Sensuroimatonta terveys- ja kulttuurivalistusta. Mikäli olet tyytymätön sivustoon, kerro siitä minulle. Jos olet tyytyväinen, kerro siitä muille tiedonjanoisille. Yhteystiedot: Christer Sundqvist, biologi (FT), christer.sundqvist@ravintokirja.fi, 040-7529274, Helsinki

Turpaduunarin viikoittainen terveysohje

On taas uuden viikoittaisen terveysohjeen vuoro: AAMU KÄYNTIIN KUNNOLLA

TURPADUUNARIN TERVEYSOHJEET

Turpaduunarin terveysohjeet jatkuvat. Nyt on jaossa kaiken kaikkiaan 285. ja tämän vuoden 22. terveysohje. Tämä lähetetään terveyskirjeeni tilaajille (terveysohjeet ilmestyvät viikoittain).

*****************************

Turpaduunarin terveysohje numero 285
Jakelupäivä tiistaina 26.5.2020

AAMU KÄYNTIIN KUNNOLLA

Aamu aloittaa päivän. Jokaisen elämäsi päivän. Ei ole yhdentekevää mitä teet ensimmäiseksi. Aamusta alkaa hyvä päivä, jos niin haluamme. Ota talteen muutama vinkki.

Herää ajoissa. Mikään ei ole niin raivostuttavaa kuin se, että huomaa myöhästyvänsä aamupäivän tilaisuudesta, vain sen takia kun ei päässyt ajoissa sängystä ylös. Mieluummin vartti aikaisemmin silmät auki kuin puolitokkuraisena kiireen sekaan 15 min myöhemmin.

Juo lasi vettä. Lempeä herätys elimistöllesi on pieni määrä nestettä, mieluusti raikasta lähde- tai hanavettä. Jotkut hankkivat veden otsonointilaitteen saadakseen happirikkaasta vedestä ylimääräistä tarmoa päivään.

Oikea asenne. Olen havainnut, että päivä lähtee paremmin käyntiin, kun seuraavaan päivään valmistautuu jo etukäteen edellisenä iltana. Jokin aikaa vievä aamupuuha, voidaan ehkä tehdä osittain jo edellisenä iltana. Mieli rakennetaan siihen suuntaan edellisenä iltana, että aamu pääsee alkuun helpommin (ei pidä ”nousta sängystä väärällä jalalla”).

Aamupala. Useimmat asiantuntijat puolustavat laadukkaan aamupalan nauttimista – niin minäkin. Vain silloin jos ei kerta kaikkiaan aamulla mikään muu maistuu kuin se ”pakollinen” aamukahvi, niin maailma ei kaadu siihen, että laadukkaan aamupalan joko jättää kokonaan pois tai siirtää myöhemmäksi.

Tehokkuus huippuunsa aamupäivällä. Tiedän, että on aamu- ja iltaihmisiä. Väitän kuitenkin, että kaikkein vaativimmat työtehtävät kannattaa suorittaa aamupäivällä. Aikaisin tehdyksi saatu tehtävä (pienikin) motivoi sinua jatkamaan tehokkaasti päivää ja jos aamupäivän tehtävä ei tullut valmiiksi (hyvin yleistä) voi sitten rauhassa jatkaa sitä esimerkiksi lounaan jälkeen. Työ on saatu hyvälle alulle.

Aamun ensi hetki vain sinulle. Tämä voi olla tärkeä asia. Heräät sitten aamuun ilman herätyskelloa tai kellon piippaukseen, varaa itsellesi ensimmäiset sekunnit, minuutit. Jätä silmät vielä kiinni, osoita kiitollisuutta, että saat herätä uuteen aamuun. Mieti miltä tuntuu olla taas yhden aamun verran viisaampi, kiitollisempi, vanhempi.

Hyviä aamuja sinulle!

…………..

Voit varmistaa terveysohjeiden saannin omaan ja ystäväsi sähköpostiin 20 euron vuosimaksua vastaan.

Maksa 20 euroa tilille FI94 5723 3320 0772 65 (OKOYFIHH), Christerin Akatemia. Kirjoita viestikenttään sähköpostiosoitteesi (tai ystäväsi sähköpostiosoitteen mikäli tilaat terveysohjeen hänelle).

52 terveysohjetta vuonna 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 ja 2020 – kerää koko sarja!

Kerro muillekin!

Rakkain terveisin,
Christer Sundqvist
biologi, FT
Lisätietoja: christer.sundqvist@ravintokirja.fi

Viimeisimmät artikkelit

Tässä esimerkkejä luentotarjonnastani

Käytä älliä ruokavalinnoissa: Tämä on suosituimpia luentoaiheitani. Alustan ja herätän keskustelua älykkäistä ruokavalinnoista, ruoan luonnollisuudesta, säilyvyydestä ja käytössä olevista ruoan lisäaineista sekä pohdin sitä, mikä on terveellistä arki- ja juhlaruokaa. Miten liikkujan pitää syödä? Onko ikääntyvän ihmisen otettava huomioon jotain erityistä ruokavalintojen suhteen? Keskustellaan yhdessä miten voisimme parantaa ruokaostostemme laatua. Sillä mitä valitset ruokakaupasta ostoskassiisi, on merkitystä. Sisältääkö kassisi juureksia vai eineksiä? Ruokavallankumous alkakoon nyt! Tämä luento muokkautuu helposti kaikenikäisille ja monille erilaisille yhteisöille. Kerro mikä on tavoitteesi luennon suhteen, niin saat tällä tavalla räätälöidyn luennon minulta.

Onni, terveys ja äly – elämäsi melodia: Terveystietoinen ja viisaan onnellinen elämä rakentuu yksinkertaisista osatekijöistä. Tule kuuntelemaan turpaduunarin melodioita! Filosofian tohtori ja suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on vauhdissa!

Terveystietoinen elämä: Terveellisestä elämäntavasta ei saa tehdä liian vaikeaa itselleen. Terveys säilyy vaikka välillä elää epäterveellisesti, mutta se mikä erottaa terveystietoisen muista ihmisistä, on se luontevuus ja rivakkuus mikä nähdään siinä paluussa terveellisten valintojen ääreen. Terveystietoinen oivaltaa, että niitä huonoja valintoja pitää välttää, ei sen takia että se olisi pakko, vaan sen takia, että hän pitää terveyttään erittäin suuressa arvossa.

Liikunta on lääke: Ihminen on luotu liikkumaan sopivasti ja monipuolisella tavalla. Liikunnalla voidaan ehkäistä sairauksia, hoitaa terveyttä ja kuntoutua monista pitkäaikaissairauksista. Luennolla mainitaan liikunnan teho tyypin 2 diabeteksessa, kohonneessa verenpaineessa, sydän- ja verisuonisairauksissa, lihavuuden hoidossa, astmassa, keuhkoahtaumataudissa, polven nivelrikossa, nivelreumassa, selkävaivoissa ja masennuksessa. Turpaduunari Sundqvist kehottaa tekemään liikunnasta pysyvä osa elintapamuutostasi.

Oivaltavaa urheilua: Filosofian tohtori, ravinto- ja urheiluvalmentaja sekä suosittu luennoitsija Christer Sundqvist on useiden vuosien aikana kehittänyt kokonaisvaltaista urheiluvalmennusta. Hän kertoo käytännönläheisesti ja hauskasti miten hänen urheiluvalmennuksestaan on ollut hyötyä sekä huippu-urheilijoille että liikunnallista elämäntapaa noudattaville. Luennolla tarkastellaan näiden osa-alueiden merkitystä urheilumenestykselle: yksilöllisesti määritelty harjoitusohjelma, ravitsemukselliset näkökulmat, unen ja levon merkitys, urheilijan rentoutuminen, elämän kokonaisrasitus, urheilijan henkiset voimavarat.

Laadukas ravinto terveyden lähde: Turpaduunari kertoo laadukkaista ruokavalinnoista. Hänen neuvoillaan löydät keinoja etsiä älliä ruokakaupasta. Haluat ehkä laittaa laadukasta lounasta ja haluat löytää lisäaineetonta luomua? Luonnollisesti tämä on täysin mahdollista kuunneltuasi Christerin ohjeita!

Vireä vanhuus: Biologi Christer Sundqvist kertoo meille menestysreseptinsä miten säilyttää hyvä vire ja terveys iäkkäänä. Tarjolla on runsaasti tietoa terveystietoisesta elämästä. Huumoria, iloista rentoutta ja oivaltavaa ideointia kannattaa tulla kuulemaan!

Elämän kokonaisrasitus hallintaan: Huomioi päivittäiset haasteet, kehottaa biologi Sundqvist luennollaan. Kun epäviisaasti joudut rientämään paikasta toiseen tukka putkella, muista kompensoida tämä huomioimalla terveen elämän kaikki osatekijät täysimääräisinä: hyvä ravinto, kunnon lepo, hyvät ihmissuhteet, virkistävä liikunta.

Rentoutta ja hengähdyshetkiä kiireiselle ihmiselle: Biologi Christer Sundqvist vie meidät rentouden maailmaan tällä luennollaan. Opi arvostamaan arjen hengähdyshetkiä. Muista oleskella puhtaassa ilmassa. Vedä keuhkoihin puhdasta ilmaa ja nauti siitä miten puhdas ilma vienosti koskettelee paljasta ihoasi. Voiko elämässä olla mitään ihanampaa? Älä stressaa! Et voi ratkaista yhtäkään ongelmaa stressaamalla itsesi puolikuolleeksi. Pidä siis itsesi täysillä elossa rennolla elämänasenteella. Nauti tästä hetkestä. Tartu kiinni ohikiitävään hetkeen, sillä elämä koostuu pienistä ihmeistä, jotka näemme vasta kun huomaamme pysähtyä niiden äärelle, hetki hetkeltä.

Aivot ja ravinto: Biologi Christer Sundqvist kertoo siitä mikä on parasta mahdollista aivoruokaa. Hyvä ruoka – hyvä mieli. Keskustelemme siitä miten voimme pitää aivot kirkkaana täsmäruoalla. Luennolla esitellään uutta aivotutkimusta selkokielellä. Varautukaa yllätyksiin!

Ruokaa suurella sydämellä: Huolehdi sydämesi kunnosta syömällä oikein terveellistä ruokaa, kehottaa biologi Christer Sundqvist. Yleisö saa alusta lähtien osallistua vilkkaaseen keskusteluun verenpaineen hoidosta ravinnolla, tarvitaanko kolesterolilääkkeitä ja millaisella ruoalla sydän lyö parhaiten. Kuuntele uusimmat sydäntutkimukset selkokielellä esitettynä.

Miten vatsasi voi? Biologi Christer Sundqvist kertoo parhaimmat vinkit miten suoliston saa toimimaan mahdollisimman hyvin. Keskustelemme hyvistä bakteereista ja siitä miten tärkeässä roolissa on suoliston hyvä terveys. Varautukaa yllätyksiin! Uusia suolistotutkimuksia saatte kuulla selkokielellä.

Rasvaista tarinaa: Ravintorasvat ja niiden terveellisyys tai vaarallisuus ovat jo pitkään aikaansaaneet kiihkeitä keskusteluja ja jopa väittelyjä. Biologi Christer Sundqvistin tieteellisiin tutkimuksiin pohjaavan alustuksen pohjalta keskustellaan luonnollisten rasvalähteiden terveyshyödyistä. Korkean kolesterolin negatiiviset terveysvaikutukset ja sen hoitoon käytettävien lääkkeiden sivuvaikutukset, ovat myös kuuma puheenaihe.

Ravitsemuksen kiistanaiheet ja tulevaisuuden näkymät: Läpi vuosikymmenten on kiistelty optimaalisesta ravinnosta. Löytyykö totuus kaurapuurosta myös tulevaisuudessa? Biologi Christer Sundqvist kertoo alustuksessaan mm. nutrigenomiikasta, tieteenalasta joka tutkii ravinto- ja perintötekijöiden yhteisvaikutuksia. Alustuksen pohjalta keskustellaan ravitsemuksen kiistanaiheista ja ravitsemustieteen tulevaisuuden näkymistä.

Reuman virallinen, täydentävä ja vaihtoehtoinen hoito: Luennolla esitellään reuman Käypä hoito suositukset ja käydän niiden pohjalta rakentavaa ja samalla kriittistä keskustelua. Hyviksi koettuja täydentäviä hoitomuotoja tuodaan esille ja tarkastellaan voiko olla apua jostakin vaihtoehtoisesta hoidosta.

Kolme tapaa hoitaa diabetes: virallisesti, täydentävästi ja vaihtoehtoisesti: Suositussa diabetesluennossaan biologi Sundqvist tuo esille koko kirjon erilaisia tapoja hoitaa tämä vakava sairaus yksilöllisesti tyydyttävällä tavalla.

Lisäksi tunteja, päiviä, viikkoja, kuukausia, jopa vuoden kestäviä koulutuksia ravinnosta, levosta, liikunnasta ja terveydestä. Varsinaista terveystykitystä!

Sisäilmaongelma ei aina ole homeongelma

Vaikka vanhan sanonnan mukaan todisteiden puute ei ole todiste syyttömyydestä, niin kyllä se päänsärky ja hengenahdistus työpaikalla voi johtua muustakin syystä kuin homeesta tai pomon homeisista puheista. Sisäilmaongelmat ovat olleet vakava ongelma 1970-luvun öljykriisistä lähtien, kun eristystä ja tiivistystä tungettiin kaikkiin mahdottomiinkin paikkoihin, mutta jos se kolmaskaan tutkimus ei löydä merkkejä homeesta niin ei sitä välttämättä silloin ole ilmassa.

Kaaviokuva: Sisäilmaongelmien haittalähteet

Haiseva koti

Yhtenä esimerkkinä muista kuin homeista johtuvista ongelmista löytyy todiste vanhasta Helsingin Uutisten – ei siis Helsingin Sanomien – artikkelista otsikolla ”En voi palata haisevaan kotiini” vuodelta 2013, jossa suivantuunut Armi Pohjansaro kertoo kuinka parvekeremontti pilasi hänen terveytensä käytössä olleen teollisuusmaalin takia. Myös Tikkurila Oy valmistaa näitä myrkkymaaleja, joiden kemiallista rakennetta Helsingin Uutisten lehtiartikkeli ei muuten paljasta. Kyseessä on isosyanaatti-maali eli kaksikomponenttinen pinnoite, jota usein käytetään betonilattioiden pinnoitteena. Samantapaista mössöä käytetään myös pakettiautojen lavojen pinnoitteena. Yhdysvalloissa nämä yhdisteet ovat olleet maalarien joukkokanteiden ainesosasena vuosikymmeniä, mutta Suomessa isosyanaatit eivät virallisesti tietenkään ole mikään ongelma.

Huono sää, ongelmallinen pää

Usein unohdettu ongelma on myös itse absoluuttinen ilmanpaine, koska moni ihminen saa migreenin huonolla säällä kun ilmassa on vähemmän happea kuin korkeapaineella. Kun tähän vielä lisätään suhteellinen ilmanpaine eli se, että koneellinen ilmanvaihto on lain mukaan säädettävä niin, että se vetää hapen määrän pienemmäksi kuin ulkona, on päänsärky taattu mahdollisimman monelle koululaiselle ja työssäkäyvälle. Onneksi Orion valmistaa ibuprofeenia, jonka käsikauppalupa Buranalle apteekkimyyntiin saatiin vuonna 1986. Voisiko kenties olla niin että astmalääkkeiden ja kipulääkkeiden mahtava liikevaihto aiheuttaa lääkärikunnan vähättelyn sisäilmaongelmille?

Pientalorakentamisen kehittämiskeskus on tehnyt dia-sarjan omakotitalojen ongelmista, ja tähän koulutusmateriaaliin löytyy linkki tästä.

Hesarin mielipidekirjoituksia sisäilmaongelmista

Tänä keväänä sisäilmaongelmat ovat nousseet otsikoihin jo ennen kuin ilmastointilaitteet vetävät siitepölyt pitkiin putkistoihinsa, ja koska kaikki suomalaiset eivät lue Helsingin Sanomia, niin ohessa referoin vielä muutamia mielipidekirjoituksia mitä hesarin sivuille on kevään aikana eksynyt.

”…Kun vuonna 1996 kirjoitin Rakennuslehteen räystäiden olennaisuudesta homeongelmien estäjänä, eräs arkkitehtitoimiston osakas huomautti minulle, että olen väärä henkilö kirjoittamaan asiasta: ”Jos johtavat arkkitehdit sallisivat räystäät, kyllähän me niitä piirrettäisiin.”…”
Arkkitehti Johanna Hankonen, 5.4.2017 Helsingin Sanomat Mielipide

”…Laajentaisin Hankosen ehdotusta seuraavasti. Suomen rakennuslainsäädännössä tulisi kieltää seuraavat neljä asiaa: tasakatto, kokolattiamatto, alle puoli metriä pitkät räystäät ja alle puoli metriä korkeat kivijalat. …”
Heikki Nopanen, 10.4.2017 Helsingin Sanomat Mielipide

”…Nykyinen yhden opin rakentamismalli alkoi 1960-luvulla. Talot alettiin pääsääntöisesti rakentamaan maanvaraisen laatan päälle, matalan kivijalan varaan. Talot tehtiin tasa- tai hyvin loivakattoisiksi ja niihin pantiin hontelot, ylisuuret ikkunat. Eristeenä käytettiin mineraalivillaa. Höyrysulkuna oli muovi ja formaldehydinkatkuinen lastulevy. … Vaihtoehdot kieltävässä rakentamismallissa pahinta on ollut luonnonlakien hämärtyminen ja ymmärtäminen – se miten kosteus, ilmanpaine ja lämpötila käyttäytyvät rakennuksessa suhteessa maahan ja mikrobikasvustoon. … Viime aikoina on kirjoitettu, että kouluja ryhdytään rakentamaan hirrestä. Perinteinen hirsirakennus on kokonaisuus. Tuuletuksen pitää toimia alapohjassa, seinissä ja yläpohjassa. …”
Korjausneuvoja Usko Paananen, 15.4.2017 Helsingin Sanomat Mielipide

”…Homeongelmat talojen ja huoneiden sisätiloissa johtuvat siitä, että talot eivät hengitä sisään ja ulos, jatkuvasti koko ajan. Ikivanhassa talonrakentamisen perinteessä Suomen ilmastossa talot hengittivät. Sen sijaan koneellinen ilmanvaihto sisään ja ulos aiheuttaa jatkuvia säätö- ja ylläpito-ongelmia. …”
Arkitehti Tapio Periäinen, 18.4.2017 Helsingin Sanomat Mielipide

Poliitikko päättää, sutta syntyy

Kuten vanhassa artikkelissaniHomeinen arkkitehtuuri, hengittävä vaate” kirjoitin, ongelma on ennen kaikkea poliittinen. Rakentaminen on yksi kaikkein eniten säänneltyjä aloja yhteiskunnassamme, mutta valitettavasti se on TUOTE-säänneltyä. Poliitikko päättää siitä minkälainen ilmastointi talossa täytyy olla, mutta kuka tahansa umpijuoppo puolalainen duunari saa virolaisen työnjohdon alaisuudessa olla rankkasateessa Ruoholahdessa toteuttamassa suomalaista laaturakentamista, joka tietenkin on virallisesti maailman parasta.

Tapaus Pitsitalo

Betoniteollisuus ry. valitsi vuonna 2014 Helsingin Jätkäsaaren Pitsitalon vuoden betonirakenteeksi. Vuoden Betonirakenne -kilpailu on järjestetty vuodesta 1970 lähtien ja siihen osallistui kyseisenä vuonna 12 ehdotusta. Palkinto annetaan vuosittaisen kilpailun perusteella rakennuskohteelle, joka parhaiten edustaa suomalaista betonirakentamista. Pitsitalon ylpeänä isänä on Arkkitehtitoimisto Huttunen-Lipasti-Pakkanen Oy. Insinööripuolesta vastasi Insinööritoimisto Jonecon Oy ja Pääurakoitsija oli NCC Rakennus Oy.

Vuonna 2017 Pitsitalo päätyi esimerkiksi YLEn otsikoihin aivan toisista syistä, eli kosteusvaurioista. Ohessa muistin virkistykseksi muutama linkki YLEN uutisiin aiheesta:

http://yle.fi/uutiset/3-9535312
http://yle.fi/uutiset/3-9530933
http://yle.fi/uutiset/3-9537081
http://yle.fi/uutiset/3-9547048

Miksi ihmeessä Kokoomuksen Jan Vapaavuori on pätevä päättämään luonnonlaeista, jotka hänen rakennusmääräysasetuksensa kumoavat? Haluaisitko myös että Kokoomuksen Alexander Stubb olisi määritellyt tietokoneiden piirikorttien suunnitteluohjeet ja prosessoritaajuudet tietokonemääräysasetuksella?

Nykyinen lainsäädäntö houkuttelee piilokorruptioon

Ehkä sittenkin rakennusmassa voisi olla rakennusyhtiöiden hallussa, jota ne säännellyn vuokratason vallitessa, vuokraisivat käyttäjille lämmityskulut vuokraan sisältyen ja täysin rakentamisteknisin vapauksin. Tällöin yrityksillä olisi kannustin tehdä sekä taloudellisia että terveellisiä taloja, koska kaikki ylimääräiset kulut olisivat itse rakennusfirman tuloksesta pois. Nykyinen lainsäädäntö on suorastaan kannustin piilokorruptioon, koska poliitikot päättävät liian suuresta osasta päätöksiä, ja rakennuksen ostaja on se joka kärsii ongelmat lompakossaan.

Jos rakennuskanta olisi suurimmaksi osaksi rakennusyritysten omistuksessa, niin virheistä oppiminen olisi paljon tehokkaampaa kuin nykyisessä mallissa, jossa virheet huomaa aina taho, joka ei voi eikä saa tehdä niille itse mitään. Kun BIG DATAn käytöstä puhutaan niin paljon, niin terveys ja rakentaminen olisivat kyllä tärkeämpiä parannettavia kuin nettimainonnan kohdentaminen tehokkaasti. Kestävän kehityksen ulottuvuudet sosiaalisuus, ekologisuus ja taloudellisuus toteutuvat parhaiten kun markkinavoimien kilpailu saadaan kohdistumaan markkinonti-mixin TUOTE-komponenttiin eikä HINTA-komponenttiin. Alaspäin johtava hintakilpailukierre eli lontooksi ”Race to the Bottom”-tilanne on varmin tie alan kuin alan ongelmiin. Rakentamisessa sillä saadaan vain sairaita taloja ja alipalkattuja siirtolaisia juopottelemassa rakennustyömailla.

cropped-christer-sundqvist.jpegChrister Sundqvist
turpaduunari, ravintovalmentaja, biologi, filosofian tohtori

Monessa liemessä keitetty yllätyksellinen tietokirjailija ja suosittu bloggaaja. Tuttu turpaduunari, eli huumorin pilke silmäkulmassa esiintyvä terveysluennoitsija. Löydät lisää tietoa täältä: http://ravintokirja.fi/ 

Syntinen karppaaja

8 thoughts on “Sisäilmaongelma ei aina ole homeongelma”

 1. Pitsitalo olisi tullut purkaa aika päiviä sitten. Ihan kuin asiaa edistettäisiin parhaiten korjausyrityksillä.

 2. ” koneellinen ilmanvaihto on lain mukaan säädettävä niin, että se vetää hapen määrän pienemmäksi kuin ulkona”

  Typpeäkö se ilmanvaihto generoi hapen tilalle? Naurettava väite.

  (Asetuksia laadittaessa kivisten rakennusmateriaalien (mm. betoni) radon katsottiin lastulevylöyhkän kanssa tasaveroiseksi epäpuhtauslähteeksi.)

  1. Mahdollisesti ASR on tosissaan tai sitten hän vain häiriköi. Ilmanvaihto luo alipaineen, jossa KAIKKI hengitettävät kaasut vähenevät. Vähenee siinä typpikin, mutta se ei siis ole olennaista.

   Avaan tätä ajatuskulkuani lisää jossakin vaiheessa.

   1. Vakuumipussissahan voi olla vaikea hengittää, ellei sitten vakuumipussissa oleva ilma vaihdu… 😉 Ilmanko uniapneat lisääntyvät, kun ylipainehengityslaitteita on rakennuksissa niin vähän? Leikki sikseen.

    Alipaineen tarkoituksena taisi aikoinaan olla ylipaineen vähentäminen katonrajasta. Anssi Kukkoselta voisit kysyä, miksi lainsäädännössä edellytettiin alipaineistusta. Ylipaine puolestaan vahingoittaa rakenteita.

    Kaasuja koskevassa selvityksessä voisit lähteä liikkeelle siitä, että ilma ei sido itseensä lähtökohtaisesti mitään. Edes vesihöyryä. Kannattaa konsultoida meteorologeja. Sen sijaan ilmassa esiintyy pieninä pitoisuuksina muita aineita, kuten hiilidioksidia.

    Eletäänkö vuoristossa alipaineessa, vai ohuessa ilmanalassa?

    Ovatko sisäilmaongelmaiset talot todellisuudessa korkean- vai törkeänpaikanleirejä?

    Selvityksiin on syytä varautua luotettavalla hiilidioksidimittarilla. Esimerkiksi sellaisella, jossa anturi tunnistaa nimenomaan pitoisuutta.

   2. Normaali ilmanpaine on SATATUHATTA Pascalia ja ilmanvaihdon alipaineisuus tyypillisesti KYMMENEN Pascalia (Asetuksen D2-osa sallii korkeintaan 30 Pa)

    Ilmanvaihdon alipainevaikutus on ihmiselle merkityksetön, ainoa merkitys on rakenteiden pitäminen kuivina ja homeettomina.

 3. ”Homeongelmat talojen ja huoneiden sisätiloissa johtuvat siitä, että talot eivät hengitä sisään ja ulos, jatkuvasti koko ajan.” Onpas sekopäistä.

  Ei toisaalta yllätä, kun kirjoittaja on arkkitehti. Kun teekkarina ääneneristyksen vuoksi paksunsin talosuunnitelmassa välipohjaa, väitti TKK:n R-osastolla opettaja-arkkitehti, että ”se romahtaa omasta painostaan”.
  Mitä ohuempi betonilaatta, sen lujempi?

  Ainoa rakenteiden ”hengitystä” muistuttava hyödyllinen ilmiö taloissa on kosteuden poistuminen lämmöneristeistä ulkoilmaan. Kosteuden, jota ei huolella tehdyssä tiiviissä taloissa pitäisi esiintyä, mutta rakennusmiehet hutiloivat tämänkin.

  1. Minä en uskaltaisi asua talossa joka hengittää. Varsinkaan edestakaisin.

   Ensin uloshengityksellä sisäilman kosteus lämmöneristeisiin homehduttamaan ne. Sitten sisäänhengityksellä homeet sisäilmaan. Muutoinkin haluan hengittää raikasta ilmaa enkä seinän sisässä ummehtunutta.

Olisi kiva kuulla kommenttisi!

© 2020 Turpaduunari All Rights Reserved   

Theme Smartpress by Level9themes.