Valikko Sulje

Laihdutuskoodi

Kirjoittaja: Christer Sundqvist

Painonhallinnasta, laihdutuksesta, kilojen karistamisesta, banttaamisesta, laiharilla olemisesta ja kaikenlaisesta porkkananpuputtamisesta on kirjoitettu paljon. Nyt tuolle touhulle on olemassa koodi, jos on uskomista Anu Marin uutta kirjaa ja miksi emme uskoisi.

Otava julkaisi 16.8.2018 Laihdutuskoodin ja koodin purkuun ryhdyin minäkin.

Kolme vaihetta

Ei hassumpi lukukokemus. Kirja on taattua Marin-laatua. Hyvin perusteltua tietoa tärkeästä aiheesta. Anu on päättänyt tuotteistaa kilojen karistamisen kolmivaiheiseksi prosessiksi.

 1. Ensimmäisessä vaiheessa pistetään elämäntavat kuntoon. Reseptinä tähän olotilaan tarjotaan tutusti ja turvallisesti pohdintaa siitä mihin laihduttamisessa ollaan pyrkimässä ja mitkä ovat ne kikka kolmoset, jolla pidetään saavutetut tulokset? Joku on älykkäästi sanonut, että laihduttaminen on helppoa, mutta painonhallinta on vaikeaa. Anun mukaan ihmiset lähtevät tiukalle dieetille ehkä jopa hetken mielijohteesta. Otetaan tiukka niskaote ja aloitetaan tiukka laihdutuskuuri ehkä jopa aluksi laihdutushuumassa liidelleen. Kaikki on helppoa ja nopeaa.
  .
  Alkuinnostuksen jälkeen iskee arki vastaan. Porkkananpuputuksessa alkaa laatu heikentyä ja lopulta ollaankin palattu vanhaan takaisin ja karistetut kilot ovat korkojen kera tulleet takaisin. Ihmiset kuvittelevat, että nopea painonpudotus saa heidät motivoitumaan, mutta nopeat tulokset haihtuvat usein yhtä nopeasti kuin ne tulivatkin. Mitä enemmän keskität motivaatiota vaakalukemaan, sitä huterammalle pohjalle perustat painonhallinnan, Anu Marin kirjoittaa realistisesti.
  .
  Painonpudotus kannattaa aloittaa tiukan laihdutuskuurin sijaan koodaamalla elämään helppoja muutoksia. Sen sijaan, että motivaatiota hankitaan nopeasti tippuvasta vaakalukemasta, haetaankin sitä ennemmin paremmasta jaksamisesta ja suorituskyvyn noususta. Näin luodaan kestävä pohja pysyvälle painonhallinnalle. Monille riittää pelkkä terveellisten elämäntapojen mukanaan tuoma kiinteytyminen ja hyvä olo, eikä tiukalle ruokavaliolle tarvitse edes ryhtyä. Järkevää ajattelua!
  .
 2. Seuraavassa vaiheessa siirrytään kehonmuokkaamisen ihanaan maailmaan! Tässä vaiheessa koodataan elämääsi kehonmuokkaamisen ihmeitä tekevä vaikutus. Joillekin tämä on erityisen tärkeässä roolissa ja oikein ajoitettuna kaikille pakollinen Anun mielestä.
  .
  Anu neuvoo tarkkailemaan olotilaa. Jos käytössä on runsaasti voimavaroja ja pystyy sitoutumaan laihdutuksen jälkeiseen kehon muokkaamiseen, on tiukemman lähestymistavan aika koittanut. Rehellisyys palkitaan sillä, jos pelkän peruselämän pyörittäminen on liian rankkaa, voi epäonnistuminen olla edessä, jos koodataan elämän kuviot uusiksi.
  .
  Anulla on kokemusta siitä, että kehonmuokkaajat sortuvat syömään liian vähän nopeampien tulosten toivossa. Kun tutustuu tarkemmin siihen, millainen ravitsemus ja liikunta tukevat kehonmuokkausta, saattaa yllättyä siitä, että syömisessä ei tarvitsekaan kitsastella ja keventää ruokaa jatkuvasti. Anu jakaa kirjassaan ohjeita, jotka varmistavat, että syödään tarpeeksi myös laihdutuksen aikana ja pidetään painonpudotus maltillisena.
  .
 3. Elämä laihdutuksen jälkeen on vaihe 3. Mielestäni tässä osiossa on tarjolla kirjan paras anti. Hienolla tavalla Anu ymmärtää, että onnistunut laihdutustulos kruunataan pysyvällä painonhallinnalla loppuelämän ajaksi. Tätä vaikeaa vaihetta Anu lähestyy oivallisesti pohtimalla käänteisen dieetin merkitystä. Käänteinen dieetti on sananmukaisesti onnistuneen laihdutuksen jälkeinen ruokailutapa missä aletaan taas lisäämään ruoka-annosten kokoa mikäli ollaan tarkkailtu syömisiä ihan tiukalla tavalla. Energiaa lisätään hallitusti.
  .
  Käänteistä dieettiä tehdessä on hyvä tiedostaa, että paino pysyy harvoin täysin muuttumattomana. Esimerkiksi 1–2 kilon lisäys on vielä täysin normaalia. Kun glykogeenivarastot alkavat dieetin jälkeen täydentyä, on luonnollista, että painoa tulee lisää. Myös treenaaminen voi vaikuttaa hieman kehon painoon lihasmassan kasvun myötä.
  .
  Erinomaisella tavalla Anu kehottaa syömään intuitiivisesti. Juuri näin! Eihän makrojen laskeminen ja ruoka-aineiden tuijottaminen pitemmän päälle ole mitään herkkua. Koko elämää ei sellaiseen sentään uhrata. Ratkaisu löytyy intuitiivisesta syömisestä. Hyvä syöminen on intuitiivista, eikä siinä ole jännitteitä. Et syö kohteliaisuudesta etkä mieti, mitä muut ajattelevat, Anu opastaa. Ruoka-aineiden suhteen säilytetään pieni, joustava kontrolli.
  .
  Intuitiivinen syöminen ei perustu sääntöihin tai mihinkään ohjelmaan, vaan voit syödä mitä tahansa, niin paljon kuin tarvitset. Huomionarvoista on, että intuitiivisuuden toteuttaminen lähtee kuitenkin elämän ja ruokailun, sekä taustatekijöiden kuten unen, stressinhallinnan ja liikunnan tasapainottamisesta. Anun mukaan intuitiivista syömistä ja kehon kuuntelua on vaikea opetella, jos ruokavalio on täysin retuperällä ja nälän ja kylläisyyden tunteet hukassa. Tästä syystä intuitiivisuuteen pyrkivällä tulee olla käsitys siitä, mitä on terveellinen ruoka. Samoin myös säännöllinen liikunta tukee intuitiivisuuden löytymistä. Kun elämässä on sopiva rakenne ja järjestelmällisyys, syöminen voidaan asteittain vapauttaa intuitiiviseksi.

