Sensuroimatonta terveys- ja kulttuurivalistusta. Mikäli olet tyytymätön sivustoon, kerro siitä minulle. Jos olet tyytyväinen, kerro siitä muille tiedonjanoisille. Yhteystiedot: Christer Sundqvist, biologi (FT), christer.sundqvist@ravintokirja.fi, 040-7529274, Helsinki

Turpaduunarin viikoittainen terveysohje

On taas uuden viikoittaisen terveysohjeen vuoro: AAMU KÄYNTIIN KUNNOLLA

TURPADUUNARIN TERVEYSOHJEET

Turpaduunarin terveysohjeet jatkuvat. Nyt on jaossa kaiken kaikkiaan 285. ja tämän vuoden 22. terveysohje. Tämä lähetetään terveyskirjeeni tilaajille (terveysohjeet ilmestyvät viikoittain).

*****************************

Turpaduunarin terveysohje numero 285
Jakelupäivä tiistaina 26.5.2020

AAMU KÄYNTIIN KUNNOLLA

Aamu aloittaa päivän. Jokaisen elämäsi päivän. Ei ole yhdentekevää mitä teet ensimmäiseksi. Aamusta alkaa hyvä päivä, jos niin haluamme. Ota talteen muutama vinkki.

Herää ajoissa. Mikään ei ole niin raivostuttavaa kuin se, että huomaa myöhästyvänsä aamupäivän tilaisuudesta, vain sen takia kun ei päässyt ajoissa sängystä ylös. Mieluummin vartti aikaisemmin silmät auki kuin puolitokkuraisena kiireen sekaan 15 min myöhemmin.

Juo lasi vettä. Lempeä herätys elimistöllesi on pieni määrä nestettä, mieluusti raikasta lähde- tai hanavettä. Jotkut hankkivat veden otsonointilaitteen saadakseen happirikkaasta vedestä ylimääräistä tarmoa päivään.

Oikea asenne. Olen havainnut, että päivä lähtee paremmin käyntiin, kun seuraavaan päivään valmistautuu jo etukäteen edellisenä iltana. Jokin aikaa vievä aamupuuha, voidaan ehkä tehdä osittain jo edellisenä iltana. Mieli rakennetaan siihen suuntaan edellisenä iltana, että aamu pääsee alkuun helpommin (ei pidä ”nousta sängystä väärällä jalalla”).

Aamupala. Useimmat asiantuntijat puolustavat laadukkaan aamupalan nauttimista – niin minäkin. Vain silloin jos ei kerta kaikkiaan aamulla mikään muu maistuu kuin se ”pakollinen” aamukahvi, niin maailma ei kaadu siihen, että laadukkaan aamupalan joko jättää kokonaan pois tai siirtää myöhemmäksi.

Tehokkuus huippuunsa aamupäivällä. Tiedän, että on aamu- ja iltaihmisiä. Väitän kuitenkin, että kaikkein vaativimmat työtehtävät kannattaa suorittaa aamupäivällä. Aikaisin tehdyksi saatu tehtävä (pienikin) motivoi sinua jatkamaan tehokkaasti päivää ja jos aamupäivän tehtävä ei tullut valmiiksi (hyvin yleistä) voi sitten rauhassa jatkaa sitä esimerkiksi lounaan jälkeen. Työ on saatu hyvälle alulle.

Aamun ensi hetki vain sinulle. Tämä voi olla tärkeä asia. Heräät sitten aamuun ilman herätyskelloa tai kellon piippaukseen, varaa itsellesi ensimmäiset sekunnit, minuutit. Jätä silmät vielä kiinni, osoita kiitollisuutta, että saat herätä uuteen aamuun. Mieti miltä tuntuu olla taas yhden aamun verran viisaampi, kiitollisempi, vanhempi.

Hyviä aamuja sinulle!

…………..

Voit varmistaa terveysohjeiden saannin omaan ja ystäväsi sähköpostiin 20 euron vuosimaksua vastaan.

Maksa 20 euroa tilille FI94 5723 3320 0772 65 (OKOYFIHH), Christerin Akatemia. Kirjoita viestikenttään sähköpostiosoitteesi (tai ystäväsi sähköpostiosoitteen mikäli tilaat terveysohjeen hänelle).

52 terveysohjetta vuonna 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ja 2020 – kerää koko sarja!

Kerro muillekin!

Rakkain terveisin,
Christer Sundqvist
biologi, FT
Lisätietoja: christer.sundqvist@ravintokirja.fi

Viimeisimmät artikkelit

Tässä esimerkkejä luentotarjonnastani

Käytä älliä ruokavalinnoissa: Tämä on suosituimpia luentoaiheitani. Alustan ja herätän keskustelua älykkäistä ruokavalinnoista, ruoan luonnollisuudesta, säilyvyydestä ja käytössä olevista ruoan lisäaineista sekä pohdin sitä, mikä on terveellistä arki- ja juhlaruokaa. Miten liikkujan pitää syödä? Onko ikääntyvän ihmisen otettava huomioon jotain erityistä ruokavalintojen suhteen? Keskustellaan yhdessä miten voisimme parantaa ruokaostostemme laatua. Sillä mitä valitset ruokakaupasta ostoskassiisi, on merkitystä. Sisältääkö kassisi juureksia vai eineksiä? Ruokavallankumous alkakoon nyt! Tämä luento muokkautuu helposti kaikenikäisille ja monille erilaisille yhteisöille. Kerro mikä on tavoitteesi luennon suhteen, niin saat tällä tavalla räätälöidyn luennon minulta.

Onni, terveys ja äly – elämäsi melodia: Terveystietoinen ja viisaan onnellinen elämä rakentuu yksinkertaisista osatekijöistä. Tule kuuntelemaan turpaduunarin melodioita! Filosofian tohtori ja suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on vauhdissa!

Terveystietoinen elämä: Terveellisestä elämäntavasta ei saa tehdä liian vaikeaa itselleen. Terveys säilyy vaikka välillä elää epäterveellisesti, mutta se mikä erottaa terveystietoisen muista ihmisistä, on se luontevuus ja rivakkuus mikä nähdään siinä paluussa terveellisten valintojen ääreen. Terveystietoinen oivaltaa, että niitä huonoja valintoja pitää välttää, ei sen takia että se olisi pakko, vaan sen takia, että hän pitää terveyttään erittäin suuressa arvossa.

Liikunta on lääke: Ihminen on luotu liikkumaan sopivasti ja monipuolisella tavalla. Liikunnalla voidaan ehkäistä sairauksia, hoitaa terveyttä ja kuntoutua monista pitkäaikaissairauksista. Luennolla mainitaan liikunnan teho tyypin 2 diabeteksessa, kohonneessa verenpaineessa, sydän- ja verisuonisairauksissa, lihavuuden hoidossa, astmassa, keuhkoahtaumataudissa, polven nivelrikossa, nivelreumassa, selkävaivoissa ja masennuksessa. Turpaduunari Sundqvist kehottaa tekemään liikunnasta pysyvä osa elintapamuutostasi.

Oivaltavaa urheilua: Filosofian tohtori, ravinto- ja urheiluvalmentaja sekä suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on useiden vuosien aikana kehittänyt kokonaisvaltaista urheiluvalmennusta. Hän kertoo käytännönläheisesti ja hauskasti miten hänen urheiluvalmennuksestaan on ollut hyötyä sekä huippu-urheilijoille että liikunnallista elämäntapaa noudattaville. Luennolla tarkastellaan näiden osa-alueiden merkitystä urheilumenestykselle: yksilöllisesti määritelty harjoitusohjelma, ravitsemukselliset näkökulmat, unen ja levon merkitys, urheilijan rentoutuminen, elämän kokonaisrasitus, urheilijan henkiset voimavarat.

Laadukas ravinto terveyden lähde: Turpaduunari kertoo laadukkaista ruokavalinnoista. Hänen neuvoillaan löydät keinoja etsiä älliä ruokakaupasta. Haluat ehkä laittaa laadukasta lounasta ja haluat löytää lisäaineetonta luomua? Luonnollisesti tämä on täysin mahdollista kuunneltuasi Christerin ohjeita!

Vireä vanhuus: Biologi Christer Sundqvist kertoo meille menestysreseptinsä miten säilyttää hyvä vire ja terveys iäkkäänä. Tarjolla on runsaasti tietoa terveystietoisesta elämästä. Huumoria, iloista rentoutta ja oivaltavaa ideointia kannattaa tulla kuulemaan!

Elämän kokonaisrasitus hallintaan: Huomioi päivittäiset haasteet, kehottaa biologi Sundqvist luennollaan. Kun epäviisaasti joudut rientämään paikasta toiseen tukka putkella, muista kompensoida tämä huomioimalla terveen elämän kaikki osatekijät täysimääräisinä: hyvä ravinto, kunnon lepo, hyvät ihmissuhteet, virkistävä liikunta.

Rentoutta ja hengähdyshetkiä kiireiselle ihmiselle: Biologi Christer Sundqvist vie meidät rentouden maailmaan tällä luennollaan. Opi arvostamaan arjen hengähdyshetkiä. Muista oleskella puhtaassa ilmassa. Vedä keuhkoihin puhdasta ilmaa ja nauti siitä miten puhdas ilma vienosti koskettelee paljasta ihoasi. Voiko elämässä olla mitään ihanampaa? Älä stressaa! Et voi ratkaista yhtäkään ongelmaa stressaamalla itsesi puolikuolleeksi. Pidä siis itsesi täysillä elossa rennolla elämänasenteella. Nauti tästä hetkestä. Tartu kiinni ohikiitävään hetkeen, sillä elämä koostuu pienistä ihmeistä, jotka näemme vasta kun huomaamme pysähtyä niiden äärelle, hetki hetkeltä.

Aivot ja ravinto: Biologi Christer Sundqvist kertoo siitä mikä on parasta mahdollista aivoruokaa. Hyvä ruoka – hyvä mieli. Keskustelemme siitä miten voimme pitää aivot kirkkaana täsmäruoalla. Luennolla esitellään uutta aivotutkimusta selkokielellä. Varautukaa yllätyksiin!

Ruokaa suurella sydämellä: Huolehdi sydämesi kunnosta syömällä oikein terveellistä ruokaa, kehottaa biologi Christer Sundqvist. Yleisö saa alusta lähtien osallistua vilkkaaseen keskusteluun verenpaineen hoidosta ravinnolla, tarvitaanko kolesterolilääkkeitä ja millaisella ruoalla sydän lyö parhaiten. Kuuntele uusimmat sydäntutkimukset selkokielellä esitettynä.

Miten vatsasi voi? Biologi Christer Sundqvist kertoo parhaimmat vinkit miten suoliston saa toimimaan mahdollisimman hyvin. Keskustelemme hyvistä bakteereista ja siitä miten tärkeässä roolissa on suoliston hyvä terveys. Varautukaa yllätyksiin! Uusia suolistotutkimuksia saatte kuulla selkokielellä.

Rasvaista tarinaa: Ravintorasvat ja niiden terveellisyys tai vaarallisuus ovat jo pitkään aikaansaaneet kiihkeitä keskusteluja ja jopa väittelyjä. Biologi Christer Sundqvistin tieteellisiin tutkimuksiin pohjaavan alustuksen pohjalta keskustellaan luonnollisten rasvalähteiden terveyshyödyistä. Korkean kolesterolin negatiiviset terveysvaikutukset ja sen hoitoon käytettävien lääkkeiden sivuvaikutukset, ovat myös kuuma puheenaihe.

Ravitsemuksen kiistanaiheet ja tulevaisuuden näkymät: Läpi vuosikymmenten on kiistelty optimaalisesta ravinnosta. Löytyykö totuus kaurapuurosta myös tulevaisuudessa? Biologi Christer Sundqvist kertoo alustuksessaan mm. nutrigenomiikasta, tieteenalasta joka tutkii ravinto- ja perintötekijöiden yhteisvaikutuksia. Alustuksen pohjalta keskustellaan ravitsemuksen kiistanaiheista ja ravitsemustieteen tulevaisuuden näkymistä.

Reuman virallinen, täydentävä ja vaihtoehtoinen hoito: Luennolla esitellään reuman Käypä hoito suositukset ja käydän niiden pohjalta rakentavaa ja samalla kriittistä keskustelua. Hyviksi koettuja täydentäviä hoitomuotoja tuodaan esille ja tarkastellaan voiko olla apua jostakin vaihtoehtoisesta hoidosta.

Kolme tapaa hoitaa diabetes: virallisesti, täydentävästi ja vaihtoehtoisesti: Suositussa diabetesluennossaan biologi Sundqvist tuo esille koko kirjon erilaisia tapoja hoitaa tämä vakava sairaus yksilöllisesti tyydyttävällä tavalla.

Lisäksi tunteja, päiviä, viikkoja, kuukausia, jopa vuoden kestäviä koulutuksia ravinnosta, levosta, liikunnasta ja terveydestä. Varsinaista terveystykitystä!

Huomio kaikki maan keliaakikot – mitä tuumaatte tästä?

Facebook -seinälläni on käynnistynyt vilkas keskustelu ja ihmettely tämän alla olevan kirjoituksen johdosta. Eikö keliaakikko todellakaan voi selvitä ilman viljavalmisteita? Turpaduunari on nyt ihan ällikällä lyöty. Saisinko kuulla teiltä ehdotuksia miten tämän asian kanssa kannattaisi edetä? Ryhdytäänkö puolustamaan keliaakikon asemaa ravitsemusterapeuttien ja Käypähoito -suositusten laatijoita vastaan?

YHDESSÄ VOIMME VAIKUTTAA TERVEYSTIETOISUUDEN LISÄÄMISEKSI!

Tässä tämä outo Keliakialiiton kirjoitus:

Ravitsemusalan ammattilaiset tyrmäävät sote-valiokunnan ehdotuksen:
”Keliakiaa sairastavat tarvitsevat viljavalmisteita”

Joukko ravitsemusalan ammattilaisia on julkaissut tänään kannanoton keliakiaa sairastavien ruokavalion koostamisesta. He tyrmäävät sosiaali- ja terveysministeriön ja eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan ehdotuksen keliaakikoiden viljattomasta ruokavaliosta.

– Keliakiaa sairastavat tarvitsevat viljavalmisteita. He eivät voi korvata viljaa muilla ruoka-aineilla. Ministeriön ja valiokunnan näkemys gluteenittoman ruokavalion koostamisesta on selvästi ristiriidassa ravitsemussuositusten ja hoitosuositusten kanssa eikä perustu tieteelliseen näyttöön, toteavat Valtion ravitsemusneuvottelukunnan pääsihteeri Arja Lyytikäinen, Itä-Suomen yliopiston ravitsemusterapian apulaisprofessori Ursula Schwab, laillistetut ravitsemusterapeutit Jaana Heikkilä Turun yliopistollisesta keskussairaalasta ja Heli Pyrhönen Mikkelin keskussairaalasta sekä vastaava ravitsemussuunnittelija Katri Jantunen Kuopion kaupungista.

Ministeriö ja valiokunta ovat ehdottaneet, että keliaakikot jättäisivät gluteenittomat viljatuotteet kokonaan pois, jos heillä ei ole niihin enää ruokavaliokorvauksen lopettamisen jälkeen varaa. Ministeriön ja valiokunnan mukaan tarvittavat ravintoaineet tulisi hankkia muista ruoka-aineista kuin viljoista esimerkiksi marjoista ja pähkinöistä.

”Päivittäiseen suositeltuun 25 gramman kuidun vähimmäissaantiin yltäminen tarkoittaisi esimerkiksi 25 porkkanaa tai 20 kerää salaattia”, ravitsemustieteilijöiden kannanotossa muistutetaan.

Ravitsemusalan ammattilaiset korostavat kannanotossaan, että on terveydenhuollon ammattilaisten tehtävä ohjata keliaakikoille gluteeniton ruokavalio Käypä hoito -suosituksen mukaisesti. Gluteeniton ruokavalio koostetaan Valtion ravitsemusneuvottelukunnan laatimien suomalaisten ravitsemussuositusten mukaan siten, että tavanomaiset viljavalmisteet korvataan gluteenittomilla vaihtoehdoilla. Kannanoton laatineiden mielestä ruokavaliokorvaus on keliakiaa sairastaville välttämätön, jotta heidän riittävä ravitsemus voidaan turvata.

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta hyväksyi viime viikolla hallituksen esityksen, jonka mukaan keliakiaa sairastavien ruokavaliokorvaus poistuu 1.1.2016. Asiasta päätetään eduskunnassa tällä viikolla.

Kannanotto löytyy kokonaisuudessaan Keliakialiiton verkkosivuilta.
Seuraa ruokavaliokorvauksesta käytävää keskustelua myös Keliakialiiton Facebook-sivulla ja Twitterissä tunnisteella ‪#‎keliakia‬.

Terveisin,
Leila Alivuotila
viestintäpäällikkö
Keliakialiitto
p. 050 5181034
keliakialiitto.fi

 

cropped-christer-sundqvist.jpegChrister Sundqvist
turpaduunari, ravintovalmentaja, biologi, filosofian tohtori

Monessa liemessä keitetty yllätyksellinen tietokirjailija ja suosittu bloggaaja. Tuttu turpaduunari, eli huumorin pilke silmäkulmassa esiintyvä terveysluennoitsija. Löydät lisää tietoa täältä: http://ravintokirja.fi/ 

 

0 thoughts on “Huomio kaikki maan keliaakikot – mitä tuumaatte tästä?”

 1. Saahan sillä purkin laadukasta kookosöljyä, 1-2 kg hyvää tuoretta lihaa, luomukananmunia 4 kg tai kasviksia muutaman kilon.

  Minulla diagnosoitiin keliakia 19-vuotta sitten. Gluteenittomista tuotteista oli aina vatsa kovalla. Vasta kun jätin ne kokonaan pois, rupesi vatsakin toimimaan kunnolla. Nämä gluteenittomat leivonnaiset on usein tehty tärkkelyksestä, mikä on tiiviiksi pakattua sokeria. Epäterveellistä kuraa, jota kenenkään ei kannattaisi syödä.

  1. Hannu, kiitos kommentista.

   Selvittelytyö on vielä pahasti kesken, mutta nyt näyttää ilmeiseltä, että Ursula Schwab on kasannut ympärilleen ystäviään ”kriisitilanteen” takia. Kriisin nimi on ruokavaliokorvaus. Kriisin välittömänä seurauksena on gluteenittomien viljatuotteiden myynnin mahdollinen romahdus ruokavaliokorvauksen poistuessa (hallituksen esitys on, että korvaus lakkaa 1.1.2016 lähtien).

   Lähetän kohta kyselyn Keliakialiittoon missä kysyn, saako Keliakialiitto rahallista korvausta siitä, että varmistavat gluteenittomien viljatuotteiden tarjonnan täällä Suomessa. Gluteeniton merkki on olemassa ihan niin kuin Sydänmerkki Sydänliitolla. Sen tiedän, että Sydänliitto rahastaa tuolla Sydänmerkillä. Rahastaako Kekiakialiitto Gluteeniton -merkillä? En vielä tiedä. Tietääkö joku teistä varmasti, miten on?

   Minusta on outoa, että painotetaan keliakian luonnetta sairautena, jota ei voi hoitaa muilla tavoin kuin lääkärin määräämällä tarkalla gluteenittomalla ruokavaliolla. Meneeköhän tämä kuvio näin sitten, että ruokavaliokorvauksen poistuessa potilas häviää ”kontrollista”, eli hän ei enää osta lääkärin määräämiä gluteenittomia tuotteita, vaan ryhtyy omatoimisesti hoitamaan terveyttään aidolla, viljattomalla ruokavaliolla?

   Ursulan tapoihin kuuluu varoittaa, että ravitsemuksellisesti monipuolista ruokavaliota ei mukamas voi saavuttaa muuta kuin viljatuotteita nauttimalla! Näettekö tämän kuvion näin?

   Olettaisin, että propagandakoneisto viritetään äärimmilleen höpöttämällä myös hoitomotivaatiosta ja sen menettämisen vaarasta. Ai kauhea jos viljatuotteiden pupellus jätetään pois, tämä varmaan johtaa täydelliseen välinpitämättömyyteen hoitaa sairauttaan? Sorry jos ajattelen kryptisesti, mutta näettekö tämän kuvion?

   1. Hei Christer,
    Kiitos tiedustelustasi. Verkkosivuiltamme löydät paljon tietoa Gluteenittoman tuotteen merkin käyttöoikeudesta: http://web.archive.org/web/20160826085112/http://keliakialiitto.fi/liitto/merkki/yrityksille/
    Samoilta sivuilta löydät tietoa myös merkin käyttöoikeusmaksuista: http://web.archive.org/web/20160826214443/http://keliakialiitto.fi/liitto/merkki/yrityksille/kayttooikeusmaksut/

    Autan mielelläni, jos sinulla herää vielä lisäkysymyksiä.

    Ystävällisin terveisin
    Tarja Heimolehto

 2. Minulla todettiin Keliakia runsas kolme vuotta sitten. Aloitettuani gluteiinittoman dieetin vatsavaivat poistuivat ja gastroskopiassa kahden vuoden jälkeen oli kaikki nukkapeite palannut ohutsuolen limakalvolle. Keliaakikko tarvitsee kuituja eikä monenkaan vatsa siedä valtavia määriä vihanneksia, joten gluteiinittomat viljat kuuluvat ruokavalioon kuitujensa ja vitamiiniensa sekä kivennäisaineidensa vuoksi.

 3. Lapsellani todettiin keliakia noin 1,5 vuotiaana hänen kärsittyä kiinteiden aloittamisen jälkeen jatkuvista vatsakivuista, muutaman tunnin välein heräämisestä sekä jatkuvasta ripulista. Aiemmin suvussamme ei ollut diagnosoitu keliakiaa ja ihmettelen jälkeen pain miten tuossa meni noin kauan.
  Käytin lastani yksityisellä sektorilla ja julkisella sektorilla, kunnes eras yksityisen puolen lääkäri hoksasi ottaa verikokeet ja keliakiahan sieltä varmistui tähystyksen jälkeen. Suolinukka oli täysin tuhoutunut eikä kumpuilua ollut lainkaan. Lapsi oli reilusti -20% kasvukäyrältä. Vatsa pompotti kuin 1950 luvun keliakiapotilailla, joista näin kuvia – itse tunnistan tämän jälkeen heti ulkonäöstä keliakian. Miksi neuvolan terveydenhoitaja ei sitä huomannut. Tosin en saanut julkiselta puolelta kertaakaan edes lääkärintarkastusta, sillä 40v täyttäneenä kävin yksityisellä ja se näköjään vähensi meidän perheen palveluita niin minun kuin lapseni osalta. Lähetteen sairaalan kontrolleihin sain myös yksityiseltä sektorilta.

  Lapsellani meni reilut pari vuotta suolen kuntoon saattamisessa oikealla ruokavaliollakin ja kasvu lähti käyntiin, yöunetkin sujuivat jo paremmin ilman vatsakipuja. Myöhemmin perheestämme on löytynyt selittämättömien vatsaoireiden syyksi keliakiaa.

  Keliaakikon äitinä olen ensisijaisesti tuosta STM:n todella ala-arvoisesti tekemästä selvityksestä. Pitäisikö minun rajoittaa lapseni ruokavaliota ettei hän saisi leipää, leivoksia tai mitään viljasta tehtyä. Täysin hullua? Lapsi sanoo nykyäänkin, että hanta ärsyttää ettei hän voi syödä samaa kuin muut. Ainoa lääke keliakiaa on oikea ruokavalio. Seurauksena on muutoin syöpä, osteoporoosi, kiillevauriot hampaissa jne. ongelmat, joita eteen tulee taatusti mikäli ei ole sairaan tarkka ruokavaliostaan.
  Äitinä näen vaivaa lapseni vuoksi ja leivon hänelle päiväkotiin sesonkiherkut, sillä hänelle tarjotaan usein vaihtoehdoksi jotain muuta kuin munkki vappuna tai joulutorttu jouluna. Tottakait haluan lapselleni perinneruokia ja haluan niitä muillekin perheeni jäsenille. Lapsen ja hänen elämyksensä sekä elämän normaalina lapsena asetan kaiken edelle, omat tarpeeni tulevat perässä sillä lapseni on vasta pieni ja me vanhemmat olemme hänen elämästään ja terveydestään vastuussa tässä vaiheessa.

  Eduskunnan sosiaali- ja terveysvalikokunnan puheenjohtaja on käsittämättömän lyhytnäköinen nainen. Hän ehdottaa ettei keliaakikko kaipaa korvaavia viljoja. On todella sääli, että tuon kaltaiset ihmiset pääsevät vallan kahvaan. Heillä pitäisi olla erityinen vastuu asioiden oikeellisuuden tarkistajana sekä tasapuolisuuden edistäjänä. Sama kuin sanoisi syöpäsairaalle, että jätä lääkkeesi syömättä. Ruokavalion monipuolisuudesta täytyy huolehtia keliaakikkonakin ja viljat kuuluvat siihen kuin nenä päähän. Lapseni on vielä alle 16- vuotias ja toivon suomen olevan yksi EU:n keliakian kärkimaista sitten, kun hän on aikuinen. Suomen pitäisi olla sivistysvaltio ja tällaisenaan se ei sellainen ole.

  Itse olen kärsinyt vatsaongelmista sekä autoimmuunisairauksista parikymmentä vuotta, onneksi sain sentään lapsen -lapsettomuuttakin keliakia voi hoitamattomana aiheuttaa.

  Hyvä, että aiheesta keskustellaan ja se nostetaan esille. Mielestäni STM:n selvityksen tekijä joutaisi vastuuseen työnsä laadun puutteesta!

  1. Gluteenittomuus on keliaakikolle välttämätöntä, mutta gluteenittomat viljatuotteet eivät. Viljojen ravintoainetiheys on heikko ja täysipainoisen ruokavalion voi rakentaa helpommin muista ruoka-aineista. Gluteenittomat tuotteet ovat pääosin tärkkelystä, mikä taas nostaa verensokeria ja lisää insuliinin tuotantoa ja ylläpitää nälkää. Voin joskus herkutella syömällä jotain gluteenittomia leivonnaisia, mutta päivittäiseen ruokavaliooni ne eivät kuulu. Kuten jo ensimmäisessä kommentissa mainitsin, ummetus katosi, kun lopetin gluteenittomien viljatuotteiden syönnin. Vatsa toimii erinomaisesti.

   1. Olen aivan samaa mieltä! Gluteenittomat tuotteet ovat teollisesti työstettyjä, pitkän prosessoinnin jälkeen ja koostuvat kaiken muun teollisuuden tärkkelysjätteistä ja lisäaineista. Eivät ole suositeltavissa kenellekään! Juhlapöytään voin kuvitella mahdollisesti kotona leivottuja tattarijauhotuotteita mutta tuskin tarpeellisia arkeen. Myös Karibialta löysin lomalla leipäpuuhedelmänjauhoja josta sai erinomaisia lettuja mutta tuote on sielläkin vasta uutuus. Kaikista terveellisintä on syödä ruokaa jossa ei ole sisällysluetteloa tai hyvin lyhyt semmoinen, esim. kermaa + suolaa = voita. Turvallisinta ja terveellisintä!
    nimimerkillä ”nykyään terve suolisto”

 4. Eikö ihmisillä ole mielikuvitusta? Miksi hirttäytyä viljoihin tai mihinkään muuhunkaan, kun maailma on tulvillaan toinen toistaan parempia ruokia. Jos ja kun nyt leipää tekee mieli, niin onhan mantelijauhoja ja kaiken maailman siemenistä voi jauhaa lisää. Niihin kun lisää kananmunia ja maitorahkaa niin avot!

 5. Hei, olen paleo-ruokavaliolla nyt kolmatta vuotta, ja olo on mainio. En syö mitään jyviä, enkä myöskään maitotuotteita. Niitä ei aikuinen ihminen tarvitse, ei keliaakikko, diabeetikko yms, eikä perusterve. Terveyteni on kohentunut (ja siinä ohessa paino laskenut) likipitäen kaksikymppisen tasolle, vaikka ikää jo yli 60.
  Nälkä pysyy poissa kauan, eikä näläntunne tule yhtäkkiä, vaan pikkuhiljaa kuiskuttelemalla, että olisi mukava syödä tässä jossain vaiheessa. Suosittelen tutustumista.

 6. Christer, kysyit korvauksen merkityksestä. Summa on pieni eikä kata kustannuksia. Haluan kuitenkin korostaa ettei kyse ole pelkästä pullasta tai leivästä elämässämme. Keliakia (tietänet toivottavasti) aiheuttaa paljon muutakin muutosta arkielämään kun vain leivän puuttumisen. Gluteiinia löytyy todella monesta paikasta jolloin jokainen tuote on erikseen tutkittava. Vaikutusta on myös sosiaaliseen elämään sillä sairauden vaikutukset on joka kerta tehtävä tiettäväksi eikä tunnut kivalta olla ” mitä sulle nyt sitten voi tarjota”-tyyppi. Ruoan valmistukseen ja paikkaan taudilla on myös vaikutusta, täysi gluteenittomuus myös ravintoloissa pitäisi taata mikä ei tietenkään kaikkialla ole mahdollista. Eduskunnassa Maria Tolppanen mm ihmetteli miksi gluteenittomat tuotteet maksaa niin paljon, epäili ilmeisesti rahastusta.
  Kulutus on vielä kuitenkin eri luokkaa kun ”oikeiden” ihmisten tuotteilla joten se selittää toki hinnan.
  Gluteenittomissa leipomoissa ei voida tehdä normituotteita. Ymmärrän kyllä edellisten vastaajien
  kommentteja siitä ettei leipää ole pakko syödä ja viljattomalla sekä maidottomalla ruokavaliolla voi elää. Näin on. Silti en kuitenkaan näe että me jotka itse emme ole sairauttamme aiheuttaneet joutuisimme luopumaan leivästä, puurosta jne. Eduskuntakeskusteluissa on tullut esiin myös että ei viljoja tarvita kuidunkaan vuoksi, voihan sitä syödä vaikka pähkinöitä tai marjoja. Tämän keskustelun rönsyily myös asiattomiin kommentteihin kertoo vain ettei tätä sairautta vielä oikeasti tunneta niin hyvin kuin pitäisi. Onneksi Keliakialiitto tekee hyvää työtä! Mainitsen vielä että itse kyllä syön marjoja, pähkinöitä enkä pelkästään sitä parjattua ”pullaa”. Syön myös kasviksia, vihanneksia, lihaa, kanaa jne jotka toki samanhintaisia meille kuin muillekin. En myöskään aio sairastuttaa itseäni tahallisesti mutta aina sekään ei ole itsestä kiinni. Niin monta kertaa olen löytänyt virheen itselleni tarjotuista ruoista. Siis vastaus kysymykseesi : ruokavaliokorvaukselle on rahallisen hyödyn lisäksi myös henkinen puolen vaikutus 🙂

 7. Tämä tuli äsken sähköpostiini:

  Keliakiaa sairastavien ruokavaliokorvauksen poistoesityksestä hylkäysesitys

  Eduskunnan keliakiaverkoston puheenjohtaja, kansanedustaja Anneli Kiljunen (sd) teki keskiviikkoillalla eduskunnan täysistunnossa hylkäysesityksen, joka koski hallituksen esitystä ruokavaliokorvauksen poistamisesta. Kiljusen esitystä kannattivat edustajat Kristiina Salonen (sd), Kari Uotila (vas), Katja Hänninen (vas) ja Matti Semi (vas).

  Puheenvuoroja pitäneet edustajat olivat erityisen huolissaan korvauksen poiston vaikutuksista keliakiaa sairastavien terveyteen ja kustannuksista, jotka tulevat terveydenhuollon maksettaviksi, kun hoitamattoman keliakian oireet pahenevat ja lisäsairauksia alkaa ilmetä. Moni puhujista moitti hallitusta poukkoilevasta ja vastuuttomasta säästöpolitiikasta.
  Keskustelun jälkeen asian toinen käsittely keskeytettiin. Ruokavaliokorvauksen kohtalosta äänestetään todennäköisesti eduskunnan täysistunnossa perjantaina.

  Seuraa ruokavaliokorvauksesta käytävää keskustelua myös Keliakialiiton Facebook-sivulla ja Twitterissä tunnisteella #keliakia.

