Valikko Sulje

Säteilyturvakeskus suojelee mobiiliteollisuutta

Kirjoittaja: Erja Tamminen

Säteilyturvakeskus (STUK) kieltää järjestelmällisesti älyteknologian riskit. Laitoksen asiantuntijat ovat omista väitteistään yhtä vakuuttuneita, kuin Venäjän ulkoministeri Lavrov kiistäessään GPS-häirinnän. Ajatteleva ihminen tunnistaa kuitenkin motiivit: tarpeen suojella valtiollisia, taloudellisia ja teollisia intressejä. Säteilyturvakeskuksen suojelun halun kohde on ilmeinen: mobiiliteollisuus. Mutta, kun yhdelle taholle kumarrat, toiselle väistämättä pyllistät. Näin siinä helposti käy.

Italiassa suojellaan väestöä, Suomessa teollisuutta

Italiassa viranomaisen suojelu kohdistuu sen sijaan väestöön. Roomassa sijaitseva tuomioistuin päätti, että hallitus käynnistää kuluttajille suunnatun tiedotuskampanjan mobiililaitteiden ja langattomien DECT-puhelimien turvallisista käyttötavoista. La Republicca-lehden mukaan teollisuuden myyntipakkauksissa olevat ohjeet ovat aivan liian riittämättömiä.

Italialaisia aiotaan valistaa myös kännyköiden terveyshaitoista. Italian hallitus ei ole valittanut päätöksestä, vaan on pikemminkin osoittanut suurta tyytyväisyyttä saamaansa juridiseen tukeen. Italian kolme ministeriä; terveysministeri, ympäristöministeri ja opetus- ja tiedeministeri myöntävät yhteisessä lausunnossaan, että kampanjalle on tarvetta. Toisen tuomioistuimen päätöksen mukaan langaton verkko suljettiin koulussa lasten oireilun vuoksi. Voisitteko kuvitella mitään vastaavaa tapahtuvan Suomessa?

Sveitsiläiset onnellisimmassa asemassa

Sveitsiläiset lukeutuvat näkemykseni mukaan maailman onnellisimpiin kansoihin, koska heillä on läpinäkyvästi toimivat viranomaiset. Hyvä veli ja sisar -verkostot puuttuvat. Osoituksena tästä julkaistiin säteilyviranomaisen asiantuntijaryhmän (BERENIS) tiedote NTP- ja Ramazzini-tutkimuksista, joissa matkapuhelinsäteilylle altistuneilla koe-eläimillä todettiin syöpiä. Sveitsin viranomainen kehotti kuluttajia noudattamaan varovaisuutta älylaitteiden käytössä. Jyrsijöillä tehdyssä NTP-tutkimuksessa löydettiin vastaavia kasvaimia, joita epidemiologisissa tutkimuksissa on nähty kännykän pitkäaikaiskäyttäjillä.

STUK on ihan hakoteillä

Säteilyturvakeskuksen mukaan tällaiset muiden maiden varovaisemmat kannanotot ovat vain poliittisia ja hallinnollisia päätöksiä, jotka eivät perustu tieteeseen. Kuinka haurasta onkaan viranomaisemme argumentaatio, ja vielä internetin aikakaudella?

Toisin kuin Saksassa, jossa säteilyviranomainen suosii kiinteitä verkkoyhteyksiä, STUK katsoo, että langattomista verkoista saa lapsillekin ihan toimivan yhteyden. Tällaiset ovat pelkkiä markkinamiesten puheita, joilla taataan teollisuudelle asiakkaita. Markkinapuheilla taataan toisaalta myös lääkäreille potilaita.

Suomen linjaukselle suosia mobiililaitteita loi vankan pohjan nyt jo eläkkeellä oleva tutkimusprofessori, jonka mukaan lapsetkin voivat turvallisesti käyttää mobiililaitteita, koska teollisuuden osin rahoittamassa ja ohjaamassa tutkimuksessa ei nuorilla, kännykkäsäteilylle altistetuilla koe-eläimillä nähty mitään vaikutuksia. Professorin poika oli töissä tutkimusta osin rahoittaneessa yrityksessä.

Suomessa operaattorit rummuttavat uuden 5G-verkon käyttöönottoa

Sveitsissä ja Italiassa teleoperaattoreilla on suuria vaikeuksia saada 5G toimimaan, koska antenneja ei säteilyturvallisuuden ja tiukemman lainsäädännön vuoksi ole lupa asentaa yhtä tiheään ja yhtä lähelle asuinhuoneistoja kuin Suomessa. Suomessa 5G tulee ensimmäisenä sairaaloihin, joissa ihmisten olisi tarkoitus toipua! Toiseksi se tulee kouluihin, joissa lasten olisi tarkoitus oppia. Ranskan säteilyviranomaisen raportissa myönnettiin jo 2013, että kännykkäsäteily heikentää tutkitusti oppimista. Toisin sanoen vaikuttaa aivojen toimintaan.

Suomessa on nykyisin paljon lapsia ja nuoria, jotka ovat epämääräisten oireiden vuoksi sairaina tai yhteiskunnasta syrjäytyneinä. Mikä on ollut mobiililaitteiden runsaan käytön osuus näiden lasten kehittyvissä aivoissa? Lasten näkökulmasta olen joutunut pohtimaan, onko sittenkään ”lottovoitto syntyä Suomeen?” Lottovoittajasta ei ole mitään epäselvyyttä.

Lähteet:

https://www.stralskyddsstiftelsen.se/2019/01/italiensk-domstol-beordrar-regeringen-att-informera-folket-om-mobilens-halsorisker/
https://www.stralskyddsstiftelsen.se/2019/02/domstol-i-italien-wifi-maste-omedelbart-stangas-av-i-skola/
https://www.bafu.admin.ch/bafu/en/home/topics/electrosmog/newsletter-of-the-swiss-expert-group-on-electromagnetic-fields-a.html?fbclid=IwAR0ut4SQZ0HU-GBZkj0bOFRr0G4fcbGngC4-uN8yYi-yWPFdyP1_R_smQnQ
Älyn jäljille kirja

Erja Tamminen

Erja Tamminen on Suomen tietokirjailijat ry:n jäsen. Hän on seurannut sähkömagneettisten kenttien terveys- ja ympäristövaikutuksia vuodesta 1997. 

http://www.sahkoailmassa.fi/

erja.tamminen@sahkoailmassa.fi
09-291 8696 tai tekstiviesti 044 0803 845

About Author

2 Comments

  1. Liisa Puusaari-Manninen

    Ollaanko me valmiita kokeilemaan kaikkia ihmisille ja eritoten lapsillemme arveluttavia juttuja, ei kiitos!

  2. Erja Tamminen

    Haluan vielä lisätä, että kirjoituksessani nimeltä mainitsematon eläkkeellä oleva professori, jonka poika oli kännykkäfirmassa töissä, oli ICNIRP:n jäsen, Nokia rahoitti professorin tutkimusta ja hänen eduskunnassa antamiensa lausuntojen ansiota on, että meillä ei ole lankapuhelimia tänä päivänä. Hän antoi myös YLE:n Prisma-ohjelmassa harhaanjohtavaa tietoa SAR-mittauksista kertomalla, että nykyisillä mittausmenetelmillä (kumipäällä) voidaan luotettavasti selvittää myös lapsen päähän kohdistuva kännykkäsäteily. Tätä puppua ei koskaan oikaistu YLE:ssä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *