Sensuroimatonta terveys- ja kulttuurivalistusta. Mikäli olet tyytymätön sivustoon, kerro siitä minulle. Jos olet tyytyväinen, kerro siitä muille tiedonjanoisille. Yhteystiedot: Christer Sundqvist, biologi (FT), christer.sundqvist@ravintokirja.fi, 040-7529274, Helsinki

Oikein hyvä koulutus elokuun lopussa

ILMOITTAUDU HETI!

Useiden vuosien valmistelutyön jälkeen voimme vihdoin tarjota jotakin aivan ainutlaatuista!

Pyydä lisätietoja (christer.sundqvist@ravintokirja.fi). Mukaan otetaan enintään 20 koulutettavaa.

SAIRAAN HYVÄ TERVEYSKOULUTUS – OPI UUSI HARRASTUS!

Kiinnostaako immuunipuolustuksen vahvistaminen PESHLA:n avulla? Pääkouluttajana on biologi FT Christer Sundqvist ja muut kouluttajat mm. kokemusasiantuntija Antti Oinas ja perinnehoitojen asiantuntijoita.

Kouluttajat antavat osallistujille jotain, mihin turvata vaikeassakin sairaudessa ja jotain konkreettista mitä osallistuja voi toteuttaa jatkossa kotona. Tällaista ei ole ollut tarjolla missään aikaisemmin. Sopii erityisesti sellaiselle, joka haluaa täydentää koululääketieteen tarjoamaa apua sairauteensa perinteisillä, täydentävillä ja vaihtoehtoisilla menetelmillä.

KOULUTUKSIA ELOKUUSSA, LOKAKUUSSA JA JOULUKUUSSA 2019

Tavoite: Opit kivan PESHLA-harrastuksen – terveystietoisen elämäntavan!
Keinot: Positiivisuus, emäksisyys, sokerittomuus, happi, liikunta, apuaineet ja -laitteet.
Ajankohdat: 30.8.-1.9.2019 (ja 25.-27.10.2019 sekä 13.-15.12.2019)

Pääteema elokuussa: Ketogeeninen ruokavalio ja positiivisuus sairauksien hoidossa

Paikka: Vanha Maamies, Jalkalantie 160, Suonenjoki
Maksu: 379,00 euroa (sisältyy ALV, majoitus, ruoka, luennot)
Ilmoittaudu lähettämällä sähköpostia christer.sundqvist@ravintokirja.fi. Saat sähköpostiin lisätietoja ja laskun. Koulutuksen järjestää Christerin Akatemia.

Koulutusviikonloppuja on vuonna 2019 toteutumassa 3 kpl. Koulutusjaksot ovat muuten lähes identtisiä sisällöltään, mutta valitaan joka jaksolle vaihtelevat pääteemat. Ajatuksena on, että osallistuja voisi halutessaan osallistua kaikille koulutusjaksoille ja olisi vaihtelevaa tietoa tarjolla.

25.-27.10.2019 pääteemana on apulaitteet ja -välineet sairauden hoidossa.
13.-15.12.2019 pääteemana on emäksisyys ja hapen rooli sairauksien hoidossa.

Tervetuloa koulutukseen!

Turpaduunarin viikoittainen terveysohje

Tämän viikon teemana on: ELÄMINEN TÄSSÄ JA NYT

TURPADUUNARIN TERVEYSOHJEET

Turpaduunarin terveysohjeet jatkuvat. Nyt on jaossa kaiken kaikkiaan 243. ja tämän vuoden 32. terveysohje. Tämä lähetetään terveyskirjeeni tilaajille (terveysohjeet ilmestyvät viikoittain).

*****************************

Turpaduunarin terveysohje numero 243
Jakelupäivä torstaina 8.8.2019

ELÄMINEN TÄSSÄ JA NYT

Moni murehtii eilistä, pohdiskelee huomista ja unohtaa elää hetkessä.

Ohje voisi kuulua vaikka näin:

”Keskity kaikin tavoin siihen mitä olet juuri nyt tekemässä. Jos on tarkoitus levätä niin lepää, vaikka lepäsit eilenkin tai aiot levätä huomennakin. Tarvitset lepoa juuri nyt! Jos on tarkoitus saada jokin työ tehtyä, älä harmittele ettet tehnyt sitä eilen tai siirrä sitä huomiseen. Tee se nyt!”

En halua kuulla mitään selityksiä joutenolon laiskutusvaikutuksista tai työnteon tylsyydestä. Tee mitä sinun pitää tehdä, mukisematta.

On turha pilata rauhalliset hetket murehtimalla ja stressaamalla. On turha pilata työnteko sillä, että miettii mitä kaikkea muuta voisi tehdä.

…………..

Voit varmistaa terveysohjeiden saannin omaan ja ystäväsi sähköpostiin 20 euron vuosimaksua vastaan.

Maksa 20 euroa tilille FI94 5723 3320 0772 65 (OKOYFIHH), Christerin Akatemia. Kirjoita viestikenttään sähköpostiosoitteesi (tai ystäväsi sähköpostiosoitteen mikäli tilaat terveysohjeen hänelle).

52 terveysohjetta vuonna 2015, 2016, 2017, 2018 ja 2019 – kerää koko sarja!

Kerro muillekin!

Rakkain terveisin,
Christer Sundqvist
biologi, FT
Lisätietoja: christer.sundqvist@ravintokirja.fi

TULE MUKAAN ETSIMÄÄN TERVEYDEN AARRETTA

TULE SINÄKIN MUKAAN ETSIMÄÄN TERVEYDEN AARTEITA!

Tervetuloa mukaan rakentamaan yhdessä monisatasivuista terveyskirjaa!

Anna minulle mahdollisuus lähettää sinulle uusi terveyskurssini ”Terveys on aarre”. Siitä muodostuu vuosien 2017-2019 aikana markkinoiden laajin ja ajankohtaisin terveyskirja. Kun maksat erittäin kohtuullisen kertamaksun 49,95 euroa, saat luvan tarvittaessa tulostaa itsellesi kuukausittain täydentyvän terveyskirjan.

Sisällysluettelo
Osa 1 Älä kadota terveyden aarretta! (jaossa marraskuun lopusta 2017 lähtien)
Osa 2 Miksi vanhenemme? (joulukuun loppu 2017)
Osa 3 Ota terveytesi ja sairautesi vakavasti (tammikuun loppu 2018)
Osa 4 Nujerra sairaus ottamalla käyttöön kaikki hyvät keinot (helmikuun loppu 2018)
Osa 5 Naura sairautesi pois! (maaliskuun loppu 2018)
Osa 6 Vältä liiallista istumista – muista liikkua! (huhtikuun loppu 2018)
Osa 7 Muista levätä! (toukokuun loppu 2018)
Osa 8 Ajattele positiivisesti! (kesäkuun loppu 2018)
Osa 9 Syö terveellistä ruokaa! (heinäkuun loppu 2018)
Osa 10 Yksilöllisiä ruokavalintoja A-J (elokuun loppu 2018)
Osa 11 Yksilöllisiä ruokavalintoja K-M (syyskuun loppu 2018)
Osa 12 Yksilöllisiä ruokavalintoja N-R (lokakuun loppu 2018)
Osa 13 Yksilöllisiä ruokavalintoja S-Ö (marraskuun loppu 2018)
Osa 14 Hyvät ihmissuhteet (joulukuun loppu 2018)
Osa 15 Elämänhalu (tammikuun loppu 2019)
Osa 16 Usko parantumiseen sairaudesta (helmikuun loppu 2019)
Osa 17 Syvennä henkisyyttä ja pidä mieli virkeänä (maaliskuun loppu 2019)
Osa 18 Hoito-ohjeita sairastuneelle A-J (huhtikuun loppu 2019)
Osa 19 Hoito-ohjeita sairastuneelle K-R (toukokuun loppu 2019)
Osa 20 Hoito-ohjeita sairastuneelle S-Ö (kesäkuun loppu 2019)
Osa 21 Syventävää keskustelua terveydestä (heinäkuun loppu 2019)
Osat 22-24 Tulossa tietoon myöhemmin (elokuu-lokakuu 2019)

Tässä lisätietoja ja tietoa siitä miten maksu tapahtuu:

Kurssini on tavattoman suurella vaivalla työstetty useiden vuosien aikana ja sisältää valtavasti terveystietoa. Eräänlainen terveystestamenttini vuosilta 1987-2019.

Jos koet mahdolliseksi, tulisitko nyt heti mukaan kurssille ja ryhtyisit terveyskirjaa rakentamaan itsellesi? Voisitko pyytää ystäviäsi mukaan tälle kurssille, joka tyypilliseen edulliseen hintaani (49,95 euroa) tarjoaa erittäin paljon tietoa terveydestä? Ajankohtaisinta mahdollista tietoa on siis jaossa kerran kuukaudessa. On harjoitustehtäviä, tietoiskuja, terveystietoa, lukuvihjeitä…

Opiskelu- ja harjoitustehtävien suorittaminen on täysin vapaaehtoista ja jokainen saa tarvittaessa yksilöllistä ohjausta. Materiaalin saa sähköpostiin kerran kuukaudessa (laadukas PDF-tiedosto) riippumatta siitä milloin päättää aloittaa kurssin.

Maksu tapahtuu näin:

Kurssille pääsee mukaan maksamalla 49,95 euroa tilille FI94 5723 3320 0772 65 (OKOYFIHH), Christerin Akatemia. Kirjoita viestikenttään sähköpostiosoitteesi. Muita maksuja ei tule!

Rakkain terveisin,
Christer Sundqvist
biologi, FT
Lisätietoja: christer.sundqvist@ravintokirja.fi

Viimeisimmät artikkelit

Tässä esimerkkejä luentotarjonnastani

Käytä älliä ruokavalinnoissa: Tämä on suosituimpia luentoaiheitani. Alustan ja herätän keskustelua älykkäistä ruokavalinnoista, ruoan luonnollisuudesta, säilyvyydestä ja käytössä olevista ruoan lisäaineista sekä pohdin sitä, mikä on terveellistä arki- ja juhlaruokaa. Miten liikkujan pitää syödä? Onko ikääntyvän ihmisen otettava huomioon jotain erityistä ruokavalintojen suhteen? Keskustellaan yhdessä miten voisimme parantaa ruokaostostemme laatua. Sillä mitä valitset ruokakaupasta ostoskassiisi, on merkitystä. Sisältääkö kassisi juureksia vai eineksiä? Ruokavallankumous alkakoon nyt! Tämä luento muokkautuu helposti kaikenikäisille ja monille erilaisille yhteisöille. Kerro mikä on tavoitteesi luennon suhteen, niin saat tällä tavalla räätälöidyn luennon minulta.

Onni, terveys ja äly – elämäsi melodia: Terveystietoinen ja viisaan onnellinen elämä rakentuu yksinkertaisista osatekijöistä. Tule kuuntelemaan turpaduunarin melodioita! Filosofian tohtori ja suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on vauhdissa!

Terveystietoinen elämä: Terveellisestä elämäntavasta ei saa tehdä liian vaikeaa itselleen. Terveys säilyy vaikka välillä elää epäterveellisesti, mutta se mikä erottaa terveystietoisen muista ihmisistä, on se luontevuus ja rivakkuus mikä nähdään siinä paluussa terveellisten valintojen ääreen. Terveystietoinen oivaltaa, että niitä huonoja valintoja pitää välttää, ei sen takia että se olisi pakko, vaan sen takia, että hän pitää terveyttään erittäin suuressa arvossa.

Liikunta on lääke: Ihminen on luotu liikkumaan sopivasti ja monipuolisella tavalla. Liikunnalla voidaan ehkäistä sairauksia, hoitaa terveyttä ja kuntoutua monista pitkäaikaissairauksista. Luennolla mainitaan liikunnan teho tyypin 2 diabeteksessa, kohonneessa verenpaineessa, sydän- ja verisuonisairauksissa, lihavuuden hoidossa, astmassa, keuhkoahtaumataudissa, polven nivelrikossa, nivelreumassa, selkävaivoissa ja masennuksessa. Turpaduunari Sundqvist kehottaa tekemään liikunnasta pysyvä osa elintapamuutostasi.

Oivaltavaa urheilua: Filosofian tohtori, ravinto- ja urheiluvalmentaja sekä suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on useiden vuosien aikana kehittänyt kokonaisvaltaista urheiluvalmennusta. Hän kertoo käytännönläheisesti ja hauskasti miten hänen urheiluvalmennuksestaan on ollut hyötyä sekä huippu-urheilijoille että liikunnallista elämäntapaa noudattaville. Luennolla tarkastellaan näiden osa-alueiden merkitystä urheilumenestykselle: yksilöllisesti määritelty harjoitusohjelma, ravitsemukselliset näkökulmat, unen ja levon merkitys, urheilijan rentoutuminen, elämän kokonaisrasitus, urheilijan henkiset voimavarat.

Laadukas ravinto terveyden lähde: Turpaduunari kertoo laadukkaista ruokavalinnoista. Hänen neuvoillaan löydät keinoja etsiä älliä ruokakaupasta. Haluat ehkä laittaa laadukasta lounasta ja haluat löytää lisäaineetonta luomua? Luonnollisesti tämä on täysin mahdollista kuunneltuasi Christerin ohjeita!

Vireä vanhuus: Biologi Christer Sundqvist kertoo meille menestysreseptinsä miten säilyttää hyvä vire ja terveys iäkkäänä. Tarjolla on runsaasti tietoa terveystietoisesta elämästä. Huumoria, iloista rentoutta ja oivaltavaa ideointia kannattaa tulla kuulemaan!

Elämän kokonaisrasitus hallintaan: Huomioi päivittäiset haasteet, kehottaa biologi Sundqvist luennollaan. Kun epäviisaasti joudut rientämään paikasta toiseen tukka putkella, muista kompensoida tämä huomioimalla terveen elämän kaikki osatekijät täysimääräisinä: hyvä ravinto, kunnon lepo, hyvät ihmissuhteet, virkistävä liikunta.

Rentoutta ja hengähdyshetkiä kiireiselle ihmiselle: Biologi Christer Sundqvist vie meidät rentouden maailmaan tällä luennollaan. Opi arvostamaan arjen hengähdyshetkiä. Muista oleskella puhtaassa ilmassa. Vedä keuhkoihin puhdasta ilmaa ja nauti siitä miten puhdas ilma vienosti koskettelee paljasta ihoasi. Voiko elämässä olla mitään ihanampaa? Älä stressaa! Et voi ratkaista yhtäkään ongelmaa stressaamalla itsesi puolikuolleeksi. Pidä siis itsesi täysillä elossa rennolla elämänasenteella. Nauti tästä hetkestä. Tartu kiinni ohikiitävään hetkeen, sillä elämä koostuu pienistä ihmeistä, jotka näemme vasta kun huomaamme pysähtyä niiden äärelle, hetki hetkeltä.

Aivot ja ravinto: Biologi Christer Sundqvist kertoo siitä mikä on parasta mahdollista aivoruokaa. Hyvä ruoka – hyvä mieli. Keskustelemme siitä miten voimme pitää aivot kirkkaana täsmäruoalla. Luennolla esitellään uutta aivotutkimusta selkokielellä. Varautukaa yllätyksiin!

Ruokaa suurella sydämellä: Huolehdi sydämesi kunnosta syömällä oikein terveellistä ruokaa, kehottaa biologi Christer Sundqvist. Yleisö saa alusta lähtien osallistua vilkkaaseen keskusteluun verenpaineen hoidosta ravinnolla, tarvitaanko kolesterolilääkkeitä ja millaisella ruoalla sydän lyö parhaiten. Kuuntele uusimmat sydäntutkimukset selkokielellä esitettynä.

Miten vatsasi voi? Biologi Christer Sundqvist kertoo parhaimmat vinkit miten suoliston saa toimimaan mahdollisimman hyvin. Keskustelemme hyvistä bakteereista ja siitä miten tärkeässä roolissa on suoliston hyvä terveys. Varautukaa yllätyksiin! Uusia suolistotutkimuksia saatte kuulla selkokielellä.

Rasvaista tarinaa: Ravintorasvat ja niiden terveellisyys tai vaarallisuus ovat jo pitkään aikaansaaneet kiihkeitä keskusteluja ja jopa väittelyjä. Biologi Christer Sundqvistin tieteellisiin tutkimuksiin pohjaavan alustuksen pohjalta keskustellaan luonnollisten rasvalähteiden terveyshyödyistä. Korkean kolesterolin negatiiviset terveysvaikutukset ja sen hoitoon käytettävien lääkkeiden sivuvaikutukset, ovat myös kuuma puheenaihe.

Ravitsemuksen kiistanaiheet ja tulevaisuuden näkymät: Läpi vuosikymmenten on kiistelty optimaalisesta ravinnosta. Löytyykö totuus kaurapuurosta myös tulevaisuudessa? Biologi Christer Sundqvist kertoo alustuksessaan mm. nutrigenomiikasta, tieteenalasta joka tutkii ravinto- ja perintötekijöiden yhteisvaikutuksia. Alustuksen pohjalta keskustellaan ravitsemuksen kiistanaiheista ja ravitsemustieteen tulevaisuuden näkymistä.

Reuman virallinen, täydentävä ja vaihtoehtoinen hoito: Luennolla esitellään reuman Käypä hoito suositukset ja käydän niiden pohjalta rakentavaa ja samalla kriittistä keskustelua. Hyviksi koettuja täydentäviä hoitomuotoja tuodaan esille ja tarkastellaan voiko olla apua jostakin vaihtoehtoisesta hoidosta.

Kolme tapaa hoitaa diabetes: virallisesti, täydentävästi ja vaihtoehtoisesti: Suositussa diabetesluennossaan biologi Sundqvist tuo esille koko kirjon erilaisia tapoja hoitaa tämä vakava sairaus yksilöllisesti tyydyttävällä tavalla.

Lisäksi tunteja, päiviä, viikkoja, kuukausia, jopa vuoden kestäviä koulutuksia ravinnosta, levosta, liikunnasta ja terveydestä. Varsinaista terveystykitystä!

Piiloutuneen PUFAn jäljillä; jos se ei kerry maksaan, niin mihin sitten?

Kirjoittaja: Asiantuntija

Julkaisen tämän vieraskirjoituksen poikkeuksellisesti nimimerkillä, sillä asiantuntija pelkää joutuvansa hankaluuksiin paljastuksensa takia. Kirjoitus on lukemisen arvoinen!

Viikunoista ja maksoista puheen ollen, kirjoituksessa jäi avoimeksi mitä monityydyttymättömille rasvoille PUFA oikein tapahtui, ja miksi tyydyttynyt rasva SAT mielellään kertyy maksaan. Suosittelen perehtymistä johonkin biokemian oppikirjaan. Kysy vinkkejä turpaduunarilta!

Eläinlääkäri Petro Peter Dobromylskyj

Englantilainen eläinlääkäri Petro Peter Dobromylskyj on sattumoisin arvioinut tutuksi tulleen tutkijan, prof. Yki-Järvisen, ryhmän tutkimusta samasta aihepiiristä. Hänen arvionsa on käännetty alla, ja alkuperäinen löytyy linkin takaa.

http://high-fat-nutrition.blogspot.com/2018/07/butter-gives-you-fatty-liver-again.html

Tarina menee hyvin tekniseksi ja solubiokemian tasolle. Tähän tarttui Dr. Michael Eades, kirjan ”Protein Power” v. 1996 kirjoittaja. Hän ikään kuin popularisoi soluhengitystä solun mitokondrion tasolla. Videon kohdalta 17:44 eteenpäin selviää energioiden samankaltainen mutta lopputulokseltaan (superoksidin osalta) erilainen metabolia. Ja missä ne ranskalaiset kannattaisi paistaa, ja missä ei…?

https://www.youtube.com/watch?v=pIRurLnQ8oo

     • käännetty artikkeli alku———

Voi tekee sinulle rasvamaksan! Taas kerran

Tämä paperi on ehdoton helmi:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29844096

Yki-Järvinen et al: Saturated Fat Is More Metabolically Harmful for the Human Liver Than Unsaturated Fat or Simple Sugars. (Tyydyttynyt rasva SAT on metabolisesti haitallisempi ihmisen maksalle kuin tyydyttymätön rasva UNSAT tai yksinkertaiset sokerit CARB.)

Sinun on luonnollisesti oltava hyvin varovainen tutkimuksen lukemisessa. Se ei sisällä mitään jälkeä kokonaisuuden ymmärryksestä, mutta tulosten numeroarvot ovat kiehtovia.

Tiivistetäänpä:

Jos ihmisille maksetaan 1000kcal per pvä ylensyönnistä kolmen viikon ajan, he lisäävät painoansa ja he lisäävät maksaan rasvaa. Ryhmä, joka syö ylimääräistä voita ja kookosöljyä, saa eniten lisää rasvaa maksaan (IHTG on maksan sisäinen rasvapitoisuus triglyserideinä). Kuviosta 1:

Tyydyttymättömät rasvat UNSAT (joista 22% omega-6 PUFAa) aiheuttavat vähemmän IHTG:n kertymistä kuin tyydyttyneet rasvat SAT. Samoin kuin ylimääriset 1000 kcal lähinnä sakkaroosista CARB ryhmällä. Joten tutkimuksen mukaan tyydyttyneet rasvat SAT ovat huonoja maksallesi ja UNSAT tai CARB ovat vähemmän ongelmallisia. Olankohautus…

Sivuhuomio: Lähes kukaan ei liho siksi, että hän tahallisesti ylensyö. Ihmiset lihovat vahingossa, vähän kerrallaan plus satunnainen ahmiminen, mitä lisäpainoa he eivät voi helposti menettää. Tässä tutkimuksessa ihmiset eivät vahingossa lihoneet tahtoaan vastaan. He ylensöivät, koska heille maksettiin siitä, olivatpa he siten nälkäisiä tai eivät. Mikään rinnastus todelliseen elämään on puhdas vahinko.

No, menkäämme mielenkiintoiseen osaan, lipolyysiin (varastoidun triglyseridin hajotus rasvahapoiksi FFA ja luovutus veriplasmaan). Ryhmä mittasi glyserolin pitoisuuden veriplasmassa, joka oli täysin sopiva markkeri FFAn vapautumiselle rasvasoluista. Yöpaaston jälkeisestä mittauksesta olisin samaa mieltä siitä, että SAT ryhmä lisäsi lipolyysiä, heikko trendi, ei-tilastollisesti-merkitsevästi, kolmen viikon aikana.

Tässä ovat muutokset glyserolin vapautumisnopeudessa (ja siten FFA) insuliini-infuusion vaikutuksesta (kehitetään keinotekoinen hyperinsulinemia):

OK. Insuliinin infuusionopeus on 0,4 mIU / kg / min lisättynä vähän glukoosia (vältetään hypoglykemiaa). Ne rasvasolut SAT -ryhmässä, jotka ovat altistuneet tyydyttyneille rasvahapoille ovat YHÄ vapauttamassa glyserolia (ja siten FFAta) (vaikka insuliinin pitäisi estää lipolyysi). Oliiviöljyn, peston ja pekaanipähkinöiden sekoitus eli UNSAT dieetti kolmen viikon ajan mahdollistaa lipolyysin tason putoamisen kuin kivi, kun insuliinia on runsaasti, p < 0,01 näiden kahden ryhmän välillä. (insuliini toimii siis oletusarvoisesti).

Tämä on puhtaita protoneja toiminnassa (ja electron transport chain ECT solujen mitokondrioissa). Tyydyttyneet rasvat tuottavat runsaasti FADH2 elektronin luovuttavassa flavoproteiini dehydrogenaasissa, mikä redusoi KoentsyymiQ-paria, mikä edistää käänteistä elektronin kuljetusta ECT kompleksin I kautta, mikä tuottaa superoksidia H2O2, kunhan NADH: NAD+ -suhde on korkea kuten se on ylikaloritilanteessa. Superoksidi on solutason signaali, jota käynnistää solun (lyhytaikaisen) insuliiniresistenssin, mikä alkaa estää kalorien sisäänpääsyä. PUFAn beta-oksidaatio (monityydyttymättömän rasvahapon pilkkominen energiaksi) ohittaa yhden FADH2-tuottamisen aina kohdatessaan kaksoissidoksen (omega-6 PUFAssa niitä on kaksi), niin että PUFAt eivät kehitä solutason insuliinikapinaa eivätkä signaloi kaloristoppia superoksidin kautta. Jopa kalorien ylimäärässä (PUFA ei SAT) insuliini toimii edelleen ja pakkaa kaloreita (rasvoja ja sokereita) rasvasoluihin. Insuliini ei salli lipolyysiä ( => rasvahappoja lukitaan soluihin). PUFAn vaikutuksesta myös paasto-lipolyysi vähenee (ei-merkitsevästi; kuva B edellä), kun insuliinin taso on niin alhaalla kuin mihin se laskee standardidieetillä Suomessa.

Nyt lisätkäämme hieman kontekstia

Mitä me tiedämme tutkimuksen alussa olevien henkilöiden rasvasolujen tilasta? BMI-arvot olivat korkeahkot 30, 31 ja 33 näissä kolmessa ryhmässä. Tutkimuksen alkaessa 22/38 henkilöllä oli kohonnut glukoosin paastoarvo. Joten näillä ihmisillä on jo PUFAn aiheuttama liikalihavuus ja lisänä komplikaatioita. Tämä tarkoittaa sitä, että heidän adiposyyttisolut (rasva-) ovat kasvaneet tiettyyn (ylilaajentuneeseen) kokoon, joka liittyy rasvasolujen absoluuttiseen altistukseen insuliinille (kohonneelle tasolle ja pitkäaikaiselle) ja PUFAn tehostamalle insuliiniherkkyydelle. Tämä adiposyyttien koko on suurempi kuin mitä se olisi ollut, jos adiposyytit olisivat nousseet normaaliin insuliinivastarintaan, joka saadaan aikaan tyydyttyneillä rasvoilla. Koska kalorien (rajoittamaton) sisääntulo teki jokaisesta adiposyytistä ”täyden”, tämä ”tankattu” tila olisi pitänyt signaloida mitokondrioista superoksidina adiposyyttisoluun, joka nousee insuliinikapinaan. Lopulta aivojen pitäisi saavuttaa tämä kylläisyyssignaali (tämä signaali on hyvin mielenkiintoinen, ehkäpä joku toinen päivä). PUFAn vaikuttaessa laajentunut adiposyytti ei tiedosta olevansa ”täynnä”, vaan se käyttäytyy ikään kuin se olisi nälkäinen. Koko kehon nälkä seuraa tästä. Kiittäkäämme kardiologien yhteisöä ja heidän rakkauttaan ”sydänterveellisiin” ​​PUFA -monityydyttymättömiin rasvoihin.

