Valikko Sulje

Loppuluisu

Kirjoittaja: Christer Sundqvist

Otava lähetti arvioitavaksi Kalle Lähteen alkoholistin elämästä kertovan kirjan “Loppuluisu”. Tämä on jatko-osa Kallen “Happotesti“-kirjaan. Tyyli on sama. Tarjolla on reteesti väsättyä viihdyttävää tekstiä alkoholistin elämästä. Tällaisia kirjoja tarvitaan, sillä alkoholin haitoista on todella hyvä paljastaa sen nurjimmatkin puolet osuvan huumorin kera.

Valtakunnan virallinen juoppo

“Valtakunnan virallinen juoppo” (Kallen oma luonnehdinta omasta aluevaltauksestaan kirjailijana!) on vienyt päähenkilö Joonatanin avioeron jälkeiseen tilanteeseen, jossa ryyppääminen jatkuu entiseen tahtiin. Loppuluisu -otsikko enteilee pahinta mahdollista finaalia Joonatanin elämässä. Sitä ennen kurkataan mitä Joonatan puuhailee:

“Makaan sohvalla ja tuijotan kattoon. Ympärille katsominen vain masentaisi. Olo on kuitenkin jo parempi. Kiitos Koskenkorvan ja seitsemän oluen. Kurotan tupakan pahvilaatikon päältä. Koko kämppä haisee tupakalle, mutta en jaksa nyt välittää siitä. Puhallan siniharmaan pilven kiertelemään masennuksen seuraksi, minulla on ikävä kotiin. Sinne jäivät pesukoneet ja mikrouunit. Minulta oli riistetty kaikki kunnollisen elämän edellytykset. Kuinka kylmä ja tunteeton voi nainen olla? Kaisu riisti minulta myös kodin lämmön ja rakkauden, jota olimme yhdessä vaalineet.”

Osuvalla tavalla Joonatanin suuhun pannaan kekseliäästi itseironian helmiä ja hänen ympärillään hääräilevät naiset laukovat totuuksia, joiden soisi uppoavan, mutta kun ei niin ei:

“Viina menee väärään kurkkuun ja alan yskiä. Satu takoo selkääni, ja pelkään pullosta loiskuvan lattialle kun iskut ovat niin voimakkaita. Kiittelen avusta, vaikka huuleni jomottavat yskänpuuskan seurauksena.

‘Mikä teillä juopoilla on kun ette näe omaa tilaanne?’

Ihmettelen, eikö se ole ottanut yhtään viiniä suruunsa Jopen kuoleman jälkeen. Kerron, että jo muinaisessa Roomassa hoidettiin vatsavaivojen lisäksi surua viinillä. Satu väittää, ettei minun kannata sekoittaa Rooman valtakuntaa Lausteella tapahtuvaan juopotteluun, jonka seurauksena kuolee ihmisiä.

Väitän ettei pienestä juopottelusta ole haittaa kenellekään ja sanon, että tämä on normaalia käyttäytymistä hautajaisten jälkeen. Huomenna lopettaisin, mikäli niin päättäisin.”

Onnellinen loppu?

Joonatan pakotetaan hoitoa saamaan, mutta mahtaako hoito tehota? Kokeeko hän lopulta saman ikävän kohtalon kuin Joppe? Kuolee viinaan ja pillereihin?

Enpä kerro! Ota itse selvää, miten kirja loppuu!

cropped-christer-sundqvist.jpegChrister Sundqvist
turpaduunari, ravintovalmentaja, biologi, filosofian tohtori

Monessa liemessä keitetty yllätyksellinen tietokirjailija ja suosittu bloggaaja. Tuttu turpaduunari, eli huumorin pilke silmäkulmassa esiintyvä terveysluennoitsija. Löydät lisää tietoa täältä: http://ravintokirja.fi/ 

 

 

About Author

Samanlaisia kirjoituksia

1 Comments

  1. Paluuviite:Paljon kirja-arvosteluja - Turpaduunari

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *