Sensuroimatonta terveys- ja kulttuurivalistusta. Sivuston suunnittelussa avustaa sekä taloudellisesti että ideoinnilla Domainkeskus.com. Yhteystiedot: Christer Sundqvist, biologi (FT), christer.sundqvist@ravintokirja.fi, 040-7529274, Helsinki

TULE MUKAAN ETSIMÄÄN TERVEYDEN AARRETTA

TULE SINÄKIN MUKAAN ETSIMÄÄN TERVEYDEN AARTEITA!

Tervetuloa mukaan rakentamaan yhdessä monisatasivuista terveyskirjaa!

Anna minulle mahdollisuus lähettää sinulle uusi terveyskurssini ”Terveys on aarre”. Siitä muodostuu vuosien 2017-2019 aikana markkinoiden laajin ja ajankohtaisin terveyskirja. Kun maksat erittäin kohtuullisen kertamaksun 49,95 euroa, saat luvan tarvittaessa tulostaa itsellesi kuukausittain täydentyvän terveyskirjan.

Sisällysluettelo
Osa 1 Älä kadota terveyden aarretta! (jaossa marraskuun lopusta 2017 lähtien)
Osa 2 Miksi vanhenemme? (joulukuun loppu 2017)
Osa 3 Ota terveytesi ja sairautesi vakavasti (tammikuun loppu 2018)
Osa 4 Nujerra sairaus ottamalla käyttöön kaikki hyvät keinot (helmikuun loppu 2018)
Osa 5 Naura sairautesi pois! (maaliskuun loppu 2018)
Osa 6 Vältä liiallista istumista – muista liikkua! (huhtikuun loppu 2018)
Osa 7 Muista levätä! (toukokuun loppu 2018)
Osa 8 Ajattele positiivisesti! (kesäkuun loppu 2018)
Osa 9 Syö terveellistä ruokaa! (heinäkuun loppu 2018)
Osa 10 Yksilöllisiä ruokavalintoja A-J (elokuun loppu 2018)
Osa 11 Yksilöllisiä ruokavalintoja K-M (syyskuun loppu 2018)
Osa 12 Yksilöllisiä ruokavalintoja N-R (lokakuun loppu 2018)
Osa 13 Yksilöllisiä ruokavalintoja S-Ö (marraskuun loppu 2018)
Osa 14 Hyvät ihmissuhteet (joulukuun loppu 2018)
Osa 15 Elämänhalu (tammikuun loppu 2019)
Osa 16 Usko parantumiseen sairaudesta (helmikuun loppu 2019)
Osa 17 Syvennä henkisyyttä ja pidä mieli virkeänä (maaliskuun loppu 2019)
Osa 18 Hoito-ohjeita sairastuneelle A-J (huhtikuun loppu 2019)
Osa 19 Hoito-ohjeita sairastuneelle K-R (toukokuun loppu 2019)
Osa 20 Hoito-ohjeita sairastuneelle S-Ö (kesäkuun loppu 2019)
Osa 21 Syventävää keskustelua terveydestä (heinäkuun loppu 2019)
Osat 22-24 Tulossa tietoon myöhemmin (elokuu-lokakuu 2019)

Tässä lisätietoja ja tietoa siitä miten maksu tapahtuu:

Kurssini on tavattoman suurella vaivalla työstetty useiden vuosien aikana ja sisältää valtavasti terveystietoa. Eräänlainen terveystestamenttini vuosilta 1987-2019.

Jos koet mahdolliseksi, tulisitko nyt heti mukaan kurssille ja ryhtyisit terveyskirjaa rakentamaan itsellesi? Voisitko pyytää ystäviäsi mukaan tälle kurssille, joka tyypilliseen edulliseen hintaani (49,95 euroa) tarjoaa erittäin paljon tietoa terveydestä? Ajankohtaisinta mahdollista tietoa on siis jaossa kerran kuukaudessa. On harjoitustehtäviä, tietoiskuja, terveystietoa, lukuvihjeitä…

Opiskelu- ja harjoitustehtävien suorittaminen on täysin vapaaehtoista ja jokainen saa tarvittaessa yksilöllistä ohjausta. Materiaalin saa sähköpostiin kerran kuukaudessa (laadukas PDF-tiedosto) riippumatta siitä milloin päättää aloittaa kurssin.

Maksu tapahtuu näin:

Kurssille pääsee mukaan maksamalla 49,95 euroa tilille FI94 5723 3320 0772 65 (OKOYFIHH), Christerin Akatemia. Kirjoita viestikenttään sähköpostiosoitteesi. Muita maksuja ei tule!

Rakkain terveisin,
Christer Sundqvist
biologi, FT
Lisätietoja: christer.sundqvist@ravintokirja.fi

Viimeisimmät artikkelit

Tässä esimerkkejä luentotarjonnastani

Käytä älliä ruokavalinnoissa: Tämä on suosituimpia luentoaiheitani. Alustan ja herätän keskustelua älykkäistä ruokavalinnoista, ruoan luonnollisuudesta, säilyvyydestä ja käytössä olevista ruoan lisäaineista sekä pohdin sitä, mikä on terveellistä arki- ja juhlaruokaa. Miten liikkujan pitää syödä? Onko ikääntyvän ihmisen otettava huomioon jotain erityistä ruokavalintojen suhteen? Keskustellaan yhdessä miten voisimme parantaa ruokaostostemme laatua. Sillä mitä valitset ruokakaupasta ostoskassiisi, on merkitystä. Sisältääkö kassisi juureksia vai eineksiä? Ruokavallankumous alkakoon nyt! Tämä luento muokkautuu helposti kaikenikäisille ja monille erilaisille yhteisöille. Kerro mikä on tavoitteesi luennon suhteen, niin saat tällä tavalla räätälöidyn luennon minulta.

Onni, terveys ja äly – elämäsi melodia: Terveystietoinen ja viisaan onnellinen elämä rakentuu yksinkertaisista osatekijöistä. Tule kuuntelemaan turpaduunarin melodioita! Filosofian tohtori ja suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on vauhdissa!

Terveystietoinen elämä: Terveellisestä elämäntavasta ei saa tehdä liian vaikeaa itselleen. Terveys säilyy vaikka välillä elää epäterveellisesti, mutta se mikä erottaa terveystietoisen muista ihmisistä, on se luontevuus ja rivakkuus mikä nähdään siinä paluussa terveellisten valintojen ääreen. Terveystietoinen oivaltaa, että niitä huonoja valintoja pitää välttää, ei sen takia että se olisi pakko, vaan sen takia, että hän pitää terveyttään erittäin suuressa arvossa.

Liikunta on lääke: Ihminen on luotu liikkumaan sopivasti ja monipuolisella tavalla. Liikunnalla voidaan ehkäistä sairauksia, hoitaa terveyttä ja kuntoutua monista pitkäaikaissairauksista. Luennolla mainitaan liikunnan teho tyypin 2 diabeteksessa, kohonneessa verenpaineessa, sydän- ja verisuonisairauksissa, lihavuuden hoidossa, astmassa, keuhkoahtaumataudissa, polven nivelrikossa, nivelreumassa, selkävaivoissa ja masennuksessa. Turpaduunari Sundqvist kehottaa tekemään liikunnasta pysyvä osa elintapamuutostasi.

Oivaltavaa urheilua: Filosofian tohtori, ravinto- ja urheiluvalmentaja sekä suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on useiden vuosien aikana kehittänyt kokonaisvaltaista urheiluvalmennusta. Hän kertoo käytännönläheisesti ja hauskasti miten hänen urheiluvalmennuksestaan on ollut hyötyä sekä huippu-urheilijoille että liikunnallista elämäntapaa noudattaville. Luennolla tarkastellaan näiden osa-alueiden merkitystä urheilumenestykselle: yksilöllisesti määritelty harjoitusohjelma, ravitsemukselliset näkökulmat, unen ja levon merkitys, urheilijan rentoutuminen, elämän kokonaisrasitus, urheilijan henkiset voimavarat.

Laadukas ravinto terveyden lähde: Turpaduunari kertoo laadukkaista ruokavalinnoista. Hänen neuvoillaan löydät keinoja etsiä älliä ruokakaupasta. Haluat ehkä laittaa laadukasta lounasta ja haluat löytää lisäaineetonta luomua? Luonnollisesti tämä on täysin mahdollista kuunneltuasi Christerin ohjeita!

Vireä vanhuus: Biologi Christer Sundqvist kertoo meille menestysreseptinsä miten säilyttää hyvä vire ja terveys iäkkäänä. Tarjolla on runsaasti tietoa terveystietoisesta elämästä. Huumoria, iloista rentoutta ja oivaltavaa ideointia kannattaa tulla kuulemaan!

Elämän kokonaisrasitus hallintaan: Huomioi päivittäiset haasteet, kehottaa biologi Sundqvist luennollaan. Kun epäviisaasti joudut rientämään paikasta toiseen tukka putkella, muista kompensoida tämä huomioimalla terveen elämän kaikki osatekijät täysimääräisinä: hyvä ravinto, kunnon lepo, hyvät ihmissuhteet, virkistävä liikunta.

Rentoutta ja hengähdyshetkiä kiireiselle ihmiselle: Biologi Christer Sundqvist vie meidät rentouden maailmaan tällä luennollaan. Opi arvostamaan arjen hengähdyshetkiä. Muista oleskella puhtaassa ilmassa. Vedä keuhkoihin puhdasta ilmaa ja nauti siitä miten puhdas ilma vienosti koskettelee paljasta ihoasi. Voiko elämässä olla mitään ihanampaa? Älä stressaa! Et voi ratkaista yhtäkään ongelmaa stressaamalla itsesi puolikuolleeksi. Pidä siis itsesi täysillä elossa rennolla elämänasenteella. Nauti tästä hetkestä. Tartu kiinni ohikiitävään hetkeen, sillä elämä koostuu pienistä ihmeistä, jotka näemme vasta kun huomaamme pysähtyä niiden äärelle, hetki hetkeltä.

Aivot ja ravinto: Biologi Christer Sundqvist kertoo siitä mikä on parasta mahdollista aivoruokaa. Hyvä ruoka – hyvä mieli. Keskustelemme siitä miten voimme pitää aivot kirkkaana täsmäruoalla. Luennolla esitellään uutta aivotutkimusta selkokielellä. Varautukaa yllätyksiin!

Ruokaa suurella sydämellä: Huolehdi sydämesi kunnosta syömällä oikein terveellistä ruokaa, kehottaa biologi Christer Sundqvist. Yleisö saa alusta lähtien osallistua vilkkaaseen keskusteluun verenpaineen hoidosta ravinnolla, tarvitaanko kolesterolilääkkeitä ja millaisella ruoalla sydän lyö parhaiten. Kuuntele uusimmat sydäntutkimukset selkokielellä esitettynä.

Miten vatsasi voi? Biologi Christer Sundqvist kertoo parhaimmat vinkit miten suoliston saa toimimaan mahdollisimman hyvin. Keskustelemme hyvistä bakteereista ja siitä miten tärkeässä roolissa on suoliston hyvä terveys. Varautukaa yllätyksiin! Uusia suolistotutkimuksia saatte kuulla selkokielellä.

Rasvaista tarinaa: Ravintorasvat ja niiden terveellisyys tai vaarallisuus ovat jo pitkään aikaansaaneet kiihkeitä keskusteluja ja jopa väittelyjä. Biologi Christer Sundqvistin tieteellisiin tutkimuksiin pohjaavan alustuksen pohjalta keskustellaan luonnollisten rasvalähteiden terveyshyödyistä. Korkean kolesterolin negatiiviset terveysvaikutukset ja sen hoitoon käytettävien lääkkeiden sivuvaikutukset, ovat myös kuuma puheenaihe.

Ravitsemuksen kiistanaiheet ja tulevaisuuden näkymät: Läpi vuosikymmenten on kiistelty optimaalisesta ravinnosta. Löytyykö totuus kaurapuurosta myös tulevaisuudessa? Biologi Christer Sundqvist kertoo alustuksessaan mm. nutrigenomiikasta, tieteenalasta joka tutkii ravinto- ja perintötekijöiden yhteisvaikutuksia. Alustuksen pohjalta keskustellaan ravitsemuksen kiistanaiheista ja ravitsemustieteen tulevaisuuden näkymistä.

Reuman virallinen, täydentävä ja vaihtoehtoinen hoito: Luennolla esitellään reuman Käypä hoito suositukset ja käydän niiden pohjalta rakentavaa ja samalla kriittistä keskustelua. Hyviksi koettuja täydentäviä hoitomuotoja tuodaan esille ja tarkastellaan voiko olla apua jostakin vaihtoehtoisesta hoidosta.

Kolme tapaa hoitaa diabetes: virallisesti, täydentävästi ja vaihtoehtoisesti: Suositussa diabetesluennossaan biologi Sundqvist tuo esille koko kirjon erilaisia tapoja hoitaa tämä vakava sairaus yksilöllisesti tyydyttävällä tavalla.

Lisäksi tunteja, päiviä, viikkoja, kuukausia, jopa vuoden kestäviä koulutuksia ravinnosta, levosta, liikunnasta ja terveydestä. Varsinaista terveystykitystä!

The Widowmaker – leskentekijä – kannattaa katsoa!

Kirjoittaja: Christer Sundqvist

Olen ollut kirjeenvaihdossa Jyri Uimosen kanssa. Hän on vapaaehtoisena työpanoksenaan laatinut suomenkielisen tekstin sepelvaltimotaudista kertovaan dokumenttiin.

Kalkkia oireettomassa sydänverisuonistossa?

Kalkin saa näkyväksi. Aikainen diagnosointi ja toimenpiteisiin ryhtyminen ennen ensimmäistä sydänkohtausta on tässä dokumentissa punaisena lankana.

Katso tämä dokumentti!

Turpaduunarilta lähtee vahva katselusuositus. Katso siis dokumentti, joka nyt siis on saanut myös suomenkielisen tekstin.

Mieti seuraavia asioita!

Pitäisikö Kalsium Score (CAC) testata ja voiko sen tehdä Suomessa? Jyri kertoi, että tämän tutkimuksen voi esimerkiksi TYKSin PET -keskuksessa tehdä lääkärin lähetteellä. Hinta on noin 130€.

Tutkimus tehdään vain oireettomille henkilöille, oireelliset joutuvat suoraan varjoainekuvaukseen. CAC kertoo sydänkohtausriskin suuruudesta ja siitä, onko kalkkia alkanut kertyä sydänverisuonten seinämiin (ateroskleroosi). Kalkin paksuutta seinämissä eli tukosastetta ei testillä nähdä, mutta testi voi joko vapauttaa tai toimia kimmokkeena tarkemmille jatkotutkimuksille tai korjaaville toimenpiteille. (Lähde: Juhani Knuuti)

Skannauksen hyödyllisyydestä käydään kiivasta keskustelua, tässä yksi kriittinen arvio New York Timesin artikkelin perusteella:  https://www.healthnewsreview.org/2018/04/coronary-calcium-scan/

Bobbett rahoittajana

Dokumentissa esiintyy uusintatestissä käynyt liikemies David Bobbett. Hän pyörittää keittiökaluste -perheyhtiötä liikevaihdoltaan 400 M€ /vuosi. Ensimmäinen testi pysätti hänet, samoinkuin se seikka, että tätä yksinkertaista testiä ei ole yleisesti saatavilla. Hän lähtikin dokumentoimaan omaa parannustaivaltaan, ja sijoitti 2M€ filmin rahoitukseen. Hänellä ei ole laiteintressiä tai palveluintressiä, mutta todennäköisesti haastatelluilla se on, vrt. stentti-viinivalmistaja. Mitä mieltä olet?

Bobbett uusintatesti

David Bobbett tiesi, että sairauden odotetaan etenevän 200-300 astelukua vuodessa. Siitä kumpusi hänen olettamuksensa, että kalsiumskannauksella voi todeta eteneekö sairaus, vai saadaanko se pysähtymään elintapamuutoksilla. Jos sairaus ei etene, niin sen kanssa voi elää ihan normaalisti, kuten hän oli elänyt siihen asti. Bobbett treenasi ahkerasti jo ennestään, ruokavalion muutoksen suunnasta ei voi olla varma, aiemmin hän oli noudattanut ”kaikkia terveellisiä ohjeita”. Sairauden alkuhoitona olivat myös statiinit. Bobbett kuntoili ahkerasti ja söi virallisterveellisesti.

Saatuaan diagnoosin Bobbett lisäsi kuntoilua ja ruokavalio muuttui vähähiilihydraattiseksi. Jyri Uimosen mukaan hän luopui statiineista ja muusta lääkityksestä (Lähde: Ivor Cummins: ”Eat rich and live longer”)

Sairaus vaatii vuosikymmeniä kehittyäkseen, ja kalkki ilmestyy kuvioihin aika myöhäisessä vaiheessa. Terveysajattelun muutos ja etenevän sairauden hidastaminen on vaikeaa, koska koululääketieteen edustajien mukaan oletusarvona on etenevä sairaus.

Vastarannan kiiski lääkäri Nissen

Lääkäri Steven Nissenin pointti ”miksi testata, kun emme tiedä mitä sillä tiedolla tehdään ja kuinka potilaan ennuste siitä muuttuu?” kummunnee parista asiata. Kaveri on statiinien kannattaja, mutta statiinien on koettu lisäävän kalkkiutumista. Tämä onkin hyvä juttu; löysä plakki stabiloituu. Siis statiinien kalkkeutumista lisäävä ominaisuus onkin hyväksi! Samalla statiinien estovaikutus sydäntapahtumiin on merkityksellisempi. Hmmm… aika ihmeellistä. Tämä pitänee paikkansa korkean riskin potilaissa, kuten Bobbettin tapauksessa, muutoin ”ennaltaehkäisyn” teho on todistettu olemattomaksi.

Toinen asia, jota voisi pohtia, on se, että ”Käypä hoito” -suositus jenkkilässä on se vanha tuttu ”vähärasvainen kokojyvämargariini sydänterveellisillä siemenöljyillä, reilusti hyviä hiilareita”, tuttu Suomestakin. Sillä ei vaan ole mitään parantavaa tai kalkkeutumista vähentävää vaikutusta. Mitä tästä pitäisi ajatella?

Lääkäri Nissen on eräällä lailla oikeassa omassa kehäpäätelmässään, sanoo Jyri UImonen. Kalkkiaste ei tosiaankaan auta ennusteessa, koska aina ”arpeelliset” ja ennalta-ehkäisevästi määrätyt statiinit tulevat sitä vain lisäämään ja suositeltu virallisterveellinen ruokavalio myös. Miksi mitata, mikään ei kuitenkaan muutu? Odotellaan vaan, jos selviää sitten tulevasta rintakivusta/kohtauksesta? Vasta sitten on sairaus mitä hoitaa?

Asteluku

Selkeä tulos on 0 tai hyvin kalkkeutuneet suonet yli 1000 asteluvulla. Tämä jälkimmäinen voi laukaista elintapamuutoksen, joka edesauttaa sairauden pakotettuun hallintaan. Nollatulos on taas ”takuu”, elimistön pitäisi toimia sydämen osalta seuraavat 10 vuotta samaan malliin.

Välitulokset ovat hankalia, voiko niistä päätellä riskitason noususta? Jos havainto johtaisi elintapamuutokseen, niin jotakin ainakin yritettäisiin. Rinnalla voi käyttää toista testiä CAC-tutkimuksen lisäksi, jolloin saadaan mahdollisesti tarkempi arvio. Tärkeä juttu tässä on se, että alhaisen tai keskitason surrogaattiriskin henkilöt, kuten Bobbitt itse, voivat kaatua saappaat jalassa näkymättömän ateroskleroosin seurauksena. Jo kertynyt kalkki ei ole ennustaja, vaan riskitason totuuden torvi.

Analogia sokeritaudin toteamiseen

Jyri Uimonen vertaa CAC-tutkimusta sokerirasitustestiin, jossa hän itse oli käynyt vuosi sitten. ”Jos se feilaa, niin olet sokeritautinen”, sanoo Jyri, ja jatkaa: ”Ellei feilaa, voit olla sokeritaudin jossakin asteessa, mutta asia selviää vain samanaikaisella insuliinitason mittauksella 2h (ja vertailu Dr. Kraftin aineistoon, josta Ari Kaihola on kirjoittanut tässä blogissa insuliiniresistanssin 1. osassa). Koska tätä insuliinitasoa ei mitata, niin ”läpäisty” rasitustesti on vain tieto siitä, että (ylikorkea?) insuliinitaso riitti normalisoimaan verensokerin. Insuliinia saatettiin kuitenkin tarvita 2-3 kertaa normaaliksi koettu määrä.

Whitehall-tutkimuksen käsityksen mukaan, tämä normaali veren glukoosi ja ylikorkea insuliini vaihe voi kestää noin vuosikymmenen ajan. Jos tätä insuliinitasoa ei mitata, niin säätöäkään ei voi tehdä elintapoihin. Jatkaminen vanhaan malliin (hiilihydraattipitoinen virallissairastuttava ruokavalio) ei ole hyvä juttu, vaan johtaa alati huononevaan suuntaan. Lääkehoidon tai elintapamuutoksen tarve ei ilmene.

Jyri sanoo, että hän ei Itse enää vaivaudu sokerirasituskokeeseen (viim. 2017) ilman että 2h insuliini otetaan talteen (ja tämä pitää kai järjestää / maksaa itse). Paastoarvo ei ole yksin informatiivinen, perustuen Kraftin työhön.

Ajattelemisen aihetta antoi hienon työpanoksen tarjonnut Jyri Uimonen!

Katsokaa dokumentti ja kommentoikaa!

cropped-christer-sundqvist.jpegChrister Sundqvist
turpaduunari, ravintovalmentaja, biologi, filosofian tohtori

Monessa liemessä keitetty yllätyksellinen tietokirjailija ja suosittu bloggaaja. Tuttu turpaduunari, eli huumorin pilke silmäkulmassa esiintyvä terveysluennoitsija. Löydät lisää tietoa täältä: http://ravintokirja.fi/ 

terveysohjeet sinullekin

Olisi kiva kuulla kommenttisi!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2018 Turpaduunari All Rights Reserved   

Theme Smartpress by Level9themes.