Sensuroimatonta terveys- ja kulttuurivalistusta. Sivuston suunnittelussa avustaa sekä taloudellisesti että ideoinnilla Domainkeskus.com. Yhteystiedot: Christer Sundqvist, biologi (FT), christer.sundqvist@ravintokirja.fi, 040-7529274, Helsinki

TULE MUKAAN ETSIMÄÄN TERVEYDEN AARRETTA

TULE SINÄKIN MUKAAN ETSIMÄÄN TERVEYDEN AARTEITA!

Tule mukaan rakentamaan itsellesi erittäin laajaa ja ajankohtaista monisatasivuista terveyskirjaa!

Sisällysluettelo
Osa 1 Älä kadota terveyden aarretta! (jaossa marraskuun lopusta 2017 lähtien)
Osa 2 Miksi vanhenemme? (joulukuun loppu 2017)
Osa 3 Ota terveytesi ja sairautesi vakavasti (tammikuun loppu 2018)
Osa 4 Nujerra sairaus ottamalla käyttöön kaikki hyvät keinot (helmikuun loppu 2018)
Osa 5 Naura sairautesi pois! (maaliskuun loppu 2018)
Osa 6 Vältä liiallista istumista – muista liikkua!
Osa 7 Muista levätä!
Osa 8 Ajattele positiivisesti!
Osa 9 Syö terveellistä ruokaa!
Osa 10 Yksilöllisiä ruokavalintoja A-J
Osa 11 Yksilöllisiä ruokavalintoja K-M
Osa 12 Yksilöllisiä ruokavalintoja N-R
Osa 13 Yksilöllisiä ruokavalintoja S-Ö
Osa 14 Hyvät ihmissuhteet
Osa 15 Elämänhalu
Osa 16 Usko parantumiseen sairaudesta
Osa 17 Syvennä henkisyyttä ja pidä mieli virkeänä
Osa 18 Hoito-ohjeita sairastuneelle A-J
Osa 19 Hoito-ohjeita sairastuneelle K-R
Osa 20 Hoito-ohjeita sairastuneelle S-Ö
Osa 21 Syventävää keskustelua terveydestä
Osat 22-24 Tulossa tietoon myöhemmin

Anna minulle mahdollisuus lähettää sinulle uusi terveyskurssini ”Terveys on aarre”. Siitä muodostuu vuosien 2017-2019 aikana markkinoiden laajin ja ajankohtaisin terveyskirja. Kun maksat erittäin kohtuullisen kertamaksun 49,95 euroa, saat luvan tarvittaessa tulostaa itsellesi kuukausittain täydentyvän terveyskirjasi.

Tässä lisätietoja ja tietoa siitä miten maksu tapahtuu:

Kurssini on tavattoman suurella vaivalla työstetty useiden vuosien aikana ja sisältää valtavasti terveystietoa. Eräänlainen terveystestamenttini vuosilta 1987-2019.

Jos koet mahdolliseksi, tulisitko nyt heti mukaan kurssille ja ryhtyisit terveyskirjaa rakentamaan itsellesi? Voisitko pyytää ystäviäsi mukaan tälle kurssille, joka tyypilliseen edulliseen hintaani (49,95 euroa) tarjoaa erittäin paljon tietoa terveydestä?

Osa 1 (Älä kadota terveyden aarretta!) on jaossa juuri nyt (marraskuu 2017) ja osa 2 (Miksi vanhenemme?) ilmestyy joulukuun lopussa. Osat 3-24 tulevat vuosien 2018-2019 aikana jakoon. Jokaisessa osassa on 15-20 sivua.

Ajankohtaisinta mahdollista tietoa on siis jaossa kerran kuukaudessa. On harjoitustehtäviä, tietoiskuja, terveystietoa, lukuvihjeitä…

Opiskelu- ja harjoitustehtävien suorittaminen on täysin vapaaehtoista ja jokainen saa tarvittaessa yksilöllistä ohjausta. Materiaalin saa sähköpostiin kerran kuukaudessa (laadukas PDF-tiedosto) riippumatta siitä miloin päättää aloittaa kurssin.

Maksu tapahtuu näin:

Kurssille pääsee mukaan maksamalla 49,95 euroa tilille FI94 5723 3320 0772 65 (OKOYFIHH), Christerin Akatemia. Kirjoita viestikenttään sähköpostiosoitteesi. Muita maksuja ei tule!

TERVETULOA MUKAAN RAKENTAMAAN YHDESSÄ MONISATASIVUISTA TERVEYSKIRJAA!

Rakkain terveisin,
Christer Sundqvist
biologi, FT
Lisätietoja: christer.sundqvist@ravintokirja.fi

Näitä luetaan eniten juuri nyt

  • Statiinit uhkaavat terveyttäsi
    toukokuu 4, 2017
    Kirjoittaja: Christer Sundqvist Tärkeä teema: statiinit! Sensuroidun ja lakkautetun Iltalehden terveysblogini tärkeitä teemoja oli käydä kriittistä keskustelu kolesterolia alentavien statiini-lääkkeiden...
  • Rasvaton maito – tieteellinen näyttö tyypin 2 diabeteksen, lihavuuden ja metabolisen oireyhtymän hoidossa ja ehkäisyssä
    joulukuu 4, 2017
    Kirjoittaja: Sami Uusitalo Christer Sundqvistin tekemiä päivityksiä: 13.9.2017, 15.9.2017,  18.9.2017 ja 4.12.2017 (Lisäys 4.12.2017) Ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen on vastannut tähän...
  • Lasten aivot verkossa – päättäjien narikassa!
    joulukuu 2, 2017
    Kirjoittaja: Erja Tamminen ”En voi ymmärtää, miten lasten terveys ja hyvinvointi on luovutettu Applen, Microsoftin, Samsungin ja muiden vastaavien suuryritysten...
  • Mitä pitäisi ajatella hypotyreoosin hoidosta?
    toukokuu 3, 2016
    Kirjoittaja: Suomen kilpirauhaspotilaat ry Suomen kilpirauhaspotilaat ry:n on laatinut vastineen Duodecimin julkaisemalle katsaukselle ”Aikuisen primäärisen hypotyreoosin hoito”. Vastine löytyy myös täältä....
  • Missä mennään kilpirauhaskiistassa?
    joulukuu 4, 2017
    Kirjoittaja: Christer Sundqvist Kilpirauhaskiista herättää tunteita! Tässä kaikki olennainen tieto yhteen koottuna. Tarkistan itse säännöllisesti toimivatko linkit, mutta kerro toki...
  • Voi on aina voita, osa 2
    marraskuu 24, 2017
    Kirjoittaja: Ari Kaihola Butyraatin l. voihapon edut painonhallinnassa ja rintasyövässä eivät ole sen ainoita terveysvaikutuksia. Ennen kuin menemme pidempiketjuisiin tyydyttyneisiin...
  • Kilpirauhasen vajaatoiminta, ruoansulatus ja suolisto
    helmikuu 16, 2016
    Kirjoittaja: Nina Saine Funktionaalisen lääketieteen näkökulmaa ruoansulatuksen ja suoliston huomioimiseen kilpirauhasen vajaatoimintapotilailla. Työskentelen kilpirauhaspotilaiden parissa sekä vertaistuessa, että työssäni kokemusasiantuntijana...
  • Parantava ketoosi
    huhtikuu 25, 2016
    Kirjoittaja: Christer Sundqvist Viisas elämä voi tarkoittaa myös sitä, että syö itsensä terveeksi sokerittomalla ja gluteenittomalla ruokavaliolla. Filosofian maisteri Elviira...
  • Suuri serotoniinihuijaus – Aku Kopakkala
    heinäkuu 25, 2017
    Kirjoittaja: Christer Sundqvist Kiitos hyvistä kommenteista! Tämä kirja-arvio ja psykologi Aku Kopakkalan tilaisuuden raportointi 22.5.2015 on terveysblogini luetuimpia kirjoituksia. Sitä...
  • Balanssiöljyä vai käärmeöljyä?
    helmikuu 13, 2017
    Kirjoittaja: Christer Sundqvist Sain pari viikkoa sitten testattavakseni Balance Oil-kalaöljyä. Lisäksi sain runsaasti luettavaa tästä kalaöljystä, jota verkostoissa markkinoidaan ja myydään...
  • Syöpä on metabolinen sairaus
    maaliskuu 8, 2016
    Kirjoittaja: Ari Kaihola Lupaavat uudet syöpähoidot tulevat perustumaan syöpäsolujen erilaistuneeseen aineenvaihduntaan, ns. Warburgin efektiin, joka on ollut tiedossa jo viime...
  • Ville on ykkönen
    marraskuu 6, 2017
    Kirjoittaja: Christer Sundqvist Tämä kirjoitus on päivittynyt uusilla tiedoilla 6.11.2017  (alunperin julkaistu 26.4.2017) Käsittämätöntä! Lääkärikollegat ovat käräyttäneet lääkäri Ville Pöntysen...
  • Terve diabeetikko
    syyskuu 14, 2017
    Kirjoittaja: Lasse Nybergh Lasse Nybergh on ajankohtainen Nostin paremmin esille tämän kirjoituksen elokuulta 2016 (päivitys 14.9.2017). Yleisradion ruotsinkielinen toimitus teki...
  • Suomen tärkeimmät terveysvaikuttajat vuonna 2016
    tammikuu 16, 2017
    Kirjoittaja: Christer Sundqvist TOP 100 tärkeimmät terveysvaikuttajat Suomessa vuonna 2016 Tämä 3.1.2017 väsätty kirjoitus on päivittynyt 4.1.2017, 5.1., 6.1., 7.1.,...
  • Pulskia porsaita
    marraskuu 29, 2017
    Kirjoittaja: Nina Saine Ihan tavallista terveellistä kotiruokaa? Niin, se mielletään terveelliseksi se "ihan tavallinen kotiruoka". Mutta kun se tarkoittaa usein...
  • Avoin kirje ministereille aiheesta Käypä hoito -suositukset ja VRN
    marraskuu 19, 2017
    Kirjoittaja: Christer Sundqvist LEHDISTÖTIEDOTE (Vireillä! Ei vielä valmis. Ottakaa kantaa! Jakakaa muille omissa sosiaalisen median kanavissanne! Allekirjoittakaa! Tulkaa mukaan! Tämä...
  • Narsismi – väkivallan monet kasvot
    marraskuu 19, 2015
    Kirjoittaja: taistelijaäiti Vuonna 2006 minulla ei ollut minkäänlaista tietoa persoonallisuushäiriöisistä ihmisistä. Nyt vuonna 2015 tunnen läpikäyneeni korkeakouluopinnot narsismista. En kuitenkaan opiston...
  • HPV-rokote – enemmän haittaa kuin hyötyä?
    syyskuu 28, 2015
    Kirjoittaja: Pike Hilakari Suomessa on parhaillaan käynnissä kuudesluokkalaisten tyttöjen HPV-rokotukset. Minulta on nyt monet ystävät ja tuttavat kyselleet, että annanko rokotuttaa...
  • Paljon terveysblogeja – löydä suosikkisi!
    marraskuu 20, 2017
    Kirjoittaja: Christer Sundqvist Julkaistu 18.1.2016 ja pävitetty 19.1., 20.1., 22.1., 28.1., 1.2., 5.2., 2.3., 9.3., 6.4., 27.4., 1.5., 4.5., 14.5.,...
  • Mikä ihmeen nyhtökaura?
    toukokuu 5, 2016
    Kirjoittaja: Christer Sundqvist Taitavalla ennakkomainonnalla nyhtökaurasta on tehty hittituote. Lihan korvike, mahtava proteiinilähde, uuden yrityksen huippuinnovaatio, saantia on taitavasti rajoitettu,...

Viimeisimmät artikkelit

Tässä esimerkkejä luentotarjonnastani

Käytä älliä ruokavalinnoissa: Tämä on suosituimpia luentoaiheitani. Alustan ja herätän keskustelua älykkäistä ruokavalinnoista, ruoan luonnollisuudesta, säilyvyydestä ja käytössä olevista ruoan lisäaineista sekä pohdin sitä, mikä on terveellistä arki- ja juhlaruokaa. Miten liikkujan pitää syödä? Onko ikääntyvän ihmisen otettava huomioon jotain erityistä ruokavalintojen suhteen? Keskustellaan yhdessä miten voisimme parantaa ruokaostostemme laatua. Sillä mitä valitset ruokakaupasta ostoskassiisi, on merkitystä. Sisältääkö kassisi juureksia vai eineksiä? Ruokavallankumous alkakoon nyt! Tämä luento muokkautuu helposti kaikenikäisille ja monille erilaisille yhteisöille. Kerro mikä on tavoitteesi luennon suhteen, niin saat tällä tavalla räätälöidyn luennon minulta.

Onni, terveys ja äly – elämäsi melodia: Terveystietoinen ja viisaan onnellinen elämä rakentuu yksinkertaisista osatekijöistä. Tule kuuntelemaan turpaduunarin melodioita! Filosofian tohtori ja suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on vauhdissa!

Terveystietoinen elämä: Terveellisestä elämäntavasta ei saa tehdä liian vaikeaa itselleen. Terveys säilyy vaikka välillä elää epäterveellisesti, mutta se mikä erottaa terveystietoisen muista ihmisistä, on se luontevuus ja rivakkuus mikä nähdään siinä paluussa terveellisten valintojen ääreen. Terveystietoinen oivaltaa, että niitä huonoja valintoja pitää välttää, ei sen takia että se olisi pakko, vaan sen takia, että hän pitää terveyttään erittäin suuressa arvossa.

Liikunta on lääke: Ihminen on luotu liikkumaan sopivasti ja monipuolisella tavalla. Liikunnalla voidaan ehkäistä sairauksia, hoitaa terveyttä ja kuntoutua monista pitkäaikaissairauksista. Luennolla mainitaan liikunnan teho tyypin 2 diabeteksessa, kohonneessa verenpaineessa, sydän- ja verisuonisairauksissa, lihavuuden hoidossa, astmassa, keuhkoahtaumataudissa, polven nivelrikossa, nivelreumassa, selkävaivoissa ja masennuksessa. Turpaduunari Sundqvist kehottaa tekemään liikunnasta pysyvä osa elintapamuutostasi.

Oivaltavaa urheilua: Filosofian tohtori, ravinto- ja urheiluvalmentaja sekä suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on useiden vuosien aikana kehittänyt kokonaisvaltaista urheiluvalmennusta. Hän kertoo käytännönläheisesti ja hauskasti miten hänen urheiluvalmennuksestaan on ollut hyötyä sekä huippu-urheilijoille että liikunnallista elämäntapaa noudattaville. Luennolla tarkastellaan näiden osa-alueiden merkitystä urheilumenestykselle: yksilöllisesti määritelty harjoitusohjelma, ravitsemukselliset näkökulmat, unen ja levon merkitys, urheilijan rentoutuminen, elämän kokonaisrasitus, urheilijan henkiset voimavarat.

Laadukas ravinto terveyden lähde: Turpaduunari kertoo laadukkaista ruokavalinnoista. Hänen neuvoillaan löydät keinoja etsiä älliä ruokakaupasta. Haluat ehkä laittaa laadukasta lounasta ja haluat löytää lisäaineetonta luomua? Luonnollisesti tämä on täysin mahdollista kuunneltuasi Christerin ohjeita!

Vireä vanhuus: Biologi Christer Sundqvist kertoo meille menestysreseptinsä miten säilyttää hyvä vire ja terveys iäkkäänä. Tarjolla on runsaasti tietoa terveystietoisesta elämästä. Huumoria, iloista rentoutta ja oivaltavaa ideointia kannattaa tulla kuulemaan!

Elämän kokonaisrasitus hallintaan: Huomioi päivittäiset haasteet, kehottaa biologi Sundqvist luennollaan. Kun epäviisaasti joudut rientämään paikasta toiseen tukka putkella, muista kompensoida tämä huomioimalla terveen elämän kaikki osatekijät täysimääräisinä: hyvä ravinto, kunnon lepo, hyvät ihmissuhteet, virkistävä liikunta.

Rentoutta ja hengähdyshetkiä kiireiselle ihmiselle: Biologi Christer Sundqvist vie meidät rentouden maailmaan tällä luennollaan. Opi arvostamaan arjen hengähdyshetkiä. Muista oleskella puhtaassa ilmassa. Vedä keuhkoihin puhdasta ilmaa ja nauti siitä miten puhdas ilma vienosti koskettelee paljasta ihoasi. Voiko elämässä olla mitään ihanampaa? Älä stressaa! Et voi ratkaista yhtäkään ongelmaa stressaamalla itsesi puolikuolleeksi. Pidä siis itsesi täysillä elossa rennolla elämänasenteella. Nauti tästä hetkestä. Tartu kiinni ohikiitävään hetkeen, sillä elämä koostuu pienistä ihmeistä, jotka näemme vasta kun huomaamme pysähtyä niiden äärelle, hetki hetkeltä.

Aivot ja ravinto: Biologi Christer Sundqvist kertoo siitä mikä on parasta mahdollista aivoruokaa. Hyvä ruoka – hyvä mieli. Keskustelemme siitä miten voimme pitää aivot kirkkaana täsmäruoalla. Luennolla esitellään uutta aivotutkimusta selkokielellä. Varautukaa yllätyksiin!

Ruokaa suurella sydämellä: Huolehdi sydämesi kunnosta syömällä oikein terveellistä ruokaa, kehottaa biologi Christer Sundqvist. Yleisö saa alusta lähtien osallistua vilkkaaseen keskusteluun verenpaineen hoidosta ravinnolla, tarvitaanko kolesterolilääkkeitä ja millaisella ruoalla sydän lyö parhaiten. Kuuntele uusimmat sydäntutkimukset selkokielellä esitettynä.

Miten vatsasi voi? Biologi Christer Sundqvist kertoo parhaimmat vinkit miten suoliston saa toimimaan mahdollisimman hyvin. Keskustelemme hyvistä bakteereista ja siitä miten tärkeässä roolissa on suoliston hyvä terveys. Varautukaa yllätyksiin! Uusia suolistotutkimuksia saatte kuulla selkokielellä.

Rasvaista tarinaa: Ravintorasvat ja niiden terveellisyys tai vaarallisuus ovat jo pitkään aikaansaaneet kiihkeitä keskusteluja ja jopa väittelyjä. Biologi Christer Sundqvistin tieteellisiin tutkimuksiin pohjaavan alustuksen pohjalta keskustellaan luonnollisten rasvalähteiden terveyshyödyistä. Korkean kolesterolin negatiiviset terveysvaikutukset ja sen hoitoon käytettävien lääkkeiden sivuvaikutukset, ovat myös kuuma puheenaihe.

Ravitsemuksen kiistanaiheet ja tulevaisuuden näkymät: Läpi vuosikymmenten on kiistelty optimaalisesta ravinnosta. Löytyykö totuus kaurapuurosta myös tulevaisuudessa? Biologi Christer Sundqvist kertoo alustuksessaan mm. nutrigenomiikasta, tieteenalasta joka tutkii ravinto- ja perintötekijöiden yhteisvaikutuksia. Alustuksen pohjalta keskustellaan ravitsemuksen kiistanaiheista ja ravitsemustieteen tulevaisuuden näkymistä.

Reuman virallinen, täydentävä ja vaihtoehtoinen hoito: Luennolla esitellään reuman Käypä hoito suositukset ja käydän niiden pohjalta rakentavaa ja samalla kriittistä keskustelua. Hyviksi koettuja täydentäviä hoitomuotoja tuodaan esille ja tarkastellaan voiko olla apua jostakin vaihtoehtoisesta hoidosta.

Kolme tapaa hoitaa diabetes: virallisesti, täydentävästi ja vaihtoehtoisesti: Suositussa diabetesluennossaan biologi Sundqvist tuo esille koko kirjon erilaisia tapoja hoitaa tämä vakava sairaus yksilöllisesti tyydyttävällä tavalla.

Lisäksi tunteja, päiviä, viikkoja, kuukausia, jopa vuoden kestäviä koulutuksia ravinnosta, levosta, liikunnasta ja terveydestä. Varsinaista terveystykitystä!

Huomio kaikki maan keliaakikot – mitä tuumaatte tästä?

Facebook -seinälläni on käynnistynyt vilkas keskustelu ja ihmettely tämän alla olevan kirjoituksen johdosta. Eikö keliaakikko todellakaan voi selvitä ilman viljavalmisteita? Turpaduunari on nyt ihan ällikällä lyöty. Saisinko kuulla teiltä ehdotuksia miten tämän asian kanssa kannattaisi edetä? Ryhdytäänkö puolustamaan keliaakikon asemaa ravitsemusterapeuttien ja Käypähoito -suositusten laatijoita vastaan?

YHDESSÄ VOIMME VAIKUTTAA TERVEYSTIETOISUUDEN LISÄÄMISEKSI!

Tässä tämä outo Keliakialiiton kirjoitus:

Ravitsemusalan ammattilaiset tyrmäävät sote-valiokunnan ehdotuksen:
”Keliakiaa sairastavat tarvitsevat viljavalmisteita”

Joukko ravitsemusalan ammattilaisia on julkaissut tänään kannanoton keliakiaa sairastavien ruokavalion koostamisesta. He tyrmäävät sosiaali- ja terveysministeriön ja eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan ehdotuksen keliaakikoiden viljattomasta ruokavaliosta.

– Keliakiaa sairastavat tarvitsevat viljavalmisteita. He eivät voi korvata viljaa muilla ruoka-aineilla. Ministeriön ja valiokunnan näkemys gluteenittoman ruokavalion koostamisesta on selvästi ristiriidassa ravitsemussuositusten ja hoitosuositusten kanssa eikä perustu tieteelliseen näyttöön, toteavat Valtion ravitsemusneuvottelukunnan pääsihteeri Arja Lyytikäinen, Itä-Suomen yliopiston ravitsemusterapian apulaisprofessori Ursula Schwab, laillistetut ravitsemusterapeutit Jaana Heikkilä Turun yliopistollisesta keskussairaalasta ja Heli Pyrhönen Mikkelin keskussairaalasta sekä vastaava ravitsemussuunnittelija Katri Jantunen Kuopion kaupungista.

Ministeriö ja valiokunta ovat ehdottaneet, että keliaakikot jättäisivät gluteenittomat viljatuotteet kokonaan pois, jos heillä ei ole niihin enää ruokavaliokorvauksen lopettamisen jälkeen varaa. Ministeriön ja valiokunnan mukaan tarvittavat ravintoaineet tulisi hankkia muista ruoka-aineista kuin viljoista esimerkiksi marjoista ja pähkinöistä.

”Päivittäiseen suositeltuun 25 gramman kuidun vähimmäissaantiin yltäminen tarkoittaisi esimerkiksi 25 porkkanaa tai 20 kerää salaattia”, ravitsemustieteilijöiden kannanotossa muistutetaan.

Ravitsemusalan ammattilaiset korostavat kannanotossaan, että on terveydenhuollon ammattilaisten tehtävä ohjata keliaakikoille gluteeniton ruokavalio Käypä hoito -suosituksen mukaisesti. Gluteeniton ruokavalio koostetaan Valtion ravitsemusneuvottelukunnan laatimien suomalaisten ravitsemussuositusten mukaan siten, että tavanomaiset viljavalmisteet korvataan gluteenittomilla vaihtoehdoilla. Kannanoton laatineiden mielestä ruokavaliokorvaus on keliakiaa sairastaville välttämätön, jotta heidän riittävä ravitsemus voidaan turvata.

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta hyväksyi viime viikolla hallituksen esityksen, jonka mukaan keliakiaa sairastavien ruokavaliokorvaus poistuu 1.1.2016. Asiasta päätetään eduskunnassa tällä viikolla.

Kannanotto löytyy kokonaisuudessaan Keliakialiiton verkkosivuilta.
Seuraa ruokavaliokorvauksesta käytävää keskustelua myös Keliakialiiton Facebook-sivulla ja Twitterissä tunnisteella ‪#‎keliakia‬.

Terveisin,
Leila Alivuotila
viestintäpäällikkö
Keliakialiitto
p. 050 5181034
keliakialiitto.fi

 

cropped-christer-sundqvist.jpegChrister Sundqvist
turpaduunari, ravintovalmentaja, biologi, filosofian tohtori

Monessa liemessä keitetty yllätyksellinen tietokirjailija ja suosittu bloggaaja. Tuttu turpaduunari, eli huumorin pilke silmäkulmassa esiintyvä terveysluennoitsija. Löydät lisää tietoa täältä: http://ravintokirja.fi/ 

 

0 thoughts on “Huomio kaikki maan keliaakikot – mitä tuumaatte tästä?”

  1. Saahan sillä purkin laadukasta kookosöljyä, 1-2 kg hyvää tuoretta lihaa, luomukananmunia 4 kg tai kasviksia muutaman kilon.

    Minulla diagnosoitiin keliakia 19-vuotta sitten. Gluteenittomista tuotteista oli aina vatsa kovalla. Vasta kun jätin ne kokonaan pois, rupesi vatsakin toimimaan kunnolla. Nämä gluteenittomat leivonnaiset on usein tehty tärkkelyksestä, mikä on tiiviiksi pakattua sokeria. Epäterveellistä kuraa, jota kenenkään ei kannattaisi syödä.

    1. Hannu, kiitos kommentista.

      Selvittelytyö on vielä pahasti kesken, mutta nyt näyttää ilmeiseltä, että Ursula Schwab on kasannut ympärilleen ystäviään ”kriisitilanteen” takia. Kriisin nimi on ruokavaliokorvaus. Kriisin välittömänä seurauksena on gluteenittomien viljatuotteiden myynnin mahdollinen romahdus ruokavaliokorvauksen poistuessa (hallituksen esitys on, että korvaus lakkaa 1.1.2016 lähtien).

      Lähetän kohta kyselyn Keliakialiittoon missä kysyn, saako Keliakialiitto rahallista korvausta siitä, että varmistavat gluteenittomien viljatuotteiden tarjonnan täällä Suomessa. Gluteeniton merkki on olemassa ihan niin kuin Sydänmerkki Sydänliitolla. Sen tiedän, että Sydänliitto rahastaa tuolla Sydänmerkillä. Rahastaako Kekiakialiitto Gluteeniton -merkillä? En vielä tiedä. Tietääkö joku teistä varmasti, miten on?

      Minusta on outoa, että painotetaan keliakian luonnetta sairautena, jota ei voi hoitaa muilla tavoin kuin lääkärin määräämällä tarkalla gluteenittomalla ruokavaliolla. Meneeköhän tämä kuvio näin sitten, että ruokavaliokorvauksen poistuessa potilas häviää ”kontrollista”, eli hän ei enää osta lääkärin määräämiä gluteenittomia tuotteita, vaan ryhtyy omatoimisesti hoitamaan terveyttään aidolla, viljattomalla ruokavaliolla?

      Ursulan tapoihin kuuluu varoittaa, että ravitsemuksellisesti monipuolista ruokavaliota ei mukamas voi saavuttaa muuta kuin viljatuotteita nauttimalla! Näettekö tämän kuvion näin?

      Olettaisin, että propagandakoneisto viritetään äärimmilleen höpöttämällä myös hoitomotivaatiosta ja sen menettämisen vaarasta. Ai kauhea jos viljatuotteiden pupellus jätetään pois, tämä varmaan johtaa täydelliseen välinpitämättömyyteen hoitaa sairauttaan? Sorry jos ajattelen kryptisesti, mutta näettekö tämän kuvion?

