Sensuroimatonta terveys- ja kulttuurivalistusta. Mikäli olet tyytymätön sivustoon, kerro siitä minulle. Jos olet tyytyväinen, kerro siitä muille tiedonjanoisille. Yhteystiedot: Christer Sundqvist, biologi (FT), christer.sundqvist@ravintokirja.fi, 040-7529274, Helsinki

Turpaduunarin viikoittainen terveysohje

On taas uuden viikoittaisen terveysohjeen vuoro: AAMU KÄYNTIIN KUNNOLLA

TURPADUUNARIN TERVEYSOHJEET

Turpaduunarin terveysohjeet jatkuvat. Nyt on jaossa kaiken kaikkiaan 285. ja tämän vuoden 22. terveysohje. Tämä lähetetään terveyskirjeeni tilaajille (terveysohjeet ilmestyvät viikoittain).

*****************************

Turpaduunarin terveysohje numero 285
Jakelupäivä tiistaina 26.5.2020

AAMU KÄYNTIIN KUNNOLLA

Aamu aloittaa päivän. Jokaisen elämäsi päivän. Ei ole yhdentekevää mitä teet ensimmäiseksi. Aamusta alkaa hyvä päivä, jos niin haluamme. Ota talteen muutama vinkki.

Herää ajoissa. Mikään ei ole niin raivostuttavaa kuin se, että huomaa myöhästyvänsä aamupäivän tilaisuudesta, vain sen takia kun ei päässyt ajoissa sängystä ylös. Mieluummin vartti aikaisemmin silmät auki kuin puolitokkuraisena kiireen sekaan 15 min myöhemmin.

Juo lasi vettä. Lempeä herätys elimistöllesi on pieni määrä nestettä, mieluusti raikasta lähde- tai hanavettä. Jotkut hankkivat veden otsonointilaitteen saadakseen happirikkaasta vedestä ylimääräistä tarmoa päivään.

Oikea asenne. Olen havainnut, että päivä lähtee paremmin käyntiin, kun seuraavaan päivään valmistautuu jo etukäteen edellisenä iltana. Jokin aikaa vievä aamupuuha, voidaan ehkä tehdä osittain jo edellisenä iltana. Mieli rakennetaan siihen suuntaan edellisenä iltana, että aamu pääsee alkuun helpommin (ei pidä ”nousta sängystä väärällä jalalla”).

Aamupala. Useimmat asiantuntijat puolustavat laadukkaan aamupalan nauttimista – niin minäkin. Vain silloin jos ei kerta kaikkiaan aamulla mikään muu maistuu kuin se ”pakollinen” aamukahvi, niin maailma ei kaadu siihen, että laadukkaan aamupalan joko jättää kokonaan pois tai siirtää myöhemmäksi.

Tehokkuus huippuunsa aamupäivällä. Tiedän, että on aamu- ja iltaihmisiä. Väitän kuitenkin, että kaikkein vaativimmat työtehtävät kannattaa suorittaa aamupäivällä. Aikaisin tehdyksi saatu tehtävä (pienikin) motivoi sinua jatkamaan tehokkaasti päivää ja jos aamupäivän tehtävä ei tullut valmiiksi (hyvin yleistä) voi sitten rauhassa jatkaa sitä esimerkiksi lounaan jälkeen. Työ on saatu hyvälle alulle.

Aamun ensi hetki vain sinulle. Tämä voi olla tärkeä asia. Heräät sitten aamuun ilman herätyskelloa tai kellon piippaukseen, varaa itsellesi ensimmäiset sekunnit, minuutit. Jätä silmät vielä kiinni, osoita kiitollisuutta, että saat herätä uuteen aamuun. Mieti miltä tuntuu olla taas yhden aamun verran viisaampi, kiitollisempi, vanhempi.

Hyviä aamuja sinulle!

…………..

Voit varmistaa terveysohjeiden saannin omaan ja ystäväsi sähköpostiin 20 euron vuosimaksua vastaan.

Maksa 20 euroa tilille FI94 5723 3320 0772 65 (OKOYFIHH), Christerin Akatemia. Kirjoita viestikenttään sähköpostiosoitteesi (tai ystäväsi sähköpostiosoitteen mikäli tilaat terveysohjeen hänelle).

52 terveysohjetta vuonna 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ja 2020 – kerää koko sarja!

Kerro muillekin!

Rakkain terveisin,
Christer Sundqvist
biologi, FT
Lisätietoja: christer.sundqvist@ravintokirja.fi

Viimeisimmät artikkelit

Tässä esimerkkejä luentotarjonnastani

Käytä älliä ruokavalinnoissa: Tämä on suosituimpia luentoaiheitani. Alustan ja herätän keskustelua älykkäistä ruokavalinnoista, ruoan luonnollisuudesta, säilyvyydestä ja käytössä olevista ruoan lisäaineista sekä pohdin sitä, mikä on terveellistä arki- ja juhlaruokaa. Miten liikkujan pitää syödä? Onko ikääntyvän ihmisen otettava huomioon jotain erityistä ruokavalintojen suhteen? Keskustellaan yhdessä miten voisimme parantaa ruokaostostemme laatua. Sillä mitä valitset ruokakaupasta ostoskassiisi, on merkitystä. Sisältääkö kassisi juureksia vai eineksiä? Ruokavallankumous alkakoon nyt! Tämä luento muokkautuu helposti kaikenikäisille ja monille erilaisille yhteisöille. Kerro mikä on tavoitteesi luennon suhteen, niin saat tällä tavalla räätälöidyn luennon minulta.

Onni, terveys ja äly – elämäsi melodia: Terveystietoinen ja viisaan onnellinen elämä rakentuu yksinkertaisista osatekijöistä. Tule kuuntelemaan turpaduunarin melodioita! Filosofian tohtori ja suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on vauhdissa!

Terveystietoinen elämä: Terveellisestä elämäntavasta ei saa tehdä liian vaikeaa itselleen. Terveys säilyy vaikka välillä elää epäterveellisesti, mutta se mikä erottaa terveystietoisen muista ihmisistä, on se luontevuus ja rivakkuus mikä nähdään siinä paluussa terveellisten valintojen ääreen. Terveystietoinen oivaltaa, että niitä huonoja valintoja pitää välttää, ei sen takia että se olisi pakko, vaan sen takia, että hän pitää terveyttään erittäin suuressa arvossa.

Liikunta on lääke: Ihminen on luotu liikkumaan sopivasti ja monipuolisella tavalla. Liikunnalla voidaan ehkäistä sairauksia, hoitaa terveyttä ja kuntoutua monista pitkäaikaissairauksista. Luennolla mainitaan liikunnan teho tyypin 2 diabeteksessa, kohonneessa verenpaineessa, sydän- ja verisuonisairauksissa, lihavuuden hoidossa, astmassa, keuhkoahtaumataudissa, polven nivelrikossa, nivelreumassa, selkävaivoissa ja masennuksessa. Turpaduunari Sundqvist kehottaa tekemään liikunnasta pysyvä osa elintapamuutostasi.

Oivaltavaa urheilua: Filosofian tohtori, ravinto- ja urheiluvalmentaja sekä suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on useiden vuosien aikana kehittänyt kokonaisvaltaista urheiluvalmennusta. Hän kertoo käytännönläheisesti ja hauskasti miten hänen urheiluvalmennuksestaan on ollut hyötyä sekä huippu-urheilijoille että liikunnallista elämäntapaa noudattaville. Luennolla tarkastellaan näiden osa-alueiden merkitystä urheilumenestykselle: yksilöllisesti määritelty harjoitusohjelma, ravitsemukselliset näkökulmat, unen ja levon merkitys, urheilijan rentoutuminen, elämän kokonaisrasitus, urheilijan henkiset voimavarat.

Laadukas ravinto terveyden lähde: Turpaduunari kertoo laadukkaista ruokavalinnoista. Hänen neuvoillaan löydät keinoja etsiä älliä ruokakaupasta. Haluat ehkä laittaa laadukasta lounasta ja haluat löytää lisäaineetonta luomua? Luonnollisesti tämä on täysin mahdollista kuunneltuasi Christerin ohjeita!

Vireä vanhuus: Biologi Christer Sundqvist kertoo meille menestysreseptinsä miten säilyttää hyvä vire ja terveys iäkkäänä. Tarjolla on runsaasti tietoa terveystietoisesta elämästä. Huumoria, iloista rentoutta ja oivaltavaa ideointia kannattaa tulla kuulemaan!

Elämän kokonaisrasitus hallintaan: Huomioi päivittäiset haasteet, kehottaa biologi Sundqvist luennollaan. Kun epäviisaasti joudut rientämään paikasta toiseen tukka putkella, muista kompensoida tämä huomioimalla terveen elämän kaikki osatekijät täysimääräisinä: hyvä ravinto, kunnon lepo, hyvät ihmissuhteet, virkistävä liikunta.

Rentoutta ja hengähdyshetkiä kiireiselle ihmiselle: Biologi Christer Sundqvist vie meidät rentouden maailmaan tällä luennollaan. Opi arvostamaan arjen hengähdyshetkiä. Muista oleskella puhtaassa ilmassa. Vedä keuhkoihin puhdasta ilmaa ja nauti siitä miten puhdas ilma vienosti koskettelee paljasta ihoasi. Voiko elämässä olla mitään ihanampaa? Älä stressaa! Et voi ratkaista yhtäkään ongelmaa stressaamalla itsesi puolikuolleeksi. Pidä siis itsesi täysillä elossa rennolla elämänasenteella. Nauti tästä hetkestä. Tartu kiinni ohikiitävään hetkeen, sillä elämä koostuu pienistä ihmeistä, jotka näemme vasta kun huomaamme pysähtyä niiden äärelle, hetki hetkeltä.

Aivot ja ravinto: Biologi Christer Sundqvist kertoo siitä mikä on parasta mahdollista aivoruokaa. Hyvä ruoka – hyvä mieli. Keskustelemme siitä miten voimme pitää aivot kirkkaana täsmäruoalla. Luennolla esitellään uutta aivotutkimusta selkokielellä. Varautukaa yllätyksiin!

Ruokaa suurella sydämellä: Huolehdi sydämesi kunnosta syömällä oikein terveellistä ruokaa, kehottaa biologi Christer Sundqvist. Yleisö saa alusta lähtien osallistua vilkkaaseen keskusteluun verenpaineen hoidosta ravinnolla, tarvitaanko kolesterolilääkkeitä ja millaisella ruoalla sydän lyö parhaiten. Kuuntele uusimmat sydäntutkimukset selkokielellä esitettynä.

Miten vatsasi voi? Biologi Christer Sundqvist kertoo parhaimmat vinkit miten suoliston saa toimimaan mahdollisimman hyvin. Keskustelemme hyvistä bakteereista ja siitä miten tärkeässä roolissa on suoliston hyvä terveys. Varautukaa yllätyksiin! Uusia suolistotutkimuksia saatte kuulla selkokielellä.

Rasvaista tarinaa: Ravintorasvat ja niiden terveellisyys tai vaarallisuus ovat jo pitkään aikaansaaneet kiihkeitä keskusteluja ja jopa väittelyjä. Biologi Christer Sundqvistin tieteellisiin tutkimuksiin pohjaavan alustuksen pohjalta keskustellaan luonnollisten rasvalähteiden terveyshyödyistä. Korkean kolesterolin negatiiviset terveysvaikutukset ja sen hoitoon käytettävien lääkkeiden sivuvaikutukset, ovat myös kuuma puheenaihe.

Ravitsemuksen kiistanaiheet ja tulevaisuuden näkymät: Läpi vuosikymmenten on kiistelty optimaalisesta ravinnosta. Löytyykö totuus kaurapuurosta myös tulevaisuudessa? Biologi Christer Sundqvist kertoo alustuksessaan mm. nutrigenomiikasta, tieteenalasta joka tutkii ravinto- ja perintötekijöiden yhteisvaikutuksia. Alustuksen pohjalta keskustellaan ravitsemuksen kiistanaiheista ja ravitsemustieteen tulevaisuuden näkymistä.

Reuman virallinen, täydentävä ja vaihtoehtoinen hoito: Luennolla esitellään reuman Käypä hoito suositukset ja käydän niiden pohjalta rakentavaa ja samalla kriittistä keskustelua. Hyviksi koettuja täydentäviä hoitomuotoja tuodaan esille ja tarkastellaan voiko olla apua jostakin vaihtoehtoisesta hoidosta.

Kolme tapaa hoitaa diabetes: virallisesti, täydentävästi ja vaihtoehtoisesti: Suositussa diabetesluennossaan biologi Sundqvist tuo esille koko kirjon erilaisia tapoja hoitaa tämä vakava sairaus yksilöllisesti tyydyttävällä tavalla.

Lisäksi tunteja, päiviä, viikkoja, kuukausia, jopa vuoden kestäviä koulutuksia ravinnosta, levosta, liikunnasta ja terveydestä. Varsinaista terveystykitystä!

Lääkkeetön Elämä on Antti Heikkilän uusin kirja

Kirjoittaja: Christer Sundqvist

Eilen (23.8.2018) oli Otavan Hyvinvointiaamupalaa tarjolla kirjailijaesittelyiden kera. Olin tietenkin myös paikalla. Aika isossa roolissa oli lääkäri Antti Heikkilä ja hänen uusin kirjansa ”Lääkkeetön Elämä”. Muiden kirjailijoiden tuotantoa tulen myös esittelemään tässä terveysblogissani sitä mukaa kun ehdin ne lukea ja pohtia niiden sisältöä. Todella kiintoisia kirjoja oli nimittäin esittelyssä!

Antti Heikkilä jakaa mielipiteitä

Melkoisia paineita oli taas ladattu Heikkilän harteille. Onhan hänen uuttakin kirjaansa ja sen lukuisia virheellisyyksiä ehditty sosiaalisessa mediassa jo varsin perusteellisesti ruotia. Puhumattakaan siitä, että olisi huomautettu edellisten kirjojen ongelmakohdista. Lue vaikka nämä jutut niin tiedät mistä syystä monen ihmisen otsasuonet pullistelevat:

Suora lainaus (Vladimir Heiskanen):

”Lukaisin lääkäri Antti Heikkilän uuden kirjan ”Lääkkeetön elämä” äskettäin läpi. Kirjassa oli paljon kiinnostavia ajatuksia, mutta kyllä myös lukijoiden huijaamisen puolelle mennään tällaisten virheiden muodossa:

(1) Heikkilän mukaan tiedelehti BMJ julkaisi huhtikuussa 2017 artikkelin, ”joka kertoi gluteenin käytön lisäävän huomattavasti sydäntaudin riskiä”.

Korjaus: Kyseisessä tutkimuksessa runsas gluteenin saanti yhdistyi vähäisempään sydäninfarktin riskiin, täysin päinvastoin kuin Heikkilä väittää. Vakiointien jälkeen tämä ero kuitenkin katosi.

(2) Heikkilä nostaa kirjassaan esiin suomalaistutkimuksen European Journal of Clinical Nutrition -tiedelehdestä, kritisoiden sitä siitä etteivät tutkijat käyttäneet herkkää CRP:tä.

Korjaus: Tutkimuksen tiivistelmästäkin ilmenee, että tutkijat käyttivät nimenomaan herkkää CRP:tä. Heikkilä kuvailee kyseistä tutkimusta kirjassaan myös muilta osin harhaanjohtavasti.

(3) Heikkilä mainitsee kirjassaan tutkimuksesta, jonka mukaan vain noin 2.1-2.3% sytostaateilla hoidetuista syöpäpotilaista selvisi viiden vuoden seurannassa.

Korjaus: Kyseisen tutkimusartikkelin mukaan sytotoksisen kemoterapian osuus ihmisten selviytymisessä syövästä on vain noin 2.1-2.3 prosenttiyksikköä. Tämä luku ei ole lainkaan sama asia kuin ihmisten selviytyminen syövästä, joka on kyseisen artikkelin mukaan Australiassa yli 60 prosenttia.

(4) Heikkilän mukaan italialaistutkija Alessandro Menotti ryhmineen uudelleenanalysoi Seven Countries Studyn aineistoa todeten, että sydäntaudin todelliset syyt olivat sokeri ja puhdistetut hiilihydraatit.

Korjaus: Menotti on itse irtisanoutunut näistä virheellisistä huhuväittämistä, ja hänen analyysissaan esimerkiksi voi korreloi sydäntaudin kanssa vahvemmin kuin sokeri (korrelaatiokerroin 0.887 vs 0.600).

(5) Heikkilä nostaa esille The Lancet -lehdessä julkaistun tutkimuksen, jossa hänen mukaansa nostetaan esille sydäntaudin riskitekijöitä. Hän toteaa että kolesterolia ei ole lueteltu, uskotellen että kolesteroli ei siis tämän tutkimuksen mukaan aiheuta sydäntautia.

Korjaus: Heikkilän mainitsema tutkimus ei todellisuudessa käsitellyt riskitekijöitä vaan laukaisevia tekijöitä (triggers), joita ovat muun muassa kokaiinin käyttö, raskaat ateriat, fyysinen rasitus ja vihan tunne. Tämän vuoksi listassa ei ole kolesterolia.

(6) Heikkilän mukaan maitoon lisätty D-vitamiini ”on D2-tyyppiä ja ylipäänsä D-vitamiini tarvitsee rasvaa imeytyäkseen, eli toimenpide rasvattoman maidon kohdalla on hyödytön”.

Korjaus: Valion ja Arlan maitoihin lisätään D3-vitamiinia eikä D2-vitamiinia. Toisin kuin Heikkilä väittää, D-vitamiini imeytyy tutkimusnäytön mukaan kohtuullisen hyvin myös täysin rasvattoman aterian yhteydessä.

Kustannusosakeyhtiö Otava olisi voinut käyttää tämän kirjan oikoluvussa lääketieteen asiantuntijaa, kun kyseessä on kuitenkin suurelle yleisölle suunnattu terveyskirja. Toivottavasti selkeimmät virheet korjataan seuraavaan painokseen.

Oheisessa taulukossa on lueteltuna noin 30 virhettä ja olennaiset lähdeviitteet: https://docs.google.com/spreadsheets/d/1rBQgLv9T1BhYM_QAxJDKgD2RyFU3MEAH2qIdlnpY6jE/edit?usp=sharing

Heikkilän asiavirheistä yleisesti, 300+ virheellistä väittämää, löytyy tietoa täältä: http://valtsuhealth.blogspot.com/2016/02/antti-heikkila-ja-loputtomat-asiavirheet.html

Älkää olko kuitenkaan täysin mustavalkoisia tämän asian suhteen. Heikkilä esittelee myös paljon kiinnostavia ideoita ja osassa niistä on myös järkeä. Esimerkiksi ketodieetti ja jotkut Heikkilän suosimat ravintolisät näyttävät tutkimustiedon valossa lupaavilta. Tässä kirjassa oli myös järkeenkäypiä juttuja HIIT-liikunnasta ja kroonisten sairauksien mekanismeista. Kannattaa siis joka tapauksessa tarkastella jokaista väitettä itsenäisesti.

Suora lainaus (Olli Haataja):

”Lääkkeetön elämä on lääkäri Antti Heikkilän uusin kirja ravitsemuksesta, terveydestä ja liikunnasta. Lääkkeetön elämä sisältää runsaasti asiavirheitä, joita laskin kirjassa olevan 31 kappaletta. Heiskanen löysi kirjasta noin 35 asiavirhettä. Löytämistäni asiavirheistä noin 15 oli uusia, joten kirjan asiavirheiden kokonaismäärä on nyt noin 50 kappaletta. Osa asiavirheistä on harmittomia ja osa huvittavia, mutta osa jopa vaarallisia terveyteen liittyvien päätösten kannalta. Useat muutkin kirjan väitteistä saattavat olla virheellisiä, mutta niitä on miltei mahdotonta tarkastaa, koska niitä tukemaan ei ole osoitettu lähteitä.”

 

Tyylikkäästi ja nuorekkaan terveellä tavalla Heikkilä asteli haastattelupisteestä toiselle ja piti sitten hyvin lyhyen ja varovaisen puheenvuoron missä hän korosti medikalisaation vaaroja. Oudolla tavalla hän korosti avoimen dialogin merkitystä. Tunnetusti Heikkilä ei kovin avointa dialogia ole toistaiseksi harrastanut. Pienikin kritiikin siemen hänen hallinnoimilla sivuillaan johtaa kommentin poistamiseen ja Facebook-sivulla kritisoijan bannaamiseen (keskustelun estämiseen).

Heikkilän kirjaa ostetaan vilkkaasti

Uutuuskirjan ensimmäinen painos myytiin loppuun 2 päivässä! Heikkilän kirjat siis kiinnostavat terveyttä kirjoista ammentavaa suomalaista. Mikä kirjassa kiehtoo? Miten isossa roolissa on huolimaton lähdekirjallisuuden käyttö? Tepsivätkö kirjan ohjeet? Lue mitä mieltä olen, sillä sain kirjan luettua.

Hyvä kirja!

Olen vähän hämmästynyt Heikkilän saamasta kritiikistä, sillä pääosin tämä on mainio kirja. Siinä on selkeästi tavallisella Suomen kielellä nostettu esille lääkkeenkäytön vaarat ja neuvottu miten muutamia kroonisia sairauksia voi hoitaa ja ehkäistä ruokavalion ja liikunnan avulla.

Ettei unohtuisi, pakko sanoa, että Heikkilä on kyllä perin oudon linjauksen ottanut liikunnan suhteen. Hän nimittäin tuomitsee aerobisen treenaamisen ja erityisesti hölkkäämisen. Maratonit ovat kuulemma hengenvaarallista puuhaa. Sattumoisin olen tästä eri mieltä Heikkilän kanssa ja löydän liikuntatietoisuudelleni runsaasti tukea tieteestä. Sekin oli hieman outoa kun Heikkilä mainitsee kirjassa (ilmeisen painovirheen tai virheajattelun myötä) maratonmatkan pituudeksi peräti 42 195 kilometriä. On siinä kierretty maapallo pariin kertaan, toivottavasti välillä suuntaa vaihtaen! Onneksi noita lyhyempiä maratoneja eli 42 km mittaisia reippailuhetkiä järjestetään useimmin.

”Maratonin myytti juontaa 2500 vuoden taakse Antiikin Kreikkaan. Sanansaattaja Feidippides juoksi Ateenaan kertomaan kreikkalaisten voitosta persialaisia vastaan. Matka oli tarinan mukaan 42 195 kilometriä, ja päästyään perille Ateenaan Feidippides huusi ”nike” (’voitto’) ja kuoli. Harva tästä perinteisestä urheilusuorituksesta haaveileva tulee ajatelleeksi, että maraton on äärimäinen rasitus, joka jättää vääjäämättä jälkensä elimistöön.” Lääkkeetön Elämä, sivu 147

Terveellisten elämäntapamuutosten keskiössä on ketogeeninen ruokavalio ja siitä ei voi olla muuta kuin täysin samaa mieltä. Hyvä Antti! Tämä vaikuttaa erittäin hyvältä elämäntavalta:

”Kun elimistö on siirtynyt ketoosiin, syömisen tarve vähenee dramaattisesti, jolloin useimmat pärjäävät kahdella aterialla ja jotkut jopa yhdellä aterialla. Nälkää ei juuri tunne. Korkeintaan mieleen voi nousta, että pitäisi tässä jossakin vaiheessa syödäkin. Kaikki hypoglykemia-oireet, kuten kiljuva nälkä, heikotukset ja välipalan tarve häviävät. Energiaa riittää rajattomasti. Myös uni on parempilaatuista, mutta sitä tarvitsee usein vähemmän ja aamulla on silti virkeä ja energinen olo.

Syön itse tällä hetkellä yhden tai puolitoista ateriaa päivässä. Aamulla juon espressoa ja otan antioksidantteja ja vitamiineja. Aamiaiseni koostuu rasvasta: kookosrasvaa, extra virgin oliiviöljyä ja kalanmaksaöljyä ruokalusikallinen kutakin. Joskus tulee paistettua munia joskus ei. Pääateriani on illallinen, jonka syön kuuden ja seitsemän välillä. Illallinen koostuu tärkkelyksettömistä vihanneksista, joista kaaliryhmän ruoka-aineet ovat tavallisimpia. Niiden kanssa on tarjolla jotain eläintuotteita, kuten lihaa, kanaa tai kalaa. Tässä iässä jostain syytä lihaa tulee syötyä vähemmän. Käytän ruuanlaitossa runsaasti voita ja oliiviöljyä, paljon yrttejä ja mausteita. Pyrin aina yksinkertaisuuteen, tarjolla voi olla esimerkiksi kaalia ja jauhelihaa. Suikaloin juustohöylällä valkokaalia pannulle, jossa on voita ja oliiviöljyä. Kuullotan kaalia miedolla lämmöllä. Lisään siihen erilaisia yrttejä pilkottuna. Mausteista käytän usein tuorekurkumaa ja inkivääriä. Kun kaali alkaa pehmetä, lisään seokseen jauhelihaa, jonka rasvaprosentti on mielellään yli 20 %. Tämä ateria valmistuu vajaassa vartissa.

Töissä tai matkoilla minulla on pieni purkki kookosrasvaa mukana, ja siitä otan lusikallisen, jos on tarve. Toinen kätevä matkavälipala ovat oliiviöljyyn säilötyt sardiinit, joka on todellinen ja halpa superruoka. Syön ulkona hyvin harvoin, koska yleensä ei voi vaikuttaa siihen, millä rasvoilla ruoka on valmistettu.”

