Sensuroimatonta terveys- ja kulttuurivalistusta. Mikäli olet tyytymätön sivustoon, kerro siitä minulle. Jos olet tyytyväinen, kerro siitä muille tiedonjanoisille. Yhteystiedot: Christer Sundqvist, biologi (FT), christer.sundqvist@ravintokirja.fi, 040-7529274, Helsinki

Turpaduunarin viikoittainen terveysohje

On taas uuden viikoittaisen terveysohjeen vuoro: AAMU KÄYNTIIN KUNNOLLA

TURPADUUNARIN TERVEYSOHJEET

Turpaduunarin terveysohjeet jatkuvat. Nyt on jaossa kaiken kaikkiaan 285. ja tämän vuoden 22. terveysohje. Tämä lähetetään terveyskirjeeni tilaajille (terveysohjeet ilmestyvät viikoittain).

*****************************

Turpaduunarin terveysohje numero 285
Jakelupäivä tiistaina 26.5.2020

AAMU KÄYNTIIN KUNNOLLA

Aamu aloittaa päivän. Jokaisen elämäsi päivän. Ei ole yhdentekevää mitä teet ensimmäiseksi. Aamusta alkaa hyvä päivä, jos niin haluamme. Ota talteen muutama vinkki.

Herää ajoissa. Mikään ei ole niin raivostuttavaa kuin se, että huomaa myöhästyvänsä aamupäivän tilaisuudesta, vain sen takia kun ei päässyt ajoissa sängystä ylös. Mieluummin vartti aikaisemmin silmät auki kuin puolitokkuraisena kiireen sekaan 15 min myöhemmin.

Juo lasi vettä. Lempeä herätys elimistöllesi on pieni määrä nestettä, mieluusti raikasta lähde- tai hanavettä. Jotkut hankkivat veden otsonointilaitteen saadakseen happirikkaasta vedestä ylimääräistä tarmoa päivään.

Oikea asenne. Olen havainnut, että päivä lähtee paremmin käyntiin, kun seuraavaan päivään valmistautuu jo etukäteen edellisenä iltana. Jokin aikaa vievä aamupuuha, voidaan ehkä tehdä osittain jo edellisenä iltana. Mieli rakennetaan siihen suuntaan edellisenä iltana, että aamu pääsee alkuun helpommin (ei pidä ”nousta sängystä väärällä jalalla”).

Aamupala. Useimmat asiantuntijat puolustavat laadukkaan aamupalan nauttimista – niin minäkin. Vain silloin jos ei kerta kaikkiaan aamulla mikään muu maistuu kuin se ”pakollinen” aamukahvi, niin maailma ei kaadu siihen, että laadukkaan aamupalan joko jättää kokonaan pois tai siirtää myöhemmäksi.

Tehokkuus huippuunsa aamupäivällä. Tiedän, että on aamu- ja iltaihmisiä. Väitän kuitenkin, että kaikkein vaativimmat työtehtävät kannattaa suorittaa aamupäivällä. Aikaisin tehdyksi saatu tehtävä (pienikin) motivoi sinua jatkamaan tehokkaasti päivää ja jos aamupäivän tehtävä ei tullut valmiiksi (hyvin yleistä) voi sitten rauhassa jatkaa sitä esimerkiksi lounaan jälkeen. Työ on saatu hyvälle alulle.

Aamun ensi hetki vain sinulle. Tämä voi olla tärkeä asia. Heräät sitten aamuun ilman herätyskelloa tai kellon piippaukseen, varaa itsellesi ensimmäiset sekunnit, minuutit. Jätä silmät vielä kiinni, osoita kiitollisuutta, että saat herätä uuteen aamuun. Mieti miltä tuntuu olla taas yhden aamun verran viisaampi, kiitollisempi, vanhempi.

Hyviä aamuja sinulle!

…………..

Voit varmistaa terveysohjeiden saannin omaan ja ystäväsi sähköpostiin 20 euron vuosimaksua vastaan.

Maksa 20 euroa tilille FI94 5723 3320 0772 65 (OKOYFIHH), Christerin Akatemia. Kirjoita viestikenttään sähköpostiosoitteesi (tai ystäväsi sähköpostiosoitteen mikäli tilaat terveysohjeen hänelle).

52 terveysohjetta vuonna 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ja 2020 – kerää koko sarja!

Kerro muillekin!

Rakkain terveisin,
Christer Sundqvist
biologi, FT
Lisätietoja: christer.sundqvist@ravintokirja.fi

Viimeisimmät artikkelit

Tässä esimerkkejä luentotarjonnastani

Käytä älliä ruokavalinnoissa: Tämä on suosituimpia luentoaiheitani. Alustan ja herätän keskustelua älykkäistä ruokavalinnoista, ruoan luonnollisuudesta, säilyvyydestä ja käytössä olevista ruoan lisäaineista sekä pohdin sitä, mikä on terveellistä arki- ja juhlaruokaa. Miten liikkujan pitää syödä? Onko ikääntyvän ihmisen otettava huomioon jotain erityistä ruokavalintojen suhteen? Keskustellaan yhdessä miten voisimme parantaa ruokaostostemme laatua. Sillä mitä valitset ruokakaupasta ostoskassiisi, on merkitystä. Sisältääkö kassisi juureksia vai eineksiä? Ruokavallankumous alkakoon nyt! Tämä luento muokkautuu helposti kaikenikäisille ja monille erilaisille yhteisöille. Kerro mikä on tavoitteesi luennon suhteen, niin saat tällä tavalla räätälöidyn luennon minulta.

Onni, terveys ja äly – elämäsi melodia: Terveystietoinen ja viisaan onnellinen elämä rakentuu yksinkertaisista osatekijöistä. Tule kuuntelemaan turpaduunarin melodioita! Filosofian tohtori ja suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on vauhdissa!

Terveystietoinen elämä: Terveellisestä elämäntavasta ei saa tehdä liian vaikeaa itselleen. Terveys säilyy vaikka välillä elää epäterveellisesti, mutta se mikä erottaa terveystietoisen muista ihmisistä, on se luontevuus ja rivakkuus mikä nähdään siinä paluussa terveellisten valintojen ääreen. Terveystietoinen oivaltaa, että niitä huonoja valintoja pitää välttää, ei sen takia että se olisi pakko, vaan sen takia, että hän pitää terveyttään erittäin suuressa arvossa.

Liikunta on lääke: Ihminen on luotu liikkumaan sopivasti ja monipuolisella tavalla. Liikunnalla voidaan ehkäistä sairauksia, hoitaa terveyttä ja kuntoutua monista pitkäaikaissairauksista. Luennolla mainitaan liikunnan teho tyypin 2 diabeteksessa, kohonneessa verenpaineessa, sydän- ja verisuonisairauksissa, lihavuuden hoidossa, astmassa, keuhkoahtaumataudissa, polven nivelrikossa, nivelreumassa, selkävaivoissa ja masennuksessa. Turpaduunari Sundqvist kehottaa tekemään liikunnasta pysyvä osa elintapamuutostasi.

Oivaltavaa urheilua: Filosofian tohtori, ravinto- ja urheiluvalmentaja sekä suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on useiden vuosien aikana kehittänyt kokonaisvaltaista urheiluvalmennusta. Hän kertoo käytännönläheisesti ja hauskasti miten hänen urheiluvalmennuksestaan on ollut hyötyä sekä huippu-urheilijoille että liikunnallista elämäntapaa noudattaville. Luennolla tarkastellaan näiden osa-alueiden merkitystä urheilumenestykselle: yksilöllisesti määritelty harjoitusohjelma, ravitsemukselliset näkökulmat, unen ja levon merkitys, urheilijan rentoutuminen, elämän kokonaisrasitus, urheilijan henkiset voimavarat.

Laadukas ravinto terveyden lähde: Turpaduunari kertoo laadukkaista ruokavalinnoista. Hänen neuvoillaan löydät keinoja etsiä älliä ruokakaupasta. Haluat ehkä laittaa laadukasta lounasta ja haluat löytää lisäaineetonta luomua? Luonnollisesti tämä on täysin mahdollista kuunneltuasi Christerin ohjeita!

Vireä vanhuus: Biologi Christer Sundqvist kertoo meille menestysreseptinsä miten säilyttää hyvä vire ja terveys iäkkäänä. Tarjolla on runsaasti tietoa terveystietoisesta elämästä. Huumoria, iloista rentoutta ja oivaltavaa ideointia kannattaa tulla kuulemaan!

Elämän kokonaisrasitus hallintaan: Huomioi päivittäiset haasteet, kehottaa biologi Sundqvist luennollaan. Kun epäviisaasti joudut rientämään paikasta toiseen tukka putkella, muista kompensoida tämä huomioimalla terveen elämän kaikki osatekijät täysimääräisinä: hyvä ravinto, kunnon lepo, hyvät ihmissuhteet, virkistävä liikunta.

Rentoutta ja hengähdyshetkiä kiireiselle ihmiselle: Biologi Christer Sundqvist vie meidät rentouden maailmaan tällä luennollaan. Opi arvostamaan arjen hengähdyshetkiä. Muista oleskella puhtaassa ilmassa. Vedä keuhkoihin puhdasta ilmaa ja nauti siitä miten puhdas ilma vienosti koskettelee paljasta ihoasi. Voiko elämässä olla mitään ihanampaa? Älä stressaa! Et voi ratkaista yhtäkään ongelmaa stressaamalla itsesi puolikuolleeksi. Pidä siis itsesi täysillä elossa rennolla elämänasenteella. Nauti tästä hetkestä. Tartu kiinni ohikiitävään hetkeen, sillä elämä koostuu pienistä ihmeistä, jotka näemme vasta kun huomaamme pysähtyä niiden äärelle, hetki hetkeltä.

Aivot ja ravinto: Biologi Christer Sundqvist kertoo siitä mikä on parasta mahdollista aivoruokaa. Hyvä ruoka – hyvä mieli. Keskustelemme siitä miten voimme pitää aivot kirkkaana täsmäruoalla. Luennolla esitellään uutta aivotutkimusta selkokielellä. Varautukaa yllätyksiin!

Ruokaa suurella sydämellä: Huolehdi sydämesi kunnosta syömällä oikein terveellistä ruokaa, kehottaa biologi Christer Sundqvist. Yleisö saa alusta lähtien osallistua vilkkaaseen keskusteluun verenpaineen hoidosta ravinnolla, tarvitaanko kolesterolilääkkeitä ja millaisella ruoalla sydän lyö parhaiten. Kuuntele uusimmat sydäntutkimukset selkokielellä esitettynä.

Miten vatsasi voi? Biologi Christer Sundqvist kertoo parhaimmat vinkit miten suoliston saa toimimaan mahdollisimman hyvin. Keskustelemme hyvistä bakteereista ja siitä miten tärkeässä roolissa on suoliston hyvä terveys. Varautukaa yllätyksiin! Uusia suolistotutkimuksia saatte kuulla selkokielellä.

Rasvaista tarinaa: Ravintorasvat ja niiden terveellisyys tai vaarallisuus ovat jo pitkään aikaansaaneet kiihkeitä keskusteluja ja jopa väittelyjä. Biologi Christer Sundqvistin tieteellisiin tutkimuksiin pohjaavan alustuksen pohjalta keskustellaan luonnollisten rasvalähteiden terveyshyödyistä. Korkean kolesterolin negatiiviset terveysvaikutukset ja sen hoitoon käytettävien lääkkeiden sivuvaikutukset, ovat myös kuuma puheenaihe.

Ravitsemuksen kiistanaiheet ja tulevaisuuden näkymät: Läpi vuosikymmenten on kiistelty optimaalisesta ravinnosta. Löytyykö totuus kaurapuurosta myös tulevaisuudessa? Biologi Christer Sundqvist kertoo alustuksessaan mm. nutrigenomiikasta, tieteenalasta joka tutkii ravinto- ja perintötekijöiden yhteisvaikutuksia. Alustuksen pohjalta keskustellaan ravitsemuksen kiistanaiheista ja ravitsemustieteen tulevaisuuden näkymistä.

Reuman virallinen, täydentävä ja vaihtoehtoinen hoito: Luennolla esitellään reuman Käypä hoito suositukset ja käydän niiden pohjalta rakentavaa ja samalla kriittistä keskustelua. Hyviksi koettuja täydentäviä hoitomuotoja tuodaan esille ja tarkastellaan voiko olla apua jostakin vaihtoehtoisesta hoidosta.

Kolme tapaa hoitaa diabetes: virallisesti, täydentävästi ja vaihtoehtoisesti: Suositussa diabetesluennossaan biologi Sundqvist tuo esille koko kirjon erilaisia tapoja hoitaa tämä vakava sairaus yksilöllisesti tyydyttävällä tavalla.

Lisäksi tunteja, päiviä, viikkoja, kuukausia, jopa vuoden kestäviä koulutuksia ravinnosta, levosta, liikunnasta ja terveydestä. Varsinaista terveystykitystä!

Lasten aivot verkossa – päättäjien narikassa!

Kirjoittaja: Erja Tamminen

”En voi ymmärtää, miten lasten terveys ja hyvinvointi on luovutettu Applen, Microsoftin, Samsungin ja muiden vastaavien suuryritysten käsiin. Näytöt vahingoittavat lasten terveyttä ja he maksavat siitä vielä hinnan.” (http://www.stralskyddsstiftelsen.se/2017/12/ett-brott-att-satta-skarmar-framfor-barn-anser-professor/)

Näin sanoi saksalaisprofessori Manfred Spitzer esitelmöidessään Ruotsin lääkäriliiton tilaisuudessa 27. marraskuuta aiheesta ”Lapsen aivot verkossa”. Yleisö palkitsi Spitzerin valtaisilla suosionosoituksilla. Manfred Spitzer on saksalainen lääkäri, psykiatriaan ja neurotieteisiin erikoistunut professori Ulmin yliopistosairaalasta.

Digitaalinen dementia

Spitzer tuli tunnetuksi 2015 ilmestyneestä kirjastaan ”Digitaalinen dementia”. Se on tila, jossa aivoja kuormitetaan yksipuolisesti ja liikaa ruudun äärellä. Tällöin vaille harjoitusta jäävät aivoalueet surkastuvat ja varhaisen dementian riski kasvaa. Myös lisääntynyt stressi, riippuvuus laitteista, tukirankaongelmat, heikentynyt empatiakyky, uniongelmat, diabetes, korkea verenpaine ja Alzheimerin tauti ovat Spitzerin mukaan osa ongelmaa.

”Älä anna lapsellesi älypuhelinta – hän kiittää sinua siitä vielä”, muistuttaa Spitzer vanhempia.

Spitzerin mukaan hallitukset tekevät päätöksiä pitkälti yksipuolisen tiedon varassa, teknologiasta sokaistuneina ja haittoja punnitsematta.

Samanaikaisesti, kun Spitzer valisti ruotsalaislääkäreitä, Suomen Lääkärilehti julkaisi mielenkiintoisen uutisen. Tuoreessa kiinalaistutkijoiden meta-analyysissä, joka käsitti seitsemän tutkimusta ja kaiken kaikkiaan 21 505 tutkittavaa vuosilta 2000-2015, nähtiin matkapuhelimen käyttäjillä esiintyvän päänsärkyä 38 prosenttia todennäköisemmin kuin niillä, jotka eivät käytä matkapuhelinta. Kännykän käyttämä mikroaaltosäteily arvioitiin oireiden syyksi.

Katso tästä Ruotsin TV4:n tekemä haastattelu: http://www.tv4.se/nyheterna/klipp/f%C3%B6r-mycket-mobiltittande-kan-bidra-till-demens-3946199

Nuoret teknologian suurkuluttajia

Suomessa nuorten teknologian kulutus on lähes maanista. Meillä käytetäänkin langattomia verkkoja ja mobiilidataa eniten maailmassa. Onkohan Suomessa myös ”digitaalista dementiaa eniten maailmassa”? Lasten ja nuorten peliriippuvuus on ongelma; josta on usein seurauksena syrjäytyminen. Myös älylaitteiden aivoihin vaikuttava mikroaaltosäteily voi syrjäyttää. Mistä todellisuudessa johtuvat lasten ja nuorten lisääntynyt psyykenlääkkeiden, jopa psykoosilääkkeiden käyttö, käytöshäiriöt, masennus, migreeni tai unettomuus? Meillä kehitetään mobiilisovelluksia tunnistamaan sairauksia, mutta kukaan ei tunnusta, että itse sovelluksen käyttö voi laukaista niitä?

Säteilyturvakeskuksessa lähes 20 vuotta biologisten vaikutusten asiantuntijana toiminut FT Dariusz Leszczynski esitelmöi Luonnonfilosofian seurassa 28.11.2017:

”Teknologia on otettu käyttöön laajamittaisesti, hyvin nopealla aikataululla ja sillä oletuksella, ettei mitään terveysvaikutuksia ole. Tutkimus, jossa pitäisi selvittää mahdollisia ihmisiin kohdistuvia vaikutuksia, on jäänyt täysin taka-alalle. Tiede ei tue väitettä, että nykyiset turvanormit suojelisivat kaikkia ikä- ja erityisryhmiä kuten erilaisista terveysongelmista kärsiviä. Juuri lapsia ja nuoria pitäisi suojella kaikin mahdollisin, varovaisuusperiaatetta tukevin toimenpitein. Kouluissa tulisi käyttää vain kiinteätä internet-yhteyttä. Kuluttajia olisi tarkemmin valistettava niin sanotusta tieteessä vallitsevasta epävarmuudesta, kehotettava rajoittamaan säteilylle altistumista aina kun se on mahdollista. Lisäksi on korostettava, ettei kännykkää, taikka avoimeen verkkoon kytkettyä läppäriä ja tablettia ole syytä pitää kehon lähellä niitä käytettäessä.”

”Tuhansia tutkimuksia”

Säteilyturvakeskus, Dariusz Leszczynskin entinen työnantaja, vakuuttaa, että nuoret voivat käyttää älylaitteita turvallisin mielin: ”Kännyköiden säteilyä on tutkittu tuhansin tutkimuksin eikä mitään merkittävää ei ole löydetty.” Kolme kuukautta sitten pyysin lähdeviitteitä ”tuhansiin tutkimuksiin”, mutta en ymmärrettävistä syistä ole sellaisia saanut. Kyseisiä tutkimuksia ei nimittäin ole olemassakaan – on vain urbaani legenda ”tuhansista tutkimuksista”.

FT Dariusz Leszczynski vahvistaa Erjan epäilykset oikeiksi. Dariusz on etsinyt käsiinsä kaikki alan tutkimustulokset. Lopputulos on tässä:

Löytyy 264 epidemiologista ja 1144 kokeellista tutkimusta (vapaaehtoiset , eläin- ja kudosviljelmät), jotka liittyvät kännyköiden säteilyyn (Lähde: EMF Portal, 2.12.2017)

erja_tamminenErja Tamminen

Erja Tamminen on Suomen tietokirjailijat ry:n jäsen. Hän on seurannut sähkömagneettisten kenttien terveys- ja ympäristövaikutuksia vuodesta 1997. 

http://www.sahkoailmassa.fi/

erja.tamminen@sahkoailmassa.fi
09-291 8696 tai tekstiviesti 044 0803 845

Pulskia porsaita

2 thoughts on “Lasten aivot verkossa – päättäjien narikassa!”

 1. Menee osittain hengelliselle puolelle, mutta tuli mieleen päättäjistä David Pawsonin luento, jossa hän kertoo, että Taivaan Iskällä on aina näppinsä pelissä myös päättäjien valinnassa (vaikka sekin lihan näkökulmasta tarkasteltuna harvoin siltä näyttää).

  Pawson mainitsee, että voimme saada sellaiset päättäjät, joita tarvitsemme….tai sellaiset, jotka ansaitsemme. Ehkä viimeksi mainittu pätee parhaiten ainakin tässä suomalaisessa yhteiskunnassa tällä hetkellä. Taitaa nimittäin mm. munientervaajilla mennä vähän liian lujaa tässä ajassamme:

  Joku juuri mainitsi, että hengellisen kentän mädännäisyydestä kaikki lähtee liikkeelle, ja se heijastuu lopulta kaikkiin muihinkin tahoihin yhteiskunnassa.

  Toisaalta Raamattu opettaa rukoilemaan esivallan puolesta:

  1 Tim 2:
  1 Minä kehoitan siis ennen kaikkea anomaan, rukoilemaan, pitämään esirukouksia ja kiittämään kaikkien ihmisten puolesta,
  2 kuningasten ja kaiken esivallan puolesta, että saisimme viettää rauhallista ja hiljaista elämää kaikessa jumalisuudessa ja kunniallisuudessa.
  3 Sillä se on hyvää ja otollista Jumalalle, meidän vapahtajallemme,
  4 joka tahtoo, että kaikki ihmiset pelastuisivat ja tulisivat tuntemaan totuuden.

  Nykyistä touhua, kun seuraa, niin saa ihan tosissaan pyytää rukouksessa sydämen tason viisautta ja herätystä myös päättäjillemmekin.

Olisi kiva kuulla kommenttisi!

© 2020 Turpaduunari All Rights Reserved   

Theme Smartpress by Level9themes.