Sensuroimatonta terveys- ja kulttuurivalistusta. Mikäli olet tyytymätön sivustoon, kerro siitä minulle. Jos olet tyytyväinen, kerro siitä muille tiedonjanoisille. Yhteystiedot: Christer Sundqvist, biologi (FT), christer.sundqvist@ravintokirja.fi, 040-7529274, Helsinki

Turpaduunarin viikoittainen terveysohje

On taas uuden viikoittaisen terveysohjeen vuoro: AAMU KÄYNTIIN KUNNOLLA

TURPADUUNARIN TERVEYSOHJEET

Turpaduunarin terveysohjeet jatkuvat. Nyt on jaossa kaiken kaikkiaan 285. ja tämän vuoden 22. terveysohje. Tämä lähetetään terveyskirjeeni tilaajille (terveysohjeet ilmestyvät viikoittain).

*****************************

Turpaduunarin terveysohje numero 285
Jakelupäivä tiistaina 26.5.2020

AAMU KÄYNTIIN KUNNOLLA

Aamu aloittaa päivän. Jokaisen elämäsi päivän. Ei ole yhdentekevää mitä teet ensimmäiseksi. Aamusta alkaa hyvä päivä, jos niin haluamme. Ota talteen muutama vinkki.

Herää ajoissa. Mikään ei ole niin raivostuttavaa kuin se, että huomaa myöhästyvänsä aamupäivän tilaisuudesta, vain sen takia kun ei päässyt ajoissa sängystä ylös. Mieluummin vartti aikaisemmin silmät auki kuin puolitokkuraisena kiireen sekaan 15 min myöhemmin.

Juo lasi vettä. Lempeä herätys elimistöllesi on pieni määrä nestettä, mieluusti raikasta lähde- tai hanavettä. Jotkut hankkivat veden otsonointilaitteen saadakseen happirikkaasta vedestä ylimääräistä tarmoa päivään.

Oikea asenne. Olen havainnut, että päivä lähtee paremmin käyntiin, kun seuraavaan päivään valmistautuu jo etukäteen edellisenä iltana. Jokin aikaa vievä aamupuuha, voidaan ehkä tehdä osittain jo edellisenä iltana. Mieli rakennetaan siihen suuntaan edellisenä iltana, että aamu pääsee alkuun helpommin (ei pidä ”nousta sängystä väärällä jalalla”).

Aamupala. Useimmat asiantuntijat puolustavat laadukkaan aamupalan nauttimista – niin minäkin. Vain silloin jos ei kerta kaikkiaan aamulla mikään muu maistuu kuin se ”pakollinen” aamukahvi, niin maailma ei kaadu siihen, että laadukkaan aamupalan joko jättää kokonaan pois tai siirtää myöhemmäksi.

Tehokkuus huippuunsa aamupäivällä. Tiedän, että on aamu- ja iltaihmisiä. Väitän kuitenkin, että kaikkein vaativimmat työtehtävät kannattaa suorittaa aamupäivällä. Aikaisin tehdyksi saatu tehtävä (pienikin) motivoi sinua jatkamaan tehokkaasti päivää ja jos aamupäivän tehtävä ei tullut valmiiksi (hyvin yleistä) voi sitten rauhassa jatkaa sitä esimerkiksi lounaan jälkeen. Työ on saatu hyvälle alulle.

Aamun ensi hetki vain sinulle. Tämä voi olla tärkeä asia. Heräät sitten aamuun ilman herätyskelloa tai kellon piippaukseen, varaa itsellesi ensimmäiset sekunnit, minuutit. Jätä silmät vielä kiinni, osoita kiitollisuutta, että saat herätä uuteen aamuun. Mieti miltä tuntuu olla taas yhden aamun verran viisaampi, kiitollisempi, vanhempi.

Hyviä aamuja sinulle!

…………..

Voit varmistaa terveysohjeiden saannin omaan ja ystäväsi sähköpostiin 20 euron vuosimaksua vastaan.

Maksa 20 euroa tilille FI94 5723 3320 0772 65 (OKOYFIHH), Christerin Akatemia. Kirjoita viestikenttään sähköpostiosoitteesi (tai ystäväsi sähköpostiosoitteen mikäli tilaat terveysohjeen hänelle).

52 terveysohjetta vuonna 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ja 2020 – kerää koko sarja!

Kerro muillekin!

Rakkain terveisin,
Christer Sundqvist
biologi, FT
Lisätietoja: christer.sundqvist@ravintokirja.fi

Viimeisimmät artikkelit

Tässä esimerkkejä luentotarjonnastani

Käytä älliä ruokavalinnoissa: Tämä on suosituimpia luentoaiheitani. Alustan ja herätän keskustelua älykkäistä ruokavalinnoista, ruoan luonnollisuudesta, säilyvyydestä ja käytössä olevista ruoan lisäaineista sekä pohdin sitä, mikä on terveellistä arki- ja juhlaruokaa. Miten liikkujan pitää syödä? Onko ikääntyvän ihmisen otettava huomioon jotain erityistä ruokavalintojen suhteen? Keskustellaan yhdessä miten voisimme parantaa ruokaostostemme laatua. Sillä mitä valitset ruokakaupasta ostoskassiisi, on merkitystä. Sisältääkö kassisi juureksia vai eineksiä? Ruokavallankumous alkakoon nyt! Tämä luento muokkautuu helposti kaikenikäisille ja monille erilaisille yhteisöille. Kerro mikä on tavoitteesi luennon suhteen, niin saat tällä tavalla räätälöidyn luennon minulta.

Onni, terveys ja äly – elämäsi melodia: Terveystietoinen ja viisaan onnellinen elämä rakentuu yksinkertaisista osatekijöistä. Tule kuuntelemaan turpaduunarin melodioita! Filosofian tohtori ja suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on vauhdissa!

Terveystietoinen elämä: Terveellisestä elämäntavasta ei saa tehdä liian vaikeaa itselleen. Terveys säilyy vaikka välillä elää epäterveellisesti, mutta se mikä erottaa terveystietoisen muista ihmisistä, on se luontevuus ja rivakkuus mikä nähdään siinä paluussa terveellisten valintojen ääreen. Terveystietoinen oivaltaa, että niitä huonoja valintoja pitää välttää, ei sen takia että se olisi pakko, vaan sen takia, että hän pitää terveyttään erittäin suuressa arvossa.

Liikunta on lääke: Ihminen on luotu liikkumaan sopivasti ja monipuolisella tavalla. Liikunnalla voidaan ehkäistä sairauksia, hoitaa terveyttä ja kuntoutua monista pitkäaikaissairauksista. Luennolla mainitaan liikunnan teho tyypin 2 diabeteksessa, kohonneessa verenpaineessa, sydän- ja verisuonisairauksissa, lihavuuden hoidossa, astmassa, keuhkoahtaumataudissa, polven nivelrikossa, nivelreumassa, selkävaivoissa ja masennuksessa. Turpaduunari Sundqvist kehottaa tekemään liikunnasta pysyvä osa elintapamuutostasi.

Oivaltavaa urheilua: Filosofian tohtori, ravinto- ja urheiluvalmentaja sekä suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on useiden vuosien aikana kehittänyt kokonaisvaltaista urheiluvalmennusta. Hän kertoo käytännönläheisesti ja hauskasti miten hänen urheiluvalmennuksestaan on ollut hyötyä sekä huippu-urheilijoille että liikunnallista elämäntapaa noudattaville. Luennolla tarkastellaan näiden osa-alueiden merkitystä urheilumenestykselle: yksilöllisesti määritelty harjoitusohjelma, ravitsemukselliset näkökulmat, unen ja levon merkitys, urheilijan rentoutuminen, elämän kokonaisrasitus, urheilijan henkiset voimavarat.

Laadukas ravinto terveyden lähde: Turpaduunari kertoo laadukkaista ruokavalinnoista. Hänen neuvoillaan löydät keinoja etsiä älliä ruokakaupasta. Haluat ehkä laittaa laadukasta lounasta ja haluat löytää lisäaineetonta luomua? Luonnollisesti tämä on täysin mahdollista kuunneltuasi Christerin ohjeita!

Vireä vanhuus: Biologi Christer Sundqvist kertoo meille menestysreseptinsä miten säilyttää hyvä vire ja terveys iäkkäänä. Tarjolla on runsaasti tietoa terveystietoisesta elämästä. Huumoria, iloista rentoutta ja oivaltavaa ideointia kannattaa tulla kuulemaan!

Elämän kokonaisrasitus hallintaan: Huomioi päivittäiset haasteet, kehottaa biologi Sundqvist luennollaan. Kun epäviisaasti joudut rientämään paikasta toiseen tukka putkella, muista kompensoida tämä huomioimalla terveen elämän kaikki osatekijät täysimääräisinä: hyvä ravinto, kunnon lepo, hyvät ihmissuhteet, virkistävä liikunta.

Rentoutta ja hengähdyshetkiä kiireiselle ihmiselle: Biologi Christer Sundqvist vie meidät rentouden maailmaan tällä luennollaan. Opi arvostamaan arjen hengähdyshetkiä. Muista oleskella puhtaassa ilmassa. Vedä keuhkoihin puhdasta ilmaa ja nauti siitä miten puhdas ilma vienosti koskettelee paljasta ihoasi. Voiko elämässä olla mitään ihanampaa? Älä stressaa! Et voi ratkaista yhtäkään ongelmaa stressaamalla itsesi puolikuolleeksi. Pidä siis itsesi täysillä elossa rennolla elämänasenteella. Nauti tästä hetkestä. Tartu kiinni ohikiitävään hetkeen, sillä elämä koostuu pienistä ihmeistä, jotka näemme vasta kun huomaamme pysähtyä niiden äärelle, hetki hetkeltä.

Aivot ja ravinto: Biologi Christer Sundqvist kertoo siitä mikä on parasta mahdollista aivoruokaa. Hyvä ruoka – hyvä mieli. Keskustelemme siitä miten voimme pitää aivot kirkkaana täsmäruoalla. Luennolla esitellään uutta aivotutkimusta selkokielellä. Varautukaa yllätyksiin!

Ruokaa suurella sydämellä: Huolehdi sydämesi kunnosta syömällä oikein terveellistä ruokaa, kehottaa biologi Christer Sundqvist. Yleisö saa alusta lähtien osallistua vilkkaaseen keskusteluun verenpaineen hoidosta ravinnolla, tarvitaanko kolesterolilääkkeitä ja millaisella ruoalla sydän lyö parhaiten. Kuuntele uusimmat sydäntutkimukset selkokielellä esitettynä.

Miten vatsasi voi? Biologi Christer Sundqvist kertoo parhaimmat vinkit miten suoliston saa toimimaan mahdollisimman hyvin. Keskustelemme hyvistä bakteereista ja siitä miten tärkeässä roolissa on suoliston hyvä terveys. Varautukaa yllätyksiin! Uusia suolistotutkimuksia saatte kuulla selkokielellä.

Rasvaista tarinaa: Ravintorasvat ja niiden terveellisyys tai vaarallisuus ovat jo pitkään aikaansaaneet kiihkeitä keskusteluja ja jopa väittelyjä. Biologi Christer Sundqvistin tieteellisiin tutkimuksiin pohjaavan alustuksen pohjalta keskustellaan luonnollisten rasvalähteiden terveyshyödyistä. Korkean kolesterolin negatiiviset terveysvaikutukset ja sen hoitoon käytettävien lääkkeiden sivuvaikutukset, ovat myös kuuma puheenaihe.

Ravitsemuksen kiistanaiheet ja tulevaisuuden näkymät: Läpi vuosikymmenten on kiistelty optimaalisesta ravinnosta. Löytyykö totuus kaurapuurosta myös tulevaisuudessa? Biologi Christer Sundqvist kertoo alustuksessaan mm. nutrigenomiikasta, tieteenalasta joka tutkii ravinto- ja perintötekijöiden yhteisvaikutuksia. Alustuksen pohjalta keskustellaan ravitsemuksen kiistanaiheista ja ravitsemustieteen tulevaisuuden näkymistä.

Reuman virallinen, täydentävä ja vaihtoehtoinen hoito: Luennolla esitellään reuman Käypä hoito suositukset ja käydän niiden pohjalta rakentavaa ja samalla kriittistä keskustelua. Hyviksi koettuja täydentäviä hoitomuotoja tuodaan esille ja tarkastellaan voiko olla apua jostakin vaihtoehtoisesta hoidosta.

Kolme tapaa hoitaa diabetes: virallisesti, täydentävästi ja vaihtoehtoisesti: Suositussa diabetesluennossaan biologi Sundqvist tuo esille koko kirjon erilaisia tapoja hoitaa tämä vakava sairaus yksilöllisesti tyydyttävällä tavalla.

Lisäksi tunteja, päiviä, viikkoja, kuukausia, jopa vuoden kestäviä koulutuksia ravinnosta, levosta, liikunnasta ja terveydestä. Varsinaista terveystykitystä!

Risteilyllä täydentävien hoitojen osaajien kanssa

Kirjoittaja: Christer Sundqvist

Petra Foundationin järjestämälle 3-päiväiselle ruoka- ja terveysristeilylle (30.1 – 1.2.2018) pyydettiin ystävällisesti turpaduunari myös mukaan. Hänen tehtävänään oli raportoida osallistujille ja muillekin ruotsin kielellä mitä tietoa luennoilla oli tarjolla. Tämä mieluisa tehtävä on nyt suoritettu ja luettavissa ruotsiksi (mat_ar_medicin, PDF-tiedosto) ja tässä blogikirjoituksessa palvellaan myös suomen kieltä mieluummin lukevia.

Yllä mainitun säätiön tehtävänä on tukea ihmisiä taistelussa syöpää vastaan ja antaa toivoa huolimatta siitä, että lääkäri on todennut ettei koululääketieteellä enää ole keinoja. Tavoitteena on auttaa voittamaan syöpä ja parantamaan elämänlaatua.

Peter Floman

Peter Floman (LL, eläkkeellä oleva ylilääkäri) oli ensimmäinen luennoitsija. Lääkäri Floman kertoi syöpätilastoista, miten niitä pitää tulkita ja mistä niitä löytyy. NORDCAN on hyvä tietokanta missä voi löytää tietoa eri syöpämuotojen esiintyvyydestä, kuolleisuudesta yms. Linkki: http://www-dep.iarc.fr/NORDCAN/SW/frame.asp

Uusia syöpätapauksia ilmeni yhä enemmän vuosina 1960-2010, mutta kuolleisuus on laskenut. Erityisesti rintasyöpä, eturauhassyöpä ja ihosyöpä ovat lisääntyneet viime vuosina. Kohdunkaulansyövissä ja vatsasyövissä on tapahtunut laskua. Syövät havaitaan aikaisemmassa vaiheessa ja hoidot ovat tehostuneet.

Elämäntavoilla ja terveyttä edistävillä valinnoilla on myönteinen vaikutus syöpään. Noin joka kolmas syöpä voidaan välttää terveellisillä elämäntavoilla kuten esim. tupakoinnin lopettaminen, suoran auringonvalon välttäminen keskipäivällä, alkoholin kohtuukäyttö, arkiliikunta ja terveellinen ruoka. Floman huomautti, että tilastot ja yksilöllisesti koettu syöpätaistelu ovat kaksi eri asiaa.

Monilla iäkkäillä henkilöillä on syöpää vaikka eivät tiedä siitä. Syöpä havaitaan ruuminavauksissa. Lääkäri Ralf Sundberg kommentoi: ”Miehillä, jotka kuolivat 80-100 vuoden iässä, todettiin ruuminavauksissa 90 prosentin todennäköisyydellä joko vähän tai paljon syöpäkasvua eturauhasessa.”

Floman lopetti luentonsa kauniilla tavalla näyttämällä tekstiilitaitelija Anu Raudin ryijyn ja tekstin ”Elämämme ajan virrassa”.

Annika Dahlqvist

Annika Dahlqvist (eläkkeellä oleva lääkäri, LCHF-pioneeri) http://annikadahlqvist.com/ ei juurikaan esittelyjä kaipaa. Hän esitteli Low Carb High Fat -ruokavalion ominaispiirteet selkeästi ja rennosti (ei sokeria, vähennä hiilihydraattien saantia, lisää enemmän luonnollisia rasvoja, vältä elintarviketeollisuuden lisäaineilla kyllästämää ruokaa). Tämä on elämäntapa, joka leviää ympäri maailmaa.

Saimme pikakurssin ruoan historiassa. Ensin ihminen söi alkuperäistä ruokaa (metsästäjä-keräilijä), sitten koettiin noin 10 000 vuotta sitten maanviljelyn esiinmarssi (tärkkelyspitoinen ruoka). 1800-luvulla teollinen ruoka aloitti valloitusretkensä (länsimaiset sairaudet lisääntyivät räjähdysmäisesti).

Lihan ja eläinrasvojen tutkimus on vääristynyttä, täräyttää Annika. Ancel Keys teki tyydyttyneestä rasvasta syntipukin. Vuonna 1977 rasvakammo löi läpi kaikella voimalla. Tutkijat ovat pelokkaita, eivätkä uskalla myöntää, että tutkimukset ovat vieneet harhaan ja vääriä ohjeita on annettu.

Vallalla oleva terveyskäsitys on tehnyt pahaa maapallon väestölle. Käsillä on käsittämätön diabeteskatastrofi Aasiassa. Vanha, lajinomainen ruoka ei ole voinut aikeuttaa tämän katastrofin. Siihen tarvittiin pikaruoka + sokeri + kasvirasvat. Syyllinen löytyy elintarviketeollisuudesta.

Meitä piinaa rasvamaksa, insuliiniresistenssi, metabolinen oireyhtymä jne. Annika pyytää varomaan ILSI-organisaatiota (http://ilsi.eu/), jonka propaganda leviää lääkemyönteisyyden ja teollisuusrahoitteisten tutkimusprojektien ja konferenssien myötä kaikkialle. Tarvitaan kansanliike ILSIä ja SNF:ää (Swedish Nutrition Foundation, http://snf.ideon.se/) vastaan.

Saimme kuulla Annikan elämäntarinan. Nuoruus meni terveen kirjoissa, mutta 1970-luvulla tuli lihavuus mukaan kuvioihin ja jojo-laihdutukset alkoivat. Sitten tilanne meni pahemmaksi, sillä hän ahmi hiilihydraatteja senaikaisen rasvakammoisen ilmapiirin innostamana. Annika lihoi lisää. Paulunin GI-metodi (fruktoosi on terveellistä?) tuli ja meni, muidenkin väärien suuntausten lisäksi. 2000-luvun alussa tuli Staffan Lindeberg paleoruokavalion muodossa.

Sitten tuli pelastaja. Annikan oma tytär houkutteli kokeilemaan Atkinsin dieettiä. Annikan paino putosi 1 kg/viikko ja hän tervehtyi. Tästä riemastuneena hän keräsi ympärilleen koko porukan: Ralf Sundberg, Sten Sture Skaldeman, Lars Erik Litsfeldt, Uffe Ravnskov…

LCHF toimii käytännössä! Tiukka LCHF on sellainen, jossa nautitaan <20g/vrk hiilihydraatteja. 20-50 g/vrk hiilareita on todennäköisesti sopivaa kaikille ja 300 g/vrk hiilihydraatteja on suoranaisesti vaarallista, väittää Annika. Hiilihydraatteja emme tarvitse ruoasta laisinkaan, sillä insuliini ja glukagoni pitävät verensokerin vakaana.

Insuliinresistenssi on tyypin 2 diabeteksen suurin vihollinen. Valkoisesta myrkystä nimeltä sokeri on luovuttava. Diabeteksen ammattilaiset ovat vihollisia.

Annika sai hurjan kovat aplodit. Jos ruotsin kieli sujuu niin, tässä paljon luettavaa: : http://annikadahlqvist.com/kostprogram-for-lchf/, http://annikadahlqvist.com/2011/05/17/vetenskapen-bakom-lchf-2/, http://annikadahlqvist.com/2012/08/10/annikas-diabetes/, http://annikadahlqvist.com/2011/05/23/halsoundersokningar/.

Ralf Sundberg

Ralf Sundberg (kirurgi, kirjailija, integratiivisen lääketieteen harjoittaja) oli vakavan pohdinnan äärellä luentonsa kera: Syövän, sokerin ja tärkkelyksen yhteys.

Saimme kuulla hurjan kiintoisan luennon metabolisesta oireyhtymästä ja sen vakavista seurauksista terveydellemme. Synkkään listaan (ylipaino, lihavuus, diabetes, kohonnut verenpaine, kihti, sydän- ja verisuonisairaudet, alentunut HDL) on nyt liitetty myös syöpä. Ongelmia aiheuttaa erityisesti sokerin (glukoosi ja fruktoosi) muunto rasvaksi maksassamme.

Ralfilla oli tietoa siitä, että korkea LDL-kolesteroli on hyvä juttu ikääntyville. LDL-kolesterolia ei pidä pelätä!

Saimme pikakurssin perinteisistä syöpähoidoista:  kirurgia (1860 → ), säteilytys (1899 → ), sytostaatit (1947 → ), räätälöidyt biologiset lääkkeet (2001 → ) + ennaltaehkäisy.

Mikään ei saa estää meitä käyttämästä täydentäviä hoitoja perinteisen syöpähoidon rinnalla. Ralf oli esimerkiksi vakuuttunut siitä, että monien syöpäsolujen kohdalla Warburgin efekti on toiminnassa, eli sokeri ruokkii syöpäsolua! Erinomainen vihje: Katso professori Ingemar Ernbergin videota YouTubessa tässä linkissä https://www.youtube.com/watch?v=wF2GuqZGJd8  (ruotsinkielinen)

Syöpäsolut valitsevat mieluusti itselleen sokeria energiaksi. Mutta sokeri alkaa käymään syöpäsolun sisällä ja mitkondrioiden heikentynyt teho tuo lisää ongelmia elimistöllemme. Suurena mielenkiintona on syöpäsolun aineenvaihdunnassa tapahtuvat muutokset verrattaessa terveitä soluja. Lääkkeitä etsitään kuumeisesti, jotka voisivat tähän asiaan tarrata kiinni, mutta paras henkivakuutus on sokerin syönnin lopettaminen.

Sundberg uskalsi sanoa, että korkea verensokeri ja insuliini tukevat syöpäsolun kasvua. Syöpäsolut ottavat mieluusti talteen verenkierrossa olevan fruktoosin. Hän pyysi varomaan erityisesti makeita hedelmiä. Tiedelinkki: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27746145

Sven Erik Nordin

Sitten oli erittäin mielenkiintoisen luennon vuoro. Ruotsalainen Sven Erik Nordin on käyttäytymistieteiden tutkija, joka sairastui vakavaan imusolmukesyöpään.

Nordin hoitaa syöpäänsä hyvin erkoisella tavalla. Hän noudattaa LCHF-ruokavaliota ja käyttää muutamia täsmäravintolisiä. Hän on kokenut spontaanin remission, eli syöpä on parantunut. Hän jakaa auliisti tietoa sairautensa hoidosta ja käy lääkärikunnan kanssa avointa ja huumoripitoista vuoropuhelua suosituilla kotisivuillaan.

Teitä saattaa kiinnostaa millä tavalla Sven Erik karkoitti syöpänsä. Perusruokavaliona on ketogeeninen ruokavalio, jota tehostetaan seuraavasti:

Aamulla luontaista jogurttia, ranskankermaa ja pari ruokalusikallista luomulaatuista kookosöljyä. Jogurtin sekaan pistetään:

2 rkl kurkumaa
Vähän mustapippuria (edesauttaa kurkumiinin imeytymistä)
1 rkl tuoretta inkiväärijuurta
8-10 kpl kitkeriä aprikoosinsiemeniä
1 rkl kuivattuja luomulaatuisia aroniamarjoja
1 rkl pakastettuja mustikoita
1 rkl pakastevadelmia
1 rkl kurpitsansiemeniä

Aamiaisen jälkeen: D-vitamiinia ( 2 x 2500 IE), C-vitamiinia (1000 mg)

Päivällä ja illalla hän ottaa: 2 kapselia omega-3-rasvahappoja (kalaöljy, noin 1800 mg), magnesiumia (20 ml nestemäisenä), sinkkiä (20 mg), seleeniä (220 µg), Levävalmisteita 8 kpl (rakkolevää, spiruliinaa, solmulevä), Kolloidihopeavettä (1 rkl, 5x/vrk)

Nordinin mielestä LCHF on hyvä polttoaine biologiselle 2-tahtimoottorillemme. Perinteistä ruokavaliota nauttiessamme moottorimme leikkaa kiinni!

Lue lisää tietoa kotisivulta (ruotsinkielinen): http://www.svaradoktorn.se/

Ann Fernholm

Fernholm on nuori ja nätti tohtori Ruotsista. Hänen erikoisalaansa on biomolekulaarinen genetiikka. Tämä ei ole estänyt häntä nousemasta Ruotsissa (Suomessakin?) kuuluisaksi sokeritutkijaksi.

Fernholm puhui insuliinin roolista syövän kasvussa. Elimistömme biokemia on riippuvaista siitä mitä me päivittäin syömme. Tärkkelyspitoinen ruoka on ohjannut meitä suurten kansansairauksien suuntaan, kuten esim. syöpä. Sokeri ei tee meistä onnellisia. Sokeri tekee meistä sairaita.

Saimme muistutuksen siitä miten paljon resursseja on käytetty syövän kukistamiseksi. Vuonna 1971 julistettiin suoranaisesti sota syöpää vastaan, War on Cancer. Lue hyvä yhteenveto tästä: https://en.wikipedia.org/wiki/War_on_Cancer

Syöpä ei ole voitettu kanta. Syöpätapaukset lisääntyvät vaikka tupakointi (suurin tappaja) on romahtanut. Tupakoinnin tilalle on tullut toinen salakavala tappaja: lihavuus.

Syy lihavuuteen löytyy helposti, koska ihmiset rakastavat makeaa. 1800-luvusta lähtien sokerinkulutuksemme on noussut 40-kertaisesti!

Fruktoosi on suurina annoksina aiheuttamassa syöpää ja diabetesta. Rasvamaksaa esiintyy 10 prosentilla amerikkalaisista nuorista!

Insulinresistenssin myötä kaikki tärkkelyspitoinen ruoka muodostaa suuren ongelman meille. Epäillään, että tärkkelyspitoinen ruokaa on yhteydessä syöpään. Mekanismina voisi olla elimistömme tärkein kasvutekijä IGF-1. Pyritään kehittämään lääkkeitä, jotka vaimentavat kasvutekijän tehoa. Käytössämme on IGFBP-1, joka jarruttaa IGF-1:ää. Löytyy myös hormonijarruja.

Otto Warburgiin myös Ann Fernholm uskoi.

Okinawan saari on menossa kohti surullista muutosta (tämä oli yhteen aikaan paikka missä asui erityisen paljon yli 100-vuotiaita ihmisiä), sillä pikaruoka ja virvoitusjuomat kiinnostavat okinawalaisia yhä enemmän. Nuorten sairastuvuus mm. diabetekseen on nousussa. Perinteiseen ruokaan mieluusti pitäytyvät iäkkäät henkilöt eivät ole vaarassa, mutta nuoriso näyttäisi muuttaneen ruokatottumuksiaan. USA:lla on sotilastukikohta saarella.

Punaisen lihan ja syövän välillä ei ole yhteyttä, mutta sokerin ja syövän välillä on. Tämän tiedon soisi yltävän myös koululääketieteen kannattajien pariin. Lisätty sokeri voi olla merkittävin syy miksi meillä esiintyy niin paljon syöpää.

