Sensuroimatonta terveys- ja kulttuurivalistusta. Mikäli olet tyytymätön sivustoon, kerro siitä minulle. Jos olet tyytyväinen, kerro siitä muille tiedonjanoisille. Yhteystiedot: Christer Sundqvist, biologi (FT), christer.sundqvist@ravintokirja.fi, 040-7529274, Helsinki

Turpaduunarin viikoittainen terveysohje

On taas uuden viikoittaisen terveysohjeen vuoro: AAMU KÄYNTIIN KUNNOLLA

TURPADUUNARIN TERVEYSOHJEET

Turpaduunarin terveysohjeet jatkuvat. Nyt on jaossa kaiken kaikkiaan 285. ja tämän vuoden 22. terveysohje. Tämä lähetetään terveyskirjeeni tilaajille (terveysohjeet ilmestyvät viikoittain).

*****************************

Turpaduunarin terveysohje numero 285
Jakelupäivä tiistaina 26.5.2020

AAMU KÄYNTIIN KUNNOLLA

Aamu aloittaa päivän. Jokaisen elämäsi päivän. Ei ole yhdentekevää mitä teet ensimmäiseksi. Aamusta alkaa hyvä päivä, jos niin haluamme. Ota talteen muutama vinkki.

Herää ajoissa. Mikään ei ole niin raivostuttavaa kuin se, että huomaa myöhästyvänsä aamupäivän tilaisuudesta, vain sen takia kun ei päässyt ajoissa sängystä ylös. Mieluummin vartti aikaisemmin silmät auki kuin puolitokkuraisena kiireen sekaan 15 min myöhemmin.

Juo lasi vettä. Lempeä herätys elimistöllesi on pieni määrä nestettä, mieluusti raikasta lähde- tai hanavettä. Jotkut hankkivat veden otsonointilaitteen saadakseen happirikkaasta vedestä ylimääräistä tarmoa päivään.

Oikea asenne. Olen havainnut, että päivä lähtee paremmin käyntiin, kun seuraavaan päivään valmistautuu jo etukäteen edellisenä iltana. Jokin aikaa vievä aamupuuha, voidaan ehkä tehdä osittain jo edellisenä iltana. Mieli rakennetaan siihen suuntaan edellisenä iltana, että aamu pääsee alkuun helpommin (ei pidä ”nousta sängystä väärällä jalalla”).

Aamupala. Useimmat asiantuntijat puolustavat laadukkaan aamupalan nauttimista – niin minäkin. Vain silloin jos ei kerta kaikkiaan aamulla mikään muu maistuu kuin se ”pakollinen” aamukahvi, niin maailma ei kaadu siihen, että laadukkaan aamupalan joko jättää kokonaan pois tai siirtää myöhemmäksi.

Tehokkuus huippuunsa aamupäivällä. Tiedän, että on aamu- ja iltaihmisiä. Väitän kuitenkin, että kaikkein vaativimmat työtehtävät kannattaa suorittaa aamupäivällä. Aikaisin tehdyksi saatu tehtävä (pienikin) motivoi sinua jatkamaan tehokkaasti päivää ja jos aamupäivän tehtävä ei tullut valmiiksi (hyvin yleistä) voi sitten rauhassa jatkaa sitä esimerkiksi lounaan jälkeen. Työ on saatu hyvälle alulle.

Aamun ensi hetki vain sinulle. Tämä voi olla tärkeä asia. Heräät sitten aamuun ilman herätyskelloa tai kellon piippaukseen, varaa itsellesi ensimmäiset sekunnit, minuutit. Jätä silmät vielä kiinni, osoita kiitollisuutta, että saat herätä uuteen aamuun. Mieti miltä tuntuu olla taas yhden aamun verran viisaampi, kiitollisempi, vanhempi.

Hyviä aamuja sinulle!

…………..

Voit varmistaa terveysohjeiden saannin omaan ja ystäväsi sähköpostiin 20 euron vuosimaksua vastaan.

Maksa 20 euroa tilille FI94 5723 3320 0772 65 (OKOYFIHH), Christerin Akatemia. Kirjoita viestikenttään sähköpostiosoitteesi (tai ystäväsi sähköpostiosoitteen mikäli tilaat terveysohjeen hänelle).

52 terveysohjetta vuonna 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ja 2020 – kerää koko sarja!

Kerro muillekin!

Rakkain terveisin,
Christer Sundqvist
biologi, FT
Lisätietoja: christer.sundqvist@ravintokirja.fi

Viimeisimmät artikkelit

Tässä esimerkkejä luentotarjonnastani

Käytä älliä ruokavalinnoissa: Tämä on suosituimpia luentoaiheitani. Alustan ja herätän keskustelua älykkäistä ruokavalinnoista, ruoan luonnollisuudesta, säilyvyydestä ja käytössä olevista ruoan lisäaineista sekä pohdin sitä, mikä on terveellistä arki- ja juhlaruokaa. Miten liikkujan pitää syödä? Onko ikääntyvän ihmisen otettava huomioon jotain erityistä ruokavalintojen suhteen? Keskustellaan yhdessä miten voisimme parantaa ruokaostostemme laatua. Sillä mitä valitset ruokakaupasta ostoskassiisi, on merkitystä. Sisältääkö kassisi juureksia vai eineksiä? Ruokavallankumous alkakoon nyt! Tämä luento muokkautuu helposti kaikenikäisille ja monille erilaisille yhteisöille. Kerro mikä on tavoitteesi luennon suhteen, niin saat tällä tavalla räätälöidyn luennon minulta.

Onni, terveys ja äly – elämäsi melodia: Terveystietoinen ja viisaan onnellinen elämä rakentuu yksinkertaisista osatekijöistä. Tule kuuntelemaan turpaduunarin melodioita! Filosofian tohtori ja suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on vauhdissa!

Terveystietoinen elämä: Terveellisestä elämäntavasta ei saa tehdä liian vaikeaa itselleen. Terveys säilyy vaikka välillä elää epäterveellisesti, mutta se mikä erottaa terveystietoisen muista ihmisistä, on se luontevuus ja rivakkuus mikä nähdään siinä paluussa terveellisten valintojen ääreen. Terveystietoinen oivaltaa, että niitä huonoja valintoja pitää välttää, ei sen takia että se olisi pakko, vaan sen takia, että hän pitää terveyttään erittäin suuressa arvossa.

Liikunta on lääke: Ihminen on luotu liikkumaan sopivasti ja monipuolisella tavalla. Liikunnalla voidaan ehkäistä sairauksia, hoitaa terveyttä ja kuntoutua monista pitkäaikaissairauksista. Luennolla mainitaan liikunnan teho tyypin 2 diabeteksessa, kohonneessa verenpaineessa, sydän- ja verisuonisairauksissa, lihavuuden hoidossa, astmassa, keuhkoahtaumataudissa, polven nivelrikossa, nivelreumassa, selkävaivoissa ja masennuksessa. Turpaduunari Sundqvist kehottaa tekemään liikunnasta pysyvä osa elintapamuutostasi.

Oivaltavaa urheilua: Filosofian tohtori, ravinto- ja urheiluvalmentaja sekä suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on useiden vuosien aikana kehittänyt kokonaisvaltaista urheiluvalmennusta. Hän kertoo käytännönläheisesti ja hauskasti miten hänen urheiluvalmennuksestaan on ollut hyötyä sekä huippu-urheilijoille että liikunnallista elämäntapaa noudattaville. Luennolla tarkastellaan näiden osa-alueiden merkitystä urheilumenestykselle: yksilöllisesti määritelty harjoitusohjelma, ravitsemukselliset näkökulmat, unen ja levon merkitys, urheilijan rentoutuminen, elämän kokonaisrasitus, urheilijan henkiset voimavarat.

Laadukas ravinto terveyden lähde: Turpaduunari kertoo laadukkaista ruokavalinnoista. Hänen neuvoillaan löydät keinoja etsiä älliä ruokakaupasta. Haluat ehkä laittaa laadukasta lounasta ja haluat löytää lisäaineetonta luomua? Luonnollisesti tämä on täysin mahdollista kuunneltuasi Christerin ohjeita!

Vireä vanhuus: Biologi Christer Sundqvist kertoo meille menestysreseptinsä miten säilyttää hyvä vire ja terveys iäkkäänä. Tarjolla on runsaasti tietoa terveystietoisesta elämästä. Huumoria, iloista rentoutta ja oivaltavaa ideointia kannattaa tulla kuulemaan!

Elämän kokonaisrasitus hallintaan: Huomioi päivittäiset haasteet, kehottaa biologi Sundqvist luennollaan. Kun epäviisaasti joudut rientämään paikasta toiseen tukka putkella, muista kompensoida tämä huomioimalla terveen elämän kaikki osatekijät täysimääräisinä: hyvä ravinto, kunnon lepo, hyvät ihmissuhteet, virkistävä liikunta.

