Sensuroimatonta terveys- ja kulttuurivalistusta. Sivuston suunnittelussa avustaa sekä taloudellisesti että ideoinnilla Domainkeskus.com. Yhteystiedot: Christer Sundqvist, biologi (FT), christer.sundqvist@ravintokirja.fi, 040-7529274, Helsinki

OPI PUHUMAAN PAREMMIN

HUOMIO! HUOMIO!

OPI PUHUMAAN PAREMMIN -kurssi 2/2017

Ammattipuhuja Christer Sundqvistin suosittu ”Opi puhumaan paremmin” -kurssi pienryhmälle pyörii nonstop-periaatteella. Uusi kurssi alkaa 15.11.2017.

Järjestän nyt toisen samanlaisen kurssin heti perään niille, jotka ovat jonotuslistalla (eivät mahtuneet mukaan kurssille numero 1/2017) ja uusille kurssilaisille.

Ilmoittaudu nyt siis kurssille nro 2/2017 (paikkoja on rajallisesti!).  Voi tulla ilman ilmoittautumista, mutta etusijalla ovat ilmoittautuneet.

Kurssin hinta on 10 euroa/kerta (yhteensä 5 opetusiltaa). Hintaan kuuluu pienimuotoinen tarjoilu, opetusmateriaali ja diplomi.

Aikataulu: keskiviikkoisin klo 18-20 (22.11., 29.11., 13.12., ja 20.12.2017)

Opetuspaikka: Töölön kirjasto, Helsinki, ryhmätyötila

Ilmoittautumiset ja tiedustelut: christer.sundqvist@ravintokirja.fi

TERVETULOA

Näitä luetaan eniten juuri nyt

  • Statiinit uhkaavat terveyttäsi
    toukokuu 4, 2017
    Kirjoittaja: Christer Sundqvist Tärkeä teema: statiinit! Sensuroidun ja lakkautetun Iltalehden terveysblogini tärkeitä teemoja oli käydä kriittistä keskustelu kolesterolia alentavien statiini-lääkkeiden...
  • Avoin kirje ministereille aiheesta Käypä hoito -suositukset ja VRN
    marraskuu 19, 2017
    Kirjoittaja: Christer Sundqvist LEHDISTÖTIEDOTE (Vireillä! Ei vielä valmis. Ottakaa kantaa! Jakakaa muille omissa sosiaalisen median kanavissanne! Allekirjoittakaa! Tulkaa mukaan! Tämä...
  • Sotkamo ja VRN rasvasodassa
    marraskuu 17, 2017
    Kirjoittaja: Christer Sundqvist Kun Sotkamon kunnan ympäristö- ja tekninen lautakunta päätti kokouksessaan 27.9.2017 sallia päiväkotilapsille paljon puhuttua valinnanvapautta maitovalikoimiinsa ja...
  • Parantava ketoosi
    huhtikuu 25, 2016
    Kirjoittaja: Christer Sundqvist Viisas elämä voi tarkoittaa myös sitä, että syö itsensä terveeksi sokerittomalla ja gluteenittomalla ruokavaliolla. Filosofian maisteri Elviira...
  • Voi on aina voita, osa 1
    marraskuu 18, 2017
    Kirjoittaja: Ari Kaihola Voi #*%kele! Aivan niin. Oikeastaan täsmälleen tuo ilmaisu välähti mieleeni ja purkautui hiljaisena mutinana huuliltani lukiessani tätä...
  • Kilpirauhasen vajaatoiminta, ruoansulatus ja suolisto
    helmikuu 16, 2016
    Kirjoittaja: Nina Saine Funktionaalisen lääketieteen näkökulmaa ruoansulatuksen ja suoliston huomioimiseen kilpirauhasen vajaatoimintapotilailla. Työskentelen kilpirauhaspotilaiden parissa sekä vertaistuessa, että työssäni kokemusasiantuntijana...
  • Paljon terveysblogeja – löydä suosikkisi!
    marraskuu 20, 2017
    Kirjoittaja: Christer Sundqvist Julkaistu 18.1.2016 ja pävitetty 19.1., 20.1., 22.1., 28.1., 1.2., 5.2., 2.3., 9.3., 6.4., 27.4., 1.5., 4.5., 14.5.,...
  • Suomen tärkeimmät terveysvaikuttajat vuonna 2016
    tammikuu 16, 2017
    Kirjoittaja: Christer Sundqvist TOP 100 tärkeimmät terveysvaikuttajat Suomessa vuonna 2016 Tämä 3.1.2017 väsätty kirjoitus on päivittynyt 4.1.2017, 5.1., 6.1., 7.1.,...
  • Suuri serotoniinihuijaus – Aku Kopakkala
    heinäkuu 25, 2017
    Kirjoittaja: Christer Sundqvist Kiitos hyvistä kommenteista! Tämä kirja-arvio ja psykologi Aku Kopakkalan tilaisuuden raportointi 22.5.2015 on terveysblogini luetuimpia kirjoituksia. Sitä...
  • Narsismi – väkivallan monet kasvot
    marraskuu 19, 2015
    Kirjoittaja: taistelijaäiti Vuonna 2006 minulla ei ollut minkäänlaista tietoa persoonallisuushäiriöisistä ihmisistä. Nyt vuonna 2015 tunnen läpikäyneeni korkeakouluopinnot narsismista. En kuitenkaan opiston...
  • Palomuuri mobiilifirmojen ja hallituksen välille
    marraskuu 14, 2017
    Kirjoittaja: Erja Tamminen Mobiiliteknologia on asia, jota ei ole Suomessa lupa kyseenalaistaa. Hallitus pitää siitä huolen alleviivaamalla toistuvasti teknologian mahdollisuuksia...
  • HPV-rokote – enemmän haittaa kuin hyötyä?
    syyskuu 28, 2015
    Kirjoittaja: Pike Hilakari Suomessa on parhaillaan käynnissä kuudesluokkalaisten tyttöjen HPV-rokotukset. Minulta on nyt monet ystävät ja tuttavat kyselleet, että annanko rokotuttaa...
  • Ville on ykkönen
    marraskuu 6, 2017
    Kirjoittaja: Christer Sundqvist Tämä kirjoitus on päivittynyt uusilla tiedoilla 6.11.2017  (alunperin julkaistu 26.4.2017) Käsittämätöntä! Lääkärikollegat ovat käräyttäneet lääkäri Ville Pöntysen...
  • Liikunta ei sovi kaikille
    toukokuu 24, 2017
    Kirjoittaja: Christer Sundqvist Olenko mennyt ihan sekaisin? Koko pienen olemassaoloni ajan, joka kosmoksen mittakaavassa on kuin pienenpientä hyttysen ininää, olen puhunut...
  • Missä mennään kilpirauhaskiistassa?
    marraskuu 16, 2017
    Kirjoittaja: Christer Sundqvist Kilpirauhaskiista herättää tunteita! Tässä kaikki olennainen tieto yhteen koottuna. Tarkistan itse säännöllisesti toimivatko linkit, mutta kerro toki...
  • Balanssiöljyä vai käärmeöljyä?
    helmikuu 13, 2017
    Kirjoittaja: Christer Sundqvist Sain pari viikkoa sitten testattavakseni Balance Oil-kalaöljyä. Lisäksi sain runsaasti luettavaa tästä kalaöljystä, jota verkostoissa markkinoidaan ja myydään...
  • Mikä ihmeen nyhtökaura?
    toukokuu 5, 2016
    Kirjoittaja: Christer Sundqvist Taitavalla ennakkomainonnalla nyhtökaurasta on tehty hittituote. Lihan korvike, mahtava proteiinilähde, uuden yrityksen huippuinnovaatio, saantia on taitavasti rajoitettu,...
  • Maitokapina!
    syyskuu 11, 2017
    Kirjoittaja: Ari Kaihola YLE heitti ämpärillisen kylmää kurria suomalaisten - erityisesti pienten lasten vanhempien - niskaan 22.8.2017 tällä uutisellaan: Monessa...
  • Maailman diabetespäivä 14.11.2017
    marraskuu 14, 2017
    Kirjoittaja: Christer Sundqvist Maailman diabetespäivää on vietetty vuodesta 1991 lähtien marraskuun 14. päivänä. Päivä valittiin insuliinin toisen keksijän Frederick Bantingin mukaan,...
  • Lisää rasvaisia juoksutarinoita
    lokakuu 14, 2016
    Virallisten valvojien valituksista välittämättä Turpaduunari jatkaa suurta urheilusaagaansa. Olen viimeisten vuosien aikana kokenut lukemattomia jo tilattujen luentojen peruutuksia kun järjestäjä...

Näitä kommentoidaan vilkkaasti:

Viimeisimmät artikkelit

Terveellistä pikaruokaa kiireisille ihmisille

Hanna Skyttä jatkaa Fuelfood-konseptinsa kehittelyä Fitran äskettäin julkaisemassa kirjassa. Voiko pikaruoka olla terveellistä? Mitä ruokaa voi kovassa kiireessä valmistaa? Mitä ihmettä on Fuelfood? Nämä asiat selviävät tässä kirjassa.

Mitä ihmettä on Fuelfood?

”Fuelfood on mahdollisimman luonnollisista ja runsaasti ravinteita sisältävistä raaka-aineksista ja yksinkertaisesti valmistettua ruokaa, jonka keho osaa parhaiten hyödyntää”, Skyttä selittää tässä kolmannessa Fuelfood -kirjassaan.

Skyttä kuuluu siihen koulukuntaan, joka pitää vilja- ja maitotuotteita ongelmallisina (aiheuttavat yliherkkyysoireita tai hidastavat suoliston toimintaa. Tämä on syy miksi Fuelfood-resepteistä on mahdottoman vähän näitä ruoka-aineita. Gluteenipitoiset viljat ja maitotuotteiden sekä sokeri on korvattu resepteissä sellaisilla ruoka-aineilla, joilla on todettu olevan erityisen hyviä vaikutuksia kestävyyteen, rasvanpolttoon, voimakkuuteen ja lihasten kehittymiseen sekä psyykkiseen että fyysiseen suorituyskykyyn.

Fuelfood on ruokaa, joka syntyy pikaisesti. Unohda Slowfood totaalisesti. Tässä ruoka on valmista nopealla aikataululla. Silti se on terveellistä ja maistuvaa.

Paljon kirotusvihreitä ja pikaisesti kirjoitettuja lauseita

Sitä minä vähän ihmettelen miksi kirjaan on lipsahtanut tavattoman kömpelöitä lauseita ja paljon kirotusvihreitäkin. Onko pikaruokakirja kirjoitettu liian pikaisesti? Eikö Kallella enää ole aikaa käydä kirjojen käsikirjoituksia läpi riittävän kriittisesti? Muistan miten eräs Kalle siellä Fitrassa (SUL Julkaisut) aikoinaan kyykytti minua ihan olan takaa ja kirjasta tuli lopulta ihan oivallinen tietoteos. No jaa, takaisin Skytän kirjaan.

Skyttä on hahmotellut (pika)ruokailun seuraavasti:

”Ruuan tulee tietenkin olla maistuvaa, mutta jos haluat ottaa ruuasta kaiken hyödyn irti, ei kannata unohtaa ruoan muita merkityksiä. Itse ajattelen, että ruoka voi olla ravintoa, lääkettä, nautintoa ja joskus pelkkää polttoainettakin. Ruuan ensisijainen tarkoitus on olla ravintoa. Ruuasta keho ja mieli saavat energiaa ja ravinteita, joiden avulla ne pysyvät terveinä, vahvoina ja virkeinä. Ravinnon lisäksi ruoka voi olla myös lääkettä. Huolellisesti mietityillä ruokavalinnoilla voi edistää sairauksista toipumista ja estää niiden puhkeamista. Joihinkin sairauksiin, kuten keliakiaan, ei edes ole muuta hoitokeinoa kuin tietyntyyppinen ruokavalio. Lääkkeenä ruoka toimii myös silloin, jos esimeriksi olet nostellut pikkuisen liian isoja painoja ja reväyttänyt lihaksen, jonka korjaamiseen tarvitaan runsaasti aminohappoja. Tällöin esimerkiksi laadukkaan proteiinin nauttiminen tulee olennaiseksi.

Ruoka on myös nautinto. Se voi kutkuttaa makuhermoja, tarjota yllätyksiä ja tutustuttaa vieraisiin kulttuureihin. Ruoan äärelle on myös mukava kokoontua ystävien ja perheenjäsenten kanssa. Tällaisissa tapauksissa sille ei pitäisi asettaa ehtoja, kuten ”ensin käyn jumpassa, jotta voin sitten syödä suklaakakkupalan”. On täysin sallittua nauttia herkkuja, joista pidät. N-, eli Nautinto-vitamiini ei ole vitsi. Jos ruoka on nautinnollista, se alentaa stressihormoni kortisolin sekä insuliinin (rasvaa varastoiva hormoni) tasoa ja samalla se nostaa kilpirauhashormonin sekä kasvuhormonin tuotantoa. Nautinnollisuus siis kiinteyttää! Nautinnon tunne myös nostaa immuniteettia parantavien yhdisteiden sekä hyvänolon hormoneina tunnettujen hermoston välittäjäaineiden, kuten dopamiinin ja serotoniinin tuotantoa.

Joskus ruoka voi olla myös vain polttoainetta. Tällaisissakin tapauksissa ruualla on selkeä tehtävä, joka edistää hyvinvointiasi: se antaa energiaa. Polttoainetarkoituksessakin ruoka-aineiden tulisi olla ravinteikkaita ja luonnollisia, mutta niiden ei aina tarvitse maistua hyvälle. Riisikakut ennen treeniä eivät välttämättä monellekaan aiheuta kuolan valumista suupielistä, mutta niistä saa hyvänlaatuista ja nopeaa polttoainetta treenin läpiviemiseen. Polttoaineesta tulee saada myös ravintoaineita, jotka auttavat palautumisessa ja parantavat immuniteettiä, jotta treeneihin ei tule sairastelun vuoksi katkoja. Lisäksi tarvitaan myös hyvänlaatuisia rasvoja hormonitoiminnan toimimiseen. Polttoaineruuan ääripäässä ovat tiettyjen lajien ammattiurheilijat, joille ruoka saattaa olla vain väline – aivan kuten kyykkytanko, ralliauto tai sukset – jolla on menestymisen kannalta oleellinen rooli.

Ruoka ei koskaan saisi olla silkkaa vatsantäytettä. Jos ajattelet, että syöt vain, koska haluat pois näläntunteen, tulet helposti valinneeksi ruokatarvikkeita, jotka eivät edistä hyvinvointiasi millään tavoin. Hyvää nälkää ei kannata hukata huonolaatuiseen ruokaan.”

Hieman lapsellista, mutta pääosin oikeaan osuvaa pohdintaa kirjailijalta. Tässä kirjassa unohdetaan ruokien perinteinen jaottelu (aamiainen, lounas, päivällinen) ja ateriarytmitys muuttuu tilanteen mukaan. Välttämättä tällainen välipalavoittoinen ruokailu ei sovi useimmille ihmisille, mutta niille harvoillekin, joille se sopii, siitä voi kehittää terveellisen tavan ruokailla. Kunhan muistaa noudattaa perusjärkevää suhtautumista ruokaan.

Eksotiikkaa ja välineurheilua

Sitä minä en ymmärrä miksi pitää investoida kaikenlaisiin eksoottisiin ruoka-aineisiin ja pistää keittiövälineet uusiksi. Eikö tavalliset ruoka-aineet enää kelpaa ja miksi tarvitaan kaikenlaisia moderneja härveleitä ja outouksia keittiöön? Kuten esimerkiksi proteiinijauheen sekoittamista ruokaan tai höyrykääreitä mikroaaltouunissa. En ymmärrä ainakaan mikroaaltouunin suosimista höyrykääreillä eikä ilman. Ehkä muut ymmärtävät.

Ainakin Skyttä ymmärtää keittolieden merkityksen ja siitä olen tietty iloinen. Nykyliesi on nopea ja joustava ratkaisu ruoan valmistuksessa. Välinepuolen suhteen tulee taas kaikenlaisia ehdotuksia ja piilomainontaakin esiintyy. Seuraava sivu…

”Pakastinta ja jääkaappia ajatellaan usein ruuan säilytyspaikkoina, mutta niitä voi ajatella myös ruuan valmistusvälineinä. Monet nopeasti valmistuvat herkut tarvitsevat vain nopean loppujäähdytyksen ennen nautiskelua. Vaikka Fuelfood-pikaruokaa-kirjassa esitetyt jäähdytettävät herkut ovat nopeita valmistaa, kokonaisvalmistusaikaa pidentää niiden jäähdytys. Hyvänä puolena on se, että valmistumista ja jäähtymistä ei tarvitse valvoa, joten voit käyttää sen ajan hyödyksesi muihin rakastamiisi asioihin.

(Poistettu rivikaupalla piilomainontaa suorasta lainauksesta)

Uuniruokia ajatellaan usein vaivalloisiksi, koska niihin on leimautunut kuva pitkästä kypsymisajasta ja toisin kuin esimerkiksi pakastettaessa, uunia joutuu hieman vahtimaan. Sitä ei kannata jättää päälle kotoa poistuessaan. Uunissa voi kuitenkin valmistaa myös vikkelästi ruokia ja herkkuja. Parhaassa tapauksessa voit valmistaa useampia annoskokoisia purkkiruokia uunissa samassa lämpötilassa, jolloin saat erilaisia ruokia yhdellä valmistuskerralla.”

Minulle jäi päälle tympäisevä olo tuotemainonnasta. Ehkä olen liian herkkä tällaiselle asialle. Skyttä-kyttä, ryhdistäydy nyt, sanon itselleni.

Preppaamisesta pidin tosi paljon!

Kirjassa on nimittäin yksi tosi mainio tietoiskumainen osio. Ruoan ”preppaamisesta” kertova juttu. Ruoan preppaaminen (meal prep) tulee sanoista meal prepping eli tarkoittaa tavallisella suomenkielellä ruoanvalmistusta. Normaalista ruoanvalmistuksesta se eroaa kuitenkin siinä, että se pitää sisällään ajatuksen ruokien valmistelusta etukäteen (prepare). Ruokien esivalmistelu merkitsee eri asioita eri ihmisille. Se voi olla kaikkea vihannesten kuorimisesta etukäteen riisin, vihannesten ja lihan valmistamiseen useammaksi päiväksi kerrallaan tai näiden ruokien annostelua säilytysrasioihin koko viikkoa varten.

”Yksi preppaa koko viikon ruuat, toinen taas saattaa prepata vain muutamaksi päiväksi kerrallaan ja kolmannelle preppaus tarkoittaa vain aamiaisten ja päivällisten esivalmistelua, jos he syövät esimerkiksi koulussa tai työpaikalla tarjottavan lounaan.

Mutta miksi joku käyttäisi puoli päivää lieden ääressä kotona valmistellessaan koko viikon ruokia? Preppauksella on monia hyötyjä:

Ajansäästö. Jos olet joskus ostanut eineksiä, on siihen varmasti ollut ainakin yhtenä syynä muiden joukossa ajansäästö. Mikroruoan kalvon repäisemiseen menee huomattavasti vähemmän aikaa kuin bataatin ja broilerin kypsentämiseen itse. Käyttämällä yhden aamupäivän ruokien esivalmisteluun, pääset nauttimaan arkena itse tehtyjä ruokia ilman, että niiden valmistaminen haukkaisi aikaa harrastuksiltasi tai muilta asioilta, joilta haluat tehdä. Muista, ettei sinun tarvitse välttämättä valmistaa viiden ruuan menua koko viikoksi. Preppaus voi tarkoittaa vaikkapa vain vihannesmäärän esivalmistelua: sipulien, paprikoiden ja muiden vihannesten viipalointia valmiiksi odottamaan kokkaushetkiä, hedelmien pesemistä syömistä varten, pähkinöiden ja kuivahedelmien pussittamista annospusseihin välipaloiksi tai kananmunien keittämistä. Pienetkin esivalmistelut voivat vaikuttaa suuresti.

Rahansäästö. Einekset ovat usein kalliita. Ajansäästön lisäksi preppaus säästää rahaa. Kun mukana kulkevat omat eväät tai kotona odottaa jo valmiiksi esivalmisteltu ruoka, vältyt houkutukselta eineksien tai iltapäivän hiukopalojen ostamiseen. Lisäsäästöä tulee, kun ostat isompia pakkauksia raaka-aineita, joiden kilohinta on monesti pieniä pakkauksia halvempi, ja valmistat kerralla isomman määrän ruokaa.

Ruodussa pysyminen. Esivalmistellut ruoat auttamaan pitämään annokset kohtuullisen kokoisina ja huolehtimaan siitä, että saat helposti tasaisin väliajoin ravitsevaa ruokaa. Silloin voit sanoa nälän aiheuttamille ruokahimoille hasta la vista. Kun valmistat ruoat itse, tiedät varmasti mitä ne sisältävät ja saat juuri sellaisia aterioita, jotka auttavat sinua tavoitteidesi saavuttamisessa – olivatpa ne sitten kestävyysurheilussa, lihasmassan kasvattamisessa, kiinteytymisessä tai vain yleisen energisyyden ja hyvinvoinnin lisäämisessä.

Vaihtelu. Tätä ei ehkä heti tule ajatelleeksi, kun kyse on esivalmistelluista ruoista, mutta oikealla tavalla tehty preppaus antaa todellakin lisää vaihtelua ruokiin. Voit vaikkapa joka sunnuntain kokkaussessiossa kokeilla valmistaa kahta uutta ruokaa, joita et ennen ole kokeillut. Vaikka söisitkin näitä ruokia sitten useamman päivän ajan päivälliseksi, saat taas seuraavalla viikolla jotain uutta. Samalla, kun ruokailu pysyy mielenkiintoisena, tulet myös automaattisesti ravitsemaan kehoasi monipuolisemmin. Kokeile prepata ruoat yhdessä ystäväsi kanssa tai tee vaihtareita!

Preppauksen vauhtiin. Ensikertalaisesta preppaus saattaa tuntua vaivalloiselta. Muista, että preppaus on rutiini muiden joukossa ja rutiinien muodostumiseen vaaditaan hieman aikaa ja kärsivällisyyttä. Aloitteleva preppaaja hyötyy seuraavasta lähestymistavasta.

Kartoita oma päivärytmisi. Ensimmäinen askel preppaukseen kannattaa ottaa kartoittamalla oma päivärytmi ja miettimällä ne kohdat päivistä, jolloin hyödyt eniten valmiiksi tehdyistä ruoista. Hyödyt voivat perustua ajansäästöön tai vaikka siihen, että vältät sortumisen pullakahveihin tai valmispizzaan. Esivalmistele ainakin ne ruuat, joiden valmiina oleminen helpottaa eniten kiireistä arkeasi. Jotkut preppaavat ja annostelevat rasioihin kaikki päivän ruuat, toiset taas saattavat prepata vain aamiaiset ja päivälliset, tai eväät töihin. Joku voi puolivalmistella ruoat – keittää tai paistaa kanat, lihat, riisit, ja kasvikset – mutta ei annostele niitä rasioihin tai mausta loppuun asti. Tämä jättää lisää vaihtelunvaraa eri aterioille, kun ruuat voi maustaa ja höystää erilaisin lisukkein juuri ennen ruokailua.

Suunnittele ja listaa. Menestyksekäs ja vaivaton meal prep alkaa suunnitelmasta. Listaa ensin paperille ne ruoka-aineet, joista pidät. Pyri valitsemaan jokaisesta pääravintoaineryhmästä joitakin esimerkkejä ja listaa myös erilaisia vihanneksia ja hedelmiä. Muista kuitenkin, että esimerkiksi jauheliha säilyy hieman huonommin kuin kokoliha eikä kalaa kannata säilyttää muutamaa päivää pidempään jääkaapissa.”

Kirjassa on mainioita ja ei niin mainioita reseptejä tarjolla tosi paljon.

Turpaduunari suosittelee!

cropped-christer-sundqvist.jpegChrister Sundqvist
turpaduunari, ravintovalmentaja, biologi, filosofian tohtori

Monessa liemessä keitetty yllätyksellinen tietokirjailija ja suosittu bloggaaja. Tuttu turpaduunari, eli huumorin pilke silmäkulmassa esiintyvä terveysluennoitsija. Löydät lisää tietoa täältä: http://ravintokirja.fi/ 

1 thought on “Terveellistä pikaruokaa kiireisille ihmisille”

Olisi kiva kuulla kommenttisi!

© 2017 Turpaduunari All Rights Reserved   

Theme Smartpress by Level9themes.