Valikko Sulje

Nopea reagointi Yleisradion julkaisemaan höpöhöpö-filosofointiin

Yleisradio julkaisi eilen jutun, jossa filosofi Elisa Aaltola ilmaisi halunsa lopettaa kalastuksen: ”Kalallakin on tunteet ja mieli”. Samoin oli isolla teksti: “Näkisin mielellään yhteiskunnan, jossa ei enää kalasteta”.

Reagointia

Olisiko saman voinut ajatella myös näin: “Näkisin mielellään yhteiskunnan, jossa ei enää syödä“? Jutussa oli myös ajatus siitä että: “kalastaminen rikkoo eläinsuojelulain henkeä, koska kaloille tuotetaan kipua ja kärsimystä.

Samoin voitaisiin tietysti kysyä, mitä eläinsuojelulain henkeä leivän syönti rikkoo? Jos ja kun ne kaikki isot leikkuupuimurit tms. koneet tappavat jäniksiä, pieniä jyrsijöitä ja tappavat niitä vielä suhteellisen raa’asti. Tai jos eivät kuole, niin menettävät viimeistään kotinsa. Onko se jotenkin hyväksyttävämpää? Siis, onko eläinten raaka kohtelu ja “tappaminen” ihan hyväksyttävää, jos vain et itse sitä syö tai edes tiedä?

Tai jos mennään vielä vähän syvemmälle ja lainataan pätkä tylsistä toukista ja hiiristä: “Toukat ja hiiret ovat tylsiä eläimiä, mutta tuskan määrä on melkoinen kun sellaisen pieni eläin kuolee hitaasti ja tuskallisesti pahoihin palovammoihin niillä pakkomyrkyillä, jotka tekevät isoista viljapelloista ylipäätään mahdollisia. Ja kun se tuskan määrä vielä räjähtää läpi koko ekosysteemin… Se ettei tuollaisia näe, tekee omasta pikku maailmasta toki helpomman elää.

Kyllä ymmärrän, jos halutaan eläimille parempaa kohtelua, mutta että jotain ei voida syödä lainkaan, kun se on niin julmaa ja väärin, ei enää mahdu ymmärrykseeni. Ei nähdä sitä, että jos syöt jotain, niin lähes poikkeuksetta jonkun muun on menetettävä henki.

Kumpi on parempi?

Voitaisiin myös kysyä, kumpi sinusta on parempi:

a) pihvin syönti, jonka eläimen elämän kulun tiedät ja se on teurastettu hyvien tapojen mukaan, tai

b) viljan syönti, jossa poikkeuksetta moni eläin on kuollut suhteellisen raa’asti, jotta saat sen leivän lautasellesi?

Entä mitä muuta ihmiset kaupasta enää ostavat, kuin sitä latvialaista jauhopakettia? Kuka nyt tuplahintaa maksaa? Jos eurollakin saa. Siellä Latviassa puintihomma on varmasti monin kerroin hurjempaa ja rajumpaa. Mutta ei hätää, se kun ei tänne asti näy tai kuulu.

Lopuksi

Mitä jos syödään se mitä ruuan eteen tapetaan, tai huomioitaisiin myös kasvislautasensa vuoksi kuolleita eläimiä?

Sami Virtanen

Olen usein toisin ajatteleva maanläheinen ihminen.

Yli 6 vuotta olen ravintoon liittyen lukenut kirjallisuutta sekä englanniksi että suomeksi. Tosinaan saatan myös eksyä kuuntelemaan netistä löytyviä luentoja. Päivittäin seuraan uutisia maailmalla niin Ruotsista kuin muualtakin.

About Author

Samanlaisia kirjoituksia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *