Sensuroimatonta terveys- ja kulttuurivalistusta. Sivuston suunnittelussa avustaa sekä taloudellisesti että ideoinnilla Domainkeskus.com. Yhteystiedot: Christer Sundqvist, biologi (FT), christer.sundqvist@ravintokirja.fi, 040-7529274, Helsinki

TULE MUKAAN ETSIMÄÄN TERVEYDEN AARRETTA

TULE SINÄKIN MUKAAN ETSIMÄÄN TERVEYDEN AARTEITA!

Tervetuloa mukaan rakentamaan yhdessä monisatasivuista terveyskirjaa!

Anna minulle mahdollisuus lähettää sinulle uusi terveyskurssini ”Terveys on aarre”. Siitä muodostuu vuosien 2017-2019 aikana markkinoiden laajin ja ajankohtaisin terveyskirja. Kun maksat erittäin kohtuullisen kertamaksun 49,95 euroa, saat luvan tarvittaessa tulostaa itsellesi kuukausittain täydentyvän terveyskirjan.

Sisällysluettelo
Osa 1 Älä kadota terveyden aarretta! (jaossa marraskuun lopusta 2017 lähtien)
Osa 2 Miksi vanhenemme? (joulukuun loppu 2017)
Osa 3 Ota terveytesi ja sairautesi vakavasti (tammikuun loppu 2018)
Osa 4 Nujerra sairaus ottamalla käyttöön kaikki hyvät keinot (helmikuun loppu 2018)
Osa 5 Naura sairautesi pois! (maaliskuun loppu 2018)
Osa 6 Vältä liiallista istumista – muista liikkua! (huhtikuun loppu 2018)
Osa 7 Muista levätä! (toukokuun loppu 2018)
Osa 8 Ajattele positiivisesti! (kesäkuun loppu 2018)
Osa 9 Syö terveellistä ruokaa! (heinäkuun loppu 2018)
Osa 10 Yksilöllisiä ruokavalintoja A-J (elokuun loppu 2018)
Osa 11 Yksilöllisiä ruokavalintoja K-M (syyskuun loppu 2018)
Osa 12 Yksilöllisiä ruokavalintoja N-R (lokakuun loppu 2018)
Osa 13 Yksilöllisiä ruokavalintoja S-Ö (marraskuun loppu 2018)
Osa 14 Hyvät ihmissuhteet (joulukuun loppu 2018)
Osa 15 Elämänhalu (tammikuun loppu 2019)
Osa 16 Usko parantumiseen sairaudesta (helmikuun loppu 2019)
Osa 17 Syvennä henkisyyttä ja pidä mieli virkeänä (maaliskuun loppu 2019)
Osa 18 Hoito-ohjeita sairastuneelle A-J (huhtikuun loppu 2019)
Osa 19 Hoito-ohjeita sairastuneelle K-R (toukokuun loppu 2019)
Osa 20 Hoito-ohjeita sairastuneelle S-Ö (kesäkuun loppu 2019)
Osa 21 Syventävää keskustelua terveydestä (heinäkuun loppu 2019)
Osat 22-24 Tulossa tietoon myöhemmin (elokuu-lokakuu 2019)

Tässä lisätietoja ja tietoa siitä miten maksu tapahtuu:

Kurssini on tavattoman suurella vaivalla työstetty useiden vuosien aikana ja sisältää valtavasti terveystietoa. Eräänlainen terveystestamenttini vuosilta 1987-2019.

Jos koet mahdolliseksi, tulisitko nyt heti mukaan kurssille ja ryhtyisit terveyskirjaa rakentamaan itsellesi? Voisitko pyytää ystäviäsi mukaan tälle kurssille, joka tyypilliseen edulliseen hintaani (49,95 euroa) tarjoaa erittäin paljon tietoa terveydestä? Ajankohtaisinta mahdollista tietoa on siis jaossa kerran kuukaudessa. On harjoitustehtäviä, tietoiskuja, terveystietoa, lukuvihjeitä…

Opiskelu- ja harjoitustehtävien suorittaminen on täysin vapaaehtoista ja jokainen saa tarvittaessa yksilöllistä ohjausta. Materiaalin saa sähköpostiin kerran kuukaudessa (laadukas PDF-tiedosto) riippumatta siitä milloin päättää aloittaa kurssin.

Maksu tapahtuu näin:

Kurssille pääsee mukaan maksamalla 49,95 euroa tilille FI94 5723 3320 0772 65 (OKOYFIHH), Christerin Akatemia. Kirjoita viestikenttään sähköpostiosoitteesi. Muita maksuja ei tule!

Rakkain terveisin,
Christer Sundqvist
biologi, FT
Lisätietoja: christer.sundqvist@ravintokirja.fi

Viimeisimmät artikkelit

Tässä esimerkkejä luentotarjonnastani

Käytä älliä ruokavalinnoissa: Tämä on suosituimpia luentoaiheitani. Alustan ja herätän keskustelua älykkäistä ruokavalinnoista, ruoan luonnollisuudesta, säilyvyydestä ja käytössä olevista ruoan lisäaineista sekä pohdin sitä, mikä on terveellistä arki- ja juhlaruokaa. Miten liikkujan pitää syödä? Onko ikääntyvän ihmisen otettava huomioon jotain erityistä ruokavalintojen suhteen? Keskustellaan yhdessä miten voisimme parantaa ruokaostostemme laatua. Sillä mitä valitset ruokakaupasta ostoskassiisi, on merkitystä. Sisältääkö kassisi juureksia vai eineksiä? Ruokavallankumous alkakoon nyt! Tämä luento muokkautuu helposti kaikenikäisille ja monille erilaisille yhteisöille. Kerro mikä on tavoitteesi luennon suhteen, niin saat tällä tavalla räätälöidyn luennon minulta.

Onni, terveys ja äly – elämäsi melodia: Terveystietoinen ja viisaan onnellinen elämä rakentuu yksinkertaisista osatekijöistä. Tule kuuntelemaan turpaduunarin melodioita! Filosofian tohtori ja suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on vauhdissa!

Terveystietoinen elämä: Terveellisestä elämäntavasta ei saa tehdä liian vaikeaa itselleen. Terveys säilyy vaikka välillä elää epäterveellisesti, mutta se mikä erottaa terveystietoisen muista ihmisistä, on se luontevuus ja rivakkuus mikä nähdään siinä paluussa terveellisten valintojen ääreen. Terveystietoinen oivaltaa, että niitä huonoja valintoja pitää välttää, ei sen takia että se olisi pakko, vaan sen takia, että hän pitää terveyttään erittäin suuressa arvossa.

Liikunta on lääke: Ihminen on luotu liikkumaan sopivasti ja monipuolisella tavalla. Liikunnalla voidaan ehkäistä sairauksia, hoitaa terveyttä ja kuntoutua monista pitkäaikaissairauksista. Luennolla mainitaan liikunnan teho tyypin 2 diabeteksessa, kohonneessa verenpaineessa, sydän- ja verisuonisairauksissa, lihavuuden hoidossa, astmassa, keuhkoahtaumataudissa, polven nivelrikossa, nivelreumassa, selkävaivoissa ja masennuksessa. Turpaduunari Sundqvist kehottaa tekemään liikunnasta pysyvä osa elintapamuutostasi.

Oivaltavaa urheilua: Filosofian tohtori, ravinto- ja urheiluvalmentaja sekä suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on useiden vuosien aikana kehittänyt kokonaisvaltaista urheiluvalmennusta. Hän kertoo käytännönläheisesti ja hauskasti miten hänen urheiluvalmennuksestaan on ollut hyötyä sekä huippu-urheilijoille että liikunnallista elämäntapaa noudattaville. Luennolla tarkastellaan näiden osa-alueiden merkitystä urheilumenestykselle: yksilöllisesti määritelty harjoitusohjelma, ravitsemukselliset näkökulmat, unen ja levon merkitys, urheilijan rentoutuminen, elämän kokonaisrasitus, urheilijan henkiset voimavarat.

Laadukas ravinto terveyden lähde: Turpaduunari kertoo laadukkaista ruokavalinnoista. Hänen neuvoillaan löydät keinoja etsiä älliä ruokakaupasta. Haluat ehkä laittaa laadukasta lounasta ja haluat löytää lisäaineetonta luomua? Luonnollisesti tämä on täysin mahdollista kuunneltuasi Christerin ohjeita!

Vireä vanhuus: Biologi Christer Sundqvist kertoo meille menestysreseptinsä miten säilyttää hyvä vire ja terveys iäkkäänä. Tarjolla on runsaasti tietoa terveystietoisesta elämästä. Huumoria, iloista rentoutta ja oivaltavaa ideointia kannattaa tulla kuulemaan!

Elämän kokonaisrasitus hallintaan: Huomioi päivittäiset haasteet, kehottaa biologi Sundqvist luennollaan. Kun epäviisaasti joudut rientämään paikasta toiseen tukka putkella, muista kompensoida tämä huomioimalla terveen elämän kaikki osatekijät täysimääräisinä: hyvä ravinto, kunnon lepo, hyvät ihmissuhteet, virkistävä liikunta.

Rentoutta ja hengähdyshetkiä kiireiselle ihmiselle: Biologi Christer Sundqvist vie meidät rentouden maailmaan tällä luennollaan. Opi arvostamaan arjen hengähdyshetkiä. Muista oleskella puhtaassa ilmassa. Vedä keuhkoihin puhdasta ilmaa ja nauti siitä miten puhdas ilma vienosti koskettelee paljasta ihoasi. Voiko elämässä olla mitään ihanampaa? Älä stressaa! Et voi ratkaista yhtäkään ongelmaa stressaamalla itsesi puolikuolleeksi. Pidä siis itsesi täysillä elossa rennolla elämänasenteella. Nauti tästä hetkestä. Tartu kiinni ohikiitävään hetkeen, sillä elämä koostuu pienistä ihmeistä, jotka näemme vasta kun huomaamme pysähtyä niiden äärelle, hetki hetkeltä.

Aivot ja ravinto: Biologi Christer Sundqvist kertoo siitä mikä on parasta mahdollista aivoruokaa. Hyvä ruoka – hyvä mieli. Keskustelemme siitä miten voimme pitää aivot kirkkaana täsmäruoalla. Luennolla esitellään uutta aivotutkimusta selkokielellä. Varautukaa yllätyksiin!

Ruokaa suurella sydämellä: Huolehdi sydämesi kunnosta syömällä oikein terveellistä ruokaa, kehottaa biologi Christer Sundqvist. Yleisö saa alusta lähtien osallistua vilkkaaseen keskusteluun verenpaineen hoidosta ravinnolla, tarvitaanko kolesterolilääkkeitä ja millaisella ruoalla sydän lyö parhaiten. Kuuntele uusimmat sydäntutkimukset selkokielellä esitettynä.

Miten vatsasi voi? Biologi Christer Sundqvist kertoo parhaimmat vinkit miten suoliston saa toimimaan mahdollisimman hyvin. Keskustelemme hyvistä bakteereista ja siitä miten tärkeässä roolissa on suoliston hyvä terveys. Varautukaa yllätyksiin! Uusia suolistotutkimuksia saatte kuulla selkokielellä.

Rasvaista tarinaa: Ravintorasvat ja niiden terveellisyys tai vaarallisuus ovat jo pitkään aikaansaaneet kiihkeitä keskusteluja ja jopa väittelyjä. Biologi Christer Sundqvistin tieteellisiin tutkimuksiin pohjaavan alustuksen pohjalta keskustellaan luonnollisten rasvalähteiden terveyshyödyistä. Korkean kolesterolin negatiiviset terveysvaikutukset ja sen hoitoon käytettävien lääkkeiden sivuvaikutukset, ovat myös kuuma puheenaihe.

Ravitsemuksen kiistanaiheet ja tulevaisuuden näkymät: Läpi vuosikymmenten on kiistelty optimaalisesta ravinnosta. Löytyykö totuus kaurapuurosta myös tulevaisuudessa? Biologi Christer Sundqvist kertoo alustuksessaan mm. nutrigenomiikasta, tieteenalasta joka tutkii ravinto- ja perintötekijöiden yhteisvaikutuksia. Alustuksen pohjalta keskustellaan ravitsemuksen kiistanaiheista ja ravitsemustieteen tulevaisuuden näkymistä.

Reuman virallinen, täydentävä ja vaihtoehtoinen hoito: Luennolla esitellään reuman Käypä hoito suositukset ja käydän niiden pohjalta rakentavaa ja samalla kriittistä keskustelua. Hyviksi koettuja täydentäviä hoitomuotoja tuodaan esille ja tarkastellaan voiko olla apua jostakin vaihtoehtoisesta hoidosta.

Kolme tapaa hoitaa diabetes: virallisesti, täydentävästi ja vaihtoehtoisesti: Suositussa diabetesluennossaan biologi Sundqvist tuo esille koko kirjon erilaisia tapoja hoitaa tämä vakava sairaus yksilöllisesti tyydyttävällä tavalla.

Lisäksi tunteja, päiviä, viikkoja, kuukausia, jopa vuoden kestäviä koulutuksia ravinnosta, levosta, liikunnasta ja terveydestä. Varsinaista terveystykitystä!

100 paradoksia onnesta

Onnellisuusprofessori Markku Ojanen on uudessa kirjassaan tutkinut onnen paradokseja. Kirja on mainio!

Ojanen käy onnen paradoksien kimppuun psykologian, filosofian, historian, tarinoiden ja sananlaskujen kautta. Kirja jatkaa perinteisellä Ojasen linjalla: Unelma onnesta on tärkeä osa ihmisen elämää.

Hopeamitalistin paradoksissa Ojanen on oivallisesti referoinut psykologian tutkijoiden Matsumoto & Willingham havaintoja kultaa, hopeaa ja pronssia voittaneiden ilmeiden perusteella tehtyjä tutkimuksia Ateenan olympiakisoissa vuonna 2004. Sanonta ”hopea hävitään” näyttäisi olevan täyttä totta, sillä tutkijoiden mukaan hopeamitalistit eivät kyennet hymyilemään palkintopallilla vaikka olivat voittaneet hopeamitalin. Ilmeet kertoivat heidän hävinneen kullan. Sen sijaan pronssimitalin saaneet kokivat olevansa voittajia, koska pääsivät mitaleille. He olisivat voineet jäädä kokonaan mitaleitta. Ojanen huomauttaa, että aito hymy (ns. Duchenne-hymy) voidaan erottaa epäaidosta, ja juuri tähän epäaitoon hymyyn hopeamitalistit turvautuivat palkintojenjakotilaisuuksien jälkeisissä poseerauksissa valokuvaajille.

Iloisen luuserin paradoksissa saamme lukea Ojasen löytämiä sitaatteja Iloisen luuserin käsikirjasta (Ada Jemand).

 • Maailma ei ole voittajien. Enimmäkseen se on luusereiden.
 • Voittajuus pitää sisällään sangen epäterveellisen ylemmyydentunnon.
 • Yksi luuserin ansioista on se, että hän nostaa toisen itsetuntoa pelkällä olemassaolollaan!
 • Aina on joku parempi. Jossain päin maailmaa. Jos olet tänään maailmanmestari, huomenna on joku toinen.
 • Esteet eivät maailmasta lopu. Jos välillä on kompastuttava, kompuroitavakin, se ei tarkoita sitä, että loppuikä menisi kontallaan.
 • Iloinen luuseri ei ole kateellinen kenellekään eikä mistään.

Tällaiset viestit auttavat niitä, jotka usein häviävät, jäävät toiseksi. Suurin osa meistä on tuiki tavallisia ihmisiä, jotka välillä epäonnistuvat, pahastikin, mutta jatkamme kuitenkin eteenpäin. Voittajatkin häviävät jonakin päivänä ja joutuvat väistymään uusien mestarien tieltä. Ojanen kehottaa kaikkien maiden hävijöitä liittymään yhteen ja nostamaan päänsä pystyyn.

Parhaimmillaan Ojanen on asetellessaan eteemme länsimaisen (ja itämaisen) kulttuurin luomat mielihalut ja traditiot. Mielihalujen paradoksissa saamme lukea miten kapitalistinen markkinatalous ruokkii ihmisten haluja kaikin keinoin, koska halujen markkinoilla on lähes rajattoman kasvun mahdollisuudet. Länsimainen yhteiskunta korostaa valintojen vapautta. Jokaisen meistä pitää saada tehdä valintoja mieltymystensä ja tavoitteidensa mukaisesti. Tietyissä tapauksissa yhteiskunta puuttuukin tiukasti näihin valintoihin ja koettaa ohjata meitä tekemään oikeita valintoja puolestamme. Mitä sellainen on? Tässä joitakin Ojasen löytämiä asioita, joita emme saisi valita:

 • Älä syö liikaa.
 • Älä syö epäterveellisiä ruokia.
 • Älä juo liikaa alkoholia.
 • Älä polta tupakkaa.
 • Älä valvo liikaa.
 • Älä istu liikaa.
 • Älä roskaa ja töhri.
 • Älä stressaa itseäsi.
 • Älä tuhlaa energiaa.
 • Älä ajattele itsestäsi kielteisesti.
 • Älä kiusaa ketään.
 • Älä osta ulkomaisia tuotteita.
 • Älä ole pessimisti.
 • Älä laiminlyö koulutusta.

Koko ajan päättäjät miettivät, miten he voisivat suojella meitä omilta (huonoilta) valinnoilta. Melkoista holhousta!

Idän kulttuurien onnellisuuden ydinasioista voidaan olla monta eri mieltä (kulttuurierojen paradoksi). Näkemykset onnellisuudesta ovat siinä mielessä paradoksaalisia, että henkisyyden kanssa sulassa sovussa esiintyy materialismia. Rikkautta tavoitellaan idän kulttuureissa määrätietoisesti, jopa häikäilemättömästi. Tyyneyttä huokuvien munkkien luokse hakeutuu ihmisiä, jotka pelkäävät kohtaloaan seuraavassa elämässä. Toki lännessä on omat ristiriitansa, sillä positiivisuuden korostaminen voi johtaa jatkuvaan oman arvon  korostamiseen ja sitä vahvistavien kokemusten etsimiseen.

Suomalaisuuden paradoksi on ihan hurja. Ojanen löytää meissä melankolisuutta, sulkeutuneisuutta, kateellisuutta ja huonoa itseluottamusta. Kuitenkin tutkimuksissa Suomi pomppaa esille yhtenä maailman onnellisimmista maista. Onnelliset suomalaiset tekevät paljon itsemurhia! Yhteys ei ole vahva, mutta sen suuntaisia tuloksia on saatu. Ojanen pohtii suomalaisten onnellisuutta kielteisten piirteiden kautta. Tämä ei voi olla ainoa selitys, sillä kateellisuutta, melankoliaa ja sulkeutuneisuutta esiintyy muuallakin kuin Suomessa.

Mistä ihmeestä tämä suomalaisten kielteinen omakuva voi tulla? Onhan tavallista, että ihmiset arvostavat omaa maataan ja kansallisuuttaan. Kielteisen kuvan takana on varmasti oikeaa ja arvokasta uskonnollisuudesta nousevaa nöyryyttä ja vaatimattomuutta, mutta myös suomalaiseen kulttuuriin liittyvää tarpeetonta vähättelyä.

Onni ei ole mikään helppo asia. Meidän on hirveän vaikea löytää sitä itsestämme ja mahdotonta löytää sitä muualta. Paljon haluamme elämästämme, jotakin pois tai jotakin lisää. Kumpi on helpompaa? Onko helpompi vähentää pahaa oloa kuin lisätä hyvää oloa? Miksi tavoitteeksi yhä useammin asetetaan tunteen muutos, vaikka juuri tunnetilat ovat erityisen vaihtelevia? Mistä löytyy oikotie hyvään elämään? Millaista onnea kannattaa tavoitella?

Ojanen kehottaa etsimään mukavaa päivää tekemällä asioita, joista pitää ja joiden yhteydessä tapaa hauskoja ihmisiä. Euforiset kokemukset syrjään! Varmemmin mukavan päivän tavoittaa korostamalla hyveitä ja yhteisen onnen tärkeyttä.

cropped-christer-sundqvist.jpegChrister Sundqvist
turpaduunari, ravintovalmentaja, biologi, filosofian tohtori

Monessa liemessä keitetty yllätyksellinen tietokirjailija ja suosittu bloggaaja. Tuttu turpaduunari, eli huumorin pilke silmäkulmassa esiintyvä terveysluennoitsija. Löydät lisää tietoa täältä: http://ravintokirja.fi/ 

0 thoughts on “100 paradoksia onnesta”

Olisi kiva kuulla kommenttisi!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2018 Turpaduunari All Rights Reserved   

Theme Smartpress by Level9themes.