  Terveisin,

  Leila Alivuotila
  viestintäpäällikkö
  Keliakialiitto
  p. 050 5181034
  keliakialiitto.fi

 8. Tämä tuli äsken tietooni:

  Eduskunta päätti lopettaa ruokavaliokorvauksen
  ”Keliaakikot kokevat yhteiskunnan vähättelevän heidän elinikäistä sairauttaan”

  Keliakiaa sairastavien ruokavaliokorvaus poistuu 1.1.2016. Eduskunta äänesti perjantaina 20.11. ruokavaliokorvauksen poistamisen puolesta äänin 103–59. 37 kansanedustajaa oli poissa äänestyksestä. Lähetekeskustelussa 11.11. kansanedustajat käyttivät kaikkiaan 29 puheenvuoroa aiheesta. Asian toisessa käsittelyssä 18.11. eduskunnan keliakiaverkoston puheenjohtaja, kansanedustaja Anneli Kiljunen (sd) teki hallituksen esitykseen hylkäysesityksen, joka perjantaina äänestettiin kumoon.

  Ruokavaliokorvausta on maksettu keliakiaa sairastaville vuodesta 2002 alkaen. Viime hallituskaudella korvausta korotettiin ja se on ollut suuruudeltaan 23,60 euroa kuukaudessa. Ruokavaliokorvaus on kattanut vain pienen osan gluteenittoman ruokavaliohoidon aiheuttamista lisäkustannuksista, sillä gluteenittomat elintarvikkeet ovat jopa yhdeksän kertaa tavanomaisia kalliimpia.

  Keliakialiiton toiminnanjohtaja Leila Kekkonen on hyvin pettynyt eduskunnan päätökseen.

  – Keliakiaa sairastavat kokevat, että yhteiskunta vähättelee heidän elinikäistä ja vakavaa sairauttaan, johon ei ole lääkettä. Ainoa hoitomuoto on ehdottoman tarkka gluteeniton ruokavalio, joka on tavanomaista kalliimpi. Kipeimmin eduskunnan päätös koskee pienituloisia, kuten opiskelijoita, eläkeläisiä ja työttömiä. Heille tämä on toimeentulokysymys, Kekkonen toteaa.

  Keliakialiitossa pelätään, että keliaakikot joutuvat rahapulansa vuoksi lipsumaan ruokavaliostaan, mistä koituisi sekä yksilöille että yhteiskunnalle ongelmia. Pienikin määrä gluteenia vahingoittaa keliaakikoiden elimistöä ja voi aiheuttaa lisäsairauksia, mitä taas aiheuttaa kustannuksia terveydenhuollolle. Tällöin korvauksen poistosta saadut yhteiskunnan varojen säästöt hupenevat nopeasti.

  – Ryhdymme ajamaan korvauksen palauttamista. Edunvalvontatyömme jatkuu keliaakikoiden hyvinvoinnin edistämiseksi entistä tehokkaampana, linjaa Keliakialiiton puheenjohtaja Inkeri Kerola.

  Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnassa kaikki oppositiopuolueiden kansanedustajat vastustivat ruokavaliokorvauksen poistoa. Valiokunta hyväksyi kuitenkin enemmistön turvin hallituksen esityksen säästöjen aikaansaamiseksi ja eri sairauksien yhdenvertaisuuteen liittyvistä syistä.

  – Keliakiaa sairastavat joutuvat osallistumaan maamme hallituksen säästötalkoisiin oman terveytensä kustannuksella. Se on liian kova hinta, Kerola toteaa.

  Keliakiaa sairastaa Suomessa viimeisimpien tutkimustulosten mukaan 2 % väestöstä eli yli 100 000 henkilöä. Keliakia on vahvasti alidiagnosoitu sairaus. Vasta kolmannes keliaakikoista, eli noin 30 000 henkilöä on saanut diagnoosin. Keliakialiittoon kuuluu 30 paikallista keliakiayhdistystä.

  Lisätietoja asiasta:
  Keliakialiiton toiminnanjohtaja, Leila Kekkonen, p. 050 3210464, leila.kekkonen@keliakialiitto.fi
  Keliakialiiton puheenjohtaja, Inkeri Kerola, p. 050 5113145
  Paikallisten keliakiayhdistysten yhteystiedot löytyvät Keliakialiiton verkkosivuilta:
  http://keliakialiitto.fi/liitto/toiminta/keliakiayhdistysten_toiminta/keliakiayhdistykset/
  Seuraa ruokavaliokorvauksesta käytävää keskustelua myös Keliakialiiton Facebook-sivulla ja Twitterissä tunnisteella #keliakia.

  Terveisin,
  Leila Alivuotila

Olisi kiva kuulla kommenttisi!

© 2020 Turpaduunari All Rights Reserved   

Theme Smartpress by Level9themes.