Sensuroimatonta terveys- ja kulttuurivalistusta. Mikäli olet tyytymätön sivustoon, kerro siitä minulle. Jos olet tyytyväinen, kerro siitä muille tiedonjanoisille. Yhteystiedot: Christer Sundqvist, biologi (FT), christer.sundqvist@ravintokirja.fi, 040-7529274, Helsinki

Turpaduunarin viikoittainen terveysohje

On taas uuden viikoittaisen terveysohjeen vuoro: AAMU KÄYNTIIN KUNNOLLA

TURPADUUNARIN TERVEYSOHJEET

Turpaduunarin terveysohjeet jatkuvat. Nyt on jaossa kaiken kaikkiaan 285. ja tämän vuoden 22. terveysohje. Tämä lähetetään terveyskirjeeni tilaajille (terveysohjeet ilmestyvät viikoittain).

*****************************

Turpaduunarin terveysohje numero 285
Jakelupäivä tiistaina 26.5.2020

AAMU KÄYNTIIN KUNNOLLA

Aamu aloittaa päivän. Jokaisen elämäsi päivän. Ei ole yhdentekevää mitä teet ensimmäiseksi. Aamusta alkaa hyvä päivä, jos niin haluamme. Ota talteen muutama vinkki.

Herää ajoissa. Mikään ei ole niin raivostuttavaa kuin se, että huomaa myöhästyvänsä aamupäivän tilaisuudesta, vain sen takia kun ei päässyt ajoissa sängystä ylös. Mieluummin vartti aikaisemmin silmät auki kuin puolitokkuraisena kiireen sekaan 15 min myöhemmin.

Juo lasi vettä. Lempeä herätys elimistöllesi on pieni määrä nestettä, mieluusti raikasta lähde- tai hanavettä. Jotkut hankkivat veden otsonointilaitteen saadakseen happirikkaasta vedestä ylimääräistä tarmoa päivään.

Oikea asenne. Olen havainnut, että päivä lähtee paremmin käyntiin, kun seuraavaan päivään valmistautuu jo etukäteen edellisenä iltana. Jokin aikaa vievä aamupuuha, voidaan ehkä tehdä osittain jo edellisenä iltana. Mieli rakennetaan siihen suuntaan edellisenä iltana, että aamu pääsee alkuun helpommin (ei pidä ”nousta sängystä väärällä jalalla”).

Aamupala. Useimmat asiantuntijat puolustavat laadukkaan aamupalan nauttimista – niin minäkin. Vain silloin jos ei kerta kaikkiaan aamulla mikään muu maistuu kuin se ”pakollinen” aamukahvi, niin maailma ei kaadu siihen, että laadukkaan aamupalan joko jättää kokonaan pois tai siirtää myöhemmäksi.

Tehokkuus huippuunsa aamupäivällä. Tiedän, että on aamu- ja iltaihmisiä. Väitän kuitenkin, että kaikkein vaativimmat työtehtävät kannattaa suorittaa aamupäivällä. Aikaisin tehdyksi saatu tehtävä (pienikin) motivoi sinua jatkamaan tehokkaasti päivää ja jos aamupäivän tehtävä ei tullut valmiiksi (hyvin yleistä) voi sitten rauhassa jatkaa sitä esimerkiksi lounaan jälkeen. Työ on saatu hyvälle alulle.

Aamun ensi hetki vain sinulle. Tämä voi olla tärkeä asia. Heräät sitten aamuun ilman herätyskelloa tai kellon piippaukseen, varaa itsellesi ensimmäiset sekunnit, minuutit. Jätä silmät vielä kiinni, osoita kiitollisuutta, että saat herätä uuteen aamuun. Mieti miltä tuntuu olla taas yhden aamun verran viisaampi, kiitollisempi, vanhempi.

Hyviä aamuja sinulle!

…………..

Voit varmistaa terveysohjeiden saannin omaan ja ystäväsi sähköpostiin 20 euron vuosimaksua vastaan.

Maksa 20 euroa tilille FI94 5723 3320 0772 65 (OKOYFIHH), Christerin Akatemia. Kirjoita viestikenttään sähköpostiosoitteesi (tai ystäväsi sähköpostiosoitteen mikäli tilaat terveysohjeen hänelle).

52 terveysohjetta vuonna 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ja 2020 – kerää koko sarja!

Kerro muillekin!

Rakkain terveisin,
Christer Sundqvist
biologi, FT
Lisätietoja: christer.sundqvist@ravintokirja.fi

Viimeisimmät artikkelit

Tässä esimerkkejä luentotarjonnastani

Käytä älliä ruokavalinnoissa: Tämä on suosituimpia luentoaiheitani. Alustan ja herätän keskustelua älykkäistä ruokavalinnoista, ruoan luonnollisuudesta, säilyvyydestä ja käytössä olevista ruoan lisäaineista sekä pohdin sitä, mikä on terveellistä arki- ja juhlaruokaa. Miten liikkujan pitää syödä? Onko ikääntyvän ihmisen otettava huomioon jotain erityistä ruokavalintojen suhteen? Keskustellaan yhdessä miten voisimme parantaa ruokaostostemme laatua. Sillä mitä valitset ruokakaupasta ostoskassiisi, on merkitystä. Sisältääkö kassisi juureksia vai eineksiä? Ruokavallankumous alkakoon nyt! Tämä luento muokkautuu helposti kaikenikäisille ja monille erilaisille yhteisöille. Kerro mikä on tavoitteesi luennon suhteen, niin saat tällä tavalla räätälöidyn luennon minulta.

Onni, terveys ja äly – elämäsi melodia: Terveystietoinen ja viisaan onnellinen elämä rakentuu yksinkertaisista osatekijöistä. Tule kuuntelemaan turpaduunarin melodioita! Filosofian tohtori ja suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on vauhdissa!

Terveystietoinen elämä: Terveellisestä elämäntavasta ei saa tehdä liian vaikeaa itselleen. Terveys säilyy vaikka välillä elää epäterveellisesti, mutta se mikä erottaa terveystietoisen muista ihmisistä, on se luontevuus ja rivakkuus mikä nähdään siinä paluussa terveellisten valintojen ääreen. Terveystietoinen oivaltaa, että niitä huonoja valintoja pitää välttää, ei sen takia että se olisi pakko, vaan sen takia, että hän pitää terveyttään erittäin suuressa arvossa.

Liikunta on lääke: Ihminen on luotu liikkumaan sopivasti ja monipuolisella tavalla. Liikunnalla voidaan ehkäistä sairauksia, hoitaa terveyttä ja kuntoutua monista pitkäaikaissairauksista. Luennolla mainitaan liikunnan teho tyypin 2 diabeteksessa, kohonneessa verenpaineessa, sydän- ja verisuonisairauksissa, lihavuuden hoidossa, astmassa, keuhkoahtaumataudissa, polven nivelrikossa, nivelreumassa, selkävaivoissa ja masennuksessa. Turpaduunari Sundqvist kehottaa tekemään liikunnasta pysyvä osa elintapamuutostasi.

Oivaltavaa urheilua: Filosofian tohtori, ravinto- ja urheiluvalmentaja sekä suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on useiden vuosien aikana kehittänyt kokonaisvaltaista urheiluvalmennusta. Hän kertoo käytännönläheisesti ja hauskasti miten hänen urheiluvalmennuksestaan on ollut hyötyä sekä huippu-urheilijoille että liikunnallista elämäntapaa noudattaville. Luennolla tarkastellaan näiden osa-alueiden merkitystä urheilumenestykselle: yksilöllisesti määritelty harjoitusohjelma, ravitsemukselliset näkökulmat, unen ja levon merkitys, urheilijan rentoutuminen, elämän kokonaisrasitus, urheilijan henkiset voimavarat.

Laadukas ravinto terveyden lähde: Turpaduunari kertoo laadukkaista ruokavalinnoista. Hänen neuvoillaan löydät keinoja etsiä älliä ruokakaupasta. Haluat ehkä laittaa laadukasta lounasta ja haluat löytää lisäaineetonta luomua? Luonnollisesti tämä on täysin mahdollista kuunneltuasi Christerin ohjeita!

Vireä vanhuus: Biologi Christer Sundqvist kertoo meille menestysreseptinsä miten säilyttää hyvä vire ja terveys iäkkäänä. Tarjolla on runsaasti tietoa terveystietoisesta elämästä. Huumoria, iloista rentoutta ja oivaltavaa ideointia kannattaa tulla kuulemaan!

Elämän kokonaisrasitus hallintaan: Huomioi päivittäiset haasteet, kehottaa biologi Sundqvist luennollaan. Kun epäviisaasti joudut rientämään paikasta toiseen tukka putkella, muista kompensoida tämä huomioimalla terveen elämän kaikki osatekijät täysimääräisinä: hyvä ravinto, kunnon lepo, hyvät ihmissuhteet, virkistävä liikunta.

Rentoutta ja hengähdyshetkiä kiireiselle ihmiselle: Biologi Christer Sundqvist vie meidät rentouden maailmaan tällä luennollaan. Opi arvostamaan arjen hengähdyshetkiä. Muista oleskella puhtaassa ilmassa. Vedä keuhkoihin puhdasta ilmaa ja nauti siitä miten puhdas ilma vienosti koskettelee paljasta ihoasi. Voiko elämässä olla mitään ihanampaa? Älä stressaa! Et voi ratkaista yhtäkään ongelmaa stressaamalla itsesi puolikuolleeksi. Pidä siis itsesi täysillä elossa rennolla elämänasenteella. Nauti tästä hetkestä. Tartu kiinni ohikiitävään hetkeen, sillä elämä koostuu pienistä ihmeistä, jotka näemme vasta kun huomaamme pysähtyä niiden äärelle, hetki hetkeltä.

Aivot ja ravinto: Biologi Christer Sundqvist kertoo siitä mikä on parasta mahdollista aivoruokaa. Hyvä ruoka – hyvä mieli. Keskustelemme siitä miten voimme pitää aivot kirkkaana täsmäruoalla. Luennolla esitellään uutta aivotutkimusta selkokielellä. Varautukaa yllätyksiin!

Ruokaa suurella sydämellä: Huolehdi sydämesi kunnosta syömällä oikein terveellistä ruokaa, kehottaa biologi Christer Sundqvist. Yleisö saa alusta lähtien osallistua vilkkaaseen keskusteluun verenpaineen hoidosta ravinnolla, tarvitaanko kolesterolilääkkeitä ja millaisella ruoalla sydän lyö parhaiten. Kuuntele uusimmat sydäntutkimukset selkokielellä esitettynä.

Miten vatsasi voi? Biologi Christer Sundqvist kertoo parhaimmat vinkit miten suoliston saa toimimaan mahdollisimman hyvin. Keskustelemme hyvistä bakteereista ja siitä miten tärkeässä roolissa on suoliston hyvä terveys. Varautukaa yllätyksiin! Uusia suolistotutkimuksia saatte kuulla selkokielellä.

Rasvaista tarinaa: Ravintorasvat ja niiden terveellisyys tai vaarallisuus ovat jo pitkään aikaansaaneet kiihkeitä keskusteluja ja jopa väittelyjä. Biologi Christer Sundqvistin tieteellisiin tutkimuksiin pohjaavan alustuksen pohjalta keskustellaan luonnollisten rasvalähteiden terveyshyödyistä. Korkean kolesterolin negatiiviset terveysvaikutukset ja sen hoitoon käytettävien lääkkeiden sivuvaikutukset, ovat myös kuuma puheenaihe.

Ravitsemuksen kiistanaiheet ja tulevaisuuden näkymät: Läpi vuosikymmenten on kiistelty optimaalisesta ravinnosta. Löytyykö totuus kaurapuurosta myös tulevaisuudessa? Biologi Christer Sundqvist kertoo alustuksessaan mm. nutrigenomiikasta, tieteenalasta joka tutkii ravinto- ja perintötekijöiden yhteisvaikutuksia. Alustuksen pohjalta keskustellaan ravitsemuksen kiistanaiheista ja ravitsemustieteen tulevaisuuden näkymistä.

Reuman virallinen, täydentävä ja vaihtoehtoinen hoito: Luennolla esitellään reuman Käypä hoito suositukset ja käydän niiden pohjalta rakentavaa ja samalla kriittistä keskustelua. Hyviksi koettuja täydentäviä hoitomuotoja tuodaan esille ja tarkastellaan voiko olla apua jostakin vaihtoehtoisesta hoidosta.

Kolme tapaa hoitaa diabetes: virallisesti, täydentävästi ja vaihtoehtoisesti: Suositussa diabetesluennossaan biologi Sundqvist tuo esille koko kirjon erilaisia tapoja hoitaa tämä vakava sairaus yksilöllisesti tyydyttävällä tavalla.

Lisäksi tunteja, päiviä, viikkoja, kuukausia, jopa vuoden kestäviä koulutuksia ravinnosta, levosta, liikunnasta ja terveydestä. Varsinaista terveystykitystä!

Kaikkien terveystietäjien 1. maailmanlaajuinen konferenssi

Erittäin vähäistä, sanoisinpa olematonta, mediahuomiota keräsi viime viikolla Vammalassa järjestetty ”Kaikkien tietäjien 1. maailmanlaajuinen konferenssi”. Harvalukuinen toimittajajoukko, sanoisinpa säälittävän yksinäinen turpaduunari, seurasi konferenssia muistilehtiöön kirjaten päivien tieteellistä antia. Uskollisille lukijoilleen hän tarjoaa nyt riemukkaan raportin terveystiedon edistyksestä ja tulevaisuuden näkymistä.

Arkkivelho Deborah Shopran toivotettua laajan asiantuntijajoukon tervetulleeksi konferenssiin, saimme kuunnella asiantuntijuusasiantuntijoiden tutkija Iiro Intomielen käsittämätöntä mongerrusta. Eräät paikallaolijat epäilivät löytäneensä jotakin tolkkua esityksestä, mutta kymmeniin tuhansiin korviin kantautui järkähtämättömän aito viesti: ”Kaikki terveystieto löytyy PubMedistä”.

Avokadoa maiskutellen biotietäjä Divad Welfo kertoi odotettavissa olevista täydentävän tiedon tietomyrskyistä. Laajan matalapaineen hieman hellittäessä otettaan, korkeapaineessa työskentelevät diplomitietäjät, olivat vihdoin valmiita etsimään tietoa muualtakin kuin PubMedistä. Tietoa tästä lähdettin hetkeksi huuhtomaan alas PubDubliniin Vammalan Seurahuoneelle.

Coach Keith Legweak demonstroi aamupäiväsession lopuksi miten sertifioitu systeeminen coaching valmennusohjelma voisi luoda edellytykset maailmanlaajuiselle tehokkaalle terveystietotyöskentelylle. Tämä biodynaaminen, kokonaisvaltainen ja vaikuttava coach-ohjelma perustuu kansainvälisen, International Coach Federation Datan (ICFD) perusmenetelmiin. Ohjelman hyväksyttyä suorittamista voitaisiin käyttää coach-sertifioinnin hakemiseen (ACC tai PCC tai CCCP). Ensimmäisen tason sertifiointia (ACC = Associate Certified Coach) varten tarvittiin 1000 tuntia todennettua käytännön coachaus-harjoittelua Ylä-Mongolian kansanopistolla. Monivalintatentin (Coach Knowledge Assesment) hyväksytty suorittaminen mentorcoaching-ohjelman (10000 h) avulla mahdollistaisi PCC sertifioinnin. Sertifiointitaso CCCP:stä olisi tarjolla lisätietoa myöhemmin. Systeemisestä terveystietoajattelusta kehittyisi kumpuavan tukeva kivijalka terveystieteilijöiden coach-identiteetin rakentamiseen. Ylä-Mongolian tasangoilla maailman eri tietäjät saisivat kokemuksen systeemisen toiminnan voimasta ja vaikuttavuudesta sekä sen tuottamista mahdollisuuksista pysytellä poissa pahantehosta edes muutaman vuoden verran.

Dynaamista kehittämisotetta opittiin hyödyntämään myös elämäntaidonvalmentaja Cajsa Jookkalan esitellessä terveyttä uhkuvia suolistonäytteitään. Elämäntapavalmentaja Lenita Bermudankolmion esitellessä GMO-vapaita tennissukkiaan elämäntieteiden maisteri (ETM) Velho Ahola kertoi kokemuksiaan enkeliasiantuntijoista. Maailmanlaajuista enkelikoulutusohjelmaa Ahola piti aikamoisen korkealentoisena. Epäviralliset asiantuntijat eivät onnistuneet peittämään innostustaan.

Ennen lounastaukoa konferenssiväki hiljentyi seuraamaan geishakuulijan esitystä. Erityisravinto-ohjaaja Dr. MeraCola johdatteli konferenssiväen kenttäkeittiön suuntaan. Ruokaguru Andy Heikkilä oli taikonut esille viisi leipää ja kaksi kalaa jokaiselle konferenssivieraalle.

Lounaan jälkeen ihmistuntija, itsetuntemusohjaaja ja inspiroija Jari Varassuo, kertoi tarinoita kadotuksen ja kirkkauden välähdyksistään sekä kurkotti kaaoksesta kohti hidasta viisastumista. Nopeasti kehonkuulijat, kehotietäjät ja kehotunneterapia-asiantuntijat lähtivät tämän jälkeen omaan minisymposiumiinsa.

Muut jäivät seuraamaan koulutettujen kokemusasiantuntijoiden tanssiesitystä. Kokemusta pidettiin hyödyllisenä. Liikunnan erityisasiantuntija Lasso Viereen liikuttavaa puhetta kuunneltiin hartaudella. Kaaduttuaan rähmälleen peräti kolmasti (yleisön pyynnöstä!) olikin jo aika päästää lavalle Lionel Messias. Lionelin tehtävänä oli paljastaa kuka oli valittu vuosisadan merkittävimmäksi terveystieteilijäksi. Riemulle ei ollut rajaa kun valituksi tuli perheenäiti Marketta Onerva Karjalainen Lieksan Mönninkadulta. Äiti on aina oikeassa!

Shamaaniskeptikko, sotilasmestari Yrjänä Ykkönen herätti konferenssiväen kolmella tykinlaukauksella. Päivällisen oli pirtelöinyt kasaan superfoodguru Olli Itella.

Terveystieteilijäkandidaatti Verymuch Health ehdotti kolminkertaista eläköönhuutoa terveystietämyksen ylijumalalle Pukka Peskalle. Olihan hän lähtenyt tukemaan gynekologi Vaginan hyvää aloitetta: Häkämittarit on saatava neuvoloihin, tukemaan raskaana olevien tupakoinnin lopettamista. THL:n asiantuntijoiden suosionosoituksista ei ollut tulla loppua.

Tietokirjailija Herja Koivunen kehotti jokaista pistämään käännykän lentotilaan, sillä nyt seuraisi erityisen lennokasta tarinaa. Puolueettoman ja rehellisen tiedon jakajat Itä-Suomen aliopistosta rypsiöljyprofessori Urusla Schwagin johdolla kertoivat uudistetusta ravintoasiantuntijakoulutuksesta. Kaikille ravinnosta kiinnostuneille jäi harvinaisen epäselväksi oliko mitään mieltä tarjota maailman kansoille ravitsemussuosituksia. Ei niitä kuitenkaan tiedähäntä mahdollisesti noudatettaisi. Ratkaisuna Schwagin työryhmässä oli esillä ehdotus suositeltavaksi ravitsemukseksi, jota olisi mahdollisimman vaikea noudattaa. Tätä varten tarvittiin kiireisesti uusia ravintoasiantuntijoita.

Enemmittä höpinöittä turpaduunari lopettaa raportoinnin nyt tähän. Ei ole helppoa tietää mikä on terveellistä. Tosikoille ja veitikoille tiedoksi, että tässä oli kyse pelkästä parodiasta, ehkä terveyssatiiria oli vaihteeksi jaossa. Jos joku yhtymäkohta todellisuuteen paljastuisikin, niin se on sitten pelkkää sattumaa, jookos?

cropped-christer-sundqvist.jpegChrister Sundqvist
turpaduunari, ravintovalmentaja, biologi, filosofian tohtori

Monessa liemessä keitetty yllätyksellinen tietokirjailija ja suosittu bloggaaja. Tuttu turpaduunari, eli huumorin pilke silmäkulmassa esiintyvä terveysluennoitsija. Löydät lisää tietoa täältä: http://ravintokirja.fi/ 

 

 

 

 

Olisi kiva kuulla kommenttisi!

© 2020 Turpaduunari All Rights Reserved   

Theme Smartpress by Level9themes.