Lisätään tästä lähtötilanteesta kolme viikkoa palmitiinihappoa (plus muutama muu mukava tyydyttynyt rasvahappo). Nyt saatavilla on runsaasti FADH2:ta, vähentynyttä CoQ-kytkentää jne. Ja adiposyytit pystyvät yhtäkkiä vastustamaan insuliinia … Rasvasolut yhtäkkiä tiedostavat, että ne ovat törkeästi paisuneet ja eivätkä aio enää hyväksyä lisää kaloreita (jopa insuliinia suoneen syötettäessä 0,4 mIU / kg / min). Itse asiassa, heräämällä ”solutietoisiksi” paisuneesta koostaan, rasvasolut päästävät veriplasmaan niin paljon rasvahappoja FFA kuin mahdollista, kapinoiden insuliinin turvottavaa signaalia vastaan. Siksi ne vapauttavat myös glyserolia ja siihen liittyneinä olleita FFAta keinotekoisen hyperinsulinaemian vallitessa…

Lipolyysi on tietenkin hyväksi, jos hyväksyt ja hyödynnät ”ruokaa” rasvasoluista ja nälän tunne pienenee, sekä syöminen vähenee. Insuliinivastarinnan kehittyminen rasvasoluissa ajaa rasvahappoja pois laajentuneista adiposyyteistä, tyydyttyneet eli saturoidut rasvat saavat tämän solutasolla aikaan.

Tietenkin, jos poistat FFAta rasvasoluistasi, mutta samalla sinulle maksetaan 1000kcal ylensyönnistä päivittäisen tarpeen yli, kehosi on tehtävä jotain tälle FFAlle. Liikunta jonkin 1000kcal korkean kukkulan huipulle on estetty, joten rasvaa kertyy myös maksaasi. Mitä enemmän lipolyysiä, sitä enemmän rasvaa maksassa. Todellisessa elämässä sinä vain söisit vähemmän (koska saat energiaa varastoistasi). Tutkimuksista tiedämme, että pienenkin määrän FFA toimittaminen maksaan porttilaskimon kautta vähentää voimakkaasti ruokahalua, ainakin rotilla.

Siksi rakastan jyrsijätutkimuksia lihavuudesta. Et voi lahjoa hiirtä ylensyömäriksi. Lihava hiiri tulee lihavaksi, koska se on nälkäinen. Jos teet sen nälkäiseksi linolihapon (omega-6 PUFA) avulla, niin ravintorasvat varastoituvat tehokkaasti adiposyyteihin. Hiiren maksa voi hienosti niin kauan, kun adiposyytit paisuvat. Limiitin lähestyessä, vasta kun FFAta alkaa ”vuotaa” hallitsemattomasti verenkiertoon, rasva alkaa kertyä maksaan ja rasvamaksa kehittyä.

Ihmiset ottavat tämän tutkimuksen todisteena siitä, että tyydyttyneet rasvat ovat huonoja maksallesi, joka on tietysti ”syvältä”, tai yksinkertaisesti käsittämätöntä.

Peter

     • -käännöksen loppu————–

Asiantuntija jatkaa pohdiskelua

Arviossa ei sanottu sitä, että henkilöiden painot nousivat jokseenkin yhtä paljon kaikissa ryhmissä. Samoin, rasvojen kertymä mitattiin viskeraaliin ja ihonalaiseen varastoon, eikä suuria eroja ollut, vaikka SAT ryhmä kerrytti hieman enemmän . Isoin suhteellinen ero oli maksaan kertyvässä rasvassa. Tutkimuksessa käsiteltiin lisäksi ”ceramides” esiintymistä, mitä ei ole arviossa.

Ajatusleikki. Mitä jos kukin ryhmä SAT, UNSAT ja CARB jatkaisivat samalla 1000 kcal ylimääräruoalla, mutta joustaisivat tasapainoisen perusruokavalion n. 2500 kcal osalta nälän tunteen ohjaamina? SAT ryhmän hiilihydraattiosuus putoaisi alle 15E%, samoin UNSAT, ja CARB ryhmän rasvaosuus putoaisi alle 20E%. Jos jokainen söisi nälkäänsä, niin pudotukset eivät olisi tasasuuria, oletettavasti.

Kuvasta B huomataan lisääntynyt palmitiini n-16 rasvahapon lähetys maksasta VLDL kolmen viikon ylikaloreiden jälkeen sekä SAT että CARB ryhmissä. SAT ryhmän HDL nousi 17% (hyvä muutos), muissa ryhmissä ei nousua. VLDL jäännöstuote verenkierrossa LDL lisääntyi SAT ryhmässä 10%, muissa ryhmissä ei muutosta.

SAT ryhmä alkaisi purkaa maksaan kerääntynyttä rasvaa nopeasti, näinhän Yki-Järvinen on muissa tutkimuksissaan todennut. Lisäksi saturoituneen rasvan vaikutus näkyisi lipolyysin korkeana tasona, kuten tässä tutkimuksessa näkyy. Jos lipolyysi johtaa vieläpä solujen sisäiseen B-oksidaatioon, niin silloinhan sekä rasva palaa että mikä parasta, sitä noudetaan varastoista. Normaali reaktio tähän olisi vähentynyt nälkä ja -syönti sekä lisääntynyt laihtuminen.

UNSAT ryhmä estäisi lipolyysiä aina insuliinin vaikutuksesta (eli syönnin jälkeen) kuten kokeessa, joten kehon perusenergiantarpeesta isompi osa pitää hankkia syömällä. Laihtuminen ainakin hidastuu, ja jos syöntitiheys on vaikkapa 3 tunnin välein, niin laihtuminen vaikeutuu merkittävästi. Varastointimoodin ylläpitäminen rasvojen osalta vaikuttaisi helpolta insuliinisensitiivisyyden oloissa… kuvasta B nähdään, että maksaan päätyy vähän edelleen lähetettävää, myös 3 viikon ylikaloreiden jäljiltä.

CARB ryhmä jäisi välimaastoon. Lipolyysi toimii, aineenvaihdunta toimii hiilihydraateilla ja maksa kirnuaa ylimääräisestä glukoosista rasvoja, ja nimenomaan saturoituneita palmitiinirasvoja kuva B (eniten n-16 eli palmitiinihappo, sama kuin SAT ryhmässä). Tällä kai CARB -ryhmä pääsee osittain SAT -ryhmän ominaisuuksiin kiinni, mutta rasvan määrä on kuitenkin pienehkö. Rasva ei tekisi pesää maksaan, vaan lähetettäisiin VLDL paketissa kiertoon yhdessä kolesterolin kanssa. Jos kalorit laskisivat riittävästi, tämä voisi toimia, sillä huomautuksella, että ko. henkilö ei ole kehittänyt ”kokovartalo” insuliiniresistenssiä (epänormaalin korkeaa insuliinireaktiota syömisenergiaan, tai jopa pre-diabetesta). Yli puolet näistä koehenkilöistä alkoivat olla kohonneen paastosokerin pauloissa, jolloin hiilarisuunta ei ole oikea suunta.

Luontaisen näläntunteen aiheuttama syöty-kalori -järjestys olisi siis ajatusleikissä seuraava: SAT vähiten, CARB seuraavana, ja eniten syötyä energiaa tarvitsee UNSAT -ryhmä. Paino palautuisi nopeimmin järjestyksessä SAT, CARB ja UNSAT.

Ajatusleikit vaarallisia

Ajatusleikit ovat vaarallisia. Ne voivat kääntää vallitsevan käsityksen tai ainakin sekoittaa pään. Lisäksi kaunis teoria tai sen johtopäätös voi olla väärä -kuten tällä proffallla näyttää järjestään käyvän.

 

2 thoughts on “Piiloutuneen PUFAn jäljillä; jos se ei kerry maksaan, niin mihin sitten?”

 1. Enpä ole ajatellut sitä tuolta kannalta. Mutta tiedän vaistomaisesti, että se toimii juuri noin. Biokemia on osaamisalueeni ja kykenin ymmärtämään helposti kaiken. Kun olen työikäni ollut biokemiaa kouluttamassa lääkäreille, havaitsen, ettei sitä biokemiaa ole noin opetettu. Eikä fysiologiassakaan. Johtuiskohan virallisterveelliset käsitykset siitä, ettei asiaa ymmärretä lainkaan. Huomaan että kun olen ollut yli kymmenen vuotta eläkkeellä, tutkijat ovat kaivaneet huomttavan määrän uutta dataa esiin. Ihan hyvä. Mitenkähän tämän voisi markkinoida Fågelholmille ja Schwabille? 😀

  1. Juurikin näin. Asiantuntija on aina asiantuntija, viranomaisroolissa oleva on aina varovainen viranomainen. Olen itse biokemian tutkija. Ei biokemian tutkija uskalla kovasti poiketa virallisesti omaksutusta tiedosta vaikka olisikin eri linjoilla. Syy: vaikuttaa apurahojen saantiin ja virka-asemaan.

Olisi kiva kuulla kommenttisi!

© 2019 Turpaduunari All Rights Reserved   

Theme Smartpress by Level9themes.