Lopuksi

Anu kirjoittaa:

”Laihtuminen on yhdistelmä fysiologiaa, psykologiaa ja matematiikkaa. On tärkeää, että tunnet olevasi itse ohjaksissa, sillä rakennat elämäntapoja itseäsi varten. Pelkän ulkoisen kehotuksen tai orjallisen dieetin mukaan laihduttaminen ei ole parhaiten motivoiva saati pysyviä tuloksia tuova tapa laihduttaa. Sopiva kehonkoostumus on lopulta tulosta vuosien ajan toteutetuista muutoksista elämäntavoissa. Se ei ole yhden aterian tai yhden laihdutuskuurin tulos. Kannattaa myös muistaa, että siihen, miten syöt ja liikut, vaikuttavat muutkin asiat kuin mielen lujuus. Kehonkoostumuksen muokkaus kannattaa rakentaa sen pohjalle, millaista elämää haluat elää tulevaisuudessa ja millaisiin asioihin haluat käyttää energiaa.”

Turpaduunari suosittelee!

cropped-christer-sundqvist.jpegChrister Sundqvist
turpaduunari, ravintovalmentaja, biologi, filosofian tohtori

Monessa liemessä keitetty yllätyksellinen tietokirjailija ja suosittu bloggaaja. Tuttu turpaduunari, eli huumorin pilke silmäkulmassa esiintyvä terveysluennoitsija. Löydät lisää tietoa täältä: http://ravintokirja.fi/ 

1 Comment

 1. Paluuviite:Paljon kirja-arvosteluja - Turpaduunari

Olisi kiva kuulla kommenttisi!