Sensuroimatonta terveys- ja kulttuurivalistusta. Mikäli olet tyytymätön sivustoon, kerro siitä minulle. Jos olet tyytyväinen, kerro siitä muille tiedonjanoisille. Yhteystiedot: Christer Sundqvist, biologi (FT), christer.sundqvist@ravintokirja.fi, 040-7529274, Helsinki

Turpaduunarin viikoittainen terveysohje

On taas uuden viikoittaisen terveysohjeen vuoro: AAMU KÄYNTIIN KUNNOLLA

TURPADUUNARIN TERVEYSOHJEET

Turpaduunarin terveysohjeet jatkuvat. Nyt on jaossa kaiken kaikkiaan 285. ja tämän vuoden 22. terveysohje. Tämä lähetetään terveyskirjeeni tilaajille (terveysohjeet ilmestyvät viikoittain).

*****************************

Turpaduunarin terveysohje numero 285
Jakelupäivä tiistaina 26.5.2020

AAMU KÄYNTIIN KUNNOLLA

Aamu aloittaa päivän. Jokaisen elämäsi päivän. Ei ole yhdentekevää mitä teet ensimmäiseksi. Aamusta alkaa hyvä päivä, jos niin haluamme. Ota talteen muutama vinkki.

Herää ajoissa. Mikään ei ole niin raivostuttavaa kuin se, että huomaa myöhästyvänsä aamupäivän tilaisuudesta, vain sen takia kun ei päässyt ajoissa sängystä ylös. Mieluummin vartti aikaisemmin silmät auki kuin puolitokkuraisena kiireen sekaan 15 min myöhemmin.

Juo lasi vettä. Lempeä herätys elimistöllesi on pieni määrä nestettä, mieluusti raikasta lähde- tai hanavettä. Jotkut hankkivat veden otsonointilaitteen saadakseen happirikkaasta vedestä ylimääräistä tarmoa päivään.

Oikea asenne. Olen havainnut, että päivä lähtee paremmin käyntiin, kun seuraavaan päivään valmistautuu jo etukäteen edellisenä iltana. Jokin aikaa vievä aamupuuha, voidaan ehkä tehdä osittain jo edellisenä iltana. Mieli rakennetaan siihen suuntaan edellisenä iltana, että aamu pääsee alkuun helpommin (ei pidä ”nousta sängystä väärällä jalalla”).

Aamupala. Useimmat asiantuntijat puolustavat laadukkaan aamupalan nauttimista – niin minäkin. Vain silloin jos ei kerta kaikkiaan aamulla mikään muu maistuu kuin se ”pakollinen” aamukahvi, niin maailma ei kaadu siihen, että laadukkaan aamupalan joko jättää kokonaan pois tai siirtää myöhemmäksi.

Tehokkuus huippuunsa aamupäivällä. Tiedän, että on aamu- ja iltaihmisiä. Väitän kuitenkin, että kaikkein vaativimmat työtehtävät kannattaa suorittaa aamupäivällä. Aikaisin tehdyksi saatu tehtävä (pienikin) motivoi sinua jatkamaan tehokkaasti päivää ja jos aamupäivän tehtävä ei tullut valmiiksi (hyvin yleistä) voi sitten rauhassa jatkaa sitä esimerkiksi lounaan jälkeen. Työ on saatu hyvälle alulle.

Aamun ensi hetki vain sinulle. Tämä voi olla tärkeä asia. Heräät sitten aamuun ilman herätyskelloa tai kellon piippaukseen, varaa itsellesi ensimmäiset sekunnit, minuutit. Jätä silmät vielä kiinni, osoita kiitollisuutta, että saat herätä uuteen aamuun. Mieti miltä tuntuu olla taas yhden aamun verran viisaampi, kiitollisempi, vanhempi.

Hyviä aamuja sinulle!

…………..

Voit varmistaa terveysohjeiden saannin omaan ja ystäväsi sähköpostiin 20 euron vuosimaksua vastaan.

Maksa 20 euroa tilille FI94 5723 3320 0772 65 (OKOYFIHH), Christerin Akatemia. Kirjoita viestikenttään sähköpostiosoitteesi (tai ystäväsi sähköpostiosoitteen mikäli tilaat terveysohjeen hänelle).

52 terveysohjetta vuonna 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ja 2020 – kerää koko sarja!

Kerro muillekin!

Rakkain terveisin,
Christer Sundqvist
biologi, FT
Lisätietoja: christer.sundqvist@ravintokirja.fi

Viimeisimmät artikkelit

Tässä esimerkkejä luentotarjonnastani

Käytä älliä ruokavalinnoissa: Tämä on suosituimpia luentoaiheitani. Alustan ja herätän keskustelua älykkäistä ruokavalinnoista, ruoan luonnollisuudesta, säilyvyydestä ja käytössä olevista ruoan lisäaineista sekä pohdin sitä, mikä on terveellistä arki- ja juhlaruokaa. Miten liikkujan pitää syödä? Onko ikääntyvän ihmisen otettava huomioon jotain erityistä ruokavalintojen suhteen? Keskustellaan yhdessä miten voisimme parantaa ruokaostostemme laatua. Sillä mitä valitset ruokakaupasta ostoskassiisi, on merkitystä. Sisältääkö kassisi juureksia vai eineksiä? Ruokavallankumous alkakoon nyt! Tämä luento muokkautuu helposti kaikenikäisille ja monille erilaisille yhteisöille. Kerro mikä on tavoitteesi luennon suhteen, niin saat tällä tavalla räätälöidyn luennon minulta.

Onni, terveys ja äly – elämäsi melodia: Terveystietoinen ja viisaan onnellinen elämä rakentuu yksinkertaisista osatekijöistä. Tule kuuntelemaan turpaduunarin melodioita! Filosofian tohtori ja suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on vauhdissa!

Terveystietoinen elämä: Terveellisestä elämäntavasta ei saa tehdä liian vaikeaa itselleen. Terveys säilyy vaikka välillä elää epäterveellisesti, mutta se mikä erottaa terveystietoisen muista ihmisistä, on se luontevuus ja rivakkuus mikä nähdään siinä paluussa terveellisten valintojen ääreen. Terveystietoinen oivaltaa, että niitä huonoja valintoja pitää välttää, ei sen takia että se olisi pakko, vaan sen takia, että hän pitää terveyttään erittäin suuressa arvossa.

Liikunta on lääke: Ihminen on luotu liikkumaan sopivasti ja monipuolisella tavalla. Liikunnalla voidaan ehkäistä sairauksia, hoitaa terveyttä ja kuntoutua monista pitkäaikaissairauksista. Luennolla mainitaan liikunnan teho tyypin 2 diabeteksessa, kohonneessa verenpaineessa, sydän- ja verisuonisairauksissa, lihavuuden hoidossa, astmassa, keuhkoahtaumataudissa, polven nivelrikossa, nivelreumassa, selkävaivoissa ja masennuksessa. Turpaduunari Sundqvist kehottaa tekemään liikunnasta pysyvä osa elintapamuutostasi.

Oivaltavaa urheilua: Filosofian tohtori, ravinto- ja urheiluvalmentaja sekä suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on useiden vuosien aikana kehittänyt kokonaisvaltaista urheiluvalmennusta. Hän kertoo käytännönläheisesti ja hauskasti miten hänen urheiluvalmennuksestaan on ollut hyötyä sekä huippu-urheilijoille että liikunnallista elämäntapaa noudattaville. Luennolla tarkastellaan näiden osa-alueiden merkitystä urheilumenestykselle: yksilöllisesti määritelty harjoitusohjelma, ravitsemukselliset näkökulmat, unen ja levon merkitys, urheilijan rentoutuminen, elämän kokonaisrasitus, urheilijan henkiset voimavarat.

Laadukas ravinto terveyden lähde: Turpaduunari kertoo laadukkaista ruokavalinnoista. Hänen neuvoillaan löydät keinoja etsiä älliä ruokakaupasta. Haluat ehkä laittaa laadukasta lounasta ja haluat löytää lisäaineetonta luomua? Luonnollisesti tämä on täysin mahdollista kuunneltuasi Christerin ohjeita!

Vireä vanhuus: Biologi Christer Sundqvist kertoo meille menestysreseptinsä miten säilyttää hyvä vire ja terveys iäkkäänä. Tarjolla on runsaasti tietoa terveystietoisesta elämästä. Huumoria, iloista rentoutta ja oivaltavaa ideointia kannattaa tulla kuulemaan!

Elämän kokonaisrasitus hallintaan: Huomioi päivittäiset haasteet, kehottaa biologi Sundqvist luennollaan. Kun epäviisaasti joudut rientämään paikasta toiseen tukka putkella, muista kompensoida tämä huomioimalla terveen elämän kaikki osatekijät täysimääräisinä: hyvä ravinto, kunnon lepo, hyvät ihmissuhteet, virkistävä liikunta.

Rentoutta ja hengähdyshetkiä kiireiselle ihmiselle: Biologi Christer Sundqvist vie meidät rentouden maailmaan tällä luennollaan. Opi arvostamaan arjen hengähdyshetkiä. Muista oleskella puhtaassa ilmassa. Vedä keuhkoihin puhdasta ilmaa ja nauti siitä miten puhdas ilma vienosti koskettelee paljasta ihoasi. Voiko elämässä olla mitään ihanampaa? Älä stressaa! Et voi ratkaista yhtäkään ongelmaa stressaamalla itsesi puolikuolleeksi. Pidä siis itsesi täysillä elossa rennolla elämänasenteella. Nauti tästä hetkestä. Tartu kiinni ohikiitävään hetkeen, sillä elämä koostuu pienistä ihmeistä, jotka näemme vasta kun huomaamme pysähtyä niiden äärelle, hetki hetkeltä.

Aivot ja ravinto: Biologi Christer Sundqvist kertoo siitä mikä on parasta mahdollista aivoruokaa. Hyvä ruoka – hyvä mieli. Keskustelemme siitä miten voimme pitää aivot kirkkaana täsmäruoalla. Luennolla esitellään uutta aivotutkimusta selkokielellä. Varautukaa yllätyksiin!

Ruokaa suurella sydämellä: Huolehdi sydämesi kunnosta syömällä oikein terveellistä ruokaa, kehottaa biologi Christer Sundqvist. Yleisö saa alusta lähtien osallistua vilkkaaseen keskusteluun verenpaineen hoidosta ravinnolla, tarvitaanko kolesterolilääkkeitä ja millaisella ruoalla sydän lyö parhaiten. Kuuntele uusimmat sydäntutkimukset selkokielellä esitettynä.

Miten vatsasi voi? Biologi Christer Sundqvist kertoo parhaimmat vinkit miten suoliston saa toimimaan mahdollisimman hyvin. Keskustelemme hyvistä bakteereista ja siitä miten tärkeässä roolissa on suoliston hyvä terveys. Varautukaa yllätyksiin! Uusia suolistotutkimuksia saatte kuulla selkokielellä.

Rasvaista tarinaa: Ravintorasvat ja niiden terveellisyys tai vaarallisuus ovat jo pitkään aikaansaaneet kiihkeitä keskusteluja ja jopa väittelyjä. Biologi Christer Sundqvistin tieteellisiin tutkimuksiin pohjaavan alustuksen pohjalta keskustellaan luonnollisten rasvalähteiden terveyshyödyistä. Korkean kolesterolin negatiiviset terveysvaikutukset ja sen hoitoon käytettävien lääkkeiden sivuvaikutukset, ovat myös kuuma puheenaihe.

Ravitsemuksen kiistanaiheet ja tulevaisuuden näkymät: Läpi vuosikymmenten on kiistelty optimaalisesta ravinnosta. Löytyykö totuus kaurapuurosta myös tulevaisuudessa? Biologi Christer Sundqvist kertoo alustuksessaan mm. nutrigenomiikasta, tieteenalasta joka tutkii ravinto- ja perintötekijöiden yhteisvaikutuksia. Alustuksen pohjalta keskustellaan ravitsemuksen kiistanaiheista ja ravitsemustieteen tulevaisuuden näkymistä.

Reuman virallinen, täydentävä ja vaihtoehtoinen hoito: Luennolla esitellään reuman Käypä hoito suositukset ja käydän niiden pohjalta rakentavaa ja samalla kriittistä keskustelua. Hyviksi koettuja täydentäviä hoitomuotoja tuodaan esille ja tarkastellaan voiko olla apua jostakin vaihtoehtoisesta hoidosta.

Kolme tapaa hoitaa diabetes: virallisesti, täydentävästi ja vaihtoehtoisesti: Suositussa diabetesluennossaan biologi Sundqvist tuo esille koko kirjon erilaisia tapoja hoitaa tämä vakava sairaus yksilöllisesti tyydyttävällä tavalla.

Lisäksi tunteja, päiviä, viikkoja, kuukausia, jopa vuoden kestäviä koulutuksia ravinnosta, levosta, liikunnasta ja terveydestä. Varsinaista terveystykitystä!

Itsehoidon jarrutus järjetöntä

Kirjoittaja: Christer Sundqvist

”Se se vaan on sillä lailla että tässäki maassa on sitä on paljon mälsää…”, lauloi aikoinaan ”rotestilaulaja” Simo Salminen.

Simo Nikula

Toinen Simo, Nikula sukunimeltään, on huolissaan siitä kun kansalaisten itsehoito ja sairauksien ennaltaehkäisy tehdään liian vaikeaksi, lähes mahdottomaksi. Annetaan Simo ”Niku” Nikulalle puheenvuoro:

”Tässä maassa näkee liian paljon uutisia, jotka ovat omiaan heikentämään kansanterveyttä.

”On ministeriön yhteinen mielipide, mutta myös minun henkilökohtainen mielipiteeni, että itsehoitolääkkeet pysyvät apteekissa”, sanoi entinen sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikko Apteekkari-lehdessä. (HS 17.9.11). Käsittämätöntä!

Kuitenkin Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen (Etla) mukaan, reseptittömien lääkkeiden kauppamyynti alentaisi hintoja, lisäisi kilpailua, vähentäisi kuluttajien lääkemenoja ja parantaisi lääkkeiden saatavuutta, ja mikä tärkeintä; kansanterveyttä. Tänään meillä on jopa ns. ”pakkolääkintää”, kun täysin oireettomille (tuleville diabeetikoille) suositellaan statiineja, vaikka tutkijat eivät ole löytäneet yhtään tutkimusta, jotka todistaisivat ne vaarattomiksi.”

Simo osuu tässä asian ytimeen. Esimerkiksi kilpirauhaspotilaille on ollut lähes mahdotonta saada Suomessa asiallista hoitoa Valviran vainon takia (lääkäreiltä on otettu pois oikeudet hoitaa kilpirauhaspotilaita kokonaisvaltaisesti). Turpaduunarille lähetettiin eilen vetoomus, että kilpirauhaspotilaat otettaisiin vakavasti. Heiltä evätään nykyään asianmukainen hoito ja nöyryytetään ottamaan vastaan virallisen puolen hoitoa, joka ei heitä auta, mutta tyydyttää maamme endokrinologien yksipuolisia käsityksiä.

Hävetkää endokrinologit ja Valvira!

Kansanterveyttä ei hoideta niin, että luokitellaan hankaliksi sellaisia potilaita, jotka vaativat itselleen laadukasta hoitoa. Suuri kansallinen häpeäpilkku on se, että kilpirauhaspotilaiden hoito on mennyt ”maanalaiseksi” toiminnaksi. Koska lääkärit eivät enää uskalla lääkärinoikeuksiensa menettämisen pelossa kirjoittaa toimivia lääkkeitä ja laatia aidosti toimivia itsehoidon ratkaisuja (ravintolisiä!), potilaat on pakotettu hankkimaan toimivat lääkkeet joko harmailta markkinoilta tai salakuljettamaan ne ulkomailta. Käsittämätöntä toimintaa! Hävetkää endokrinologit! Hävetkää Valvira!

Simo jatkaa:

”Televisio on vahva vaikuttaja. On käsittämätöntä, että Yle päästää Aamun ohjelmaansa professorin muokkaamaan käsityksiä ruoan lisäaineista. Hänen mielestään on aika kumota suomalaisten usko siihen, että lisäaineettomat ruoat olisivat parempia, kuin lisäaineelliset. ”Asia on päinvastoin, lisäaineelliset ovat jopa parempia! Elämme turvallisessa maassa”, proffa vakuutti.
Toinen TV-ohjelma kertoo miten allergiset pystyvät käyttämään käsittelemätöntä maitoa, mutta silti Eviran viranomainen sanoo valitsevansa aina ehdottomasti ns. teollisuusmaidon! Jokainenhan meistä tietää pastöroinnin ja homogenoinnin vaikutukset. Lisäaineet ja niiden yhteisvaikutus on yhtä tuntematon kuin avaruus. (Ihan vihjeeksi; katselkaapa kaupassa kuinka moneen tuotteen kyljestä löydätte esimerkiksi E-koodit 200 – 212. Ne kaikki, tusinan verran, ovat astma- ja allergiakoodeja)”

Simolla on sormensa tikittävän aikapommin päällä. Ruoan lisäaineet on saatava kuriin. On liian paljon ihmisiä, jotka oireilevat näistä ruokaan lisätyistä kemikaaleista. Turpaduunari tulee syksyn aikana käsittelemään tätä teemaa tällä blogipalstalla. Pysykää linjoilla ja jos tulee kehotus osallistua terveystietoisten ihmisten kapinaliikkeeseen, älkää epäröikö tulla mukaan!

500 uutta diabeetikkoa viikossa

Simo kirjoittaa oivallisesti:

”Virallisen linjan mielipiteet ja ohjeet (Käypä-hoito suositus ym.) eivät muuta sairaustilastojamme kauniimmiksi, päinvastoin. Suomi saa 500 uutta diabeetikkoa viikossa ja 25 000 vuodessa, mutta kyseenalaistettu hoito saa jatkua. Miksi ihminen ei saisi karpata. Ei se ole pelkkää pekonia ja kermaa. Ainahan on ”skarpattu” ja parannettu milloin mitäkin elämänlaatua, tarkoituksena löytää tasapaino. Viimeisin karppaus oli myös kansan hätähuuto. Se synnytti mm. uuden diabetesyhdistyksen, joka on, kaikessa köyhyydesssään, melko tehoton. Jos meillä olisi vähemmän ison rahan valvontaa ja toimisimme enemmän omalla tuntemuksella ja maalaisjärjellä, tämä yhteiskunta ei hukkuisi omiin ”jätteisiinsä”. Säälittävin on tilanne ns. terveysjärjestöjen (syöpä-, sydän-, diabetes- ym. liitot) suhteen, koska niiden elämä on liikaa kiinni lääketeollisuuden tuesta. Siinä sitten vaan nyökytellään kun ”oma” professori siteeraa valetutkimusta ja pelottelee lisäravinteiden ja vitamiinien käyttäjiä.
Kun painoaan 31 kiloa nopeasti pudottanut taiteilija Jope Ruonansuu kertoo nukkuneensa joskus huonosti, otsikoivat lehdet etusivullaan, että syy on karppauksen. Monella muulla vastaavalla on ruokittu mediaa, tehty kärpäsestä härkänen ja vahvistettu uskoa viralliseen linjaan. Iljettävintä on seurata keskustelua, jossa kansanperinteeseen ja maalaisjärkeen perustuville asioille puuhataan alentavia nimityksiä puoskaroinnista uskomushoitoon.
Kuin perusteeksi ja pisteeksi iin päälle tieto arvostetuimman lääketieteellisen julkaisun British Medical Journalin (BMJ) teettämästä tutkimuksesta. Lehden asettama tutkijaryhmä arvioi kaikkiaan 3000 erilaista lääketieteellistä hoitoa ja niistä olevaa tutkimusnäyttöä. Tulos oli järkyttävä, sillä vain 35 % hoidoista oli sellaisia, joilla oli vahvaa tieteellistä näyttöä. Puolet, 50 %, virallisen terveydenhuollon hoitomuodoista kuului joukkoon ”vaikutus tuntematon”. Mikä onkaan ”uskomushoitoa”?”

aalto_pekkaKiitän ystävääni Simo Nikulaa hänen annettuaan käyttööni hänen mielipidekirjoituksensa Ilkka -lehdessä. Ihan koko käsikirjoitusta Ilkka ei julkaissut, mutta Turpaduunari julkaisee kaiken, ihan kaiken. Pisteenä iin päälle teille vielä tiedoksi seuraava huikea juttu:

Hesarin lehdenjakajan Pekka Aallon kahdeksas voitto USA:ssa maailman pisimmässä ultrajuoksussa, 40 päivää yhteen menoon 124 kilometriä päivässä, on ylivoimaisesti vaikuttavin esimerkki oikean ravinnon ja itsehoidon huikeista mahdollisuuksista. Hyödyntämisen paikka kaikille urheilu- ja terveysjärjestöille.

 

Kirjoituksessa on käytetty seinäjokelaisen terveysvaikuttaja ja urheilutoimittaja (eläkkeellä) Simo Nikulan oivallista tekstiä ja siihen on sitten lisätty turpaduunarin ajattelua.

 

cropped-christer-sundqvist.jpegChrister Sundqvist
turpaduunari, ravintovalmentaja, biologi, filosofian tohtori

Monessa liemessä keitetty yllätyksellinen tietokirjailija ja suosittu bloggaaja. Tuttu turpaduunari, eli huumorin pilke silmäkulmassa esiintyvä terveysluennoitsija. Löydät lisää tietoa täältä: http://ravintokirja.fi/ 

 

Liian hyvä muisti

0 thoughts on “Itsehoidon jarrutus järjetöntä”

  1. Hieman virheellistä väittämää / tietoa…lääkkeiden siirto apteekista päivttäistavarakauppoihin EI OLE LASKENUT HINTOJA ruotsissa eikä norjassa. Sivuvaikutuksena PARASETAMOLIMYRKYTYKSET on lisääntyneet niin paljon että Ruotsissa parasetamoli menee takaisin apteekkeihin. Lääkkeet on vaatii ammattitaitoisen ja neuvoa antavan myyntipisteen.

Olisi kiva kuulla kommenttisi!

© 2020 Turpaduunari All Rights Reserved   

Theme Smartpress by Level9themes.