Valikko Sulje

Risteilyllä täydentävien hoitojen osaajien kanssa

Kirjoittaja: Christer Sundqvist

Petra Foundationin järjestämälle 3-päiväiselle ruoka- ja terveysristeilylle (30.1 – 1.2.2018) pyydettiin ystävällisesti turpaduunari myös mukaan. Hänen tehtävänään oli raportoida osallistujille ja muillekin ruotsin kielellä mitä tietoa luennoilla oli tarjolla. Tämä mieluisa tehtävä on nyt suoritettu ja luettavissa ruotsiksi (mat_ar_medicin, PDF-tiedosto) ja tässä blogikirjoituksessa palvellaan myös suomen kieltä mieluummin lukevia.

Yllä mainitun säätiön tehtävänä on tukea ihmisiä taistelussa syöpää vastaan ja antaa toivoa huolimatta siitä, että lääkäri on todennut ettei koululääketieteellä enää ole keinoja. Tavoitteena on auttaa voittamaan syöpä ja parantamaan elämänlaatua.

Peter Floman

Peter Floman (LL, eläkkeellä oleva ylilääkäri) oli ensimmäinen luennoitsija. Lääkäri Floman kertoi syöpätilastoista, miten niitä pitää tulkita ja mistä niitä löytyy. NORDCAN on hyvä tietokanta missä voi löytää tietoa eri syöpämuotojen esiintyvyydestä, kuolleisuudesta yms. Linkki: http://www-dep.iarc.fr/NORDCAN/SW/frame.asp

Uusia syöpätapauksia ilmeni yhä enemmän vuosina 1960-2010, mutta kuolleisuus on laskenut. Erityisesti rintasyöpä, eturauhassyöpä ja ihosyöpä ovat lisääntyneet viime vuosina. Kohdunkaulansyövissä ja vatsasyövissä on tapahtunut laskua. Syövät havaitaan aikaisemmassa vaiheessa ja hoidot ovat tehostuneet.

Elämäntavoilla ja terveyttä edistävillä valinnoilla on myönteinen vaikutus syöpään. Noin joka kolmas syöpä voidaan välttää terveellisillä elämäntavoilla kuten esim. tupakoinnin lopettaminen, suoran auringonvalon välttäminen keskipäivällä, alkoholin kohtuukäyttö, arkiliikunta ja terveellinen ruoka. Floman huomautti, että tilastot ja yksilöllisesti koettu syöpätaistelu ovat kaksi eri asiaa.

Monilla iäkkäillä henkilöillä on syöpää vaikka eivät tiedä siitä. Syöpä havaitaan ruuminavauksissa. Lääkäri Ralf Sundberg kommentoi: “Miehillä, jotka kuolivat 80-100 vuoden iässä, todettiin ruuminavauksissa 90 prosentin todennäköisyydellä joko vähän tai paljon syöpäkasvua eturauhasessa.”

Floman lopetti luentonsa kauniilla tavalla näyttämällä tekstiilitaitelija Anu Raudin ryijyn ja tekstin “Elämämme ajan virrassa”.

Annika Dahlqvist

Annika Dahlqvist (eläkkeellä oleva lääkäri, LCHF-pioneeri) http://annikadahlqvist.com/ ei juurikaan esittelyjä kaipaa. Hän esitteli Low Carb High Fat -ruokavalion ominaispiirteet selkeästi ja rennosti (ei sokeria, vähennä hiilihydraattien saantia, lisää enemmän luonnollisia rasvoja, vältä elintarviketeollisuuden lisäaineilla kyllästämää ruokaa). Tämä on elämäntapa, joka leviää ympäri maailmaa.

Saimme pikakurssin ruoan historiassa. Ensin ihminen söi alkuperäistä ruokaa (metsästäjä-keräilijä), sitten koettiin noin 10 000 vuotta sitten maanviljelyn esiinmarssi (tärkkelyspitoinen ruoka). 1800-luvulla teollinen ruoka aloitti valloitusretkensä (länsimaiset sairaudet lisääntyivät räjähdysmäisesti).

Lihan ja eläinrasvojen tutkimus on vääristynyttä, täräyttää Annika. Ancel Keys teki tyydyttyneestä rasvasta syntipukin. Vuonna 1977 rasvakammo löi läpi kaikella voimalla. Tutkijat ovat pelokkaita, eivätkä uskalla myöntää, että tutkimukset ovat vieneet harhaan ja vääriä ohjeita on annettu.

Vallalla oleva terveyskäsitys on tehnyt pahaa maapallon väestölle. Käsillä on käsittämätön diabeteskatastrofi Aasiassa. Vanha, lajinomainen ruoka ei ole voinut aikeuttaa tämän katastrofin. Siihen tarvittiin pikaruoka + sokeri + kasvirasvat. Syyllinen löytyy elintarviketeollisuudesta.

Meitä piinaa rasvamaksa, insuliiniresistenssi, metabolinen oireyhtymä jne. Annika pyytää varomaan ILSI-organisaatiota (http://ilsi.eu/), jonka propaganda leviää lääkemyönteisyyden ja teollisuusrahoitteisten tutkimusprojektien ja konferenssien myötä kaikkialle. Tarvitaan kansanliike ILSIä ja SNF:ää (Swedish Nutrition Foundation, http://snf.ideon.se/) vastaan.

Saimme kuulla Annikan elämäntarinan. Nuoruus meni terveen kirjoissa, mutta 1970-luvulla tuli lihavuus mukaan kuvioihin ja jojo-laihdutukset alkoivat. Sitten tilanne meni pahemmaksi, sillä hän ahmi hiilihydraatteja senaikaisen rasvakammoisen ilmapiirin innostamana. Annika lihoi lisää. Paulunin GI-metodi (fruktoosi on terveellistä?) tuli ja meni, muidenkin väärien suuntausten lisäksi. 2000-luvun alussa tuli Staffan Lindeberg paleoruokavalion muodossa.

Sitten tuli pelastaja. Annikan oma tytär houkutteli kokeilemaan Atkinsin dieettiä. Annikan paino putosi 1 kg/viikko ja hän tervehtyi. Tästä riemastuneena hän keräsi ympärilleen koko porukan: Ralf Sundberg, Sten Sture Skaldeman, Lars Erik Litsfeldt, Uffe Ravnskov…

LCHF toimii käytännössä! Tiukka LCHF on sellainen, jossa nautitaan <20g/vrk hiilihydraatteja. 20-50 g/vrk hiilareita on todennäköisesti sopivaa kaikille ja 300 g/vrk hiilihydraatteja on suoranaisesti vaarallista, väittää Annika. Hiilihydraatteja emme tarvitse ruoasta laisinkaan, sillä insuliini ja glukagoni pitävät verensokerin vakaana.

Insuliinresistenssi on tyypin 2 diabeteksen suurin vihollinen. Valkoisesta myrkystä nimeltä sokeri on luovuttava. Diabeteksen ammattilaiset ovat vihollisia.

Annika sai hurjan kovat aplodit. Jos ruotsin kieli sujuu niin, tässä paljon luettavaa: : http://annikadahlqvist.com/kostprogram-for-lchf/, http://annikadahlqvist.com/2011/05/17/vetenskapen-bakom-lchf-2/, http://annikadahlqvist.com/2012/08/10/annikas-diabetes/, http://annikadahlqvist.com/2011/05/23/halsoundersokningar/.

Ralf Sundberg

Ralf Sundberg (kirurgi, kirjailija, integratiivisen lääketieteen harjoittaja) oli vakavan pohdinnan äärellä luentonsa kera: Syövän, sokerin ja tärkkelyksen yhteys.

Saimme kuulla hurjan kiintoisan luennon metabolisesta oireyhtymästä ja sen vakavista seurauksista terveydellemme. Synkkään listaan (ylipaino, lihavuus, diabetes, kohonnut verenpaine, kihti, sydän- ja verisuonisairaudet, alentunut HDL) on nyt liitetty myös syöpä. Ongelmia aiheuttaa erityisesti sokerin (glukoosi ja fruktoosi) muunto rasvaksi maksassamme.

Ralfilla oli tietoa siitä, että korkea LDL-kolesteroli on hyvä juttu ikääntyville. LDL-kolesterolia ei pidä pelätä!

Saimme pikakurssin perinteisistä syöpähoidoista:  kirurgia (1860 → ), säteilytys (1899 → ), sytostaatit (1947 → ), räätälöidyt biologiset lääkkeet (2001 → ) + ennaltaehkäisy.

Mikään ei saa estää meitä käyttämästä täydentäviä hoitoja perinteisen syöpähoidon rinnalla. Ralf oli esimerkiksi vakuuttunut siitä, että monien syöpäsolujen kohdalla Warburgin efekti on toiminnassa, eli sokeri ruokkii syöpäsolua! Erinomainen vihje: Katso professori Ingemar Ernbergin videota YouTubessa tässä linkissä https://www.youtube.com/watch?v=wF2GuqZGJd8  (ruotsinkielinen)

Syöpäsolut valitsevat mieluusti itselleen sokeria energiaksi. Mutta sokeri alkaa käymään syöpäsolun sisällä ja mitkondrioiden heikentynyt teho tuo lisää ongelmia elimistöllemme. Suurena mielenkiintona on syöpäsolun aineenvaihdunnassa tapahtuvat muutokset verrattaessa terveitä soluja. Lääkkeitä etsitään kuumeisesti, jotka voisivat tähän asiaan tarrata kiinni, mutta paras henkivakuutus on sokerin syönnin lopettaminen.

Sundberg uskalsi sanoa, että korkea verensokeri ja insuliini tukevat syöpäsolun kasvua. Syöpäsolut ottavat mieluusti talteen verenkierrossa olevan fruktoosin. Hän pyysi varomaan erityisesti makeita hedelmiä. Tiedelinkki: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27746145

Sven Erik Nordin

Sitten oli erittäin mielenkiintoisen luennon vuoro. Ruotsalainen Sven Erik Nordin on käyttäytymistieteiden tutkija, joka sairastui vakavaan imusolmukesyöpään.

Nordin hoitaa syöpäänsä hyvin erkoisella tavalla. Hän noudattaa LCHF-ruokavaliota ja käyttää muutamia täsmäravintolisiä. Hän on kokenut spontaanin remission, eli syöpä on parantunut. Hän jakaa auliisti tietoa sairautensa hoidosta ja käy lääkärikunnan kanssa avointa ja huumoripitoista vuoropuhelua suosituilla kotisivuillaan.

Teitä saattaa kiinnostaa millä tavalla Sven Erik karkoitti syöpänsä. Perusruokavaliona on ketogeeninen ruokavalio, jota tehostetaan seuraavasti:

Aamulla luontaista jogurttia, ranskankermaa ja pari ruokalusikallista luomulaatuista kookosöljyä. Jogurtin sekaan pistetään:

2 rkl kurkumaa
Vähän mustapippuria (edesauttaa kurkumiinin imeytymistä)
1 rkl tuoretta inkiväärijuurta
8-10 kpl kitkeriä aprikoosinsiemeniä
1 rkl kuivattuja luomulaatuisia aroniamarjoja
1 rkl pakastettuja mustikoita
1 rkl pakastevadelmia
1 rkl kurpitsansiemeniä

Aamiaisen jälkeen: D-vitamiinia ( 2 x 2500 IE), C-vitamiinia (1000 mg)

Päivällä ja illalla hän ottaa: 2 kapselia omega-3-rasvahappoja (kalaöljy, noin 1800 mg), magnesiumia (20 ml nestemäisenä), sinkkiä (20 mg), seleeniä (220 µg), Levävalmisteita 8 kpl (rakkolevää, spiruliinaa, solmulevä), Kolloidihopeavettä (1 rkl, 5x/vrk)

Nordinin mielestä LCHF on hyvä polttoaine biologiselle 2-tahtimoottorillemme. Perinteistä ruokavaliota nauttiessamme moottorimme leikkaa kiinni!

Lue lisää tietoa kotisivulta (ruotsinkielinen): http://www.svaradoktorn.se/

Ann Fernholm

Fernholm on nuori ja nätti tohtori Ruotsista. Hänen erikoisalaansa on biomolekulaarinen genetiikka. Tämä ei ole estänyt häntä nousemasta Ruotsissa (Suomessakin?) kuuluisaksi sokeritutkijaksi.

Fernholm puhui insuliinin roolista syövän kasvussa. Elimistömme biokemia on riippuvaista siitä mitä me päivittäin syömme. Tärkkelyspitoinen ruoka on ohjannut meitä suurten kansansairauksien suuntaan, kuten esim. syöpä. Sokeri ei tee meistä onnellisia. Sokeri tekee meistä sairaita.

Saimme muistutuksen siitä miten paljon resursseja on käytetty syövän kukistamiseksi. Vuonna 1971 julistettiin suoranaisesti sota syöpää vastaan, War on Cancer. Lue hyvä yhteenveto tästä: https://en.wikipedia.org/wiki/War_on_Cancer

Syöpä ei ole voitettu kanta. Syöpätapaukset lisääntyvät vaikka tupakointi (suurin tappaja) on romahtanut. Tupakoinnin tilalle on tullut toinen salakavala tappaja: lihavuus.

Syy lihavuuteen löytyy helposti, koska ihmiset rakastavat makeaa. 1800-luvusta lähtien sokerinkulutuksemme on noussut 40-kertaisesti!

Fruktoosi on suurina annoksina aiheuttamassa syöpää ja diabetesta. Rasvamaksaa esiintyy 10 prosentilla amerikkalaisista nuorista!

Insulinresistenssin myötä kaikki tärkkelyspitoinen ruoka muodostaa suuren ongelman meille. Epäillään, että tärkkelyspitoinen ruokaa on yhteydessä syöpään. Mekanismina voisi olla elimistömme tärkein kasvutekijä IGF-1. Pyritään kehittämään lääkkeitä, jotka vaimentavat kasvutekijän tehoa. Käytössämme on IGFBP-1, joka jarruttaa IGF-1:ää. Löytyy myös hormonijarruja.

Otto Warburgiin myös Ann Fernholm uskoi.