Rentoutta ja hengähdyshetkiä kiireiselle ihmiselle: Biologi Christer Sundqvist vie meidät rentouden maailmaan tällä luennollaan. Opi arvostamaan arjen hengähdyshetkiä. Muista oleskella puhtaassa ilmassa. Vedä keuhkoihin puhdasta ilmaa ja nauti siitä miten puhdas ilma vienosti koskettelee paljasta ihoasi. Voiko elämässä olla mitään ihanampaa? Älä stressaa! Et voi ratkaista yhtäkään ongelmaa stressaamalla itsesi puolikuolleeksi. Pidä siis itsesi täysillä elossa rennolla elämänasenteella. Nauti tästä hetkestä. Tartu kiinni ohikiitävään hetkeen, sillä elämä koostuu pienistä ihmeistä, jotka näemme vasta kun huomaamme pysähtyä niiden äärelle, hetki hetkeltä.

Aivot ja ravinto: Biologi Christer Sundqvist kertoo siitä mikä on parasta mahdollista aivoruokaa. Hyvä ruoka – hyvä mieli. Keskustelemme siitä miten voimme pitää aivot kirkkaana täsmäruoalla. Luennolla esitellään uutta aivotutkimusta selkokielellä. Varautukaa yllätyksiin!

Ruokaa suurella sydämellä: Huolehdi sydämesi kunnosta syömällä oikein terveellistä ruokaa, kehottaa biologi Christer Sundqvist. Yleisö saa alusta lähtien osallistua vilkkaaseen keskusteluun verenpaineen hoidosta ravinnolla, tarvitaanko kolesterolilääkkeitä ja millaisella ruoalla sydän lyö parhaiten. Kuuntele uusimmat sydäntutkimukset selkokielellä esitettynä.

Miten vatsasi voi? Biologi Christer Sundqvist kertoo parhaimmat vinkit miten suoliston saa toimimaan mahdollisimman hyvin. Keskustelemme hyvistä bakteereista ja siitä miten tärkeässä roolissa on suoliston hyvä terveys. Varautukaa yllätyksiin! Uusia suolistotutkimuksia saatte kuulla selkokielellä.

Rasvaista tarinaa: Ravintorasvat ja niiden terveellisyys tai vaarallisuus ovat jo pitkään aikaansaaneet kiihkeitä keskusteluja ja jopa väittelyjä. Biologi Christer Sundqvistin tieteellisiin tutkimuksiin pohjaavan alustuksen pohjalta keskustellaan luonnollisten rasvalähteiden terveyshyödyistä. Korkean kolesterolin negatiiviset terveysvaikutukset ja sen hoitoon käytettävien lääkkeiden sivuvaikutukset, ovat myös kuuma puheenaihe.

Ravitsemuksen kiistanaiheet ja tulevaisuuden näkymät: Läpi vuosikymmenten on kiistelty optimaalisesta ravinnosta. Löytyykö totuus kaurapuurosta myös tulevaisuudessa? Biologi Christer Sundqvist kertoo alustuksessaan mm. nutrigenomiikasta, tieteenalasta joka tutkii ravinto- ja perintötekijöiden yhteisvaikutuksia. Alustuksen pohjalta keskustellaan ravitsemuksen kiistanaiheista ja ravitsemustieteen tulevaisuuden näkymistä.

Reuman virallinen, täydentävä ja vaihtoehtoinen hoito: Luennolla esitellään reuman Käypä hoito suositukset ja käydän niiden pohjalta rakentavaa ja samalla kriittistä keskustelua. Hyviksi koettuja täydentäviä hoitomuotoja tuodaan esille ja tarkastellaan voiko olla apua jostakin vaihtoehtoisesta hoidosta.

Kolme tapaa hoitaa diabetes: virallisesti, täydentävästi ja vaihtoehtoisesti: Suositussa diabetesluennossaan biologi Sundqvist tuo esille koko kirjon erilaisia tapoja hoitaa tämä vakava sairaus yksilöllisesti tyydyttävällä tavalla.

Lisäksi tunteja, päiviä, viikkoja, kuukausia, jopa vuoden kestäviä koulutuksia ravinnosta, levosta, liikunnasta ja terveydestä. Varsinaista terveystykitystä!

Jani Lakasen mietteitä

Suunnistaja Jani Lakaselta on äskettäin ilmestynyt kirja ”Polkuni mestariksi – Elän kuten opetan” (Fitra, 2017). Kaiken kaikkiaan Lakanen on menestynyt aikuisten suunnistuksessa huomattavan hyvin. MM-kisoista 2 kultaa, 5 hopeaa ja 1 pronssi. EM-kisoista 2 kultaa. Maailmancupissa kokonaiskilpailun voitto v. 2000, 4. sija v. 2005, 5. sija v. 2002 ja 2006. SM-kisoista 21 kultaa, (joista 9 viestikultaa), 5 hopeaa, 11 pronssia. Jukolan viestin voitto v. 2016 Lappeenrannassa. Jotain Lakanen tekee oikein!

Tässä muutamia ajatuksia kirjan sisällöstä ja pikkuisen editoimiani maailmanmestarin mietteitä itsekullekin kokeiltavaksi.

Henkisesti vahva taistelija Lakanen

Läpi kirjan kulkee viesti siitä, että Jani Lakanen uskoo Korkeampaan Voimaan, joka viitoittaa hänen elämänpolkuaan. Janilla ei ole ollut kovin helppoa elämässä, mutta hän on onnistunut kääntämään vaikeudet voitoksi.

Janin sanoin ilmaistuna: ”Olemme meitä suurempien energioiden johdatuksessa ja ohjauksessa. Vapaa tahtomme mahdollistaa oman valintamme niin hyvässä kuin pahassa sekä meille että muille. Voimme aina valita hyvän, Rakkauden energian, joka mahdollistaa sisimpämme puhtaan ja tietoisuutemme kirkkaan, täyteläisen, kokemuksellisen ja yksilöllisen elämämme. Elämän tarkoitus on jatkuva muutos ja kehitys – kasvaminen viisaudessa kohti laajempaa tietoisuutta. Täydellistä viisastumista tai valaistumista en odota tässä elämässä, vaan matkan jatkumista niin kauan kuin päämäärä vaatii.”

Kyseessä on lahjakas urheilija, joka on osannut optimoida harjoittelun huipputasolla ja mielen sekä kehon rentouden. Harjoittelun määrissä tai tehoissa Jani taatusti häviää monelle huippu-urheilijalle, mutta tässä onkin se syvällinen viisaus. Ihan ”tavallisilla” harjoitusmäärillä voi päästä sellaisiin huippusuorituksiin, joihin Jani on pystynyt. Kaikesta huolimatta hän on aina treenannut tavattoman hyvin päästäkseen unelmiinsa urheilijana. Tästä syystä kirja kuuluu jokaisen huippu-urheilijan kirjahyllyyn. On nautinto lukea huippu-urheilijan arjesta. Moni asia tehdään oikein!

Omaa polkuaan etsiessään Janille muodostui harjoittelusta, ravinnosta ja levosta muutamaksi vuodeksi lähes täysin hänen elämänsä sisältö. Hän pyrki äärimmäiseen terveyteen. Hän pyrki ymmärtämään sitä tietoa mitä hän ahmi sisäänsä. Mielestäni tämä on prosessi, jonka jokaisen huipulle pyrkivän urheilijan on ymmärrettävä!

Esimerkiksi kun hän aloitti karkkilakkonsa, hän valoi itseensä uskoa, että se tekee hänelle ja terveydelleen hyvää ja palvelee siten tavoitetta tulla maailman parhaaksi suunnistajaksi. Pala palalta ymmärrys lisääntyi. Karkkilakossa oli kyse enemmänkin suhtautumisesta, asenteesta, kuin itse siitä karkkijutusta. Tietynlainen pakkomielle ja absolutismi karkkilakon, kuten muidenkin terveysasioiden suhteen, alkoi muuttua ymmärrykseksi valintojen tärkeydestä. Jani ei ollut syömättä karkkia pelkästään siksi, että olisi parempi urheilija, vaan siksi, että hän karkkilakon aikana tunsi olevansa parempi ihminen, tunsi elävänsä täydemmin.

Vähitellen Jani alkoi nähdä urheilun henkisen kasvun välineenä ja se lisäsi hänen rohkeuttaan heittäytyä entistä vahvemmin urheilun vietäväksi. Tajusitko?

Ja nyt niihin lupaamiini Janin mietteisiin:

Arvosta elämääsi ja työntekoa

Elämän ja työnteon arvostaminen mahdollistavat oman elämän ja töiden kokemisen merkityksellisenä ja mielekkäänä. Se, kuinka paljon arvostaa elämäänsä ja töitään, kertoo sinun tahdostasi elää hyvä ja tasapainoinen elämä.

Nykyisessä elämänmenossa on usein liian tärkeää olla näennäisen tehokas ja saada aikaiseksi paljon. Se tarkoittaa valveillaoloajan maksimaalista hyödyntämistä johonkin tärkeään tekemiseen. Jos opit käyttämään päiväsi tehokkaasta ajasta 15–30 minuuttia rentoutumiseen makuuasennossa, silloin kehosi kiittää ja olet tasapainoisempi. Todennäköisesti saat myös enemmän hyödyllistä aikaan, kuin jos pyrkisit rentoutumiseen käyttämäsi puolituntisen tekemään jotain muuta.

Toiminta ja työ antavat elämällesi joko paljon merkitystä ja sisältöä tai ne voivat olla sinulle velvollisuus ja rasite, joka on vain hoidettava. Jokaisella on tehtävänsä ja paikkansa tässä maailmassa. Sinun on itse löydettävä tehtäväsi ja annettava toiminnallesi arvostus. Parhaimmillaan toiminta on kuin lääke, joka antaa elämällesi tarkoituksen ja elät tasapainoisesti.

Säännöllinen heräämisaika ja unirytmi

Säännöllinen heräämisaika aamulla ohjaa sinua menemään luonnolliseen aikaan nukkumaan. Näin pääset säännölliseen unirytmiin ja nukut laadukasta unta. Mitä paremmin eli syvemmin nukut, sitä levänneempi ja tasapainoisempi sinä olet. Pyri siihen, että mahdollisimman usein nukut silloin, kun uni tuntuu tulevan. Rytmitä päivääsi luonnollisen levon kautta. Kahvin voimalla valvominen on haitaksi unirytmillesi.

Sinun kokemuksesi hyvin nukkumisesta on tärkeää ja auttaa sinua tasapainoon. Vaikka olisit nukkunut syvää unta riittävästi, mutta olet mielestäsi nukkunut huonosti tai liian vähän, tunnet olosi väsyneeksi. Muista myös, että liika nukkuminen ja lepäily voi aiheuttaa laiskuuden tunnetta.

Ravinto on terveyden ja hyvinvoinnin lähde

Ravinnon tärkein tehtävä on ravita sinun kehoasi ja auttaa uusiutuvia solujasi rakentumaan vahvoiksi. Ravinto vaikuttaa myös sinun aivojesi toimintaan. Kun sinä valitset arkiravintosi terveytesi ja hyvinvointisi perusteella, sinun kehosi voi paremmin ja olet useammin tasapainoinen.

Luonnonmukaisesti ja lähellä tuotettu ravinto on ekologinen, puhdas, ravitseva ja maukas valinta. Sinun kehosi kiittää, kun valitset aina mahdollisimman laadukkaan ja luonnonmukaisen vaihtoehdon. Jos valinta tuntuu hetkessä kalliilta, luonnonmukainen valinta palkitsee sinut myöhemmin tasapainoisempana olona. Sairastut harvemmin, paranet nopeammin ja tunnet jaksavasi paremmin.

Kaikki muutos, mikä teollisesti tehdään luonnolliseen ravintoon, tekee ravinnosta huonompaa. Pitkälle jalostetut ja varsinkin keinotekoisesti valmistetut elintarvikkeet kuten makeiset, ovat haitaksi terveydellesi ja tasapainollesi. Sinun kehosi tarvitsee luonnonmukaisia hyvälaatuisia rasvoja, joista tärkeimpänä voidaan länsimaisessa ravintokulttuurissa pitää omega-3-kalaöljyjä. Kaikki piilorasva on haitallista, joten valitse ravintoosi luonnollisessa ja mahdollisimman alkuperäisessä muodossaan oleva näkyvä rasva.

Juo päivittäin runsaasti vettä ja huolehdi riittävästä mineraalien saannista. Kehomme koostuu suurimmaksi osaksi vedestä. Mitä enemmän lihaksia sinulla on, sitä enemmän tarvitset vettä. Puhdasta vettä olisi hyvä juoda joka päivä vähintään 2 litraa. Jokaista liikunnallista tuntia kohti keho tarvitsee lisää noin litran vettä. Liiallinen puhtaan veden juonti on kuitenkin haitaksi, sillä juomiseen liittyy aina kehon mineraali- ja suolatasapaino, jota vesi ja makeat juomat laimentavat. Diureettisia vaikutuksia on kahvilla, teellä ja alkoholijuomilla, joten ne puolestaan poistavat kehosta nestettä ja ovat
siten haitallisia. Kun lisäät puhtaaseen veteen sopivan maun antavasti käsittelemätöntä meri- tai vuorisuolaa, saat luonnon halvimman lääkkeen.

Elämään sopiva määrä rasitusta ja kuormitusta

Jos olet tottunut paahtamaan vauhdilla elämässäsi eteenpäin, tasapainoisen kuormituksen tunnistaminen voi olla haasteellista. Erityisesti hyvin päämäärätietoiset ja täydellisyyden tavoitteluun taipuvaiset ihmiset saattavat pitkään kuormittaa itseään liikaa. Sopiva työmäärä mahdollistaa sinun tasapainoisuutesi. Liian vähäinen ja kauan kestävä mielen rasituksen ja kehon kuormituksen puute on myös haitaksi.

Kun ryhdyt mielelläsi päivän askareisiisi, sinä olet tyytyväinen tai jopa onnellinen elämäntilanteeseesi tällä hetkellä. Vaikka aina ei kaikkiin päivän tehtäviin jaksaisi innostua, mitä useammin jaksat innostua askareistasi, sitä tasapainoisemmin sinä pystyt päiväsi viettämään. Siksi sinun kannattaa välillä miettiä, mitä haluat päiväsi aikana tehdä.

Hengitä syvään ja rauhallisesti

Syvä ja rauhallinen hengitys kuuluu hyvään palautumiseen. Kun pysähdyt ja hiljennyt kunnolla lepäämään, myös hengityksesi muuttuu syvemmäksi ja rauhallisemmaksi. Syvä ja rauhallinen hengitys mahdollistavat paremman tasapainon kehollesi. Hengityksesi kuuntelu voi riittää kertomaan sinulle, tarvitsetko lepoa vai lisää vauhtia.

Liikunta on tärkeää

Liikunta näyttelee tutkitusti keskeistä roolia ihmisen hyvinvoinnissa. Sekä kehon että mielen terveys tarvitsevat yksilöllisesti sopivaa ja kuormittavaa liikuntaa. Mikäli harrastat itsellesi sopivaa liikuntaa riittävän määrän, se vahvistaa keho-mielesi tasapainoa. Liian vähäinen liikunta ei tuo terveyshyötyjä. Sopivan kuormittava liikunta parantaa sekä kuntoa että terveyttä. Jani suosittelee kevyttä ja monipuolista liikuntaa 3-kertainen määrä tehokkaaseen (hengästyttävään) liikuntaan nähden. Tehokasta olisi hyvä olla 1–3 kertaa viikossa.

Mitä enemmän tulee ikää, sitä tärkeämmäksi myös lihaskunnon harjoittaminen tulee osana liikuntaa. Lihaskuntoa voi harjoittaa luonnollisesti monella tavalla, eikä siihen välttämättä tarvita kuntosalia. Metsä on mitä parhain lihaskunnon harjoittamiseen. Kestävyyskunto on kuitenkin suoraan yhteydessä hengitys- ja verenkiertoelimistön terveyskuntoon.

Liikunnan harrastaminen terveyskunnon ylläpitämiseksi on koko elämän kestävä prosessi. Siksi on tärkeää, että liikunnan kokee aidosti mielekkäänä. Mikään ei saisi lopettaa liikunnan säännöllistä harrastamista, sillä terveyttä heikentävät vaikutukset liikunnan puutteesta alkavat hyvin nopeasti säännöllisen liikkumisen loputtua. Näe vaivaa mielekkään liikunnan löytämiseksi. Opettele rakastamaan liikuntaa, sillä se mitä rakastat, tekee sinusta vahvemman ja paremman ihmisen.

cropped-christer-sundqvist.jpegChrister Sundqvist
turpaduunari, ravintovalmentaja, biologi, filosofian tohtori

Monessa liemessä keitetty yllätyksellinen tietokirjailija ja suosittu bloggaaja. Tuttu turpaduunari, eli huumorin pilke silmäkulmassa esiintyvä terveysluennoitsija. Löydät lisää tietoa täältä: http://ravintokirja.fi/ 

0 thoughts on “Jani Lakasen mietteitä”

  1. Lakasen kirja on upea oppitarina, joka voi inspiroida kaikenikäisiä lukijoita. Lakanen itse lukee paljon.

  2. Mukana on runsaasti yksityiskohtia Lakasen harjoituksista, kisavalmistautumisista ja -suorituksista.

Olisi kiva kuulla kommenttisi!

© 2020 Turpaduunari All Rights Reserved   

Theme Smartpress by Level9themes.