Sensuroimatonta terveys- ja kulttuurivalistusta. Sivuston suunnittelussa avustaa sekä taloudellisesti että ideoinnilla Domainkeskus.com. Yhteystiedot: Christer Sundqvist, biologi (FT), christer.sundqvist@ravintokirja.fi, 040-7529274, Helsinki

TULE MUKAAN ETSIMÄÄN TERVEYDEN AARRETTA

TULE SINÄKIN MUKAAN ETSIMÄÄN TERVEYDEN AARTEITA!

Tervetuloa mukaan rakentamaan yhdessä monisatasivuista terveyskirjaa!

Anna minulle mahdollisuus lähettää sinulle uusi terveyskurssini ”Terveys on aarre”. Siitä muodostuu vuosien 2017-2019 aikana markkinoiden laajin ja ajankohtaisin terveyskirja. Kun maksat erittäin kohtuullisen kertamaksun 49,95 euroa, saat luvan tarvittaessa tulostaa itsellesi kuukausittain täydentyvän terveyskirjan.

Sisällysluettelo
Osa 1 Älä kadota terveyden aarretta! (jaossa marraskuun lopusta 2017 lähtien)
Osa 2 Miksi vanhenemme? (joulukuun loppu 2017)
Osa 3 Ota terveytesi ja sairautesi vakavasti (tammikuun loppu 2018)
Osa 4 Nujerra sairaus ottamalla käyttöön kaikki hyvät keinot (helmikuun loppu 2018)
Osa 5 Naura sairautesi pois! (maaliskuun loppu 2018)
Osa 6 Vältä liiallista istumista – muista liikkua! (huhtikuun loppu 2018)
Osa 7 Muista levätä! (toukokuun loppu 2018)
Osa 8 Ajattele positiivisesti! (kesäkuun loppu 2018)
Osa 9 Syö terveellistä ruokaa! (heinäkuun loppu 2018)
Osa 10 Yksilöllisiä ruokavalintoja A-J (elokuun loppu 2018)
Osa 11 Yksilöllisiä ruokavalintoja K-M (syyskuun loppu 2018)
Osa 12 Yksilöllisiä ruokavalintoja N-R (lokakuun loppu 2018)
Osa 13 Yksilöllisiä ruokavalintoja S-Ö (marraskuun loppu 2018)
Osa 14 Hyvät ihmissuhteet (joulukuun loppu 2018)
Osa 15 Elämänhalu (tammikuun loppu 2019)
Osa 16 Usko parantumiseen sairaudesta (helmikuun loppu 2019)
Osa 17 Syvennä henkisyyttä ja pidä mieli virkeänä (maaliskuun loppu 2019)
Osa 18 Hoito-ohjeita sairastuneelle A-J (huhtikuun loppu 2019)
Osa 19 Hoito-ohjeita sairastuneelle K-R (toukokuun loppu 2019)
Osa 20 Hoito-ohjeita sairastuneelle S-Ö (kesäkuun loppu 2019)
Osa 21 Syventävää keskustelua terveydestä (heinäkuun loppu 2019)
Osat 22-24 Tulossa tietoon myöhemmin (elokuu-lokakuu 2019)

Tässä lisätietoja ja tietoa siitä miten maksu tapahtuu:

Kurssini on tavattoman suurella vaivalla työstetty useiden vuosien aikana ja sisältää valtavasti terveystietoa. Eräänlainen terveystestamenttini vuosilta 1987-2019.

Jos koet mahdolliseksi, tulisitko nyt heti mukaan kurssille ja ryhtyisit terveyskirjaa rakentamaan itsellesi? Voisitko pyytää ystäviäsi mukaan tälle kurssille, joka tyypilliseen edulliseen hintaani (49,95 euroa) tarjoaa erittäin paljon tietoa terveydestä? Ajankohtaisinta mahdollista tietoa on siis jaossa kerran kuukaudessa. On harjoitustehtäviä, tietoiskuja, terveystietoa, lukuvihjeitä…

Opiskelu- ja harjoitustehtävien suorittaminen on täysin vapaaehtoista ja jokainen saa tarvittaessa yksilöllistä ohjausta. Materiaalin saa sähköpostiin kerran kuukaudessa (laadukas PDF-tiedosto) riippumatta siitä milloin päättää aloittaa kurssin.

Maksu tapahtuu näin:

Kurssille pääsee mukaan maksamalla 49,95 euroa tilille FI94 5723 3320 0772 65 (OKOYFIHH), Christerin Akatemia. Kirjoita viestikenttään sähköpostiosoitteesi. Muita maksuja ei tule!

Rakkain terveisin,
Christer Sundqvist
biologi, FT
Lisätietoja: christer.sundqvist@ravintokirja.fi

Viimeisimmät artikkelit

Tässä esimerkkejä luentotarjonnastani

Käytä älliä ruokavalinnoissa: Tämä on suosituimpia luentoaiheitani. Alustan ja herätän keskustelua älykkäistä ruokavalinnoista, ruoan luonnollisuudesta, säilyvyydestä ja käytössä olevista ruoan lisäaineista sekä pohdin sitä, mikä on terveellistä arki- ja juhlaruokaa. Miten liikkujan pitää syödä? Onko ikääntyvän ihmisen otettava huomioon jotain erityistä ruokavalintojen suhteen? Keskustellaan yhdessä miten voisimme parantaa ruokaostostemme laatua. Sillä mitä valitset ruokakaupasta ostoskassiisi, on merkitystä. Sisältääkö kassisi juureksia vai eineksiä? Ruokavallankumous alkakoon nyt! Tämä luento muokkautuu helposti kaikenikäisille ja monille erilaisille yhteisöille. Kerro mikä on tavoitteesi luennon suhteen, niin saat tällä tavalla räätälöidyn luennon minulta.

Onni, terveys ja äly – elämäsi melodia: Terveystietoinen ja viisaan onnellinen elämä rakentuu yksinkertaisista osatekijöistä. Tule kuuntelemaan turpaduunarin melodioita! Filosofian tohtori ja suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on vauhdissa!

Terveystietoinen elämä: Terveellisestä elämäntavasta ei saa tehdä liian vaikeaa itselleen. Terveys säilyy vaikka välillä elää epäterveellisesti, mutta se mikä erottaa terveystietoisen muista ihmisistä, on se luontevuus ja rivakkuus mikä nähdään siinä paluussa terveellisten valintojen ääreen. Terveystietoinen oivaltaa, että niitä huonoja valintoja pitää välttää, ei sen takia että se olisi pakko, vaan sen takia, että hän pitää terveyttään erittäin suuressa arvossa.

Liikunta on lääke: Ihminen on luotu liikkumaan sopivasti ja monipuolisella tavalla. Liikunnalla voidaan ehkäistä sairauksia, hoitaa terveyttä ja kuntoutua monista pitkäaikaissairauksista. Luennolla mainitaan liikunnan teho tyypin 2 diabeteksessa, kohonneessa verenpaineessa, sydän- ja verisuonisairauksissa, lihavuuden hoidossa, astmassa, keuhkoahtaumataudissa, polven nivelrikossa, nivelreumassa, selkävaivoissa ja masennuksessa. Turpaduunari Sundqvist kehottaa tekemään liikunnasta pysyvä osa elintapamuutostasi.

Oivaltavaa urheilua: Filosofian tohtori, ravinto- ja urheiluvalmentaja sekä suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on useiden vuosien aikana kehittänyt kokonaisvaltaista urheiluvalmennusta. Hän kertoo käytännönläheisesti ja hauskasti miten hänen urheiluvalmennuksestaan on ollut hyötyä sekä huippu-urheilijoille että liikunnallista elämäntapaa noudattaville. Luennolla tarkastellaan näiden osa-alueiden merkitystä urheilumenestykselle: yksilöllisesti määritelty harjoitusohjelma, ravitsemukselliset näkökulmat, unen ja levon merkitys, urheilijan rentoutuminen, elämän kokonaisrasitus, urheilijan henkiset voimavarat.

Laadukas ravinto terveyden lähde: Turpaduunari kertoo laadukkaista ruokavalinnoista. Hänen neuvoillaan löydät keinoja etsiä älliä ruokakaupasta. Haluat ehkä laittaa laadukasta lounasta ja haluat löytää lisäaineetonta luomua? Luonnollisesti tämä on täysin mahdollista kuunneltuasi Christerin ohjeita!

Vireä vanhuus: Biologi Christer Sundqvist kertoo meille menestysreseptinsä miten säilyttää hyvä vire ja terveys iäkkäänä. Tarjolla on runsaasti tietoa terveystietoisesta elämästä. Huumoria, iloista rentoutta ja oivaltavaa ideointia kannattaa tulla kuulemaan!

Elämän kokonaisrasitus hallintaan: Huomioi päivittäiset haasteet, kehottaa biologi Sundqvist luennollaan. Kun epäviisaasti joudut rientämään paikasta toiseen tukka putkella, muista kompensoida tämä huomioimalla terveen elämän kaikki osatekijät täysimääräisinä: hyvä ravinto, kunnon lepo, hyvät ihmissuhteet, virkistävä liikunta.

Rentoutta ja hengähdyshetkiä kiireiselle ihmiselle: Biologi Christer Sundqvist vie meidät rentouden maailmaan tällä luennollaan. Opi arvostamaan arjen hengähdyshetkiä. Muista oleskella puhtaassa ilmassa. Vedä keuhkoihin puhdasta ilmaa ja nauti siitä miten puhdas ilma vienosti koskettelee paljasta ihoasi. Voiko elämässä olla mitään ihanampaa? Älä stressaa! Et voi ratkaista yhtäkään ongelmaa stressaamalla itsesi puolikuolleeksi. Pidä siis itsesi täysillä elossa rennolla elämänasenteella. Nauti tästä hetkestä. Tartu kiinni ohikiitävään hetkeen, sillä elämä koostuu pienistä ihmeistä, jotka näemme vasta kun huomaamme pysähtyä niiden äärelle, hetki hetkeltä.

Aivot ja ravinto: Biologi Christer Sundqvist kertoo siitä mikä on parasta mahdollista aivoruokaa. Hyvä ruoka – hyvä mieli. Keskustelemme siitä miten voimme pitää aivot kirkkaana täsmäruoalla. Luennolla esitellään uutta aivotutkimusta selkokielellä. Varautukaa yllätyksiin!

Ruokaa suurella sydämellä: Huolehdi sydämesi kunnosta syömällä oikein terveellistä ruokaa, kehottaa biologi Christer Sundqvist. Yleisö saa alusta lähtien osallistua vilkkaaseen keskusteluun verenpaineen hoidosta ravinnolla, tarvitaanko kolesterolilääkkeitä ja millaisella ruoalla sydän lyö parhaiten. Kuuntele uusimmat sydäntutkimukset selkokielellä esitettynä.

Miten vatsasi voi? Biologi Christer Sundqvist kertoo parhaimmat vinkit miten suoliston saa toimimaan mahdollisimman hyvin. Keskustelemme hyvistä bakteereista ja siitä miten tärkeässä roolissa on suoliston hyvä terveys. Varautukaa yllätyksiin! Uusia suolistotutkimuksia saatte kuulla selkokielellä.

Rasvaista tarinaa: Ravintorasvat ja niiden terveellisyys tai vaarallisuus ovat jo pitkään aikaansaaneet kiihkeitä keskusteluja ja jopa väittelyjä. Biologi Christer Sundqvistin tieteellisiin tutkimuksiin pohjaavan alustuksen pohjalta keskustellaan luonnollisten rasvalähteiden terveyshyödyistä. Korkean kolesterolin negatiiviset terveysvaikutukset ja sen hoitoon käytettävien lääkkeiden sivuvaikutukset, ovat myös kuuma puheenaihe.

Ravitsemuksen kiistanaiheet ja tulevaisuuden näkymät: Läpi vuosikymmenten on kiistelty optimaalisesta ravinnosta. Löytyykö totuus kaurapuurosta myös tulevaisuudessa? Biologi Christer Sundqvist kertoo alustuksessaan mm. nutrigenomiikasta, tieteenalasta joka tutkii ravinto- ja perintötekijöiden yhteisvaikutuksia. Alustuksen pohjalta keskustellaan ravitsemuksen kiistanaiheista ja ravitsemustieteen tulevaisuuden näkymistä.

Reuman virallinen, täydentävä ja vaihtoehtoinen hoito: Luennolla esitellään reuman Käypä hoito suositukset ja käydän niiden pohjalta rakentavaa ja samalla kriittistä keskustelua. Hyviksi koettuja täydentäviä hoitomuotoja tuodaan esille ja tarkastellaan voiko olla apua jostakin vaihtoehtoisesta hoidosta.

Kolme tapaa hoitaa diabetes: virallisesti, täydentävästi ja vaihtoehtoisesti: Suositussa diabetesluennossaan biologi Sundqvist tuo esille koko kirjon erilaisia tapoja hoitaa tämä vakava sairaus yksilöllisesti tyydyttävällä tavalla.

Lisäksi tunteja, päiviä, viikkoja, kuukausia, jopa vuoden kestäviä koulutuksia ravinnosta, levosta, liikunnasta ja terveydestä. Varsinaista terveystykitystä!

Terveellistä pikaruokaa kiireisille ihmisille

Hanna Skyttä jatkaa Fuelfood-konseptinsa kehittelyä Fitran äskettäin julkaisemassa kirjassa. Voiko pikaruoka olla terveellistä? Mitä ruokaa voi kovassa kiireessä valmistaa? Mitä ihmettä on Fuelfood? Nämä asiat selviävät tässä kirjassa.

Mitä ihmettä on Fuelfood?

”Fuelfood on mahdollisimman luonnollisista ja runsaasti ravinteita sisältävistä raaka-aineksista ja yksinkertaisesti valmistettua ruokaa, jonka keho osaa parhaiten hyödyntää”, Skyttä selittää tässä kolmannessa Fuelfood -kirjassaan.

Skyttä kuuluu siihen koulukuntaan, joka pitää vilja- ja maitotuotteita ongelmallisina (aiheuttavat yliherkkyysoireita tai hidastavat suoliston toimintaa. Tämä on syy miksi Fuelfood-resepteistä on mahdottoman vähän näitä ruoka-aineita. Gluteenipitoiset viljat ja maitotuotteiden sekä sokeri on korvattu resepteissä sellaisilla ruoka-aineilla, joilla on todettu olevan erityisen hyviä vaikutuksia kestävyyteen, rasvanpolttoon, voimakkuuteen ja lihasten kehittymiseen sekä psyykkiseen että fyysiseen suorituyskykyyn.

Fuelfood on ruokaa, joka syntyy pikaisesti. Unohda Slowfood totaalisesti. Tässä ruoka on valmista nopealla aikataululla. Silti se on terveellistä ja maistuvaa.

Paljon kirotusvihreitä ja pikaisesti kirjoitettuja lauseita

Sitä minä vähän ihmettelen miksi kirjaan on lipsahtanut tavattoman kömpelöitä lauseita ja paljon kirotusvihreitäkin. Onko pikaruokakirja kirjoitettu liian pikaisesti? Eikö Kallella enää ole aikaa käydä kirjojen käsikirjoituksia läpi riittävän kriittisesti? Muistan miten eräs Kalle siellä Fitrassa (SUL Julkaisut) aikoinaan kyykytti minua ihan olan takaa ja kirjasta tuli lopulta ihan oivallinen tietoteos. No jaa, takaisin Skytän kirjaan.

Skyttä on hahmotellut (pika)ruokailun seuraavasti:

”Ruuan tulee tietenkin olla maistuvaa, mutta jos haluat ottaa ruuasta kaiken hyödyn irti, ei kannata unohtaa ruoan muita merkityksiä. Itse ajattelen, että ruoka voi olla ravintoa, lääkettä, nautintoa ja joskus pelkkää polttoainettakin. Ruuan ensisijainen tarkoitus on olla ravintoa. Ruuasta keho ja mieli saavat energiaa ja ravinteita, joiden avulla ne pysyvät terveinä, vahvoina ja virkeinä. Ravinnon lisäksi ruoka voi olla myös lääkettä. Huolellisesti mietityillä ruokavalinnoilla voi edistää sairauksista toipumista ja estää niiden puhkeamista. Joihinkin sairauksiin, kuten keliakiaan, ei edes ole muuta hoitokeinoa kuin tietyntyyppinen ruokavalio. Lääkkeenä ruoka toimii myös silloin, jos esimeriksi olet nostellut pikkuisen liian isoja painoja ja reväyttänyt lihaksen, jonka korjaamiseen tarvitaan runsaasti aminohappoja. Tällöin esimerkiksi laadukkaan proteiinin nauttiminen tulee olennaiseksi.

Ruoka on myös nautinto. Se voi kutkuttaa makuhermoja, tarjota yllätyksiä ja tutustuttaa vieraisiin kulttuureihin. Ruoan äärelle on myös mukava kokoontua ystävien ja perheenjäsenten kanssa. Tällaisissa tapauksissa sille ei pitäisi asettaa ehtoja, kuten ”ensin käyn jumpassa, jotta voin sitten syödä suklaakakkupalan”. On täysin sallittua nauttia herkkuja, joista pidät. N-, eli Nautinto-vitamiini ei ole vitsi. Jos ruoka on nautinnollista, se alentaa stressihormoni kortisolin sekä insuliinin (rasvaa varastoiva hormoni) tasoa ja samalla se nostaa kilpirauhashormonin sekä kasvuhormonin tuotantoa. Nautinnollisuus siis kiinteyttää! Nautinnon tunne myös nostaa immuniteettia parantavien yhdisteiden sekä hyvänolon hormoneina tunnettujen hermoston välittäjäaineiden, kuten dopamiinin ja serotoniinin tuotantoa.

Joskus ruoka voi olla myös vain polttoainetta. Tällaisissakin tapauksissa ruualla on selkeä tehtävä, joka edistää hyvinvointiasi: se antaa energiaa. Polttoainetarkoituksessakin ruoka-aineiden tulisi olla ravinteikkaita ja luonnollisia, mutta niiden ei aina tarvitse maistua hyvälle. Riisikakut ennen treeniä eivät välttämättä monellekaan aiheuta kuolan valumista suupielistä, mutta niistä saa hyvänlaatuista ja nopeaa polttoainetta treenin läpiviemiseen. Polttoaineesta tulee saada myös ravintoaineita, jotka auttavat palautumisessa ja parantavat immuniteettiä, jotta treeneihin ei tule sairastelun vuoksi katkoja. Lisäksi tarvitaan myös hyvänlaatuisia rasvoja hormonitoiminnan toimimiseen. Polttoaineruuan ääripäässä ovat tiettyjen lajien ammattiurheilijat, joille ruoka saattaa olla vain väline – aivan kuten kyykkytanko, ralliauto tai sukset – jolla on menestymisen kannalta oleellinen rooli.

Ruoka ei koskaan saisi olla silkkaa vatsantäytettä. Jos ajattelet, että syöt vain, koska haluat pois näläntunteen, tulet helposti valinneeksi ruokatarvikkeita, jotka eivät edistä hyvinvointiasi millään tavoin. Hyvää nälkää ei kannata hukata huonolaatuiseen ruokaan.”

Hieman lapsellista, mutta pääosin oikeaan osuvaa pohdintaa kirjailijalta. Tässä kirjassa unohdetaan ruokien perinteinen jaottelu (aamiainen, lounas, päivällinen) ja ateriarytmitys muuttuu tilanteen mukaan. Välttämättä tällainen välipalavoittoinen ruokailu ei sovi useimmille ihmisille, mutta niille harvoillekin, joille se sopii, siitä voi kehittää terveellisen tavan ruokailla. Kunhan muistaa noudattaa perusjärkevää suhtautumista ruokaan.

Eksotiikkaa ja välineurheilua

Sitä minä en ymmärrä miksi pitää investoida kaikenlaisiin eksoottisiin ruoka-aineisiin ja pistää keittiövälineet uusiksi. Eikö tavalliset ruoka-aineet enää kelpaa ja miksi tarvitaan kaikenlaisia moderneja härveleitä ja outouksia keittiöön? Kuten esimerkiksi proteiinijauheen sekoittamista ruokaan tai höyrykääreitä mikroaaltouunissa. En ymmärrä ainakaan mikroaaltouunin suosimista höyrykääreillä eikä ilman. Ehkä muut ymmärtävät.

Ainakin Skyttä ymmärtää keittolieden merkityksen ja siitä olen tietty iloinen. Nykyliesi on nopea ja joustava ratkaisu ruoan valmistuksessa. Välinepuolen suhteen tulee taas kaikenlaisia ehdotuksia ja piilomainontaakin esiintyy. Seuraava sivu…

”Pakastinta ja jääkaappia ajatellaan usein ruuan säilytyspaikkoina, mutta niitä voi ajatella myös ruuan valmistusvälineinä. Monet nopeasti valmistuvat herkut tarvitsevat vain nopean loppujäähdytyksen ennen nautiskelua. Vaikka Fuelfood-pikaruokaa-kirjassa esitetyt jäähdytettävät herkut ovat nopeita valmistaa, kokonaisvalmistusaikaa pidentää niiden jäähdytys. Hyvänä puolena on se, että valmistumista ja jäähtymistä ei tarvitse valvoa, joten voit käyttää sen ajan hyödyksesi muihin rakastamiisi asioihin.

(Poistettu rivikaupalla piilomainontaa suorasta lainauksesta)

Uuniruokia ajatellaan usein vaivalloisiksi, koska niihin on leimautunut kuva pitkästä kypsymisajasta ja toisin kuin esimerkiksi pakastettaessa, uunia joutuu hieman vahtimaan. Sitä ei kannata jättää päälle kotoa poistuessaan. Uunissa voi kuitenkin valmistaa myös vikkelästi ruokia ja herkkuja. Parhaassa tapauksessa voit valmistaa useampia annoskokoisia purkkiruokia uunissa samassa lämpötilassa, jolloin saat erilaisia ruokia yhdellä valmistuskerralla.”

Minulle jäi päälle tympäisevä olo tuotemainonnasta. Ehkä olen liian herkkä tällaiselle asialle. Skyttä-kyttä, ryhdistäydy nyt, sanon itselleni.

Preppaamisesta pidin tosi paljon!

Kirjassa on nimittäin yksi tosi mainio tietoiskumainen osio. Ruoan ”preppaamisesta” kertova juttu. Ruoan preppaaminen (meal prep) tulee sanoista meal prepping eli tarkoittaa tavallisella suomenkielellä ruoanvalmistusta. Normaalista ruoanvalmistuksesta se eroaa kuitenkin siinä, että se pitää sisällään ajatuksen ruokien valmistelusta etukäteen (prepare). Ruokien esivalmistelu merkitsee eri asioita eri ihmisille. Se voi olla kaikkea vihannesten kuorimisesta etukäteen riisin, vihannesten ja lihan valmistamiseen useammaksi päiväksi kerrallaan tai näiden ruokien annostelua säilytysrasioihin koko viikkoa varten.

”Yksi preppaa koko viikon ruuat, toinen taas saattaa prepata vain muutamaksi päiväksi kerrallaan ja kolmannelle preppaus tarkoittaa vain aamiaisten ja päivällisten esivalmistelua, jos he syövät esimerkiksi koulussa tai työpaikalla tarjottavan lounaan.

Mutta miksi joku käyttäisi puoli päivää lieden ääressä kotona valmistellessaan koko viikon ruokia? Preppauksella on monia hyötyjä:

Ajansäästö. Jos olet joskus ostanut eineksiä, on siihen varmasti ollut ainakin yhtenä syynä muiden joukossa ajansäästö. Mikroruoan kalvon repäisemiseen menee huomattavasti vähemmän aikaa kuin bataatin ja broilerin kypsentämiseen itse. Käyttämällä yhden aamupäivän ruokien esivalmisteluun, pääset nauttimaan arkena itse tehtyjä ruokia ilman, että niiden valmistaminen haukkaisi aikaa harrastuksiltasi tai muilta asioilta, joilta haluat tehdä. Muista, ettei sinun tarvitse välttämättä valmistaa viiden ruuan menua koko viikoksi. Preppaus voi tarkoittaa vaikkapa vain vihannesmäärän esivalmistelua: sipulien, paprikoiden ja muiden vihannesten viipalointia valmiiksi odottamaan kokkaushetkiä, hedelmien pesemistä syömistä varten, pähkinöiden ja kuivahedelmien pussittamista annospusseihin välipaloiksi tai kananmunien keittämistä. Pienetkin esivalmistelut voivat vaikuttaa suuresti.

Rahansäästö. Einekset ovat usein kalliita. Ajansäästön lisäksi preppaus säästää rahaa. Kun mukana kulkevat omat eväät tai kotona odottaa jo valmiiksi esivalmisteltu ruoka, vältyt houkutukselta eineksien tai iltapäivän hiukopalojen ostamiseen. Lisäsäästöä tulee, kun ostat isompia pakkauksia raaka-aineita, joiden kilohinta on monesti pieniä pakkauksia halvempi, ja valmistat kerralla isomman määrän ruokaa.

Ruodussa pysyminen. Esivalmistellut ruoat auttamaan pitämään annokset kohtuullisen kokoisina ja huolehtimaan siitä, että saat helposti tasaisin väliajoin ravitsevaa ruokaa. Silloin voit sanoa nälän aiheuttamille ruokahimoille hasta la vista. Kun valmistat ruoat itse, tiedät varmasti mitä ne sisältävät ja saat juuri sellaisia aterioita, jotka auttavat sinua tavoitteidesi saavuttamisessa – olivatpa ne sitten kestävyysurheilussa, lihasmassan kasvattamisessa, kiinteytymisessä tai vain yleisen energisyyden ja hyvinvoinnin lisäämisessä.

Vaihtelu. Tätä ei ehkä heti tule ajatelleeksi, kun kyse on esivalmistelluista ruoista, mutta oikealla tavalla tehty preppaus antaa todellakin lisää vaihtelua ruokiin. Voit vaikkapa joka sunnuntain kokkaussessiossa kokeilla valmistaa kahta uutta ruokaa, joita et ennen ole kokeillut. Vaikka söisitkin näitä ruokia sitten useamman päivän ajan päivälliseksi, saat taas seuraavalla viikolla jotain uutta. Samalla, kun ruokailu pysyy mielenkiintoisena, tulet myös automaattisesti ravitsemaan kehoasi monipuolisemmin. Kokeile prepata ruoat yhdessä ystäväsi kanssa tai tee vaihtareita!

Preppauksen vauhtiin. Ensikertalaisesta preppaus saattaa tuntua vaivalloiselta. Muista, että preppaus on rutiini muiden joukossa ja rutiinien muodostumiseen vaaditaan hieman aikaa ja kärsivällisyyttä. Aloitteleva preppaaja hyötyy seuraavasta lähestymistavasta.

Kartoita oma päivärytmisi. Ensimmäinen askel preppaukseen kannattaa ottaa kartoittamalla oma päivärytmi ja miettimällä ne kohdat päivistä, jolloin hyödyt eniten valmiiksi tehdyistä ruoista. Hyödyt voivat perustua ajansäästöön tai vaikka siihen, että vältät sortumisen pullakahveihin tai valmispizzaan. Esivalmistele ainakin ne ruuat, joiden valmiina oleminen helpottaa eniten kiireistä arkeasi. Jotkut preppaavat ja annostelevat rasioihin kaikki päivän ruuat, toiset taas saattavat prepata vain aamiaiset ja päivälliset, tai eväät töihin. Joku voi puolivalmistella ruoat – keittää tai paistaa kanat, lihat, riisit, ja kasvikset – mutta ei annostele niitä rasioihin tai mausta loppuun asti. Tämä jättää lisää vaihtelunvaraa eri aterioille, kun ruuat voi maustaa ja höystää erilaisin lisukkein juuri ennen ruokailua.

Suunnittele ja listaa. Menestyksekäs ja vaivaton meal prep alkaa suunnitelmasta. Listaa ensin paperille ne ruoka-aineet, joista pidät. Pyri valitsemaan jokaisesta pääravintoaineryhmästä joitakin esimerkkejä ja listaa myös erilaisia vihanneksia ja hedelmiä. Muista kuitenkin, että esimerkiksi jauheliha säilyy hieman huonommin kuin kokoliha eikä kalaa kannata säilyttää muutamaa päivää pidempään jääkaapissa.”

Kirjassa on mainioita ja ei niin mainioita reseptejä tarjolla tosi paljon.

Turpaduunari suosittelee!

cropped-christer-sundqvist.jpegChrister Sundqvist
turpaduunari, ravintovalmentaja, biologi, filosofian tohtori

Monessa liemessä keitetty yllätyksellinen tietokirjailija ja suosittu bloggaaja. Tuttu turpaduunari, eli huumorin pilke silmäkulmassa esiintyvä terveysluennoitsija. Löydät lisää tietoa täältä: http://ravintokirja.fi/ 

1 thought on “Terveellistä pikaruokaa kiireisille ihmisille”

Olisi kiva kuulla kommenttisi!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2018 Turpaduunari All Rights Reserved   

Theme Smartpress by Level9themes.