Sensuroimatonta terveys- ja kulttuurivalistusta. Mikäli olet tyytymätön sivustoon, kerro siitä minulle. Jos olet tyytyväinen, kerro siitä muille tiedonjanoisille. Yhteystiedot: Christer Sundqvist, biologi (FT), christer.sundqvist@ravintokirja.fi, 040-7529274, Helsinki

Oikein hyvä koulutus joulukuussa

ILMOITTAUDU HETI!

Useiden vuosien valmistelutyön jälkeen voimme vihdoin tarjota jotakin aivan ainutlaatuista!

Pyydä lisätietoja (christer.sundqvist@ravintokirja.fi). Mukaan otetaan enintään 20 koulutettavaa.

SAIRAAN HYVÄ TERVEYSKOULUTUS – OPI UUSI HARRASTUS!

Kiinnostaako immuunipuolustuksen vahvistaminen PESHLA:n avulla? Pääkouluttajana on biologi FT Christer Sundqvist ja muut kouluttajat mm. kokemusasiantuntija Antti Oinas ja perinnehoitojen asiantuntijoita.

Kouluttajat antavat osallistujille jotain, mihin turvata vaikeassakin sairaudessa ja jotain konkreettista mitä osallistuja voi toteuttaa jatkossa kotona. Tällaista ei ole ollut tarjolla missään aikaisemmin. Sopii erityisesti sellaiselle, joka haluaa täydentää koululääketieteen tarjoamaa apua sairauteensa perinteisillä, täydentävillä ja vaihtoehtoisilla menetelmillä.

KOULUTUKSIA ELOKUUSSA, LOKAKUUSSA JA JOULUKUUSSA 2019

Tavoite: Opit kivan PESHLA-harrastuksen – terveystietoisen elämäntavan!
Keinot: Positiivisuus, emäksisyys, sokerittomuus, happi, liikunta, apuaineet ja -laitteet.
Ajankohdat: 30.8.-1.9.2019 (ja 25.-27.10.2019 sekä 13.-15.12.2019)

Pääteema elokuussa: Ketogeeninen ruokavalio ja positiivisuus sairauksien hoidossa

Paikka: Vanha Maamies, Jalkalantie 160, Suonenjoki
Maksu: 379,00 euroa (sisältyy ALV, majoitus, ruoka, luennot)
Ilmoittaudu lähettämällä sähköpostia christer.sundqvist@ravintokirja.fi. Saat sähköpostiin lisätietoja ja laskun. Koulutuksen järjestää Christerin Akatemia.

Koulutusviikonloppuja on vuonna 2019 toteutumassa 3 kpl. Koulutusjaksot ovat muuten lähes identtisiä sisällöltään, mutta valitaan joka jaksolle vaihtelevat pääteemat. Ajatuksena on, että osallistuja voisi halutessaan osallistua kaikille koulutusjaksoille ja olisi vaihtelevaa tietoa tarjolla.

25.-27.10.2019 pääteemana on apulaitteet ja -välineet sairauden hoidossa.
13.-15.12.2019 pääteemana on emäksisyys ja hapen rooli sairauksien hoidossa.

Tervetuloa koulutukseen!

Turpaduunarin viikoittainen terveysohje

On taas uuden viikoittaisen terveysohjeen vuoro: YKSINKERTAISTA TIETOA KEVYTTUOTTEISTA

TURPADUUNARIN TERVEYSOHJEET

Turpaduunarin terveysohjeet jatkuvat. Nyt on jaossa kaiken kaikkiaan 257. ja tämän vuoden 46. terveysohje. Tämä lähetetään terveyskirjeeni tilaajille (terveysohjeet ilmestyvät viikoittain).

*****************************

Turpaduunarin terveysohje numero 257
Jakelupäivä maanantaina 11.11.2019

YKSINKERTAISTA TIETOA KEVYTTUOTTEISTA

En käytä kevyttuotteita. En juuri koskaan. Syömäni juustot ovat täysrasvaisia, paras jogurtti on 10 prosenttia rasvaa sisältävä, virvoitusjuomat eivät koskaan ole kevyitä.

En tee niin kiusatakseni itseäni tai muita. Jätän kevyttuotteet pois elämästäni sen takia kun ne eivät toimi siihen mitä varten ne on suunniteltu. Samalla kun kevyttuotteiden kulutus on kasvanut, paino-ongelmat ovat lisääntyneet kaikkialla maailmassa. Miksi?

Olen sen tiedon varassa, että ihminen syö kevyttuotteita enemmän kuin tavallisia ruoka-aineita, jotta tulisi kylläiseksi. Usein kevyttuotteet opettavat vääränlaisen tavan syödä. Lupaus siitä, että ”voit syödä tätä vaikka kuinka paljon, se ei lihota”, ei puhuttele minua lainkaan.

Kevyttuotteista on poistettu rasvaa, mutta se ei tee niistä terveellisiä, sillä rasvan sijaan niissä voi olla jossain epämääräisessä muodossa esimerkiksi lisäaineita ja sokeria. Paljonkin. Ja sitä pidän huonompana ratkaisuna kuin sitä aitoa rasvaa.

Yksi syy kevyttuotteiden välttelyyn on se, että pyrin välttämään jalostettua (prosessoitua) ruokaa, ja kevyttuotteissa on aina jotain keinotekoista, poistettua, lisättyä tai korvattua.

Lopuksi vielä yksi olennainen syy kevyttuotteiden välttelyyni. Ne maistuvat huonommalta.

Saanko sinustakin kevyttuotteiden välttelijän?

………..

Voit varmistaa terveysohjeiden saannin omaan ja ystäväsi sähköpostiin 20 euron vuosimaksua vastaan.

Maksa 20 euroa tilille FI94 5723 3320 0772 65 (OKOYFIHH), Christerin Akatemia. Kirjoita viestikenttään sähköpostiosoitteesi (tai ystäväsi sähköpostiosoitteen mikäli tilaat terveysohjeen hänelle).

52 terveysohjetta vuonna 2015, 2016, 2017, 2018 ja 2019 – kerää koko sarja!

Kerro muillekin!

Rakkain terveisin,

Christer Sundqvist

biologi, FT

Lisätietoja: christer.sundqvist@ravintokirja.fi

Viimeisimmät artikkelit

Tässä esimerkkejä luentotarjonnastani

Käytä älliä ruokavalinnoissa: Tämä on suosituimpia luentoaiheitani. Alustan ja herätän keskustelua älykkäistä ruokavalinnoista, ruoan luonnollisuudesta, säilyvyydestä ja käytössä olevista ruoan lisäaineista sekä pohdin sitä, mikä on terveellistä arki- ja juhlaruokaa. Miten liikkujan pitää syödä? Onko ikääntyvän ihmisen otettava huomioon jotain erityistä ruokavalintojen suhteen? Keskustellaan yhdessä miten voisimme parantaa ruokaostostemme laatua. Sillä mitä valitset ruokakaupasta ostoskassiisi, on merkitystä. Sisältääkö kassisi juureksia vai eineksiä? Ruokavallankumous alkakoon nyt! Tämä luento muokkautuu helposti kaikenikäisille ja monille erilaisille yhteisöille. Kerro mikä on tavoitteesi luennon suhteen, niin saat tällä tavalla räätälöidyn luennon minulta.

Onni, terveys ja äly – elämäsi melodia: Terveystietoinen ja viisaan onnellinen elämä rakentuu yksinkertaisista osatekijöistä. Tule kuuntelemaan turpaduunarin melodioita! Filosofian tohtori ja suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on vauhdissa!