      1. Hei Christer,
        Kiitos tiedustelustasi. Verkkosivuiltamme löydät paljon tietoa Gluteenittoman tuotteen merkin käyttöoikeudesta: http://web.archive.org/web/20160826085112/http://keliakialiitto.fi/liitto/merkki/yrityksille/
        Samoilta sivuilta löydät tietoa myös merkin käyttöoikeusmaksuista: http://web.archive.org/web/20160826214443/http://keliakialiitto.fi/liitto/merkki/yrityksille/kayttooikeusmaksut/

        Autan mielelläni, jos sinulla herää vielä lisäkysymyksiä.

        Ystävällisin terveisin
        Tarja Heimolehto

  2. Minulla todettiin Keliakia runsas kolme vuotta sitten. Aloitettuani gluteiinittoman dieetin vatsavaivat poistuivat ja gastroskopiassa kahden vuoden jälkeen oli kaikki nukkapeite palannut ohutsuolen limakalvolle. Keliaakikko tarvitsee kuituja eikä monenkaan vatsa siedä valtavia määriä vihanneksia, joten gluteiinittomat viljat kuuluvat ruokavalioon kuitujensa ja vitamiiniensa sekä kivennäisaineidensa vuoksi.

  3. Lapsellani todettiin keliakia noin 1,5 vuotiaana hänen kärsittyä kiinteiden aloittamisen jälkeen jatkuvista vatsakivuista, muutaman tunnin välein heräämisestä sekä jatkuvasta ripulista. Aiemmin suvussamme ei ollut diagnosoitu keliakiaa ja ihmettelen jälkeen pain miten tuossa meni noin kauan.
    Käytin lastani yksityisellä sektorilla ja julkisella sektorilla, kunnes eras yksityisen puolen lääkäri hoksasi ottaa verikokeet ja keliakiahan sieltä varmistui tähystyksen jälkeen. Suolinukka oli täysin tuhoutunut eikä kumpuilua ollut lainkaan. Lapsi oli reilusti -20% kasvukäyrältä. Vatsa pompotti kuin 1950 luvun keliakiapotilailla, joista näin kuvia – itse tunnistan tämän jälkeen heti ulkonäöstä keliakian. Miksi neuvolan terveydenhoitaja ei sitä huomannut. Tosin en saanut julkiselta puolelta kertaakaan edes lääkärintarkastusta, sillä 40v täyttäneenä kävin yksityisellä ja se näköjään vähensi meidän perheen palveluita niin minun kuin lapseni osalta. Lähetteen sairaalan kontrolleihin sain myös yksityiseltä sektorilta.

    Lapsellani meni reilut pari vuotta suolen kuntoon saattamisessa oikealla ruokavaliollakin ja kasvu lähti käyntiin, yöunetkin sujuivat jo paremmin ilman vatsakipuja. Myöhemmin perheestämme on löytynyt selittämättömien vatsaoireiden syyksi keliakiaa.

    Keliaakikon äitinä olen ensisijaisesti tuosta STM:n todella ala-arvoisesti tekemästä selvityksestä. Pitäisikö minun rajoittaa lapseni ruokavaliota ettei hän saisi leipää, leivoksia tai mitään viljasta tehtyä. Täysin hullua? Lapsi sanoo nykyäänkin, että hanta ärsyttää ettei hän voi syödä samaa kuin muut. Ainoa lääke keliakiaa on oikea ruokavalio. Seurauksena on muutoin syöpä, osteoporoosi, kiillevauriot hampaissa jne. ongelmat, joita eteen tulee taatusti mikäli ei ole sairaan tarkka ruokavaliostaan.
    Äitinä näen vaivaa lapseni vuoksi ja leivon hänelle päiväkotiin sesonkiherkut, sillä hänelle tarjotaan usein vaihtoehdoksi jotain muuta kuin munkki vappuna tai joulutorttu jouluna. Tottakait haluan lapselleni perinneruokia ja haluan niitä muillekin perheeni jäsenille. Lapsen ja hänen elämyksensä sekä elämän normaalina lapsena asetan kaiken edelle, omat tarpeeni tulevat perässä sillä lapseni on vasta pieni ja me vanhemmat olemme hänen elämästään ja terveydestään vastuussa tässä vaiheessa.

    Eduskunnan sosiaali- ja terveysvalikokunnan puheenjohtaja on käsittämättömän lyhytnäköinen nainen. Hän ehdottaa ettei keliaakikko kaipaa korvaavia viljoja. On todella sääli, että tuon kaltaiset ihmiset pääsevät vallan kahvaan. Heillä pitäisi olla erityinen vastuu asioiden oikeellisuuden tarkistajana sekä tasapuolisuuden edistäjänä. Sama kuin sanoisi syöpäsairaalle, että jätä lääkkeesi syömättä. Ruokavalion monipuolisuudesta täytyy huolehtia keliaakikkonakin ja viljat kuuluvat siihen kuin nenä päähän. Lapseni on vielä alle 16- vuotias ja toivon suomen olevan yksi EU:n keliakian kärkimaista sitten, kun hän on aikuinen. Suomen pitäisi olla sivistysvaltio ja tällaisenaan se ei sellainen ole.

    Itse olen kärsinyt vatsaongelmista sekä autoimmuunisairauksista parikymmentä vuotta, onneksi sain sentään lapsen -lapsettomuuttakin keliakia voi hoitamattomana aiheuttaa.

    Hyvä, että aiheesta keskustellaan ja se nostetaan esille. Mielestäni STM:n selvityksen tekijä joutaisi vastuuseen työnsä laadun puutteesta!

    1. Gluteenittomuus on keliaakikolle välttämätöntä, mutta gluteenittomat viljatuotteet eivät. Viljojen ravintoainetiheys on heikko ja täysipainoisen ruokavalion voi rakentaa helpommin muista ruoka-aineista. Gluteenittomat tuotteet ovat pääosin tärkkelystä, mikä taas nostaa verensokeria ja lisää insuliinin tuotantoa ja ylläpitää nälkää. Voin joskus herkutella syömällä jotain gluteenittomia leivonnaisia, mutta päivittäiseen ruokavaliooni ne eivät kuulu. Kuten jo ensimmäisessä kommentissa mainitsin, ummetus katosi, kun lopetin gluteenittomien viljatuotteiden syönnin. Vatsa toimii erinomaisesti.

      1. Olen aivan samaa mieltä! Gluteenittomat tuotteet ovat teollisesti työstettyjä, pitkän prosessoinnin jälkeen ja koostuvat kaiken muun teollisuuden tärkkelysjätteistä ja lisäaineista. Eivät ole suositeltavissa kenellekään! Juhlapöytään voin kuvitella mahdollisesti kotona leivottuja tattarijauhotuotteita mutta tuskin tarpeellisia arkeen. Myös Karibialta löysin lomalla leipäpuuhedelmänjauhoja josta sai erinomaisia lettuja mutta tuote on sielläkin vasta uutuus. Kaikista terveellisintä on syödä ruokaa jossa ei ole sisällysluetteloa tai hyvin lyhyt semmoinen, esim. kermaa + suolaa = voita. Turvallisinta ja terveellisintä!
        nimimerkillä ”nykyään terve suolisto”

  4. Eikö ihmisillä ole mielikuvitusta? Miksi hirttäytyä viljoihin tai mihinkään muuhunkaan, kun maailma on tulvillaan toinen toistaan parempia ruokia. Jos ja kun nyt leipää tekee mieli, niin onhan mantelijauhoja ja kaiken maailman siemenistä voi jauhaa lisää. Niihin kun lisää kananmunia ja maitorahkaa niin avot!

  5. Hei, olen paleo-ruokavaliolla nyt kolmatta vuotta, ja olo on mainio. En syö mitään jyviä, enkä myöskään maitotuotteita. Niitä ei aikuinen ihminen tarvitse, ei keliaakikko, diabeetikko yms, eikä perusterve. Terveyteni on kohentunut (ja siinä ohessa paino laskenut) likipitäen kaksikymppisen tasolle, vaikka ikää jo yli 60.
    Nälkä pysyy poissa kauan, eikä näläntunne tule yhtäkkiä, vaan pikkuhiljaa kuiskuttelemalla, että olisi mukava syödä tässä jossain vaiheessa. Suosittelen tutustumista.

  6. Christer, kysyit korvauksen merkityksestä. Summa on pieni eikä kata kustannuksia. Haluan kuitenkin korostaa ettei kyse ole pelkästä pullasta tai leivästä elämässämme. Keliakia (tietänet toivottavasti) aiheuttaa paljon muutakin muutosta arkielämään kun vain leivän puuttumisen. Gluteiinia löytyy todella monesta paikasta jolloin jokainen tuote on erikseen tutkittava. Vaikutusta on myös sosiaaliseen elämään sillä sairauden vaikutukset on joka kerta tehtävä tiettäväksi eikä tunnut kivalta olla ” mitä sulle nyt sitten voi tarjota”-tyyppi. Ruoan valmistukseen ja paikkaan taudilla on myös vaikutusta, täysi gluteenittomuus myös ravintoloissa pitäisi taata mikä ei tietenkään kaikkialla ole mahdollista. Eduskunnassa Maria Tolppanen mm ihmetteli miksi gluteenittomat tuotteet maksaa niin paljon, epäili ilmeisesti rahastusta.
    Kulutus on vielä kuitenkin eri luokkaa kun ”oikeiden” ihmisten tuotteilla joten se selittää toki hinnan.
    Gluteenittomissa leipomoissa ei voida tehdä normituotteita. Ymmärrän kyllä edellisten vastaajien
    kommentteja siitä ettei leipää ole pakko syödä ja viljattomalla sekä maidottomalla ruokavaliolla voi elää. Näin on. Silti en kuitenkaan näe että me jotka itse emme ole sairauttamme aiheuttaneet joutuisimme luopumaan leivästä, puurosta jne. Eduskuntakeskusteluissa on tullut esiin myös että ei viljoja tarvita kuidunkaan vuoksi, voihan sitä syödä vaikka pähkinöitä tai marjoja. Tämän keskustelun rönsyily myös asiattomiin kommentteihin kertoo vain ettei tätä sairautta vielä oikeasti tunneta niin hyvin kuin pitäisi. Onneksi Keliakialiitto tekee hyvää työtä! Mainitsen vielä että itse kyllä syön marjoja, pähkinöitä enkä pelkästään sitä parjattua ”pullaa”. Syön myös kasviksia, vihanneksia, lihaa, kanaa jne jotka toki samanhintaisia meille kuin muillekin. En myöskään aio sairastuttaa itseäni tahallisesti mutta aina sekään ei ole itsestä kiinni. Niin monta kertaa olen löytänyt virheen itselleni tarjotuista ruoista. Siis vastaus kysymykseesi : ruokavaliokorvaukselle on rahallisen hyödyn lisäksi myös henkinen puolen vaikutus 🙂

  7. Tämä tuli äsken sähköpostiini:

    Keliakiaa sairastavien ruokavaliokorvauksen poistoesityksestä hylkäysesitys

    Eduskunnan keliakiaverkoston puheenjohtaja, kansanedustaja Anneli Kiljunen (sd) teki keskiviikkoillalla eduskunnan täysistunnossa hylkäysesityksen, joka koski hallituksen esitystä ruokavaliokorvauksen poistamisesta. Kiljusen esitystä kannattivat edustajat Kristiina Salonen (sd), Kari Uotila (vas), Katja Hänninen (vas) ja Matti Semi (vas).

    Puheenvuoroja pitäneet edustajat olivat erityisen huolissaan korvauksen poiston vaikutuksista keliakiaa sairastavien terveyteen ja kustannuksista, jotka tulevat terveydenhuollon maksettaviksi, kun hoitamattoman keliakian oireet pahenevat ja lisäsairauksia alkaa ilmetä. Moni puhujista moitti hallitusta poukkoilevasta ja vastuuttomasta säästöpolitiikasta.
    Keskustelun jälkeen asian toinen käsittely keskeytettiin. Ruokavaliokorvauksen kohtalosta äänestetään todennäköisesti eduskunnan täysistunnossa perjantaina.

    Seuraa ruokavaliokorvauksesta käytävää keskustelua myös Keliakialiiton Facebook-sivulla ja Twitterissä tunnisteella #keliakia.

    Terveisin,

    Leila Alivuotila
    viestintäpäällikkö
    Keliakialiitto
    p. 050 5181034
    keliakialiitto.fi

  8. Tämä tuli äsken tietooni:

    Eduskunta päätti lopettaa ruokavaliokorvauksen
    ”Keliaakikot kokevat yhteiskunnan vähättelevän heidän elinikäistä sairauttaan”

    Keliakiaa sairastavien ruokavaliokorvaus poistuu 1.1.2016. Eduskunta äänesti perjantaina 20.11. ruokavaliokorvauksen poistamisen puolesta äänin 103–59. 37 kansanedustajaa oli poissa äänestyksestä. Lähetekeskustelussa 11.11. kansanedustajat käyttivät kaikkiaan 29 puheenvuoroa aiheesta. Asian toisessa käsittelyssä 18.11. eduskunnan keliakiaverkoston puheenjohtaja, kansanedustaja Anneli Kiljunen (sd) teki hallituksen esitykseen hylkäysesityksen, joka perjantaina äänestettiin kumoon.

    Ruokavaliokorvausta on maksettu keliakiaa sairastaville vuodesta 2002 alkaen. Viime hallituskaudella korvausta korotettiin ja se on ollut suuruudeltaan 23,60 euroa kuukaudessa. Ruokavaliokorvaus on kattanut vain pienen osan gluteenittoman ruokavaliohoidon aiheuttamista lisäkustannuksista, sillä gluteenittomat elintarvikkeet ovat jopa yhdeksän kertaa tavanomaisia kalliimpia.

    Keliakialiiton toiminnanjohtaja Leila Kekkonen on hyvin pettynyt eduskunnan päätökseen.

    – Keliakiaa sairastavat kokevat, että yhteiskunta vähättelee heidän elinikäistä ja vakavaa sairauttaan, johon ei ole lääkettä. Ainoa hoitomuoto on ehdottoman tarkka gluteeniton ruokavalio, joka on tavanomaista kalliimpi. Kipeimmin eduskunnan päätös koskee pienituloisia, kuten opiskelijoita, eläkeläisiä ja työttömiä. Heille tämä on toimeentulokysymys, Kekkonen toteaa.

    Keliakialiitossa pelätään, että keliaakikot joutuvat rahapulansa vuoksi lipsumaan ruokavaliostaan, mistä koituisi sekä yksilöille että yhteiskunnalle ongelmia. Pienikin määrä gluteenia vahingoittaa keliaakikoiden elimistöä ja voi aiheuttaa lisäsairauksia, mitä taas aiheuttaa kustannuksia terveydenhuollolle. Tällöin korvauksen poistosta saadut yhteiskunnan varojen säästöt hupenevat nopeasti.

    – Ryhdymme ajamaan korvauksen palauttamista. Edunvalvontatyömme jatkuu keliaakikoiden hyvinvoinnin edistämiseksi entistä tehokkaampana, linjaa Keliakialiiton puheenjohtaja Inkeri Kerola.

    Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnassa kaikki oppositiopuolueiden kansanedustajat vastustivat ruokavaliokorvauksen poistoa. Valiokunta hyväksyi kuitenkin enemmistön turvin hallituksen esityksen säästöjen aikaansaamiseksi ja eri sairauksien yhdenvertaisuuteen liittyvistä syistä.

    – Keliakiaa sairastavat joutuvat osallistumaan maamme hallituksen säästötalkoisiin oman terveytensä kustannuksella. Se on liian kova hinta, Kerola toteaa.

    Keliakiaa sairastaa Suomessa viimeisimpien tutkimustulosten mukaan 2 % väestöstä eli yli 100 000 henkilöä. Keliakia on vahvasti alidiagnosoitu sairaus. Vasta kolmannes keliaakikoista, eli noin 30 000 henkilöä on saanut diagnoosin. Keliakialiittoon kuuluu 30 paikallista keliakiayhdistystä.

    Lisätietoja asiasta:
    Keliakialiiton toiminnanjohtaja, Leila Kekkonen, p. 050 3210464, leila.kekkonen@keliakialiitto.fi
    Keliakialiiton puheenjohtaja, Inkeri Kerola, p. 050 5113145
    Paikallisten keliakiayhdistysten yhteystiedot löytyvät Keliakialiiton verkkosivuilta:
    http://keliakialiitto.fi/liitto/toiminta/keliakiayhdistysten_toiminta/keliakiayhdistykset/
    Seuraa ruokavaliokorvauksesta käytävää keskustelua myös Keliakialiiton Facebook-sivulla ja Twitterissä tunnisteella #keliakia.

    Terveisin,
    Leila Alivuotila

Olisi kiva kuulla kommenttisi!

© 2017 Turpaduunari All Rights Reserved   

Theme Smartpress by Level9themes.