Helppo lukea!

Antin teksti on sujuvaa ja vain harvoin silmiin osuu selkeitä ylilyöntejä tai oikoluvun välttäneitä virheitä. Harmillista on tietenkin, että Antin todennäköisesti hyvin tunteman insuliiniresistenssitutkijan nimen hän on kirjoittanut väärin. Tässä esimerkkiteksti ylilyönneistä ja väärästä sukunimestä.

”Nykyiset ravintosuositukset perustuvat runsaisiin hiilihydraatteihin ja linolihappoon, joiden vuoksi tyypin 2 diabeteksesta on tullut yleistyvä elintapasairaus (Kommentti: ei näin voi sanoa, että tässä olisi ravintosuositusten perusta. Heikkilä ihan turhaan valehtelee ja liioittelee.). Insuliiniresistenssiä käsittävässä kappaleessa kerroin hiljattain edesmenneestä Joseph Krafista (Kommentti: se on tietenkin Kraft), joka teki elämäntyönsä tutkimalla insuliinin aineenvaihduntaa. Hänen mukaansa noin 70–75 prosenttia Yhdysvaltojen väestöstä on poikkeava insuliiniaineenvaihdunta (Kommentti: olisiko Otavan pitänyt oikolukea tämä teos?), joka voi johtaa erilaisiin sairauksiin ajan myötä. Viimeisimmän arvion mukaan diabeteksen kokonaiskustannukset Yhdysvalloissa vuositasolla on 322 miljardia dollaria. Koska Suomi noudattaa diabeteksen hoidossa ja ruokasuosituksissa orjallisesti USA:ta (Kommentti: taas tyypillistä Anttia, joka laskee kirjan uskottavuutta. Tämä ei ole totta, mutta teksti saa tällä näpäytyksellä kivasti lennokkuutta lisää!), voi tuon lukeman suhteuttaa Suomen tasolle. Nykykurssin mukaan se tekee noin 4,2 miljardia euroa (Kommentti: Mielestäni tässä tehdään aika villi ajatusloikka). Summat ovat kasvamassa koko ajan. Suomen valtion budjettivaje vuositasolla on noin kolme miljardia. Joten eikö olisi aika alkaa ajatella koko ongelmaa aivan uudesta näkökulmasta? Hoitotyössä suosittelemani ketodieetti tai hiilihydraattien rajoitus ovat avainasemassa ongelmaa ratkaistaessa.”

Kirjaa pitää siis lukea hieman ylimalkaisesti. Ihan joka sanankäänteeseen ei pidä tarrata kiinni ja tutkimuksien tulkinta on vähän niin ja näin. Se on myönnettävä. Olisikohan parempi sijoittaa tämä tietokirja kaunokirjallisuuden osastolle? Sillä paikka paikoin Antti yltää upeaan tarinointiin:

”Taannoin osallistuimme ystävän järjestämille kutsuille Hampurissa. Paikalla oli eräs juuri eläkkeelle siirtynyt Unileverin johtaja, jonka vastuualueena oli ollut koko saksankielinen maailma. Hän kiinnostui, kun kuuli minun olevan Suomesta. Hän kysyi hieman ilkikurisesti, että vieläkö suomalaiset uskovat Benecoliin ja rypsiöljyyn yleensä. Vastasin, että enemmän kuin Jumalaan, kiitos tehokkaan markkinakoneiston. Hän ei paljon puhunut asiasta enempää, mutta minulle jäi vaikutelma, että jotain oli muuttumassa. Viime joulukuussa The Guardian kirjoitti, että Unilever oli myynyt Floran kuudesta miljardista. Erikoista, sillä Flora tuotti hyvin yhtiölle. Siksi lehti kysyikin, että tietävätkö he jotain, mitä me emme tiedä. Miksi myydä voittoa tuottava bisnes?”

Mitä kirjasta jää käteen?

Kirja on viihdyttävällä tavalla kirjoitettu. Ihan selvästi Antti Heikkilällä on sellaista tietoa, joka vie monen ihmisen (ei kaikkien!) terveyttä oikeaan suuntaan. Diabeetikon on syytä ottaa Antin valistusviesti tosissaan. Voi että pidin siitä kun Antti kirjoittaa mitokondrioista!

Aika hyödyllinen esimerkki löytyy myös Antin ohjeistuksista sydäntautien torjuntaan ja syöpäpotilaan hoidossa kannattaisi ehkä kuunnella Anttia. En minä voi tuomita huonoksi tällaista kirjaa, joka vie ihmisten terveyttä oikeaan suuntaan (mikäli Antin ohjeita noudattaa!).

Oletko lukenut Antin tätä kirjaa tai muita kirjoja? Mitä mieltä olet?

Kiitos lukuelämyksestä!

cropped-christer-sundqvist.jpegChrister Sundqvist
turpaduunari, ravintovalmentaja, biologi, filosofian tohtori

Monessa liemessä keitetty yllätyksellinen tietokirjailija ja suosittu bloggaaja. Tuttu turpaduunari, eli huumorin pilke silmäkulmassa esiintyvä terveysluennoitsija. Löydät lisää tietoa täältä: http://ravintokirja.fi/ 

Laihdutuskoodi

14 thoughts on “Lääkkeetön Elämä on Antti Heikkilän uusin kirja”

 1. Meille tavan tallaajille on yks hilivihoo lääketieteelliset ja muut yksityiskohdat. Tämän takia Heikkilä on suosittu. Idea ja suunta on oikea, lillukanrarsiin takertujista ei niin väliä. Onneksi sinäkin Christer niin kuin me muutkin terveyshörhöt tiedämme, mikä on oikeasti tärkeää ja mikä kuuluu ammati-ihmisten pilkunviilauksiin.

 2. Heikkilän kanssa samoilla linjoilla ”kroonisesta kardiosta” on Mark Sisson, entinen kestävyysurheilija ja nykyinen valmentaja. Kirjassaan Primal Endurance Sisson tukeutuu liiallisen kestävyysharjoittelun kritiikissään lääkäri Peter Attian ja James O’Keefen, joka lienee urheilukardiologi, näkemyksiin (27-29). Heikkilän tapa viitata lähteisiinsä ja laatia lähdeluettelo kaipaisi mielestäni parantamista. Tekstiviittauksen yhdistäminen lähteeseen teetättää ainakin minulle liikaa töitä.

 3. Miksi ihmiset ärsyyntyvät Antti Heikkilän opeista? Miksi ei kysytä, kuinka moni on saanut avun häneltä, hänen kirjoistaan, joita tavallinenkin ihminen ymmärtää? Minulle on syötetty 50 vuotta melkoinen määrä verenpainelääkkeitä. Statiineja söin 7 vuotta, lopetin itse, kun kävelykyky alkoi mennä. Minusta yritettiin tehdä kakkostyypin diabeetikkoa.
  Onneksi löysin Antti Heikkilän ensimmäiset kirjat vuonna 2004. Hänen opeillaan olen päässyt eroon lääkkeistä, sekä uhkaavasta D2:sta. Kiitos hänen kirjoilleen! Täytin tänään 77 vuotta ja voin paremmin, kuin koskaan ennen. Terveisin Seija Väisänen Vantaa

 4. Heikkilän tyyli vaatii vähän lukijalta tajua ja kykyä tulkita.Mulle se ei ole ongelma jollekkin toiselle voi olla. Ongelma on että oleellinen menee ohi ja silloin muutamat turhan tärkeät kriitikot pääsevät haaskalle ja lokaavat sen mikä toimii. Samalla kriminalisoivat Heikkilältä avun saaneiden elämät. Sairasta. Ehkä se on myös parasta mihin he pystyvät. Ihmisen hyvinvointi ei saisi olla bisnes tai egon jatke niin, että se menee terveyden edelle. Niitä rajoja vaan on vaikea tajuta. Suomessa joutuu vielä suurinpiirtein hirteen jos olet mokannut. Terveyteen pyrkiminen on melkein sairaus.

 5. Koitan ihan omilla opeilla pysyä lääkkeistä erossa, vaikka välillä verenpainetta pukkaa, mutta toisinaan paine laskee liikaakin, jolloin taju on mennyt sen takia. Tätä ei kannata kotona kokeilla, mutta punaviini laskee paineen hyvänä pidetylle tasolle, joskaan päivittäin tuota ei kannata käyttää. Liikunnan avulla painonhallinta vaikuttaa myös positiivisesti. Tuo pelkkä nälkiinnyttämisen kautta tehty hetkellinen painonpudotus ei ole näyttänyt oikein kenelläkään toimivan enää 5 v päästä. Minkään ismin mukaan en lähde, vaan omien mieltymysten mukaan. Moni varmaan tarvitsee ohjelman, jota noudattaa, mutta en usko minkään tällaisen yleispätevyyteen, vaan kukin soveltakoon itselleen sopivat osat.

 6. Tässä kirjassa kannattaa muistaa se, että se on suunnattu Heikkilän fanaattisille kannattajille sekä muille karppauksesta innostuneille.

  Kirja sisältää paljon asiavirheitä, valehtelua ja lähteiden väärinkäyttöä. Kirjassa tehdään väitteitä vedoten lähteisiin, mutta lähteessä tutkimus kertoo päinvastaista.
  Heikkilä väittää outoja asioita esimerkiksi syöpähoitojen kuolleisuudesta, minkä hänen pitäisi lääkärinä tietää vääräksi väittämäksi.

  Tämä kirja menee niille, joita ei faktat kiinnosta ja Heikkilän opit ovat tosiasioita tärkeämpiä. Sitä tulisi pitää uskonnollisena kirjana eikä yrittää ottaa sieltä paljoakaan oppia. Todennäköisesti tartut vain houkuttelevaan valheeseen.

 7. Olen lukenut lähes kaikki Antti Heikkilän kirjat, kuten tämä viimeksi julkaistu mukaanlukien ts. vuodesta 1980 lähtien lukenut kaiken kaikkiaan yli 2000 kirjaa (mm: elämäntaito, johtajuus, tietotekniikka, globalisaatio), joista ravitsemukseen liittyviä on yli 200. Antin sanoma yksinkertaisuudessaan on oikeasuuntainen, ne ovat täydentäneet omaa asiantuntemustani ja auttaneet sarjottaisessa päänsäryssä.

  En voi hyväksyä Anttia kohtaa luotua hypettä oikeudenmukaisena, sillä Heikkilän opit ovat lääkkeetön elämä & VHH/ravitsemus, liikunta, lepo ja uni, sekä psykologisesti sosiaaliset suhteet. Antti voi liioitella, kärjistää, moittia ja tarinoida julkaisussaan, sillä eihän tämä nyt julkaistu kirja ole lääketieteellinen faktantarkistusta vaativa kirja, vaikka lääkäri onkin. Lääketieteelliset kirjat ovat tylsiä, abstaraktisia ja monimutkaisesti selostettua tiedejargonia, jota meikäläiset eivät jaksa edes lukea saati ymmärtää. Pitää noiden auktoriteettikotkien vain hyväksyä erilaisuutta myös kirjateollisuudessa (digimaailmassa). Elämähän koostuu luovasta uskosta ja älyllistävästä tiedosta, sekä intuitiosta.

  PS. Lääkkeet ja hoitovirheet tappavat kolmanneksi eniten ja lääketeollisuus sponsorina on saanut 30 mrd (ei tarkistettu) sakkoja valehtelustaan ja osasta tutkimusaineistonsa piilottelusta ja näin harhaanjohtaen tutkimustuloksia. Psyykelääkkeet eivät ole lumelääkkeitä parempia ? Suomessakin niitä ”nauttii” noin miljoona ihmistä, joista yli 400 000 on saanut masennusdiagnoosin. Dignoosin tekoon käytetään DSM-manuaalia, jossa jopa nälkä taitaa olla sairaus, sillä nälkäkuolemia esiintyy yhä.

 8. Sokeri todettiin juuri taannoin laajassa tutkimuksessa maailman vaarallisemmaksi aineeksi, joten kirjan kirjoittaja on aivan oikeilla jäljillä. En ymmärrä miksi puolustetaan sokeria ja valkoista jauhoja niin kovin meillä Suomessa, vaikka lihavuus on lisääntynyt huimasti ja erittäin monien sairauksien syy.

 9. Muutamia pererusasioita lihominen…ensinnäkin näläntunne syntyy kun elimistö kaipaa vitamiineja,kivenäisiä,hiven yn ä muita vitaaliaineita Jos tähän syömme arvottomia jalosteita,valkoista sokeria valkoista kuorittua viljaa sisältäviä tuotteita kuorittuja perunoita valkoista riisiä ….mitä tapahtuu…nälkä on hetkenpäästä vieraana Tapahtuu automaattisesti aineenvaihdunta häiriöitä elimistön käsittelykyky laskee JA LIHOMINEN ALKAA Tähän usein väärin reakointia eli pahimmassa tapauksessa aletaan juosta tai hölkätä Jokakerta kun jalka tömähtää kovaan maahan laskimoveren mukana nousevaun kuonan eli aineenvaidunta jätteiden matka katkeaa ja ne solahtavat alaspäin joten aineenvaihdunta hankaloituu Toinen tekiä on rasitus jota useimissa sairaustiloissa tulisi välttää ja antaa keholle kaikki aika ja mahdollisuus toipua Viimeksi mainittu ei sule pois esm.ulkoilua ym sentapaista Yhteenvetona jalostamaton ravinto on maukkaanpaa ,halvempaa ,helppotekoisempaa ,tervveellisempää

  Nimimerkillä olen noin 38 v sitten ollut täysin vuoteen oma lähes työkyvytön Nyt n .25 v täysin terve en koskaan ole syönyt kemiallisia lääkkeitä olen poikieni mukana täysillä urakka työssä Jaara Wikke Ii 1951

 10. Hahhah. Joku luettelee virheitä ja korjauksia niihin ja toinen tyytyy vain luettelemaan virheiden määrän. Kumpikaan ei huomaa, että jäi itseltäkin ne tutkimusviitteet ja todisteet mainitsematta saati toinen ei edes mainitse oletettuja virheitä.

  Lääkärilehdessä oli artikkeli, että nyt on tutkimustulos, joka osoittaa magnesiumin käytön lisäravinteena olevan turhaa. Oli vaan hups unohtunut oksidi tuosta lopusta. Omilla kokemuksillakin tiedän että oksidi ei vaikuta vaan tulee ottaa esim. magnesiumsitraattia. Löysin tutkimuksen, mutta Lääkärilehti ei vastannut mitään korjauspyyntööni.

 11. Syöminen ei ole mikään absoluutinen tieteellisesti tutkittu ja todistettu tieteen haara. Jokainen tukkii kitaansa sitä mikä maistuu ja tuntuu hyvältä. Heikkilän kirja on mielipidekirja eikä absoluutiinen totuus. Jokaisen lukijan pitää ymmärtää se. Kokeile itse ja luo oma mielipiteesi asiasta. Jos aihe kiinnostaa, ja tuntuu kiinostavan, niin kokeile. Ei pilkuntarkasti vaan soveltaen. Mielensäpahoittajat pahoittakoot mielensä. Älä välitä. Jos saat avun vaivoihisi, niin hyvä. Jos et, niin ei se maailma siihen kaadu. Syö jotain muuta. Elämä on helppoa kun sen oikein oivaltaa.

Olisi kiva kuulla kommenttisi!

© 2020 Turpaduunari All Rights Reserved   

Theme Smartpress by Level9themes.