Terveystietoinen elämä: Terveellisestä elämäntavasta ei saa tehdä liian vaikeaa itselleen. Terveys säilyy vaikka välillä elää epäterveellisesti, mutta se mikä erottaa terveystietoisen muista ihmisistä, on se luontevuus ja rivakkuus mikä nähdään siinä paluussa terveellisten valintojen ääreen. Terveystietoinen oivaltaa, että niitä huonoja valintoja pitää välttää, ei sen takia että se olisi pakko, vaan sen takia, että hän pitää terveyttään erittäin suuressa arvossa.

Liikunta on lääke: Ihminen on luotu liikkumaan sopivasti ja monipuolisella tavalla. Liikunnalla voidaan ehkäistä sairauksia, hoitaa terveyttä ja kuntoutua monista pitkäaikaissairauksista. Luennolla mainitaan liikunnan teho tyypin 2 diabeteksessa, kohonneessa verenpaineessa, sydän- ja verisuonisairauksissa, lihavuuden hoidossa, astmassa, keuhkoahtaumataudissa, polven nivelrikossa, nivelreumassa, selkävaivoissa ja masennuksessa. Turpaduunari Sundqvist kehottaa tekemään liikunnasta pysyvä osa elintapamuutostasi.

Oivaltavaa urheilua: Filosofian tohtori, ravinto- ja urheiluvalmentaja sekä suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on useiden vuosien aikana kehittänyt kokonaisvaltaista urheiluvalmennusta. Hän kertoo käytännönläheisesti ja hauskasti miten hänen urheiluvalmennuksestaan on ollut hyötyä sekä huippu-urheilijoille että liikunnallista elämäntapaa noudattaville. Luennolla tarkastellaan näiden osa-alueiden merkitystä urheilumenestykselle: yksilöllisesti määritelty harjoitusohjelma, ravitsemukselliset näkökulmat, unen ja levon merkitys, urheilijan rentoutuminen, elämän kokonaisrasitus, urheilijan henkiset voimavarat.

Laadukas ravinto terveyden lähde: Turpaduunari kertoo laadukkaista ruokavalinnoista. Hänen neuvoillaan löydät keinoja etsiä älliä ruokakaupasta. Haluat ehkä laittaa laadukasta lounasta ja haluat löytää lisäaineetonta luomua? Luonnollisesti tämä on täysin mahdollista kuunneltuasi Christerin ohjeita!

Vireä vanhuus: Biologi Christer Sundqvist kertoo meille menestysreseptinsä miten säilyttää hyvä vire ja terveys iäkkäänä. Tarjolla on runsaasti tietoa terveystietoisesta elämästä. Huumoria, iloista rentoutta ja oivaltavaa ideointia kannattaa tulla kuulemaan!

Elämän kokonaisrasitus hallintaan: Huomioi päivittäiset haasteet, kehottaa biologi Sundqvist luennollaan. Kun epäviisaasti joudut rientämään paikasta toiseen tukka putkella, muista kompensoida tämä huomioimalla terveen elämän kaikki osatekijät täysimääräisinä: hyvä ravinto, kunnon lepo, hyvät ihmissuhteet, virkistävä liikunta.

Rentoutta ja hengähdyshetkiä kiireiselle ihmiselle: Biologi Christer Sundqvist vie meidät rentouden maailmaan tällä luennollaan. Opi arvostamaan arjen hengähdyshetkiä. Muista oleskella puhtaassa ilmassa. Vedä keuhkoihin puhdasta ilmaa ja nauti siitä miten puhdas ilma vienosti koskettelee paljasta ihoasi. Voiko elämässä olla mitään ihanampaa? Älä stressaa! Et voi ratkaista yhtäkään ongelmaa stressaamalla itsesi puolikuolleeksi. Pidä siis itsesi täysillä elossa rennolla elämänasenteella. Nauti tästä hetkestä. Tartu kiinni ohikiitävään hetkeen, sillä elämä koostuu pienistä ihmeistä, jotka näemme vasta kun huomaamme pysähtyä niiden äärelle, hetki hetkeltä.

Aivot ja ravinto: Biologi Christer Sundqvist kertoo siitä mikä on parasta mahdollista aivoruokaa. Hyvä ruoka – hyvä mieli. Keskustelemme siitä miten voimme pitää aivot kirkkaana täsmäruoalla. Luennolla esitellään uutta aivotutkimusta selkokielellä. Varautukaa yllätyksiin!

Ruokaa suurella sydämellä: Huolehdi sydämesi kunnosta syömällä oikein terveellistä ruokaa, kehottaa biologi Christer Sundqvist. Yleisö saa alusta lähtien osallistua vilkkaaseen keskusteluun verenpaineen hoidosta ravinnolla, tarvitaanko kolesterolilääkkeitä ja millaisella ruoalla sydän lyö parhaiten. Kuuntele uusimmat sydäntutkimukset selkokielellä esitettynä.

Miten vatsasi voi? Biologi Christer Sundqvist kertoo parhaimmat vinkit miten suoliston saa toimimaan mahdollisimman hyvin. Keskustelemme hyvistä bakteereista ja siitä miten tärkeässä roolissa on suoliston hyvä terveys. Varautukaa yllätyksiin! Uusia suolistotutkimuksia saatte kuulla selkokielellä.

Rasvaista tarinaa: Ravintorasvat ja niiden terveellisyys tai vaarallisuus ovat jo pitkään aikaansaaneet kiihkeitä keskusteluja ja jopa väittelyjä. Biologi Christer Sundqvistin tieteellisiin tutkimuksiin pohjaavan alustuksen pohjalta keskustellaan luonnollisten rasvalähteiden terveyshyödyistä. Korkean kolesterolin negatiiviset terveysvaikutukset ja sen hoitoon käytettävien lääkkeiden sivuvaikutukset, ovat myös kuuma puheenaihe.

Ravitsemuksen kiistanaiheet ja tulevaisuuden näkymät: Läpi vuosikymmenten on kiistelty optimaalisesta ravinnosta. Löytyykö totuus kaurapuurosta myös tulevaisuudessa? Biologi Christer Sundqvist kertoo alustuksessaan mm. nutrigenomiikasta, tieteenalasta joka tutkii ravinto- ja perintötekijöiden yhteisvaikutuksia. Alustuksen pohjalta keskustellaan ravitsemuksen kiistanaiheista ja ravitsemustieteen tulevaisuuden näkymistä.

Reuman virallinen, täydentävä ja vaihtoehtoinen hoito: Luennolla esitellään reuman Käypä hoito suositukset ja käydän niiden pohjalta rakentavaa ja samalla kriittistä keskustelua. Hyviksi koettuja täydentäviä hoitomuotoja tuodaan esille ja tarkastellaan voiko olla apua jostakin vaihtoehtoisesta hoidosta.

Kolme tapaa hoitaa diabetes: virallisesti, täydentävästi ja vaihtoehtoisesti: Suositussa diabetesluennossaan biologi Sundqvist tuo esille koko kirjon erilaisia tapoja hoitaa tämä vakava sairaus yksilöllisesti tyydyttävällä tavalla.

Lisäksi tunteja, päiviä, viikkoja, kuukausia, jopa vuoden kestäviä koulutuksia ravinnosta, levosta, liikunnasta ja terveydestä. Varsinaista terveystykitystä!

Keliakia ja gluteenittomien tuotteiden hinnat

Keliakialiitto huolissaan

Keliakialiitto on huolissaan siitä kun gluteeniton ruokavalio aiheuttaa keliaakikolle ylimääräisiä kustannuksia 62 euroa kuukaudessa. Äsken saamassani tiedotteessa kerrotaan hintaselvityksestä koskien gluteenittomia tuotteita. Ruokavalinnat on tehty Valtion ravitsemusneuvottelukunnan laatimien ravitsemussuositusten mukaisesti. Olisi ehkä voitu ottaa huomioon myös täysin viljaton ruokavalio vaihtoehtona.

Keliakialiiton tekemän hintaselvityksen mukaan gluteenittomat tuotteet ovat jopa yhdeksän kertaa kalliimpia kuin tavanomaiset tuotteet. ”Suurimmat hintaerot ovat gluteenittomissa jauhoissa ja pastavalmisteissa”, kertoo Keliakialiiton tuoteasiantuntija Marjo Jokinen.

Kysymyksiä ja vastauksia

Turpaduunarin mielestä keliaakikko voi myös pyrkiä täysin viljattomaan ruokavalioon. Mitä mieltä olet tästä? Sitä ei tässä selvityksessä otettu laisinkaan huomioon, eikä Keliakialiitto tätä asia kovinkaan näkyvästi (ollenkaan?) ole esille tuonut tiedotteissaan. Kyselin miten Keliakialiitto suhtautuu täysin viljattoman ruokavalion viestintäasioista vastaavalta Leila Alivuotilalta. Kun saan vastauksen, pistän sen tähän. Sain vastauksen Leilalta:

”Välitin viestisi ravitsemusasiantuntijallemme Sanna Arnalalle. Saat häneltä pätevämmän vastauksen.”

Jäämme odottamaan pätevää vastausta. Kohta työpäivä pulkassa. Sanna miettii edelleen vastausta. Nyt tuli vastaus:

”Gluteenittomassa ruokavaliossa on tärkeää korvata vehnää, ohraa tai ruista sisältävät viljavalmisteet gluteenittomilla. Soveltuvia vaihtoehtoja ovat mm. tattari, gluteeniton kaura, kvinoa ja hirssi. Jos viljavalmisteet jätetään kokonaan pois ruokavaliosta, niin mm. ravintokuidun ja tiettyjen vitamiinien saanti voi jäädä suositusta vähäisemmäksi. Ystävällisin terveisin, Sanna Arnala, Ravitsemusasiantuntija, Keliakialiitto”

Gluteenittomat tuotteet ovat kalliita

Keliakialiiton tekemään hintaselvitykseen kerättiin 151 gluteenittoman elintarvikkeen hinnat 65 paikkakunnalta ja 162 kaupasta. Hinnat koottiin eri puolilta Suomea helmikuussa 2017. Edellinen vastaava selvitys on vuodelta 2014. Selvityksen perusteella gluteenittomien tuotteiden keskimääräiset kilohinnat ovat hieman laskeneet.

Gluteenittomien tuotteiden kysyntä on kasvanut ja valikoima laajentunut. Kauppaketjut ovat lisänneet omiin tuotesarjoihinsa gluteenittomia tuotteita. On hienoa, että hinnat ovat nyt laskemaan päin, Jokinen toteaa.

Keliaakikko ei voi valita, syökö hän tavanomaisia vai gluteenittomia tuotteita. Hänen on hoidettava elinikäistä sairauttaan joka kerta ruokaillessaan. Keliakiaan ei ole lääkettä. Keliaakikko ei voi syödä muruakaan vehnän, ohran ja rukiin sisältämää valkuaisainetta, gluteenia.

Keliakialiitto laski tuoreiden hintatietojen ja Tilastokeskuksen kuluttajahintojen perusteella, paljonko keliaakikolle koituu ylimääräisiä kustannuksia gluteenittomasta ruokavaliohoidosta. Lähtökohtana käytettiin Valtion ravitsemusneuvottelukunnan ravitsemussuosituksia sekä niiden energiatarpeen viitearvoja ja viljan syöntisuosituksia. Turpaduunari huomauttaa, että valtion sapuskasuositukset eivät ole millään tavalla terveystietoista ihmistä sitovia ja kuluttaja voi tietenkin noudattaa täysin viljatonta ruokavaliota halutessaan hoitaa terveyttään. Tutkimusten mukaan sellaisesta ruokavaliosta voi todellakin olla terveydellistä hyötyä. Terveellisen ruokavalion voi koostaa ilman viljoja, se lienee päivänselvä asia. Valtion sapuskoja suosivat tutkijat eivät löydä riittävästi tutkittua tietoa viljattoman ruokavalion terveellisyydestä ja turvallisuudesta. Asiaa on selvitetty tässä turpaduunarin blogissa aiemmin: Julkinen kysymys Mikael Fogelholmille ja Ursula Schwabille ja Viljakysymykseen olisi ollut helppo vastata

Ruokavaliokorvaus poistui keliaakikolta vuoden 2015 lopussa

Keliakialiiton laskelmien perusteella keliaakikolle aiheutuu ylimääräisiä kustannuksia 62 euroa kuukaudessa eli 756 euroa vuodessa. Vuonna 2104 tehdyn laskelman mukaan ylimääräiset kustannukset olivat 68 euroa kuukaudessa. Aikuiset keliaakikot saivat vuoden 2015 loppuun saakka Kelalta ruokavaliokorvausta, jolloin ylimääräistä maksettavaa jäi noin 44 euroa kuukaudessa ja 533 euroa vuodessa.

”Gluteenittomien tuotteiden hinnat ja ylimääräiset kustannukset ovat edellisestä selvityksestä hieman laskeneet. Keliakiaa sairastavalle jää kuitenkin gluteenittomasta ruokavaliosta merkittävästi aikaisempaa enemmän maksettavaa ruokavaliokorvauksen poistumisen takia”, muistuttaa Keliakialiiton toiminnanjohtaja Leila Kekkonen.

Miten pärjää keliaakikko taloudellisesti?

Keliakialiitto on huolissaan siitä, miten pienituloiset, työttömät, opiskelijat ja eläkeläiset pystyvät huolehtimaan sairautensa hoidosta. ”Jos keliaakikko ei pysty huolehtimaan tarkasta gluteenittomasta ruokavaliostaan, lisäsairauksien riski kasvaa. Hyvällä hoidolla keliakiaa sairastava pysyy työ- ja toimintakykyisenä. Yhteiskunta tukee muita pitkäaikaissairaita. On väärin, että keliakiaa sairastavat on jätetty oman onnensa nojaan. Keliakiakorvaus tulee saada takaisin”, Kekkonen korostaa.

Turpaduunarin mielestä keliakiakorvauksen poistuminen oli ikävä asia, mutta mikään katastrofi se ei ole. Keliakiakorvaus on ehkä turhankin tomerasti nyt keskittynyt pönkittämään elintarvikeyritysten kehittämiä gluteenittomia tuotteita ja täysin viljaton vaihtoehto on jäänyt taka-alalle ja vain pienen terveystietoisuutta harrastavan porukan varaan.

Keliakia on yleinen sairaus

Suomessa on diagnosoituja keliaakikkoja yli 36 000. Valtaosa keliakiaa sairastavista on vielä löytymättä, sillä tutkimusten mukaan keliakiaa esiintyy maassamme kahdella prosentilla väestöstä eli yli 100 000 suomalaisella. Keliakian oireet ovat yksilöllisiä ja ne heijastuvat koko elimistöön. Keliakiaa on kaikenikäisillä ihmisillä.

cropped-christer-sundqvist.jpegChrister Sundqvist
turpaduunari, ravintovalmentaja, biologi, filosofian tohtori

Monessa liemessä keitetty yllätyksellinen tietokirjailija ja suosittu bloggaaja. Tuttu turpaduunari, eli huumorin pilke silmäkulmassa esiintyvä terveysluennoitsija. Löydät lisää tietoa täältä: http://ravintokirja.fi/ 

Olisi kiva kuulla kommenttisi!

© 2019 Turpaduunari All Rights Reserved   

Theme Smartpress by Level9themes.