Sensuroimatonta terveys- ja kulttuurivalistusta. Mikäli olet tyytymätön sivustoon, kerro siitä minulle. Jos olet tyytyväinen, kerro siitä muille tiedonjanoisille. Yhteystiedot: Christer Sundqvist, biologi (FT), christer.sundqvist@ravintokirja.fi, 040-7529274, Helsinki

Turpaduunarin viikoittainen terveysohje

On taas uuden viikoittaisen terveysohjeen vuoro: AAMU KÄYNTIIN KUNNOLLA

TURPADUUNARIN TERVEYSOHJEET

Turpaduunarin terveysohjeet jatkuvat. Nyt on jaossa kaiken kaikkiaan 285. ja tämän vuoden 22. terveysohje. Tämä lähetetään terveyskirjeeni tilaajille (terveysohjeet ilmestyvät viikoittain).

*****************************

Turpaduunarin terveysohje numero 285
Jakelupäivä tiistaina 26.5.2020

AAMU KÄYNTIIN KUNNOLLA

Aamu aloittaa päivän. Jokaisen elämäsi päivän. Ei ole yhdentekevää mitä teet ensimmäiseksi. Aamusta alkaa hyvä päivä, jos niin haluamme. Ota talteen muutama vinkki.

Herää ajoissa. Mikään ei ole niin raivostuttavaa kuin se, että huomaa myöhästyvänsä aamupäivän tilaisuudesta, vain sen takia kun ei päässyt ajoissa sängystä ylös. Mieluummin vartti aikaisemmin silmät auki kuin puolitokkuraisena kiireen sekaan 15 min myöhemmin.

Juo lasi vettä. Lempeä herätys elimistöllesi on pieni määrä nestettä, mieluusti raikasta lähde- tai hanavettä. Jotkut hankkivat veden otsonointilaitteen saadakseen happirikkaasta vedestä ylimääräistä tarmoa päivään.

Oikea asenne. Olen havainnut, että päivä lähtee paremmin käyntiin, kun seuraavaan päivään valmistautuu jo etukäteen edellisenä iltana. Jokin aikaa vievä aamupuuha, voidaan ehkä tehdä osittain jo edellisenä iltana. Mieli rakennetaan siihen suuntaan edellisenä iltana, että aamu pääsee alkuun helpommin (ei pidä ”nousta sängystä väärällä jalalla”).

Aamupala. Useimmat asiantuntijat puolustavat laadukkaan aamupalan nauttimista – niin minäkin. Vain silloin jos ei kerta kaikkiaan aamulla mikään muu maistuu kuin se ”pakollinen” aamukahvi, niin maailma ei kaadu siihen, että laadukkaan aamupalan joko jättää kokonaan pois tai siirtää myöhemmäksi.

Tehokkuus huippuunsa aamupäivällä. Tiedän, että on aamu- ja iltaihmisiä. Väitän kuitenkin, että kaikkein vaativimmat työtehtävät kannattaa suorittaa aamupäivällä. Aikaisin tehdyksi saatu tehtävä (pienikin) motivoi sinua jatkamaan tehokkaasti päivää ja jos aamupäivän tehtävä ei tullut valmiiksi (hyvin yleistä) voi sitten rauhassa jatkaa sitä esimerkiksi lounaan jälkeen. Työ on saatu hyvälle alulle.

Aamun ensi hetki vain sinulle. Tämä voi olla tärkeä asia. Heräät sitten aamuun ilman herätyskelloa tai kellon piippaukseen, varaa itsellesi ensimmäiset sekunnit, minuutit. Jätä silmät vielä kiinni, osoita kiitollisuutta, että saat herätä uuteen aamuun. Mieti miltä tuntuu olla taas yhden aamun verran viisaampi, kiitollisempi, vanhempi.

Hyviä aamuja sinulle!

…………..

Voit varmistaa terveysohjeiden saannin omaan ja ystäväsi sähköpostiin 20 euron vuosimaksua vastaan.

Maksa 20 euroa tilille FI94 5723 3320 0772 65 (OKOYFIHH), Christerin Akatemia. Kirjoita viestikenttään sähköpostiosoitteesi (tai ystäväsi sähköpostiosoitteen mikäli tilaat terveysohjeen hänelle).

52 terveysohjetta vuonna 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ja 2020 – kerää koko sarja!

Kerro muillekin!

Rakkain terveisin,
Christer Sundqvist
biologi, FT
Lisätietoja: christer.sundqvist@ravintokirja.fi

Viimeisimmät artikkelit

Tässä esimerkkejä luentotarjonnastani

Käytä älliä ruokavalinnoissa: Tämä on suosituimpia luentoaiheitani. Alustan ja herätän keskustelua älykkäistä ruokavalinnoista, ruoan luonnollisuudesta, säilyvyydestä ja käytössä olevista ruoan lisäaineista sekä pohdin sitä, mikä on terveellistä arki- ja juhlaruokaa. Miten liikkujan pitää syödä? Onko ikääntyvän ihmisen otettava huomioon jotain erityistä ruokavalintojen suhteen? Keskustellaan yhdessä miten voisimme parantaa ruokaostostemme laatua. Sillä mitä valitset ruokakaupasta ostoskassiisi, on merkitystä. Sisältääkö kassisi juureksia vai eineksiä? Ruokavallankumous alkakoon nyt! Tämä luento muokkautuu helposti kaikenikäisille ja monille erilaisille yhteisöille. Kerro mikä on tavoitteesi luennon suhteen, niin saat tällä tavalla räätälöidyn luennon minulta.

Onni, terveys ja äly – elämäsi melodia: Terveystietoinen ja viisaan onnellinen elämä rakentuu yksinkertaisista osatekijöistä. Tule kuuntelemaan turpaduunarin melodioita! Filosofian tohtori ja suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on vauhdissa!

Terveystietoinen elämä: Terveellisestä elämäntavasta ei saa tehdä liian vaikeaa itselleen. Terveys säilyy vaikka välillä elää epäterveellisesti, mutta se mikä erottaa terveystietoisen muista ihmisistä, on se luontevuus ja rivakkuus mikä nähdään siinä paluussa terveellisten valintojen ääreen. Terveystietoinen oivaltaa, että niitä huonoja valintoja pitää välttää, ei sen takia että se olisi pakko, vaan sen takia, että hän pitää terveyttään erittäin suuressa arvossa.

Liikunta on lääke: Ihminen on luotu liikkumaan sopivasti ja monipuolisella tavalla. Liikunnalla voidaan ehkäistä sairauksia, hoitaa terveyttä ja kuntoutua monista pitkäaikaissairauksista. Luennolla mainitaan liikunnan teho tyypin 2 diabeteksessa, kohonneessa verenpaineessa, sydän- ja verisuonisairauksissa, lihavuuden hoidossa, astmassa, keuhkoahtaumataudissa, polven nivelrikossa, nivelreumassa, selkävaivoissa ja masennuksessa. Turpaduunari Sundqvist kehottaa tekemään liikunnasta pysyvä osa elintapamuutostasi.

Oivaltavaa urheilua: Filosofian tohtori, ravinto- ja urheiluvalmentaja sekä suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on useiden vuosien aikana kehittänyt kokonaisvaltaista urheiluvalmennusta. Hän kertoo käytännönläheisesti ja hauskasti miten hänen urheiluvalmennuksestaan on ollut hyötyä sekä huippu-urheilijoille että liikunnallista elämäntapaa noudattaville. Luennolla tarkastellaan näiden osa-alueiden merkitystä urheilumenestykselle: yksilöllisesti määritelty harjoitusohjelma, ravitsemukselliset näkökulmat, unen ja levon merkitys, urheilijan rentoutuminen, elämän kokonaisrasitus, urheilijan henkiset voimavarat.

Laadukas ravinto terveyden lähde: Turpaduunari kertoo laadukkaista ruokavalinnoista. Hänen neuvoillaan löydät keinoja etsiä älliä ruokakaupasta. Haluat ehkä laittaa laadukasta lounasta ja haluat löytää lisäaineetonta luomua? Luonnollisesti tämä on täysin mahdollista kuunneltuasi Christerin ohjeita!

Vireä vanhuus: Biologi Christer Sundqvist kertoo meille menestysreseptinsä miten säilyttää hyvä vire ja terveys iäkkäänä. Tarjolla on runsaasti tietoa terveystietoisesta elämästä. Huumoria, iloista rentoutta ja oivaltavaa ideointia kannattaa tulla kuulemaan!

Elämän kokonaisrasitus hallintaan: Huomioi päivittäiset haasteet, kehottaa biologi Sundqvist luennollaan. Kun epäviisaasti joudut rientämään paikasta toiseen tukka putkella, muista kompensoida tämä huomioimalla terveen elämän kaikki osatekijät täysimääräisinä: hyvä ravinto, kunnon lepo, hyvät ihmissuhteet, virkistävä liikunta.

Rentoutta ja hengähdyshetkiä kiireiselle ihmiselle: Biologi Christer Sundqvist vie meidät rentouden maailmaan tällä luennollaan. Opi arvostamaan arjen hengähdyshetkiä. Muista oleskella puhtaassa ilmassa. Vedä keuhkoihin puhdasta ilmaa ja nauti siitä miten puhdas ilma vienosti koskettelee paljasta ihoasi. Voiko elämässä olla mitään ihanampaa? Älä stressaa! Et voi ratkaista yhtäkään ongelmaa stressaamalla itsesi puolikuolleeksi. Pidä siis itsesi täysillä elossa rennolla elämänasenteella. Nauti tästä hetkestä. Tartu kiinni ohikiitävään hetkeen, sillä elämä koostuu pienistä ihmeistä, jotka näemme vasta kun huomaamme pysähtyä niiden äärelle, hetki hetkeltä.

Aivot ja ravinto: Biologi Christer Sundqvist kertoo siitä mikä on parasta mahdollista aivoruokaa. Hyvä ruoka – hyvä mieli. Keskustelemme siitä miten voimme pitää aivot kirkkaana täsmäruoalla. Luennolla esitellään uutta aivotutkimusta selkokielellä. Varautukaa yllätyksiin!

Ruokaa suurella sydämellä: Huolehdi sydämesi kunnosta syömällä oikein terveellistä ruokaa, kehottaa biologi Christer Sundqvist. Yleisö saa alusta lähtien osallistua vilkkaaseen keskusteluun verenpaineen hoidosta ravinnolla, tarvitaanko kolesterolilääkkeitä ja millaisella ruoalla sydän lyö parhaiten. Kuuntele uusimmat sydäntutkimukset selkokielellä esitettynä.

Miten vatsasi voi? Biologi Christer Sundqvist kertoo parhaimmat vinkit miten suoliston saa toimimaan mahdollisimman hyvin. Keskustelemme hyvistä bakteereista ja siitä miten tärkeässä roolissa on suoliston hyvä terveys. Varautukaa yllätyksiin! Uusia suolistotutkimuksia saatte kuulla selkokielellä.

Rasvaista tarinaa: Ravintorasvat ja niiden terveellisyys tai vaarallisuus ovat jo pitkään aikaansaaneet kiihkeitä keskusteluja ja jopa väittelyjä. Biologi Christer Sundqvistin tieteellisiin tutkimuksiin pohjaavan alustuksen pohjalta keskustellaan luonnollisten rasvalähteiden terveyshyödyistä. Korkean kolesterolin negatiiviset terveysvaikutukset ja sen hoitoon käytettävien lääkkeiden sivuvaikutukset, ovat myös kuuma puheenaihe.

Ravitsemuksen kiistanaiheet ja tulevaisuuden näkymät: Läpi vuosikymmenten on kiistelty optimaalisesta ravinnosta. Löytyykö totuus kaurapuurosta myös tulevaisuudessa? Biologi Christer Sundqvist kertoo alustuksessaan mm. nutrigenomiikasta, tieteenalasta joka tutkii ravinto- ja perintötekijöiden yhteisvaikutuksia. Alustuksen pohjalta keskustellaan ravitsemuksen kiistanaiheista ja ravitsemustieteen tulevaisuuden näkymistä.

Reuman virallinen, täydentävä ja vaihtoehtoinen hoito: Luennolla esitellään reuman Käypä hoito suositukset ja käydän niiden pohjalta rakentavaa ja samalla kriittistä keskustelua. Hyviksi koettuja täydentäviä hoitomuotoja tuodaan esille ja tarkastellaan voiko olla apua jostakin vaihtoehtoisesta hoidosta.

Kolme tapaa hoitaa diabetes: virallisesti, täydentävästi ja vaihtoehtoisesti: Suositussa diabetesluennossaan biologi Sundqvist tuo esille koko kirjon erilaisia tapoja hoitaa tämä vakava sairaus yksilöllisesti tyydyttävällä tavalla.

Lisäksi tunteja, päiviä, viikkoja, kuukausia, jopa vuoden kestäviä koulutuksia ravinnosta, levosta, liikunnasta ja terveydestä. Varsinaista terveystykitystä!

100 paradoksia onnesta

Onnellisuusprofessori Markku Ojanen on uudessa kirjassaan tutkinut onnen paradokseja. Kirja on mainio!

Ojanen käy onnen paradoksien kimppuun psykologian, filosofian, historian, tarinoiden ja sananlaskujen kautta. Kirja jatkaa perinteisellä Ojasen linjalla: Unelma onnesta on tärkeä osa ihmisen elämää.

Hopeamitalistin paradoksissa Ojanen on oivallisesti referoinut psykologian tutkijoiden Matsumoto & Willingham havaintoja kultaa, hopeaa ja pronssia voittaneiden ilmeiden perusteella tehtyjä tutkimuksia Ateenan olympiakisoissa vuonna 2004. Sanonta ”hopea hävitään” näyttäisi olevan täyttä totta, sillä tutkijoiden mukaan hopeamitalistit eivät kyennet hymyilemään palkintopallilla vaikka olivat voittaneet hopeamitalin. Ilmeet kertoivat heidän hävinneen kullan. Sen sijaan pronssimitalin saaneet kokivat olevansa voittajia, koska pääsivät mitaleille. He olisivat voineet jäädä kokonaan mitaleitta. Ojanen huomauttaa, että aito hymy (ns. Duchenne-hymy) voidaan erottaa epäaidosta, ja juuri tähän epäaitoon hymyyn hopeamitalistit turvautuivat palkintojenjakotilaisuuksien jälkeisissä poseerauksissa valokuvaajille.

Iloisen luuserin paradoksissa saamme lukea Ojasen löytämiä sitaatteja Iloisen luuserin käsikirjasta (Ada Jemand).

 • Maailma ei ole voittajien. Enimmäkseen se on luusereiden.
 • Voittajuus pitää sisällään sangen epäterveellisen ylemmyydentunnon.
 • Yksi luuserin ansioista on se, että hän nostaa toisen itsetuntoa pelkällä olemassaolollaan!
 • Aina on joku parempi. Jossain päin maailmaa. Jos olet tänään maailmanmestari, huomenna on joku toinen.
 • Esteet eivät maailmasta lopu. Jos välillä on kompastuttava, kompuroitavakin, se ei tarkoita sitä, että loppuikä menisi kontallaan.
 • Iloinen luuseri ei ole kateellinen kenellekään eikä mistään.

Tällaiset viestit auttavat niitä, jotka usein häviävät, jäävät toiseksi. Suurin osa meistä on tuiki tavallisia ihmisiä, jotka välillä epäonnistuvat, pahastikin, mutta jatkamme kuitenkin eteenpäin. Voittajatkin häviävät jonakin päivänä ja joutuvat väistymään uusien mestarien tieltä. Ojanen kehottaa kaikkien maiden hävijöitä liittymään yhteen ja nostamaan päänsä pystyyn.

Parhaimmillaan Ojanen on asetellessaan eteemme länsimaisen (ja itämaisen) kulttuurin luomat mielihalut ja traditiot. Mielihalujen paradoksissa saamme lukea miten kapitalistinen markkinatalous ruokkii ihmisten haluja kaikin keinoin, koska halujen markkinoilla on lähes rajattoman kasvun mahdollisuudet. Länsimainen yhteiskunta korostaa valintojen vapautta. Jokaisen meistä pitää saada tehdä valintoja mieltymystensä ja tavoitteidensa mukaisesti. Tietyissä tapauksissa yhteiskunta puuttuukin tiukasti näihin valintoihin ja koettaa ohjata meitä tekemään oikeita valintoja puolestamme. Mitä sellainen on? Tässä joitakin Ojasen löytämiä asioita, joita emme saisi valita:

 • Älä syö liikaa.
 • Älä syö epäterveellisiä ruokia.
 • Älä juo liikaa alkoholia.
 • Älä polta tupakkaa.
 • Älä valvo liikaa.
 • Älä istu liikaa.
 • Älä roskaa ja töhri.
 • Älä stressaa itseäsi.
 • Älä tuhlaa energiaa.
 • Älä ajattele itsestäsi kielteisesti.
 • Älä kiusaa ketään.
 • Älä osta ulkomaisia tuotteita.
 • Älä ole pessimisti.
 • Älä laiminlyö koulutusta.

Koko ajan päättäjät miettivät, miten he voisivat suojella meitä omilta (huonoilta) valinnoilta. Melkoista holhousta!

Idän kulttuurien onnellisuuden ydinasioista voidaan olla monta eri mieltä (kulttuurierojen paradoksi). Näkemykset onnellisuudesta ovat siinä mielessä paradoksaalisia, että henkisyyden kanssa sulassa sovussa esiintyy materialismia. Rikkautta tavoitellaan idän kulttuureissa määrätietoisesti, jopa häikäilemättömästi. Tyyneyttä huokuvien munkkien luokse hakeutuu ihmisiä, jotka pelkäävät kohtaloaan seuraavassa elämässä. Toki lännessä on omat ristiriitansa, sillä positiivisuuden korostaminen voi johtaa jatkuvaan oman arvon  korostamiseen ja sitä vahvistavien kokemusten etsimiseen.

Suomalaisuuden paradoksi on ihan hurja. Ojanen löytää meissä melankolisuutta, sulkeutuneisuutta, kateellisuutta ja huonoa itseluottamusta. Kuitenkin tutkimuksissa Suomi pomppaa esille yhtenä maailman onnellisimmista maista. Onnelliset suomalaiset tekevät paljon itsemurhia! Yhteys ei ole vahva, mutta sen suuntaisia tuloksia on saatu. Ojanen pohtii suomalaisten onnellisuutta kielteisten piirteiden kautta. Tämä ei voi olla ainoa selitys, sillä kateellisuutta, melankoliaa ja sulkeutuneisuutta esiintyy muuallakin kuin Suomessa.

Mistä ihmeestä tämä suomalaisten kielteinen omakuva voi tulla? Onhan tavallista, että ihmiset arvostavat omaa maataan ja kansallisuuttaan. Kielteisen kuvan takana on varmasti oikeaa ja arvokasta uskonnollisuudesta nousevaa nöyryyttä ja vaatimattomuutta, mutta myös suomalaiseen kulttuuriin liittyvää tarpeetonta vähättelyä.

Onni ei ole mikään helppo asia. Meidän on hirveän vaikea löytää sitä itsestämme ja mahdotonta löytää sitä muualta. Paljon haluamme elämästämme, jotakin pois tai jotakin lisää. Kumpi on helpompaa? Onko helpompi vähentää pahaa oloa kuin lisätä hyvää oloa? Miksi tavoitteeksi yhä useammin asetetaan tunteen muutos, vaikka juuri tunnetilat ovat erityisen vaihtelevia? Mistä löytyy oikotie hyvään elämään? Millaista onnea kannattaa tavoitella?

Ojanen kehottaa etsimään mukavaa päivää tekemällä asioita, joista pitää ja joiden yhteydessä tapaa hauskoja ihmisiä. Euforiset kokemukset syrjään! Varmemmin mukavan päivän tavoittaa korostamalla hyveitä ja yhteisen onnen tärkeyttä.

cropped-christer-sundqvist.jpegChrister Sundqvist
turpaduunari, ravintovalmentaja, biologi, filosofian tohtori

Monessa liemessä keitetty yllätyksellinen tietokirjailija ja suosittu bloggaaja. Tuttu turpaduunari, eli huumorin pilke silmäkulmassa esiintyvä terveysluennoitsija. Löydät lisää tietoa täältä: http://ravintokirja.fi/ 

0 thoughts on “100 paradoksia onnesta”

Olisi kiva kuulla kommenttisi!

© 2020 Turpaduunari All Rights Reserved   

Theme Smartpress by Level9themes.