energian ja suojaravinteiden saannin kautta. Tarvitaan vähintään 3 ateriaa päivässä, joissa ainakin n. 25 g proteiinia. Pyritään siihen, että proteiinisynteesikynnys ylittyy aterioilla. Huippu-urheilijoilla proteiinin määrä ja laatu korostuvat erityisesti dieettikausilla. Plussakaloreilla syntyy proteiinista harvoin puutetta ja laadullakin vähemmän väliä (1,5-2,5 g/kg saavutetaan helposti). Rasvaa ei saa välttää, mutta ei kannata myöskään ylikorostaa, sillä kovaa voimailevalle hiilihydraatit ovat tärkeä energianlähde.

Karppausta, eli vähähiilihydraattisen ruokavalion noudattamista, Hulmi ei tyrmää. Osalle tämä ruokavalio on ihan toimiva ratkaisu, mutta se ei ole mikään taikakeino. Varsin paljon tutkittuna ruokavaliona ja erityisen hyviä tuloksia painonhallinassa tarjonneena, Hulmi pitäisi ongelmallisena sen tarjoamista kaikille ihmisille, jotka haluavat pudottaa painoa. ”Insuliinin roolia lihavuudessa korostetaan aivan liikaa”, täräyttää Hulmi! Kehomme on tuhansien säätelymolekyylien koneistona aivan liian monimutkainen, jotta voisimme tehdä näin yksinkertaisia päätelmiä.

Vahvemmin Hulmi liputtaa paleoruokavalion puolesta, mutta kovaa treenaaville tässäkin on säädön ja varoituksen paikkoja. En viitsi ihan kaikkea paljastaa siitä mitä ansoja Hulmi on paleofanien poluille viritellyt. Lue kirjasta!

Kirjan tavoitteena on opettamisen lisäksi kannustaa ihmisiä sopivaan kriittisyyteen ja omilla aivoillaan ajatteluun. Lukijalla on nyt työkalut millä hän voi perustella omia valintojaan, eikä hän näin sorru jokaisen uuden trendin uhriksi. Kirjaan otettiin mukaan vain paras mahdollinen tutkimustieto, ihmisen perusfysiologia, liikkeen ja voimien tutkiminen eli biomekaniikka sekä lukuisin esimerkein käytännön valmennusoppi. Pakko sanoa, että Hulmi on tässä tavoitteessaan onnistunut erittäin hyvin. Kirjasta on turha etsiä esim. mitään sensaatiomaisia ravintolisiä. Hulmi tekee rahan haaskauksen vaikeammaksi!

Kirjassa on monipuolisesti esillä eri lihasryhmien ja liikkeiden treenaaminen. Lukija saa vastauksia yleisesti esitettyihin kysymyksiin treenistä ja ravinnosta. Hän saa tietää kuinka usein syödään, kuinka paljon treenataan, kuinka kovaa rääkätään itseään ja miten se lihas kasvaa. Kirjaan on mahtunut mukaan eri kohderyhmien treenejä (lapset, vanhukset ja siitä väliltä).

Hulmi tarjoaa perusteluja voimaharjoittelun ja hyvän toimintakyvyn sekä riittävän lihasmassan hyödyistä terveydelle. Perusravinnosta on esillä ne toimivimmat ratkaisut ja  mitä paljastavinta, kirjassa on esillä myös toimimattomat tai jopa haitalliset urheiluravinteet ja ravintolisät.

Sporttisen urheilullisen kropan taustalla olevat fysiologiset perusteet ja hienoudet esitellään ymmärrettävällä tavalla ja alan asiantuntijoitakin kiinnostavalla tavalla. Kirjassa on toki paljon moneen kertaan kuultua perustietoa, mutta aivan riittävästi myös erikoistietoa. Teoreettisemmat tiedot voi halutessaan jättää lukematta, mutta keskittyä esimerkiksi suosituksiin lihasten ja voiman kasvuun sekä rasvojen lähtöön.

Keskity tähän Hulmin nerouteen: Hyvä sporttinen kondis saavutetaan parhaiten toistamalla yksinkertaisia, mutta toimivia perusasioita laadukkaasti, riittävän usein ja riittävän kauan.

Toimiva fyysinen harjoittelu on tätä:

  • Hyvä perusravinto
  • Sopivasti lepoa ja tarvittaessa lihashuoltoa
  • Muut terveelliset elämäntavat
  • Taito- /tekniikkaharjoittelu
  • Treenin jälkeinen palautusjuoma/palautusravinto
  • Urheiluravinteet / ravintolisät
  • Erillinen mentaalinen harjoittelu + Tarvittava asenne

Siinä kaikki mitä tarvitset! Treenaaminen vaatii siis ennen kaikkea pitkäjänteisyyttä. Pikavoittojen tavoittelulla ei pitkälle pötkitä!

Olennaista voimaharjoittelussa on ylikuormitusperiaate, nousujohteisuus, ärsykkeenvaihtelu, säännöllisyys, perusteiden kautta spesifimpään, yksilöllisyyden huomioiminen. Miten nämä asiat opitaan hallitsemaan, selviää kirjasta. En tiedä muuta kirjaa, jossa juuri nämä olennaiset asiat selitetään näin hyvin. Hyvä! Nyt kestävyysjuoksijakin sen ymmärsi!

Turpaduunari suosittelee tätä kirjaa!

cropped-christer-sundqvist.jpegChrister Sundqvist
turpaduunari, ravintovalmentaja, biologi, filosofian tohtori

Monessa liemessä keitetty yllätyksellinen tietokirjailija ja suosittu bloggaaja. Tuttu turpaduunari, eli huumorin pilke silmäkulmassa esiintyvä terveysluennoitsija. Löydät lisää tietoa täältä: http://ravintokirja.fi/ 

 

0 thoughts on “Lihastohtori näyttää tien sporttiseen kuntoon”

Olisi kiva kuulla kommenttisi!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2018 Turpaduunari All Rights Reserved   

Theme Smartpress by Level9themes.