Okinawan saari on menossa kohti surullista muutosta (tämä oli yhteen aikaan paikka missä asui erityisen paljon yli 100-vuotiaita ihmisiä), sillä pikaruoka ja virvoitusjuomat kiinnostavat okinawalaisia yhä enemmän. Nuorten sairastuvuus mm. diabetekseen on nousussa. Perinteiseen ruokaan mieluusti pitäytyvät iäkkäät henkilöt eivät ole vaarassa, mutta nuoriso näyttäisi muuttaneen ruokatottumuksiaan. USA:lla on sotilastukikohta saarella.

Punaisen lihan ja syövän välillä ei ole yhteyttä, mutta sokerin ja syövän välillä on. Tämän tiedon soisi yltävän myös koululääketieteen kannattajien pariin. Lisätty sokeri voi olla merkittävin syy miksi meillä esiintyy niin paljon syöpää.

Fernholmin kotisivulla on paljon tietoa jaossa: http://annfernholm.se/ Muita kiinnostavia linkkejä:

https://urskola.se/Produkter/183325-UR-Samtiden-Naring-for-halsa-och-prestation-I-sockrets-fotspar
https://foodpharmacy.se/2015/04/socker/
https://www.aftonbladet.se/debatt/article20637497.ab

Höga blodsocker återigen kopplat till ökad risk för cancer

Kolhydratrik föda och diabetes ger sämre prognos vid cancer

Catarina Degerman

Degerman kertoi Kelly Turnerin vierailusta Suomessa. Turpaduunari-blogin lukijoille on jo tuttu tämä tohtori Kelly Turnerin luento: Yhdeksän paranemisen avaintekijää

Christer Sundqvist

Minulle oli suotu suuri ilo ja kunnia esiintyä viimeisenä. Muistutin mieleen päivien aikana kuultujen erinomaisten luentojen ydinkohdat, kerroin diabetestutkimuksestani Pääkaupunkiseudun diabetesyhdistyksessä ja mietin mitä tulevaisuudella on tarjolla syövän hoidon suhteen.

Muutaman viikon sisällä saatte täydelliset tiedot diabetestutkimuksestani, joka julkaistaan suomalaisessa lehdessä. Jaksatteko odottaa?

Tulevaisuuden ennustaminen on vaikeaa, mutta tällaisia haaveita minulla oli syövänhoidon suhteen:

Eräänä päivänä ymmärrämme kaikessa laajuudessaan miten hieno aarre terveys on. Syöpä, diabetes ja lihavuus ei välttämättä ole mikään loppusoitto, vaan se voi olla alkusoitto kohti terveystietoisempaa elämää.

Haaveilen kaukaisesta tulevaisuudesta, jolloin lääkärikunta, sairaanhoitajat, fysioterapeutit ja professorit tajuavat, että ruoka on lääke.

Nähdäkseni ei ole kyse vaihtoehtoisen lääketieteen välttämättömyydestä, vaan luovan lääketieteen tarpeesta.

Yhä useammat ihmiset tajuavat, että meidän ei tarvitse luovuttaa elämäämme elintarvike- ja lääketeollisuuden palvelukseen.

Eräänä kauniina päivänä kaikki ymmärtävät, että perinteinen lääketieteellinen syövänhoito ei kovinkaan hyvin paranna syöpää. Jos emme vahvista omaa immuunipuolustustamme parhaimmilla perinteisillä ja täydentävillä tavoilla, voi syöpä ilmaantua uudestaan jossakin muualla elimistössämme tai jo “parantunut” syöpä voi alkaa kasvaa uudestaan.

Tarvitaan selkeämpi suuntaus syövänhoitoon kokonaisuuteena. Ei riitä, että hoidamme pelkästään syöpää. Ihminen kokonaisuutena tarvitsee hoitoa. Muistettava fyysinen ja henkinen näkökulma. On tärkeää korostaa myönteistä asennetta elämään.

Haaveilen tulevaisuudesta, jolloin yhä useampi voi allekirjoittaa tämän:

Ravitsemushoito on niin tehokasta terveydenhoitoa, että myönteisiä tuloksia epäillään asiantuntijoiden toimesta. Lääkehoito on niin tuottoisaa terveydenhoitoa, että kielteisiä tuloksia aina vähätellään asiantuntijoiden toimesta. Näiden seikkojen keskellä potilas on aina ymmällään ja se on ihan oikein asiantuntijoiden mielestä.

cropped-christer-sundqvist.jpegChrister Sundqvist
turpaduunari, ravintovalmentaja, biologi, filosofian tohtori

Monessa liemessä keitetty yllätyksellinen tietokirjailija ja suosittu bloggaaja. Tuttu turpaduunari, eli huumorin pilke silmäkulmassa esiintyvä terveysluennoitsija. Löydät lisää tietoa täältä: http://ravintokirja.fi/ 

About Author

Samanlaisia kirjoituksia

2 Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *