Sensuroimatonta terveys- ja kulttuurivalistusta. Mikäli olet tyytymätön sivustoon, kerro siitä minulle. Jos olet tyytyväinen, kerro siitä muille tiedonjanoisille. Yhteystiedot: Christer Sundqvist, biologi (FT), christer.sundqvist@ravintokirja.fi, 040-7529274, Helsinki

Turpaduunarin viikoittainen terveysohje

On taas uuden viikoittaisen terveysohjeen vuoro: AAMU KÄYNTIIN KUNNOLLA

TURPADUUNARIN TERVEYSOHJEET

Turpaduunarin terveysohjeet jatkuvat. Nyt on jaossa kaiken kaikkiaan 285. ja tämän vuoden 22. terveysohje. Tämä lähetetään terveyskirjeeni tilaajille (terveysohjeet ilmestyvät viikoittain).

*****************************

Turpaduunarin terveysohje numero 285
Jakelupäivä tiistaina 26.5.2020

AAMU KÄYNTIIN KUNNOLLA

Aamu aloittaa päivän. Jokaisen elämäsi päivän. Ei ole yhdentekevää mitä teet ensimmäiseksi. Aamusta alkaa hyvä päivä, jos niin haluamme. Ota talteen muutama vinkki.

Herää ajoissa. Mikään ei ole niin raivostuttavaa kuin se, että huomaa myöhästyvänsä aamupäivän tilaisuudesta, vain sen takia kun ei päässyt ajoissa sängystä ylös. Mieluummin vartti aikaisemmin silmät auki kuin puolitokkuraisena kiireen sekaan 15 min myöhemmin.

Juo lasi vettä. Lempeä herätys elimistöllesi on pieni määrä nestettä, mieluusti raikasta lähde- tai hanavettä. Jotkut hankkivat veden otsonointilaitteen saadakseen happirikkaasta vedestä ylimääräistä tarmoa päivään.

Oikea asenne. Olen havainnut, että päivä lähtee paremmin käyntiin, kun seuraavaan päivään valmistautuu jo etukäteen edellisenä iltana. Jokin aikaa vievä aamupuuha, voidaan ehkä tehdä osittain jo edellisenä iltana. Mieli rakennetaan siihen suuntaan edellisenä iltana, että aamu pääsee alkuun helpommin (ei pidä ”nousta sängystä väärällä jalalla”).

Aamupala. Useimmat asiantuntijat puolustavat laadukkaan aamupalan nauttimista – niin minäkin. Vain silloin jos ei kerta kaikkiaan aamulla mikään muu maistuu kuin se ”pakollinen” aamukahvi, niin maailma ei kaadu siihen, että laadukkaan aamupalan joko jättää kokonaan pois tai siirtää myöhemmäksi.

Tehokkuus huippuunsa aamupäivällä. Tiedän, että on aamu- ja iltaihmisiä. Väitän kuitenkin, että kaikkein vaativimmat työtehtävät kannattaa suorittaa aamupäivällä. Aikaisin tehdyksi saatu tehtävä (pienikin) motivoi sinua jatkamaan tehokkaasti päivää ja jos aamupäivän tehtävä ei tullut valmiiksi (hyvin yleistä) voi sitten rauhassa jatkaa sitä esimerkiksi lounaan jälkeen. Työ on saatu hyvälle alulle.

Aamun ensi hetki vain sinulle. Tämä voi olla tärkeä asia. Heräät sitten aamuun ilman herätyskelloa tai kellon piippaukseen, varaa itsellesi ensimmäiset sekunnit, minuutit. Jätä silmät vielä kiinni, osoita kiitollisuutta, että saat herätä uuteen aamuun. Mieti miltä tuntuu olla taas yhden aamun verran viisaampi, kiitollisempi, vanhempi.

Hyviä aamuja sinulle!

…………..

Voit varmistaa terveysohjeiden saannin omaan ja ystäväsi sähköpostiin 20 euron vuosimaksua vastaan.

Maksa 20 euroa tilille FI94 5723 3320 0772 65 (OKOYFIHH), Christerin Akatemia. Kirjoita viestikenttään sähköpostiosoitteesi (tai ystäväsi sähköpostiosoitteen mikäli tilaat terveysohjeen hänelle).

52 terveysohjetta vuonna 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ja 2020 – kerää koko sarja!

Kerro muillekin!

Rakkain terveisin,
Christer Sundqvist
biologi, FT
Lisätietoja: christer.sundqvist@ravintokirja.fi

Viimeisimmät artikkelit

Tässä esimerkkejä luentotarjonnastani

Käytä älliä ruokavalinnoissa: Tämä on suosituimpia luentoaiheitani. Alustan ja herätän keskustelua älykkäistä ruokavalinnoista, ruoan luonnollisuudesta, säilyvyydestä ja käytössä olevista ruoan lisäaineista sekä pohdin sitä, mikä on terveellistä arki- ja juhlaruokaa. Miten liikkujan pitää syödä? Onko ikääntyvän ihmisen otettava huomioon jotain erityistä ruokavalintojen suhteen? Keskustellaan yhdessä miten voisimme parantaa ruokaostostemme laatua. Sillä mitä valitset ruokakaupasta ostoskassiisi, on merkitystä. Sisältääkö kassisi juureksia vai eineksiä? Ruokavallankumous alkakoon nyt! Tämä luento muokkautuu helposti kaikenikäisille ja monille erilaisille yhteisöille. Kerro mikä on tavoitteesi luennon suhteen, niin saat tällä tavalla räätälöidyn luennon minulta.

Onni, terveys ja äly – elämäsi melodia: Terveystietoinen ja viisaan onnellinen elämä rakentuu yksinkertaisista osatekijöistä. Tule kuuntelemaan turpaduunarin melodioita! Filosofian tohtori ja suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on vauhdissa!

Terveystietoinen elämä: Terveellisestä elämäntavasta ei saa tehdä liian vaikeaa itselleen. Terveys säilyy vaikka välillä elää epäterveellisesti, mutta se mikä erottaa terveystietoisen muista ihmisistä, on se luontevuus ja rivakkuus mikä nähdään siinä paluussa terveellisten valintojen ääreen. Terveystietoinen oivaltaa, että niitä huonoja valintoja pitää välttää, ei sen takia että se olisi pakko, vaan sen takia, että hän pitää terveyttään erittäin suuressa arvossa.

Liikunta on lääke: Ihminen on luotu liikkumaan sopivasti ja monipuolisella tavalla. Liikunnalla voidaan ehkäistä sairauksia, hoitaa terveyttä ja kuntoutua monista pitkäaikaissairauksista. Luennolla mainitaan liikunnan teho tyypin 2 diabeteksessa, kohonneessa verenpaineessa, sydän- ja verisuonisairauksissa, lihavuuden hoidossa, astmassa, keuhkoahtaumataudissa, polven nivelrikossa, nivelreumassa, selkävaivoissa ja masennuksessa. Turpaduunari Sundqvist kehottaa tekemään liikunnasta pysyvä osa elintapamuutostasi.

Oivaltavaa urheilua: Filosofian tohtori, ravinto- ja urheiluvalmentaja sekä suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on useiden vuosien aikana kehittänyt kokonaisvaltaista urheiluvalmennusta. Hän kertoo käytännönläheisesti ja hauskasti miten hänen urheiluvalmennuksestaan on ollut hyötyä sekä huippu-urheilijoille että liikunnallista elämäntapaa noudattaville. Luennolla tarkastellaan näiden osa-alueiden merkitystä urheilumenestykselle: yksilöllisesti määritelty harjoitusohjelma, ravitsemukselliset näkökulmat, unen ja levon merkitys, urheilijan rentoutuminen, elämän kokonaisrasitus, urheilijan henkiset voimavarat.

Laadukas ravinto terveyden lähde: Turpaduunari kertoo laadukkaista ruokavalinnoista. Hänen neuvoillaan löydät keinoja etsiä älliä ruokakaupasta. Haluat ehkä laittaa laadukasta lounasta ja haluat löytää lisäaineetonta luomua? Luonnollisesti tämä on täysin mahdollista kuunneltuasi Christerin ohjeita!

Vireä vanhuus: Biologi Christer Sundqvist kertoo meille menestysreseptinsä miten säilyttää hyvä vire ja terveys iäkkäänä. Tarjolla on runsaasti tietoa terveystietoisesta elämästä. Huumoria, iloista rentoutta ja oivaltavaa ideointia kannattaa tulla kuulemaan!

Elämän kokonaisrasitus hallintaan: Huomioi päivittäiset haasteet, kehottaa biologi Sundqvist luennollaan. Kun epäviisaasti joudut rientämään paikasta toiseen tukka putkella, muista kompensoida tämä huomioimalla terveen elämän kaikki osatekijät täysimääräisinä: hyvä ravinto, kunnon lepo, hyvät ihmissuhteet, virkistävä liikunta.

Rentoutta ja hengähdyshetkiä kiireiselle ihmiselle: Biologi Christer Sundqvist vie meidät rentouden maailmaan tällä luennollaan. Opi arvostamaan arjen hengähdyshetkiä. Muista oleskella puhtaassa ilmassa. Vedä keuhkoihin puhdasta ilmaa ja nauti siitä miten puhdas ilma vienosti koskettelee paljasta ihoasi. Voiko elämässä olla mitään ihanampaa? Älä stressaa! Et voi ratkaista yhtäkään ongelmaa stressaamalla itsesi puolikuolleeksi. Pidä siis itsesi täysillä elossa rennolla elämänasenteella. Nauti tästä hetkestä. Tartu kiinni ohikiitävään hetkeen, sillä elämä koostuu pienistä ihmeistä, jotka näemme vasta kun huomaamme pysähtyä niiden äärelle, hetki hetkeltä.

Aivot ja ravinto: Biologi Christer Sundqvist kertoo siitä mikä on parasta mahdollista aivoruokaa. Hyvä ruoka – hyvä mieli. Keskustelemme siitä miten voimme pitää aivot kirkkaana täsmäruoalla. Luennolla esitellään uutta aivotutkimusta selkokielellä. Varautukaa yllätyksiin!

Ruokaa suurella sydämellä: Huolehdi sydämesi kunnosta syömällä oikein terveellistä ruokaa, kehottaa biologi Christer Sundqvist. Yleisö saa alusta lähtien osallistua vilkkaaseen keskusteluun verenpaineen hoidosta ravinnolla, tarvitaanko kolesterolilääkkeitä ja millaisella ruoalla sydän lyö parhaiten. Kuuntele uusimmat sydäntutkimukset selkokielellä esitettynä.

Miten vatsasi voi? Biologi Christer Sundqvist kertoo parhaimmat vinkit miten suoliston saa toimimaan mahdollisimman hyvin. Keskustelemme hyvistä bakteereista ja siitä miten tärkeässä roolissa on suoliston hyvä terveys. Varautukaa yllätyksiin! Uusia suolistotutkimuksia saatte kuulla selkokielellä.

Rasvaista tarinaa: Ravintorasvat ja niiden terveellisyys tai vaarallisuus ovat jo pitkään aikaansaaneet kiihkeitä keskusteluja ja jopa väittelyjä. Biologi Christer Sundqvistin tieteellisiin tutkimuksiin pohjaavan alustuksen pohjalta keskustellaan luonnollisten rasvalähteiden terveyshyödyistä. Korkean kolesterolin negatiiviset terveysvaikutukset ja sen hoitoon käytettävien lääkkeiden sivuvaikutukset, ovat myös kuuma puheenaihe.

Ravitsemuksen kiistanaiheet ja tulevaisuuden näkymät: Läpi vuosikymmenten on kiistelty optimaalisesta ravinnosta. Löytyykö totuus kaurapuurosta myös tulevaisuudessa? Biologi Christer Sundqvist kertoo alustuksessaan mm. nutrigenomiikasta, tieteenalasta joka tutkii ravinto- ja perintötekijöiden yhteisvaikutuksia. Alustuksen pohjalta keskustellaan ravitsemuksen kiistanaiheista ja ravitsemustieteen tulevaisuuden näkymistä.

Reuman virallinen, täydentävä ja vaihtoehtoinen hoito: Luennolla esitellään reuman Käypä hoito suositukset ja käydän niiden pohjalta rakentavaa ja samalla kriittistä keskustelua. Hyviksi koettuja täydentäviä hoitomuotoja tuodaan esille ja tarkastellaan voiko olla apua jostakin vaihtoehtoisesta hoidosta.

Kolme tapaa hoitaa diabetes: virallisesti, täydentävästi ja vaihtoehtoisesti: Suositussa diabetesluennossaan biologi Sundqvist tuo esille koko kirjon erilaisia tapoja hoitaa tämä vakava sairaus yksilöllisesti tyydyttävällä tavalla.

Lisäksi tunteja, päiviä, viikkoja, kuukausia, jopa vuoden kestäviä koulutuksia ravinnosta, levosta, liikunnasta ja terveydestä. Varsinaista terveystykitystä!

Happotesti

Otava lähetti arvioitavaksi mielenkiintoisen kirjan. Kalle Lähteen esikoisromaani Happotesti, karisti lopullisesti mielestä, että alkoholistilla on hauskaa. Ihan mahdottoman synkkää elämää alkoholistit elävät.

Alkoholismi on rankka sairaus. Siitä parantuu vain sellainen, joka myöntää olevansa alkoholisti ja sellainen, joka itse sitä oikeasti haluaa. Kirjan päähenkilö ei ehdi parantua. Jää kuitenkin henkiin kuin ihmeen kaupalla. Tänä päivänä tiedämme, että Kalle on raitis alkoholisti. Upeaa!

Alkoholistin mielessä on aamusta iltaan mistä löytyy seuraava alkoholiannos. Hän saattaa Kallen tapaan nappailla niitä rauhoittavia, siirtää vaimon tililtä vähän rahaa juopottelutililleen, on omasta mielestään tavattoman intellektuelli ja tahdikas henkilö, aina sanavalmis, kaikkien rakastama.

Otan pitkän huikan kaljaa ja etsin katseellani jotain viestiä. Tarralappu on leipälaatikon kannessa. Siinä rakastetaan, toivotaan ja uhkaillaan. Minusta ei tunnu miltään. Minulla on vähän olutta ja paljon vapautta. Ryypiskely rajoittaa vapautta hiukan, mutta en halua olla nirso. Lapussa ei ole suuria vaatimuksia. Kyllä minä olisin kotona vaimon palatessa. Luonnollisestikaan en jatkaisi juomista. Otan uuden kaljan olohuoneeseen. Turhaa kulkemista on vältettävä. Nyt minä voisin miettiä syvempiä ajatuksia puolentoista tölkin ajan. On hyvä miettiä, miksi joudun juomaan. Positiivisessa mielessä. Perinteinen juoppo en mielestäni ole. 

Rankassa juopottelussa ei ole mitään hauskaa. Hauskaa ei alkoholistilla ole ollut vuosikymmeniin, vaikka viinaa on vedetty urakalla.

Lähde kirjoittaa alkoholismistaan suoraan. Ei se ole kaunista kun ripulipaskat tulevat housuihin julkisella paikalla tai oksennusta pukkaa silloin kun mormonit ovat ovella.

Ryntään vessaan, junan pilli viheltää kuuluvasti. Paine perseen tienoilla kasvaa, haron vyötä ja nappeja auki ja saan perseeni paljaaksi. Yritän heittäytyä istumaan mutta paineella suihkuava paska ehtii ensin, minä putoan puoliksi pytyn reunalle, liukas kakka voitelee istuimen reunuksen ja putoan lattialle. Loput suolesta tyhjenee pytyn ja seinän väliin. Olen järkyttynyt asioiden saamasta käänteestä, kompuroin itseni pystyyn lavuaarin reunasta vetäen. Se tahriintuu kakkaan, minä olen yltä päältä paskassa.

Kallella on juomiskierre ollut päällä jo vuosia. Hän on jättänyt työpaikkansa voidakseen juoda rauhassa. Sääliksi käy lähes kaiken kestävää sairaanhoitajavaimoa, joka auttaa miestä vaikka miehen lupaukset alkoholin jättämisestä jäävät toteutumatta.

Minä sanoin itseni irti kuusi viikkoa sitten. Esimies kehtasi kysyä, onko minulla ongelma. Sellainen kysymys on loukkaava. Se voi suistaa masentuneen ihmisen raiteiltaan ja ajaa juomaan. Vaimokin raivostui, en tiedä raivostuiko se minulle vai esimiehelle, mutta sain sen lopulta rauhoittumaan. Minä osaan puhua ihmisen rauhalliseksi.

Aina löytyy syy juomiseen. Hän hankkii saunaoluet, mutta unohtaa saunoa. Hän löytää kellarikomerosta lakkalikööripullon, joka pitää pelastaa pois pilaantumasta. Hän päättää viedä ystävälleen punaviinipullon lahjaksi. Ostaa itselleenkin muutaman pullon ja löytää itsensä tilanteesta missä kaikki punaviinit on itse juotu.

Menee hetki ennen kuin saan juonesta kiinni. Mökillä olen ja henki pihisee. Kovin vaivalloisesti tosin. Nousen ylös ja laahustan vesikraanalle. Jääkylmä vesi selvittää ajatuksia ja kurkun. Olikohan viiniä jäänyt tähteeksi? Tärkeimmät asiat ensin. Nojatuolin vieressä on pullon puolikas, alkuun pääsisin kyllä. Kumarrun nostamaan pulloa ja meinaan menettää vähäisen tajuntani. Takan reunaan nojaten otan huikan kylmää Aperitaa.

Kirjaa lukiessa käy mielessä, etteikö olisi helpompaa tapaa päästä hengestään, kuin alkoholia juomalla? Välillä alkoholisti käy katkaisuasemalla voimia kerätäkseen uutta ryyppyputkea varten. Kalle miettii oman kuolemansa nopeuttamista, mutta häntä harmittaa, kun ei itse kuitenkaan pääsisi seuraamaan noin hienoa loppunäytöstä.

Alan miettiä seurauksia. Paljonkohan minulla olisi aikaa? Vaimolle en kyllä kirjoittaisi jäähyväisiä. Vai kirjoittaisinko lapulle ”Read my lips”? Minua naurattaa kovasti ja väsyttää samalla. Päätän lähettää tekstiviestin veljelle, jonkun olisi nämäkin jäljet korjattava. Kuolinviesti lähtee puhelimesta mustanpuhuvana ja arvokkaana. Suljen kännykän, kun en usko jaksavani vastata surunvalitteluihin. Otan kulauksen olutta ja mietin sieluni tilaa. Se on huono. Ehkä voisin perua osan kuolemasta oksentamalla vähän? Hoipertelen vessaan ja työnnän kaksi sormea kurkkuun. Sitkeä pallo putoaa pyttyyn. Palaan sohvalle odottamaan kohtuullista kuolemaa joka vapauttaisi mutta ei tappaisi liikaa. Keltaisiin ja punaisiin pukeutuneita ihmisiä tulee eteisen täydeltä. Nostan niille kättä tervehdykseksi. Mietin, onko keltaiseen takkiin pukeutunut esikoulun opettajatar heidän mukanaan. Sitten annan kuolemalle periksi.

Kohtalokkaissa olosuhteissa kuollut mies on puettu vaippaan. Sen minä huomaan ensimmäiseksi. Istun sairaalasängyssä sekavana. Muistikuvia tapahtumista laukkaa pöhöttyneessä päässäni, mutta niitä on vaikea laittaa mihinkään järjestykseen.

Kun mielessä pyörii vain alkoholi, kaikki muu jää sivurooliin. Harmittaa tuo vaimon suunnaton kärsivällisyys ja lääkäreiden sinisilmäisyys. Vaimo uskoo muutokseen ja siivoaa kerta toisensa jälkeen miehen jättämät sotkut. Lääkäri kirjoittaa lisää rauhoittavia vaikka taatusti näkee miten alas potilas on vajonnut alkoholismiinsa.

Minun rakkauselämäni on kovin vaisua. Horjahtelen keittiöön. Lappu pöydällä on anteeksiantavassa sävyssä kirjoitettu: ”Yritä saada poikki, jääkaapissa yksi Kukko, tulen kolmelta.” Allekirjoituksena on ”haleja”. Otan kaljan jääkaapista, motoriikka on kuin lampaalla ja melkein pudotan tölkin. Hamuan tupakan askista ja menen parvekkeelle kohdatakseni maailman kaikessa ankaruudessa. Olen jo sihauttaa tölkin, mutta palaan sisään ja suljen parvekkeen oven tiiviisti. Parvekkeella tölkin avaaminen olisi kuin kiväärinlaukaus. Sitä minä en halua. Naapurit vahtivat.” 

Kalle Lähde: Happotesti, Otava 2016

cropped-christer-sundqvist.jpegChrister Sundqvist
turpaduunari, ravintovalmentaja, biologi, filosofian tohtori

Monessa liemessä keitetty yllätyksellinen tietokirjailija ja suosittu bloggaaja. Tuttu turpaduunari, eli huumorin pilke silmäkulmassa esiintyvä terveysluennoitsija. Löydät lisää tietoa täältä: http://ravintokirja.fi/ 

0 thoughts on “Happotesti”

  1. Kirjassa kuvataan hyvin sairauden aiheuttamaa riippuvuutta. Myös sitä, kuinka paljon päihde johdattaa mieltä ja käyttäytymistä.

    Jäin kirjassa kaipaamaan niitä hetkiä jolloin alkoholistilla ei enää ole rahaa eikä viinaa tai pillereitä. Niitä repivän karmeita yön tunteja jolloin yleensä itsemurha-ajatukset nousevat pintaan kun ei saa viinaa ja elämä helvetissäkin olisi ruusuilla tanssimista verraten omaan olotilaan.

    Kaikilla alkoholisteilla ei ole juomisen mahdollistajaa loppuun asti, vaan loppujen lopuksi on aivan yksin ja se on pahinta mitä juopolle voi tapahtua.

Olisi kiva kuulla kommenttisi!

© 2020 Turpaduunari All Rights Reserved   

Theme Smartpress by Level9themes.