Fernholmin kotisivulla on paljon tietoa jaossa: http://annfernholm.se/ Muita kiinnostavia linkkejä:

https://urskola.se/Produkter/183325-UR-Samtiden-Naring-for-halsa-och-prestation-I-sockrets-fotspar
https://foodpharmacy.se/2015/04/socker/
https://www.aftonbladet.se/debatt/article20637497.ab
http://ettsotareblod.se/hoga-blodsocker-aterigen-kopplat-till-okad-risk-for-cancer/
http://ettsotareblod.se/kolhydratrik-foda-och-diabetes-ger-samre-prognos-vid-cancer/

Catarina Degerman

Degerman kertoi Kelly Turnerin vierailusta Suomessa. Turpaduunari-blogin lukijoille on jo tuttu tämä tohtori Kelly Turnerin luento: Yhdeksän paranemisen avaintekijää

Christer Sundqvist

Minulle oli suotu suuri ilo ja kunnia esiintyä viimeisenä. Muistutin mieleen päivien aikana kuultujen erinomaisten luentojen ydinkohdat, kerroin diabetestutkimuksestani Pääkaupunkiseudun diabetesyhdistyksessä ja mietin mitä tulevaisuudella on tarjolla syövän hoidon suhteen.

Muutaman viikon sisällä saatte täydelliset tiedot diabetestutkimuksestani, joka julkaistaan suomalaisessa lehdessä. Jaksatteko odottaa?

Tulevaisuuden ennustaminen on vaikeaa, mutta tällaisia haaveita minulla oli syövänhoidon suhteen:

Eräänä päivänä ymmärrämme kaikessa laajuudessaan miten hieno aarre terveys on. Syöpä, diabetes ja lihavuus ei välttämättä ole mikään loppusoitto, vaan se voi olla alkusoitto kohti terveystietoisempaa elämää.

Haaveilen kaukaisesta tulevaisuudesta, jolloin lääkärikunta, sairaanhoitajat, fysioterapeutit ja professorit tajuavat, että ruoka on lääke.

Nähdäkseni ei ole kyse vaihtoehtoisen lääketieteen välttämättömyydestä, vaan luovan lääketieteen tarpeesta.

Yhä useammat ihmiset tajuavat, että meidän ei tarvitse luovuttaa elämäämme elintarvike- ja lääketeollisuuden palvelukseen.

Eräänä kauniina päivänä kaikki ymmärtävät, että perinteinen lääketieteellinen syövänhoito ei kovinkaan hyvin paranna syöpää. Jos emme vahvista omaa immuunipuolustustamme parhaimmilla perinteisillä ja täydentävillä tavoilla, voi syöpä ilmaantua uudestaan jossakin muualla elimistössämme tai jo ”parantunut” syöpä voi alkaa kasvaa uudestaan.

Tarvitaan selkeämpi suuntaus syövänhoitoon kokonaisuuteena. Ei riitä, että hoidamme pelkästään syöpää. Ihminen kokonaisuutena tarvitsee hoitoa. Muistettava fyysinen ja henkinen näkökulma. On tärkeää korostaa myönteistä asennetta elämään.

Haaveilen tulevaisuudesta, jolloin yhä useampi voi allekirjoittaa tämän:

Ravitsemushoito on niin tehokasta terveydenhoitoa, että myönteisiä tuloksia epäillään asiantuntijoiden toimesta. Lääkehoito on niin tuottoisaa terveydenhoitoa, että kielteisiä tuloksia aina vähätellään asiantuntijoiden toimesta. Näiden seikkojen keskellä potilas on aina ymmällään ja se on ihan oikein asiantuntijoiden mielestä.

cropped-christer-sundqvist.jpegChrister Sundqvist
turpaduunari, ravintovalmentaja, biologi, filosofian tohtori

Monessa liemessä keitetty yllätyksellinen tietokirjailija ja suosittu bloggaaja. Tuttu turpaduunari, eli huumorin pilke silmäkulmassa esiintyvä terveysluennoitsija. Löydät lisää tietoa täältä: http://ravintokirja.fi/ 

Loppuluisu

2 thoughts on “Risteilyllä täydentävien hoitojen osaajien kanssa”

Olisi kiva kuulla kommenttisi!

© 2020 Turpaduunari All Rights Reserved   

Theme Smartpress by Level9themes.